Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (25 Ιουλίου 2020)

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Αϊζενχάουερ (USS Dwight D. Eisenhower) πλέει νοτίως της Κρήτης όπου θα υπάρξουν κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία και αναμένεται να θα βρίσκεται στην οριογραμμή της ελληνικής ΑΟΖ, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν και οι ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.


Μια αντισυμβατική Πρώτη Κυρία

ΒΗΜΑτοδότης

Μια αντισυμβατική Πρώτη Κυρία | tovima.gr
  • Ακόμη και το προφίλ της στο Facebook ήταν πολύ διαφορετικό από τις επιμελώς λουστραρισμένες σελίδες των περισσότερων ελλήνων πολιτικών. Είχε αναρτήσει φωτογραφίες από διακοπές, σε κάποιες άλλες χάιδευε γατάκια, κάποιες απεικόνιζαν στιγμιότυπα με την οικογένειά της και άλλες ήταν παιδικές φωτογραφίες από σχολικές εκδρομές.

***
Πρόεδρος προοδευτική και σοσιαλδημοκράτισσα

Η Σακελλαροπούλου, σημειώνει το περιοδικό Der Spiegel, είναι ασυνήθιστη και εξαιτίας των πεποιθήσεών της. Ως προοδευτική σοσιαλδημοκράτισσα, την περίοδο των σπουδών της είχε επαφές με τους κύκλους της Αριστεράς. Στη συνέχεια, ως δικαστής υπερασπίστηκε επί τέσσερις δεκαετίες τα ατομικά δικαιώματα, τις μειονότητες, τους πρόσφυγες και το περιβάλλον.

  • Ψήφισε υπέρ του συμφώνου συμβίωσης μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου και κατά των διακρίσεων στη βάση του σεξουαλικού προσανατολισμού, ενώ κατέστησε υποχρεωτική τη φοίτηση των ανήλικων προσφύγων στα δημόσια σχολεία.
  • Δεν φοβήθηκε ούτε την πανίσχυρη Εκκλησία και τον εξοργισμένο λαό των πιστών της όταν ήρθε η ώρα να απαλειφθεί δια νόμου από τις ταυτότητες των Ελλήνων το θρήσκευμα.
  • «Προσβλέπω σε μία κοινωνία που σέβεται τα δικαιώματα όπως περιγράφονται στο Σύνταγμα», είπε η 64χρονη πρόεδρος στην ευχαριστήρια ομιλία της.

***
Ισότητα των δύο φύλων

Το γερμανικό περιοδικό δίνει σημασία στην ισότητα των δύο φύλων στην Ελλάδα και πόσο αυτή η ισότητα είναι πραγματική. Συζητώντας με το Spiegel, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει ότι παρά τη μεγάλη βελτίωση που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες σε ό,τι αφορά την ισότητα των φύλων, πρέπει ακόμη να γίνει πολλή δουλειά. «Μου δίνει μεγάλη χαρά η πρόοδος των γυναικών και η καταξίωσή τους σε θέσεις ευθύνης και χαίρομαι που η εκλογή μου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας ενισχύει το μήνυμα αυτό». Και το Spiegel παρατηρεί…

***
Γυναίκα Πρόεδρος σε ανδροκρατούμενο χώρο

«Ακόμη πιο ασυνήθιστο ήταν ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελλάδας θα γινόταν πρόεδρος της χώρας μια γυναίκα – και συνεπώς πρώτη πολίτις της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, επίσης.

  • Το βήμα αυτό σηματοδοτεί μια καμπή στη χώρα με τις χειρότερες επιδόσεις στην ισότητα των φύλων, όπου η πολιτική αποτελούσε πάντα έναν ανδροκρατούμενο χώρο – κι έτσι παραμένει έως σήμερα.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αμείβονται χαμηλότερα και να υποεκπροσωπούνται στον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας. Λίγες μόνο γυναίκες συμμετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών είναι άντρες».


Τον πήρε ο ύπνος! Κατέρρευσε από τη βαρεμάρα μπροστά στις κάμερες ο Ερντογάν μέσα στην Αγία Σοφία

Με το ζόρι στεκόταν ξύπνιος ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της προσευχής με τις κάμερες να απαθανατίζουν το στιγμιότυπο και να μεταδίδουν την εικόνα του ταλαιπωρημένου Τούρκου προέδρου ανά τον κόσμο.