24.3 C
Athens,Greece
Κυριακή, Οκτώβριος 20, 2019

To σαββατιάτικο σημειωματάριο του μ/μ (04/5)

Πλειστηριασμός

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Κανείς δεν εκπλήσσεται. Ο πλειστηριασμός παροχών ήταν αναμενόμενος. Τα μέσα, όμως, είναι «προηγμένα». Η κυβέρνηση μοιάζει έτοιμη όχι απλώς να εξαγγείλει, αλλά και να νομοθετήσει υποσχέσεις που υπερβαίνουν τον βίο της, μέχρι και το 2022 – για να μπορεί να κατηγορεί τους επόμενους ότι δεν τις εκπλήρωσαν.

 • Οποιος θέλει να βγάλει το κεφάλι του από την προεκλογική φούσκα οφείλει να αναρωτηθεί:
 • Πώς δημιουργήθηκε ο «δημοσιονομικός χώρος», που επικαλείται το οικονομικό επιτελείο, χωρίς να έχουν χαλαρώσει οι ασφυκτικοί στόχοι για υψηλά πλεονάσματα;
 • Πώς δικαιολογούνται οι θριαμβολογίες για «υπεραπόδοση» της οικονομίας, όταν δεν έχουν ακόμη επιτευχθεί υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης;
 • Ο «χώρος» είναι αποτέλεσμα φορολογικής συμπίεσης. Η υπεραπόδοση είναι προϊόν υπερεξάντλησης.
 • Έντυπη ΚΑΘΗ
Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Οι φόροι και ο θάνατος

 • Ο Νάσος Ηλιόπουλος (δεξιά) έχει μεγάλη ανάγκη από αφισοκολλητές, όπως διαπιστώνουν όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας, οπότε προσέλαβε τον Γ. Τσιρώνη (αριστερά), ο οποίος κάνει τη δουλειά φθηνά και, προπαντός, οικολογικά!

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Επρόκειτο ουσιαστικά για μια αρκετά τολμηρή παραλλαγή της πασίγνωστης «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Ντίκενς, προσαρμοσμένη στα ελληνικά –ακριβέστερα, στα πελοποννησιακά– δεδομένα: αντί για Χριστούγεννα είχαμε Πάσχα, αντί για κουτσό παιδάκι είχαμε γριούλα που κοντεύει να τα εκατοστήσει και, τέλος, αντί για το πνεύμα των Χριστουγέννων είχαμε τον Προκόπη Παυλόπουλο αυτοπροσώπως στον ρόλο του «ανέσπερου φωτός του Πάσχα», όπως θα έλεγε και ο ίδιος, στην εκκλησιαστική γλώσσα που τη μιλάει με ευχέρεια μητροπολίτη.

Οπωσδήποτε ήταν ευχάριστο ότι είχε αίσιο τέλος το δράμα της «γιαγιάς με τα τερλίκια», με την ακύρωση του προστίμου των 2.700 ευρώ που της είχε επιβληθεί, επειδή δεν είχε ανοίξει βιβλία στην εφορία για να πουλάει τα τερλίκια στη λαϊκή. (Ομολογουμένως, ποτέ δεν κατάλαβα τι είναι τα περί ων ο λόγος τερλίκια, αλλά δεν πειράζει. Λίγο μυστήριο, στη σωστή δόση, ποτέ δεν βλάπτει…). Ευτυχής κατάληξη για όλες τις πλευρές, όχι μόνο για την άτυχη γυναίκα που ταλαιπωρήθηκε και διασύρθηκε.

 • Διότι ήταν βαθιά προκλητικό να βλέπεις το κράτος που αδιαφορεί, λ.χ., για την ανεξέλεγκτη διασπορά της χρήσης των μολότοφ, που πέφτουν πια σαν τις τρακατρούκες, να εξαντλεί τη σχολαστικότητα στην εφαρμογή του νόμου, για την περίπτωση μιας γυναίκας 90 ετών, η οποία πουλάει τερλίκια χωρίς απόδειξη.
 • (Στο κάτω κάτω, μολονότι όπως είπα δεν έχω καταλάβει τι είναι τα τερλίκια, υποθέτω ότι δεν πρέπει να είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Αλλιώς δεν θα τα έβρισκες στις λαϊκές. Κάτι θα είχε γραφεί στην αντίθετη περίπτωση από εκείνους που ξέρουν τι είναι τα τερλίκια…).

petroylakhs

Η ακύρωση του προστίμου της «γιαγιάς με τα τερλίκια» ήταν το θαύμα του Πάσχα, με σκηνοθέτη και ερμηνευτή στον βασικό ρόλο τον Προκόπη Παυλόπουλο. Η υπόθεση του έργου συνοπτικά: Ο Πρόεδρος κάλεσε στο γραφείο τον Γ. Πιτσιλή της ΑΑΔΕ, του τράβηξε ένα ωραίο κήρυγμα από άμβωνος περί αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, Ελληνισμού, Χριστού, Ορθοδοξίας και δεν ξέρω τι άλλο. Ακολούθως, ο Γ. Πιτσιλής μεταβαίνει επί τόπου στην αρμόδια για το πρόστιμο εφορία, επαναλαμβάνει στους εκεί ιθύνοντες το κήρυγμα (με δικά του λόγια, για να δείξει ότι το εμπέδωσε) και έτσι το πρόστιμο διαγράφεται. Ολο αυτό, δε, ενώ τα θεία πάθη (τα ίδια κάθε χρόνο, ποτέ καμιά παραλλαγή, κανείς αυτοσχεδιασμός…) εκτυλίσσονται στο βάθος.

Φοβάμαι ότι το ανάλαφρο ύφος μου μπορεί να παρεξηγηθεί, ενώ ο σκοπός μου είναι όχι μόνο να επαινέσω την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά να προτείνω και τη θεσμοθέτησή της υπό συγκεκριμένη μορφή. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να πιάσω το θέμα από την αρχή. Παρότι αποδίδεται σε διαφόρους, ήταν μάλλον ο Μπέντζαμιν Φράνκλιν εκείνος που είπε –ακριβέστερα, έγραψε σε επιστολή του– ότι το μόνο βέβαιο σε αυτή τη ζωή είναι ο θάνατος και οι φόροι. Αλλά ο μακάβριος συσχετισμός δεν έχει ανάγκη υπεράσπισης από το κύρος της αυθεντίας του Φρανκλίνου. Η ίδια η «γιαγιά με τα τερλίκια» συνέδεσε τα δύο, όταν είπε ότι τα μόνα λεφτά που έχει για να πληρώσει το πρόστιμο της εφορίας είναι το ποσόν που έχει βάλει στην άκρη για την κηδεία της. Αρα, καλώς συνδέουμε τις δύο βεβαιότητες.

Στην Ελλάδα θανατική ποινή δεν έχουμε – και αν είχαμε δεν θα εφαρμοζόταν, οπότε ένα και το αυτό. Εχουμε όμως φόρους και η εφορία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη, σατανική, παράλογη, σαδιστική και άπληστη. Γιατί, λοιπόν, να μην ξεκινήσει ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας μια ωραία παράδοση, κατά την οποία κάθε Πάσχα ο αρχηγός του κράτους θα επιλέγει, με κριτήρια της αρεσκείας του, μια περίπτωση παράλογου προστίμου της εφορίας και θα το διαγράφει; Οπως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν στη γιορτή των Ευχαριστιών του φέρνουν στον κήπο εκατό γαλοπούλες, για να χαρίσει εκείνος τη ζωή σε μία από αυτές. Στο κάτω κάτω, ο Φρανκλίνος που πρώτος συνέδεσε τις βεβαιότητες του θανάτου και των φόρων, ήταν Αμερικανός.

Πάσχα των βλαμμένων

Δεδομένου ότι το Πάσχα είναι κινητή εορτή, καταλαβαίνω ότι φέτος συνέβη και συνέπεσε με την ετήσια διακλαδική άσκηση «Παρμενίων», που ως γνωστόν διεξάγεται με πραγματικά πυρά. Το ότι είχαμε μόνο έναν νεκρό και το βαριά τραυματισμένο κοριτσάκι είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα της ανομίας που έχει δικαιωθεί και εδραιωθεί επί ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι η ανομία που βλέπουμε να νομιμοποιείται εθιμικά, κατά κάποιο τρόπο, στη Γούβα όπου οι μολότοφ γίνονται βασικό στοιχείο του εορτασμού της Ανάστασης, με την Αστυνομία μάλιστα να προστατεύει τους «πιστούς» αντί να τους συλλαμβάνει. Αραγε το συγκεκριμένο «έθιμο» περιλαμβάνει υποχρεωτική χρήση κουκούλας από εκείνον που πετά τη μολότοφ; Θα ταίριαζε, πάντως.

Το άλλο ξεχωριστό του φετινού Πάσχα ήταν η περιπέτεια του Αγίου Φωτός, που για λόγους οι οποίοι ποτέ δεν διευκρινίστηκαν δεν μετείχε αυτοπροσώπως στην επίσημη υποδοχή του, που διοργανώνει κάθε χρόνο προς τιμήν του το ελληνικό κράτος. Πολλά ειπώθηκαν σχετικώς, μόνο την άποψη του Αγίου Φωτός δεν ακούσαμε. Γιατί να μην ερωτηθεί; Αρχηγός κράτους είναι, κάποιον εκπρόσωπο Τύπου θα έχει…

Έντυπη ΚΑΘΗxatzopoulosΜία αεροσυνοδός για τον βασιλιά της Ταϊλάνδης

 • Λίγες ημέρες πριν από την ενθρόνισή του, ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Μάχα Βατζιραλονγκόρν νυμφεύθηκε την πρώην αεροσυνοδό και μετέπειτα υπαρχηγό της προσωπικής του σωματοφυλακής, Σουσίντα.
 • Ηταν ο τέταρτος γάμος του 66χρονου μονάρχη, ο οποίος έχει αποκτήσει επτά παιδιά από τις προηγούμενες συζύγους του. Στη φωτογραφία, στιγμιότυπο από τη γαμήλια τελετή, στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ.

Διπλή χαρά για την Ταϊλάνδη, καθώς ο βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν, 66 ετών, ο οποίος πρόκειται να ενθρονιστεί εντός των επομένων ημερών, νυμφεύθηκε την υπαρχηγό της προσωπικής του ασφάλειας, αποδίδοντάς της τον τίτλο της βασίλισσας. Η απροσδόκητη ανακοίνωση έγινε λίγες μόνον ημέρες προτού αρχίσουν οι τελετές για την ενθρόνισή του, που ξεκινούν την Κυριακή και αναμένεται να είναι άκρως εντυπωσιακές.

 • O βασιλιάς Μάχα Βατζιραλονγκόρν ανέλαβε τα ηνία της Χώρας του Χαμόγελου, όπως είναι ευρύτερα γνωστή η Ταϊλάνδη, και έγινε ο συνταγματικός μονάρχης μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Μπουμπιμπόλ, μιας προσωπικότητας εξαιρετικά αγαπητής στους υπηκόους του, το 2016.

Ο Μάχα Βατζιραλονγκόρν, ο οποίος θεωρείται ακαταμάχητος πλεϊμπόι με πολλές κατακτήσεις σε όλον τον κόσμο, έχει αποκτήσει επτά παιδιά. Η βασίλισσα Σουσίντα είναι η τέταρτη σύζυγός του. Με την τρίτη, τη Σριράσμι, την οποία είχε παντρευτεί κρυφά το 2001, χώρισε το 2014.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ανακτόρων, «ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν αποφάσισε να προαγάγει τη στρατηγό Σουσίντα Βατζιραλονγκόρν Να Αγιούντχια, τη βασιλική σύντροφο, σε βασίλισσα Σουσίντα, η οποία θα διαθέτει βασιλικό τίτλο και ισχύ ως μέλος της βασιλικής οικογένειας».

Η βασίλισσα Σουσίντα είναι, επί πολλά χρόνια, η πιστή σύντροφος του Ταϊλανδού βασιλιά. Οι δυο τους είχαν μια σχέση εντελώς φανερή και πολύ συχνά εμφανίζονταν μαζί δημοσίως, σε διάφορες εκδηλώσεις. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η σχέση τους δεν είχε αναγνωριστεί από τους κύκλους των ανακτόρων. Τα ταϊλανδικά τηλεοπτικά δίκτυα αναμετέδωσαν εικόνες από τους βασιλικούς γάμους, στους οποίους –όπως φαίνεται– παρέστησαν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, καθώς και σύμβουλοι των ανακτόρων. Σε μια χαρακτηριστική στιγμή, η Σουσίντα απεικονίζεται γονυπετής μπροστά στον σύζυγό της, ο οποίος ραίνει το κεφάλι της με καθαγιασμένο νερό. Στη συνέχεια, το ζευγάρι εμφανίζεται να υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη γάμου.

 • Το 2014 ο βασιλιάς Βατζιραλονγκόρν διόρισε τη Σουσίντα, η οποία είχε διατελέσει αεροσυνοδός για την Thai Airways, ως υπαρχηγό της μονάδας της προσωπικής του σωματοφυλακής.
 • Στη συνέχεια την προήγαγε στο αξίωμα του στρατηγού των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ της απένειμε και τον βασιλικό τίτλο «τανμπουγίνγκ», που είναι αντίστοιχος της «λαίδης».

Οι τελετές της επίσημης στέψης του Μάχα Βατζιραλονγκόρν, που είναι επίσης γνωστός με τον επίσημο τίτλο «βασιλιάς Ράμα Ι΄», έχουν προγραμματιστεί για το τριήμερο 4-6 Μαΐου, σχεδόν δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Μπουμπιμπόλ Αντουλιαντέι, ο οποίος κυβέρνησε επί 70 χρόνια. O βασιλιάς Ράμα Ι΄ θα γίνει τότε ο δέκατος βασιλέας της δυναστείας Τσάκρι.

 • Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ταϊλάνδη διαθέτει μία από τις αυστηρότερες νομοθεσίες όσον αφορά την προσβολή κατά του μονάρχη και οι δημόσιες επικρίσεις κατά του βασιλιά ή της βασιλικής οικογένειας απαγορεύονται.
 • Οι προσβολές κατά της μοναρχίας επισύρουν ποινές κάθειρξης δεκαπέντε ετών.
 • Έντυπη KAΘΗ

Το “Μπουρλότο” της Kontra Νews

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Εκλογικός συναγερμός

Με την αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα Χανιά αρχίζει η μάχη των προεκλογικών συγκεντρώσεων. Στα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει κόκκινος συναγερμός για την κινητοποίηση των οπαδών, γιατί το μέγεθος των συγκεντρώσεων δημιουργεί εντυπώσεις και παράγει συσπείρωση. Ο Αλέξης Τσίπρας  σχεδιάζει μία μεγάλη περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον εστιάζεται σε νόμους της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει προβλήματα συσπείρωσης εξαιτίας της σπέκουλας που επιδίδεται η αντιπολίτευση για το Σκοπιανό.

Τα «πλυντήρια» του Μαδούρο

Οι τριγμοί στο καθεστώς Μαδούρο τρομάζουν κάποιους μεγαλόσχημους επιχειρηματίες στην Ελλάδα που είχαν αναλάβει να στήσουν πλυντήριο για να ξεπλύνουν τεράστια ποσά που προέρχονταν από την Βενεζουέλα. Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται και ο επιχειρηματίας που είχε αγοράσει μία σειρά ακινήτων με κεφάλαια που προέρχονταν από Βενεζουέλα και τώρα δεν μπορεί να τα πουλήσει.

Η δωρεά του Πάνου Λασκαρίδη

Συνεχιστής της παράδοσης που θέλει τους εφοπλιστές σε ρόλο εθνικών ευεργετών είναι ο Πάνος Λασκαρίδης. Με τη δωρεά που έκανε στο Πολεμικό Ναυτικό δείχνει τον δρόμο και σε άλλους εφοπλιστές να πράξουν το ίδιο σε μία περίοδο κατά την οποία οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας είναι περιορισμένες και οι ανάγκες σε ζητήματα εξοπλιστικών πολύ μεγάλες.

Ο εξοστρακισμός της Μαρίας

Μαθαίνω ότι ο ένας ακόμα λόγος… εξοστρακισμού της Μαρίας Σπυράκη στο ευρωψηφοδέλτιο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός από τα άσχημα γκάλοπ που δεν την έδειχναν να εκλέγεται, ήταν η… απαίτησή της να αναλάβει το Υπουργείο Ενέργειας. Κάτι που φυσικά απερρίφθη αμέσως από τον Κυριάκο που ποτέ δεν θα επέτρεπε σε κάποιον «μη ελεγχόμενο» να… ντηλάρει με τους μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας.

Στη μάχη και ο Τσιρώνης

Η συμμαχία με τον Γιάννη Τσιρώνη ήταν επιβεβλημένη για τον Νάσο Ηλιόπουλο προκειμένου να αποκτήσει δυναμική η υποψηφιότητά του για τον Δήμο της Αθήνας. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, το Μαξίμου έχει αποφασίσει να στηρίξει έμπρακτα την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έχει να αντιμετωπίσει τον προβεβλημένο Κώστα Μπακογιάννη που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, εμφανίζεται να προσελκύει ψήφους και από την Αριστερά.

Ο… άθλιος υπουργός του Τσίπρα

ΒΗΜΑτοδότης

Ο… άθλιος υπουργός του Τσίπρα | tovima.gr

****Ο λόγος για τον Χρήστο Σπίρτζη, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο οποίος πήρε τα εύσημα από τον Πρωθυπουργό (με παράξενο αλήθεια τρόπο) για ένα έργο που τελείωσε στην Κρήτη: «Επρεπε να έρθει αυτός ο… άθλιος υπουργός για να τελειώσει το έργο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον Χρήστο Σπίρτζη και προφανώς έχοντας κατά νου πως ο ίδιος και η κυβέρνησή του (μαζί με τους ΑΝΕΛ μέχρι πρότινος) θέλησαν να σώσουν την Ελλάδα, την Ευρώπη, αν όχι τον κόσμο.

****Ετσι, ο κ. Τσίπρας συνδύασε τις πασχαλινές οικογενειακές διακοπές του με μια περιοδεία στην Κρήτη και μια ομιλία στα Χανιά, έχοντας πάντα μαζί του τον κ. Πολάκη, για τον οποίο τη Δευτέρα η ΝΔ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας. Φαίνεται όμως ότι ο κ. Τσίπρας μαγεύεται από την Κρήτη. Αφού έπειτα από τέσσερα χρόνια βουλευτής Ηρακλείου, θυμήθηκε την εκλογική του περιφέρεια και δήλωσε ότι θα ξαναβρεθεί και πάλι στο Ηράκλειο πριν από τις ευρωεκλογές.

Πώς παραιτείται ένας υπουργός Δικαιοσύνης

Σήμερα θα σας αποκαλύψω πώς ένας υπουργός, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, παραιτήθηκε προτού ακόμη ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον ίλαρχο κατά συρροήν δολοφόνο και γιατί ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης έκανε αμέσως δεκτή την παραίτησή του. Το περίεργο είναι ότι έως την Κυριακή του Πάσχα όποιος δημοσιογράφος συνομιλούσε με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου και τον ρωτούσε εάν σκοπεύει να παραιτηθεί, αφού οι παραλείψεις της Αστυνομίας ήταν τόσο σημαντικές, ο υπουργός έλεγε πως δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί και ενεργούσε μόνον σύμφωνα με όσα τον ενημέρωνε ο αρχηγός της κυπριακής αστυνομίας (τον οποίο ο ίδιος τοποθέτησε). Τι ακριβώς είχε συμβεί;

***

Εκείνο που έμαθα (και αποτελεί κοινό μυστικό στην Κύπρο) είναι ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα παραίτησης του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Ετέθη με τις πολλαπλές αυτοκτονίες που σημειώθηκαν στις κυπριακές φυλακές. Ετέθη με την αποφυλάκιση εμπόρων ναρκωτικών, ακόμη και παιδεραστών, ετέθη, τέλος, με την επική γκάφα που έγινε το 2017, όταν με το τετραπλό φονικό στο Παραλίμνι, αντί στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης να τηλεφωνήσουν στην Interpol ζητώντας συνδρομή, τηλεφώνησαν σε έναν από τους φερόμενους εκτελεστές και τον ρώτησαν εάν γνωρίζει πού είναι.

 • Αλλά αυτό που έκανε τον Πρόεδρο της Κύπρου να κάνει δεκτή την παραίτησή του υπουργού του είναι οι διαστάσεις που πήρε το θέμα τού κατά συρροήν δολοφόνου, που ζητήθηκε και η συνδρομή της Σκότλαντ Γιαρντ.
 • Λέγεται ότι ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος τη Δευτέρα του Πάσχα έκανε ξαφνικά μια δήλωση, η οποία κρίθηκε καθοριστική για το πολιτικό μέλλον του κ. Νικολάου: «Εάν ήμουν στη θέση του θα είχα παραιτηθεί» είπε. Και εγένετο η παραίτηση.

Οι… αφισορρυπαντές

Οσοι έμειναν εδώ στην Αθήνα το Πάσχα σίγουρα πρόσεξαν την αφισορρύπανση του ΣΥΡΙΖΑ, και για να ακριβολογώ, την αφισορρύπανση του υποψήφιου δημάρχου του ΣΥΡΙΖΑ (και… άχαστου κατά τον Αλέξη Τσίπρα) Νάσου Ηλιόπουλου.

 • Γέμισε τον τόπο με προεκλογικές αφίσες. Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον λάθος βλέπουν τα πράγματα.
 • Διότι δεν μπορεί να το παίζεις οικολόγος και με περιβαλλοντολογικές ανησυχίες και να γεμίζεις κάθε κολόνα της ΔΕΗ και κάθε τοίχο με αφίσες.
 • Το ίδιο έκανε και ο κ. Τσίπρας στις πρόσφατες ομιλίες του στο Γαλάτσι, στην Καλαμάτα και στην ομιλία του την Παρασκευή στα Χανιά.

Η θεία μετάληψη της Μαρέβας

Μου μετέφεραν ένα ωραίο και άγνωστο στιγμιότυπο από τις ημέρες του Πάσχα. Η Μαρέβα (Μαρία–Εύα) Μητσοτάκη πήγε τη Μεγάλη Πέμπτη να κοινωνήσει στο Πατριαρχείο. Αμέσως μετά συνόδεψε τον σύζυγό της στην Τήνο. Είχαν ειδοποιήσει τον Νίκο Παπαχρήστο –διευθυντή του γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου – να την περιμένει στις 10. Αυτός το έκανε. Ο Παπαχρήστος την περίμενε απ’ έξω μάλιστα μέχρι και τις 10.20 αλλά τζίφος. Τελικά μπήκε μέσα και την είδε να κάθεται στην τελευταία σειρά μόνη της, χωρίς να έχει ενημερώσει κανέναν! Της πρότεινε μάλιστα να κάτσει μπροστά και εκείνη αρνήθηκε ευγενικά. Είπε μάλιστα η ίδια ότι κάνει σαράντα μέρες νηστεία. Μετά είδε για πολύ λίγο τον Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με τον οποίο αντάλλαξε ευχές. Ολα αυτά χαμηλόφωνα.

Οταν βαφτίζεις τις ελιές… παϊδάκια

Με την ευκαιρία, θέλω να υπενθυμίσω και τούτο. Ενας από τους πολιτικούς αρχηγούς (και τώρα είναι πολιτικός αρχηγός, αλλά εκτός Βουλής) θέλησε να επισκεφθεί τις ημέρες του Πάσχα το Αγιον Ορος. Πήρε μαζί του μάλιστα και δημοσιογράφους. Καθ’ οδόν σταμάτησαν σε μια ταβέρνα και τσάκισαν παϊδάκια και κοκορέτσι. Την άλλη ημέρα που βρέθηκε στην Ιερά Κοινότητα θέλησε να κοινωνήσει. Ενας από τους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν του είπε: «Πώς θα κοινωνήσετε; Χθες τρώγατε παϊδάκια. Ετσι θα λάβετε τη Θεία Κοινωνία, χωρίς νηστεία;».Ο πολιτικός αρχηγός χαμογέλασε και είπε: «Ρώτησα τον ηγούμενο και μου είπε πως δεν πειράζει. Αλλωστε η θρησκεία μας κάνει λόγο για εξομολόγηση πριν από τη Θεία Κοινωνία και όχι νηστεία». Ηταν προεκλογική περίοδος και τότε…

Μια πιθανή συνάδελφος του Τσακαλώτου
Γνωρίζετε τον κρυφό (που δεν πλέον κρυφός αφού τον δημοσιοποίησε) πόθο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να βγει ένα ραντεβού με την Σκάρλετ Τζοχάνσον. Εκείνο που πιθανόν να μην γνωρίζετε είναι πρώτον ότι η σκωτζέζα σύζυγος του υπουργού Οικονομικών Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον (παλαιότερα σύμβουλος του Γ. Προβόπουλου και σήμερα επιεκφαλής των οικονομικών μελετών της Τράπεζας της Ελλάδος) δεν πήρε στα σοβαρά αυτή την επιθυμία του συζύγου της και δείχνει αδιάφορη και δεύτερον η Σκάρλετ Τζόχανσον σκέφτεται να πολιτευθεί, να γίνει δηλαδή συνάδελφος του κ. Τσακαλώτου.
 • Συνάδελφος δηλαδή στην πολιτική γιατί στην ηθοποιία μάλλον χλωμό το βλέπω. Η προεδρία των ΗΠΑ ίσως δεν είναι στους στόχους της, αλλά η πολιτική σε τοπικό επίπεδο μπορεί να είναι κοντινός στόχος, όπως αποκάλυψε στη διάρκεια της περιοδείας Τύπου για την ταινία «Avengers: Endgame».«Νομίζω ότι ο καλύτερος τρόπος για να επέλθει αλλαγή είναι η πολιτική σε τοπικό επίπεδο. Ίσως σε κάποιο σημείο στο μακρινό μέλλον, να αισθανθώ ότι δέχομαι κάλεσμα, απλά μέχρι τώρα δεν συνέβη» δήλωσε η διάσημη ηθοποιός.
Μας τα γυρίζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο – Θα μυρίσει… χειμώνας | tovima.gr

****Οσο περνούν οι ώρες βγαίνουν στην επιφάνεια σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με το τραγικό συμβάν της Καλαμάτας. Πρωτίστως σε ότι αφορά τα ελλιπή –όπως αποδείχθηκε– μέτρα ασφαλείας. Καλό θα είναι όμως να το χωνέψουν όλοι, ότι δεν πρόκειται για έθιμο, αλλά για μια τραγική ανοησία.

** Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στον ΑΝΤ1 και στον κ. Παπαδάκη, ότι αν έρθει που δεν θα έρθει στην εξουσία, θα διαχειριστεί «ψυχολογικά» το Μακεδονικό γιατί πλήγωσε την κοινωνία. «Όσοι πιστεύατε σε κατάργηση ή αλλαγή της συμφωνίας, πάπαλα! Το πολύ -πολύ να σας κάνει καμιά ομαδική ψυχοθεραπεία», σχολίασε (Facebook) ο πρώην γραμματέας του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτρης Κωνσταντινίδης.

** Δεν έλλειψαν και φέτος τα επεισόδια, οι συγκρούσεις διαδηλωτών με την Αστυνομία, σε πολλές χώρες του κόσμου, λόγω της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ακόμα και στο Παρίσι υπήρξαν έντονα επεισόδια με πολλούς τραυματίες, όπως φυσικά και στην Τουρκία. Στην Ελλάδα μάλλον υποτονικά θα χαρακτήριζε κανείς τα όσα συνέβησαν.

** Οι …ειδήσεις από την Βενεζουέλα, μας θύμισαν τα όσα έγιναν στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016. Απόπειρα πραξικοπήματος (πολύ πιο αδύναμη και πάντως απολύτως αποτυχημένη) με τα διεθνή ΜΜΕ να διαδίδουν ότι ο Μαδούρο πέφτει, αφού ο στρατός τον εγκαταλείπει. Και στην συνέχεια ήρθε «η είδηση», ότι ο Μαδούρο την έκανε για το εξωτερικό. Με την ίδια ακριβώς σειρά μετέδιδαν και ειδήσεις από την Τουρκία το καλοκαίρι του 2016.

** Εκτενής η αναφορά του Politico στο ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο και στην σύσφιξη των σχέσεων της Ελλάδας με την Κίνα. Ο πρώτος λόγος της σύσφιξης βλέπει την άνοδο της διεθνούς αξιοπιστίας του α. Τσίπρα μετά την Συμφωνία των Πρεσπών. Και ο δεύτερος λόγος είναι τα χρήματα που η Ελλάδα χρειάζεται. Είναι κι ένα μήνυμα προς την ΕΕ: Η Ελλάδα χρειάζεται τα χρήματα και δε θα πάρει μαθήματα από κανέναν Εμπενέζερ Σκρουτζ της Ε.Ε.: «Εάν δεν υπάρχουν δυτικές επενδύσεις, απλώς δεν μπορούμε να απορρίψουμε την Κίνα», δήλωσε στο Politico Έλληνας διπλωμάτης.

Πιο ακριβό το Κουκάκι από την…. Εκάλη!

****Διαμέρισμα 45 τ.μ. επί της οδού Νίκης στην πλατεία Συντάγματος: τιμή ενοικίασης 1.000 ευρώ. Γκαρσονιέρα ημιυπόγεια 36 τ.μ. στο Κουκάκι: Τιμή ενοικίασης 800 ευρώ. Διαμέρισμα 37 τ.μ. στο Κολωνάκι: Τιμή ενοικίασης 1.500 ευρώ. Οσο κι αν οι τιμές των ενοικίων αυτών φαντάζουν εξωφρενικές καθώς φθάνουν ακόμα και τα 40 ευρώ το τετραγωνικό, είναι πραγματικές. Είναι τα ενοίκια που ζητούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών μέσα από τις αγγελίες των μεσιτικών γραφείων.

****Οι τιμές έχουν πάρει φωτιά.

Σε πολλές περιοχές είναι απλησίαστες για έναν υπάλληλο, έναν φοιτητή ή ένα ζευγάρι.  Τα σπίτια που διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση στην καρδιά του Λεκανοπεδίου δεν είναι μόνο πανάκριβα αλλά και ελάχιστα. Μια γκαρσονιέρα 46 τ.μ. στην περιοχή του Καλλιμάρμαρου ενοικιάζεται προς 860 ευρώ, ενώ ένα άλλο διαμέρισμα 50 τ.μ. στο Κουκάκι 56 ετών ενοικιάζεται 1.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, στην Κηφισιά και συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι ένα διαμέρισμα 94 τ.μ. διατίθεται προς 650 ευρώ τον μήνα ή 7 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ στην Πολιτεία βρίσκουμε μεζονέτα 260 τ.μ. με 1.300 ευρώ τον μήνα ή 5 ευρώ το τετραγωνικό.

****Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb έχει εξαφανίσει τα ενοικιαστήρια από πολλές γειτονιές της Αθήνας, στα νησιά και τις τουριστικές περιοχές. Οι τιμές των ενοικίων έχουν τραβήξει την ανηφόρα.

****Την τελευταία διετία το Κουκάκι έγινε ακριβότερο από την Εκάλη. Τέτοιες τιμές ενοικίων είχαν να δουν οι ιδιοκτήτες τους πριν από την κρίση, μας λένε άνθρωποι της αγοράς. Τα στοιχεία δείχνουν ότι την τελευταία διετία στην περιοχή του Μακρυγιάννη οι τιμές ενοικίασης των κατοικιών έκαναν άλμα 35%, στα Εξάρχεια 34%, στα Ιλίσια 30%, στο Κολωνάκι 23%. Αλλά και στην πλατεία Αμερικής και την πλατεία Αττικής, τα ενοικιαστήρια έχουν αρχίσει να τσιμπάνε. Ξεκινούν από τα 4 ευρώ το τετραγωνικό για να φτάσουν έως και τα επτά ευρώ το τετραγωνικό. Ψηλότερα κινούνται τα ενοίκια σε Κεραμεικό – Μεταξουργείο, φθάνοντας ακόμη και τα 10 έως 12 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

 • -Πόσο έχουν αυξηθεί οι τιμές των ακινήτων στα βόρεια προάστια;
 • -Γιατί έχουν εξαφανιστεί τα ενοικιαστήρια;
 • -Πόσο έχουν επηρεάσει τις τιμές των ακινήτων οι βραχυχρόνιες μισθώσεις;
 • Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Παρασκευής

Πιο ακριβό το Κουκάκι από την…. Εκάλη!

Αποκάλυψη: Τα ψέματα για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ!

 • Η UEFA έχει «κλείσει» τις θύρες 20 και 22, λόγω της ταλάντωσής τους στο ματς ΑΕΚ – Μπάγερν και αδυνατούμε επί 7 μήνες να της απαντήσουμε για την ασφάλειά τους, λόγω έλλειψης επάρκειας εξιδεικευμένης τεχνικής υπηρεσίας…
Αποκάλυψη: Τα ψέματα για τη στατικότητα του ΟΑΚΑ! | to10.gr

«Οι θύρες 20 και 22 του ΟΑΚΑ έτσι κι αλλιώς δεν ανοίγουν, όσο δεν στέλνουμε βεβαίωση στην UEFA για την στατικότητά τους»! Το 7μηνο «μυστικό» των παροικούντων τη Ιερουσαλήμ, έπαψε να είναι «μυστικό» στη χτεσινή -άκαρπη ως γνωστόν- «σύσκεψη ασφαλείας» στην ΕΠΟ για τον τελικό του Κυπέλλου! Παρεμπιπτόντως, εν μέσω των υπολοίπων διοργανωτικών θεμάτων, για τα οποία τσακώνονται η ομοσπονδία, οι ομάδες, το υφυπουργείο και η αστυνομία, αποκαλύφθηκε και η απαράδεκτη καθυστέρηση ουσιαστικού ελέγχου για την ανησυχητική ταλάντωση των συγκεκριμένων θυρών, για την οποία μας έχουν ανάψει «κόκκινο φως» από το εξωτερικό! Αλλά εντός των συνόρων, δεν ιδρώνει κανενός το αυτί…

***Με το ζήτημα είχα ασχοληθεί στις 31 Οκτωβρίου και την ίδια ημέρα το υφυπουργείο αθλητισμού είχε εκδώσει την εξής -καθησυχαστική- ανακοίνωση: »Σχετικά με το ερώτημα της UEFA στην ΕΠΟ για την ταλάντωση του άνω διαζώματος του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ, ενημερώνουμε ότι η ΓΓΑ έχει λάβει γνώση και έχει δώσει εντολή στην αρμόδια τεχνική υπηρεσία προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες και να απαντήσει αρμοδίως. Σε κάθε περίπτωση γνωρίζουμε ότι ταλαντώσεις έχουν παρατηρηθεί στο παρελθόν στο ΟΑΚΑ και σε άλλα γήπεδα με περισσότερα από ένα διαζώματα, χωρίς να συντρέχει λόγος ανησυχίας»…

***Την επομένη, 1η Νοεμβρίου, κάνει παρόμοιες δηλώσεις και ο Γιώργος Βασιλειάδης: »Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά αυτό δεν θα μας αποτρέψει από το να πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες. Αυτό που μπορώ να συστήσω είναι ψυχραιμία. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες κινήσεις και δεν υπάρχει περίπτωση να διακινδυνεύσουμε τίποτα και για κανέναν λόγο. Περιμένω να με ενημερώσουν προφορικά για τα ευρήματα του ελέγχου και θα καθορίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας, στις αμέσως επόμενες ώρες. Αυτό που θέλω να μεταφέρω στους πολίτες είναι ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά θα λάβουμε κάθε μέτρο για να είμαστε απόλυτα προφυλαγμένοι»…

****Επειτα από 24 ώρες, στις 2 Νοεμβρίου, εκδίδεται επίσημη ανακοίνωση από το υφυπουργείο, όπου αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με την έκθεση από την αυτοψία που διενήργησε η Διεύθυνση Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού – κατόπιν εντολής της πολιτικής ηγεσίας-  στο Κεντρικό Στάδιο Ο.Α.Κ.Α. με αφορμή την ταλάντωση που παρατηρήθηκε στο άνω διάζωμα του σταδίου στον αγώνα της ΑΕΚ με την Μπάγερν για το Champions League, το φαινόμενο είναι σύνηθες και δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται.

****Στα σημεία που ελέγχθηκαν μακροσκοπικά, δεν διαπιστώθηκαν ορατές ρωγμές, αποκολλήσεις φλοιού σκυροδέματος, έντονες διαβρώσεις ή οποιαδήποτε άλλη ένδειξη πιθανής αστοχίας του. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο τρόπος κατασκευής του φέροντος οργανισμού είναι τέτοιος ώστε να επιτρέπει την ταλάντωση-μετακίνηση κερκίδων. Σε κάθε περίπτωση πάντως και προκειμένου να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για την ασφάλεια των θεατών, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού θα προχωρήσει και σε περαιτέρω ελέγχους. Συγκεκριμένα για το εύρος των μετακινήσεων και τη σύγκρισή τους με τα επιτρεπόμενα όρια που προβλέπονται από την στατική μελέτη θα πραγματοποιηθούν –άμεσα- περαιτέρω μετρήσεις και καταγραφές από εξειδικευμένους σε αντίστοιχες κατασκευές επιστήμονες για να αποφανθούν για την ανάγκη ή όχι εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας»…

****Ωστόσο, οι «άμεσα περαιτέρω μετρήσεις και καταγραφές από εξειδικευμένους σε αντίστοιχες κατασκευές επιστήμονες για να αποφανθούν για την ανάγκη ή όχι εκπόνησης μελέτης στατικής επάρκειας» δεν πραγματοποιούνται ΠΟΤΕ! Στην UEFA δεν αποστέλλεται η σχετική βεβαίωση, που έχει ζητηθεί και οι θύρες 20-22 δεν ανοίγουν ούτε με τον Αγιαξ, ούτε στα εγχώρια ντέρμπι της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, που χρησιμοποιούν το ΟΑΚΑ ως έδρα. Περνάει, όμως, απαρητήρητη η «αδράνειά» τους, δεδομένου και της όχι και τόσο αυξημένης ζήτησης εισιτηρίων…

Και φτάνουμε στην 1η Μαρτίου: Στο ΦεΚ (τεύχος δεύτερο, αριθμός φύλλου 719) δημοσιεύεται η ΚΥΑ μεταξύ του Γιώργου Βασιλειάδη και του Χρήστου Σπίρτζη, όπου η αρμοδιότητα τέτοιων ελέγχων στο ΟΑΚΑ μεταφέρεται από το υφυπουργείο Αθλητισμού στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών! Γιατί; Διότι (διαβάζουμε στο ΦεΚ) το υφυπουργείο Αθλητισμού «δεν διαθέτει εξιδεικευμένη Τεχνική Υπηρεσία»! Με την παραδοχή (πάντα στο ΦεΚ) ότι «η Δ/νση Τεχνικών Αθλητικών Έργων και Υποδομών της Γενικής Δ/νσης Οργάνωσης Αθλητισμού της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η αρμόδια Δ/νση για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, η οποία όμως δεν έχει την απαιτούμενη επάρκεια»…

****Προσπερνώ τα προφανή ψέματα που λέχθηκαν και γράφτηκαν εκ του υφυπουργείου Αθλητισμού τον Νοέμβριο και σημειώνω απλώς ότι έχουν πλέον περάσει περισσότεροι από δύο μήνες και από την «μετατόπιση» της ευθύνης ελέγχου του ΟΑΚΑ, αλλά ακόμα ο απαιτούμενος έλεγχος (για το αν είναι ασφαλείς οι θύρες 20 και 22) δεν έχει πραγματοποιηθεί, ούτε από το Υποδομών και Μεταφορών…

Print Friendly, PDF & Email