Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (24.10.2020)

Το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο εντοπίστηκε στη Σιβηρία

Εντοπίστηκε στη  Σιβηρία κάπου 6.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο. Το κοίτασμα βρέθηκε στο Σουκόι Λογκ και ανήκει στο ρωσικό χρυσωρυχείο Polyus. Εκεί βρίσκονται 40 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού όπως αποφάνθηκε εταιρεία εμπειρογνωμόνων μελετώντας το κοίτασμα βάσει των διεθνών προδιαγραφών JORC.


skitso-toy-andrea-petroylaki-23-10-200


Ζήτημα ζωής

Ευτυχώς, η πανδημία είναι παγκόσμια… Ευτυχώς, γιατί κανένα έθνος δεν είναι μόνο του. Ευτυχώς, γιατί μπορούμε να παραδειγματιστούμε από την εμπειρία άλλων κρατών, αλλά και να σταθμίσουμε, με ζωντανά μέτρα σύγκρισης, πού ακριβώς βρισκόμαστε.

 • Τα νούμερα δείχνουν ότι, παρά την έξαρση, ο ιός εδώ μπορεί ακόμη να ελεγχθεί. Τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι τα ίδια που εφαρμόζονται παντού. Δεν υπάρχει άλλη, μαγική συνταγή. Η συμμόρφωση δεν είναι ζήτημα πολιτικής προτίμησης. Είναι ζήτημα δημόσιας υγείας.

Κύριε Χρυσοχοΐδη, τουλάχιστον μη μας δουλεύετε από πάνω

Η φυγοδικία του καταδικασμένου Χρυσαυγίτη Χρήστου Παππά αποτελεί φιάσκο της ΕΛΑΣ και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης
Κύριε Χρυσοχοΐδη, τουλάχιστον μη μας δουλεύετε από πάνω | tovima.gr

Άρα γνώριζαν οι αστυνομικές αρχές, πολύ καιρό πριν, ότι τέτοιες μέρες ήταν πιθανό να χρειαστεί να συλλάβουν τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες και να τους οδηγήσουν στη φυλακή.

 • Και δεν το γνώριζαν μόνο οι αστυνομικές αρχές, το γνώριζε και ο πολιτικός τους προϊστάμενος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Και όμως, όπως όλοι ξέρουμε, ο ναζιστής και καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Χρήστος Παππάς αποφάσισε να φυγοδικήσει. Και μπόρεσε να φυγοδικήσει γιατί πολύ απλά η αστυνομία δεν φρόντισε να ξέρει που είναι.

Η αστυνομία που δίνει κατά καιρούς διαρροές ότι παρακολουθεί εκατοντάδες υπόπτους για εμπλοκή σε σοβαρές υποθέσεις, που έχει αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της και που, σε τελική ανάλυση, είχε και την ευθύνη να επιτηρεί έναν διωκόμενο για τόσο βαριά αδικήματα, απλώς διαπίστωσε ότι είχε φύγει.

 • Και ως να θεωρεί ότι απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν έχουν επίγνωση της κατάστασης το υπουργεί του κ. Χρυσοχοΐδη έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν μπορούσε να παρακολουθεί τον νεοναζί Παππά γιατί θα… παρανομούσε, διότι δεν υπήρχε εντολή εισαγγελέα.

Θα τρελαθούμε; Η ΕΛΑΣ ξαφνικά αποφάσισε να εφαρμόσει το «γράμμα» του νόμου για τις παρακολουθήσεις για καταδικασμένο χρυσαυγίτη, αν δεχτούμε κιόλας ότι ισχύει με δεδομένο ότι εδώ είχαμε να κάνουμε με άνθρωπο επικίνδυνο;

Και τα ερωτηματικά είναι πολύ μεγαλύτερα, γιατί το ζήτημα που προκύπτει είναι το εξής: έχουμε να κάνουμε απλώς με μια «αβλεψία» ή με μια διευκόλυνση;

 • Γιατί οι σχέσεις της Χρυσής Αυγής με αστυνομικούς, όπως και η ύπαρξη αστυνομικών που είναι χρυσαυγίτες είναι πράγματα γνωστά και καταγεγραμμένα. Και εάν υπήρξε οποιαδήποτε διευκόλυνση του Παππά τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Και ξαναλέω το θέμα είναι πιο συνολικό.

Μετά από μια δίκη που ανέδειξε όλους τους τρόπους και τους μηχανισμούς που ενίσχυσαν το φασισμό, στην οποία σε ορισμένες περιπτώσεις η πολιτική αγωγή έκανε περισσότερα για τη συγκέντρωση κρίσιμων στοιχείων από την ίδια την αστυνομία και με δεδομένο το ευρύτερο αίτημα να αντιμετωπιστεί το ευρύτερο πρόβλημα των προσβάσεων της Χρυσής Αυγής και της ακροδεξιάς στην αστυνομία, το στρατό και τη δικαιοσύνη, το να έχουμε φυγοδικία του Παππά, απλώς υπογραμμίζει το πρόβλημα και πόσο δρόμο έχουμε ακόμη.

Και φαίνεται ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δε θέλει να πάρει αυτή την ευθύνη.
Κρίση στα Πανεπιστήμια

https://www.tovima.gr/2

 • Το 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις και ενόψει των εκλογών έδωσε την εντολή στον τότε υπουργό Παιδείας να ανωτατοποιήσει τα ΤΕΙ. Έτσι, τα εκπαιδευτήρια αυτά, «εν μια νυκτί», έγιναν πανεπιστήμια,
Αυγερινός Θεόδωρος
Κρίση στα Πανεπιστήμια | tovima.gr

Τότε, εν όψει των επερχομένων εκλογών , οι εργαζόμενοι στο δημόσιο φοβούμενοι για τις θέσεις τους, πήραν τις γυναίκες και τα παιδιά τους και συγκεντρώθηκαν σε κεντρική πλατεία της Αθήνας για να διαμαρτυρηθούν. Πρωθυπουργός, ο Ελευθ. Βενιζέλος, ο οποίος συγκινήθηκε και καθιέρωσε έκτοτε τη «μονιμότητα» των δημοσίων υπαλλήλων. Η πλατεία, από τότε πήρε το όνομα : «Πλατεία Κλαυθμώνος».

 • Το 2018, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέποντας την κατρακύλα στις δημοσκοπήσεις και ενόψει των εκλογών έδωσε την εντολή στον τότε υπουργό Παιδείας να ανωτατοποιήσει τα ΤΕΙ.

Έτσι, τα εκπαιδευτήρια αυτά, «εν μια νυκτί», έγιναν πανεπιστήμια, ασχέτως, αν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των πανεπιστημίων. Από την κίνηση αυτή κέρδιζαν οι διδάσκοντες, που έγιναν με απλές διαδικασίες καθηγητές ΑΕΙ, με υψηλότερο μισθό, οι φοιτητές , που θα έπαιρναν πανεπιστημιακό πτυχίο και τέλος οι γονείς των σπουδαστών, που ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

 • Τοιουτοτρόπως, κάποια ΤΕΙ συνενώθηκαν και δημιούργησαν ανεξάρτητο πανεπιστήμιο (Αθήνας και Πειραιά) και άλλα, εντάχθηκαν σε διάφορα άλλα ΑΕΙ, έστω κι αν αυτά αντέδρασαν σφόδρα, γιατί δεν ρωτήθηκαν, (Πάτρα).

Με τον τρόπο αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε αρκετές μονάδες στις δημοσκοπήσεις και στις εκλογές πέτυχε 31,54%.

Τώρα όμως το σύστημα εκδικείται. Διαπιστώνεται σήμερα, ότι δεν υπάρχει το κατάλληλο διδακτικό προσωπικό και για όποιες θέσεις προκηρύσσεται η πλήρωσή τους , δεν εμφανίζονται υποψήφιοι, καθόσον μέσα σε μια μέρα δεν αποκτώνται τα πανεπιστημιακά προσόντα.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Υπουργείο Παιδείας, έχει «πελαγώσει» και δεν ξέρει πώς να καλύψει τις τόσες ανάγκες σε διδακτικό προσωπικό στα πάμπολλα τμήματα των ΑΕΙ.

Πρόταση

Ως εκ τούτου, εμείς κάνουμε την ακόλουθη πρόταση, που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των ΑΕΙ προσωρινά :

Νόμος ορίζει ότι οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, φεύγουν υποχρεωτικά στη σύνταξη στα 67 έτη της ηλικίας τους.

Σ’ αυτήν την ηλικία οι άνθρωποι είναι ακόμη ακμαιότατοι. Ως εκ τούτου δίνεται μια παράταση για δυο – τρία χρόνια μέχρι να ομαλοποιηθούν τα πράγματα και «ούτε γάτα, ούτε ζημιά». Κι αν δεν φτάνουν, ας καλέσει μερικούς από τους ήδη πρόσφατα συνταξιούχους.


Κρούσματα με όχημα την κοινωνική ζωή

 • Η ανέμελη ζωή μάλλον αναβάλλεται γιατί, όπως είπε, και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του το δεύτερο κύμα του Covid-19 είναι σφοδρότερο.

ΒΗΜΑτοδότης

Κρούσματα με όχημα την κοινωνική ζωή | tovima.gr
***
Πώς γλιτώσαμε από ένα καθολικό lockdown
Εκείνο που έχει σημασία, όπως μου εξήγησαν οι ειδικοί, είναι ότι από τα 24.000 και πλέον τεστ που έγιναν και γίνονται μόνον ένα ποσοστό 3,2% βγήκε θετικό. Ίσως να μην το γνωρίζατε αλλά τόσο οι Λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις, είχαν βάλει ως όριο όταν άρχισαν τα τεστ να μην ξεπεράσουν τα θετικά δείγματα το 5%. Τότε, εάν το ξεπερνούσαν, ήταν πολύ πιθανόν να αποφασίζονταν σκληρότερα μέτρα ίσως και καθολικό lockdown. Η αλήθεια είναι ότι  πλησιάσαμε το 5% (φθάσαμε στο 4%), αλλά ποτέ έως τώρα δεν το ξεπεράσαμε. Έτσι γλιτώσαμε, έως τώρα το καθολικό lockdown.
***
Τα τεστ, οι νοσηλευόμενοι και οι διασωληνωμένοι
Με το 3,2% των τεστ θετικό, οι ειδικοί θεωρούν ότι ακόμα τα πάμε καλά. Όχι πολύ καλά, αλλά καλά, εάν σκεφτείτε ότι στην Ελβετία έχει φθάσει στο 10% επί των δειγμάτων να είναι θετικό. Ωστόσο το μείζον πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει το σύστημα υγείας είναι  εάν θα αντέξει στους τρεις μήνες του χειμώνα, όταν δηλαδή κλειστούμε μέσα. Παρότι τα κρούσματα κάνουν συνεχώς ρεκόρ, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν την ίδια ανοδική καμπύλη. Για παράδειγμα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία (στοιχεία Πέμπτης το βράδυ) οι νοσηλευόμενοι με Covid-19 στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι 750 (περιλαμβανομένων και των 90 συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ). Χθες πάντως είχαμε ένα άλλο αρνητικό ρεκόρ με 882 κρούσματα.
***
Αυτό όμως που πραγματικά ανησυχεί τους ειδικούς είναι ότι τόσο οι ασυμπτωματικοί ασθενείς, όσο και οι ασθενείς με ήπια συμπτώματα μικρότερης ηλικίας μπορεί να κολλήσουν ηλικιωμένους. Τότε, όπως καταλάβατε, θα υπάρξει πρόβλημα.
***
 • Ιστορική απόφαση μιας ιστορικής δίκης
 • «Λύεται η συνεδρίασις»… με αυτή με φράση έπεσε η αυλαία της ιστορικής δίκης της Χρυσής Αυγής ανοίγοντας τον δρόμο προς τη φυλακή για τον ηγετικό πυρήνα του ναζιστικού- φασιστικού μορφώματος, τον καθ’ ομολογία δολοφόνο του Παύλο Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, πρώην βουλευτών και υψηλόβαθμων στελεχών.
Συνολικά 39 άτομα πήραν τον δρόμο για τις φυλακές ενώ σύμφωνα με την απόφαση για 12 άτομα (ανάμεσά τους και η Ελένη Ζαρούλια) η ποινή έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Θέλω όμως να σημειώσω και τούτο:
 • Παρούσα στο δικαστήριο, όπως πάντα και η μητέρα του Παύλου Φύσσα που κατέρρευσε στο άκουσμα της απόφασης, ενώ δεκάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί έξω από την αίθουσα, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα, δίνοντας συγχαρητήρια στην Πολιτική Αγωγή και αποθεώνοντας τη Μάγδα Φύσσα.
***
Ο ρόλος των γυναικών πίσω από τη δίκη
Σχολιάζοντας την ιστορική δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Guardian εστιάζει στον καίριο ρόλο που έπαιξαν οι γυναίκες στην καταδίκη, αλλά και τη δίωξη της νεοναζιστικής οργάνωσης. Όπως γράφει, τόσο ο ρόλος της προέδρου, Μαρίας Λεπενιώτη, όσο και εκείνος της Μάγδας Φύσσα, που έγινε το σύμβολο της δίκης αλλά και του αντιφασιστικού αγώνα μετά τη δολοφονία του γιου της από τον Γιώργο Ρουπακιά, ήταν καθοριστικοί όχι μόνο για την τελική απόφαση, αλλά και για την ίδια την ανάδειξη της σημασίας της διαδικασίας.
Το κείμενο δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο ρόλο των γυναικών εισαγγελέων που είχαν αναλάβει τη διερεύνηση των ενοχοποιητικών στοιχείων και που συγκρότησαν των εξαιρετικά ογκώδη φάκελο που «έκαψε» τους εγκληματίες νεοναζί.
***
Οι φυλακές, τα κελιά και η απομόνωση
Η φυλακή που έχει επιλεγεί για να πάει η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης είναι αυτή του Δομοκού, εκτός κι αν υπάρξει άλλη απόφαση. Ο δε Ρουπακιάς θα εκτίσει τα ισόβια σε Μαλανδρίνο η Τρίκαλα. Ορισμένοι θα πάνε και στις φυλακές Τρικάλων. Αλλά ο πυρήνας της εγκληματικής οργάνωσης θα πάει στο Δομοκό. Οπως μου είπε η Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου «όλα είναι έτοιμα να τους υποδεχθούν». Έμαθα όμως ότι:
***
Οι φυλακές Β τύπου στο Δομοκό διαθέτουν πέντε πτέρυγες και κρατούνται σκληροί ποινικοί κακοποιοί. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν θα έχει επαφή με τους υπόλοιπους κρατουμένους ήδη ετοιμάζονται τα κελιά για τους έξι του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Επειδή όμως οι περισσότεροι δεν μιλιούνται μεταξύ τους, ή έχουν εγκαταλείψει τον Μιχαλολιάκο και την παρέα του, έχει προβλεφθεί να φυλακιστούν μεν στον Δομοκό, αλλά θα βρίσκονται σε διαφορετικές πτέρυγες. Θα προαυλίζονται σε διαφορετικές ώρες και γενικά δεν θα βλέπει ο ένας τον άλλον.
***

Το συσσίτιο των καταδίκων

 • Δεν θα υπάρχει καμία ξεχωριστή μεταχείριση για τους καταδικασθέντες και φυλακισθέντες της Χρυσής Αυγής. Μόλις μπουν στην φυλακή θα ισχύει το μέτρο της απομόνωσης (λόγω κορωνοϊού). Για 14 ημέρες δεν θα έχουν καμία επαφή με κανέναν. Ούτε βεβαίως ξεχωριστό συσσίτιο. Ό,τι τρώνε οι υπόλοιποι κατάδικοι.
***

Ο αμετανόητος Μιχαλολιάκος

 • Ο Μιχαλολιάκος, πριν εκδοθεί η απόφαση της Χρυσής Αυγής ήταν έτοιμος να επιτεθεί με… έγγραφα εναντίον του Κασιδιάρη για να αποδείξει την… προδοσία του από την Χρυσή Αυγή, ενώ ο Κασιδιάρης είχε επαφές με συνεργάτες του Μιχαλολιάκου, ώστε να τους προσελκύσει στο εθνικιστικό μόρφωμα που ίδρυσε. Και  οι δύο το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν επαφές με τον Μάνο Κώνστα του Εθνικού Μετώπου που βρίσκεται ακόμα πιο εθνικιστικά από την Χρυσή Αυγή και ζητούσαν συνεργασία μαζί του.

Μάλιστα,ο Μιχαλολιάκος έλεγε ότι θα έπαιρνε πολλά «ιστορικά» βιβλία στη φυλακή για να διαβάζει, όπως είπε σε συνομιλητές του. Έκανε αναφορά για το βιβλίο του Ιταλού Ιούλιο Έβολα, ο οποίος να σημειώσω πως ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς φασίστες ρατσιστές στην ιταλική ιστορία Ο Έβολα θαυμάστηκε από τον  Φασίστα ηγέτη Μπενίτο Μουσολίνι. Είχε θεοποιήσει τα Ναζιστικά SS. Θαύμαζε τον επικεφαλής των SS Χάινριχ Χίμλερ. Καθώς και  βιβλία του Γερμανού  Όσβαλντ Άρνολντ Γκότφριντ Σπένγκλερ, εθνικιστής, μοναρχικός και αντικοινοβουλευτικός μαθηματικός.

***
Η Τσιλέρ που θέλει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Ήταν η στιγμή που άρχιζαν οι ερωτήσεις στην τηλεδιάσκεψη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συμβουλίου της Ευρώπης, με προεδρεύοντα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, όταν μια βουλευτής σήκωσε με θράσος το χέρι της για να πάρει τον λόγο. Ήταν η τουρκάλα Τσιλέρ (καμία σχέση με την πρώην πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ) και χωρίς πολλά- πολλά, χωρίς καμία εισαγωγή ρώτησε τον κ. Βαρβιτσιώτη:
 • «Γιατί κάνετε ασκήσεις σε αποστρατιωτικοποιημένα νησιά; Και γιατί τα εξοπλίζετε;» Ο κ. Βαρβιτσιώτης της απάντησε αμέσως: «Το κάνουμε εξαιτίας σας. Τη στιγμή που απειλούνται τα νησιά μας, τη στιγμή που έχετε το casus belli και μας απειλείται με πόλεμο, θα το κάνουμε.

Αλλά, για πείτε μου: Τα ελληνικά αεροπλάνα είναι αυτά που πετούν πάνω από την Τουρκία χωρίς σχέδια πτήσεως και παραβιάζουν τον τουρκικό χώρο, ή είναι τα ελληνικά πλοία που παραβιάζουν χωρικά ύδατα και κυριαρχικά δικαιώματα;». Η Τουρκάλα κάθισε στη θέση της και δεν ξαναμίλησε.


ME THN «Κ»

Μια από τις πιο κρίσιμες εκλογές των ΗΠΑ αποκωδικοποιεί στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον Αλέξη Παπαχελά ο ελληνικής καταγωγής πολιτικός αναλυτής.


Η κλινική δοκιμή του πειραματικού εμβολίου της εταιρίας AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την Covid-19 ξανάρχισε στις ΗΠΑ, τη μοναδική χώρα όπου παρέμενε σε αναμονή, μετά τη σπάνια ασθένεια που εμφάνισε ένας από τους συμμετέχοντες, πριν από περίπου έξι εβδομάδες. Όπως ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρεία, η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε σήμερα την έγκρισή της να συνεχιστεί η δοκιμή, όπως έγινε και σε άλλες χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. Η δοκιμή είχε διακοπεί σε όλον τον κόσμο στις 6 Σεπτεμβρίου αλλά κατόπιν συνεχίστηκε στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

 • Εγκρίθηκε οριστικά η ρεμδεσιβίρη 

Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) χορήγησε την Πέμπτη μόνιμη έγκριση στο αντιιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για να χορηγείται στους ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, επιβεβαιώνοντας την υπό όρους έγκριση που του είχε δοθεί τον Μάιο, σύμφωνα με τον παρασκευαστή του, την φαρμακοβιομηχανία Gilead.

 • Η Gilead ανακοίνωσε πως έλαβε την έγκριση για το φάρμακο που κυκλοφορεί με τη μάρκα Veklury, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για τη μόνη θεραπεία συγκεκριμένα κατά της Covid-19 που εγκρίνεται έπειτα από μια πιο αυστηρή και οριστική διαδικασία. Η επείγουσα έγκριση είναι προσωρινή, χορηγείται στη βάση δεδομένων που είναι λιγότερο πλήρη απ’ αυτά που χρειάζονται για μια μόνιμη έγκριση και μπορεί να ανακληθεί στο τέλος της κατάστασης επείγουσας υγειονομικής ανάγκης.

Άλλες θεραπείες είναι διαθέσιμες εδώ και μήνες στα νοσοκομεία χάρη σε προσωρινές εγκρίσεις ή επειδή πρόκειται για φάρμακα που είναι ήδη εγκεκριμένα για άλλες ασθένειες, όπως το κορτικοειδές δεξαμεθαζόνη.

Οι ευρωπαϊκές και άλλες χώρες έχουν επίσης δώσει από την άνοιξη προσωρινή έγκριση στη ρεμδεσιβίρη. Η μετοχή της Gilead στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έκανε άλμα 4% λίγο μετά την ανακοίνωση.


Το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο εντοπίστηκε στη Σιβηρία

Εντοπίστηκε στη  Σιβηρία κάπου 6.000 χιλιόμετρα από τη Μόσχα το μεγαλύτερο κοίτασμα χρυσού στον κόσμο. Το κοίτασμα βρέθηκε στο Σουκόι Λογκ και ανήκει στο ρωσικό χρυσωρυχείο Polyus. Εκεί βρίσκονται 40 εκατομμύρια ουγγιές χρυσού όπως αποφάνθηκε εταιρεία εμπειρογνωμόνων μελετώντας το κοίτασμα βάσει των διεθνών προδιαγραφών JORC.

 • Το κοίτασμα αντιπροσωπεύει περίπου το ¼ του συνόλου των αποθεμάτων χρυσού που παραμένουν ανεκμετάλλευτα ακόμη στο υπέδαφος της Ρωσίας και καθιστά το χρυσωρυχείο Polyus δεύτερο στον κόσμο από πλευράς εξακριβωμένων κοιτασμάτων χρυσού. Συγκεντρώνει, εν ολίγοις αποθέματα χρυσού μεγαλύτερα των κοιτασμάτων Seabridge Gold στον Καναδά και Donlin Gold στην Αλάσκα.
 • Εξαγορά

Προ μηνός το χρυσωρυχείο Polyus συμφώνησε να καταβάλει 128,2 εκατομμύρια δολάρια για να επισπεύσει την εξαγορά του ρωσικού κρατικού ομίλου αμυντικού εξοπλισμού Rostec, μέχρι προσφάτως εταίρου στο Σουκόι Λογκ, και να πάρει υπό τον έλεγχό του το 22% του κοιτάσματος που δεν είχε ώς τώρα.

Η είδηση οδήγησε χθες την τιμή της μετοχής της Polyus σε άνοδο 1,4% στο χρηματιστήριο της Μόσχας. Από την αρχή του έτους η τιμή της μετοχής του έχει τριπλασιασθεί αντανακλώντας την άνοδο της τιμής του χρυσού που εδώ και μήνες φλερτάρει διαρκώς με τις 2.000 δολάρια η ουγγιά, τα οποία άλλωστε, υπερέβη κάποια στιγμή τον Αύγουστο.

Το Σουκόι Λογκ βρίσκεται στο απόμακρο Ιρκούτσκ στην άπω ανατολή της Σιβηρίας και το ανακάλυψαν Σοβιετικοί γεωλόγοι το 1961. Οι μελέτες στο κοίτασμα άρχισαν τη δεκαετία του 1970 και η Μόσχα, που επανειλημμένως εξήταζε πώς θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί το κοίτασμα, το 2017 το πούλησε στο  χρυσωρυχείο Polyus και στην κρατική εταιρεία Rostec. Εκτοτε η τιμή του χρυσού έχει εκτιναχθεί κατά 60% με αποτέλεσμα να γίνει πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία ο Σουλεϊμάν Κερίμοβ, που ελέγχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στην εταιρεία.

 • Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πως η εκμετάλλευση των κολοσσιαίων κοιτασμάτων είναι εξαιρετικά δαπανηρή και χρονοβόρος διαδικασία. Εκτιμάται, όμως, ότι η εκμετάλλευση του Σουκόι Λογκ θα δώσει στην Polyus τα δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή κατά τουλάχιστον 70%.
 • Η εταιρεία σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα τα σχέδιά της για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ στα τέλη του έτους θα εκπονήσει  μελέτη οικονομικής βιωσιμότητας. Εχει, πάντως, αρχίσει ήδη να επενδύει στην κατασκευή υποδομής για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, ενώ παράλληλα χρηματοδοτεί την αποκατάσταση και ανακατασκευή του τοπικού  αεροδρομίου για να εξυπηρετήσει την απόμακρη περιοχή.

Μιλώντας σε διεθνή ΜΜΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πάβελ Γκρατσέφ, τόνισε πως η Polyus «θέλει να δείξει πως παρά την απόμακρη περιοχή στην οποία βρίσκεται το κοίτασμα ένα σχέδιο τέτοιας ποιότητας και κλίμακας μπορεί και πρέπει να υλοποιηθεί με σεβασμό, βέβαια, στους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος».

Εκτιμά πως η εκμετάλλευση του κοιτάσματος θα της κοστίσει περίπου 2,5 δισ. δολάρια με προοπτική να παράγει εκεί περίπου 1,6 εκατ. ουγγιές τον χρόνο. Βρίσκεται, άλλωστε, υπό εξέταση σχέδιο κοινής επένδυσης και συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος με την κυβέρνηση  και συνεργασία σε ό,τι αφορά το τοπικό αεροδρόμιο.


ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ στην ΚΑΘΗ

skitso-toy-ilia-makri-23-10-200


ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ 

 • Με το ΣΥΡΙΖΑ πίστευα πως τα είχαμε δει όλα. Αλλά να κάνει πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση της ΝΔ για δικό ΤΟΥ νόμο κ ενώ επί θητείας του οι πλειστηριασμοί πρωτης κατοικίας ξεπέρασαν τις 25.000 το λες κ σχιζοφρένεια. Τεσσεραμισι χρόνια κυβέρνηση, αλλά κ πάλι.. δεν ΠΡΟΛΑΒΑΝ.

ΕΥΑΓ.ΑΝΤΩΝΑΡΟΣ: Σήμερα αρχίζει η ολοκληρωση 1 προμελετημένου εγκλήματος του Κυρ. Μητσοτάκη σε βάρος των συνταξιούχων: Αρχίζει η καταβολή κάποιων αναδρομικών πετσοκομμένων – παρά την αποφαση του ΣτΕ- κατά 60%. Ο Μητσοτάκης κλέβει απο τη τσέπη των πιο ευαλωτων Ελλήνων. Με πρόθεση. Και με σύστημα.

Δεν έχω ακούσει κάποιον βουλευτή της κυβερνητικής πλειοψηφίας ( είναι και 158 να μη βασκαθούν) να εκφράζει έστω ορισμένες επιφυλάξεις για τον Πτωχευτικό Κώδικά. Λέτε να έιμαι τόσο βαρηκουος;

 • Ευχαριστούμε Πέτρο Κόκκαλη για το γέλιο, ευχαριστούμε Intrakat για το τείχος. Έναν κόσμο χωρίς τείχη ονειρεύεται ο Πέτρος Κόκκαλης, την ώρα που η Intrakat κατασκευάζει τείχος στον Έβρο.


Εικόνα


Εικόνα


Μιχάλη @chrisochoidis Εσυ είδες 150 μολότοφ που δεν κατάφεραν να δουν 300 κάμερες και 40.000 άνθρωποι και δεν μπορείς να βρεις τον ναζί υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ; Κριθαράκι έχεις;


Ανοίγουν τα γήπεδα στην Ιαπωνία, ο καθένας με τη μάσκα του, ήσυχος στη θέση του και σε απόσταση από τον διπλανό. Ανοίγουν τα γήπεδα στα Βαλκάνια…:
 • Εικόνα

Επίθεση Λαφαζάνη σε Τσίπρα: Τώρα θυμήθηκες την πρώτη κατοικία; -Ως κυβέρνηση έστελνες τα ΜΑΤ στους πλειστηριασμούς.


Ερώτηση στον εξαφανισμένο Υπουργό @chrisochoidis: Πόσους αστυνομικούς είχε στείλει στην οικία Μιχαλολιάκου για να προστατεύσουν δημοσιογράφους και εικονολήπτες που έκαναν την δουλειά τους απο τους μαυροφορεμένους ΧΑυγιτες που έβριζαν, χτυπούσαν και απωθούσαν; Συλλήψεις έγιναν;

Ενώ είναι γνωστό ότι οι δυνατότητες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρκετά περιορισμένες, το ότι θα έφταναν στο σημείο να δηλώνουν ως στόχο τους να χαλάνε τα ΣΚ του Μητσοτάκη δεν πρέπει να το περίμενε κανείς. Μπράβο τους που καταλαβαίνουν μέχρι πού φτάνουν!