Το πρώτο Σαββατοκύριακο με σχεδόν απόλυτη ελευθερία ξεκίνησε

Το πρώτο Σαββατοκύριακο με σχεδόν απόλυτη ελευθερία ξεκίνησε και οι πολίτες μετά από μια ζόρικη περίοδο έξι μηνών σε lockdown προσπαθούν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Ήδη σήμερα παρουσιάζεται από νωρίς το πρωί κίνηση στα λιμάνια της χώρας με πιο χαρακτηριστική περίπτωση το λιμάνι του Πειραιά στο οποίο έχουν φτάσει οι επιβάτες από τα ξημερώματα.

Τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα σε επίπεδο κυκλοφορίας, διαπεριφερειακών μετακινήσεων και επισκέψεων στα νησιά, αλλά και το χρονοδιάγραμμα των επόμενων ημερών στο πλαίσιο ανοίγματος του τουρισμού παρουσίασε αναλυτικά κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς:

Από σήμερα 14 Μαΐου, όποιος θέλει μπορεί να ταξιδέψει προς τα ελληνικά νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, αρκεί μαζί με το εισιτήριό του να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού, 14 μέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών (εναλλακτικά rapid test ή self test 24 ωρών), ή διαφορετικά να υπάρχει μία βεβαίωση νόσησης 2 ως 9 μήνες μετά από αυτή (από τις προϋποθέσεις αυτές εξαιρούνται Λευκάδα, Εύβοια και Σαλαμίνα).

Επιπλέον, από σήμερα επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, με ισχυρή σύσταση για διενέργεια διαγνωστικού τεστ, καταργείται το sms για τη μετακίνηση και το click away και click in shop για το λιανεμπόριο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 00:30 το βράδυ, με εξαίρεση μόνο για λόγους εργασίας, ιατρικούς ή βόλτα κατοικιδίου. Τέλος, σήμερα ανοίγουν τα μουσεία, με 2 μέτρα απόσταση ανά άτομο και ένα άτομο ανά 15 τμ, τα καζίνο και τα γραφεία συνοικεσίων.

Για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό, απαιτείται η συμπλήρωση της φόρμας PLF μία ημέρα πριν, πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό PCR ή rapid test, είτε βεβαίωση νόσησης από 2-9 μήνες για όλους ενήλικες και τους ανήλικους άνω των 5 ετών. Οι ταξιδιώτες επίσης θα υποβάλλονται και σε έλεγχο πιστοποίησης. Ο συνοριακός έλεγχος στην Κακκαβιά, θα λειτουργεί από τις 7 πρωί έως τις 7 το απόγευμα, με όριο έως 400 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται οι οδηγοί φορτηγών.

Δευτέρα 17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα μουσικά εκπαιδευτικά μαθήματα σε ατομικό επίπεδο και οι πρακτικές και εργαστηριακές σε ΙΕΚ. Τα σχολεία θα λειτουργούν με ένα self test την εβδομάδα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και λοιπό προσωπικό.
Παρασκευή 21 Μαΐου: Ανοίγουν τα θερινά σινεμά με κενή θέση ανά δύο άτομα, χωρίς διάλειμμα και με ηλεκτρονικό εισιτήριο.
Παρασκευή 28 Μαΐου: Ανοίγουν τα υπαίθρια θεάματα.