24.5 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

To σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (24 Απριλίου 2021)


Χρήστος Σταϊκούρας: Ο ΟΙΚΟΣ αξιολόγησης S&P Global Ratings προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, βελτιώνοντας παράλληλα την προοπτική της χώρας από σταθερή σε θετική.

  • «Είναι η δεύτερη φορά που διεθνής οίκος αξιολόγησης αναβαθμίζει, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας που αυτή έχει δημιουργήσει σε παγκόσμιο επίπεδο, το αξιόχρεο της χώρας», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρόκειται, αναμφίβολα, για ένα εξαιρετικά σημαντικό, θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, που οφείλεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ορθών πολιτικών στο πεδίο της οικονομίας και γενικότερα στην αποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, καθώς και σε σειρά μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών».

  • Όπως τονίζεται από τον οίκο αξιολόγησης, η ελληνική οικονομία παρουσιάζει πλέον ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικές, με ρυθμούς που αναμένεται να ξεπεράσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο την επόμενη τριετία, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

«Επιπρόσθετα, γίνεται ειδική μνεία στη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και  στις – καθοριστικής σημασίας – δημοσιονομικές παρεμβάσεις στις οποίες προέβη η Κυβέρνηση, συγκρατώντας την ύφεση και προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο την παραγωγική βάση της χώρας.

  • Παράλληλα, στην έκθεσή του, ο οίκος υπογραμμίζει την ευνοϊκή διάρθρωση του χαρτοφυλακίου δημοσίου χρέους, το ασφαλές ύψος των ταμειακών διαθεσίμων και την εν γένει αντιστάθμιση των διαφόρων κινδύνων η οποία έχει επιτευχθεί, περιορίζοντας έτσι ενδεχόμενες μελλοντικές δυσάρεστες εκπλήξεις για την ελληνική οικονομία.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει την προσπάθεια, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της πατρίδας μας, όραμα, σχέδιο, και αποφασιστικότητα και με σύμμαχο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας,  για να οδηγήσει με ασφάλεια την Ελλάδα στη μετά-κορονοϊό εποχή, θέτοντας στέρεες βάσεις για μια οικονομία πιο ισχυρή, παραγωγική και ανθεκτική και μια κοινωνία δικαιότερη και πιο συνεκτική», επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών.


Μας φταίει το εμβόλιο κι όχι ο κάθε αμόρφωτος που έμαθε ιατρική σε μια νύχτα
  • Κάθε αμόρφωτος και άσχετος με την ιατρική και την φαρμακολογία, έχει μάθει για το mRNA, για τα συστατικά του εμβολίου, για τις παρενέργειες και… περιμένει στη γωνία.
Κανέλλης Βασίλης Σ.

Μας φταίει το εμβόλιο κι όχι ο κάθε αμόρφωτος που έμαθε ιατρική σε μια νύχτα | tovima.gr

Και η αλήθεια είναι ότι οι συζητήσεις όλων περιστρέφονται γύρω από το ποιο εμβόλιο θα κάνουν, διότι υπάρχει ανησυχία σχετικά με όσα έχουν ακουστεί. Πολλοί φτάνουν μάλιστα στο να αλλάζουν συνεχώς τις ημερομηνίες του εμβολιασμού τους προκειμένου να «γλιτώσουν» από την Astra Zeneca.

  • Υπάρχουν, φυσικά, και οι αρνητές του εμβολίου, οι κάθετοι που λένε ότι δεν πρόκειται να κάνουν και πολλοί άλλοι (εκτιμώνται συνολικά σε πάνω από 15%-20%) που περιμένουν να εμβολιαστούν οι άλλοι, να δουν αν θα πάθουν κάτι και μετά να σπεύσουν κι αυτοί.

Κανείς δεν λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανησυχίες. Κανείς δεν μπορεί παρά να έχει αμφιβολίες και στο πίσω μέρος του μυαλού του να βάζει διαφορετικές σκέψεις. Όμως, πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο το εμβόλιο μπορεί να μας βγάλει από τα αδιέξοδα: Κοινωνικά, ψυχολογικά και οικονομικά.

  • Και στο κάτω – κάτω πρέπει να τελειώνουμε με τους λαϊκιστές, τους ψεκασμένους, τους άσχετους ηλίθιους και τους εγκληματικά αδιάφορους για το κοινωνικό σύνολο που σπέρνουν fake news. Ή που έχουν άποψη για όλα και γίνονται επιστήμονες μέσα σε μια νύχτα γιατί… διάβασαν ή άκουσαν κάπου, κάτι.

Σαν εκείνες τις θλιβερές φιγούρες που δεν ήθελαν να κάνουν τα παιδιά τους το self test γιατί δεν ήξεραν τι φάρμακα τους βάζουν στη μύτη. Για να μη μιλήσουμε ξανά για όσους ακόμη και σήμερα είναι σίγουροι ότι ήρθε το χάραγμα του Διαβόλου ή ότι θα ελέγχουν τους πάντες και θα μας κάνουν ρομποτάκια γιατί… το είπε κάποιος «Γέρων».

  • Όταν η κάθε «Σούλα» και ο κάθε «Μπάμπης» (τα ονόματα τυχαία και ενδεικτικά) έχει άποψη για τα εμβόλια και δεν εμπιστεύεται την επιστήμη, τότε γιατί να ελπίζουμε ότι θα σπάσει το «τείχος ανοησίας»;

Κάθε αμόρφωτος και άσχετος με την ιατρική και την φαρμακολογία, έχει μάθει για το mRNA, για τα συστατικά του εμβολίου, για τις παρενέργειες και… περιμένει στη γωνία. Και στατιστικά να το δούμε με το εμβόλιο πάλι δεν θα έπρεπε να μιλάνε οι αρνητές. Εχουν γίνει ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων και πόσα περιστατικά θανάτων ή απλών θρομβώσεων έχουμε; 100, 200 ή 500;

  • Τι συζητάμε στην Ελλάδα για… αμφιβολίες; Επειδή πέθανε ένας ή δύο μετά το εμβόλιο -και μακάρι να μην κατέληγαν- ή επειδή είχαμε ένα ή δύο περιστατικά θρομβώσεων; Αλλά ας δούμε και ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία:

Εχουμε στην Ελλάδα τη θλιβερή πρωτιά της παιδικής παχυσαρκίας. Ένα στα δύο Ελληνόπουλα 7-12 είναι παχύσαρκα και φταίμε εμείς γι’ αυτό. Πολλά από αυτά θα συνεχίσουν να είναι παχύσαρκα και ως ενήλικες και θα πεθάνουν από νοσήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία τους. Και μιλάμε για εμβόλια;

  • Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη σε τροχαία δυστυχήματα με πάνω από 60 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων. Οδηγούμε ανεξέλεγκτα, χωρίς ζώνες, χωρίς κράνη, με νεύρα, με μαγκιά, χωρίς σεβασμό στον πεζό. Σκοτωνόμαστε στους δρόμους και μας φταίει το εμβόλιο.

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρώτων χωρών σε κατανάλωση καπνού. Καπνίζουμε αρειμανίως, αδιαφορώντας για την υγεία μας και για την υγεία των παθητικών καπνιστών.

  • Κάθε χρόνο στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 1/5 των συνολικών θανάτων, περίπου 20.000 οφείλεται σε νοσήματα που αποδίδονται στο κάπνισμα.

Και μας τρομάζουν τα 300 περιστατικά θρόμβωσης παγκοσμίως σε ένα δις δόσεις εμβολίου.

  • Για να μην πούμε τι τρώμε καθημερινά, τι junk food, τι μεταλλαγμένα τρόφιμα, τι φρούτα και λαχανικά γεμάτα φυτοφάρμακα.
  • Ή ότι ανακαλύψαμε ως λαός τη γυμναστική στην καραντίνα αφού μέχρι πρότινος νομίζαμε ότι το τζόκινγκ είναι… αστείο.
  • Ή ότι είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη στο δείκτη ευτυχίας και πρώτοι στον δείκτη του άγχους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας.

Εχουμε, όμως, άποψη για τα συστατικά του εμβολίου και το mRNA. Μάθαμε τη ρεμδεσιβίρη και τη δεξαμεθαζόνη και δεν κοιτάμε πώς ζούμε, τι τρώμε, πώς κοιμόμαστε και πόσο καταστρέφουμε τον οργανισμό μας καθημερινά.

  • Να τελειώνουμε, λοιπόν με τους βλάκες, τους ψεκασμένους και τους ξερόλες.

Το έχουμε ξαναπεί: Το εμβόλιο είναι η μοναδική σωτηρία μας εφόσον δεν έχει ακόμη βρεθεί ένα φάρμακο κατά του κοροναϊού.

  • Να κάνουμε το εμβόλιο, όπως κάναμε τα εμβόλια στον στρατό για να τρώμε τα «Γκοτζίλα» της δεκαετίας του ’70. Ή όπως κάναμε τα εμβόλια για να εξαλειφθεί η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά, ο κίτρινος πυρετός, η διφθερίτιδα, η πανώλη. Όπως πήραμε φάρμακα για να μην έχουμε λεπρούς και Σπιναλόγκες.

Ναι υπήρξαν και θύματα. Ναι, είχαμε και παρενέργειες. Όπως, όμως, έχουμε στατιστικά σε όποιο φάρμακο παίρνουμε ή σε όποια καθημερινή δραστηριότητα. Φτάνει πια η γκρίνια, η συνωμοσιολογία και το νεοελληνικό… δαιμόνιο που μιλά επί παντός του επιστητού χωρίς να γνωρίζει τίποτε.


ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ: Νέοι στα «κάγκελα»

Οι σημερινοί νέοι έχουν όμως λόγο να είναι οργισμένοι. Η πανδημία ήταν το «κερασάκι». Τους στέρησε παρέες, τα βιώματα του σχολείου ή του πανεπιστημίου, επαγγελματικές ευκαιρίες και πολλά ακόμη. Ο κορωνοϊός μάς πέτυχε σε μια πολύ κακή φάση.

  • Οι νέοι είχαν αρχίσει να βρίσκουν δουλειές και να νιώθουν ότι μπορούν να βγάλουν το κεφάλι από το νερό και να πάρουν μια ανάσα. Οχι ότι και αυτό ήταν εύκολο. Γνώριζαν πως έπρεπε να δουλέψουν σκληρά για λίγα χρήματα.

Τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα από ό,τι για τους γονείς τους, που μεγάλωσαν σε μια εποχή που κάθε χρονιά ήταν σίγουρο ότι θα ήταν καλύτερη από την προηγούμενη. Το χιλιάρικο μοιάζει πολύ φιλόδοξος στόχος και το να κάνεις οικογένεια μια μεγάλη πρόκληση.

  • Ολα αυτά σε περιβάλλον στο οποίο η προτεραιότητα μοιάζει να είναι οι συνταξιούχοι και οι άνθρωποι πιο μεγάλης ηλικίας. Δεν ξέρω πώς νιώθει ένας νέος όταν ακούει ξανά και ξανά για τα «αναδρομικά», ξέροντας ότι ο ίδιος δεν έχει σε καμία περίπτωση εξασφαλισμένα «μελλοντικά» έσοδα. Ο ιός προκάλεσε και ένα ιδιότυπο χάσμα γενεών, με τους νέους να νιώθουν ότι καταπιέζονται προς όφελος των μεγαλυτέρων.

Ολα αυτά μαζί, συν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποτελούν τη μοναδική πηγή ενημέρωσης σε αυτές τις ηλικίες, έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση. Το επεισόδιο στην πλατεία της Νέας Σμύρνης λειτούργησε σαν θρυαλλίδα, βάθυνε και άπλωσε ακόμη περισσότερο τον θυμό.

  • Ο κοινός παρονομαστής σήμερα είναι η αντισυστημικότητα. Στο «σύστημα» συμπεριλαμβάνονται όλοι, και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο θυμός και η αμφισβήτηση μπορούν να οδηγήσουν πολιτικά οπουδήποτε. Πολύ δεξιά ή και πολύ αριστερά. Ιστορική μνήμη άλλωστε δεν υπάρχει και δεν παίζει κανένα ρόλο.

Υπάρχει λύση; Προφανώς όχι τα υφυπουργεία Νέας Γενιάς περασμένων δεκαετιών. Οι νέοι μιλάνε –ουσιαστικά– άλλη «γλώσσα». Το ζητούμενο όμως, το ξαναλέμε, είναι να κλείσει το «εργοστάσιο της οργής», να βρεθούν δουλειές με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και μια προοπτική που θα επιβραβεύει όσους προσπαθούν.



ΡΟΥΛΑ ΣΑΛΟΥΡΟΥ@ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ:

  • Ποιες είναι οι πιο ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

Διευθυντής πληροφοριών στον κλάδο της τεχνολογίας είναι η πιο καλοπληρωμένη θέση εργασίας σήμερα στην Ελλάδα, με τον μισθό να ανέρχεται στις 12.000 ευρώ μεικτά, επί 14 μισθούς τον χρόνο.

  • Οπως και τον προηγούμενο χρόνο, υψηλοί μισθοί εξακολουθούν να προσφέρονται σε επαγγέλματα του χρηματοοικονομικού κλάδου, της λογιστικής και της τεχνολογίας, με τους ειδικούς να εκτιμούν πως η πανδημία του κορωνοϊού δεν επηρέασε καθόλου τη διαμόρφωση της λίστας των επαγγελμάτων με τους υψηλότερους μισθούς στην Ελλάδα.

Τις ειδικότητες και τους κλάδους της οικονομίας όπου υπάρχουν θέσεις με ιδιαίτερα υψηλούς μισθούς, καταγράφει για μια ακόμη χρονιά έρευνα της εταιρείας Randstad για το 2021.

  • Στην έρευνα, που συμμετείχαν 431 στελέχη με σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων και ανώτατα στελέχη ανθρώπινου δυναμικού που δραστηριοποιούνται σε ποικίλους τομείς στην Ελλάδα, και διεξήχθη από τον Οκτώβριο 2020 έως τον Ιανουάριο 2021, επιδιώκεται μια σύγκριση ανάμεσα στις προκλήσεις και στις προσδοκίες των εταιρειών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την υγειονομική κρίση του 2020, ενώ επισημαίνεται και ο αντίκτυπος στον κόσμο της εργασίας τους τελευταίους 12 μήνες.

Ετσι, διαπιστώνεται πως ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, και ενώ οι εταιρείες κατάφεραν να αποκομίσουν σχετική εμπειρία στη διαχείριση και στην αντιμετώπιση κρίσεων, οι κύριες προκλήσεις στρέφονται πλέον στην προσέλκυση και στη διατήρηση του ανθρώπινου δυναμικού, με το 42% των ερωτηθέντων να αναδεικνύει την προσέλκυση ταλέντων τη μεγαλύτερη πρόκληση για αυτούς, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό (σε σύγκριση με το αντίστοιχο 16% κατά την περίοδο της κρίσης).

  • Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο «μισθοί», με την πλειοψηφία των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι οι μισθοί που προσφέρουν βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με των ανταγωνιστών τους.

Βέβαια, η επίδραση της πανδημίας άλλαξε τον τύπο των παροχών που προσφέρονται από τις εταιρείες καθώς πλέον, παροχές ιατρικής ασφάλισης ή προγραμμάτων υγείας και ευεξίας σημειώνουν αυξητική τάση, ενώ ο αριθμός των ερωτηθεισών εταιρειών που προσφέρουν ανταγωνιστικούς μισθούς ή ασφάλειες ζωής σημειώνει σημαντική μείωση.

  • Παρόλο που τα προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εξέλιξης είναι δύο από τις πιο συχνές παροχές, ο αριθμός των εταιρειών που προσφέρουν αυτά τα προνόμια μειώθηκε σε σχέση με τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στις αρχές του 2020.

Σημειώνεται ότι οι θέσεις και οι μισθοί που αναφέρονται αφορούν τον κλάδο των πωλήσεων και του μάρκετινγκ, των υποστηρικτικών υπαλλήλων, τον ασφαλιστικό κλάδο, τον κλάδο του ανθρώπινου δυναμικού, τον φαρμακευτικό κλάδο, τις νομικές υπηρεσίες, τον κλάδο των χρηματοοικονομικών και της λογιστικής, της τεχνολογίας, των μηχανικών και logistics και τον κλάδο της εξυπηρέτησης πελατών.

  • Μισθούς μεταξύ 12.000 (υψηλότερη τιμή) και 6.000 (χαμηλότερη τιμή) ευρώ τον μήνα, σε 14μηνη βάση, προσφέρει η θέση CIO στον κλάδο της τεχνολογίας, ενώ ακολουθούν η θέση του διαχειριστή Πληροφορικής (IT project/program manager) με μισθό μεταξύ 4.600 και 2.500 ευρώ.

Από τον κλάδο των χρηματοοικονομικών – λογιστικής ακολουθεί η δεύτερη καλύτερα αμειβόμενη θέση εργασίας, με μισθό μεταξύ 10.000 και 5.000 ευρώ, και έπεται ο επικεφαλής σχέσης (Head of relationship manager) με μισθό από 8.000 έως 5.000 ευρώ.

  • Στον νομικό τομέα οι θέσεις διευθυντή εταιρικών και νομικών υποθέσεων (corporate & legal affairs manager) και επικεφαλής του νομικού τμήματος (head of legal department) αμείβονται με έως 8.000 ευρώ, ενώ υψηλές είναι οι αποδοχές και στον ναυτιλιακό κλάδο, όπου η θέση του τεχνικού διευθυντή (technical manager) αμείβεται με έως 8.000 ευρώ, ενώ αυτή του διευθυντή στόχου (fleet manager) με έως 7.000 ευρώ.

ΚΡΙΜΑ:

Νεκρή η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου. Είχε συμμετάσχει σε όλες τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου που γυρίστηκαν επί ελληνικού εδάφους ενώ είχε σχεδιάσει τα κοστούμια για την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Αυτοκτόνησε η συνεργάτιδα του Λάνθιμου,  σκηνογράφος-ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
  • Έφυγε από τη ζωή η γνωστή σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Παπαγεωργακοπούλου, με πολλές σημαντικές δουλειές στο θέατρο, αλλά και στον κινηματογράφο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παπαγεωργακοπούλου έδωσε τέλος στη ζωή της πέφτοντας από την ταράτσα της πολυκατοικίας όπου διέμενε.

Η Έλλη Παπαγεωργακοπούλου ήταν ίσως το πιο γνωστό όνομα στην Ελλάδα στον τομέα της σκηνογραφίας και της ενδυματολογίας. Στον κινηματογράφο είχε συμμετάσχει σε όλες τις ταινίες του Γιώργου Λάνθιμου που γυρίστηκαν επί ελληνικού εδάφους (όπως ο «Κυνόδοντας»), καθώς και στην ταινία «Hardcore» (2004).

  • Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1966. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και στην Ανωτάτη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Μαθήτευσε δίπλα στον Διονύση Φωτόπουλο.

Από το 1996 έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια σε περισσότερες από εξήντα θεατρικές παραστάσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (Λονδίνο, Ιταλία κ.α.). Είχε συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες για παραγωγές που παρουσιάστηκαν στο Θέατρο Αμόρε, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος (Γκόλφω, Ο βυσσινόκηπος, Μόλις χώρισα κ.ά.), το Θέατρο Πόρτα, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Φεστιβάλ Αθηνών και σε διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

  • Σχεδίασε τα κοστούμια για την Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (2004) και για τον 51ο Διαγωνισμό της Γιουροβίζιον (2006). Με την Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάστηκε άπαξ, κατά την καλλιτεχνική περίοδο 2006-07, σχεδιάζοντας σκηνικά και κουστούμια για την τριπλή παραγωγή μπαλέτου «Η μοναχική» (ΜακΜίλλαν/’Αρνολντ), «Πρελούδιο στο απομεσήμερο ενός φαύνου» [Prélude à l’après-midi d’un faune] (Μανταφούνης/Ντεμπυσσύ), «Οι Συλφίδες» [Les Sylphides] (Ρήγος/Αντάμ).

Αudi A6 e-tron concept: Premium ηλεκτροκίνηση σε τέσσερις πόρτες
  • Με αφετηρία την έκθεση της Σαγκάης η Audi παρουσιάζει ένα πρωτότυπο ηλεκτροκίνητο Α6 αποτυπώνοντας το κοντινό μέλλον των ηλεκτρικών τετράθυρων μοντέλων της.
ΤοΒΗΜΑ Team
Αudi A6 e-tron concept: Premium ηλεκτροκίνηση σε τέσσερις πόρτες | tovima.gr

To Α6 e-tron concept όπως ονομάζεται είναι το πρώτο μοντέλο της Audi που αξιοποιεί την νέα ηλεκτρική πλατφόρμα της Audi, Premium Platform Electric η οποία σύμφωνα με τις συστάσεις της Audi είναι ιδανική για αυτό που αποκαλεί «flat cars» δηλαδή τετράθυρα, coupe και station wagon με χαμηλό ύψος σε αντιδιαστολή με τα compact SUV, τα crossover και τα hatchback τα οποία εξυπηρετούνται καλύτερα από την πλατφόρμα MEB.

Ενδεικτική της επιχειρηματολογίας της Audi περί “flat cars” είναι η coupe (Sportback βάσει του λεξιλογίου της Audi) σιλουέτα του A6 e-tron concept με διαστάσεις 4,96 μέτρα μήκος, 1,96 πλάτος και μόλις 1,44 μ. ύψος. Για λόγους σύγκρισης, αξίζει να σημειωθεί ότι τα αντίστοιχα μεγέθη για το μέχρι σήμερα γνωστό Α6 συνοψίζονται σε 4,94 μ. μήκος, 1,87 μ. πλάτος και 1,46 μ. ύψος.

Φυσικά για όλους του ευνόητους λόγους και κυρίως για να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις με την plug-in υβριδική παραλλαγή του A6, η έκδοση παραγωγής του A6 e-tron θα υιοθετήσει μια δική της ξεχωριστή αισθητική η οποία δεν αναμένεται να απέχει πολύ από το παρόν πρωτότυπο το οποίο σύμφωνα με τις συστάσεις βρίσκεται κατά 95% κοντά στην έκδοση παραγωγής. 

Πριν περάσουμε στην σχεδίαση, αξίζει να σημειωθεί ότι το A6 e-tron Concept αξιοποιεί ειδικού σχεδιασμού ανάρτηση αποτελούμενη από διάταξη πολλαπλών συνδέσμων μπροστά και πίσω σε συνδυασμό με ενεργή αερανάρτηση η οποία φροντίζει να αντισταθμίσει το επιπλέον βάρος των μπαταριών.

Επίσης παρά την ηλεκτροκίνητη φύση του, χάρη στις ιδιαιτερότητες που επιφυλάσσει το ηλεκτρικό «δάπεδο», το A6 e-tron αναμένεται να είναι από τα πλέον ευρύχωρα και χρηστικά μέλη της γκάμας του A6. 

Οι μπαταρίες τοποθετούνται στο δάπεδο ανάμεσα στον μπροστινό και στον πίσω άξονα και εν προκειμένω πρόκειται για συστοιχίες ιόντων λιθίου με απόδοση 100 KWh οι οποίες υπόσχονται αυτονομία «άνω των 700 χλμ.» την μεγαλύτερη που έχει ανακοινώσει μέχρι στιγμής η Audi για ηλεκτροκίνητο μοντέλο της.

Η μπαταρία αναλαμβάνει να τροφοδοτεί με ενέργεια δύο ηλεκτρικά μοτέρ συνδυαστικής ισχύος 476 ίππων και 800 Νm ροπής. Σύμφωνα με την Audi, ως μοντέλο παραγωγής το A6 e-tron το οποίο θα αξιωθεί με παραπάνω από μία εκδόσεις, αναμένεται να προσφέρει επιτάχυνση από 0-100 χλμ./ώρα σε χρόνο μικρότερο των επτά δευτερολέπτων –το μέγιστο. Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη έκδοση η οποία αναμένεται να είναι η ισχυρότερη ο χρόνος για το sprint των «0-100» οριοθετείται σε 4,0 δευτερόλεπτα. 

Φυσικά, όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς θα υπάρξουν πολλές διαμορφώσεις οι οποίες εκτός από τη διαφορετική ισχύ και αυτονομία θα είναι διαφορετικές και ως προς την μετάδοση της κίνησης καθώς θα υπάρξουν quattro και δικίνητες εκδόσεις.

Σε ό,τι αφορά την φόρτιση, η αρχιτεκτονική PPE επωφελείται από κύκλωμα 800 Volt το οποίο επιτρέπει την αναπλήρωση της ενέργειας σε ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος 270 kW. Αυτό σε χρόνο μεταφράζεται στη δυνατότητα του Α6 e-tron να αναπληρώσει το 80% της ενέργειάς του, δηλαδή όση χρειάζεται για περίπου 300 χλμ. αυτονομίας, σε μόλις 25 λεπτά. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τη σχεδίαση, εκτός από τις προσεκτικά σμιλεμένες επιφάνειες που δίνουν το στίγμα ενός κομψού τετράθυρου coupe με αεροδυναμικό συντελεστή μόλις 0.22, η Audi έχει επιδείξει ιδιαίτερη σπουδή σε ό,τι αφορά τα φωτιστικά σώματα του A6 e-tron.

Aναλυτικότερα στο μπροστινό τμήμα αξιοποιείται τεχνολογία ψηφιακών matrix LED ενώ πίσω τεχνολογία OLED. Η τελευταία δίνει τη δυνατότητα παραμετροποίησης με τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες του να μπορούν να επιλέξουν το μοτίβο ή την φωτεινή ταυτότητα του αυτοκινήτου τους. 

Επίσης, φώτα προτζέκτορες τοποθετούνται και στα πλευρικά τμήματα τα οποία συνδυαστικά με τα συστήματα ασφάλειας και επιτήρησης μπορούν να προβάλλουν προειδοποιητικές ενδείξεις και εικόνες αλληλεπιδρώντας με πεζούς και ποδηλάτες.

Ως προτζέκτορες μπορούν να λειτουργήσουν και τα κεντρικά φωτιστικά σώματα που μπορούν να προβάλλουν στοιχεία από το infotainment σε μια μεγάλη επιφάνεια, επιτρέποντας για παράδειγμα, στον οδηγό, ενόσω περιμένει να ολοκληρωθεί η φόρτιση, να παίζει video games, σε μια ευμεγέθη οθόνη αντί της οθόνης του κινητού του. 

Αν και όλα τα παραπάνω δεν αναμένεται να «επιβιώσουν» στην έκδοση παραγωγής, ένα μεγάλο μέρος θα αποτελέσει μέρος των επιλογών στο πλαίσιο της προσπάθειας της Audi να δημιουργήσει μια ξεχωριστή προσωπικότητα για τις ηλεκτρικές εκδόσεις του A6.


Η τούρτα των σωματείων στον Χατζηδάκη…

Από το ρεπορτάζ: Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησαν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά και το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής αλλά και τα Σωματεία Εργαζομένων στην επιχείρηση «Praktiker» και στην επιχείρηση «Lidl». «Γιόρτασαν» τα γενέθλια του υπουργού με τη δική τους τούρτα η οποία είχε το σκίτσο του υπουργού ως άλλου…. Δρακουμέλ (από τα Στρουμφάκια)  ο οποίος αναφωνούσε: «Θα σε πιάσω απαίσιο 8ωράκι»!

**

Άθικτο από covid στην εσχατιά του Αιγαίου

Η Χάλκη, ένα από τα ωραιότερα νησιά στην εσχατιά του Αιγαίου παραμένει άθικτο από τον κορωνοϊό, κάτι που κέντρισε το ενδιαφέρον του Reuters.

Χάλκη: το κόσμημα του Αιγαίου | Ferryhopper

Στη Χάλκη, αναφέρει το ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου δεν έχουν καταγραφεί καθόλου κρούσματα της Covid και σχολιάζει:

Χάλκη: Χαμηλές ταχύτητες | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Ένα νησί ήσυχο όπου ο μοναδικός ήχος που σπάει την απόλυτη σιωπή ενός απριλιάτικου πρωινού, είναι το λάλημα του κόκορα».

Χάλκη | Διακοπές στη Δωδεκάνησα | Discover Greece

Έως σήμερα δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα κρούσμα της νόσου, αλλά και με κατοίκους που επέδειξαν αξιοσημείωτη προσήλωση στον εμβολιασμό, η Χάλκη αποτελεί έναν «Covid – free παράδεισο» που διψά για επισκέπτες.

ΧΑΛΚΗ

Να σημειώσω ότι την ηρεμία του απέραντου γαλάζιου γύρω από το νησί, εκεί κοντά στην βραχονησίδα Αλιμιά, σπάνε πολλές φορές, κοπάδια από παιχνιδιάρικα δελφίνια.


Του Νίκου Χασαπόπουλου από το “ΒΗΜΑ”

Δημοσιεύθηκε 

  • Τον Οκτώβριο του 2105 ο επενδυτικός όμιλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι έστειλε έναν από τους δικηγόρους του στη Χάλκη, για να συναντηθεί με το Δήμαρχο του νησιού Μιχάλη Πατρό, με σκοπό να αγοράσει ένα νησάκι, λίγο έξω από τη Χάλκη.

Πρόσφερε (και μάλιστα σε μετρητά) δύο δισ. ευρώ είτε να το αγοράσει ολόκληρο, είτε να το ενοικιάσει για μακρό χρονικό διάστημα. Σκοπός του ήταν να το μετατρέψει σε χώρο θαλάσσιας άσκησης, όπως το ονόμαζε με την οικοδόμηση πολυτελών παραθαλάσσιων οικισμών. Τόσο πολύ νοιαζόταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας γι΄αυτό το νησάκι.

  • Τον περασμένο Μάρτιο (2016) στη Χάλκη, έφθασε ένας μεγαλοκατασκευαστής (απ΄αυτούς που γνωρίσαμε στα μεγάλα έργα και στην κατασκευή των εθνικών οδών) και ζήτησε από το δήμαρχο του νησιού να αγοράσει μία έκταση από το συγκεκριμένο νησάκι, ώστε να κτίσει σ΄αυτό μεζονέτες («τόπους ησυχαστηρίου»- όπως τις ονόμασε).

Ηταν διατεθειμένος να δώσει ότι του ζητούσε ο δήμαρχος για να το αγοράσει, πλην όμως ο κ. Πατρός του είπε ότι ένας νόμος επί υπουργίας Νίκου Σηφουνάκη, το μόνο που επιτρέπει να γίνει στο νησάκι αυτό είναι η… μελισσοκομία! Επιπλέον, του εξήγησε ότι το νησάκι είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών «Natura 2000».

  • Τον Οκτώβριο 2015 στον τόπο αυτό, στην εσχατιά του Αιγαίου γυρίστηκε ένα βελγικό Survivor και 20 παίκτες έζησαν σαν ερημίτες σε δύο παραλίες, στις οποίες δεν είχε μείνει άνθρωπος τα τελευταία 75 χρόνια. Ποιο είναι λοιπόν αυτό το νησάκι που έγινε περιζήτητο;

Πρόκειται για το νησάκι (ή βραχονησίδα) Αλιμιά που βρίσκεται ανάμεσα στη Ρόδο και στη Χάλκη, στο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και διοικητικά ανήκει στο Δήμο Χάλκης. Η επιφάνεια του νησιού είναι 7,4 τ. χλμ και το μήκος των ακτών του είναι 21 χλμ.

  • Το νησί διατηρούσε έναν μικρό πληθυσμό έως την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ τις τελευταίες δεκαετίες τους μόνους κατοίκους που διαθέτει είναι μερικές εκατοντάδες κατσίκες.

Survivor στην περιζήτητη Αλιμιά - Δημοκρατική της Ρόδου

Ο Μουσολίνι το χρησιμοποιούσε ως βάση υποβρυχίων, λόγω της θέσεώς του στη Μεσόγειο και ως βάση ανεφοδιασμού των πλοίων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

  • Στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην ελληνιστική περίοδο, η Αλιμιά οχυρώθηκε με την κατασκευή ενός φρουρίου, τμήματα του οποίου διασώζονται ακόμα και σήμερα, ενώ άλλα τμήματά του χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή ενός μεσαιωνικού κάστρου, όταν η Ρόδος βρισκόταν υπό την κατοχή των Ιωαννιτών Ιπποτών.

Κάστρο Αλιμιάς - Ελληνικά Κάστρα

Εχουν βρεθεί, στην ακτή Εμπορειού του νησιού τάφοι ρωμαϊκών χρόνων και είναι ορατοί αρχαίοι τοίχοι και η θεμελίωση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.

  • Αυτό το νησάκι το θέλουν οι πάντες, αλλά το ΦΕΚ με υπογραφή του κ. Σηφουνάκη εμποδίζει τις όποιες επενδύσεις. Να σκεφτείτε ότι ένας Βέλγος επιχειρηματίας, πρόσφερε όσο- όσο για να του παραχωρηθεί μία έκταση στην Αλιμιά (στην περιοχή που ονομάζεται «Τηγάνι») για να κατασκευάσει ένα ησυχαστήριο, αλλά ο νόμος δεν του επέτρεψε.

AΔΑΜΑΣΤΟΣ ΝΕΑ: Αλιμιά: Το περιζήτητο νησί στην εσχατιά του Αιγαίου

Ηταν τόση μεγάλη η επιτυχία του Survivor στην Αλιμιά, που οι Βέλγοι παραγωγοί του ανακοίνωσαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα επιστρέψουν στο νησάκι τον Οκτώβριο και μάλιστα θα κάνουν δύο κύκλους παιχνιδιών με 20 παίχτες κάθε φορά. Το βελγικό Survivor είχε ονομαστεί «The Island» και ήταν πρώτο σε θεαματικότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

  • Ο δήμαρχος Χάλκης αν και του πρόσφεραν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό ως αντάλλαγμα για την χρησιμοποίηση της Αλιμιάς, δεν δέχτηκε τα λεφτά, αφού γνώριζε πολύ καλά πόση μεγάλη θα ήταν η διαφήμιση και της Χάλκης αλλά και της Αλιμιάς στην Ευρώπη. Κυρίως όταν προεβλήθη το επεισόδιο με την…«τρελή σούπα» που προκάλεσε σοκ στους παίκτες, αφού έπρεπε να υποστούν τη δοκιμασία του… πατσά.

Δύο μεγάλες κατσαρόλες με πατσά στήθηκαν και ολόκληρα αρνίσια κεφαλάκια βρέθηκαν μπροστά στις ομάδες και οι παίκτες έπρεπε να τις φάνε. Ορισμένοι που ήταν vegetarian έφυγαν πάραυτα από το παιχνίδι, ενώ οι πιο τολμηροί που δοκίμασαν με δηλώσεις τους on camera είπαν πως δεν πρόκειται ποτέ να ξαναφάνε τέτοιο φαγητό. Η διαφήμιση όμως του νησιού ήταν εξαιρετική. Ενας άλλος Βέλγος επιχειρηματίας ζήτησε να του παραχωρηθεί ένα μεγάλο κομμάτι του νησιού και πρόσφερε 50 εκατ.

Ενας ιταλικός επενδυτικός όμιλος έδινε 70 εκατ. ευρώ, για να δημιουργήσει στο νησάκι πρότυπο τουριστικό οικισμό, ενώ δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητο από τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης το γεγονός ότι το καλοκαίρι του 2014 ο πρίγκιπας Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα Δούκισσα της Κορνουάλης έκαναν ολιγοήμερες διακοπές στο νησάκι αυτό.

Στη διαδρομή από την αρχαία Κάμειρο προς την Αλιμιά, με προορισμό την Χάλκη τον ταξιδιώτη συνήθως συντροφεύουν κοπάδια από δελφίνια, τα οποία έχουν τόσο εξοικειωθεί που πολλές φορές βάζουν το κεφαλάκι τους στην κουπαστή της βάρκας.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

  • AstraZeneca για θρομβώσεις: Κανείς δεν μπορεί να εντοπίσει κάτι που συμβαίνει μια φορά στις 300.000
  • Παλλάδιο…. νέο ιστορικό υψηλό στα $2891 και πάει για τα $3000. Οι προσδοκίες ανάκαμψης της ζήτησης από τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς του μετάλλου, το καθιστούν περιζήτητο. Το μέταλλο χρησιμοποιείται στους καταλύτες.

    Εικόνα

  • Δίνεις ασυλία στα μέλη των ΤΧΣ & ΤΑΙΠΕΔ.
  • Δίνεις αμνηστία στον πατέρα Παπά για τα εγκλήματα που έκανε στον ΟΑΣΘ.
  • Αλλάζεις τον νόμο για να μην καταδικαστεί για πλαστογραφία ο αδελφός Τσίπρα.
  • Και σήμερα σκούζεις που η κυβέρνηση προστατεύει τους επιστήμονες.
  • Σας ακούμε προσεκτικά.

Άγγλος φίλος που μένει εδώ πήρε προσωρινό ΑΜΚΑ στο φαρμακείο και δυο μέρες μετά ήρθε SMS για εμβολιασμό. Επιτέλους κράτος!

  • Δύο αυτοκτονίες σήμερα στο μετρό της Αθήνας, ενας νέος άνθρωπος στο Χολαργό κ μια κυρία στην Πανόρμου,να προσέχετε τους εαυτούς σας κ τους ανθρώπους δίπλα σας. Η κατάθλιψη είναι σιωπηλή

ΜΑΔΡΙΤΗ- La Plaza Mayor

  • Plaza Mayor de Madrid In the historical neighborhood, near Puerta Del Sol, la  Plaza Mayor is a big pedestrian p… | Madrid spain travel, Madrid travel,  Spain travel

Εικόνα

ΠΑΡΙΣΙ

Εικόνα

  • Αυτός που θα δρόσιζε την καυτή πατάτα του ασφαλιστικού κυκλοφορεί με ανασφάλιστο αυτοκίνητο. Δεν μπορείς να αποφύγεις να κάνεις τους συνειρμούς… #Χαικαληςhttps://twitter.com/i/status/1385653151605399553
  • Τί χούντα είναι αυτή προς τους φιλήσυχους μετανάστες; Ήθελε ο ευάλωτος να πάει στα Οινόφυτα να πάρει ένα αρνί να το σφάξει για το ραμαζάνι και ο φασίστας τον σταμάτησε λέει γιατί δεν είχε κανένα έγγραφο, ούτε δίπλωμα. Ματαίως έλεγε ο ευάλωτος ότι δεν χρειάζεται χαρτί να περάσει
  • Μια μετάλαξη του ιού από Μονακό, Κυανή Ακτή, Τοσκάνη ή κάτι πιο εστέτ δεν παίζει; Ήταν ανάγκη να μας έρθει η Ινδική έκδοση?