Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (17-11-2018)

Λίμνη Κόμο: Η λίμνη που θυμίζει πίνακα ζωγραφικής!


 ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η εκδίκηση του Τσοχατζόπουλου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 

Δεν τα κατάφεραν να μας βγάλουν από το κοινό νόμισμα και την Ευρώπη και εκμεταλλεύονται τον χρόνο που τους δίνει η Ευρώπη μαζί με τη δύναμη των ευρώ της για να δημιουργήσουν μια επικράτεια όσο το δυνατόν μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη γίνεται.

 • Τα pets της Ευρώπης εκδικούνται τα καλόβολα αφεντικά τους ατακτώντας μόλις αυτά γυρίσουν το βλέμμα τους. Είναι το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν απαρνήθηκε.
 • Οταν πια αναγκαστούν να ξεκουμπιστούν, θα έχουν αφήσει πίσω τους τα ερείπια μιας χώρας που κάποτε προσπάθησε με όλες της τις δυνάμεις να γίνει ευρωπαϊκή.
 • Από την απόπειρα χειραγώγησης του τηλεοπτικού αέρα, τη μετατροπή των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε βιοτεχνία διπλωμάτων αποτυχίας ώς την εκδικητική εμμονή εναντίον του κ. Γεωργίου και τώρα την απόπειρα διασυρμού του Κ. Σημίτη, εργάζονται νυχθημερόν για να ξηλώσουν ό,τι μας συνδέει με τον δημοκρατικό πολιτισμό.

Θυμίζω απλώς ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κανονικός, επέμενε στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας διότι, εκτός των άλλων, πίστευε ότι αυτός θα διασφαλίσει την ανθεκτικότητα των θεσμών της δημοκρατίας. Δεν ξέρω πώς πεθαίνουν οι άλλες δημοκρατίες, η δική μας όμως κάπως έτσι ψυχορραγεί. Η απόπειρα διασυρμού του Κ. Σημίτη δεν έχει να κάνει μόνον με τους ρύπους που εκπέμπει η κυβέρνηση για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα δημοκρατικής ασφυξίας ενόψει της εκλογικής της κατάρρευσης. Είναι μια χειρονομία πολιτισμική.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
 • Ας μην ξεχνάμε ότι ο Σημίτης είναι ο πρώτος που μίλησε για Κεντροαριστερά. Δεν έχει σημασία τι σκέφτομαι για την Κεντροαριστερά. Σημασία έχει ότι προσπάθησε να εξευρωπαΐσει το ΠΑΣΟΚ όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κανονικός, προσπάθησε να εξευρωπαΐσει τη Δεξιά.
 • Και η μεν Δεξιά εξέλεξε τον Μητσοτάκη γιατί διδάχθηκε από τις παλινωδίες της, το δε ευρωφοβικό ΠΑΣΟΚ μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ.
 • Και τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αποδείξει ότι εξακολουθεί να στηρίζει το ηττημένο από τον Σημίτη ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να τον ρίξει στο χοιροστάσιο που οργανώνει ενόψει των εκλογών.
 • Η ιστορία της Ελλάδας: ο Καρανίκας εναντίον του μακαρίτη Νίκου Θέμελη. Ή με άλλα λόγια: η εκδίκηση του Τσοχατζόπουλου.
Η ιστορία της Ελλάδας. Μη βγουν όλοι αυτοί οι λόγιοι πανεπιστημιακοί που ωφελήθηκαν από τον Σημίτη και δακρυρροούντες δηλώσουν ότι δεν το περίμεναν κάτι τέτοιο, όταν έμπαιναν στα ψηφοδέλτια επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ ή αρθρογραφούσαν για να υπερασπιστούν τη σοσιαλδημοκρατική στροφή του «Ευρωπαίου Τσίπρα».
 • Δύο επιλογές υπάρχουν: ή είναι ευήθεις, διότι δεν έβλεπαν το προφανές, ή είναι καιροσκόποι που όταν μυριστούν εξουσία προθυμοποιούνται να αναλάβουν τον ρόλο του κατοικιδίου. Κάτι σαν τον Πολάκη, που λέει και η κ. Κωνσταντοπούλου.

Έντυπη ΚΑΘΗ


makris

 ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

 • Ο,τι έχετε ευχαρίστηση

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, καθηγητής Γιάννης Δρόσος (ξεχωρίζει από το ύφος), με εκλεκτή παρέα…

ΦAΛHPEYΣ

Το είχα προεξοφλήσει, αφότου εξαφανίστηκε οικειοθελώς από την επικαιρότητα. Ο Γιάννης ο Μιχελογιαννάκης, ο άλλοτε φανατικός παπανδρεϊκός βουλευτής από την Κρήτη, που αφού πέρασε από τη ΔΗΜΑΡ κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνει μια σπαρακτική κραυγή, προς όποιο καλό άνθρωπο μπορεί να δώσει χείρα βοηθείας. Ο ιδιόρρυθμος βουλευτής εξέδωσε μια urbi et orbi, με τις πολύτιμες σκέψεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, διατυπωμένες με την αφέλεια για την οποία τον αγαπήσαμε. Ο Μιχελογιαννάκης διαφωνεί με την αναθεώρηση του άρθρου 3 (σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας) και επιθυμεί την αναθεώρηση του άρθρου 16, που απαγορεύει τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Με άλλα λόγια, ο Μιχελογιαννάκης είναι και με τον Θεό και με την πρόοδο· όχι, πάντως, με τον ΣΥΡΙΖΑ.

 • Δύο δείγματα μόνο της παιδικής σκέψης του Μιχελογιαννάκη από τις θέσεις του για την αναθεώρηση. «Δεν λυπούμαστε», γράφει, «όταν 18 ετών παιδιά αναγκάζονται να ζήσουν στο εξωτερικό, σε χώρες με αντίξοες συνθήκες;»
 • Φρικτό πράγμα για τον Μιχελογιαννάκη να πρέπει να ζήσει ένας νέος στη Βρετανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία! Τον καταλαβαίνω, για τον ίδιο πρέπει να ήταν αληθινό κατόρθωμα ότι βγήκε από την Κρήτη.
 • Το δεύτερο δείγμα της σκέψης του το παραθέτω ασχολίαστο: «Αφού μεταπτυχιακά και διδακτορικά οδηγούν τους Ελληνες στο εξωτερικό, μήπως θα μπορούσαν να γίνονται και στην Ελλάδα, οπότε και οι επιστήμονές μας θα μένουν εδώ και θα έχει όφελος και η Ελλάδα από την αξιοποίηση της γνώσης;».
Η ουσία είναι ότι ο Μιχελογιαννάκης κραυγάζει για βοήθεια. Θέλει να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ψάχνει αλλού για στοργή και προσπαθεί να προκαλέσει αντιδράσεις. Ξέρω ότι είναι μεγάλος μπελάς, αλλά απευθυνόμενος στα άλλα κόμματα τα καλώ να βοηθήσουν. Δεχόμεθα προσφορές και δεν είμαστε απαιτητικοί. Αν κάποιος ενδιαφέρεται να προσλάβει τον Μιχελογιαννάκη, ας επικοινωνήσει με τη στήλη. Σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς, η ψυχαγωγία είναι απαραίτητη.

Ανάπτυξη;

Παρατηρώ ότι αλλάζουν τα φανάρια της τροχαίας στην Κηφισίας. Αρχικά το πρόσεξα τον περασμένο Ιούλιο. Τότε άλλαζαν τους στύλους των φανών. Οι παλιοί στύλοι, αν θυμάστε, ήταν στο ίδιο σκούρο πράσινο χρώμα με τους φανούς· οι καινούργιοι έρχονται σε ένα θαμπό ασημί χρώμα.

 • Το εξωφρενικό είναι ότι το καλοκαίρι τα συνεργεία άλλαζαν μόνο τους στύλους, στους οποίους τοποθετούσαν ξανά τους παλαιούς φανούς, ενώ τώρα διαφορετικό συνεργείο αφαιρεί τους παλαιούς φανούς από τους νέους στύλους και τοποθετεί τους νέους φανούς.
 • Ακούγεται μπερδεμένο και είναι. Διαφορετικό συνεργείο για τους στύλους και, σε δεύτερο χρόνο, διαφορετικό για τους φανούς! Γιατί δεν μπορεί να το κάνει το ίδιο συνεργείο στον ίδιο χρόνο;
 • Εσείς δηλαδή θα καλούσατε τον υδραυλικό στο σπίτι να κάνει τη μισή δουλειά και, ύστερα από ένα μήνα, έναν άλλον υδραυλικό για να τελειώσει την άλλη μισή;

Επειδή είμαι αρκετά αφελής ώστε να πιστεύω ότι, σε εποχές που το κράτος στραγγίζει θηριώδη πλεονάσματα από τους φορολογουμένους, παρόμοιες σπατάλες πρέπει να έχουν κάποιο ανώτερο νόημα που μου διαφεύγει, τείνω στην ερμηνεία ότι αυτό που εκ πρώτης όψεως δείχνει σπατάλη πρέπει να είναι «ανάπτυξη».

 • Πληρώνεις ένα έργο δύο, τρεις και τέσσερις φορές, που λέει ο λόγος, και το χρήμα διαχέεται στην αγορά. Είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο καταλαβαίναμε την ανάπτυξη στα χρόνια της αστακομακαρονάδας, ως κατανάλωση.
 • Για να επανέλθω όμως στα φανάρια της Κηφισίας, λέω πάλι καλά που η λειτουργία τους είναι απολύτως απαραίτητη. Αν δεν ήταν, θα μπορούσε να περάσει ένα ακόμη συνεργείο, σε τρίτο χρόνο, για να τα θέσει σε λειτουργία…

Λεμονόκουπες

Δεν υπάρχουν συμβάσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών με τον Σόρος για την έκδοση χορηγήσεων εισόδου (βίζες), διαβεβαίωσαν τη Βουλή ο Γεώργιος Κατρούγκαλος και το μαντιλάκι του.

 • Αυτό όμως δεν είχε απαντήσει, εγγράφως μάλιστα, ο υπουργός Αμυνας σε κοινοβουλευτική ερώτηση σχετικά με τον περίφημο καβγά Κοτζιά και Καμμένου στο υπουργικό;
 • Πράγματι, αλλά τι σημασία έχει να ψάχνουμε για συνέπεια στις λεπτομέρειες; Η ουσία της υπόθεσης μένει η ίδια:
 • Ο Τσίπρας γλέντησε τον Κοτζιά όσο του ήταν χρήσιμος και μετά τον πέταξε σαν στυμμένη λεμονόκουπα.
 • Πρόκειται για το γνωστό λάθος της ερωμένης να πιστεύει ότι μπορεί να εκτοπίσει τη σύζυγο…

Καταλάβαμε

Δεν το είχα προσέξει, ομολογουμένως. Οπότε όλη η κουβέντα περί της υποψηφιότητος του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων κατόπιν αυτού περιττεύει. Είπε, λοιπόν, ο Τσίπρας στην τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε ότι, στην Αθήνα, «δεν θα κατεβάσει υποψήφιο για να χάσει». Αρα κακώς συζητούμε τόσες ημέρες για μπασκετμπολίστες και πλούσιες κυρίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα θα στηρίξει τον Κώστα Μπακογιάννη, αφού οποιοσδήποτε άλλος θα χάσει…

Υπόδειγμα

Ο Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός του ρωμαλέου φοιτητικού κινήματος, εξέδωσε μήνυμα για την επέτειο του Πολυτεχνείου, στο οποίο η φοιτητική εξέγερση του 1973 εξαίρεται ως «πηγή έμπνευσης για τους αυριανούς μας αγώνες». Τώρα καταλαβαίνω, λοιπόν, γιατί επικρατεί τέτοιο απερίγραπτο χάος στο γραφείο του. Είναι για να του θυμίζει το Πολυτεχνείο μετά την είσοδο του τανκ. Ετσι εμπνέεται, φαίνεται… Έντυπη Κ


Οι υπουργοί του

 • Οι υπουργοί του, που ο ίδιος επέλεξε ως συνεργάτες, ανήκαν ή ανήκουν κι αυτοί στον ίδιο «κύκλο οπισθοφυλακής»;

Οι υπουργοί του

 • Ο Χάρης Καστανίδης, επί παραδείγματι, από τους πιο παλιούς υποστηρικτές του μετέπειτα προέδρου του ΠΑΣΟΚ, σε ποια «οπισθοφυλακή» προσχώρησε, όταν παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Μεταφορών, απευθύνοντας βαρύτατες μομφές, με αποδέκτη τον ίδιο τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, με αφορμή την υπαναχώρηση της τότε κυβέρνησης, στη θέσπιση μηχανισμών ελέγχου, των μεγάλων δημόσιων συμβάσεων;

Αντί άλλης απάντησης, τοποθετήθηκε ως διάδοχος του κ. Καστανίδη, στο Υπουργείο Μεταφορών, ο Τάσος Μαντέλης. Προφανώς, ως μια ακόμη εμβληματική μορφή, που απεικόνιζε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

 • Υπουργός και εκ των πρωταγωνιστών της ανάδειξης του Κώστα Σημίτη, στην πρωθυπουργία και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό, πως όχι μόνο ανεχόταν φαινόμενα διαφθοράς, αλλά και δεν ήθελε καν να γίνεται λόγος περί αυτών, ούτε καν στα κομματικά όργανα!

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, που επίσης ήταν από ένθερμους υποστηρικτές του κ. Σημίτη, στην εσωκομματική διαδικασία, είχε κάνει λόγο για «πιράνχας», στη δημόσια υγεία, αλλά και για δημοσιονομικές αποκλίσεις. Για να επανέλθουμε δε, στα θέματα της διαφθοράς, πρόσφατη είναι η ομολογία του τότε επίσημου ταμία του ΠΑΣΟΚ Σπύρου Αυγερινού, ότι το 1.000.000 που έλαβε ο Θεόδωρος Τσουκάτος από τον κ. Χριστοφοράκο, εκ μέρους της SIEMENS φυσικά, πήγε στους λογαριασμούς Κινήματος.

 • Αλλά και σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση, να θυμίσουμε Ευρωπαίους αξιωματούχους: Όπως τον κ. Μοσκοβισί, που, σε βιβλίο του, υποστήριξε ότι η χώρα μας μπήκαμε στην ΟΝΕ, με πλαστά στοιχεία. Αλλά και ο κ. Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, σε πρόσφατη συνέντευξη του, υποστήριξε ότι οι δημοσιονομικές αποκλίσεις είχαν ξεκινήσει από το 1999.

‘Η δεν είναι αλήθεια ότι η χώρα είχε μπει σε «διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος», πριν το 2004 και αυτό αποτέλεσε τη δικαιολογητική βάση για το εγχείρημα της «απογραφής», της κυβέρνησης Καραμανλή.

 • Για να μην αναφερθούμε στο πόσο το εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ, επιβάρυνε το δημόσιο χρέος, με μεταθέσεις πληρωμών, στην περίοδο 2004-09…

ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ


Πακέτο εκλογών

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Οπωσδήποτε είναι θετικό για την επί χρόνια δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία το ότι οι συντάξεις διασώθηκαν, έστω εις βάρος των δημοσίων επενδύσεων και της επιδότησης των εισφορών των νέων εργαζομένων, όπως και ότι δόθηκε πράσινο φως για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Λάθος όμως είναι ότι το λεγόμενο «πακέτο Τσίπρα» εξαντλείται σε επιδοματικού χαρακτήρα μέτρα με προεκλογική σκόπευση και δεν διαθέτει αναπτυξιακή διάσταση, που τόσο χρειάζεται η οικονομία.

Έντυπη ΚΑΘΗΠροετοιμάζεται για τρίτη φορά υποψήφια η Χίλαρι

Η ξεκάθαρη αποτυχία των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, είναι αναπόφευκτο ότι θα δρομολογήσει εσωκομματικές εξελίξεις που θα στοχεύουν πρωτίστως στην αλλαγή της ηγεσίας του κόμματος. Άλλωστε, η νυν πρόεδρος των Δημοκρατικών και εκ νέου πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως έδειξαν οι μετρήσεις όλο το τελευταίο διάστημα, έχει την χαμηλότερη ιστορικά δημοτικότητα.

Προετοιμάζεται για τρίτη φορά υποψήφια η Χίλαρι

Αυτό και μόνο το γεγονός εκ των πραγμάτων είναι ικανό να προκαλέσει τις απαραίτητες ζυμώσεις στο κόμμα που θα οδηγήσουν σε αλλαγή στην κορυφή. Όλα τα παραπάνω έρχεται να επιβεβαιώσει η έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων για επικείμενη νέα υποψηφιότητα για την προεδρία των ΗΠΑ από την Χίλαρι Κλίντον. Όπερ αυτό σημαίνει ότι, θα ξαναμπεί στη διεκδίκηση της αρχηγίας των Δημοκρατικών.

Κι εδώ βεβαίως, έρχονται τα δύσκολα. Θα έχει τη στήριξη του κόμματος να αναλάβει την ηγεσία; Για να προλάβουν τις εξελίξεις, τις τελευταίες ημέρες, δύο στελέχη των Δημοκρατικών, διαρρέουν ότι η Χίλαρι ετοιμάζει την τρίτη κάθοδό της στην κεντρική αμερικανική πολιτική σκηνή, με στόχο τον Λευκό Οίκο.

Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται και πολλές πληροφορίες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, οι οποίες όπως διευκρινίζεται, διοχετεύονται από στενούς συνεργάτες της κ. Κλίντον. Όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα Γουόλ Στρίτ Τζέρναλ, ο επί μακρό χρονικό διάστημα σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Πεν, και ο πρώην γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Άντριου Στάιν, ισχυρίζονται ότι η Κλίντον θα θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος το 2020 αλλά ως επικεφαλής των Φιλελευθέρων!

 • Η εφημερίδα λέει ότι η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα είναι προετοιμασμένη για την εκστρατεία “Hilari 4.0” για τις επόμενες εκλογές. Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν είναι εντελώς αβάσιμοι.

Η ίδια η κ. Κλίντον σε μια συνέντευξή της στος αρχές του μήνα, δήλωσε ότι θα ήθελε να είναι υποψήφια πρόεδρος, έστω κι αν στο παρελθόν είχε πει ότι δεν θα ήθελε να πάρει μέρος σε μια νέα κούρσα εκλογών. Είναι γνωστό ότι, η εν λόγω είναι ένα πολύ φιλόδοξο άτομο, έτσι έχει χαρακτηριστεί κατά κόρον από αναλυτές πέραν του Ατλαντικού και όχι μόνον.

 • Παράλληλα, δεν έχει ξεπεράσει ποτέ την ήττα από τον Ντόναλντ Τραμπ και επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει της προσοχής, ότι το Δημοκρατικό Κόμμα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου σχεδόν από το Ίδρυμα του συζύγου της και από άλλα αντίστοιχα, που ελέγχονται από τον οικογενειακό φίλο και χρηματοδότη Τζόρτζ Σόρος.

Όλα αυτά, συνομολογούν στο γεγονός της απόφασης της Χίλαρι Κλίντον να είναι για τρίτη φορά υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ. Υπάρχει μια εμμονή πάντως στην ίδια και είναι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2016. Πιστεύει ότι η θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της ανήκει δικαιωματικά καθώς πήρε περισσότερες ψήφους από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Για το ζήτημα αυτό, έχει κατηγορήσει την Μόσχα για “παρέμβαση” στην εκλογική διαδικασία. Υπό αυτή την έννοια, η υποψηφιότητα της κ. Κλίντον για το 2020 δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν δεν θεωρείται ως βέβαια. Και αναφορικά με το Δημοκρατικό κόμμα, όπου ήδη υπάρχουν εν δυνάμει ισχυρές και νέες υποψηφιότητες, όπως ο γερουσιαστής από την Καλιφόρνια Καμάλ Χάρις, από το Τέξας ο φιλόδοξος Τεντ Κρουζ, η υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον μπορεί να επικρατήσει διότι υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα.

Αυτό που προαναφέρθηκε και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η χρηματοδότηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει εσωκομματική αναταραχή με δεδομένες τις ισχυρές προαναφερθείσες υποψηφιότητες. Και η ίδια γνωρίζει ότι έχει ελάχιστες πιθανότητες να λάβει τη στήριξη από το Δημοκρατικό κόμμα αν και κατά τα φαινόμενα δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό. Όλοι γνωρίζουν ότι είναι μια αποτυχημένη υποψηφιότητα και δεν έχει να προσφέρει κάτι καινούργιο στο Δημοκρατικό κόμμα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος.

Τα περίεργα με το χρέος

Τα περίεργα με το χρέος

Η Κομισιόν τον Μάιο εκτίμησε ότι το χρέος ήταν στο 177,8 % του ΑΕΠ για το 2018, ελαφρά μειωμένο σε σχέση με το 178,6 % του ΑΕΠ το 2017. Τώρα τον Οκτώβριο εκτιμά ότι το χρέος του ελληνικού Δημοσίου ανέρχεται στο 182,5 % του ΑΕΠ για το 2018. Δικαιολογημένα ο Γ. Κύρτσος (ευρωβουλευτής της ΝΔ) ρώτησε την Κομισιόν πώς είναι δυνατόν να προκύπτει διαφορά 4,7 μονάδων; Για να δούμε τι θα απαντήσουν οι μάγοι των αριθμών;


Μέχρι να πάρουν απάντηση άνωθεν, επιλέγουν το δημοσιουπαλληλίκι.
Μόνο που δεν είναι στο χέρι τους …

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Dombrovskis: Ξεκινάνε οι διαδικασίες για την παραβίαση του συμφώνου σταθερότητας εναντίον της Ιταλίας από τη Κομισιόν.

 • Draghi για Ιταλία: Σεβασμός στους κανόνες, προσοχή στο χρέος.
 • Salvini: Θα είναι τρελοί εάν μας επιβάλλουν κυρώσεις – Θα ξεσηκωθούν 60 εκατ. Ιταλοί.
 • Di Maio: Αυστρία και Ολλανδία θέλουν αίμα.
 • Conte: θα ζητήσει από τον Juncker να μην ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις, που μπορεί να κοστίσουν στην Ιταλία εως 60 δις.

Δεν θα πλήξουμε…


ΜΠΑΛΟΣ

Δύο μεγάλες κατηγορίες ψηφοφόρων ορίζουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα: δημοσιοϋπάλληλοι-συνταξιούχοι. Περιμένετε άσπρη μέρα; 

 • Δηλαδή, πιστεύουν οι εισαγγελείς μας ότι πολιτικός που πήρε μίζες θα κρατάει τα λεφτά σε λογαριασμό ελληνικής τράπεζας;
 • Τώρα που τελειώσαμε με τις συντάξεις, μπορούμε να ασχοληθούμε με κάποιο σοβαρό οικονομικό θέμα; Π.χ. ότι δεν έχουμε τράπεζες;
 • NΩNTAΣ ΧΑΛΔΟΥΠΗΣ

Φταίει ο Καραμανλής…

Αφού είναι καλοδεχούμενο το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών, αφού θα δώσει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους, να αποδείξουν πανηγυρικά την αθωότητά της, τότε προς τι οι οιμωγές για «πολιτική δίωξη», για την οποία μάλιστα κατονομάζεται, ως εκ του παρασκηνίου ενορχηστρωτής, ο Κώστας Καραμανλής;

Η επίκληση της δήθεν ταλαιπωρίας ανθρώπων, που διαθέτουν άπλετη άνεση υπεράσπισης, σε πολλά επίπεδα, προφανώς και είναι πολύ ισχνό επιχείρημα. Όσο για το ότι αυτή η «πολιτική δίωξη»…

 • Ένωσε την Κεντροαριστερά, δηλαδή τα στελέχη που συγκροτούν το ΚΙΝΑΛ, πέραν του ότι αυτό δεν είναι απολύτως ακριβές, να τους θυμίσουμε μια παλιά ρήση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:
 • Ότι, δηλαδή, τα κόμματα, εκτός από στελέχη, χρειάζονται και ψηφοφόρους. Το έχουν σκεφτεί, αλήθεια, οι «περιστασιακοί ένοικοι» της Χαριλάου Τρικούπη;

Φταίει ο Καραμανλής…


Επιχείρηση διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς

ΒΗΜΑτοδότης
Επιχείρηση διεμβολισμού της Κεντροαριστεράς | tovima.gr

■■■

Αυτό έλεγαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ στους διαδρόμους της Βουλής, μετά  και τη σφοδρή σύγκρουση του Πρωθυπουργού με τη Φώφη Γεννηματά. Οπως εκτιμούν στο ΚΙΝΑΛ, βασικός στόχος του κ. Τσίπρα (φωτογραφία) είναι ο διεμβολισμός της Κεντροαριστεράς. Η επιχείρηση απαξίωσης του χώρου ώστε οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι – που δεν πρόκειται να πάνε ποτέ στη ΝΔ – να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

■■■

Βεβαίως, στη Χ. Τρικούπη έχουν αποφασίσει να στηρίξουν μέχρι τέλους τον Κ. Σημίτη και γι’ αυτό κλείστηκε τη Δευτέρα συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον πρώην πρωθυπουργό ώστε να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας ενάντια στις επιθέσεις που δέχονται από τον Τσίπρα. Ενώ ετοιμάζουν σχέδια, όπως μαθαίνω, για την αντιμετώπιση της επίθεσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

ΒΗΜΑτοδότης – Η Κατερίνα πήγε μυστικά Εξάρχεια

Λένε πολλοί ότι για να αντιμετωπίσεις τον αντίπαλό σου, θα πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις. Κάτι τέτοιο προφανώς σκέφτηκε η Κατερίνα Παπακώστα(υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, προερχόμενη από τη ΝΔ) και αποφάσισε να γνωρίσει από κοντά, αλλά… μυστικά τον Ρουβίκωνα. Πήρε λοιπόν ένα αυτοκίνητο της ασφάλειας με συμβατικές πινακίδες και έναν οδηγό-αστυνομικό και… εισέβαλε στα Εξάρχεια. Ναι, η Κατερίνα ήταν στα Εξάρχεια και δεν την είχε αντιληφθεί ο Ρουβίκωνας. Πώς όμως να την αντιληφθεί έτσι όπως λέει η ίδια ότι πήγε. Αλλά ας αφήσω την κυρία Παπακώστα να μας διηγηθεί τη… μυστική αποστολή που πραγματοποίησε στα Εξάρχεια.

■■■

«Και πριν γίνω υφυπουργός πάντοτε περνούσα από τα Εξάρχεια. Δεν φοβόμουν. Και να ξέρετε, κάποια στιγμή θα πάω στα Εξάρχεια και ως υφυπουργός για να πιω έναν καφέ στην πλατεία. Εν πάση περιπτώσει, πήρα ένα αυτοκίνητο και πήγα εκεί για να δω τι συμβαίνει και να εκτιμήσω την κατάσταση. Δεν είδα τίποτα, πλήρη ησυχία και έφυγα». Αυτά μου είπε, αυτά σας μεταφέρω.

ΒΗΜΑτοδότης – Θα καταθέσει στεφάνι ο Πρωθυπουργός;

Στο ερώτημα όμως εάν θα πάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο, δεν ήξερε να απαντήσει, ή μάλλον θέλησε να απαντήσει αόριστα, λέγοντας ότι «θα κάνει και εφέτος ό,τι κάνει κάθε χρόνο». Και τούτο παρά την τεράστια αστυνομική δύναμη (με τη συνδρομή και των… drones) που έχει αποσπαστεί για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αλλωστε και η ίδια το σκέφτεται εάν θα πάει να καταθέσει στεφάνι, όχι όμως ως υφυπουργός, αλλά ως… αρχηγός κόμματος, και αν το κάνει τι ώρα θα το κάνει. Οπως λέει, αυτή η επέτειος είναι ξεχωριστή για την Ελλάδα (για την κυβέρνηση μάλλον ήθελε να πει), επειδή είναι η πρώτη… μεταμνημονιακή επέτειος και θα είναι, όπως λέει, μια επέτειος απολογισμού της γενιάς του Πολυτεχνείου.

ΒΗΜΑτοδότης – Ο λογαριασμός του Ρουβίκωνα

Και με τον Ρουβίκωνα, ρώτησα, τι θα γίνει, τη στιγμή που τον είχε προειδοποιήσει ότι θα του στέλνει τον λογαριασμό; Και ιδού τι απάντησε: «Κάθε μέρα πληρώνει βαρύ τίμημα στα δικαστήρια. Και έμεινε από χρήματα, γι’ αυτό διοργανώνει τα πάρτι και κάνει εκκλήσεις για παροχή οικονομικής βοήθειας». Μάλλον δεν έχει την αίσθηση του χώρου, όπως παρατήρησε ένα παλιός κοινοβουλευτικός.

ΒΗΜΑτοδότης – Κανείς δεν χάνεται στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο φέρελπις νέος Διονύσης Καλαματιανός που τοποθετήθηκε από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, είχε παραιτηθεί προκειμένου να κατεβεί ως υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νομό Ηλείας. Ως εδώ κανένα πρόβλημα, προφανώς θα πείτε. Ομως το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ένας μεγαλοδικηγόρος, θητεύσας, μάλιστα, στο γραφείο του Αλέξη Μητρόπουλου, θεωρούμενος πνευματικό τέκνο του (όπως και ο Διονύσης Τεμπονέρας που τον διαδέχθηκε στο Ναυτιλίας), μόλις έφυγε από το υπουργείο πήγε σε άλλο, όχι ως ΓΓ, αλλά ως νομικός σύμβουλος του Κοντονή στο Δικαιοσύνης;

■■■

Με τον ανασχηματισμό ο νέος υπουργός Μιχάλης Καλογήρου το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν να επαναπροσλάβει τον Δ. Καλαματιανό, χορηγώντας του και αυτός το «γλίσχρον» εισόδημα των 1.800 ευρώ μηνιαίως, προφανώς για να καλύψει τις εκλογικές του δαπάνες.

ΒΗΜΑτοδότης – Το ΚΚΕ διαμαρτύρεται στον ΠτΒ

Διαμαρτυρήθηκαν στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και Νίκος Καραθανασόπουλος, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του ΚΚΕ, για την απαράδεκτη κατάσταση στη συνεδρίαση της Βουλής για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

 • Ποια ήταν η διαμαρτυρία τους; «Με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ και με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, η συζήτηση εξελίχθηκε σε έναν δίωρο δικομματικό καβγά για τα κανάλια, με παραγκωνισμό των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών και τον εξοβελισμό τους προς το τέλος της διαδικασίας, καταργώντας τον Κανονισμό της Βουλής και την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων».
 • Και ο Πρόεδρος της Βουλής πώς νομίζετε ότι αντέδρασε: Δεσμεύτηκε ότι στη Διάσκεψη των Προέδρων θα συζητηθεί το θέμα, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοια φαινόμενα.

ΒΗΜΑτοδότης – Αναβρασμός στα Μουσικά Σχολεία

Αναβρασμός επικρατεί στα Μουσικά Σχολεία της χώρας, έναν καταξιωμένο θεσμό (με μηδενική σχεδόν ενδοσχολική βία) που διακρίθηκε εδώ και χρόνια ως απόλυτα επιτυχημένος. Και όμως κάποιοι στο υπουργείο Παιδείας φαίνεται ότι δεν έχουν να ασχοληθούν με τίποτε άλλο παρά βάλθηκαν να δυναμιτίσουν την αξιόλογη προσπάθεια που γίνεται, παρά τις δυσκολίες που συσσωρεύτηκαν τα χρόνια της κρίσης.

 • Αφορμή; Οι αλλαγές που επιχειρούνται στον Ιδρυτικό Νόμο των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων και την κατάργηση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του υπουργείου Παιδείας.
 • Ταυτόχρονα έχει ενεργοποιηθεί η ΚΥΑ με την οποία δικαίωμα μεταφοράς με πούλμαν θα έχουν μόνο όσα παιδιά πληρούν τα κριτήρια χιλιομετρικής απόστασης που προέβλεπε αυτή, κάτι που σημαίνει ότι από τον Σεπτέμβριο του 2019 οι μαθητές θα αντιμετωπίσουν ξανά το πρόβλημα της μεταφοράς τους.

■■■

Να αναφέρω ότι τα σχολεία αυτά είναι διαδημοτικά, άρα καλύπτουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, και για αυτό έχει προβλεφθεί η μεταφορά των μαθητών με πούλμαν, το κόστος των οποίων καλύπτουν οι περιφέρειες. Τώρα όμως και αυτό κινδυνεύει να περιοριστεί, κάτι που θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στους μαθητές, στις οικογένειές τους και στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Το ερώτημα είναι ποιος αποφάσισε εκεί στο υπουργείο Παιδείας να προκαλέσει αυτό το μπάχαλο και γιατί ο Γαβρόγλου το επέτρεψε.

ΒΗΜΑτοδότης – Ξεκάθαρα και ντεκλαρέ στην ΕΡΤ

Αλλος ένας πασόκος σε νευραλγική θέση. Πρόκειται για τον παλιό συνεργάτη του Ακη Τσοχατζόπουλου, καθηγητή Γιάννη Δρόσο, που ετέθη επικεφαλής της ΕΡΤ και πέρασε από την Επιτροπή Θεσμών. Ισως εκτός γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε ότι θα προωθήσει διαδικασίες… αξιολόγησης του προσωπικού της ΕΡΤ λέγοντας:

 • «Είμαι υπέρ της αξιολόγησης. Το λέω ξεκάθαρα και ντεκλαρέ. Η αξιολόγηση δεν συνιστά λογοκρισία».
 • Απέκλεισε τη λογοκρισία στους δημοσιογράφους, λέγοντας «αλλά βλέπω συνεντεύξεις που ο δημοσιογράφος κάνει επί μισή ώρα την ερώτηση.
 • Επιτρέψτε μου να πω ότι σε αυτόν θα πω «μάθε, παιδί μου, να ρωτάς ή πήγαινε μάθε γράμματα»».
 • Ρωτήθηκε πάντως για τη συνεργασία του με τον κ. Τσοχατζόπουλο και ο Γιάννης Τραγάκης τού είπε ότι είχαν σκοπό να τον καλέσουν να καταθέσει για τα TORM1, αλλά δεν πρόλαβε…
 • Για να απαντήσει ότι δεν εκλήθη στην Εξεταστική γιατί δεν είχε ανάμειξη με τα TORM1 και ότι εργάστηκε στο Ινστιτούτο επί Τσοχατζόπουλου, στο οποίο είχε εργαστεί και η Ρένα Δούρου.

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

ΚΟΜΟ – ΙΤΑΛΙΑ

Image result for ΚΟΜΟ - ΙΤΑΛΙΑ

Related image

Related image

Image result for ΚΟΜΟ - ΙΤΑΛΙΑ

Related image

Related image

Richard Branson Villa Lake Como | You can rent this place fo… | Flickr flickr.com

 • You can rent this place for only 115,000 Euro’s a week – when are we going?

Related image

Print Friendly, PDF & Email