Το σαββατιάτικο πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου [06.3.2021]

Χαράδρα του Βίκου Έλιωσαν τα χιόνια, γέμισε ο Βοιδομάτης

****

Συνεχίζεται ο σχεδιασμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του υπουργείου Υποδομών για τη σταδιακή αποκατάσταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της ΠΕ Λάρισας, οι οποίες επλήγησαν από τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις των προηγούμενων ημερών.

Ειδικότερα ο σχεδιασμός επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση και βελτίωση της προσωρινής στέγασης των κατοίκων που διαμένουν τις τελευταίες μέρες σε σκηνές, καθώς τα σπίτια τους έπαθαν σοβαρές ζημιές από τον σεισμό και έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, σήμερα αναμένονται να φτάσουν από το υπουργείο Υποδομών στις περιοχές Ελασσόνας – Τυρνάβου ένας πρώτος αριθμός 40 τροχόσπιτων, ώστε να βελτιωθεί η μετεγκατάσταση ενός αριθμού ανθρώπων οι οποίοι διαμένουν σε σκηνές μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ της Τετάρτης. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες, όπου αναμένεται σταδιακά να καταφθάνουν νέα τροχόσπιτα, αλλά και μεγαλύτεροι οικίσκοι που θα εγκατασταθούν όπου χρειάζεται σε συνεργασία με τους δήμους.

Ο κ. Αγοραστός, σημείωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πως στις πληγείσες περιοχές συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με είδη πρώτης ανάγκης ειδικά για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Συγκεκριμένα στα ειδικά διαμορφωμένα σημεία σε Δαμάσι του δήμου Τυρνάβου και αλλού, όπου έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής σκηνές για τους πληγέντες, συνεχίζεται η τροφοδοσία των κατοίκων με κουβέρτες, υπνόσακους, πόσιμο νερό και φαγητό, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η διαδικασία ηλεκτροδότησης ώστε να διασφαλιστεί η δυνατότητα να λειτουργήσουν θερμαντικά σώματα για την προστασία των κατοίκων από το κρύο.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπ. Υποδομών έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι χθες Παρασκευή 5 Μαρτίου αυτοψίες σε 841 σπίτια εκ των οποίων τα 520 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα. Επίσης, έχουν ελεγχθεί 22 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 12.

Αξίζει να σημειωθεί πως συνεχίζεται, επίσης και η υποβολή αναφορών προς τον δήμο Λαρισαίων από κατοίκους και της πόλης της Λάρισας, για την εμφάνιση ρωγμών σε σπίτια, ενώ κλιμάκια μηχανικών συνεχίζουν τους ελέγχους.

Αναφορικά με τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης στη πόλη της Λάρισας, όπου εντοπίστηκε έντονη θολότητα στο νερό, μετά τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις, σύμφωνα με την ΔΕΥΑΛ, έχει γίνει η αποκατάσταση των ζημιών στο δίκτυο ύδρευσης.

Παράλληλα όμως στην ανακοίνωση της δημοτικής επιχείρησης σημειώνεται, πως λόγω του μεγάλου μεγέθους του δικτύου ύδρευσης αλλά και του περιορισμού χρήσης των προβληματικών γεωτρήσεων, συστήνεται στους καταναλωτές ο περιορισμός της κατανάλωσης για όλες τις χρήσεις στις απολύτως αναγκαίες ποσότητες, προκειμένου να ομαλοποιηθεί σταδιακά η λειτουργία του δικτύου.


Θεσσαλονίκη: Μαθητές έγιναν επιχειρηματίες και δημιούργησαν βιοδιασπώμενα σουβενίρ

  •    Οι αναμνήσεις των διακοπών και των ταξιδιών θέλουμε συνήθως να διαρκούν για πάντα. Γιατί όμως πρέπει να ισχύει το ίδιο και με τα πλαστικά και μη ανακυκλώσιμα σουβενίρ, που αγοράζουμε για τον σκοπό αυτό; Αυτός ο προβληματισμός ώθησε τους μαθητές του ΕΠΑΛ Νικήτης στη Χαλκιδική, να δημιουργήσουν καινοτόμα αναμνηστικά δώρα, ανθεκτικά, αλλά οικολογικά και βιοδιασπώμενα.

Τσάντες και τσαντάκια, παιδικά και ενηλίκων, lunch bags εμπνευσμένα από την αρχαία ελληνική μυθολογία και τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, όλα χειροποίητα και φτιαγμένα από μια εταιρεία 13 ατόμων, της οποίας η πρόεδρος είναι ανήλικη. Και αυτό επειδή η εν λόγω εταιρεία, με την επωνυμία «ELLADA, useful items from Greece», αν και είναι πραγματική, παραμένει εικονική και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece).

Η Μαρία Χατζηφωτάκη, στα 17 της χρόνια ανέλαβε τα «ηνία» αυτής της εικονικής μαθητικής επιχείρησης, έχοντας τον ρόλο της προέδρου. Στόχος της να σπουδάσει οικονομικά και όνειρό της να γίνει ξενοδόχος. Μέσω αυτού του προγράμματος, έζησε μια πολύ δημιουργική περίοδο παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία, όπως σημειώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος γύρω από τα περιβαλλοντικά ζητήματα και συγχρόνως να μην ξεχνάμε από πού προερχόμαστε. Τις ρίζες και τον πολιτισμό μας. Τη μακραίωνη ιστορία μας και τους προγόνους μας. Τα προϊόντα μας κατάφεραν να τα συνδυάσουν όλα», αναφέρει.

Δεν είναι μόνο ο Ποσειδώνας, η Άρτεμις και οι υπόλοιποι Ολύμπιοι Θεοί που κοσμούν τα προϊόντα, είναι και τα αποφθέγματα των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων και τα qr codes που οδηγούν σε χρωμοσελίδες και ιστοσελίδες με πληροφορίες για τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, όπως επισημαίνει η μαθήτρια του ΕΠΑΛ Παναγιώτα Γκαμπλιά. Η Παναγιώτα είναι από τους ενήλικες μαθητές του ΕΠΑΛ και έχει ως στόχο στα 36 της χρόνια να δραστηριοποιηθεί στον χώρο του τουρισμού.

  • «Έναν χρόνο μετά και μέσα από αντίξοες συνθήκες φτιάξαμε προϊόντα που είναι έτοιμα για να κυκλοφορήσουν στο εμπόριο. Σαν να ήμασταν δηλαδή μια κανονική επιχείρηση. Μια συμμαθήτριά μας ανέλαβε το καλλιτεχνικό κομμάτι, ο καθένας μας είχε έναν ρόλο. Χρησιμοποιήσαμε υφάσματα από φελλό και λέξεις παγκοσμίως γνωστές, όπως το Euphoria (ευφορία) για να δείξουμε την οικουμενικότητα του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», εξηγεί.

«Η επαγγελματική εκπαίδευση οφείλει, για να είναι αποτελεσματική, να είναι βιωματική. Αυτός ήταν και ο λόγος που πέντε χρόνια πριν αποφάσισα να μυήσω τους πρώτους μαθητές του ΕΠΑΛ Νικήτης στο πρόγραμμα του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece, (ΣΕΝ/JA Greece) “ Εικονική Μαθητική Επιχείρηση”», επισημαίνει η οικονομολόγος Κανέλλα Σκολίδου, καθηγήτρια των μαθητών.

Όπως αναφέρει, οι μαθητές μαθαίνουν πώς μπορούν να κάνουν πραγματικότητα μια δική τους επιχειρηματική ιδέα. «Ξεκινούν από την ιδέα τους, δημιουργούν την επιχείρησή τους, συγκεντρώνουν κεφάλαιο, σχεδιάζουν και εκτελούν το δικό τους «business plan». Γίνονται δηλαδή κανονικοί επιχειρηματίες, ανακαλύπτουν τον κόσμο της αγοράς και αναπτύσσουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας, λήψης αποφάσεων κλπ», επισημαίνει και προσθέτει: «Πιστεύω ότι περισσότερο από ποτέ η χώρα μας έχει ανάγκη να αναπτύξει το πνεύμα της υγιούς επιχειρηματικότητας στους νέους. Και το πρόγραμμα αυτό το καταφέρνει.

  • Παρόλο που η φετινή χρονιά δεν μας επέτρεπε να είμαστε κοντά, οι 13 μαθητές μου κι εγώ συναντιόμαστε διαδικτυακά κάθε Τετάρτη και καταστρώνουμε τα επιχειρηματικά μας σχέδια. Στην προσπάθεια μας αυτή, πολύτιμος αρωγός και σύμβουλός μας ήταν ο Αλέξανδρος Παπαποστόλου, στέλεχος στην επιχείρηση “ Παπαποστόλου Health Care Technologies”. Νιώθω ιδιαίτερα περήφανη που οι μαθητές μου ξεπέρασαν τις φετινές αντιξοότητες και κατάφεραν να προσαρμοστούν και να δημιουργήσουν μία επιχείρηση που στηρίζεται στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», συμπληρώνει η κ. Σκολίδου.

Τα προϊόντα των μαθητών, αν και δεν μπορούν να βγουν προς πώληση σε καταστήματα -παρά μόνο μέσω σχολικών μπαζάρ κτλ- είναι ολοκληρωμένα και κυρίως καινοτόμα, σύμφωνα με τον εθελοντή- μέντορα του προγράμματος Αλέξανδρο Παπαποστόλου. «Οι μαθητές είχαν μια εξαιρετική ιδέα, με περιβαλλοντική ευαισθησία που αναδεικνύει την κουλτούρα της Ελλάδας», αναφέρει και εξηγεί: «Όταν ενημερώθηκα για το πρόγραμμα και ανέλαβα τον ρόλο του μέντορα, στόχος μου ήταν να καταλάβουν τα παιδιά τις ξεχωριστές δεξιότητες που έχει ο καθένας τους και να τις αξιοποιήσουν συλλογικά, μέσω της συνεργασίας. Πραγματικά, κατάφεραν ο καθένας με τον δικό του τρόπο να γεννήσουν ιδέες και να τις υλοποιήσουν, από την αρχή ως το τέλος, αναλαμβάνοντας έκαστος το μερίδιο που του αναλογεί. Στόχος μας είναι να δείξουμε στους μαθητές τον δρόμο, τα εργαλεία και τη μέθοδο. Κι έπειτα να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία».

Οι μαθητές που απαρτίζουν την επιχείρηση είναι ο Γιάννης Χαλάτης, υπεύθυνος λογιστηρίου, ο Γιώργος Χαλάτης, από το Τμήμα Marketing, η Εύη Σταματιάδου, διευθύντρια Marketing, ο Κώστας Μελίσσης, υπεύθυνος social media, η Μαρία Χατζηφωτάκη, πρόεδρος, η Μαρίνα Σελέγκα, υπεύθυνη δημιουργικού, ο Νίκος Ηλιάδης, υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων, η Στέλλα Βουνίδου, διευθύντρια Οικονομικού, η Φιλλιώ Παπαϊωάννου, υπεύθυνη πωλήσεων, η Παναγιώτα Γκαμπλιά, διευθύντρια Παραγωγής και η Χριστίνα Σαβράμη από το Τμήμα Πωλήσεων.

Σε ό,τι αφορά το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece (ΣΕΝ/JA Greece), είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2005. Είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού εκπαίδευσης και επιχειρηματικότητας Junior Achievement Worldwide και υλοποιεί τα εκπαιδευτικά προγράμματα του οργανισμού στην Ελλάδα.

Νικόλ Καζαντζίδου

*****

Πρετεντέρης

η συζήτηση δεν αφορούσε κανένα δικαίωμα του Κουφοντίνα αλλά τον Κουφοντίνα τον ίδιο. Και σε τέτοιες συζητήσεις στην πολιτική δεν υπάρχει έτσι και γιουβέτσι. Ούτε οι «ναιμεναλλάδες» έχουν ακροατήριο #εμπιστευτικά

Εικόνα


****
Γ.Κ: Αυτό που 58 μέρες ο Κουφοντινας δεν τρώει τίποτα και είναι ακόμα στα ίδια κιλά, το έχω πάθει κι εγώ με δίαιτα. Μπέρδευα τα καρότα με τις σπαλομπριζόλες.

***

George Kessarios: The difference between gold and bitcoin is that bitcoin can go to zero, gold can’t.

***
W.L: The difference between gold and Bitcoin is that Bitcoin can go to 1 million, gold can’t.
***

Εικόνα

ΜΟΥΜΤΖΗΣ ΣΑΚΗΣ@sakismoumtzis
Πληροφορήθηκα πως στην σημερινή πορεία ήταν και ο υιός Κουφοντίνας. Ήταν επί του αλόγου του ή πεζός;
***
https://twitter.com/i/status/1368081019467935746
Αδωνις Γεωργιάδης@AdonisGeorgiadi- Αξίζει να δείτε το απόσπασμα όταν αναφέρθηκα κατά πρόσωπο στον «Γιάνη με ένα -Ν- …» ⁦

για το πόση ζημιά έκανε σε όλους εμάς και έχει και θράσος να μιλάει…η απάντηση του; Ότι είμαι ακροδεξιός….η συνήθης καραμέλα όταν δεν έχουν κάτι να πουν.


Εικόνα


  • Βεβήλωσαν και την «Λεωφόρο των Ηρώων» στο Πεδίον του Άρεως. ISIS αλα ελληνικά και «αγωνιστικά…..Αίσχος.
Εικόνα


  • Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε. Η λύση για κάθε πορεία.
Εικόνα

****

ΣΤΑΘΗΣ: Αν εκδιδόταν μια σοβαρη, λαϊκή εφημερίδα, με καλά ελληνικά, με ερευνητική δημοσιογραφια, κριτική απέναντι στις εξουσίες, εξω από κάθε διαπλοκή, υποστηρικτή στον πολιτισμό τα γράμματα και τις επιστημες, με κύρος, δηλαδη μια εφημερίδα υπέρ πατρίδας, πολιτικής και πολίτη. Θα σάρωνε
***
Πλέον μιλάμε για κωμωδία επιπέδου Δελφινάριου

Εικόνα


Πρόγραμμα πλύσεων ανταρτών για το Σάββατο, 6.3.2021
Ελληνικό, Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως
Ώρα έναρξης 12.00 Μέγας χορηγός: το πανίσχυρο Vim Χορηγοί επικοινωνίας: Left, Αυγή, ΕΦΣΥΝ (Η δράση είναι ευγενική προσφορά του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη)

Εικόνα


Όσοι προλάβαμε αυτές τις εικόνες στα τότε αναγνωστικά, μορφωθήκαμε Μετά ήρθε το ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι πειραματισμοί του άρχισαν να βγάζουν αμόρφωτους μαθητές Προέκυψαν αμόρφωτοι, άξεστοι, αγενείς πτυχιούχοι Αυτή η αμόρφωτη γενιά είναι οι περισσότεροι πολιτικοί μας τώρα.

Εικόνα


Εικόνα


Ο.Α: Πολλά συγχαρητήρια στον κύριο Γιαννούλη που είναι και εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου και δεν ντρέπεται να τα λέει κιόλας. Απίστευτος Γιαννούλης: Η μητέρα μου έβγαλε δίπλωμα οδήγησης για να της φορτώνουμε δικούς μας πόντους στο Point System


Μ.Σ: Ξες τι ειναι να χεις δολοφονησει 11 αθωους να χεις φάει 11 φορες ισοβια+25 χρονια κ να σε βαλουν σε κελι με αλλους 2 που καπνιζουν? Μη σου τύχει


Επί μήνες μας λέγανε ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν θα προχωρήσει. Τώρα η Κομισιόν το θεσμοθετεί. Ήταν μια ελληνική πρόταση και τώρα επιτυχία. Αρκετά με τους μικρόψυχους και καταστροφολόγους…


η Κούρτοβικ είναι ικανή να πει ότι πρέπει να φύγει από τον Δομοκό γιατί τον έβαλαν σε κελί με συγκρατούμενο που ροχαλίζει


Πήγε και ο Σοφός να πάρει λίγη δημοσιότητα και ο άλλος έφαγε. Κάτσε μωρέ δλδ, περίμενε αλλες 4-5 μέρες. Ούτε σε ένα πάνελ δεν πρόλαβε να βγει.


Δηλαδή έπρεπε να γεμίσουν οι εντατικές για να βγάλουν την Αύρα και να διαλύσουν τα άεργα γκρέμλιν;


Κούρτοβικ : στο ίδιο κελί με δύο Ολυμπιακούς έβαλαν τον Αεκτζή Κουφοντίνα και του φωνάζουν ”πέσε κάτω οε οε οε” πόσα μαρτύρια να αντέξει ο άνθρωπος;


-Πριν το μπάνιο “Όταν οι αντάρτες θα μπαίνουν στην Αθήνα”, “σκατά στο κράτος”, “χέζω τους νόμους σας”, “θα καεί το σύμπαν” κλπ. -Μετά το μπάνιο “Αυτό είναι καταπάτηση των νόμων και του Συντάγματος, πού είναι το κράτος δικαίου, ΑΙΣΧΟΣ”!


Η ΝΔ δεν έκανε στιγμή πίσω και “μάζεψε όλο το χαρτί” στην υπόθεση Κουφοντίνα. Υπόθεση που αφορούσε τον ίδιο τον καταδικασμένο τρομοκράτη και όχι κάποιο δικαίωμα που του στερήθηκε τελικά. Κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και αυτό μας τιμάει όλους στην παράταξη.


Το ξαναγράφω γιατί δεν είδα κανέναν να τον νοιάζει: Σεισμός στην Ελασσόνα: 520 από τα 841 σπίτια κρίθηκαν μη κατοικήσιμα Τι θα γίνει με τους ανθρώπους; #σεισμος


– Φτιάξαμε 1300 ΜΕΘ αλλά γέμισαν. – Πόσους έχουν μέσα; – 449 – Και πως γέμισαν ; – Ε τόσους θα χωράνε. – Ρε μας δουλεύετε; – Άντε ρε κομμουνιστή ανθέλληνα.


Παιδιά, προσοχή, φυλαχτείτε. Δικός μας άνθρωπος, φίλος, έφυγε στα 49 του, χωρίς υποκείμενο νόσημα, νοσηλευόμενος, και ενώ μέχρι χθες πήγαινε καλά. Δράμα, δράμα, δράμα. Φυλαχτείτε, δεν μας τρομοκρατούν όπως νομίζουμε, το πρόβλημα είναι υπαρκτό και μεγάλο.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ 

Μία είδηση που θαφτηκε από τα συστημικά ΜΜΕ:

Ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αντιστράτηγος εν αποστρατεία και μέλος της ΝΔ, Α. Γκουρμπάτσης, απέστειλε επιστολή παραίτησης προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και ζήτησε την διαγραφή του από την ΝΔ.
  • Στην επιστολή του εκφράζει τη θλίψη του και την απογοήτευσή του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε μία σειρά κρίσεις που κλήθηκε ως κυβέρνηση να διαχειριστεί. Όπως για παράδειγμα τα ελληνοτουρκικά, η υγειονομική κρίση, οι φυσικές καταστροφές κτλ.
Όπως αναφέρει κατά την κρίση του, στην κυβέρνηση «υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικής διαχείρισης των κρίσεων από μέλη της κυβέρνησης» τα οποία είναι «αρεστά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον» αλλά όχι «άριστοι».