Το σαββατιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (09 Μαρτίου 2019)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Επιχείρησαν να εκτεθούν στην έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο ως νέτο σκέτο Μακεδονία….όχι ότι τέτοιες προσπάθειες δεν θα ήταν αναμενόμενες τουλάχιστον στην αρχή. Τα Σκόπια (Β. Μακεδονία) ότι μπορούν κάνουν, αλλά πλέον δεν περνάει. Γιατί με τη νέα συμφωνία μπορείς να τους σταματήσεις όπως κι έγινε. Πριν όχι. Συνταγματικό όνομα δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο North Macedonia (erga omnes). Αυτή είναι η διαφορά.

Μέχρι τώρα άλλα έλεγε στα γελάδια. Είπε , ξείπε..κι άλλα μέσα, άλλα έξω..

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΟΣΤΑΚΗΣ στο παν. TUFTS

για Συμφωνία των Πρεσπών

“Η Ελλάδα θα πρέπει να τη σεβαστεί, καθώς η προάσπιση του διεθνούς δικαίου αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα”..!

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ

Ο Χριστιανισμός του φανατισμένου όχλου της Βυζαντινής αυτοκρατορίας, – κατά τα πρότυπα του μεταγενέστερου θρησκόληπτου μεσαίωνα- & οι καταβολές της Κλασσικής Αρχαιότητας του Ελληνορωμαικού κόσμου που έπρεπε να εξαφανιστούν μαζί με ότι καλό πρόσφεραν.

“Σήμερα η ημερομηνία είναι 8 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. H ημέρα που τιμάται και αναζωπυρώνεται ο αγώνας για την ισότητα των φύλων. Ακριβώς 1500 πριν, το 416 μ.Χ. ο θρησκόληπτος όχλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, που στρεφόταν όλο και περισσότερο στον χριστιανισμό, δολοφονούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου την Υπατία.
Η Υπατία γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια το 370 μ.Χ. Πατέρας της ήταν ο μαθηματικός και αστρονόμος, Θέων. Κοντά του έλαβε εξαιρετική παιδεία ενώ φοίτησε και στην νεοπλατωνική σχολή του Πλουτάρχου του Νεότερου στην Αθήνα. Κατόπιν ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη σχολή του Ιεροκλή.

Επιστρέφοντας στην Αλεξάνδρεια αρχίζει να διδάσκει φιλοσοφία και μαθηματικά, αποτελώντας πόλο έλξης των διανοούμενων και των επιστημόνων της εποχής. Η σκέψη και η διαλεκτική της εκτόξευσαν την φήμη της σε κάθε γωνία της αυτοκρατορίας, από όπου άρχισαν να έρχονται μαθητές για να την ακούσουν από κοντά. Η επιρροή της στην επιστημονική σκέψη και στη φιλοσοφία σύντομα έγινε εμφανής και στη σχολή της Αντιόχειας. Φορώντας την κλασική χλαμύδα των φιλοσόφων και διατηρώντας την νεοπλατωνική αγνότητα, δίδασκε δημόσια στο κοινό. Σύμφωνα με τους ιστορικούς και τα συμπεράσματά τους από τα γραπτά των μαθητών της, η Υπατία θεωρείτο η καλύτερη μαθηματικός του ελληνορωμαϊκού κόσμου, επισκιάζοντας ακόμη και τον πατέρα της.

 • Η εποχή όμως δεν ήταν η κατάλληλη. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν ευνοούσε τους επιστήμονες, θεωρώντας τους το αντίπαλο δέος του χριστιανισμού.
 • Οι αυτοκράτορες επεδίωκαν την απόλυτη επιβολή της θρησκείας με αποτέλεσμα ο φανατισμός να κορυφωθεί.
 • Στα 415 μ.Χ. έπαρχος της Αλεξάνδρειας γίνεται ο Ορέστης, πρώην μαθητής της και βαπτισμένος Χριστιανός.
 • Ο Ορέστης συμβουλευόταν την Υπατία και για πολιτειακά θέματα. «Όλοι οι άνθρωποι την σεβόταν και την θαύμαζαν για την απλή ταπεινοφροσύνη του μυαλού της.
 • Ωστόσο, πολλοί με πείσμα την ζήλευαν και επειδή συχνά συναντούσε και είχε μεγάλη οικειότητα με τον Ορέστη.
 • Ο λαός την κατηγόρησε ότι αυτή ήταν η αιτία που ο Επίσκοπος και ο Ορέστης δεν γινόταν φίλοι», γράφει ο ιστορικός του 5ου αιώνα Σωκράτης ο Σχολαστικός.

Παράλληλα με τον Ορέστη, Επίσκοπος της Αλεξάνδρειας είχε αναγορευτεί ο Κύριλλος. Στο πλαίσιο του πολέμου χριστιανών και παγανιστών, ανάμεσα στους οποίους είχαν εντάξει και την επιστημονική κοινότητα, η Εκκλησία είχε απαγορεύσει τις συναθροίσεις τους. Ο Ορέστης, όμως, με ένα διάταγμά του ακύρωσε την απαγόρευση τοποθετώντας έτσι την Υπατία στο επίκεντρο της διαμάχης. Οι χριστιανοί τη θεωρούσαν τη βασική υπαίτιο για τη διαμάχη Κράτους και Εκκλησίας. Περίπου 500 μοναχοί συγκεντρώθηκαν στην Αλεξάνδρεια προκειμένου να υπερασπιστούν τον Επίσκοπο. Φτάνοντας οπλισμένοι συναντήθηκαν με την πομπή του Ορέστη και άρχισαν να του πετούν πέτρες αποκαλώντας τον ειδωλολάτρη. Ένας μοναχός, ονόματι Αμμώνιος, πέτυχε με μια πέτρα τον έπαρχο στο κεφάλι. Τότε η φρουρά του αντέδρασε άμεσα και τον συνέλαβε. Στα βασανιστήρια που ακολούθησαν ο μοναχός πέθανε.

Η οργή των χριστιανών και του Κύριλλου για τον θάνατο του Αμμωνίου στράφηκε στην Υπατία. Την άρπαξαν έξω από την πόρτα του σπιτιού της και την οδήγησαν στην εκκλησία. Εκεί, την έγδυσαν τελείως και την πετροβόλησαν μέχρι θανάτου. Στη συνέχεια διαμέλισαν το σώμα της και έκαψαν τα κομμάτια στην πυρά…

 • Παρότι οι σύγχρονες αναφορές δείχνουν στους ιστορικούς πόσο επηρέασε τη Γεωμετρία, την Άλγεβρα και την Αστρονομία γράφοντας τον Αστρονομικό Κανόνα, σχολιάζοντας την αριθμητική του Διόφαντου και τελειοποιώντας τον Κώνο του Απολλώνιου (την απαρχή της προβολικής Γεωμετρίας), κανένα από τα έργα της δε σώθηκε από τον όχλο.

Σύμφωνα με μελετητές η δολοφονία της Υπατίας σήμανε το τέλος της Κλασσικής Αρχαιότητας και την παρακμή της αλεξανδρινής διανόησης. Άλλοι συμπεραίνουν ότι έδωσε την τελική ώθηση στην ελληνιστική φιλοσοφία που συνέχισε να ανθεί στον 5ο και 6ο μετά Χριστόν αιώνα.”
https://tvxs.gr/…/ypatia-i-gynaika-poy-dolofonithike-giati-…

Ηταν γυναίκα, ήταν επιστήμων, ήταν ελεύθερο πνεύμα, -πράγματα ασυγχώρητα για τον χριστιανισμό τους-, έπρεπε να πεθάνει. Πως γίνεται όμως ο Χριστός που πίστευαν να διδάσκει μόνο αγάπη & ισότητα, μη με ρωτάτε…

*********

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Έλληνας είναι αυτός που καταπατάει δημόσια γη, λαδώνει το σύμπαν για να χτίσει στο δάσος, κλείνει αυθαίρετα δρόμους & παραλίες με φράχτες κι αν του το κατεδαφίσουν, φταίνε οι άλλοι.
Οταν καίγεται, πάλι φταίνε οι άλλοι.

Όχι μόνο αυτός. Έλληνας είναι και αυτός που θέλει ρουσφετοδιορισμό για το γιο του, που πετάει το αποτσίγαρο από το παράθυρο του αυτοκινήτου του, που όταν έχουν απεργία οι δημοτικοί υπάλληλοι, αφήνει τα σκουπίδια του στην πόρτα του γείτονα, που γεμίζει τη θάλασσα σακούλες και τις αμμουδιές με τα απομεινάρια του πικ νικ του

 • Που γέμισε τα τραπέζια στις ταβέρνες με πλαστικά τραπεζομάντιλα, και τα μπαλκόνια του με πλαστική καρέκλα από τον πλανόδιο με το ντάτσουν, που διαβάζει μανιωδώς Ντάνο, βλέπει σουρβάιβορ , Πετριτζίκη και τούρκικα και ακούει Ζούπα και Τερλέγκα από γουαι φάι φορητό ηχείο για το γιου τιουμπ στο κινητό του
 • Που άμα δεν πάρει κρατικό χρήμα δεν κάνει με τα δικά του λεφτά επένδυση, που κι όταν πάρει κρατικό χρήμα για επένδυση θα τη πτωχεύσει την επιχείρηση γιατί τάβγαλε από τις υπερτιμολογήσεις…
 • Που μπορεί να μην έχει να φάει και να χρωστάει δάνεια αλλά το κινητό του τελευταίο μοντέλο και το σκυλάδικο σκυλάδικο. Και που πολλές φορές όταν του ζητήσουν σε κάποια υπηρεσία να συμπληρώσει κάποια έντυπη αίτηση, κάτω από το “ο Αιτών” γράφει 18 πριν την επιστρέψει στον υπάλληλο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Σε ένα σκοτεινό δωμάτιο πρέπει να κινείσαι με μικρά βήματα, όχι να τρέχεις. Μ’αυτά τα λόγια ο Ντράγκι υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις του για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην ευρωζώνη, κρατάει μηδενικά τα επιτόκια & σπρώχνει νέο πακτωλό χρημάτων στις τράπεζες με νεο γύρο πιστώσεων TLTROS. Οποιος κατάλαβε,κατάλαβε…εμείς τα λέγαμε ότι έρχονταν από καιρό. Japanification λέγεται…

Top stories

Beware the ‘Japanification’ of Europe, warn ING economists
*********

Τσίπρας, Νετανιάχου και Αναστασιάδης ανακοινώνουν τον EastMed μήκους 2.000 χιλιομέτρων & κόστους 7 δις $ παρουσία του Πομπέο στις 20 Μαρτίου στην Ιερουσαλήμ.
Η Τουρκία δεν αναφέρεται πουθενά.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης είναι και η εξαγορά με πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, τότε το ΔΝΤ δεν θα έχει λόγο άμεσης εμπλοκής στη χώρα παρά μόνο χαλαρότερης ίσως εποπτείας, με δεδομένο ότι από χρόνια απέχει κάθε χρηματοδότησης. Από το 2014 αν θυμάμαι καλά. Το ύψος τους είναι περί τα 9,7 δις αυτών που απομένουν, με σταδιακές λήξεις έως το 2024 και υψηλό κυμαινόμενο επιτόκιο από 4%-5,3%.
……………………….

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τα εξαφανίσει με τριπλό όφελος:
Βγάζοντας το ΔΝΤ από την Ελλάδα για λόγους καλύτερων εντυπώσεων, αναδιαρθρώνοντας φθηνότερα το χρέος, μειώνοντας το χρέος.
Επομένως & εντελώς υποθετικά μιλώντας, θα περιμένουμε νέες πιο χαμηλότοκες εκδόσεις χρέους & ίσως ένα μέρος χρήσης του εξαιρετικά χαμηλότοκου buffer deposit, αλλά μόνο με άδεια του ESM.
To χρέος εξακολουθεί λοιπόν να αναδιαρθρώνεται & χρονικά & με μειωμένο κόστος, αν επίσης λάβουμε υπόψιν τα φετινά ληξιπρόθεσμα που θα αναδιαρθρωθούν πέριξ του 60% του προηγούμενου επιτοκιακού κόστους.

Τα πρώτα μπάνια μέσα στη πόλη της Καβάλας παρέα με τα γλαρόνια.
Η εικόνα ίσως περιέχει: ωκεανός, ουρανός, σύννεφο, παραλία, υπαίθριες δραστηριότητες, νερό και φύση

*********

Κ.ΠΑΝΤΑ: «Η Μακεδονία είναι Ελληνική» φώναξε η «στημένη» νεαρή ακροδεξιά, σε διατεταγμένη αποστολή να «κράξει» την Αχτσιόγλου.
Η ίδια νεαρή ακροδεξιά που αγνοεί τα αυτονόητα, ότι δηλαδή όλη η αρχαία Μακεδονία -η «ορίτζιναλ» Μακεδονία δηλαδή- είναι όντως ελληνική, βρίσκεται εντός ελληνικών συνόρων (εκτός της περιοχής του Μοναστηρίου) και ό,τι η χώρα βόρεια της Μακεδονίας, που είχε σφετεριστεί το όνομα «Μακεδονία» (μαζί με την ιστορία μας) και το άλλαξε σε Βόρεια Μακεδονία, έχει δυνατότητες και μεγάλες πιθανότητες να εξελληνιστεί εάν επιτέλους οι ακροδεξιοί στόκοι βγάλουν τον σκασμό και αφήσουν το ελληνικό κράτος να εφαρμόσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Stephanos A Mytilineos. Αυτά….Γιατί εγώ βαρέθηκα να τα επαναλαμβάνω. Α, όσοι εθνικιστές “καθαρόαιμοι” ξυνίζονται στη λέξη εξελληνισμός, να τους θυμίσω ότι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι διδάξαντες.

**********

Ο ΑΞΙΟΤΙΜΟΣ ΚΥΡΙΟΣ ΜΠΑΡΟΖΟ: Οταν η έκδοση χρέους δεν θα είναι επιτυχής θα οφείλεται στη κυβέρνηση, όταν είναι επιτυχής θα οφείλεται στην αντιπολίτευση. Το λέει & ο Μπαρόζο που ως πρωθυπουργός πριν τη διεθνή κρίση, οδήγησε την Πορτογαλία στα μεγαλύτερα ελλείμματα ανοίγοντας τον δρόμο για χρεοκοπία και μνημόνιο.
Ομοιος στον όμοιο…

ΥΓ. Το 2002 ο Μπαρόζο έλεγε ότι περιέκοψε το έλλειμμα του προϋπολογισμού που κληρονόμησε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 4,4% στο 2,7% του ΑΕΠ, μόνο μέσα σε οκτώ μήνες μέσα από άγριες περικοπές και πρωτοφανή ύφεση που την οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία.

 • Όταν το 2005 ανατράπηκε η κυβέρνηση του Μπαρόζο και αναδείχθηκε νέα, αποκαλύφθηκε ότι το κρατικό έλλειμμα, αντί να μειωθεί όπως έλεγε, είχε εκτιναχθεί σε πάνω από 6% του ΑΕΠ , & οδήγησε πολύ γρήγορα στην πολιτική κατάρρευση της κυβέρνησής του.

Όμως, πριν συμβεί αυτό, ο εν λόγω κύριος φρόντισε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ΗΠΑ και να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν το 2004 εγκαταλείποντας την πρωθυπουργία της χώρας του. Βλέπετε, είχε πρωτοστατήσει στη «συμμαχία των προθύμων» του Τζορτζ Μπους και, παρά την άγρια λιτότητα, βρήκε τα αναγκαία κονδύλια για να στείλει στρατό στο Ιράκ.

 • Φυσικά η κυβέρνηση του Μπαρόζο, όπως συμβαίνει πάντα με τέτοιου είδους κυβερνήσεις, πνίγηκε στα σκάνδαλα.
 • Το χειρότερο όμως απ’ όλα, που ακόμη και σήμερα κατατρέχει τον εν λόγω κύριο, είναι το σκάνδαλο παιδεραστίας το 2004 σε ένα κρατικό ίδρυμα της Λισσαβώνας.
 • Την εποχή που δραπέτευσε ο Μπαρόζο στην προεδρία της Κομισιόν, ο πορτογαλικός Τύπος έβριθε από ιστορίες που συνέδεαν πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη του κόμματός του, αλλά και τον ίδιο, με ένα τεράστιο κύκλωμα παιδεραστίας, που είχε μετατρέψει τα κρατικά ιδρύματα και γενικά την Πορτογαλία σε παράδεισο αυτού του είδους.
 • Ο κύριος αυτός δεν λογοδότησε ποτέ για όλα αυτά!!

*******

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: Αν δεν ξέρεις τί να πεις, ή αν έχεις μάθει να απευθύνεσαι σε στούρνους, καταλήγεις να λες μαλ@κίες.

Σχολίασε η ΝΔ (Σταϊκούρας) για τη έκδοση του 10ετούς ομολόγου:
– Η έκδοση προεξοφλεί την άνοδο της ΝΔ στην Κυβέρνηση (δηλαδή, θέλει να μας πει ότι η έκδοση ήταν πετυχημένη).
– Το επιτόκιο ήταν υψηλό (δηλαδή, η έκδοση ήταν αποτυχημένη, επειδή μας τον έπιασαν).

Τελικά ρε Σταϊκούρα, που θέλεις να έρθεις να μας ξανακυβερνήσεις (και μαθαίνω ότι έχεις και βλέψεις να γίνεις και υπουργός Οικονομικών), η έκδοση ήταν καλή ή κακή; Επειδή και τα δύο που είπες μαζί, δε κάνουν μία λογική πρόταση.

**************

Kυκλοφόρησε το τεύχος Νο 204 του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ.

Εάν ήδη είσαστε συνδρομητές, δείτε το περιοδικό χρησιμοποιώντας τον κωδικό σας. (Δημοσίευση σε περιβάλλον flip page. Δείτε εδώ)
Εάν δεν είστε συνδρομητές, μπορείτε να λάβετε δωρεάν κωδικό ενός τεύχους, στέλνοντας email στη διεύθυνση [email protected] .
Πώς μπορείτε να εγγραφείτε συνδρομητές; Δείτε εδώ.

EUROCAPITAL.GR
Kυκλοφόρησε το τεύχος Νο 204 του περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ. Εάν ήδη είσαστε συνδρομητές, δείτε το περιοδικό χρησιμοποιώντας τον κωδικό σας. (Δημοσίευση σε περιβάλλον fli…
**************

Μετά τον Ντάνο, βιβλίο θα εκδώσει και ο Μένιος Φουρθιωτης.
Οπως στην αρχαια Αθηνα, υπήρχαν πολλοί φιλόσοφοι, έτσι και στη συγχρονη Αθήνα. Ράμφος, Ντάνος, Μένιος, είναι η Ελληνική απάντηση στον κοΕΛιο!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, μιμίδιο και κείμενο
***************
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ:Πώς Γερμανοί και Ντράγκι στραγγάλισαν την Ελλάδα φορτώνοντας μας συναλλαγές 600 δις σε Repos
NEW-ECONOMY.GR
Του Σπυρίδωνα Λαβδιώτη* Κατ’ αρχάς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το χρηματοπιστωτικό εργαλείο των repos για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών….
************
ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ 
ΜΕΘΩΝΗ
Image result for ΜΕΘΩΝΗ
Image result for ΜΕΘΩΝΗ
Image result for ΜΕΘΩΝΗ
Image result for ΜΕΘΩΝΗ
Related image
Image result for ΜΕΘΩΝΗ
Print Friendly, PDF & Email