To σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου ( 27 Ιουλίου 2019 )

Κύριο Αρθρο ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

 • Η συγκυρία

Πληθαίνουν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης για την προοπτική αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για τη χώρα μας: τα ομόλογα του Δημοσίου συνεχίζουν την πτωτική πορεία τους και στις αγορές επικρατεί κλίμα ευφορίας, καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ προϊδέασε για νέα μείωση των επιτοκίων και νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από Σεπτέμβριο. Οι ευνοϊκές προϋποθέσεις, επομένως, υπάρχουν. Στο χέρι της κυβέρνησης είναι να τις εκμεταλλευθεί. Με την υλοποίηση των δεσμεύσεών της για μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης.

***

Αριστοτελία Πελώνη
 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΑ ΠΕΛΩΝΗ

 • Το Κονκλάβιο (26/07/19)

Για να παίξουμε λίγη μπάλα…

Ασύνδετες παρέες

Υποτίθεται ότι το μυστήριο είναι στοιχείο όλων των καλών πραγμάτων. Οχι πάντα. Το αναφέρω με αφορμή πέπλο μυστηρίου γύρω από το κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί συνομιλούν την εκάστοτε επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας μακριά από τις κάμερες και κατόπιν κηρύσσουν ομερτά για το τι είπαν.

Πάντως, μπορεί το κλίμα το βράδυ της Τετάρτης να ήταν καλό ανάμεσά τους, αλλά, όπως το έθεσε πηγή μου, «έμοιαζε με κείνες τις παρέες που οι άνθρωποι είναι ασύνδετοι και άσχετοι μεταξύ τους». Για να το θέσω κομψά, ήταν μια από κείνες τις παρέες που μάλλον κανένας από τους συμμετέχοντες δεν θα σχημάτιζε οικειοθελώς…

 • Οπως και να ’χει, πληροφορούμαι ότι ένα από τα θέματα συζήτησης ήταν το χαρτοφυλάκιο που θα έχει η Ελλάδα στην επόμενη Κομισιόν, ενώ έγινε θετική μνεία στη θητεία του Δημήτρη Αβραμόπουλου.
 • Για την ακρίβεια, ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τι χαρτοφυλάκιο θα έχει ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα επιδιώξει να είναι ένα από τα παραγωγικά. Και άφησε να εννοηθεί ότι το ιδανικό θα ήταν αυτό της Ενέργειας.

Κήποι και ανάκτορα

Κατά τα λοιπά, συζήτηση έγινε φυσικά για τους κήπους του Προεδρικού που ήταν σε άψογη κατάσταση, καθώς, όπως ενημέρωσε τη σύναξη των πολιτικών αρχηγών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους φροντίζει η Γεωπονική Σχολή. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι θα στείλει στους αρχηγούς και την έκδοση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για την ιστορία του κτιρίου. Με την αφορμή, ακούω ότι έγινε και σχετική συζήτηση για την αξιοποίηση του βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Πάντως, οφείλω να παραδεχτώ ότι υπάρχουν ανθρώπινες ευαισθησίες. Το λέω διότι όλοι είχαν μια έγνοια για τις γυναίκες του Λυκείου Ελληνίδων που πλαισίωναν το κιόσκι, όρθιες, ντυμένες με βαριές παραδοσιακές ενδυμασίες. Κάποια στιγμή έπεσε η ιδέα να τις αποδεσμεύσουν για να μην ταλαιπωρούνται μέσα στη ζέστη.

Παγωμένη ευγένεια

Αμηχανία επικρατούσε με την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη. Λογικό, αφού όλοι ήταν αναγκασμένοι να είναι ευγενικοί με όλους. Μαθαίνω, πάντως, ότι ο Κώστας Τασούλας ρώτησε τον Γιάνη γιατί ονομάζει το κόμμα του ΜέΡΑ25. Η απάντηση δεν ήταν ακριβώς σαφής, αλλά αυτό που κατάλαβαν οι παρευρισκόμενοι είναι ότι ο Βαρουφάκης θέτει τους στόχους του για το 2025, διαφορετικά ίσως αποχωρήσει από την πολιτική. Ουδέν σχόλιον.
Καψώνι Αγ. Παρασκευής

Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που αναρωτήθηκαν μήπως η σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου –απόγευμα Παρασκευής, παρακαλώ– είναι κάποιο «γυμνάσιο» που τους κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να τους κρατεί σε αυξημένη εγρήγορση. Δεν το αποκλείω. Πάντως, για όσους δεν γνωρίζουν, νομίζω πως το μεγαλύτερο «καψώνι» αφορά τον Χρήστο Σταϊκούρα, που θα αναλύσει την κατάσταση της οικονομίας, και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Αμφότεροι κατάγονται από τη Φθιώτιδα, όπου σήμερα, ανήμερα της Αγίας Παρασκευής, είναι μεγάλη γιορτή. Δεν νομίζω να προλάβουν να πάνε.

Δεν ακολουθούν

Το ότι η κυβέρνηση τρέχει με υπερβολικά υψηλές ταχύτητες δεν νομίζω ότι αμφισβητείται. Για του λόγου το αληθές, οι υπηρεσίες δεν μπορούν να τις ακολουθήσουν, πόσο μάλλον εν μέσω θέρους και αδειών υπαλλήλων. Το λέω γιατί ο λόγος που καθυστέρησε κατά μία μέρα η κατάθεση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος είναι ότι δεν μπορούσε να είναι έτοιμη μέσα σε μία μέρα η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το νομοσχέδιο, εξάλλου, δεν είναι και φυλλάδιο. Για την ακρίβεια, πρόκειται για 110 άρθρα που εκτείνονται σε 150 σελίδες, συν οι 100 σελίδες της αιτιολογικής έκθεσης.

Cherchez la femme

Αν η Επιτροπή Γιούνκερ ήταν η πιο πολιτική Κομισιόν που θυμόμαστε, έχω την εντύπωση ότι η Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν θα είναι ίσως αυτή με τις περισσότερες γυναίκες. Λογικό, αφού για πρώτη φορά η πρόεδρος της Κομισιόν είναι γυναίκα και προφανώς θέλει να δώσει στίγμα ενδυνάμωσης και ισχυροποίησης του γυναικείου φύλου στην ευρωπαϊκή πολιτική.

 • Πληροφορούμαι ότι η Μάλτα προτείνει ήδη γυναίκα επίτροπο –την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας Ελενα Ντάλι–, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και ο Εμανουέλ Μακρόν.
 • Στον ίδιο δρόμο –όχι απαραίτητα για τους ίδιους λόγους– κινείται ο Νίκος Αναστασιάδης, καθώς θα προτείνει για νέα επίτροπο της Κύπρου τη Στέλλα Κυριακίδου, βουλευτή Λευκωσίας (ΔΗΣΥ, φυσικά) και πρόεδρο της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

**

ΠΑΛΑΙΕΣ ΓΡΑΦΕΣ ΜΑΣ:

Αν μιλάμε για ορισμό της διαπλοκής, για το απόλυτο κουμάντο των τραπεζιτών – χρηματιστών στην ίδια την πολιτική λειτουργία ενός κράτους! Υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας, ανέλαβε ο Γιεργκ Κούκις, ένας από τους δύο επικεφαλής του γερμανικού παραρτήματος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs!

 • Πρόκειται για εν ενεργεία κορυφαίο στέλεχος του εκ των αυτοκρατόρων του ελέγχου του παγκόσμιου χρήματος. Και υπάρχει περίπτωση, η εταιρεία να τον άφησε να φύγει χωρίς προϋποθέσεις; Δεν αντέχει της στοιχειώδους κριτικής και λογικής. Ήδη έχουν προκληθεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση. Αλλά για ποια αντιπολίτευση, όταν τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα ελέγχουν την απόλυτη πλειοψηφία των Γερμανών ψηφοφόρων;

Μπορεί λοιπόν αυτός ο άνθρωπος να κινηθεί με ανεξαρτησία, την οποία απαιτεί η θέση στην οποία τοποθετήθηκε; Μπορεί να ασκήσει με αμεροληψία τα καθήκοντα του; Ποιανού συμφέροντα θα εξυπηρετεί αυτός ο άνθρωπος; Του Γερμανικού λαού ή των τραπεζιτών; Ρητορικά ερωτήματα, διότι οι απαντήσεις είναι προφανείς. Άλλωστε ανάλογα παραδείγματα, υπάρχουν… ολούθε!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κουστούμι

*

Είναι προκλητική πρόκληση να “μοστράρουμε” πόσο καλά περνάμε και πως τα… σκορπάμε!! Να δείχνουμε τραπέζια με πιάτα που δεν φαγώθηκαν(!!) και τόσα άλλα απαράδεκτα – κατά την ταπεινότατη άποψη μου – με τόση δυστυχία γύρω μας… Λίγη ντροπή

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα περπατούν και κείμενο

*

Βρες τη διαφορά… ΘΡΑΣΟΣ(;): 
Φυσικά και προέκυψε μεγάλη συζήτηση για τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ύψους πλέον των 400 εκατ. ευρώ, μετά την δικαστική διερεύνηση. Με περίσσιο θράσος όμως, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν τον…ΣΥΡΙΖΑ πρώτον για σκευωρία και δεύτερον ότι τα δικά του δάνεια δεν εξετάζονται δικαστικά.

 • Και είναι θράσος γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε μόνο 8 εκατ., τα οποία και πληρώνει (σήμερα 6,2 εκατ. ευρώ) και έχει βάλει υποθήκη το κτήριο της Κουμουνδούρου, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ΚΚΕ.

Τι σχέση έχει αυτό με τα 200 εκατ. χωρίς εγγυήσεις τα οποία δεν εξυπηρετούνται;
Τι σχέση έχουν αυτά με τα 400 που δεν πληρώνονται;

ANΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

capture--17

Πάντως κάτι πήρε…

Μείωση πλεονασμάτων ζητούσε ο Κυριάκος, αύξηση κατά 6 μήνες της ενισχυμένης εποπτείας πήρε.

***

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΗΟ 

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες

Ο εντυπωσιακός χαιρετισμός του «Νήσος Σάμος»

www.naftikachronika.gr
Ο εντυπωσιακός χαιρετισμός του «Νήσος Σάμος»

Με ένα παρατεταμένο σφύριγμα, ο καπετάνιος του «Νήσος Σάμος» Γιώργος Αρβανίτης αποδίδει χαιρετισμό στην Αγία Παρασκευή Καστέλλου, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Χίο.

Ο ναός κτίσθηκε από Μικρασιάτες πρόσφυγες του 1922. Ο Εσπερινός πραγματοποιήθηκε προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών & Οινουσσών κ. Μάρκου, ενώ ακολούθησε η περιφορά και Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους της ενορίας, την οποία παρακολούθησε πλήθος πιστών.

Βίντεο-Φωτό: Chiosphotos.gr

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

BHMAτοδότης

Οι… Μακρυκωσταίοι

Να σημειώσω, ωστόσο, ότι σε μια βραδιά στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ξεχώριζαν οι γραβάτες σημειώθηκαν ορισμένες ενδυματολογικές υπερβολές. Για παράδειγμα, με ασυνήθη περιβολή εμφανίστηκε ο Γ. Βαρουφάκης φορώντας κοστούμι με ιβουάρ γυαλιστερό πουκάμισο κουμπωμένο ως τον λαιμό. Βλέποντάς τον παλαιός αντιστασιακός αναφώνησε: «Καλώς τους Μακρυκωσταίους και τους Κοντογιώργηδες» ενθυμούμενος, προφανώς, το λαιμοκούμπωμα του Παντελή Ζερβού στην εμβληματική ταινία.

Η Φώφη παίρνει πρωτοβουλίες

Και μια ο λόγος για το ΚΙΝΑΛ, τούτα έχω να σας πω: Συνεχείς συσκέψεις με τους στενούς της συνεργάτες και κορυφαία στελέχη του Κινήματος Αλλαγής έχει αυτές τις ημέρες στη Βουλή η Φώφη Γεννηματά. Η κυρία Γεννηματά περιγράφεται από τους συνομιλητές της αποφασισμένη να πάρει από τον Σεπτέμβριο τις πρωτοβουλίες εκείνες που θα αποτρέψουν τη λεηλασία του κόμματός της από τον νέο δικομματισμό που ανέδειξε η κάλπη των εθνικών εκλογών.

nnn

Πρώτος στόχος της, μέχρι το κλείσιμο της Βουλής, είναι να παρουσιάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος μια συμπαγή εικόνα κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων που φέρνει χωρίς διαβούλευση, όπως επισημαίνεται, η ΝΔ. Η κυρία Γεννηματά δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν στους κόλπους των βουλευτών και αφορούν τον βαθμό της έντασης της αντιπολίτευσης που θα ασκήσει στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στο στόχαστρο του ΚΙΝΑΛ η «Αυγή»

Ο μεγάλος της πονοκέφαλος είναι η αντιμετώπιση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου Παύλος Χρηστίδης, ενός μηχανισμού διαστρέβλωσης των θέσεων του Κινήματος Αλλαγής. «Τους προειδοποιούμε ότι θα τους ξεμπροστιάσουμε» δήλωσε ο κ. Χρηστίδης, που έβαλε στο στόχαστρο και την «Αυγή». «Η «Αυγή», εφημερίδα της πρώην κυβέρνησης, έπιασε το νήμα από τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή για να παραποιήσει τη θέση μας για το άσυλο» ανέφερε. Πάντως, δεν χρειάζεται και μεγάλη προσπάθεια να διαστρεβλωθούν οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής. Φροντίζουν για αυτό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις τους και οι βουλευτές του κόμματος.

 • Ερώτηση του Αλέξη Γεωργούλη στην Κομισιόν για τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά
Ερώτηση του Αλέξη Γεωργούλη στην Κομισιόν για τον μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης σε τσίπουρο και τσικουδιά

Αφορμή για την ερώτηση αυτή υπήρξε η πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ που θεωρούσε ότι η απόφαση της Ελλάδας να υποβάλει τα δύο αυτά εθνικά προϊόντα σε μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης αντιβαίνει την νομοθεσία της Ένωσης για τον ανταγωνισμό (Απόφαση στην υπόθεση C-91/18 Επιτροπή κατά Ελλάδος, 11 Ιουλίου 2019).

Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο λόγω του μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης.  Ελλάδα επιβάλλει επί του παρόντος μειωμένο συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (50 %) στο τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και μειωμένο συντελεστή (περίπου 6 %) στην παραγωγή των ίδιων οινοπνευματωδών ποτών από μικρούς παραγωγούς, τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποσταγματοποιούς.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Το ΔΕΕ σε απόφαση που δημοσίευσε στις 11 Ιουλίου 2019 θεώρησε ότι η ελληνική νομοθεσία1 που προβλέπει την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι επιχειρήσεις απόσταξης και μειωμένου συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά που παράγουν οι μικροί αποσταγματοποιοί αντιβαίνει στο δίκαιο της Ένωσης2 και συγκεκριμένα στην Οδηγία 92/83/ΕΟΚ3 και Οδηγία 92/84/ΕΟΚ.

Δεδομένου ότι η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς είναι μοναδική τέχνη που ευρίσκεται σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας αντίστοιχα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Θα μπορούσε να επεκταθεί η παρέκκλιση του άρθρου 23 παρ. 2 της Οδηγίας 92/83/ΕΟΚ για να τα καλύπτει συνολικά τσίπουρο και τσικουδιά, δεδομένου ότι το ούζο το οποίο εμπίπτει στην παρέκκλιση παράγεται κατά τρόπο παρόμοιο;

2. Αν κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό, τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για να στηρίξει τους μικρούς αποσταγματοποιούς που ασκούν ένα επάγγελμα/τέχνη μοναδικό στην Ευρώπη και στηρίζουν την τοπική οικονομία μεγάλων περιοχών της χώρας;

3. Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που σκοπεύει να αναλάβει η Επιτροπή για να προστατέψει επαγγέλματα και τεχνικές (οι οποίες απέχουν από την σύγχρονη βιομηχανική διαδικασία) που χάνονται ως κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης;

Ο Ευρωβουλευτής Αλέξης Γεωργούλης δήλωσε για την πρωτοβουλία του αυτή:

«Αν και η χώρα μας έχασε την μάχη στο Δικαστήριο που νομικά έχει το τελευταίο λόγο, υπάρχει ένα περιθώριο το οποίο θέλω να εξερευνήσει για στήριξη αυτών των παραγωγών. Η παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς, στηρίζει ολόκληρες περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Θεσσαλίας από όπου κατάγομαι. Το τσίπουρο και η τσικουδιά, μαζί με το ούζο, ανήκουν σε ποτά που δεν είναι απλά προϊόντα. Δεν είναι ένα όφελος μόνο για την τοπική οικονομία των παραγωγών περιοχών. Πρόκειται για ολόκληρη μυσταγωγία από την συλλογή των πρώτων υλών, την απόσταξη μέχρι και την κατανάλωση. Μιλάμε για ένα κομμάτι της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, κομμάτι της φιλοσοφίας μας σαν λαός! Αυτό λοιπόν που θέλω να εξασφαλίσω από την Κομισιόν είναι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος προστασίας αυτής της διαδικασίας και στήριξης της παραγωγής!» Κατηγορία  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΜΥΑΛΟ ΘΑ ΒΑΛΟΥΝ ΠΟΤΕ; Μπα, αποκλείεται…

Μπορεί η νέα κυβέρνηση να διατείνεται ότι επιδιώκει τον περιορισμό του προσωπικού που θα υποστηρίζει κυβερνητικά στελέχη, όμως από το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», που κατατέθηκε χθες βράδυ, προκύπτει ότι στη νεοσύστατη Προεδρία της Κυβέρνησης προβλέπονται μπαράζ προσλήψεων μετακλητών υπαλλήλων!

Συγκεκριμένα, κάθε υπουργός θα μπορεί να έχει 9 μετακλητούς υπαλλήλους συν δύο δημοσιογράφους, ενώ θέση δημοσιογράφου προβλέπεται πλέον και για τους υφυπουργούς. Στην προηγούμενη κυβέρνηση κάθε υπουργός είχε μέχρι 5 μετακλητούς και 1 δημοσιογράφο (γραφείο Τύπου), ενώ δεν προβλέπονταν θέσεις δημοσιογράφων ούτε για τους υφυπουργούς, ούτε για τους αναπληρωτές υπουργούς.

Συνολικά δε, στην Προεδρία της Κυβέρνησης θα απασχολούνται -ούτε λίγο, ούτε πολύ- 440 άτομα! Οι 100 μετακλητοί υπάλληλοι και οι άλλοι 340 δημόσιοι υπάλληλοι με απόσπαση και αγνώστου αριθμού δημοσιογράφοι.

Σύντομα

** Είδαμε πολύ από τουαλέτα και κοστούμια στο Προεδρικό Μέγαρο στη δεξίωση για την Δημοκρατία. Αυτό που δεν είδαμε ήταν …αντιστασιακούς. Ήταν ελάχιστοι, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προσκαλέσει 1100. Ήταν όπως πάντως όλοι οι επίσημοι (και ανεπίσημοι) της εποχής, αλλά όχι οι πρωταγωνιστές . Θα πείτε το ίδιο συμβαίνει και με το …1821. Μόνο που έχουν περάσει μόνο 45 χρόνια και οι άνθρωποι είναι εν ζωή.

** Ελπίδες για τα ελληνικά ομόλογα ανοίγει ο νέος κύκλος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι. Ο ίδιος δικαιολόγησε την επέκταση για το QE  με την εντεινόμενη αβεβαιότητα η οποία έχει ως αποτέλεσμα να επιδεινωθεί δραματικά η προοπτική ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ταυτοχρόνως, ο πληθωρισμός παρά την άνοδο που έχει σημειώσει φαίνεται να αποκλίνει από το στόχο του «πλησίον 2%».

** Ο Μπόρις έκανε και πάλι το θαύμα του Διόρισε τον μικρότερο αδελφό του Τζο Τζόνσον υπουργό Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής. Έτσι κι αλλιώς είχε θέσεις, γιατί πριν καν πάει ο Μπόρις Τζόνσον στη βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να πάρει και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είχαν αρχίσει οι παραιτήσεις υπουργών, οι οποίες και συνεχίστηκαν, ενώ άλλοι αποπέμφθηκαν. Έφυγαν συνολικά, 17 υπουργοί.

** Δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο Π. Σάντσεθ, άρα η Ισπανία κινδυνεύει να οδηγηθεί και πάλι σε εκλογές το φθινόπωρο. Οι Podemos δεν έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, προφανώς γιατί φοβούνται να αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες, να ψηφίσουν μέτρα που θα φέρουν σε αντίθεση με τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων τους. Αν όμως ένα Κόμμα δεν είναι χρήσιμο, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσει.

**H γηραιότερη γυναίκα του κόσμου αυτή την εποχή είναι Ελληνίδα! Πρόκειται για την Κατερίνα Καρνάρου που οδεύει προς το 114ο χρόνο της ζωής της, καθώς γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου του 1905.

Ετών 114!

Η Κατερίνα Καρνάρου ζει στα Κρέστενα της Ηλείας. Η οικογένεια της Κατερίνας Καρνάρου βρίσκεται σε επικοινωνία με τους υπεύθυνους του Βιβλίου Ρεκόρ Γκίνες.

**Οι γεννημένοι από το 1995 έως και το 2010, δηλαδή η λεγόμενη και γενιά Ζ, εκφράζονται καλύτερα με εικονίδια παρά με λόγια, αποκαλύπτει έρευνα πολυεθνικής λογισμικού στις Η.Π.Α.

Στον καιρό της ηλεκτρονικής επικοινωνίας

Διαπιστώνεται μάλιστα ότι το 64% των νέων είναι πρόθυμο να κάνει αγορές και να βγει για φαγητό χρησιμοποιώντας εικονίδια. Όχι, δεν μας είπαν πως σκοπεύει αυτή η γενιά να πει την γνώμη της για πιο σοβαρά θέματα.

**«Τα τελευταία 50 χρόνια στην Ελλάδα έχουμε 120.000 νεκρούς από τροχαία δυστυχήματα, 350.000 ανάπηρους και 2 εκατομμύρια τραυματίες. Είναι πραγματική γενοκτονία, αφανισμός της ελληνικής φυλής χωρίς τέλος».

Οι εκατόμβες των δρόμων

Ο γνωστός οδηγός αγώνων αυτοκινήτων Ιαβέρης αποκάλυψε αυτό το μακάβριο στοιχείο για την γενοκτονία που συντελείται στους δρόμους της χώρας μας. Δυστυχώς οι συμπεριφορές δεν αλλάζουν…

Λέτε να το «παρακάναμε με τον πολιτικό πολιτισμό», όπως, με κάποια δόση και αυτοσαρκασμού, σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας; Προφανώς, δεν είναι κανείς τόσο αιθεροβάμων, ώστε να πιστεύει ότι θα κυριαρχούν για πάντα και σε όλα οι αβρότητες.

 • Ήδη υπάρχουν και θα υπάρξουν στο μέλλον και αντιπαραθέσεις, ακόμη και οξύτητες. Όμως, αυτές οι πρώτες μέρες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου, δείχνουν μια επάνοδο στην πολιτική κανονικότητα και σ` αυτό έχει συμβάλλει η απουσία, από το Κοινοβούλιο, μετά από επτά χρόνια, της «Χρυσής Αυγής».

Το είδαμε και προχθές, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, με συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και στη Βουλή, με την εκπροσώπηση, επί παραδείγματι, όλων των κομμάτων, στο διακομματικό προεδρείο. Η ΝΔ βλέπετε κέρδισε τις εκλογές, άρα σταμάτησαν οι αγριότητες.

ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Λευτεριά στο πανεπιστήμιο

Και βέβαια υπάρχει θέμα με την ελεύθερη διακίνηση ιδεών στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Μπορεί να το επιβεβαιώσει ο Γάλλος ιστορικός Στεφάν Κουρτουά, εκ των συγγραφέων του μνημειώδους έργου «Η μαύρη βίβλος του κομμουνισμού». Προσκεκλημένος στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την ομιλία του διότι η ΚΝΕ είχε αντίθετη άποψη.

 • Θα μου πείτε, η ΚΝΕ δεν είναι αστυνομία και στα τέλη της δεκαετίας του ενενήντα στη χώρα μας ο αντικομμουνισμός αντιμετωπιζόταν σαν λοιμώδες νόσημα της πολιτικής. Είχαν πολλά ράμματα για τη γούνα του ιστορικού, ο οποίος, εκτός των άλλων, είχε τολμήσει να συγκρίνει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό. Η ιστορική έρευνα είναι ελεύθερη, αρκεί να μην οδηγείται σε συμπεράσματα που θίγουν τις ευαισθησίες του Κνίτη.

Το 2011 προσκεκλημένος στο Πανεπιστήμιο Πατρών ήταν ο Τζέιμς Γουότσον, ο ένας από τους δύο βιολόγους που ανακάλυψαν τον διπλό έλικα (DNA) και τιμήθηκε με το Νομπέλ Ιατρικής το 1962. Κουκουλοφόροι κραδαίνοντας κοντάρια διέκοψαν την ομιλία του κραυγάζοντας «Η γενετική είναι συνώνυμη του ναζισμού».

 • Το ενδιαφέρον στην περίπτωση είναι η αλαζονεία του αμόρφωτου ο οποίος νομίζει πως τα ξέρει όλα επειδή του τα είπε με το νι και το σίγμα κάποιος φίλος του πίνοντας μπίρες. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προωθηθεί η επιστημονική έρευνα από ένα ποτήρι παγωμένη μπίρα;

Και μη μου πείτε ότι ο Γουότσον κατηγορήθηκε μερικά χρόνια αργότερα για ρατσισμό επειδή είπε πως υπάρχουν γονιδιακές διαφορές ανάμεσα στις φυλές. Μου είναι παντελώς αδιάφορο. Σημασία έχει ότι κάποια αμόρφωτα θέλησαν να του στερήσουν το δικαίωμα στον λόγο.

Τέτοια περιστατικά έχει καταγράψει οποιοσδήποτε έχει περάσει από το ελληνικό πανεπιστήμιο. Τον αντίλογο τον εξέθεσε ο Τ.  Κωστόπουλος σε έρευνά του το 2006, όταν διεπίστωνε φρικιών ότι, παρά το άσυλο, 13 ολόκληρες εισβολές της αστυνομίας και της στρατονομίας διαπιστώθηκαν από το 1983 ώς το 2006.

 • Αδιάφορο αν καμία απ’ αυτές δεν είχε να κάνει με τον περιορισμό της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Ησαν επεμβάσεις με στόχο των περιορισμό ταραχών, συλλήψεις ταραξιών και απαγόρευση διαδηλώσεων.

Δεν χρειάζεται εδώ να προσθέσω ότι οι υποστηρικτές του «ασύλου» θεωρούν ότι το μπάχαλο είναι μέρος της εκπαιδευτικής λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

 • Ακόμη κι αν παραβλέψουμε τους λαθρεμπόρους «μαϊ-μούδων» και ναρκωτικών, η κατάργηση του «ασύλου» είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση των ιδρυμάτων από τους καταπατητές της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
 • Από όσους θεωρούν ότι δικαιούνται να επιβάλουν τις απόψεις τους τραμπουκίζοντας και καταπατώντας το δημοκρατικό δικαίωμα της πλειοψηφίας στη μόρφωση.

ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ 50ΑΡΕΣ… ΚΟΛΑΣΗ!

Πριν περάσουμε στις λεπτομέρειες πρέπει να παραδεχτούμε ότι υπάρχουν κάποιες κυρίες που είναι μεν ευνοημένες από την φύση, αλλά επίσης μοχθούν καθημερινά για να είναι σε φόρμα. Στις διάσημες, οι φωτογραφίες – και γενικά η εικόνα – δεν μας αφήνουν να δούμε πολλά. Το photoshop απαλύνει κάθε μικρή ή μεγάλη ατέλεια.

Δεν είναι όμως μόνο η χαλάρωση και οι ρυτίδες. Είναι το βλέμμα, η σπίθα στα μάτια. Είναι η γοητεία και η αυτοπεποίθηση. Σήμερα θα δούμε κάποιες κυρίες που βρίσκονται ακριβώς πάνω στον μισό αιώνα ζωής, αλλά είναι κορμάρες, 50αρες αλλά νέες. Τα σώματα τους είναι πολύ καλύτερα από πολλών νεότερών τους. Αυτές οι γυναίκες αποτελούν πρότυπα για εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, είναι είδωλα ομορφιάς και κομψότητας

Δείτε γυναίκες που αποδεικνύουν με την ύπαρξή τους ότι η γυναίκα είναι όσο νιώθει κι όχι όσο λέει η χρονολογία γέννησής της. Είναι όμορφες και λαμπερές, έχουν δυναμισμό και αλώβητο από τον χρόνο σεξαπίλ, κυρίως σοκάρουν κάθε φορά που ομολογούν δημοσίως την ηλικία τους. Οι γυναίκες της μέσης ηλικίας μπορούν να … Δείτε τις όλες εδώ (και είναι φωτιά)… nikosonline.gr

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ (2)@ΚΑΘΗ

gkat_12_2607_page_1_image_0001

Print Friendly, PDF & Email