Το σαββατιάτικο ημερολόγιο του μικρομέτοχου (3.10.2020)

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 

Στα 5 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας: Τόσα τα προσδιορίζουν οι τράπεζες τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η οικονομική κρίση λόγω COVID-19, προσγειώνοντας τους αρχικούς φόβους για εκτίναξη των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10 δισ. ευρώ. Αυτό προβλέπουν τα πλάνα μείωσης των κόκκινων δανείων που υπέβαλαν στα τέλη Σεπτεμβρίου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στον SSM, τα οποία περιλαμβάνουν προβλέψεις για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στο 20% στο τέλος του 2022 από 40% στα τέλη του 2019 και 36,6% που ήταν το μέσο επίπεδο του αντίστοιχου δείκτη στα τέλη του α΄ εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Οι εισηγμένες που επέδειξαν αντοχές το πρώτο εξάμηνο


Η Ιστορία μας είναι πολύτιμη, ας τη ζωντανέψουμε

Η εθνική μας μνήμη βρίσκεται παντού, πολλές φορές ακόμη και στα σπίτια μας. Σκονισμένα ημερολόγια, φωτογραφίες καταχωνιασμένες, προφορικές μαρτυρίες είναι η κληρονομιά που μας αφήνουν οι προηγούμενες γενιές.

 • Η μνήμη χάνεται καθώς περνούν τα χρόνια και φεύγουν οι άνθρωποι που έζησαν μοναδικά ιστορικά επεισόδια. Δεν είναι ανάγκη να έπαιξαν κάποιον πρωταγωνιστικό ρόλο. Πολλές φορές, η Ιστορία καταγράφεται πιo αντικειμενικά από «μικρούς» πρωταγωνιστές ή ήρωες.

Φέτος γιορτάζουμε τα 80 χρόνια από το «Οχι» του 1940. Είναι μια σημαντική επέτειος, η οποία, μοιάζει, να περνάει απαρατήρητη. Δεν θα έπρεπε. Το έπος του ’40 είναι βασικός πυλώνας δικαιολογημένης υπερηφάνειας και εθνικής αυτοπεποίθησης. Την οποία θα έπρεπε να τιμήσουμε αναλόγως.

 • Εμείς εδώ στην «Κ» έχουμε ένα πάθος με την Ιστορία και γι’ αυτό σκεφθήκαμε ότι θα ήταν καλό να ενεργοποιήσουμε τους αναγνώστες μας. Η ιδέα είναι απλή:

Εσείς να βρείτε ό,τι διασώζετε από εκείνη την εποχή και μια ομάδα υπό τον έμπειρο Βασίλη Μηνακάκη –ο οποίος φροντίζει πάντοτε τις ιστορικές εκδόσεις μας– θα συλλέξει, ταξινομήσει και παρουσιάσει το υλικό.

 • Μπορείτε να σκανάρετε σελίδες ημερολογίων ή φωτογραφίες με κάποια επεξήγηση. Ή να μας στείλετε ηχογραφημένες διηγήσεις ή αναμνήσεις που γράφτηκαν μετά.

Θα ήταν ακόμη καλύτερο να βάλετε τα παιδιά ή τα εγγόνια σας στη διαδικασία αυτή, να γίνει κάτι σαν «παιχνίδι» που θα ζωντανέψει την Ιστορία μας πέρα από τον ξύλινο λόγο των σχολικών βιβλίων.

 • Βάλτε τα να σκανάρουν το υλικό ή να διαλέξουν τα καλύτερα κομμάτια από ένα ημερολόγιο. Ή, ακόμη, ενθαρρύνετέ τα να γράψουν στο κινητό τους τις διηγήσεις των παππούδων τους, που ήταν τότε παιδιά, όμως θυμούνται πολλά και έντονα.

Η Ιστορία μας είναι πολύτιμη για να την πετάξουμε στα σκουπίδια, κυριολεκτικά και μεταφορικά!


Δεν το χωράει το μυαλό μας, ειλικρινά. Σήμερα, από όλους τους δασκάλους του 5ου Δημοτικού Γλυφάδας, που όφειλαν να κάνουν το τεστ για τον κορονοϊό, δεν πήγε κανένας. Όπως ενημερώσαμε χθες, είχαμε κρούσμα κορονοϊού σε εκπαιδευτικό του 5ου Δημοτικού Γλυφάδας.


Γύρισαν και τρέμει η γη. Οι επίγονοι και απόγονοί τους. Και μην καλύπτετε τις φωτογραφίες για σκληρό περιεχόμενο οι κύριοι της κυβέρνησης που ελέγχουν το facebook. Αυτές είναι οι πραγματικές φωτό από τις θηριωδίες των ναζί.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

 • Κι εδώ φωτογραφία του Αχαστου στην παρουσίαση του βιβλίου του Κουφοντίνα. Γιατί υπάρχουν φωτογραφίες και “φωτογραφίες” σύντροφοι . Extra bonus, ο α@ήτης Κωνσταντίνου του ΑΝΤΑΡΣΥΑ δίπλα του.
Εικόνα
Tweet- Η ΑΥΓΗ- «Φωτογραφική» διάταξη για τον Κουφοντίνα προωθεί η κυβέρνηση


ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να χαϊδεύετε τα αφτιά στους ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ!

 • ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να επικροτείτε & να ενισχύετε το ΧΑΟΣ & τη ΔΙΑΛΥΣΗ!
 • ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ να κάνετε ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ θυσιάζοντας εκατομμύρια ωρών μάθησης στο βωμό του ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ & της ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ!
 • Στις επόμενες εκλογές θα ΨΑΧΝΕΤΕ να βρείτε την ΨΗΦΟ σας!


Ας ευχηθούμε ο Τραμπ να μείνει όρθιος στα πόδια του, το κοκτέιλ των πειραματικών φαρμάκων να τον πιάσει και οι εκλογές να διεξαχθούν όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Οποιοδήποτε άλλο σενάριο δύσκολο να εξελιχθεί καλά. Στην πολιτική πάντα υπάρχει χειρότερα από αυτό που φανταζόμαστε.


Μαθητής που θα επιχειρήσει κατάληψη σχολείου παρεμποδίζοντας την διδασκαλία, το πιθανότερο είναι ότι θα αποβληθεί από το σχολείο ή θα χάσει τη χρονιά του. Εδώ στον Καναδά αυτά.

 • Το ότι είναι θρασύτατα καθίκια δεν προξενεί καμία εντύπωση, τέτοια είναι η ανατροφή τους. Τον σεξισμό φαντάζομαι ότι θα τον καταδικάσουν οι γραμμιτζήδες τους (ΛΟΛ). Και θέλετε αυτό να είναι το αύριο; Όχι αγαπητοί, στανικά, το αύριο θα το διαμορφώσουν άνθρωποι, όχι ανθρωποειδή.
Εικόνα


 • Ηταν “ανήλικοι” 35 και 42 ετών, τα κτήνη

Παράθεση Tweet- Δεν πιστεύω να είστε από αυτούς τους φασίστες που ήθελαν να μπούνε φυλακή οι δύο πακιστανοί επειδή βίασαν την 20χρονη;


Προφανώς ήταν πιο ωραία όταν ο δολοφόνος της 17Ν, έκανε βόλτες μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας. Αυτό ονειρεύονταν και αυτό έκαναν πράξη όταν ήταν κυβέρνηση.

 • Εικόνα

Στο σπίτι μου, στα Καμίνια του Πειραιά, υπάρχει γυμνάσιο που τελεί υπό κατάληψη, διότι όπως λένε οι μαθητές, στην κάθε αίθουσα βρίσκονται πάνω από 15 και κινδυνεύουν από τον ιό. Την ίδια στιγμή, κάθε βράδυ, κάνουν πάρτι με έντονη μουσική, χωρίς κανένας τους να φοράει μάσκα !!!

 • Εμένα άλλο με απασχολεί. Τα μελίσσια του Κουφοντίνα τα φροντίζει κανείς;

Εικόνα


Στην εποχή μου και στην ταξη μου Γυμνασιο και Λυκειο(1979 – 1984)δεν θυμαμαι πολλους “χαζους” η με πολυ χαμηλες διανοητικες δυνατοτητες. Αυτό οφείλεται κυρίως στις εισαγωγικές που δίναμε τότε: Από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο και από κει άλλες για το Λύκειο.

Ήταν και άλλη η νοοτροπία των γονέων. Κανείς από τους συμμαθητές μου στο Γυμνάσιο που απορρίφθηκε το Σεπτέμβριο και έπρεπε να επαναλλάβει την τάξη δεν συνέχισε.
Οι πατεράδες τους τους έστειλαν να μάθουν κάποιο επάγγελμα εκτός σχολείου γενικής παιδείας.

Σήμερα δεν κόβεσαι ούτε με αίτηση.

Γι αυτό φταίει κυρίως η προοπτική του δημοσίου/Δ.Ε.Κ.Ο από τα τέλη της δεκαετίας του 80 και μετά: Πάση θυσία να πάρουμε το απολυτήριο λυκείου, να βολέψει το παιδί μετά ο γνωστός/συγγενής/κομματικός παράγοντας.  Τεράστια η πίεση από τους γονείς και σε μας, αλλά και στην πολιτική ηγεσία.

Πού κολάει η πολιτική ηγεσία θα μου πείς. Ας είχαμε εμείς το θάρρος να αντισταθούμε στις πιέσεις. Μακάρι να ήταν τόσο απλό. Ενδεικτικό παράδειγμα για τη νοοτροπία που καλλιεργούσε/γει το υπουργείο:

Έστω μαθητής Β’ Λυκείου με βαθμούς Φυσική, Χημεία και Βιολογία 8 στο καθένα. Στα Αγγλικά έχει 12. Ποιός είναι ο μέσος όρος των 4 μαθημάτων? Αν απαντήσατε 9 (3Χ8+12)/4= 36/4 = 9, χάσατε.

Το σωστό είναι 10. Τα παραπάνω 3 μαθήματα λογίζονται ως ένας βαθμός (φυσικές επιστήμες). Άρα έχουμε ((3Χ8)/3+12)/2 = (8+12)/2 = 10.

Το ίδιο γίνεται και με τα μαθηματικά (Άλγεβρα και Γεωμετρία) και με τα ελληνικά (Αρχαία, Γλωσσα και Λογοτεχνία). Πόσο πιο καθαρά να σου πει η πολιτεία “περασέ τον να τελειώνουμε?”

Αν πιστεύετε πάντως ότι κακοδαιμονία που διαρκεί πάνω από 30 χρόνια μπορεί να διορθωθεί θεαματικά με 1-2 μέτρα από τη μια μέρα στην άλλη πλανάστε. Θα χρειαστεί καιρός και πολλά μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Βρείτε μου μία χώρα του δυτικού κόσμου που η αναλογία γενικής/επαγγελαμτικής εκπαίδευσης είναι 80/20. Και αυτό ΔΕΝ αναστρέφεται εύκολα: Δείτε στις περιοχές που ζείτε ποιά είναι η αναλογία ΓΕΛ/ΕΠΑΛ. Στη Γλυφάδα Αττικής που εργάζομαι εγώ είναι 6/1.

Άντε και θέλουμε να δώσουμε τη διέξοδο της επαγγελματικής εκπαίδευσης σε αυτούς που δεν βρίσκουν κανένα ενδιαφέρον στη Γενική. Πού θα τους πάμε? Σε άλλη χώρα?


ΒΗΜΑτοδότης

«Άυπνοι… υπουργοί»

Μεγάλη απογοήτευση σε τουλάχιστον τρεις υπουργούς, μαθαίνω ότι εκδηλώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης της Metron Analysis για τους πιο δημοφιλείς της κυβέρνησης αλλά και τους χειρότερους, σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών.

Συγκεκριμένα, ένας από τους δημοφιλείς υπουργούς διαμαρτύρεται γιατί λέει ότι δέχεται απίστευτες επιθέσεις από όλες τις πλευρές και κυρίως «εσωκομματικά μαχαιρώματα», για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση του παλαιού ΠαΣοΚ. Και το γεγονός ότι βρίσκεται στα υψηλά πατώματα αποδοχής από τον κόσμο, είναι επιτυχία δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν στο υπουργείο του.

Ετερος υπουργός που είναι επίσης δημοφιλής, τουλάχιστον σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσίασε το Mega, θεωρεί ότι η θέση του είναι ιδιαίτερα επισφαλής, επειδή του αφαιρέθηκαν ορισμένες αρμοδιότητες. Είναι τελευταίως  πολύ ανήσυχος και νευρικός  καθώς διαισθάνεται ότι η καρέκλα του στην κυβέρνηση  άρχισε να τρίζει.

Ο τρίτος υπουργός, εξαφανισμένος από τη λίστα των δημοφιλών, αν και πολύ πετυχημένος στο χαρτοφυλάκιο που έχει αναλάβει, δεν καρπώνεται τη δουλειά που κάνει. Και είναι όλο παράπονο γιατί δεν φαίνεται το ιδιαίτερα σημαντικό έργο του. Σε κάθε περίπτωση  οι κίτρινες κάρτες που έδειξε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός για τα αλληλοκαρφώματα υπουργών και οι φήμες για ανασχηματισμό ακόμη και μέσα στον Οκτώβριο, κάποιοι «έχουν χάσει τον ύπνο τους» (που λέει και ο λόγος).

*** 

Αντί σχέδια πτήσεως πρότειναν… τηλεφωνήματα

Μία ακόμα απευθείας τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα πρόκειται να εγκατασταθεί μέσω νατοϊκών διαύλων ως ένας μηχανισμός αποτροπής συγκρούσεων. Αλλο ένα δηλαδή «κόκκινο τηλέφωνο», (ονομάστηκε έτσι κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου όταν η Μόσχα ήθελε απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με την Ουάσιγκτον για την αποφυγή πυρηνικού επεισοδίου) που δεν λειτούργησε όμως ποτέ. Οι Τούρκοι ωστόσο κατά καιρούς είχαν μια επιμονή με… τηλεφωνικές επικοινωνίες αλλά εκ του πονηρού. Αντί δηλαδή να καταθέτουν σχέδια πτήσεως προτιμούσαν τα… τηλεφωνήματα. Για παράδειγμα…

***

Όταν εισέρχονταν παρανόμως στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέτουν, ως όφειλαν, σχέδια πτήσεως, είχαν κάποτε προτείνει να παίρνουν… τηλέφωνο  τα ελληνικά συστήματα αεράμυνας και να  ειδοποιούν πότε θα εισέρχονταν στο FIR. Αστεία πράγματα δηλαδή. Ή κάποια στιγμή στη δεκαετία του ’90 πρότειναν (άκουσον- άκουσον) να συμφωνήσουν με την Αθήνα αποστάσεις προσέγγισης των αεροσκαφών στον αέρα και αποστάσεις προσέγγισης των πλοίων στη θάλασσα για αποφυγή ατυχημάτων. Πρότειναν, δηλαδή, όταν ένα τουρκικό  αεροσκάφος παραβίαζε τον εθνικό  εναέριο χώρο τα ελληνικά μαχητικά απλώς να τον πλησίαζαν από μια… απόσταση, να το αναγνώριζαν από… απόσταση και να αποχωρούσαν.  Χωρίς να υπάρχουν αναχαιτίσεις. Ακόμα γελούν στα επιτελεία με αυτές τις προτάσεις. Ωστόσο κάθε μέτρο για αποτροπή συγκρούσεων είναι αποδεκτό και χρήσιμο. Ακόμα και η εγκατάσταση απευθείας τηλεφωνικών γραμμών.

***

Ο Πίτερ Σέλερς και το κόκκινο τηλέφωνο

Αλλά για να τελειώνουμε με το μύθο (γιατί περί μύθου πρόκειται) του κόκκινου τηλεφώνου, λέγεται πως είναι δημιούργημα του… Χόλιγουντ, σε ταινίες όπως το Dr Strangelove (γνωστό στην Ελλάδα ως «SOS Πεντάγωνο καλεί Μόσχα») του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, με πρωταγωνιστή τον Πίτερ Σέλερς. Επιπλέον υπάρχουν και τούτα τα στοιχεία που αφορούν τις απευθείας τηλεφωνικές συνομιλίες Αθηνών και Άγκυρας. Δεν έγιναν βέβαια με κανένα κόκκινο τηλέφωνο, αλλά με τα κινητά των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, όταν υπήρχαν επακουμβήσεις πολεμικών πλοίων, όπως αυτή που συνέβη στις 17 Ιανουαρίου του 2018 ανάμεσα στην κανονιοφόρο «Νικηφόρος» με τουρκική ακταιωρό, κοντά στα Ίμια, ή στις 13 Φεβρουαρίου 2018 όταν σκάφος του Λιμενικού εμβολίζεται στα Ίμια από τουρκική ακταιωρό.

***

Ο Αύγουστος των 6.000 υπαλλήλων του Άμυνας

Εξι χιλιάδες άτομα που αποτελούν το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν έκανε αυτό το καλοκαίρι διακοπές, δεν πήρε άδεια και ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα της 10ης Αυγούστου, με το οποίο τέθηκαν σε απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης με το Orus Reis. Σε όλους αυτούς έστειλε ευχαριστήρια επιστολή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Οικονόμου λέγοντάς τους πως «μας κάνετε υπερήφανους». Και σημειώνει ότι στο πλαίσιο του ύψιστου εθνικού καθήκοντος το πολιτικό προσωπικό κλήθηκε να συμμετάσχει για πρώτη φορά ισότιμα με το στρατιωτικό προσωπικό στη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου. Εδώ όμως έμαθα ότι υπάρχει μια… παραφωνία. Έξι χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πλην 35 υπαλλήλων που προτίμησαν να πάνε.. διακοπές.

***

Κάλεσμα κοινής παρουσίας κατά της Χρυσής Αυγής

Με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης της δίκης της Χρυσής Αυγής, την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, η Νεολαία του Κινήματος Αλλαγής, απηύθυνε, μέσω επιστολής που απέστειλε στις νεολαίες των κομμάτων της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του Μέρα25, δημοκρατικό κάλεσμα κοινής παρουσίας, την ημέρα εκείνη, στο Εφετείο Αθηνών, με έναν υψηλό συμβολισμό ενότητας των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο φασισμό, το νεοναζισμό, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η δημοκρατία και το πολιτικό μας σύστημα σήμερα.

***

Ο επαναπατρισμός του Παπουτσή

Έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που ο Χρήστος Παπουτσής μετέβη στην Ουάσιγκτον και ανέλαβε τα καθήκοντα του senior advisor στην Παγκόσμια Τράπεζα. Κοντεύαμε να τον ξεχάσουμε στην Ουάσιγκτον, αλλά στο τέλος Οκτωβρίου ο 67ετής κ. Παπουτσής αφυπηρετεί και επιστρέφει στην Ελλάδα γεμάτος, όπως λέει, πλούσιες εμπειρίες και παραστάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι μπόρεσε να συνεργαστεί άρτια ακόμα και με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε εποχές που η Ελλάδα ήταν το μαύρο πρόβατο στη διεθνή οικονομική σκηνή. Μαθαίνω πως ο αντικαταστάτης του κ. Παπουτσή είναι νέος και επιτυχημένος στον τομέα του και έχει γνώση των διεθνών οικονομικών σχέσεων. Αποτελεί δε προσωπική επιλογή του Μαξίμου και όχι επιλογή του υπουργείου Οικονομικών ή του υπουργείου Ανάπτυξης. Καλή του επιτυχία.

***

Τι γυρεύει ο γερανός στη Βουλή

Όσοι πέρασαν το Σάββατο από την οδό Βασ. Σοφίας πρόσεξαν έναν τεράστιο γερανό στο προαύλιο της Βουλής να ξεφορτώνει και να φορτώνει μηχανήματα κλιματισμού. Τι ακριβώς συνέβη; Απλούστατα η Βουλή περνά στο στάδιο της ενεργειακά αυτόνομης δύναμης και αντικαθιστά τα παλιά μηχανήματα κλιματισμού με 35 ολοκαίνουργια οικολογικά που  θα εξοικονομούν και ενέργεια και που θα εξασφαλίζουν αυτονομία στον κλιματισμό.

***

120 δόσεις για εγγυημένα δάνεια

Μια καλή είδηση έφεραν οι συναντήσεις που είχε χθες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης με βουλευτές. Η είδηση που προέκυψε αφορούσε χιλιάδες επιχειρηματίες κι εμπόρους που έχουν πάρει δάνειο με εγγύηση του δημοσίου κι αυτό έχει «κοκκινήσει» λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, δεσμεύτηκε, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης, να φέρει ρύθμιση 120 δόσεων και γι’ αυτά τα δάνεια. Μια κίνηση που θα δώσει τεράστιες ανάσες σε επαγγελματίες που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνειά τους, μιας και ο τζίρος τους έχει εξανεμιστεί. Και μια ακόμη είδηση που βγήκε είναι ότι υπάρχουν σκέψεις για τη δημιουργία ενός cluster στην Πάτρα που θα αξιοποιήσει την τεχνολογία αιχμής που αναπτύσσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

***

«Βεντέτα» για τις συντάξεις 

«Βεντέτα» με τον ΕΦΚΑ έχει ανοίξει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. Χθες έστειλε άτυπη ενημέρωση στα email των δημοσιογράφων με το οποίο τους ενημέρωνε πως δεν είχε λάβει τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, κάτι για το οποίο η Διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισής είχε δεσμευθεί από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Για το λόγο αυτό το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, απέστειλε νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας όπου υπενθυμίζει τη δέσμευση του ΕΦΚΑ να στείλει τα σχετικά στοιχεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Αυτή η βεντέτα λίγο ενδιαφέρει τους 200.000 συνταξιούχους που οι αιτήσεις συνταξιοδότησης τους εκκρεμούν.

***

Κριτικοί, Νύχτες Πρεμιέρας και ρεαλισμός

 • Γενναία η απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.) να μην απονείμει το βραβείο της φέτος στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας που διεξάγεται αυτές της ημέρες σε θερινές αίθουσες της Αθήνας. «Οι αναμφισβήτητες ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς που αποτυπώθηκαν στη διαφορετική διεξαγωγή των φετινών “Νυχτών Πρεμιέρας”, καθιστά ανέφικτη τελικά για την Π.Ε.Κ.Κ. την απονομή βραβείου» αναφέρει μέλος του Δ.Σ. του σωματείου. «Δεν πειράζει, ας αποδώσουμε την όλη κατάσταση στο μυστήριο και επικίνδυνο 2020, αλλά και ας ανανεώσουμε χωρίς κανένα ενδοιασμό από τώρα το ραντεβού μας για το 2021» αναφέρει η Π.Ε.Κ.Κ που επισημαίνει ότι δεν αποσύρεται από τις “Νύχτες Πρεμιέρας”. Από την πλευρά του το φεστιβάλ ευχαριστεί για την κατανόηση και επιβεβαιώνει τη συνέχεια της συνεργασίας Π.Ε.Κ.Κ – Νυχτών Πρεμιέρας από το 2021 ελπίζοντας ότι θα είναι μια πιο φωτεινή χρονιά.

***

Τα Χανιά βαστούν γερά και προσφέρουν σινεμά

Στην ιδιαίτερη συνθήκη της νόσου COVID 19 που όλοι μοιραζόμαστε, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων καλεί τους φίλους του, για όγδοη φορά να ζήσουν την εμπειρία του – αυτή την φορά διαδικτυακά.  Το καλό είναι ότι μέρος αυτού του προγράμματος –  που θα ανακοινωθεί αργότερα μέσω της ιστοσελίδας  www.chaniafilmfestival.com) – θα παρουσιαστεί και στο φυσικό χώρο του Φεστιβάλ, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων, καθημερινά 8.00 μ.μ. -10.00 μ.μ., καθώς και σε ειδικές προβολές που έχουν προγραμματιστεί. Για να δούμε λοιπόν…

***

Στην Κάρπαθο η Πρόεδρος

Την Κάρπαθο επισκέπτεται σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για να παραστεί στους επίσημους εορτασμούς της Επανάστασης της 5ης Οκτωβρίου 1944. Θα επισκεφθεί τα χωριά Μενετές, Αρκάσα Απέρι και Όλυμπο. Η Πρόεδρος  θα αναγορευτεί και Επίτιμη Δημότης Καρπάθου. Οι ιστορικοί λένε: «Η 5η Οκτωβρίου 1944 είναι η μεγάλη γιορτή της Καρπάθου αφού μετά από 650 χρόνια σκλαβιάς, οι κάτοικοι του νησιού, ξεκινώντας από το χωριό Μενετές, αποφάσισαν ολομόναχοι, ντύθηκαν τη γαλανόλευκη και έφεραν τη λευτεριά 8 μήνες νωρίτερα από τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα τα οποία ελευθερώθηκαν τον Μάιο του 1945, όταν υπογράφηκε η συνθήκη Ειρήνης στη Σύμη».

ΒΗΜΑτοδότης


Σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου, Γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα και τον Κόσμο

Η 3η Οκτωβρίου είναι η 276η ημέρα του έτους (277η σε δίσεκτο έτος) και απομένουν 89 ημέρες μέχρι το τέλος του έτους. Τα σημαντικότερα γεγονότα, που συνέβησαν σαν σήμερα, 3 Οκτωβρίου, στην Ελλάδα κα… expertnews.gr