Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μ/μ (16/3)

** Η επιστροφή «υπερβολικών κερδών» από τις φαρμακευτικές εταιρίες στο δημόσιο (το λεγόμενο rebate) ψηφίστηκε το 2006 επί κυβερνήσεως Καραμανλή και υπουργίας Ν. Κακλαμάνη. Έλα όμως που δεν εισπράχτηκαν τα ποσά με διάφορες δικαιολογίες. Πιο κραυγαλέα η διετία 2006 – 2007 που έπρεπε να εισπραχθούν 134 εκ. ευρώ, αλλά κάποιοι ξέχασαν να βάλλουν υπογραφές. Τώρα θα εισπραχθούν συνολικά 241 εκ. ευρώ. Τουλάχιστον άρχισε ο καταλογισμός στην Εφορία.

** Το ΔΝΤ δεν λέει να ξεχάσει το …ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό στην Ελλάδα. Υπολογίζει τώρα ότι, αν πληρωθούν τα αναδρομικά βάσει των δικαστικών αποφάσεων, ο προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με 9,5 δις ευρώ. Οπότε θα τιναχθεί στον αέρα όλο το πρόγραμμα. Βεβαίως το ΔΝΤ δεν τα πήγε καθόλου καλά στους υπολογισμούς (χειρότερα και από τις δημοσκοπήσεις ένα πράμα) αλλά δεν δίνουν λόγο σε κανένα οι κ.κ. του ΔΝΤ. Οπότε συνεχίζουν ακάθεκτοι.

** Μάρτης – γδάρτης έλεγαν οι παλιοί και ο καιρός το επιβεβαιώνει, όμως το θέμα είναι οι ιώσεις που η συχνότητα και ο αριθμός τους είναι τέτοια που τελικά αφήνουν στο τέλος του Χειμώνα μικρούς και μεγάλους αρκετά εξασθενημένους με το ανοσοποιητικό ταλαιπωρημένο και, όταν ξεκινάει η Άνοιξη, η αύξηση της θερμοκρασίας και η μικρότερη ανάγκη για συγχρωτισμό σε κλειστούς χώρους βελτιώνουν λίγο τις συνθήκες που αναπτύσσονται οι ιοί και μειώνουν τη μεταδοτικότητά τους ώστε η νοσηρότητα να υποχωρεί στο τέλος περίπου της Άνοιξης, αλλά λίγη προσοχή δεν βλάπτει!

** Δεν θα διεκδικήσει τελικά την προεδρία της Αλγερίας για 5η συνεχόμενη θητεία ο υπέργηρος Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα. Ο Μπουτεφλίκα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποσυρθεί, αλλά και την αναβολή της ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών, η οποία επρόκειτο να διεξαχθεί στις 18 Απριλίου. Όλα αυτά μετά από συγκεντρώσεις εναντίον του προκειμένου να μην είναι ξανά υποψήφιος. Θέλει όμως να κάτσει λίγο ακόμα στην καρέκλα βρε αδελφέ.

***ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Ο κ. Τσίπρας, επιβεβαιώνοντας το θαυμασμό του για τα αποτυχημένα σοσιαλιστικά μοντέλα της Λατινικής Αμερικής, μας είπε πως ονειρεύεται μια «ολιγαρκή αφθονία» στη χώρα μας. Προφανώς επιφυλάσσει το «ολιγαρκής» για τους Έλληνες και το «αφθονία» για τον ίδιο και την παρέα του (Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ).

***Στην Καβάλα, χτες, συνελήφθη 15χρονος για παράνομη μεταφορά μεταναστών με μια τζιπάρα ναααα, μετά συγχωρήσεως. Το δουλεμπορικό κύκλωμα έχει πλέον ξεφύγει εντελώς και χρησιμοποιεί παιδιά που έναντι κάποιας υπόσχεσης τα βάζουν σε κίνδυνο για τη ζωή τους και τις ζωές των άλλων.

***Εκατοντάδες Τούρκοι ποστάρουν τέτοιου είδους σχόλια στον υιό του Νετανιάχου επειδή είπε ότι η Κωνσταντινούπολη είναι ελληνική πόλη και μίλησε για τις γενοκτονίες των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων και άλλων.

***Όποτε λειτουργεί η εκκλησία, μπαίνει μέσα και ξαπλώνει, στο σημείο που είδε την κυρά του για τελευταία φορά, περιμένοντας καρτερικά το γυρισμό της. Ο ιερέας και οι πιστοί ξέρουν πως η κυρά του έχει φύγει για πάντα.. δεν το ενοχλούν όμως, ούτε ενοχλούνται από αυτό.. Η αγάπη…

ΜΗΝΥΜΑ: ΣΥΓΓΕΝΗΣ της Μπαζιάνα – Ο Ευ. Μαρίνος(Αποφάσεις που υπάρχουν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ)εκτός από ειδικός σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ κ ειδικός διαχειριστής της εταιρείας έπαιρνε απευθείας έργα από τον συγκεκριμένο κρατικό φορέα. Ενέτασσε τον εαυτό του σε έργα με αμοιβή 45.000€

ΚΙ ΑΛΛΟ ΜΗΝΥΜΑ: Ολιγαρκής αφθονία, τότε και τώρα.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ έπεσε σήμερα στη παγίδα που πήγε να στήσει σε βάρος της ΝΔ! Αναγκάστηκε,τελικά,να υπερψηφίσει την αναθεώρηση του αρ 32 Σ (εκλογή ΠτΔ)! Αυτό σημαίνει πως η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα έχει καθαρή 4ετία! Ηταν ένας ευφυής ελιγμός και προσωπική νίκη του ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ!!
ΑΣΣΟΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Πίσω από ένα δήθεν προσωπείο στους φασίστες , υπάρχει μόνο το μίσος κ η διεστραμμένη ανάγκη τους για σκοτωμούς!!!

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Τα δίδακτρα του Τσίπρα και ο Πελεγρίνης

  • Δεν είναι καθόλου σωστό αυτό που κάνει ο N. Βούτσης. Είναι απρεπές για τον πρόεδρο της Βουλής να απωθεί με τον αγκώνα την κ. Μεγαλοοικονόμου, η οποία έχει χυμήξει επάνω του για να παίξει. Για τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να έχει πάντα κάτι πρόχειρο κάτω από το έδρανο, ας πούμε μια τυρόπιτα, ένα κρουασάν περιπτέρου, φιστίκια, μπισκότα, τέτοια. Αλλά –και είναι βασικό αυτό– να μην τα τρώει ο ίδιος…

ΦAΛHPEYΣ

Επιτέλους, υπάρχει δικαιοσύνη! Είναι δυνατόν ο Γραμματικάκης να κλείνει τη θητεία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θεατρική παράσταση γύρω από τον εαυτό του και, την ίδια ώρα, ο Τεό να μένει άπραγος στα παρασκήνια; Είναι δυνατόν ο Τεό Πελεγκρέν, όπως είναι γνωστός στον κόσμο της παρισινής θεατρικής σκηνής, να κάθεται στον πάγκο με τα παλτά, όταν ο Γραμματικάκης κυριαρχεί στο σανίδι με το κασκόλ και το καπελίνο του; Αίσχος! Οταν μάλιστα αγνοείται ο θεατράνθρωπος τον οποίον ο μεγάλος (κατά πάσα έννοια – είναι 94 ετών) Μισέλ Πικολί αποκάλεσε «le grand Pele du theatre international». (Αυτό είπε και μετά έπεσε σε λήθαργο.) Τέτοια αδικία ούτε ο διάβολος ούτε ο Τσίπρας την ανέχεται! Εξ ου και ο Τεό προέκυψε υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαίρομαι και το δηλώνω ευθέως. Χαίρομαι γιατί το αξίζει να είναι υποψήφιος, αφού μάλιστα δεν υπάρχει ο κίνδυνος να εκλεγεί. «Υπάρχει μια παλιά σχέση με τον πρωθυπουργό και νομίζω ότι αυτή είναι που λειτούργησε», είπε εξηγώντας πώς επελέγη να κάνει ένα πέρασμα, σε μια παράσταση στην οποία άλλοι πρωταγωνιστούν. Εχει δίκιο, νομίζω, για την παλιά σχέση. Ο ρόλος του Πελεγρίνη ως πρύτανη του Καποδιστριακού ήταν βασικός για την ανατροπή του νόμου της Διαμαντοπούλου. Ο Πελεγρίνης εξευτελίστηκε προσωπικώς σε βαθμό αδιανόητο για πανεπιστημιακό, προκειμένου να καταστρέψει ό,τι είχε φτιαχτεί με τόσο κόπο στο πανεπιστήμιο. Η προσωπική του ευθύνη είναι τεράστια· και αν σήμερα ένας σταλινικός πρώην υπάλληλος του Λάτση διαλύει ό,τι βρίσκει στο διάβα του είναι επειδή θυσιάστηκαν κάτι… Κάτι, τέλος πάντων, σαν τον Πελεγρίνη. Χαλάλι του, λοιπόν, το ρολάκι του υποψηφίου. Παράσταση να είναι κι ας είναι ό,τι θέλει. Ο καλός ο μύλος όλα τα αλέθει. Αυτή είναι η λογική του Πελεγρίνη. Το θέατρο, η ανάγκη να εκτίθεται, είναι γι’ αυτόν σαν τις φυσικές ανάγκες του οργανισμού του…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

petroulakis--5

Με την αφορμή της υποψηφιότητάς του, ο Πελεγρίνης παρουσίασε τον φιλοσοφικό συλλογισμό στον οποίο βασίζεται η εκτίμησή του για τον Τσίπρα: «Ο Τσίπρας ήταν αντιμνημονιακός, το πάλεψε έξι μήνες, δεν μπόρεσε να φτάσει εκεί που ήθελε και έκανε τη στροφή. Αυτή η στροφή οδήγησε την Ελλάδα εκτός μνημονίου. Το σημαντικό είναι αν αυτή η στροφή είχε αποτέλεσμα, και είχε». Ως εδώ, πες εντάξει. Οταν τον ρωτούν όμως για το οικονομικό κόστος εκείνων των έξι μηνών, απαντά: «Να δεχτώ ότι χάθηκαν αρκετά δισ. ευρώ. Το θέμα είναι ότι αν έμενε σε αυτή την αδιάλλακτη πολιτική, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα για τη χώρα μας». Για να ενισχύσει μάλιστα το επιχείρημά του, προσθέτει ανοήτως: «Εσείς θα προτιμούσατε αυτό που έγινε με τον κ. Σαμαρά, με το που εκλέχτηκε, να μην κάνει καμία προσπάθεια και να παραδοθεί;». Μα, προφανώς, θα το προτιμήσει ο οιοσδήποτε στοιχειωδώς σώφρων πολίτης, διότι κοστίζει τουλάχιστον 100 δισ. λιγότερα!

Υποκλίνομαι, πάντως, στην αναισχυντία του Πελεγρίνη, ο οποίος, ενώ δεν ανέχεται να υπάρχουν πανεπιστήμια με δίδακτρα, την ίδια ώρα δεν έχει πρόβλημα να πληρώνουμε όλοι εμείς, τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας, 100 δισ. για τα δίδακτρα ενός μαθητευόμενου μάγου στην πρωθυπουργία. Με πλήρη επίγνωση της κάθε λέξης που ακολουθεί, φρίττω στη σκέψη ότι ο Πελεγρίνης πήρε σύνταξη ως καθηγητής της Φιλοσοφίας. Εξηγεί πάρα πολλά για το χάλι της χώρας…

Σκηνή δρόμου

Λονδίνο, περιοχή Chelsea, πρωί Κυριακής με ήλιο. Κάθομαι σε ένα καφέ που έχει βγάλει τραπεζάκια έξω και χαζεύω τις μιλφάρες (και τα θαυμαστά μοσχεύματά τους να πάλλονται), καθώς μπαινοβγαίνουν χοροπηδώντας χαρούμενα σε ένα γυμναστήριο για κυρίες απέναντι. Με αποσπά από τον καλαισθητικό ρεμβασμό μου, ξαφνικά, ένα επεισόδιο που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή στον δρόμο. Ενας ωραίος, ψηλός και γυμνασμένος νταγλαράς κρατάει από το χέρι μια λυγερόκορμη, ελαφρώς σαστισμένη, αλλά πανευτυχή bimbo και τσακώνεται με τον οδηγό ενός σπορ αυτοκινήτου (κάτι ιταλικό και πανάκριβο), το οποίο έχει σταματήσει μπροστά τους.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο νταγλαράς έχει ενοχληθεί από κάποιο σχόλιο που έκανε ο πακιστανικής καταγωγής οδηγός του αυτοκινήτου για την bimbo. Με το ένα χέρι, λοιπόν, να σείεται απειλητικά προς τον Πακιστανό και με το άλλο να κρατάει την bimbo βιδωμένη στο πεζοδρόμιο, ο νταγλαράς φωνάζει: «I’m Scottish, you bloody Paki, and I’ll shove haggis down your throat!». Ο Σκωτσέζος φωνάζει και τραντάζεται από τον θυμό, ενώ η bimbo δίπλα του τρέμει, όχι επειδή έχει καταλάβει η καημένη τι συμβαίνει, αλλά επειδή όπως την κρατάει αυτός της μεταδίδει τους κραδασμούς της οργής του. Να σημειώσω επίσης ότι το υποθετικό όπλο, με το οποίο ο Σκωτσέζος απειλεί τον Πακιστανό και ακούει στο όνομα «haggis», είναι ένα είδος γαρδούμπας (κοιλιά προβάτου γεμιστή με ψιλοκομμένα εντόσθια και μυρωδικά) και είναι το εθνικό φαγητό των Σκώτων. Δεν είναι καθόλου ωραίος τρόπος για να πεθάνεις.

Καμία αντίδραση από όσους είναι μάρτυρες της σκηνής, εκτός από έναν λαϊκό τύπο από την απέναντι πλευρά του δρόμου, ο οποίος επιδοκιμάζει τον Σκωτσέζο, σε άψογη cockney προφορά: «You said it, mate!». Αργότερα περιέγραψα τη σκηνή σε φίλο που ζει εκεί. «Το Brexit είτε έτσι είτε αλλιώς θα περάσει· αυτό όμως θα μείνει», ήταν το σοφό σχόλιό του. Δεν είπα τίποτε και χάιδεψα μηχανικά το μουστάκι μου, το οποίο κατά σύμπτωση μοιάζει πολύ (μου λένε εκεί) με εκείνο του Enoch Powell…

Έντυπη ΚΑΘΗ

*****************

Άντε και στα δικά μας…

Ο Ζινεντίν Ζιντάν επέστρεψε στην Ρεάλ Μαδρίτης για να αναλάβει και πάλι χρέη προπονητή, ωστόσο αρνητικά σχολιάστηκαν από πολλά ΜΜΕ, όπως ο Guardian, οι ενδυματολογικές του επιλογές κατά την παρουσίαση του, την Τρίτη. Η βρετανική εφημερίδα βγάζει… κόκκινη κάρτα στον γάλλο προπονητή κυρίως για το παντελόνι και το σακάκι με τα οποία επέλεξε να εμφανιστεί.
  • Συγκεκριμένα, ο τεχνικός της «Βασίλισσας» επέλεξε ένα μπλέιζερ και ένα τζιν με γυρισμένα ρεβέρ.
  • Ακόμη, φόρεσε πάνινα αθλητικά παπούτσια, χωρίς κάλτσες.
  • Τα σχόλια είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι το τζιν του ήταν αρκετά skinny [κολλητό] ενώ τα μπατζάκια ήταν πολύ γυρισμένα προς τα πάνω με αποτέλεσμα να είναι κοντά και να φαίνεται ο αστράγαλος.

Real Madrid

«Το σκούρο ντένιμ τζιν του Ζιντάν έμοιαζε να έχει ξεπηδήσει από το μακρινό 2005», γράφει σκωπτικά το άρθρο. Μπορεί ένα τέτοιο παντελόνι να δείχνει ωραίο σε μία γυναίκα αλλά σε έναν άνδρα δείχνει σχεδόν αστείο, τονίζει ο Guardian.

Ακόμη, σημειώνει η αρθρογράφος, τα ξασπρισμένα σχέδια στις πίσω τσέπες κάνουν τους γλουτούς του να φαίνονται μεγαλύτεροι, ενώ και το σακάκι του είναι πολύ κοντό. Πόσα στιλιστικά faux pas να αντέξει ένας άνθρωπος, ακόμη και αν τον λένε Ζινεντίν Ζιντάν…

ΤΣΣΚΑ Μόσχας – Παναθηναϊκός 77-78

  • Με απίστευτη εμφάνιση και μια «βόμβα» του Νικ Καλάθη από τα 8 μέτρα, σχεδόν στην εκπνοή, ο Παναθηναϊκός «γκρέμισε» (78-77) το «κάστρο» της ΤΣΣΚΑ και πήρε μια τεράστια νίκη στη Μόσχα!
  • ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΑΝΙΑΣ 
Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Από την καταστροφή στη δημιουργική ανάταση

Πολλές φορές ψάχνουμε να βρούμε από κάπου να πιαστούμε προκειμένου να αντλήσουμε αισιοδοξία. Η χθεσινή εκδήλωση της «Κ» για την έκδοση του Κωνσταντίνου Δοξιάδη «Αι θυσίαι της Ελλάδος στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» ήταν μια καλή αφορμή για να νιώσουμε κάποια μετρημένη αισιοδοξία. Δεν είναι λίγος ο δρόμος που διένυσε αυτός ο τόπος από τα ερείπια του 1944 έως ακόμη και σήμερα.

Η γενιά των παππούδων και των πατεράδων μας ξανάκτισε τη χώρα από το μηδέν και την έβαλε σε μια τροχιά ανάπτυξης χωρίς προηγούμενο. Ξέρω ότι μας αρέσει να μοιρολογούμε και να φωτίζουμε πάντοτε τις αρνητικές πτυχές της Ιστορίας μας. Καταφέραμε πολλά σαν χώρα όμως και ακόμη βρισκόμαστε σε ένα επίπεδο διαβίωσης που είναι ζηλευτό από το 80% των υπόλοιπων κρατών της υφηλίου. Δεν ξεχνούμε και δεν παραγράφουμε τον διχασμό του Εμφυλίου ούτε και τα όσα υπέστησαν οι ηττημένοι στη συνέχεια. Κάθε άλλο. Η Ελλάδα βρήκε, άλλωστε, μια ισορροπία στα θέματα δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα τελευταία 40 χρόνια.

Δικαιούμεθα, όμως, να είμαστε αισιόδοξοι γιατί αυτός ο τόπος έχει περάσει μεγάλες καταστροφές, αλλά αναγεννήθηκε μέσα από τις στάκτες πολλές φορές. Σήμερα μας λείπει το καθαρό όραμα, όπως ήταν αυτό της ανοικοδόμησης της χώρας. Μας λείπουν επίσης οι επαγγελματίες κάθε είδους που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της υλοποίησης ενός οράματος ανασυγκρότησης. Οχι ότι δεν υπάρχουν ανάμεσά μας. Τους τρώει όμως το σύστημα που μπλέκει κόμματα, συνδικαλιστές και συμφέροντα με τη διακυβέρνηση σε κρίσιμους τομείς, τα πανεπιστήμια, παντού.

Σήμερα είμαστε χαμένοι σαν κοινωνία. Επικρατούν οι άναρθρες κραυγές, η διάθεση ρεβανσισμού, η καταστροφική προσήλωση στην καθημερινή διαχείριση ενός διαλυμένου κράτους. Τρώμε τις σάρκες μας, δοκιμάζουμε τους θεσμούς μας και δεν έχουμε πυξίδα. Φλερτάρουμε συνεχώς με μια καταστροφή αλλά και μια εμφύλια σύρραξη, σαν κι αυτές που μας διέλυσαν στο παρελθόν. Θα τα αποφύγουμε όλα αυτά; Ισως ναι, ίσως όχι. Το βέβαιο είναι πάντως πως οι χώρες δεν πεθαίνουν και πως η ελληνική Ιστορία είναι γεμάτη παραδείγματα καταστροφών και αυτοκαταστροφών τις οποίες ακολούθησαν περίοδοι αναγέννησης και άνθησης του έθνους.

Έντυπη ΚΑΘΗ

*******

Ο Κασιδιάρης προσπάθησε να εισβάλει στο γραφείο Βούτση

Επεισόδιο σημειώθηκε πριν λίγο στη Βουλή, όταν ο Ηλίας Κασιδιάρης, μαζί με άλλους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προσπάθησαν να εισβάλουν στο γραφείο του Νίκου Βούτση, την ώρα που είχε συνάντηση με τον υπουργού Εξωτερικών της..

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ – ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Image result for ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Image result for ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Related image

Image result for ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Image result for ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Related image

Image result for ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Related image

Related image

Image result for ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Print Friendly, PDF & Email