Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (20.3.2021)

 • Τι μέτρα ισχύουν από σήμερα σε όλη τη χώρα

Αλλαγές ισχύουν από σήμερα σε όλη την επικράτεια στο πλαίσιο της άμεσης εφαρμογής συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα, όπως ανακοινώθηκαν χθες, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.

 • Από σήμερα παρατείνεται το ωράριο κυκλοφορίας των πολιτών σε όλη την επικράτεια καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί. Η παράταση ισχύει ενιαία και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Ακόμη, επαναλειτουργούν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι και τα δημόσια πάρκα για επίσκεψη έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.

Όπως διευκρινίστηκε, οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα επιτρέπονται χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή για το sms 6.

 • Επιπλέον επιτρέπεται η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, δηλαδή το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.

Παράλληλα από την Κυριακή, 21 Μαρτίου, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου.

 • Τέλος, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου επαναλειτουργούν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.

Ακόμη από σήμερα στις 6 το πρωί εντάσσονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο):

– η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου

– η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου

– ο δήμος Αμφίπολης της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

– οι δήμοι Καστοριάς και Ορεστίδος της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς

– ο δήμος Καρδίτσας

Σε καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων εντάσσεται από σήμερα στις 6 το πρωί μέχρι τις 29 Μαρτίου η Δημοτική Κοινότητα Γαλατινής της Δημοτικής Ενότητας Ασκίου του Δήμου Βοΐου (με έδρα τη Σιάτιστα) της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

 • Παράλληλα από τις 18 Μαρτίου η Λέρος βρίσκεται ήδη σε ειδικό καθεστώς πρόσθετων περιοριστικών μέτρων και σε κήρυξη έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Η Λέρος θα παραμείνει σε αυτό το καθεστώς μέχρι τη Δευτέρα 29 Μαρτίου στις 6 το πρωί.

Συγκεκριμένα για την περιοχή αυτή έχουν αποφασιστεί τα εξής μέτρα:

1. Η προσωρινή επιβολή περιορισμού κατ’ οίκον των κατοίκων και την απαγόρευση κυκλοφορίας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαιρουμένης της κίνησης με κατοικίδιο ζώο, ατομικά και πέριξ της μόνιμης κατοικίας (sms κωδικός 6) ή για λόγους υγείας (sms κωδικός 1) ή για λόγους τροφοδοσίας (sms κωδικός 2 – και με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 18:00 και 06:00 της επόμενης) ή για λόγους εργασίας, για τις υπηρεσίες που μένουν ανοικτές και με τη σχετική βεβαίωση).

2. Επιτρέπεται η μετακίνηση των κατοίκων εκτός των γεωγραφικών ορίων της Δ.Κ. Γαλατινής για λόγους υγείας.

3. Η αναστολή λειτουργίας καταστημάτων λιανεμπορίου και υγειονομικού ενδιαφέροντος, με εξαίρεση καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία) φαρμακείων και πρατηρίων υγρών καυσίμων. Από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται οι υπηρεσίες διανομής προϊόντων (delivery) έως τις 23:00.

4. Η αναστολή οικοδομικών εργασιών στη Δ.Κ. Γαλατινής.

5. Η αναστολή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοινωνικών εκδηλώσεων ανεξαρτήτως χώρου ιδιωτικού ή δημόσιου, εσωτερικού ή εξωτερικού.

6. Η αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών.

7. Η αναστολή θρησκευτικών τελετών, με εξαίρεση κηδείες με την παρουσία έως 9 ατόμων α’ βαθμού συγγένειας (sms κωδικός 5) και τέλεση λειτουργιών, λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό/ούς λειτουργό/ούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων.

8. Η λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Βοΐου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Δ.Κ. Γαλατινής και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.

9. Η λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

10. Η επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Δυτικής Μακεδονίας για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Δ.Κ. Γαλατινής.

 • Ενδεχόμενη παράταση ή άρση των μέτρων θα επαναξιολογηθεί.

Επιπλέον, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι εξής περιοχές:

– η Περιφέρεια Αττικής

– οι Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

– οι Π.Ε Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου

– οι Π.Ε Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της περιφέρειας Πελοποννήσου

– οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

– η Π.Ε Θεσπρωτίας της περιφέρειας Ηπείρου

– η Π.Ε Ηρακλείου της περιφέρειας Κρήτης

– η Π.Ε Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

– ο δήμος Καλυμνίων της Π.Ε Καλύμνου

– ο δήμος Χίου της Π.Ε Χίου

– ο δήμος Ανωγείων της Π.Ε Ρεθύμνου

– ο δήμος Χανίων της Π.Ε Χανίων

– οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Π.Ε Ιωαννίνων

– ο δήμος Κατερίνης της Π.Ε Πιερίας

– ο δήμος Σκιάθου της Π.Ε Σποράδων

Υπενθυμίζεται ότι η εκπαιδευτική διαδικασία σε όλη την επικράτεια στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνεχίζεται υπό το καθεστώς τηλεκπαίδευσης. Από το μέτρο ωστόσο εξαιρούνται τα ειδικά σχολεία, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν δια ζώσης.

Τέλος, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνουν οι εξής περιοχές:

-η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας

– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

– η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας

-η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας

– ο δήμος Ρόδου

Οι περιοχές αυτές από τις 22 Μαρτίου εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) καθώς παρατηρήθηκε αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε 52 ημέρες έγιναν 623 συναθροίσεις, οι μισές από τις οποίες για τον Κουφοντίνα, δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ενώ τόνισε πως μόνο σε 25 εξ αυτών σημειώθηκαν επεισόδια, κάτι που -όπως πρόσθεσε- δείχνει ότι δεν υπάρχει κλιμακούμενη βία.

 • Απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη για τα φαινόμενα της αστυνομικής βίας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε πως «ζητήσαμε συγγνώμη δια στόματος του πρωθυπουργού, ζητώ κι εγώ συγγνώμη από όποιον έχει υποστεί οποιαδήποτε αυθαιρεσία».

Τόνισε επίσης πως «στόχος μας με τις νομοθετικές και θεσμικές παρεμβάσεις που κάνουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο και να αναδείξουμε όλα τα ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας, ώστε να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει, με τρόπο απόλυτα αντικειμενικό και γρήγορα».

 • Αναφερόμενος στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, είπε πως «η άσκοπη βία που ασκήθηκε, με ό,τι προηγήθηκε, είναι προφανές ότι είναι απολύτως καταδικαστέα, δεν είναι ανεκτή».

«Δεν υποτιμώ σαν γεγονός αυτό που έγινε στη Νέα Σμύρνη, είναι αποκρουστικό, αλλά αδικούμε τους εαυτούς μας και την κοινή λογική αν λέμε ότι είναι κανόνας» προσέθεσε, σημειώνοντας ότι «κλιμακούμενη κρατική καταστολή θα είχαμε αν ήταν κανόνας» και υπογράμμισε: «Είναι εξαίρεση και μάλιστα ποσοτικά -όχι ποιοτικά- ασήμαντη».

 • Ο κ. Χρυσοχοΐδης απέρριψε τις επικρίσεις πως η ΕΛΑΣ στις ανακοινώσεις της προσπαθεί «να κάνει το άσπρο μαύρο», λέγοντας πως «η Αστυνομία περιγράφει μόνο γεγονότα, τίποτα άλλο».

«Δεν κάνει κρίσεις, δεν κάνει αξιολογήσεις, δεν είπε τίποτα ψεύτικο. Επιθέσεις δέχτηκαν οι δυνάμεις, ΕΔΕ γίνεται για όλα αυτά υπό την εποπτεία -μετά από δική μας νομοθετική πρωτοβουλία, μετά από δική μας θεσμική κατοχύρωση- του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος σε λίγο θα αποκτήσει, όπως ξέρετε, και βοηθό του, που θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με την αστυνομική αυθαιρεσία και με τον μηχανισμό παρακολούθησης της αστυνομικής αυθαιρεσίας διαχρονικά», ανέφερε μεταξύ άλλων και σημείωσε πως «όσο υπάρχει εξουσία θα υπάρχει πάντα και κίνδυνος και γεγονότα κατάχρησης».

 • «Το ζήτημα είναι η έκταση, η συχνότητα, η τάση- αν δηλαδή αυξάνουν συνεχώς ή όχι και τι μέτρα παίρνουμε και αν ομόθυμα, χωρίς αστερίσκους, τα καταδικάζουμε» επισήμανε και αρνήθηκε την κριτική ότι υπάρχει «απογείωση της αστυνομικής βίας, την οποία μάλιστα την χρεώνετε και στην κυβέρνηση».

Σημείωσε επιπλέον πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην Ελλάδα εφαρμόζονται τα λιγότερα και τα πιο ήπια μέσα καταστολής, χωρίς λαστιχένιες σφαίρες, σπρέι, άλογα, χειροβομβίδες, καουτσούκ ή αστυνομικούς σκύλους.

 • Είπε ότι τις διαδηλώσεις για τον Κουφοντίνα «κάποιοι τις αγκάλιασαν πολιτικά, τις ονόμασαν κίνημα και λαϊκούς αγώνες» και προσέθεσε πως αυτό «είναι πολιτική ανευθυνότητα και ιερόσυλο να μπερδεύεις το κίνημα και τους λαϊκούς αγώνες με το μίσος ενός λούμπεν αριστερού Τραμπισμού που σηκώνει κεφάλι και ενθαρρύνεται από κάποιους».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη απευθύνθηκε και στους νέους λέγοντας πως δεν θα πρέπει να αφήσουν να μετατρέπονται «σε καύσιμο διαμαρτυρίας» και να γίνονται «κρέας για τα κανόνια της πολιτικής αντιπαράθεσης».

 • Είπε πως «κάθε φορά που υπάρχουν συγκρούσεις με νέους, πάμε δυο βήματα πίσω», τόνισε πως «τους νέους τους χρειαζόμαστε για να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα», ενώ σημείωσε: «Μερικοί νέοι, όχι μόνο φοιτητές, έχουν χάσει την πίστη τους στην Πολιτεία, οδηγούνται πολλές φορές σε ακραίες αντιδημοκρατικές και αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Βρίσκουν καταφύγιο στην άρνηση και χτίζουν ταυτότητα στην αυθαιρεσία. Τα γήπεδα, η συμπάθεια στην τρομοκρατία, οι βίαιες ομάδες, ορισμένες φορές και στα πανεπιστήμια, είναι “μάρτυρες” αυτής της κατάστασης. Δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να τους αφήσουμε ελεύθερους να παρανομούν».

***

Ανακοινώθηκε και επισήμως η επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας Καρόλου και της Δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς στην Αθήνα, στις 24 και 25 Μαρτίου, έπειτα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κάρολος και Καμίλα θα παρευρεθούν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Ανακοινώθηκε επισήμως η επίσκεψη των Κάρολου και Καμίλα στην ΑθήναGeoff Pugh/Pool via REUTERS

 • Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι τον Πρόεδρο Μακρόν που λόγω των εκτάκτων επιδημικών συνθηκών που επικρατούν στη Γαλλία δεν θα μπορέσει να παραστεί στις εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου, θα εκπροσωπήσει η Γαλλίδα Υπουργός Αμύνης Φλοράνς Παρλί.

«Ενδείξεις αποσυμπίεσης του ΕΣΥ δεν υπάρχουν και αυτό θα χρειαστεί τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να γίνει». Το μήνυμα αυτό του Γκίκα Μαγιορκίνη κατά την ενημέρωση της Παρασκευής αποτύπωσε τις δυσοίωνες εκτιμήσεις για τα νοσοκομεία το προσεχές διάστημα, ενώ ανησυχία προκαλεί, παράλληλα και το «εμβολιαστικό κενό» που παρατηρείται στο προσωπικό νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Βουλή: Σκέψεις για φανάρι στην είσοδο της Βασ. Σοφίας μετά την τραγωδία

Eγγραφο προς στην Περιφέρεια Αττικής ώστε να προχωρήσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις με παράλληλη τοποθέτηση αριστερόστροφου φαναριού έξω από τη Βουλή απέστειλε σύμφωνα με πληροφορίες  η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στον απόηχο του τραγικού δυστυχήματος έξω από τη Βουλή.

 • Στο έγγραφο περιλαμβάνεται πρόταση για προσθήκη αριστερόστροφων σηματοδοτών στη Β. Σοφίας με παράλληλη διαμόρφωση τμήματος της αριστερής λωρίδας προκειμένου -όπως χαρακτηριστικά λέγεται- να διευκολύνονται τα οχήματα που θέλουν να στρίψουν αριστερά, προς το χώρο στάθμευσης του Κοινοβουλίου, με δημιουργία νησίδας. «Είναι η πρώτη φορά που υπάρχει θετική εισήγηση και γι’ αυτό από σήμερα σταμάτησε να επιτρέπεται η είσοδος από το αντίθετο ρεύμα της Β. Σοφίας, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Όσον αφορά στη δημοσιοποίηση του βίντεο από τη στιγμή του τροχαίου δυστυχήματος έξω από την πύλη του Κοινοβουλίου στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας, αρχικώς, κοινοβουλευτικές πηγές έκαναν λόγο για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί ποιος φέρει την ευθύνη για την διαρροή του υλικού.Ειδικότερα, οι πηγές αυτές σημείωναν ότι «έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση και θα αποδοθούν ευθύνες».

 • Λίγη ώρα αργότερα, ωστόσο, ο Πρόεδρος της Βουλής φέρεται σε κατ’ ίδιαν συνομιλία του απλώς να επισημαίνει: «Κακώς κυκλοφορεί το βίντεο. Είναι προανακριτικό υλικό και κακώς δημοσιοποιήθηκε. Δεν ξέρουμε από πού έγινε η διαρροή. Δεν ξέρω (Σ.σ. ενν, από πού διέρρευσε). Αυτό το υλικό η ΥΑΒΕ το έχει δώσει από την πρώτη ημέρα στην προανάκριση».

Κατόπιν αυτού οι προαναφερθείσες κοινοβουλευτικές πηγές μιλούσαν όχι για ΕΔΕ αλλά για ανεπίσημη έρευνα.


 • Αποχώρησε από την ενεργό δράση η Τζάκι Γέμελος

Την τελευταία της «παράσταση» έδωσε απόψε η Τζάκι Γέμελος, η οποία γνωστοποίησε μέσω του προσωπικού λογαριασμού της στο Instagram την αποχώρησή της από την ενεργό δράση, σε ηλικία 32 ετών. Με θητεία σε Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό, WNBA και έχοντας φορέσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας, η ομογενής γκαρντ είπε το δικό της ξεχωριστό αντίο, ενώ δήλωσε ενθουσιασμένη και ανυπόμονη για την επόμενη ημέρα.


Ο οίκος DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (low)

 • O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ΒΒ (low) με σταθερό trend.

Όπως αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του, το σταθερό trend αντανακλά την άποψή του ότι η Ελλάδα εισήλθε στην τρέχουσα κρίση μετά από σειρά ετών με δημοσιονομική υπεραπόδοση, η οποία σε συνδυασμό με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα παρέχει στη χώρα κάποια δημοσιονομική δυνατότητα για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κρίσης.

Η επιβεβαίωση του αξιόχρεου υποστηρίζεται από τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρωσύστημα. «Μετά τις εκλογές του Ιουλίου 2019, η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

 • Χάρη στις διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των προγραμμάτων προσαρμογής, η Ελλάδα διατήρησε μία συνετή δημοσιονομική στάση έως την κρίση, που αποτυπώθηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα για μία πενταετία, υπερκαλύπτοντας τους δημοσιονομικούς στόχους της και οδηγώντας σε πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», σημειώνει ο DBRS.

«Eπιπλέον», αναφέρει, «η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο έκτακτο πρόγραμμα αγορών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας λόγω της πανδημίας (PEPP) διασφαλίζει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές με ιστορικά χαμηλό κόστος χρηματοδότησης».

 • Πιο σημαντικό είναι, προσθέτει ο οίκος ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει ένα σημαντικό ποσό επιχορηγήσεων από το χρηματοδοτικό μέσο «Επόμενη Γενιά ΕΕ» που ανέρχεται στο 9% του ΑΕΠ του 2019 και θα στηρίξει πιθανότατα την ανάκαμψη, βελτιώνοντας τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

 • Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι όντως εθνική υπόθεση
 • Υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία για ευρύτερη συναίνεση σε γενναία βήματα για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων
https://www.tovima.gr/
Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων είναι όντως εθνική υπόθεση | tovima.gr

Τώρα έρχεται ο πρωθυπουργός και ανακοινώνει τη δημιουργία επιτροπής για να εισηγηθεί υποστηρικτικά μέτρα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

 • Κίνηση σημαντική από μόνη της, εάν αναλογιστούμε ότι το κυβερνών κόμμα έχει και έναν σημαντικό συντηρητικό πυρήνα.

Αυτά τα δύο στοιχεία για μένα σημαίνουν ένα πράγμα: ότι αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται πολύ ευρεία πολιτική συναίνεση γύρω από την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

 • Δηλαδή, μια ευκαιρία που δεν πρέπει να πάει χαμένη. Γιατί υπάρχουν σημαντικά βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμη.

Και στο θεσμικό επίπεδο, όπου πρέπει με μεγαλύτερη τόλμη να προωθηθούν βήματα όπως είναι η κατοχύρωση του γάμου (και όχι απλώς του συμφώνου συμβίωσης) αλλά και η τεκνοθεσία. Πρόκειται για αναγκαίες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να αποκτήσουν κατοχύρωση όλες οι πραγματικές μορφές οικογένειας που υπάρχουν στην κοινωνία.

 • Και στο επίπεδο των νοοτροπιών και των στάσεων που υπάρχουν στην κοινωνία, γιατί η εικόνα μιας πλατιάς διακομματικής συναίνεσης γύρω από αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις θα στείλει το σωστό μήνυμα.

Προφανώς και οι νοοτροπίες στην κοινωνία ή τα υπαρκτά συντηρητικά αντανακλαστικά δεν θα πάψουν να υπάρχουν απλώς επειδή θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. Όμως, βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, το κλίμα αλλάζει και οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να βάλουν πλάτη εφόσον σε αυτό το θέμα συγκλίνουν.

 • Η πάλη κατά του σεξισμού και της ομοφοβίας δεν είναι πάρεργο. Αφορά το πόσο πραγματικά δημοκρατική και ελεύθερη είναι η κοινωνία μας. Ούτε είναι ζητήματα που αφορούν την «ιδιωτική ζωή» των ανθρώπων.

Αφορούν το δικαίωμά τους να μπορούν να ζήσουν μέσα στην κοινωνία, με την αξιοπρέπεια που αναλογεί στον καθένα και την καθεμιά μας και τα ίδια δικαιώματα στην ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, τη δυνατότητα να κάνουν οικογένεια, τελικά να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Δηλαδή ζητήματα σημαντικά όσο και η ίδια η ζωή.


Πρετεντέρης

@ta_nea

σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ένα μορατόριουμ σύμφωνα με το οποίο οι άλλοι δεν θα κυβερνούν αλλά εκείνος θα τους ελέγχει. Ωραία. Αλλά με τον Παππα τι θα γίνει; #εμπιστευτικά

Εικόνα

ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ 

 • Π.Κ: Η κυβέρνηση πέτυχε να οργανώσει ένα εντυπωσιακό σύστημα εμβολιασμού, από τα καλύτερα στον κόσμο. Κι εμείς εδώ είμαστε σχεδόν στο σιγά τα λάχανα…

Γ.Κ: Το ερώτημα είναι, την έδιωξε ο Πατούλης, η τον έδιωξε αυτή;; Έχουμε ενημέρωση;

 • Β.Γ: ΠΑΕΙ ΛΑΛΗΣΕ ΑΥΤΗ 

Εικόνα


 • Κ.Κ: Αυτός έχει ξεφύγει προ πολλού
Δυο δημοσκοπήσεις με το ίδιο δείγμα (1.000 συμμετεχόντων). Μαντέψτε τι ψηφίζουν όσοι νομίζουν πως το poll του Twitter αντιπροσωπεύει την κοινωνία.

Εικόνα

Εικόνα

 • ΣΤ.ΖΑΧ: Ο “φάτε μαρούλια άφοβα” διαπιστώνει σήμερα ότι πλέον η δημοσιογραφία κοιμάται. Όχι όπως τότε που ήταν ξύπνια και μας έλεγε ότι δεν γίνονται δυστυχήματα σε πυρηνικά εργοστάσια της ΕΣΣΔ #Правда
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


 • Ν.Θ: Αν αυτή είναι η χειρότερη εικόνα της κυβέρνησης στο χειρότερο timing τότε ο Τσίπρας δεν έχει ελπίδα #μεταλλαξη_ΣΥΡΙΖΑ
Εικόνα

Τ.Λ: Χαλάρωση των μέτρων από Δευτέρα, λέει, θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοι χώροι, γιατί τον Έλληνα πού τον βρίσκεις πού τον χάνεις, στους αρχαιολογικούς χώρους

 • 7,500 συμπολίτες μας πάτησαν “έλεος” σε αυτή την ανάρτηση. Τι το κακό έχει ο εθνικός μας ύμνος στη νοηματική; Τι τύποι είναι όλοι αυτοί;
Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα
 • Τι φάση, να κολλάμε στις εκκλησίες αλλά να μη μας έχουν ενοχλήσει 2 μήνες τώρα οι πορείες που έσπασαν ρεκόρ σε αριθμό.
Εικόνα

Εικόνα


 • Ο Πρόεδρος των εργαζομένων στο Νοσοκομείου “ΜΕΤΑΞΑΣ” δηλώνει ευθαρσώς τώρα στο Mega ότι δεν έχει εμβολιαστεί με βούλησή του γιατί δεν το έχει αποφασίσει ακόμα! Μήπως πρέπει να καθίσει στο σπίτι του μέχρι να το αποφασίσει;

ΕΛ.ΜΑ:Αυτοί που βάζουν “έλεος” κάτω από αυτή την ανάρτηση είναι απλά πανηλίθιοι. Για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Εικόνα
Τ.Ι: Ψάρωσα.Διασταυρώνουν data από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στέλνουν πρόσκληση για εμβόλια σε ευπαθείς ανθρώπους. Μπράβο τους. Αυτό γιατί η γκρίνια δεν είναι αυτοσκοπός.
 • Φ.Κ: Νοιάζονται για το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά έκαναν ζημιές 65000€ έτσι, γιατί πλήρωνε εσύ Έλληνα φορολογούμενε.

ΙΩ.ΔΕΜ: Όποιος υγειονομικός αρνείταιτον εμβολιασμό μπορεί να πάει σπίτι του με συνοπτικές διαδικασίες.Παιχνιδάκια και ψεκασμένες θεωρίες με την υγεία ασθενών είναι απαράδεκτα.

 • ΗΛ.Θ: Τι ναυάγια κατά καιρούς μας έχουν κυβερνήσει…
Εικόνα
 • Λ.Κ: Στις δημοσκοπήσεις, πλέον, δεν έχουν τόση σημασία οι διαφορές μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και Μητσοτάκη-Τσίπρα, όσο το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ, δεν μπορεί να… ξεκολλήσει από το 6%. Είναι μια πάρα πολύ σοβαρή παράμετρος για τη βελτίωση των όρων της πολιτικής κανονικότητας στη χώρα. Κρίμα.

Εικόνα

 • Ελληνας περιγράφει το Ισραήλ μετά τον εμβολιασμό: Σε εστιατόρια και παραλίες ο κόσμος -«Αναρωτιόσουν αν υπήρξε κορωνοϊός» [βίντεο] | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr
Ελληνας περιγράφει τη ζωή στο Ισραήλ μετά τον εμβολιασμό: Σε εστιατόρια και παραλίες ο κόσμος…Ο Αχιλλέας Πεκλάρης είναι Έλληνας δημοσιογράφος που εδώ και χρόνια ζει στο Ισραήλ. | ΚΟΣΜΟΣ | iefimerida.gr | ισραήλ, εμβόλιο, Κορωνοϊός, δημοσιογράφος, εστιατόρια, παραλία


 • Λ.ΝΤ: Τότε που είχαμε πρωθυπουργό που τον καμάρωνε όλη η υφήλιος
Εικόνα


ΘΑΝ.ΣΚ: Κάποιοι φαίνεται ότι είναι και βλάκες και ανάλγητοι. Να αφήσουν δλδ τη Β.Σοφίας με ΜΙΑ πρακτικά λωρίδα κυκλοφορίας στο σημείο ταλαιπωρώντας χιλιάδες πολίτες, για να αποφύγουν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα ένα μικρό κύκλο από Κριεζώτου-Ακαδημίας μπαίνονοντας κανονικά στη Βουλή. Ντροπή.

Εικόνα

 • Καιρός είναι να σταματήσουν οι επικίνδυνες καταδιώξεις που, επειδή οι αστυνομικοί δεν μπορούν να πυροβολήσουν ούτε στα λάστιχα, περιμένουν να… τελειώσει η βενζίνη του παραβατικού. Να τι κάνουν οι “κουτόφραγκοι”: youtu.be/850ZgmDO61U via