To σαββατιάτικο σημειωματάριο του μ/μ (13/7)

**
Σκίτσο του Ανδρέα Πετρουλάκη (12.07.19)

****

Κύριο Αρθρο

Καμία πρόοδος

Τι σημαίνει για μια πολιτεία που έχει αποτύχει να προστατεύσει 100 ζωές από φυσική καταστροφή, πριν από ένα χρόνο, να μην έχει αναπτύξει ακόμη ένα σύστημα έγκαιρης ειδοποίησης;

 • Τι σημαίνει για ένα κράτος που βασίζει την ανάπτυξή του στον τουρισμό να μετράει έξι επισκέπτες νεκρούς χωρίς να μπορεί να ισχυριστεί πως προσπάθησε τουλάχιστον να τους προειδοποιήσει;
 • Το περίφημο «112» δεν απαιτεί κάποια δαπανηρή επένδυση. Το γεγονός ότι, δώδεκα μήνες μετά το Μάτι, δεν έχει ακόμη τεθεί σε λειτουργία, είναι εθνική ντροπή.

***

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σειραδάκης, «Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της τεχνολογίας όσο ο Παρθενώνας για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής».

Πρόσφατα μάλιστα ο Αμερικάνικος Σύλλογος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑSME (American Society of Mechanical Engineering), αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην ιστορία και εξέλιξη της Μηχανολογικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, αποφάσισε να αναγνωρίσει τον Μηχανισμό ως Ιστορικό Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης και να απονείμει τιμητική πλακέτα. 


Όπως εξηγεί στην AΤΗΕΝS VOICE ο διεθνώς αναγνωρισμένος Αστροφυσικός και Ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Σειραδάκης, ο οποίος έχει εργαστεί ερευνητικά στη Γερμανία και στις ΗΠΑ, «ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι ένας αστρονομικός υπολογιστής ο οποίος έκανε πράξεις χρησιμοποιώντας γρανάζια, οδοντωτούς τροχούς.

Ο Μηχανισμός υπολόγιζε τη θέση του Ήλιου και της Σελήνης στον ουρανό. Γνωρίζοντας τη θέση αυτών των δύο σωμάτων ο Μηχανισμός προέβλεπε εκλείψεις. Επομένως ήταν πολύπλοκος.

 • Θα φανταζόταν ποτέ κανείς ότι ο πρώτος υπολογιστής δημιουργήθηκε κατά την αρχαιότητα και μάλιστα είχε και δικό του manual, ένα εγχειρίδιο χρήσης από μπρούτζινες πλάκες;
Πληροφορίες για αυτόν τον ιστότοπο

***

Τάκης Θεοδωρόπουλος ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η «Λιμπερασιόν» και ο Μητσοτάκης

Η γαλλική «Λιμπερασιόν» είναι ιστορική εφημερίδα. Αν κάποιος έχει τη διάθεση να παρακολουθήσει την πορεία της από την ίδρυσή της έως σήμερα, θα μπορέσει να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα για την ωρίμανση της γενιάς του Μάη του ’68. Το φύλλο που ξεκίνησε με την υπογραφή του Σαρτρ, όταν εξέδιδε ως μαοϊκός πιστοποιητικά επαναστατικής νομιμοφροσύνης, μεταλλάχθηκε σε εκφραστή των σχέσεων της Αριστεράς με το χαβιάρι (της gauche caviar γαλλιστί).

Πέρασε ημέρες δόξας…

Εδώ και δεκαετίες όμως αρκείται στην αξιοπρέπεια της παρακμής της. Κολακεύει το κοινό της που απολαμβάνει τον άγριο καπιταλισμό αλλά θέλει να θυμάται τα άγρια νιάτα του, τότε που ξήλωνε τα πεζοδρόμια για να βρει κάτω απ’ τις πλάκες την αμμουδιά. Η κούπα της σαμπάνιας για να πάει κάτω το χαβιάρι.

Τις προάλλες η «ιστορική» εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο με τον άκρως ευρηματικό τίτλο: «Δυναστεία Μητσοτάκη: ο “Κουλής” καλείται να κυβερνήσει».

 • Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης μαθαίνει ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός είναι γιος πρωθυπουργού και αδελφός μιας πρώην υπουργού Εξωτερικών και δημάρχου της Αθήνας. Μαθαίνει ότι εχθρεύεται την άκρα αριστερά επειδή οι τρομοκράτες της δολοφόνησαν τον σύζυγο της αδελφής του, τον Παύλο Μπακογιάννη.

Μαθαίνει τέλος ότι η εκλογή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα ιδιωτικά κανάλια και ότι το πρόβλημα του νέου πρωθυπουργού είναι πώς θα πείσει ότι τον λένε Κυριάκο και όχι Κούλη. Θέλει δε, άκουσον άκουσον, να ελέγξει και τις ροές των μεταναστών. Το άρθρο δεν το υπογράφει ο Καρανίκας. Το υπογράφει η κυρία Μαρία Μαλαγαρδή.

Ο φίλος Μπάμπης Παπαδημητρίου –επί τη ευκαιρία τον συγχαίρω για την εκλογή του– δήλωσε πως διαβάζοντας τέτοια άρθρα μυρίζεις τους «μπάφους» και την τσιγαρίλα του Μαξίμου. Γνωρίζοντας την αγελαία νοοτροπία της προοδευτικής Γαλλίας έχει παρακολουθήσει το ειδύλλιό της με τον Τσίπρα.

 • Αριστερός, πολιτικώς ορθός, ρέκτης των μειονοτήτων, παθιασμένος με τη φορολογία έσωσε την Ελλάδα απ’ την καταιγίδα του φιλελευθερισμού, και αγκάλιασε τους μετανάστες.
 • Δεν παρέβη καμία από τις εντολές της θρησκείας των προοδευτικών Γάλλων.
 • Προκειμένου να έχουν την ησυχία τους οι πολιτικοί τους τούς καθησύχαζαν ότι η Ελλάδα πάει καλά. Από κοντά και ο χορός των καλοπροαίρετων δημοσιογράφων.
 • Δεν ξέρω για τον μπάφο. Κυκλοφορεί όμως νομίμως ένα ναρκωτικό πολύ αποτελεσματικό: δραστικό του συστατικό τα στερεότυπα σε διάλυμα ευήθειας.

Προχθές έτρωγα με δύο φίλους Γάλλους που είχαν διαβάσει το άρθρο. Για να καταλάβουν τι εννοώ τους ευχήθηκα μια τετραετία με συγκυβέρνηση Μελανσόν και ολίγη από Λεπέν. «Δεν γίνονται τέτοια», μου είπαν. «Και όμως γίνονται», τους διαβεβαίωσα.

Έντυπη ΚΑΘΗ

ΣΚΙΤΣΟ: ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ
.
makris

***

Υποβάθμιση-χαστούκι στην Τουρκία από τον Fitch και λόγω… των S-400

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, από BB σε BB-, με αρνητική προοπτική προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

.
Υποβάθμιση-χαστούκι στην Τουρκία από τον Fitch και λόγω… των S-400 | in.gr

Στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, από BB σε BB-, με αρνητική προοπτική προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Στο σκεπτικό, μάλιστα, της απόφασης για υποβάθμιση, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Fitch, αναφέρεται και το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω του κινδύνου επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ εξαιτίας της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400.

 • Η απόλυση του τραπεζίτη

Στην ανακοίνωση του οίκου αναφέρεται ότι η απόλυση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας Μουράτ Τσετίνκαγια εγείρει αμφιβολίες για την ανοχή των αρχών σε περίοδο παρατεταμένης υποτονικής ανάπτυξης και αποπληθωρισμού και οδηγεί στην επιδείνωση της θεσμικής ανεξαρτησίας, της συνοχής και της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής.

Σημειώνεται επίσης ότι η ολοκλήρωση του παρατεταμένου εκλογικού κύκλου, τον Ιούνιο, ενδεχομένως προσέφερε πολιτικό υπόβαθρο στήριξης για την οικονομική προσαρμογή, μετά την πολιτική τόνωσης της ανάπτυξης που ακολουθήθηκε το πρώτο τρίμηνο.

Προστίθεται, ωστόσο, ότι η καθαίρεση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας στις 6 Ιουλίου με προεδρικό διάταγμα, κινδυνεύει να καταστρέψει την ήδη αδύναμη εγχώρια εμπιστοσύνη, θέτοντας σε κίνδυνο την εισροή ξένων κεφαλαίων που χρειάζεται η Τουρκία προκειμένου να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες της.

 • Αντιμέτωπη με κυρώσεις λόγω των S-400

Επισημαίνεται, παράλληλα, ότι η κίνηση αυτή ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με την προοπτική υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αλλά και τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών.

Ο οίκος αξιολόγησης τονίζει επίσης ότι η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ, λόγω της παραλαβής του ρωσικού αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400, για την οποία αντιδρά έντονα η Ουάσιγκτον.

Αν και ο Fitch αναμένει ότι οι κυρώσεις αυτές θα είναι σχετικά ήπιες, με ελάχιστη άμεση οικονομική επίδραση, υπογραμμίζει τις πιθανές σημαντικές επιπτώσεις τους στο επενδυτικό κλίμα.

«Ανορθόδοξες απόψεις Ερντογάν»

Σημειώνει ακόμη ότι ο τούρκος πρόεδρος έχει διατυπώσει αρκετές φορές ανορθόδοξες απόψεις για τη σχέση μεταξύ επιτοκίων και πληθωρισμού, και πρόσφατα δήλωσε ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας αντικαταστάθηκε επειδή δεν ακολούθησε κυβερνητική εντολή για τα επιτόκια.

Σύμφωνα με τον οίκο, αλλαγή στην πολιτική των επιτοκίων και μείωσή τους πέρα από τις προσδοκίες της αγοράς ενέχει τον κίνδυνο υποτίμησης της λίρας, κάτι που θα μπορούσε να ασκήσει πιέσεις στις επιχειρήσεις και τις τράπεζες και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθεροποίηση της οικονομίας.

Καταληκτικά, ο Fitch προβλέπει πλέον κάπως ταχύτερη μείωση των επιτοκίων, στο 18% έως τα τέλη του 2019, έναντι 20% που ανέμενε στις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο, ενώ διατηρεί την πρόβλεψή της για συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1,1% φέτος και αύξηση κατά 3,1% το 2020, καθώς το ασθενέστερο επενδυτικό κλίμα φέτος θα αντισταθμίσει την πιο επεκτατική νομισματική πολιτική.

***

ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ: Συμφωνώ με ΟΛΑ και τα προσυπογράφω. Υπάρχει όμως κάτι, που υπονομεύει την εφαρμογή τους: οι άνθρωποι που θα κληθούν να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. Αν δεν απολυθούν οι μισοί τουλάχιστον δάσκαλοι, καθηγητές και Πανεπιστημιακοί, αποδεδειγμένοι ινστρούχτορες του σταλινισμού, προκοπή στην Παιδεία δεν γίνεται. Και δεν χρειάζεται “πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων”. Τους περνάς από εξετάσεις βάζοντάς τους απλές ερωτήσεις από την ύλη που “διδάσκουν”. Εκεί να δείς γέλιο που θα ρίξουμε με τις απαντήσεις.
https://www.protothema.gr/…/to-up-paideias-prohora-me-tin…/…

**

*51 μέλη της Κυβέρνησης. Μόνον 4 γυναίκες. Ή ο Κυργιάκος είναι μισογύνης, ή έχει πατήσει πόδι η Μαρέβα!

***KYBEΡNHΣH ΙΣΠΑΝΙΑΣ

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι

***

Κοκαΐνη ως τα μπούνια σε πλοίο της JP Morgan

Οι αμερικανικές τελωνειακές αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση εμπορικού πλοίου ιδιοκτησίας της τράπεζας JP Morgan στο οποίο, πριν από τρεις εβδομάδες, είχαν εντοπίσει 20 τόνους κοκαΐνης.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της αμερικανικής δίωξης ναρκωτικων καθώς η τιμή για τη συγκεκριμένη ποσότητα στην αγορά υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Το πλοίο, MSC Gayane, το οποίο ανήκει στην αμερικανική τράπεζα διαχειριζόταν η εταιρεία Mediterranean Shipping Co με έδρα την Ελβετία… Αρκετοί αναλυτές πάντως θυμήθηκαν, με αφορμή το περιστατικό, την εμπλοκή του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα στο ξέπλυμα κεφαλαίων των μεγαλύτερων ναρκοβαρόνων του πλανήτη.

Το 2018 η ολλανδική Rabobank πλήρωσε 369 εκατομμύρια δολάρια σε διακανονισμό ύστερα από καταγγελίες για ξέπλυμα χρήματος από μεξικανικά καρτέλ.

Το 2012 η HSBC πλήρωσε 1.9 δισεκατομμύριο δολάρια για να αποφύγει ποινικές διώξεις σχετικά με το ξέπλυμα κεφαλαίων που προέρχονταν από ναρκωτικά, ύψους 881 εκατομμυρίων δολαρίων.

Γιατί ως γνωστόν οι τράπεζες δεν πουλάνε ναρκωτικά, τα ξεπλένουν.

INFO-WAR.GR
Και μπουζουριάσαν το πλήρωμα . Η εταιρεία δεν ήξερε τίποτα. Κι αυτοί οι ναύτες του κεφαλιού τους κάνουν… ακούς να φορτώσουν 20 τόνους χωρίς να το πουν σε κανέναν ή έστω να ρωτήσουν!

***

Εικόνες που μαγεύουν

***

Όσο και να μπείτε στον πειρασμό μην πάρετε μαζί σας βότσαλα από την παραλία. Απαγορεύεται!

***

Άρχισαν αμέσως τα όργανα. Ο στενός φίλος του Βαγγέλη Μαρινάκη, Λευτέρης Αυγενάκης, ανέλαβε κατ΄εντολήν του προέδρου του Ολυμπιακού το Υφυπουργείου Αθλητισμού…

***

Μητσοτάκης: «Έδιωξε» τα ΜΑΤ από το Μαξίμου

Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να ανοίξει η Ηρώδου Αττικού και να φύγουν οι κλούβες των ΜΑΤ

Μητσοτάκης: «Έδιωξε» τα ΜΑΤ από το Μαξίμου | in.gr

«Δουλειά» έπιασε ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες μόνο ώρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Ο νέος πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως από την 8η Ιουλίου, πρώτη επίσημη μέρα σαν πρωθυπουργός της χώρας, θα αλλάξει όλα εκείνα που… ενοχλούν τους πολίτες.

Έτσι ο νέος πρωθυπουργός «έδιωξε» τις κλούβες των ΜΑΤ που έκλειναν την οδό Ηρώδου Αττικού προς το Μέγαρο Μαξίμου. Έδωσε εντολή να ανοίξει η Ηρώδου Αττικού κανονικά για την κυκλοφορία των οχημάτων και να μην ξαναμπλοκαριστεί ο δρόμος από κλούβες των ΜΑΤ

***

Ένα νησί εναλλακτικό, αλλιώτικο από τα άλλα…

***

Ενδιαφέρον – Έχετε δει καμιά σύγκριση βιογραφικών Νοτοπούλου -Μιχαηλίδου;
Αφήνοντας έξω τις σπουδές στάθηκα στις μετά περιγραφές.

Νοτοπούλου: Ήταν μέλος της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Θεσσαλονίκης, «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη», και εκπρόσωπος Τύπου της παράταξης στην προεκλογική περίοδο του Μαΐου του 2014.
Με συμμετοχή στα κινήματα και τις δομές αλληλεγγύης, έχει υλοποιήσει καμπάνιες και δράσεις αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Το 2012 προσλήφθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να εργαστεί στη συγκεκριμένη θέση, αλλά στις υπηρεσίες τουρισμού του δήμου. Ακόμη έχει εργαστεί ως πωλήτρια, γραμματέας, ψυχολόγος κ.ά.

Μιχαηλίδου: Στα 26 της εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι ως οικονομολόγος και ειδικός στον ανταγωνισμό́. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού́ του ΟΟΣΑ.

Η επαγγελματική της πορεία περιλαμβάνει θέσεις κύρους και ευθύνης σε διεθνές επίπεδο. Έχει διατελέσει σύμβουλος Δημόσιας Υγείας της Κυβέρνησης του Ιράν, ειδικός συνεργάτης της Αναπτυξιακής Τράπεζας της Βραζιλίας αλλά́ και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) στην Ουγκάντα.

Έχει συντονίσει εθνικά́ σχέδια κινητροδότησης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ως επιστημονικός συνεργάτης στο κέντρο Σπουδών Μέσης Ανατολής του Cambridge αλλά και του εμπορικού επιμελητηρίου του Σουδάν.

Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες διεθνή́ επιστημονικά́ συνέδρια ως εισηγήτρια ενώ πρόσφατα δημοσίευσε το βιβλίο «Οικονομικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές» στον εκδοτικό οίκο Palgrave MacMillan.

Οι μελέτες της εμφανίζονται σε ακαδημαϊκά περιοδικά (The Lancet, Journal of International Development, Health Policy and Planning) σε εκθέσεις διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, ΟΗΕ) και στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο (όπως το Project Syndicate, το BBC, και αρκετά ελληνικά μέσα).  Η νέα υφυπουργός Εργασίας μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά.

***

ΜΗΝΥΜΑ:“Προσωπικά ως Πρύτανης θέλω να πως το εξής: Θέλω να τονίσω ότι η ίδρυση της Νομικής αφορούσε σε γνωστικά αντικείμενα προσαρμοσμένα στις ακαδημαικές ανάγκες της εποχής. Η Νομική Σχολή βγάζει Νομικούς . Το Πανεπιστήμιο προσφέρει γνώση όχι επαγγελματικό δικαίωμα μόνο.

Σε περίπτωση που δεν χρειαζόμαστε άλλη Νομική στη χώρα διερωτώμαι γιατί φεύγουν χιλιάδες παιδεία για την Κύπρο κάθε χρόνο κι αν υπάρχουν σκέψεις στο υπ. Παιδείας η ίδρυση ιδιωτικής νομικής. Επίσης ως γιατρός έχω να πω τα εξής έχουμε πραγματικά άνεργους γιατρούς. Μήπως θα μπορούσε να πει κανείς να κλείσουμε και μία Ιατρική Σχολή;”

ESOS.GR

***
Χατζηδάκης: “Δεν αποκλείω blackout – Σε άσχημη κατάσταση η ΔΕΗ, δεν βρίσκεται στρατηγικός επενδυτής – το γνωστό οικονομικό πρόβλημα της ΔΕΗ που είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας – Είναι και μια σειρά και από άλλα προβλήματα – Εχουμε ένα συνολικό και οριζόντιο πρόβλημα – Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε, δεν θέλω όμως και να τρομάξω τον κόσμο.”
Νταξ, πες μας τουλάχιστον με τρόπο να προλάβουμε να ραφτούμε για τη κηδεία.

***Mαρή Φώφη, τρέχα! Σου φεύγει και αυτή!

AVGI.GR

Αφού έκρινε ως «εξαιρετική» την αρχή της κυβέρνησης, η Ε. Καϊλή επικρότησε την «καλή αρχή» της κυβέρνησης λες και δεν εκπροσωπεί η ίδια κόμμα της αντιπολίτευσης.
****

Ενσωματωμένη εικόνα

ΠΡΟΣ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ
Αθήνα, 12 Ιουλίου 2019 – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το ΚΕΦίΜ τα βάζει με το κράτος – επιχειρηματία

Το ελληνικό κράτος δαπανούσε επί χρόνια πάνω από 350 εκατ. ευρώ ετησίως για να καλύψει τις ζημιές της ελλειμματικής Ολυμπιακής, ενώ με κόστος μόλις 50 εκ. ευρώ ετησίως θα μπορούσε να μειώσει δραστικά την απώλεια ανθρώπινων ζωών από τροχαία δυστυχήματα.

Νέο βίντεο του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης αναδεικνύει τον αντίκτυπο της κρατικής κακοδιαχείρισης. Το ΚΕΦίΜ εκτιμά ότι το κράτος χρειάζεται για να εγγυάται στην πράξη την ασφάλεια των πολιτών και όχι για να κάνει τον επιχειρηματία, και εφόσον κάνει καλά τη δουλειά του, τότε μπορεί να βρει και πόρους για πραγματικά επωφελείς δράσεις, όπως η μείωση των τροχαίων.

Το βίντεο του ΚΕΦίΜ τα βάζει με το κράτος επιχειρηματία:

το κράτος επί χρόνια δαπανούσε ετησίως πάνω από 350 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές της ελλειμματικής Ολυμπιακής, την ίδια ώρα η Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών ήταν σε άθλια κατάσταση. Aν το κράτος επένδυε μόλις 50 εκατ. ευρώ το χρόνο – δηλαδή, το 1/7 απ’ όσο μας κόστισαν οι ζημιές της κρατικής Ολυμπιακής – οι θάνατοι από τροχαία στην Κορίνθου – Πατρών θα είχαν μειωθεί δραστικά το κράτος επέλεξε να χρηματοδοτεί την ελλειμματική Ολυμπιακή, αντί να αναβαθμίσει έναν δρόμο-καρμανιόλα

Γιατί λοιπόν το κράτος μας δεν ολοκληρώνει πρώτα τα βασικά, την προστασία της ζωής, της ελευθερίας και της περιουσίας μας, πριν κάνει τον κακό επιχειρηματία; Γιατί προτιμά να δίνει τα χρήματά μας για τη συντήρηση μιας επιχείρησης, από την ιδιωτικοποίηση της οποίας κανείς πελάτης δεν έχασε απολύτως τίποτα, αντί να προχωρά τα αναγκαία έργα υποδομής που κυριολεκτικά σώζουν ζωές;

Δείτε το βίντεο στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=HxNYCTKb9Dc

Το βίντεο αναλυτικά:
Πόσο στ’ αλήθεια μάς κοστίζει ο κρατισμός;
Αν η απάντηση που σας έρχεται στο μυαλό είναι “πολλά δισεκατομμύρια” είστε στον σωστό δρόμο. Όμως το κόστος αυτό – δυστυχώς – δεν μετριέται μόνο με χρήματα. Ας δούμε ένα παράδειγμα: Το κράτος επί χρόνια δαπανούσε ετησίως πάνω από 350 εκ. ευρώ για να καλύψει τις ζημιές της ελλειμματικής Ολυμπιακής.


Και το ίδιο έκανε – ή συνεχίζει να κάνει- και με τον ΟΣΕ, τη ΛΑΡΚΟ, την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και άλλες εταιρείες. Την ίδια ώρα που το κράτος-επιχειρηματίας χρέωνε τους Έλληνες φορολογούμενους τις ζημιές της Ολυμπιακής, η Εθνική Οδός Κορίνθου-Πατρών ήταν σε άθλια κατάσταση. Αν το κράτος δεν έκανε τον επιχειρηματία αλλά επένδυε μόλις 50 εκ. ευρώ το χρόνο – δηλαδή, το 1/7 απ’ όσο μας κόστισαν οι ζημιές της κρατικής Ολυμπιακής – οι θάνατοι από τροχαία στην Κορίνθου – Πατρών θα είχαν μειωθεί δραστικά.

**
Πόσο δραστικά; Από την έναρξη των εργασιών στην Κορίνθου – Πατρών τα τροχαία και οι θάνατοι μειώθηκαν δραματικά ενώ με το τέλος των εργασιών έχουν σχεδόν εξαλειφθεί.
Γιατί λοιπόν το κράτος μας επέλεξε να χρηματοδοτεί την ελλειμματική Ολυμπιακή, αντί να φτιάξει έναν δρόμο-καρμανιόλα;


Εμείς λέμε κάτι απλό: Οι πρωταρχικές λειτουργίες του κράτους είναι η προστασία της ζωής, της ιδιοκτησίας και της ελευθερίας κάθε πολίτη. Ας μας εξασφαλίσει πρώτα αυτά τα βασικά σε ικανοποιητικό βαθμό και ας αφήσει την επιχειρηματικότητα στους επιχειρηματίες.
Το ΚΕΦίΜ είναι ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός και το έργο του περιλαμβάνει ερευνητικά προγράμματα, εκδόσεις και εκδηλώσεις που έχουν ως επίκεντρο την αύξηση της ατομικής ελευθερίας για κάθε πολίτη. Μάθετε περισσότερα στο www.kefim.org.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Strategic PR & Development Manager του ΚΕΦίΜ: Κωνσταντίνο Μαριόλη | [email protected] | στ. 210 52 38 373 | κιν. 693 70 07 707

*********

*********

ΔIABAΣAME:

*** Την ώρα που ακόμα και οι Αμερικάνοι που τον φύτεψαν τον έχουν ξεχάσει, η Ελληνική κυβέρνηση αναγνώρισε τον Γκουαϊδό ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας. Επιτέλους εξωτερική πολιτική με προοπτική τριακονταετίας.

***Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στο BBC ότι πρότεινε σε γυναίκες να γίνουν μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά ήταν διστακτικές. Όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη, ας πούμε;

*** Ας κάνουμε όλοι μαζί λίγη ησυχία. Φήμες αναφέρουν ότι ο Μανώλης Καψής διαβάζει για Lower.

*** Ο Θάνος Τζήμερος ζήτησε να απολυθούν οι μισοί εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσει το σύστημα. Έτσι θα έχουμε εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς εκπαιδευτικούς. Το κόνσεπτ το έχει δοκιμάσει ο Θάνος εδώ και χρόνια που είναι οικονομολόγος, χωρίς πτυχίο Οικονομικών.

*** Καταργήθηκε η Νομική Σχολή της Πάτρας, με το επιχείρημα ότι έχουμε πολλούς νομικούς. Με αυτή τη λογική και με τόσα πτυχία Οικονομικών και Διοίκησης που διαθέτει η χώρα θα πρέπει να μείνει μόνο μία Οικονομική σχολή με 3-4 φοιτητές.

***Αυτον τον οποίο απέπεμψε το δικό του κοινοβούλιο, οι δικοι του βουλευτες, ως διεφθαρμενο, ο οποιος ετρωγε τα λεφτα των Αμερικανων σε ΒΙΖΙΤΟΥΔΕΣ στα ΜΠΑΡ, και ο οποίος ποτε δεν εκλεχτηκε πρόεδρος, εμείς αναγνωρίζουμε ως πρόεδρο. Ωραιότατα…
Το ομορφότερο θερινό σινεμά στον κόσμο στήθηκε στη Σανζ Ελιζέ στο Παρίσι…

Οι Παριζιάνοι χαλάρωσαν στις ξαπλώστρες για να απολαύσουν μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.

WOMANTOC.GR
*****
Ιθαγενείς σε παραλία της Χαλκίδαςλιθοβόλησαν και σκότωσαν ξιφία που βγήκε στα ρηχά. Δεν μας φταίει κανένας Τσίπρας και κανένας Μητσοτάκης. Είμαστε τα ουγκ της Ευρώπης.
***

Η αρχόντισσα της Μεσσηνίας κρύβει απρόσμενες ομορφιές..

***Γιατί να το κάνετε αυτό… Γιατί; Μόνο ντροπή…. ?

OMORFHZWH.GR
ΧαλΚίδα: Ξιφίας βγήκε στα ρηχά για να γεννήσει και οι λουόμενοι τον σκότωσαν
*****
ΤΟ  σχόλιό της ΔΟΜΝΑΣ δεν αφορούσε τους πραγματικούς αγωνιστές κατά της δικτατορίας, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων έμειναν στη σκια και δεν ζήτησαν ανταλλάγματα, αλλά αυτούς που αυτοηρωοποιήθηκαν κατά τη μεταπολίτευση, ταυτίζοντας τους εαυτούς τους με τους αγωνιστές ενώ οι ίδιοι κανέναν αγώνα κατά της χούντας δεν είχαν δώσει, και κατασκεύασαν ένα ολόκληρο αφήγημα γι’ αυτό, απαιτώντας εν τέλει προνόμια και ανταλλάγματα, ηθικά και υλικά. Όλοι γνωρίζουμε πως κτίστηκαν ηθικά πλεονεκτήματα και ολόκληρες πολιτικές καριέρες πάνω στο Πολυτεχνείο. Και όλα αυτά στην παρουσίαση του βιβλίου των Δοξιάδη και Τσακυράκη (που όντως αγωνίστηκε κατά της χούντας, φυλακίστηκε, βασανίστηκε από αυτή) που λέει τα ίδια.https://www.public.gr/…/apo-poy-ki-os…/prod8957593pp/ Φυσικά, πολλές υπερευαίσθητες αριστερές ψυχές έφριξαν.
****

Στα… παλαιά των υποδημάτων της φαίνεται ότι βρίσκεται «τοποθετημένος» ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για την ανιψιά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κόρη της βουλευτίνας της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, αδερφή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη και εγγονή του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο λόγος για την Αλεξία Μπακογιάννη, την οποία συνέλαβε ο φακός του newsbreak.gr το μεσημέρι της Παρασκευής, να βρίσκεται επάνω στη βέσπα της στη μέση του δρόμου, χωρίς να φορά κράνος και με το κινητό στο χέρι.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, μοτοσικλέτα και υπαίθριες δραστηριότητες
ΜΗΝΥΜΑ:Απο το πρωί βλέπω τις δύο BMW που δεν παρέλαβε ο Κυριάκος γιατί είναι σεμνό και ταπεινό χαμομιλάκι, να περνούν από όλα τα Υπουργεία και να βγαίνει από μέσα ο ίδιος!
… 
ΜΗΝΥΜΑ: Λοιπόν, να κάνουμε μια γρήγορη σούματης κατάστασης γιατί βλέπω η γκρίνια να συνεχίζεται και να εγκαθίσταται για τα καλά. Η ιστορία με τον αριθμό των γυναικών στην κυβέρνηση είναι όντως σοβαρή πατάτα. Δεν μπορεί να παρουσιάζεσαι ως εκσυγχρονιστής, ευρωπαϊστής κλπ και να εμφανίζεις την εικόνα με τους κυρίους που ορκίζονται και τις κυρίες τους, από δίπλα, σαν σε κοινωνική συγκέντρωση του 50, να τους θαυμάζουν.
.
Είτε μας αρέσει είτε όχι υπάρχει μια διεθνής πρακτικήτου προηγμένου κόσμου που οφείλουμε να ακολουθήσουμε. Ευρωπαίοι à la carte δεν γίνεται. Δεύτερον, οι πολλές αναφορές στη θρησκεία, στους ιεροδιδάσκαλους κλπ είναι καθαρά αναχρονιστικές.
 • Η διατήρηση απόστασης μεταξύ θρησκείας και κράτους είναι μια κατάκτηση της δυτικής κοινωνίας, στην οποία η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει πάψει να τονίζει ότι ανήκουμε.
 • Το να δείχνεις με έμφαση ότι το αγνοείς, μόνο για να κολακέψεις τους πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους σου, δεν είναι εικόνα κυβέρνησης που επικαλείται τον ορθολογισμό, την αποτελεσματικότητα, το φιλο-ευρωπαϊκό προφίλ και τα συναφή.
 • Αυτά ως προς τα αρνητικά· τα σημειώνουμε, τα καταγράφουμε και προχωράμε.
Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ, στα καθαρά σημειολογικά. Υπάρχουν και σοβαρότερα πράγματα, τα οποία αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον να δούμε αν και πόσο θα υλοποιηθούν.
Περιμένουμε δραστική μείωση της φορολογίας, θεαματική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, ψηφιοποίηση του δημοσίου, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, ξεκαθάρισμα των θυλάκων ντροπής στα πανεπιστήμια και σε συνοικίες της Αθήνας.
 • Εκεί θα τους κρίνουμε και όχι στο τι είχε πει πριν πέντε χρόνια κάποια υφυπουργός. Και, για όποιον γνωρίζει την πραγματικότητα, πρόκειται για τιτάνιο έργο, το οποίο θα συναντήσει τεράστιες αντιστάσεις και αντιδράσεις.
 • Ας αφήσουμε λοιπόν τα επουσιώδη κι ας κοιτάξουμε τα μεγάλα θέματα, εκεί θα υπάρξει έδαφος για σοβαρή κριτική στο εγγύς μέλλον. (Gnomi mou φυσικά, με την οποία κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να συμφωνήσει).
Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, ωκεανός, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση