Το πρωτοχρονιάτικο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (01.01.2021)

Εικόνα

 • Πρόσωπο της χρονιάς ο γιατρός Li Wenliang. Πρώτος κατάλαβε ότι ένας νέος κ άγνωστος φονικός ιός προκαλούσε άτυπη πνευμονία,σε πολλούς ασθενείς στο Νοσοκομείο της Ουχάν.Κατηγορήθηκε απ’το κινεζικό καθεστώς για «διασπορά φημών» κ πέθανε κ ο ίδιος,σε ηλικία μόλις 34 ετών,από Covid-19
Εικόνα

ΑΛ.ΠΑΤΕΛΗΣ: Από σήμερα άλλη μια μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές και τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης σε εισοδήματα και μισθωτούς ιδιωτικού τομέα. Ενθαρρύνουμε μισθωτή εργασία, στηρίζουμε μεσαία τάξη, κάνουμε επενδύσεις πιο ελκυστικές, αποθαρρύνουμε φοροδιαφυγή.

Η ΕΛΤΑ κούριερ καλό είναι να βγάλει τον Ερμή απο το λογότυπό της και να βάλει έναν βραδύποδα.

Εικόνα

ΜΗΝΥΜΑ: Ο Τσίπρας κάθε χρόνο όσο ήταν ΠΘ το μήνυμα του για την καινούργια χρονιά ήταν αισιόδοξο, με ευημερία, όλα πήγαιναν ρόδινα για την χώρα…Δύο χρονιές στην αντιπολίτευση προβλέπει μαυρίλα και καταστροφή! Αλέξη, εσύ να μην είσαι ΠΘ και όλα καλά θα πάνε, θα τα καταφέρουμε!

Εικόνα


Ξεκίνησε με λαμπερή ημέρα η Νέα Χρονιάστην Ελλάδα μας που το 2021 γιορτάζει όχι μια αλλά δύο, ιστορικές νίκες της. 200 χρόνια από τον εθνικό ξεσηκωμό και τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της. 40 χρόνια από την ένταξή της ως ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε ΕΟΚ. Συνεχίζουμε !


Ακούω το #MousikoKouti στην ΕΡΤ1με Πορτοκάλογλου και την υπόλοιπη απίθανη μπάντα του! Εξαίσιο ! Για μένα η καλύτερη τηλεοπτική Πρωτοχρονιά εδώ και χρόνια!

Εικόνα

Πρωτοχρονιά : Ευχές Πομπέο με φωτογραφία του Παρθενώνα | tovima.gr
Εικόνα

Ο ΒΗΜΑτοδότης

Lockdown και διακοπές στο Ντουμπάι | tovima.gr

***

«Πρόκληση», μαθαίνω πως χαρακτήρισαν κάποιοι παράγοντες το γεγονός ότι ορισμένοι διαφήμισαν το χριστουγεννιάτικο ταξίδι τους στο Ντουμπάι, ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες έμειναν αυτές τις γιορτινές ημέρες κλεισμένοι στα σπίτια τους. Ότι ορισμένοι έκαναν περιηγήσεις με τζιπάκια 4Χ4 και με μοτοσικλέτες στην Κόκκινη Άμμο, της αραβικής αυτής χώρας.

 • ενώ οι υπόλοιποι Έλληνες δεν μπορούσαν παραμονή Πρωτοχρονιάς να κυκλοφορήσουν μετά τις 10 το βράδυ. Μεγαλύτερη πρόκληση χαρακτηρίστηκε όμως το γεγονός ότι οι… σελέμπριτις (ας τους πούμε έτσι) δεν έφτανε ότι «δραπέτευσαν» αυτά τα δύσκολα Χριστούγεννα στο Ντουμπάι αλλά εμφανίζονταν και στα τηλεοπτικά πρωινάδικα και το διαλαλούσαν καμαρώνοντας επειδή αυτοί μπορούσαν να διασκεδάζουν.

***

Μόλις επιστρέψουν τους περιμένει αυστηρότατος έλεγχος και ίσως (εάν χρειαστεί) και αυστηρή καραντίνα, όπως ειπώθηκε στην κυβερνητική σύσκεψη με τηλεδιάσκεψη που έγινε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

***

Κατά την τηλεδιάσκεψη έγινε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην επιλογή ορισμένων πολιτών να φύγουν εκτός νομών για διακοπές χρησιμοποιώντας ποικίλες δικαιολογίες, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να σημειώνει πως πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιδειχθεί ιδιαίτερη αυστηρότητα στους ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και τήρηση δίχως παρεκκλίσεις όλων των πρωτοκόλλων και των περιοριστικών μέτρων καραντίνας.

 • Πού θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς

Η φράση «θα πέσει βαρύς ο πέλεκυς» σε όσους διοικητές νοσοκομείων παρεκκλίνουν του προγράμματος εμβολιασμού και εμβολιάζουν κατ΄ εξαίρεση προέρχεται από πρωτοκλασάτο κυβερνητικό στέλεχος. Η προειδοποίηση κρίθηκε αναγκαία μετά τα απαράδεκτα φαινόμενα που σημειώθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας όταν εμβολιάσθηκαν εκτός καταλόγου, δήθεν ως…VIP, 17 κυβερνητικά στελέχη. Αποτέλεσμα; Να στερηθούν το εμβόλιο 17 νοσηλεύτριες πρώτης γραμμής που δίνουν τη μάχη κατά του Covid-19 στις ΜΕΘ.

***

Φαίνεται όμως ότι ο πέλεκυς δεν θα πέσει βαρύς μόνον σε όσους διοικητές παρεκκλίνουν του προγράμματος εμβολιασμού, αλλά και στους διοικητές νοσοκομείων (κυρίως της περιφέρειας) που έως τώρα δεν ανταποκρίθηκαν στον ρόλο τους σε αυτή την δύσκολη περίοδο με τον φονικό ιό.

 • Το γεγονός ότι εντοπίστηκαν από καταγγελίες διοικητές ή αναπληρωτές τους που άφησαν κυριολεκτικά στην τύχη τους τα νοσοκομεία, ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να ενεργοποιήσει τον νόμο 4633/2019 άρθρο 35 για επαναξιολόγηση των διοικητών νοσοκομείων. Με τη νέα χρονιά, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Β. Κοντοζαμάνης θα περάσουν από την ειδική επιτροπή επαναξιολόγησης και ελέγχου της αποδοτικότητας τους συνολικά 111 διοικητές και υποδιοικητές όλων των νοσοκομείων της χώρας.

2021: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα

 • Το 2021, που όλοι αισιοδοξούμε ότι μπορεί να σημάνει την έξοδο από τους εφιάλτες, οι οποίοι κυριάρχησαν το 2020, ταυτόχρονα προβάλλει με έντονες αμφιβολίες και δυσοίωνες προεκτάσεις. Γράφει ο Γιάννης Μαρίνος
 • Μαρίνος Γιάννης
2021: Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα | tovima.gr
 • Η επικείμενη είσοδος σε ένα νέο έτος προσεγγίζεται συνήθως με ελπίδες και προσδοκίες. Ομως το 2021, που όλοι αισιοδοξούμε ότι μπορεί να σημάνει την έξοδο από τους εφιάλτες, οι οποίοι κυριάρχησαν το 2020, ταυτόχρονα προβάλλει με έντονες αμφιβολίες και δυσοίωνες προεκτάσεις.

Κυρίαρχο το δέος το οποίο προκαλεί ο προς το παρόν ακαταμάχητος κορωνοϊός (COVID-19), που αναστάτωσε τη ζωή μας, επέβαλε ασφυκτικούς περιορισμούς και συμπεριφορές, προσέβαλε με τη νόσο χιλιάδες και έστειλε στον τάφο εκατοντάδες, ενώ ταυτόχρονα κατάφερε οδυνηρό πλήγμα στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

 • Ιδιαίτερα δραματικός υπήρξε ο περιορισμός των εισοδημάτων, η διακοπή λειτουργίας και η χρεοκοπία χιλιάδων κυρίως μικρών επιχειρήσεων, η διόγκωση της ανεργίας και η μείωση του ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 20 δισεκατομμύρια ευρώ προς το παρόν, όπως αντιστοίχως και των δημοσίων εσόδων και η συντριβή του πιο παραγωγικού τομέα της οικονομίας μας, του τουρισμού. Ασύμμετρη απειλή για την ελληνική οικονομία το 2021 – η οποία μπορεί να προκαλέσει κραδασμούς – θα είναι και οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ του εξαιρετικού άρθρου διαβαστε εδώ… https://www.tovima.gr/2020/12/30/opinions/2021-sto-agnosto-me-varka-tin-elpida/

ΑΠΟΨΕΙΣ
 • Η παρακμή και οι αντοχές της Δύσης

Το πρωτοφανές για τη Δύση το 2020 είναι ότι βρέθηκε ακέφαλη για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη δίνη μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Ή, μάλλον, όχι ακέφαλη, αλλά με επικεφαλής έναν ηγέτη που τη δίχαζε αντί να την ενώνει, απελευθερώνοντας ό,τι πιο σκοτεινό.

 • Νιώσαμε για τα καλά το 2020 την παρακμή της Δύσης αλλά και τις αντοχές της. Γιατί ο Τραμπ έδειξε πού μπορεί να είναι ο «πάτος», όμως η εκλογή του Μπάιντεν απέδειξε ότι τα αντισώματα λειτουργούν ακόμη.

Οι θεσμοί της αμερικανικής δημοκρατίας πιέσθηκαν, αλλά άντεξαν στο τέλος. Ο ιδιωτικός τομέας έδειξε ότι μπορεί να ηγηθεί σε μια κρίση, έστω και αν υπάρχει κενό πολιτικής ηγεσίας.

 • Πάντως, η δοκιμασία της Δύσης δεν έχει τελειώσει ακόμη. Εκείνοι που θεωρούν ότι η καθοδική της πορεία είναι νομοτελειακή έχουν επιχειρήματα.

Εν τω μεταξύ, βλέπουμε τι μπορεί να κάνει ένας ανεύθυνος ηγέτης σε ένα κράτος με την ιστορία της Μ. Βρετανίας. Και περιμένουμε να δούμε αν ο Μακρόν θα κερδίσει το πιο δύσκολο στοίχημα, τη μεταρρύθμιση της πλέον αγκυλωμένης ευρωπαϊκής δημοκρατίας.

 • Το 2021 θα είναι η χρονιά που θα αποχαιρετήσει την πολιτική σκηνή η καγκελάριος Μέρκελ. Οταν ρωτάμε ποιος θα πάρει τη θέση της, κανείς δεν έχει μια πειστική απάντηση.

Οσοι πιστεύουν στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι ο Μακρόν είναι ο φυσικός ισχυρός ηγέτης και διάδοχος της Μέρκελ στο τιμόνι, με άποψη για το μέλλον της. Δεν έχει όμως ακόμη πείσει ούτε τον δικό του λαό ούτε και το γαλλικό κατεστημένο.

 • Οι περισσότεροι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις-κλειδιά στην Ε.Ε. δεν πείθουν και δεν εμπνέουν. Οταν ακούς ότι αναλαμβάνουν κάποια πρωτοβουλία εξωτερικής πολιτικής, μάλλον τρομάζεις…

Η Ευρώπη προχωρεί με τον δικό της τρόπο, αλλά πάντα στον αυτόματο πιλότο. Οι ΗΠΑ ξαναμπαίνουν και εκείνες σε ένα είδος αυτόματου πιλότου, αφού ο Μπάιντεν εκπροσωπεί τη θεσμική συνέχεια των κυβερνήσεων πριν από τον Τραμπ.

 • Ο κόσμος όμως αλλάζει με ραγδαίο ρυθμό γύρω μας. Η πανδημία φώτισε τις αδυναμίες και τις ανισορροπίες που ούτως ή άλλως υπήρχαν. Η Δύση πρέπει να τις αντιμετωπίσει, αν θέλει να προχωρήσει, με τρόπο αποφασιστικό.

Εχοντας γράψει όλα τα παραπάνω, οφείλω να προσθέσω πως είναι καλύτερο και σίγουρα πιο ασφαλές να γκρινιάζεις όντας μέσα στην Ευρώπη, παρά απέξω. Ευτυχώς, αυτό το κατακτήσαμε πριν από 40 χρόνια.


skitso-toy-ilia-makri-31-12-200


skitso-toy-andrea-petroylaki-30-12-200