Το πρωτομαγιάτικο σημειωματάριο του μ/μ (01/5)

Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου και αποτελεί ημέρα εορτασμού της άνοιξης για πολλές χώρες του βόρειου ημισφαιρίου. Ο εορτασμός της έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος, με πολλά από τα αρχαία έθιμα να επιβιώνουν μέχρι και σήμερα. Στην Ελλάδα εορτάζεται εθιμοτυπικά με τη δημιουργία στεφανιών από λουλούδια. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην εαρινή ισημερία και το θερινό ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.

Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές, όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη και γίνονται μέχρι σήμερα. Με τον εκχριστιανισμό, όμως, της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα.

  • Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε τον θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής, όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.

Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορτάζοταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.

Εργατική Πρωτομαγιά: Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη. Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, πάρθηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας η απόφαση να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket. Στη γύρω περιοχή, είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα.

  • Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μια χειροβομβίδα εκτοξεύτηκε από την πλευρά των διαδηλωτών εναντίον των ένστολων και επί τόπου σκοτώθηκαν 7 αστυνομικοί. Στην συνέχεια,οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες, επίσημα οκτώ νεκροί αστυνομικοί και τέσσερις διαδηλωτές έχουν επαληθευτεί. Το γνωστό σκίτσο ενός αναρχικού που πετάει μία βόμβα εμφανίστηκε κατόπιν αυτού του συμβάντος.

Οκτώ συλληφθέντες διαδηλωτές δικάστηκαν, τέσσερις εξ αυτών καταδικάστηκαν σε θάνατο και άλλος ένας αφαίρεσε μόνος του τη ζωή του στην φυλακή. Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής.

Εργατική Πρωτομαγιά στην Ελλάδα: Τα πρώτα εργατικά κινήματα στον ελλαδικό χώρο δημιουργήθηκαν ταυτόχρονα με την ανάπτυξη της καπνοκαλλιέργειας τον 19ο αιώνα. Η πρώτη απεργία στον τότε υπό οθωμανική διοίκηση ελλαδικό χώρο, έλαβε χώρα την Πρωτομαγιά του 1888 στην πόλη της Δράμας, από τους καπνεργάτες με κύριο αίτημα τις δέκα ώρες εργασίας, καθώς εκείνη την εποχή οι εργάτες εργάζονταν από δώδεκα έως και δεκατρείς ώρες ημερησίως.

Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο νεοελληνικό κράτος, από το Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2.000 εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.

9 Μαΐου 1936: Η μητέρα του Τάσου Τούση θρηνεί τον γιο της, τον πρώτο νεκρό της αιματηρής καταστολής της διαδήλωσης των καπνεργατών της Θεσσαλονίκης. Το 1936 κορυφώνονται οι διαδηλώσεις από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στον Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός.
  • Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης.
  • Οι εργατικές κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν στην πόλη τον Μάιο του 1936, με τη μεγάλη απεργία και διαδήλωση των καπνεργατών, που πνίγηκε στο αίμα από την δικτατορική κυβέρνηση Μεταξά, με συνολικά δώδεκα νεκρούς ανάμεσα στους οποίους και ο 25χρονος αυτοκινητιστής Τάσος Τούσης, στη διασταύρωση Εγνατία και Βενιζέλου.
  • Η φωτογραφία που απαθανάτισε την μητέρα του να τον θρηνεί μόνη στο μέσον του δρόμου, στη διασταύρωση των οδών Βενιζέλου και Εγνατία, δημοσιεύθηκε στον Τύπο και αποτέλεσε την έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για την συγγραφή της συλλογής του ο Επιτάφιος. Το 1937 καθιερώθηκε η Πρωτομαγιά ως “Ημέρα Εορτασμού της Εργασίας”, και η τελευταία εβδομάδα του Απριλίου ως «Εβδοµάς Εργατικής Αµίλλης».

Στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944, η εργατική Πρωτομαγιά συνέπεσε με την εκτέλεση 200 Ελλήνων πατριωτών, κομμουνιστών και αριστερών αγωνιστών, ως αντίποινα για τον φόνο ενός Γερμανού στρατηγού και των τριών συνοδών του, που έγινε στις 27 Απριλίου 1944 σε τοποθεσία κοντά στους Μολάους Λακωνίας . Οι 200 της Καισαριανής μεταφέρθηκαν από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου ήταν κρατούμενοι, στο σκοπευτήριο της Καισαριανής και εκεί εκτελέστηκαν από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΕΣΣΔ Βιάτσεσλαβ Μολότωφ και ο Γερμανός ομόλογός του Φον Ρίμπεντροπ υπογράφουν στη Μόσχα Γερμανοσοβιετικό Σύμφωνο μη Επίθεσης, μαζί με Μυστικό Πρωτόκολλο που προέβλεπε τη δημιουργία γερμανικών και σοβιετικών σφαιρών επιρροής στην Ευρώπη.

Η «Κ» αναφέρει: «ΒΕΡΟΛΙΝΟΝ,  24 Αυγ. (Ιδ. υπηρεσία). – Χθες την νύκτα υπεγράφη εις την Μόσχαν το γερμανορρωσικόν σύμφωνον μη επιθέσεως. Εκ μέρους της Γερμανίας υπέγραψεν ο υπουργός των Εξωτερικών του Ράϊχ Ιωακείμ φον Ρίμπεντροπ και εκ μέρους της Σοβιετικής Ρωσσίας ο επί των Εξωτερικών επίτροπος Βιατισλάβ Μολότωφ, Η υπογραφή εγένετο εις το Κρέμλινον, παρίστατο δε κατ’ αυτήν και ο Ιωσήφ Στάλιν.»

Το δημοσίευμα και το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, καθώς και φωτογραφικά ντοκουμέντα από την υπογραφή του Συμφώνου Ρίμπεντροπ-Μολότωφ στην ημερομηνία 23 Αυγούστου 1939 στο χρονολόγιο της «Κ» για τα εκατό χρόνια κυκλοφορίας της.

O Μολότωφ υπογράφει το Σύμφωνο Ρίμπεντροπ-Μολότωφ (AP Images).
*****

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ

**Τα βασικά: α) Όταν ανατρέπεται δικτατορία δεν έχουμε πραξικόπημα β) καμία δικτατορία δεν παραδέχεται ότι είναι δικτατορία γ) όταν φυλακίζεις στελέχη της αντιπολίτευσης και όταν αφαιρείς από το νομοθετικό όργανο της χώρας τη δυνατότητα νομοθεσίας είσαι δικτατορία

**ΜΑΡΙΑ ΔΕΝΑΞΑ: Εκείνοι π επιχαίρουν το κάλεσμα για εξέγερση του Γκουαιδο στη Βενεζουέλα, καθ’ υπόδειξη των δημοκρατικών τους ευαισθησιών,ας καταδικάζουν και τις αστυνομικές βιαιότητες κατά διαδηλωτών και τον περιορισμό ελευθεριών στη Γαλλία. Διαφορετικά η ιστορία θα τους καταγράψει ως μαριονέτες.

  • ** Μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης η κυβέρνηση στην Αλβανία, όμως ο πρωθυπουργός Ράμα, συνεχίζει την καταπάτηση περιουσιών. Δημοσιεύματα στα αλβανικά ΜΜΕ αποκαλύπτουν ότι ο Έντι Ράμα ετοιμάζει νόμο για να πάρει στα χέρια του όλα τα παραθαλάσσια οικόπεδα φιλέτα. «Σύντομα ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ετοιμάζεται να γίνει ο μοναδικός ιδιοκτήτης όλων των παραθαλάσσιων εκτάσεων αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στις αλβανικές ακτές. Και γι’ αυτό έχει ήδη έτοιμο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Συνέλευση για τη δημιουργία Επενδυτικής Εταιρείας», γράφουν τα ΜΜΕ. Φυσικά πρώτα και καλύτερα είναι τα παραθαλάσσια οικόπεδα Ελλήνων.

** Ολοένα και μεγαλώνει η συζήτηση για την ανάγκη συνεχούς ενημέρωσης και εκπαίδευσης των πολιτών και των νομικών προσώπων για το θέμα της κυβερνοασφάλειας στην εποχή μας, με τους ειδικούς να μην παραλείπουν να τονίζουν την σημασία που έχουν ο ανθρώπινος παράγοντας και η κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, θεωρώντας πως ίσως είναι πιο σημαντικά ακόμη και από τα τεχνικά αντίμετρα που λαμβάνονται για ενίσχυσή της και η καλύτερη ασπίδα προστασίας που μπορούν να έχουν πολίτες και εργαζόμενοι!

  • ** Κι όμως, στην Αυστρία των 8,7 εκ. κατοίκων, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι (ποσοστό 17,5% του συνολικού πληθυσμού της χώρας), υποφέρουν από φτώχεια ή περιθωριοποίηση, σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2018. Ο αριθμός έχει μειωθεί ελάχιστα σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, δείχνει όμως ότι στην κεντρική Ευρώπη της ευημερίας, τα οικονομικά προβλήματα είναι έντονα. Η ΕΕ έχει στόχο να μειώσει την φτώχεια κατά 20% μέσα στο 2020. Τα έχουμε ξανακούσει…

** Οι Αυστραλοί έχουν βάλει στόχο να σκοτώσουν 2 εκατομμύρια γάτες έως το 2020. Μπορεί αρκετοί να αγαπούν τις γάτες, όμως δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για την κυβέρνηση της Αυστραλίας, καθώς ανακοίνωσε ότι στόχος της είναι να θανατωθούν δύο εκατομμύρια αιλουροειδή μέχρι το 2020, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους (σ.σ. ο πληθυσμός τους ανέρχεται στα έξι εκατομμύρια). Περίεργα προβλήματα με …περίεργες λύσεις. Κατηγορία  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Πόσα ξοδεύουμε για την Άμυνα

Πόσα ξοδεύουμε για την Άμυνα

Η Ελλάδα είναι η 36η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη αμυντικών δαπανών, στον κατάλογο του σουηδικού Ινστιτούτου SIPRI. Και αυτό ορίζεται πρωτίστως από την δαπάνη σε απόλυτους αριθμούς (5,2 δις δολάρια για το 2018). Η κρίση επέφερε μείωση των δαπανών κατά 46% και από το 3,2% επί του ΑΕΠ το 2009, στο 2,4% επί του ΑΕΠ το 2018.

  • Η Τουρκία είναι στην 15η θέση, με δαπάνη στα 19 δις δολάρια. Έχει αύξηση δαπανών κατά 65% αν και το ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι το ίδιο από το 2009 (2,5%) λόγω προφανώς αύξησης και του ΑΕΠ.
  • Η Ελλάδα δαπανά το 0,3% της παγκόσμιας αμυντικής δαπάνης και η Τουρκία το 1%. Η παγκόσμια αμυντική δαπάνη έφτασε στα 1,82 τρισ. δολάρια και είναι παραπάνω από την δαπάνη (1,5 τρις) επί Ψυχρού Πολέμου!

Το “Μπουρλότο” της Kontra Νews

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

«Κοστολογούν το πακέτο»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν στην Πειραιώς το πακέτο μέτρων που πρόκειται να εξαγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν αναλάβει να κοστολογήσουν το πακέτο παροχών και μείωσης φόρων προκειμένου να διαμορφωθεί η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Πάντως σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται να ταχθούν κατά των παροχών γιατί τρέμουν το πολιτικό κόστος. Βέβαια για τις φορολογικές ελαφρύνσεις έχουν έτοιμη τη σπέκουλα. Θα τις χαρακτηρίσουν άτολμες παρά το γεγονός ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι σημαντική και ανταποκρίνεται στο πάγιο αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών.

Μετωπική σύγκρουση

Για τη μεγάλη σύγκρουση που θα γίνει στη Βουλή στις 6 Μαΐου με αφορμή την πρόταση μομφής που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία για τον Παύλο Πολάκη, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας μετατρέπει σε ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση, προετοιμάζονται το Μαξίμου και η Πειραιώς. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει σε μετωπική επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, επαναφέροντας στο προσκήνιο όλες τις γκρίζες ζώνες της Δεξιάς διακυβέρνησης. Στην ίδια κατεύθυνση πρόκειται να κινηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναφέροντας στο προσκήνιο πέντε φακέλους με δήθεν σκάνδαλα κυβερνητικών στελεχών.

Τι δεν κατάλαβε η Φώφη

Προφανώς η κυρία Φώφη Γεννηματά δεν αντιλαμβάνεται τη σημασία του αποτελέσματος των εκλογών στην Ισπανία, ή δεν θέλει να το αντιληφθεί. Στην Ισπανία κέρδισαν οι σοσιαλιστές, οι οποίοι θα σχηματίσουν κυβέρνηση μαζί με τους PODEMOS. Όπως όλα δείχνουν, η Ισπανία θα έχει μία συμμαχία κεντροαριστερών και αριστερών δυνάμεων. Αντίθετα, η Φώφη Γεννηματά το μόνο που κάνει είναι να επιτίθεται με δριμύτητα κατά της Αριστεράς και ν’ αλληθωρίζει για συνεργασίες προς τα Δεξιά.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

Υποπτα συμφέροντα

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, είναι πολλά τα συμφέροντα τα οποία επιδιώκουν να βγάλουν από το παιχνίδι τη ΔΕΗ. Βέβαια μια τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατη, με δεδομένο ότι η ΔΕΗ παραμένει ο ενεργειακός γίγαντας της χώρας και είναι αυτή που θα καθορίσει τους όρους του παιχνιδιού.

ΩΡΑΙΑ ΕΙΚΟΝΑ: 

ΚΙΜΩΛΟΣ

Print Friendly, PDF & Email