Το σαββατιάτικο μεσημεριάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (13.3.2021)

Πριν από είκοσι έναν αιώνες, κατασκευάστηκε στην Ελλάδα ένας μηχανισμός εκπληκτικής ευφυΐας που μπορούσε να απεικονίσει, προβλέποντας σε βάθος δεκαετιών, το ουράνιο στερέωμα, τις θέσεις του ήλιου και της σελήνης, τις φάσεις της σελήνης, ακόμα και εκλείψεις.

 • Αλλά αυτή η απίστευτη εφεύρεση κατέληξε στη θάλασσα, και το μυστικό της έμεινε κρυμμένο για δύο χιλιάδες χρόνια. Πρόκειται για το βίντεο που προβάλλεται στην έκθεση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, “Το ναυάγιο των Αντικυθήρων: το πλοίο, οι θησαυροί, ο μηχανισμός. Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Philippe Nicolet για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και την Ελβετική Ωρολογοποιία Hublot.

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (Greek – Ελληνικά, 2D)
 • Μπορεί να είσαι ένθεος ή άθεος
Αλλά αν είσαι «άνθρωπος» κ όχι τραμπούκος φασίστας δεν μπορεί πάρα να πονέσεις με την εικόνα του ανθρώπου που δεν μιλά δεν υψώνει καν τα μάτια, προσπαθεί να μαζέψει τη σκισμένη εικόνα, του την ξαναπαίρνουν την ποδοπατάνε πάλι
Πάει ο Άγιος, πάει η Παναγία σου | Άρης Γεωργίου
Σχόλιο για το viral video με την εικόνα των νεαρών που αρπάζουν από το μηχανάκι ενός οδηγού την εικόνα της Παναγίας και την καταστρέφουν.
athensvoice.gr


 • Επίτηδες το κάνουν, δεν μπορεί
Εικόνα
 • Όποιος βρει σε τι διαφέρει η δήλωση της Φώφης από του Κυρίτση, κερδίζει χρυσούν ορολόγιον.
Εικόνα
 • Πάρκα τσέπης: Μικρές οάσεις στις μεγαλουπόλεις – Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters
Πάρκα τσέπης: Μικρές οάσεις στις μεγαλουπόλεις – Εκτενές ρεπορτάζ του Reuters
Ο προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής προβλέπει τη δημιουργία περισσότερων πρότυπων πάρκων protothema.gr

 • ΝΔ_THE_AND Δηλαδή όπως λέμε ΑΝΤαύγειες, ΑΝΤαλλακτικά ΑΝΤαρκτική και καλή ΑΝΤάμωση;; Ρε θα μας πεθάνετε εσείς


Ενώ οι Αμερικανοί είναι κοντά σε μεγάλη απόφαση: Ούτε στην ευρύτερη γειτονιά μας οι Τούρκοι έχουν συμμάχους…

Ενώ οι Αμερικανοί είναι κοντά σε μεγάλη απόφαση: Ούτε στην ευρύτερη γειτονιά μας οι Τούρκοι έχουν συμμάχους…


Ο θρίαμβος της ΑΟΖ και το τέλος της Υφαλοκρηπίδας: «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει πίστη»… | Hellasjournal.com

Ο θρίαμβος της ΑΟΖ και το τέλος της Υφαλοκρηπίδας: «Τίποτε δεν μπορεί να γίνει, εάν δεν υπάρχει… Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ  Το τέλος της υφαλοκρηπίδας γράφτηκε στις 6 Αυγούστου 2020 όταν η Ελλάδα και η hellasjournal.com • Δεν μπορεί να είστε τοσο ηλίθιοι

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

 • Αντιμέτωπος μέρα και νύχτα με υγειονομικούς κινδύνους, οικονομικούς σκοπέλους, προπαγανδιστικές εκστρατείες χυδαιότητας, εσωκομματικές τρικλοποδιές, εξωτερικούς εχθρούς, εσωτερικές αποσταθεροποιητικές κινήσεις- κι όμως, αποδεικνύεται παλικάρι.
Εικόνα

 • Ρίσκο για τη Βρετανία η αύξηση φόρου στα εταιρικά κέρδη
Ρίσκο για τη Βρετανία η αύξηση φόρου στα εταιρικά κέρδη

Ο συντελεστής 25% θα ισχύει για εταιρείες με ετήσια κέρδη άνω των 250.000 στερλινών (292.000 ευρώ), δηλαδή για όλες τις επιχειρήσεις των δεικτών FTSE100 και FTSE250, ενώ μικρότερος θα είναι ο συντελεστής για εταιρείες με κέρδη κάτω των 250.000 στερλινών. Για όσες έχουν κέρδη κάτω των 50.000 λιρών (58.000 ευρώ) ο φόρος θα διατηρηθεί στο 19%.

 • Το αν τώρα θα προχωρήσει όντως σε αυξήσεις φόρων η βρετανική κυβέρνηση παραμένει αδιευκρίνιστο. Οι υπουργοί Οικονομικών συχνά προαναγγέλλουν φορολογικές αυξήσεις, τις οποίες μετέπειτα αναβάλλουν ή αναθεωρούν. Κι αυτό συμβαίνει, όταν η οικονομική απόδοση ξεπερνά τις προβλέψεις που ενσωματώθηκαν στα αρχικά δημοσιονομικά σχέδια. Εάν η ενίσχυση της ανάπτυξης υπερβεί την πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού, κατά την άποψή μας, είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να αυξήσει τον αρχικό φορολογικό συντελεστή λιγότερο από ό,τι είχε προγραμματιστεί ή να καθυστερήσει την εφαρμογή του μέχρι τις εκλογές του 2024.

Η Βρετανία στην εποχή μετά τη διάλυση της Lehman Βrothers το 2008 προσπάθησε να αυξήσει την παραγωγικότητά της, αλλά η δεκαετής λιτότητα, η γενικευμένη αβεβαιότητα και η έξοδος από την Ε.Ε. μέσα σε συνθήκες εξασθενημένης ανάπτυξης διεθνώς, περιόρισαν την οικονομική δυναμική και μείωσαν δραματικά τη μέση αύξηση της παραγωγικότητας. Από τη ζωηρή ετήσια αύξηση 2,4% το 1995-2007, η ωριαία παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά μέσον όρο μόλις 0,4% το 2010-2019.

 • Εν όψει της εντεινόμενης αισιοδοξίας για τις προοπτικές μετά την πανδημία, οι αγορές διερωτώνται εάν η αύξηση των εταιρικών φόρων λειτουργήσει βλαπτικά. Οι ανησυχίες αυτές δικαιολογούνται εν μέρει μόνο κατά την άποψή μας. Μία αύξησή τους θα μειώσει την κερδοφορία και μπορεί, πέραν του παράγοντα της εξόδου από την Ε.Ε., να ελαττώσει περαιτέρω την ελκυστικότητα του Η.Β. έναντι άλλων προηγμένων οικονομιών.

https://www.kathimerini.gr/economy

* Ο κ. Κallum Pickering είναι οικονομολόγος της Βerenberg Bank.