Το πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τετάρτη 21.10.2020)

Θεία κοινωνία, πάρτι σε πλατείες, μαζική συμμετοχή σε μυστήρια της εκκλησίας, διαδηλώσεις, κλάμπινγκ…

 • Όλοι όσοι συμμετέχουν σε όλα αυτά εν μέσω πανδημίας πιστεύουν οτι διαφέρουν μεταξύ τους ενώ στην πραγματικότητα όλοι είναι το ίδιο ανεύθυνοι, αντικοινωνικοί και επικίνδυνοι.

Ο Ενας ξεπούλησε γλώσσα, όνομα και εθνική ιστορία στους Βόρειους γείτονες μας… Και ο άλλος οριοθετεί ΑΟΖ, απομονώνει τον Τούρκο και μεγαλώνει την πατρίδα μας.


Ύβρεις και απειλές εξαπέλυσε ο Πολάκης κατά Στουρνάρα: «Την άλλη φορά τίποτα δεν θα είναι ίδιο, ελεεινέ και τρισάθλιε αρχιτραπεζίτη»

 • Καλό 3%

“Μπουμπουλίνα” μας προέκυψε ο κύριος “θα το ρισκάρουμε”. Συριζαϊκό εκκρεμές…

Παράθεση Tweet
Balafas Yiannis@ybalafas
Γ. Μπαλάφας: Η μόνη πατριωτική και υπεύθυνη στάση είναι η επέκταση στα 12 ν.μ. left.gr

Μπορούμε να μάθουμε πόσα από τα σημερινά (και τα αυριανά και τα μεθαυριανά…) κρούσματα ήταν έξω από το εφετείο; Μπορούμε να υπολογίσουμε πόσους ανθρώπους έχουν καταδικάσει σε θάνατο οι “δεν είναι αθώοι”;


ΤΣΙΠΡΑΣ: “Θα επεκτείνουμε τα χωρικά στα 12 μίλια με ένα νομο ένα άρθρο “Εγώ:”και το Casus Belliι”; Τσιπρας:”Θα βυθίσουμε τον τούρκικο στόλο”Εγώ: “Μα δεν έχουμε φρεγάτες. Τις κάναμε αλετρια, αξίνες και επιδόματα για τους αδελφούς μουσουλμάνους” Τσιπρας:”Θα το ρισκάρουμε με τους Τούρκους.


Εντάξει, το ψωμί είναι το σώμα του Χριστού και το κρασί είναι το αίμα του Χριστού. Το κουτάλι που θέλετε σώνει και καλά να ειναι το ίδιο για όλους, τι του Χριστού είναι; Μήπως αντί για χριστιανοί είστε κουταλολάτρες;


Υπάρχουν έφηβοι που μελετούν και αριστεύουν. Έφηβοι που αναγκάζονται να εργάζονται για να ζήσουν και να σπουδάσουν. Και έφηβοι που σπάνε και καίνε σε δήθεν προοδευτικές πορείες. Μαντέψτε ποιοί θα αλλάξουν τον κόσμο.


Καμια υπευθυνοτητα, καμια βελτιωση. Οι ιδιες ανοησιες οπως και πριν 6 χρονια. Να χαριστουν ολα σε ολους. 4 χρονια στην εξουσια δεν του εμαθαν τιποτα. Η απλως δεν πιστευει οτι θα την ξαναδει ποτε, οποτε μπορει να λεει οτι βλακεια θελει.

Εικόνα


Εικόνα


Τα σχόλια είναι περιττά όταν κανείς αναφέρεται στη σχέση των Ελλήνων με τον χρυσό και πιο ειδικά με τη χρυσή λίρα.

 • Πρόκειται για «παθολογική αγάπη» η οποία φθάνει σε απροσμέτρητες κορυφές σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Τότε είναι που ενεργοποιείται αυτόματα το κατοχικό σύνδρομο, με το περιβόητο «Βάστα, Ρόμελ»…

Βεβαίως, ο βίος και η πολιτεία του στρατάρχη του Χίτλερ στην έρημο της Βόρειας Αφρικής μπορεί να είναι σχεδόν μια «άγνωστη λεπτομέρεια» για τους νεότερους, όπως και τα κατορθώματα των πάσης φύσεως μαυραγοριτών στην Ελλάδα της Κατοχής, αλλά η λίρα ως επενδυτική επιλογή καλά κρατεί! Είναι βλέπετε που το ακριβό και κατά καιρούς περιζήτητο νόμισμα με τη μορφή της βασίλισσας Ελισάβετ αποτυπωμένη στην όψη του έχει περάσει στο DNA των συμπατριωτών μας, παλαιότερων και νεότερων, που έμαθαν να ζουν με τη λίρα Αγγλίας…

 • Ποιος δεν θυμάται τα αγορασμένα προικώα με τις χρυσές λίρες και τις απαιτήσεις και τα παζάρια των γαμπρών από τα πεθερικά για λίγες χρυσές λίρες. Πόσα τριάρια διαμερίσματα στην Κυψέλη ή στην Πατησίων αν είχαν φωνή θα μπορούσαν να αφηγηθούν καταπληκτικές ιστορίες από τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 για συνοικέσια, γάμους, οικογένειες και διαζύγια που στηρίχθηκαν στις προίκες των χρυσών λιρών.

Η έλευση της φονικής COVID-19 και η καραντίνα της περασμένης άνοιξης έφεραν στο προσκήνιο μνήμες όπου ο χρυσός και η λίρα Αγγλίας ως ακολούθημά του αποτελούν βασικές επενδυτικές επιλογές σε δύσκολες ώρες.

 • Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Κατά πρώτον, ας μιλήσουμε για τη μεγάλη εικόνα των διεθνών αγορών, για να πάμε στη συνέχεια στα δικά μας, δηλαδή το πώς «βιώθηκε» η εκτόξευση της τιμής του χρυσού στη χώρα μας.

Επενδυτικό καταφύγιο

Ζήτησα από τον Βασίλη Κοσμά, της Hellenic Asset Management, έναν portfolio strategist, δηλαδή έναν ειδικό που συμβάλλει στη διαμόρφωση επενδυτικής στρατηγικής στα χαρτοφυλάκια πελατών, να μου γράψει το σχόλιό του για όλα αυτά. Ανταποκρίθηκε και το κείμενο που ακολουθεί είναι δικό του:

 • «Ο χρυσός έχει αναδειχθεί το 2020 ως μία από τις επικερδέστερες επενδυτικές τοποθετήσεις σημειώνοντας άνοδο ~25% σε όρους USD (~20% σε όρους EUR) και καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό στις 6 Αυγούστου, φθάνοντας τα 2.063 USD ανά ουγκιά.

Οι παράγοντες που διαχρονικά επηρεάζουν την τιμή του χρυσού συνδέονται με την προσφορά και τη ζήτηση (επενδυτική, καταναλωτική, βιομηχανική), τις μεταβολές αποθεμάτων των κεντρικών τραπεζών, τις ροές κεφαλαίων στα ETFs που έχουν σημειωεθί μεταξύ των μεγαλύτερων ιδιωτών κατόχων χρυσού παγκοσμίως, τις πληθωριστικές ανησυχίες, τη διάθεση (ή την αποστροφή) των επενδυτών για επενδυτικό ρίσκο, την πορεία των πραγματικών επιτοκίων και τη νομισματική πολιτική των μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών.

 • Για το 2020 φαίνεται ότι οι τελευταίοι κυρίως παράγοντες ήταν οι επικρατέστεροι. Παρότι στην έναρξη της μεγάλης πτώσης των χρηματιστηρίων που προκάλεσε η κλιμάκωση της πανδημίας ο χρυσός (όπως και τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα) προσωρινά απέτυχε να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο (υποχωρώντας από τα $1.660 στις 24/2 στα $1514 στις 16/3), στη συνέχεια προσέλκυσε σημαντικές τοποθετήσεις που ώθησαν την τιμή του σε επίπεδα νέου ιστορικού ρεκόρ.

Στην πρώτη αυτή περίοδο, η γενικευμένη πτώση των πολύτιμων μετάλλων ερμηνεύθηκε από πολλούς ως αποτέλεσμα μετατόπισης κεφαλαίων για την (προσωρινή τουλάχιστον) χρηματοδότηση «προβληματικών», πιθανώς μοχλευμένων τοποθετήσεων ή στην αναζήτηση ευκαιριών που ανέδειξε η κατακρήμνιση άλλων αξιών.

Στο διάστημα που είχαν πλέον παρέμβει οι κεντρικές τράπεζες με άνευ προηγουμένου χορήγηση ρευστότητας, ο χρυσός κινήθηκε ισχυρά ανοδικά, ανακτώντας ξανά τον ρόλο του «ασφαλούς καταφυγίου» εντός του οποίου οι επενδυτές αναζητούν προστασία από πιθανά μελλοντικά πληθωριστικά επεισόδια και από τη δυσμενή προοπτική «απαξίωσης» των μετρητών τους στο μέλλον.

Διαπιστώνοντας ότι τα λεγόμενα «πραγματικά» επιτόκια (η διαφορά απόδοσης των μακροχρόνιων κυβερνητικών ομολόγων μείον τον πληθωρισμό) υποχωρούσαν σε όλο και πιο αρνητικό έδαφος, οι επενδυτές στράφηκαν στον χρυσό αναζητώντας ένα μέσο διασφάλισης της αγοραστικής δύναμης των χρημάτων τους.

 • Συμπερασματικά, απλουστεύοντας, το 2020 ο χρυσός ωφελήθηκε σημαντικά από την επενδυτική συγκυρία, όχι τόσο λόγω της «μη συσχέτισής» του με άλλες επενδύσεις όσο λόγω των νομισματικών πολιτικών που πολύ επιθετικά εφάρμοσαν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες. Η προσήλωση των επενδυτών στον χρυσό αναμένεται να διατηρηθεί, ειδικά εάν οι κυβερνήσεις διαδεχθούν τις κεντρικές τράπεζες, με συγκρίσιμα επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές.

Στην Ελλάδα, όπου ο μέσος επενδυτής είναι λιγότερο εξοικειωμένος με τις τοποθετήσεις σε χρυσό μέσω χρηματιστηρίων και περισσότερο εξοικειωμένος με τις τοποθετήσεις απευθείας σε φυσική μορφή, η δραστηριότητα ήταν περισσότερο επικεντρωμένη στις χρυσές λίρες».

Οδηγός τιμών

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι από απλά έως πολύ απλά… Οδηγός το Δελτίο Τιμών Χρυσού και Χρυσών Νομισμάτων που εκδίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά συναλλαγές της Τράπεζας της Ελλάδος με ιδιώτες έναντι ευρώ (ΠΔ 2456/00) και έως το ισόποσο των 10.000 ευρώ. Σε αυτό το Δελτίο αναφέρονται τιμές που αφορούν τις εξής κατηγορίες: Χρυσός, Λίρα Αγγλίας τίτλου 0,9166 (γραμ. 7,940-7,988), Λίρα Αγγλίας λιποβαρής ή διαφορετικού τίτλου και Νομίσματα.

 • Για παράδειγμα, στις 16 Οκτωβρίου 2020 η τιμή αγοράς της λίρας Αγγλίας από την Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 370,39 ευρώ, ενώ η τιμή πώλησής της 446,49 ευρώ. Την ίδια ημερομηνία έναν χρόνο νωρίτερα (16/10/2020) οι τιμές ήταν σημαντικά κατώτερες.
 • Η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε από ιδιώτες τη λίρα στα 306,08 ευρώ και την πωλούσε στους ενδιαφερομένους στα 369,11 ευρώ. Φέτος, η λίρα «γλείφει» τα 400 ευρώ στις αρχές Αυγούστου.
 • Πιο συγκεκριμένα, στο Δελτίο της 6ης Αυγούστου 2020 αναφέρεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αγόραζε τη λίρα στα 391,84 ευρώ και την πωλούσε στα 472,29 ευρώ. Μέχρις στιγμής -υπολογισμένο και το 3ο τρίμηνο του 2020 – έχουν αγοραστεί από την Τράπεζα της Ελλάδος 74.280 λίρες έναντι 99.744 λιρών για ολόκληρο το 2019.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ


Άσχημα τα μαντάτα για τον Άρη. Μετά τον ποδοσφαιριστή που είχε βρεθεί θετικός σε κορονοϊό το μεσημέρι της Δευτέρας (19/10), όλο το αγωνιστικό τμήμα των “κίτρινων” υποβλήθηκε σε νέο έλεγχο, ο οποίος έδειξε πως συνολικά δέκα (10) είναι τα μέλη του ποδοσφαιρικού τμήματος που διαγνώστηκαν θετικά σε Covid-19! Σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο, άμεσα τέθηκαν σε καραντίνα ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών τους. Κατόπιν τούτου, εγείρονται μεγάλα ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι εφικτό να διεξαχθεί η αναμέτρηση κόντρα στην ΑΕΛ για την 6η αγωνιστική της Super League το προσεχές Σάββατο, μιας και οι οδηγίες αναφέρουν ότι αν σε μια ομάδα βρεθούν τρία κρούσματα, ο αγώνας της αναβάλλεται!


Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με Covid-19, αντιμετωπίζουν τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν, σε σχέση με όσους νοσηλεύονται με γρίπη, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων(CDC)των ΗΠΑ.

Επειδή η νέα έρευνα αφορούσε μόνο ασθενείς που έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο, δεν μπορεί να γίνει άμεση σύγκριση για τη συνολική θνητότητα της Covid-19 και της γρίπης, όμως παρέχει νέες ενδείξεις ότι η πρώτη είναι πιο σοβαρή και πιο φονική από τη δεύτερη. Η μελέτη βρήκε πως οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για 17 σοβαρές επιπλοκές (πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια, θρόμβωση κ.α.), σε σχέση με τους ασθενείς με γρίπη στο νοσοκομείο.

Σε σχέση με τη γρίπη, οι ασθενείς με Covid-19 έχουν σχεδόν 19 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας (ARDS), καθώς επίσης υπερδιπλάσιο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή του καρδιακού μυ), εσωτερική εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (συνήθως στα πόδια), πνευμονική εμβολή (θρόμβωση στους πνεύμονες) και ενδοκρανιακή αιμορραγία.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Morbidity and Mortality Weekly Report» των CDC, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 4.000 ασθενείς με μέση ηλικία 70 ετών που νοσηλεύονταν για Covid-19, καθώς επίσης για 5.400 ασθενείς με μέση ηλικία 69 ετών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.

Διαπιστώθηκε ότι το 21% των ασθενών με Covid-19 πέθαναν τελικά στο νοσοκομείο, έναντι μόνο 4% των ασθενών με γρίπη. Επίσης, οι ασθενείς με κορονοϊό είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), ενώ η διάρκεια της νοσηλείας τους ήταν σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με την παραμονή στο νοσοκομείο των ασθενών με γρίπη.

Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με Covid-19 θα χρειαστούν εισαγωγή σε νοσοκομείο, σε σχέση με όσους έχουν λοίμωξη από γρίπη. Σύμφωνα με τα CDC, περίπου το 1% όσων αρρώστησαν από γρίπη την περίοδο 2019-2020, χρειάστηκαν εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό όσων έχουν την λοίμωξη Covid-19 μπορεί να χρειαστούν νοσηλεία.


Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να βοηθήσει, τουλάχιστον ορισμένους ανθρώπους, να αμυνθούν καλύτερα κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2 και της λοίμωξης Covid-19, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες.

 • Η μελέτη τους σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ολλανδικών νοσοκομείων βρήκε ότι όσοι είχαν εμβολιαστεί κατά της γρίπης τον προηγούμενο χειμώνα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να μολυνθούν από τον νέο ιό.

Η ανάλυση των περιστατικών Covid-19 έδειξε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων αυτών ήταν κατά 39% μικρότερος μεταξύ όσων από το νοσοκομειακό προσωπικό είχαν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο πέρυσι.

 • Αυτό επιβεβαιώθηκε από εργαστηριακά πειράματα, στα οποία φάνηκε ότι το περυσινό τετραδύναμο αντιγριπικό εμβόλιο ενισχύει την άμυνα των υγιών κυττάρων, μεταξύ άλλων βελτιώνοντας την αντίδραση των κυτταροκινών, ώστε να τα κύτταρα ανταποκριθούν πιο αποτελεσματικά όχι μόνο κατά των ιών της γρίπης, αλλά και κατά του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ρουμανικής καταγωγής καθηγητή λοιμωξιολογίας και ανοσολογίας Μιχάι Νετέα του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ράντμπουντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, δήλωσαν ότι «αυτό μπορεί να σημαίνει πως το εμβόλιο για τη γρίπη μπορεί να προσφέρει μερική προστασία έναντι και των δύο λοιμώξεων, τόσο της γρίπης όσο και της Covid-19, φέτος το χειμώνα».

 • Κάθε χρόνο η γρίπη προκαλεί 290.000 έως 650.000 θανάτους παγκοσμίως και ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται κατ’ εξοχήν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Και άλλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δώσει ενδείξεις για καλύτερη προστασία κατά του κορονοϊού όσων εμβολιάζονται για τη γρίπη. Παραμένει άγνωστος ακόμη ο ακριβής βιολογικός μηχανισμός που μπορεί να παρέχει αυτή την αυξημένη προστασία.


Οι πειρατές της υφαλοκρηπίδας

 • Νόμιζαν ότι το αν κλείσουν τον πομπό εντοπισμού AIS θα μπορούσαν να πλησιάζουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν το Καστελλόριζο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί οι Τούρκοι. Αλλά δεν υπολόγισαν τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια.

ΒΗΜΑτοδότης

Οι πειρατές της υφαλοκρηπίδας | tovima.gr

Νόμιζαν ότι το αν κλείσουν τον πομπό εντοπισμού AIS θα μπορούσαν να πλησιάζουν όσο θέλουν και όποτε θέλουν το Καστελλόριζο, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί οι Τούρκοι. Αλλά δεν υπολόγισαν τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια.

 • Έτσι σύμφωνα με την πάγια πειρατική (για πειρατική πρόκειται) πρακτική τους, έκλεισαν τους πομπούς του Oruc Reis για να μην γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις του, αλλά ξέχασαν να κλείσουν τον πομπό του συνοδευτικού του πλοίου ΑΤΑΜΑΝ. Εκείνη την ώρα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που παρακολουθούσαν τις πλόες των τουρκικών υπολόγισαν ότι το Oruc Reis έπλεε σε απόσταση 9,25 ν.μ. από το Καστελλόριζο.

***

Αλλά δεν είναι μόνον το συνοδευτικό που πρόδωσε τη θέση του Oruc Reis, είναι και τα drones «Μπαϊράκ», του γαμπρού του Ερντογάν που πετούν πάνω και κοντά στο ερευνητικό τουρκικό σκάφος. Είτε όμως έχουν ανοικτούς τους πομπούς, είτε όχι, είτε πετούν στην περιοχή drones, είτε όχι τα ελληνικά υποβρύχια Type 214, ξέρουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στην επιφάνεια της θαλάσσης και κάτω απ΄αυτήν.

 • Γνωρίζουν για παράδειγμα την ακριβή θέση των τουρκικών σκαφών (και των πολεμικών που τα συνοδεύουν), γνωρίζουν ότι το Oruc Reis έως τώρα μπορεί να έχει απλώσει καλώδια αλλά δεν έχει κάνει έρευνες. Και πώς να κάνει; Όπως μου είπαν οι στρατιωτικοί, με τόση φασαρία που γίνεται από τις μηχανές των πλοίων στην περιοχή και τα σόναρ τους, δυσκολεύει πολύ τις έρευνες.

***

Την ίδια ώρα στο Αιγαίο επικρατούσε μια περίεργη εικόνα. Έχουν περιοριστεί οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, ίσως επειδή τελευταίως ο Ερντογάν συνέλαβε 16 πιλότους των F-16, αλλά παραμένουν σταθερές οι πτήσεις των ελικοφόρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας CN-235 και των ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων. Ψάχνουν, βλέπετε, να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια, αλλά μάταιος κόπος.

***

Γιατί ο Πρωθυπουργός ακύρωσε τους φιλάθλους στα γήπεδα

Ήταν δέκα η ώρα το πρωί και στην καθιερωμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, έφτασαν τα ανησυχητικά νέα. Τα κρούσματα έως εκείνη την ώρα ήταν 559. Δηλαδή έως τις δέκα το πρωί της Τρίτης τα κρούσματα είχαν κάνει αρνητικό ρεκόρ. Ήταν η ώρα που ο Kυριάκος Μητσοτάκης πήρε την απόφαση να ακυρώσει την επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα. Στις 6 το απόγευμα στην καθιερωμένη τηλεοπτική εκπομπή για το Covid-19 ανακοινώθηκαν 667 κρούσματα από τα οποία τα 250 στην Αττική, 125 στη Θεσσαλονίκη, ενώ υπάρχουν 8 νεκροί και 87 διασωληνωμένοι. Εύθραυστη παραμένει (άρα ακόμα επικίνδυνη) η κατάσταση στην Αττική.

***

Συνωστισμός στο μετρό

Πάντως, την ώρα που ανακοινώνονταν τα νέα κρούσματα στην πλατφόρμα της «μπλε γραμμής» στο Σύνταγμα καταγράφηκαν φαινόμενα συνωστισμού. Οι επιβάτες δεν κρατούσαν τα μέτρα, στέκονταν ο ένας δίπλα στον άλλον. Να σημειώσω εδώ ότι στο μετρό Συντάγματος έγιναν rabid test. Σε 3.017 ελέγχους βρέθηκαν 29 θετικά δείγματα, με μέσο όρο ηλικίας τα 34,8 έτη. Αυτό που μου λένε οι Λοιμωξιολόγοι είναι ότι κυκλοφορούν πολλοί ασυμπτωματικοί και αυτός είναι ένας λόγος που πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα.

***

Χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο

Στις 27 Αυγούστου ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου. Μαθαίνω ότι το Προεδρικό Διάταγμα είναι έτοιμο, με το οποίο θα κλείσουν οι κόλποι θα χαραχθούν ευθείες γραμμές βάσης στην περιοχή, σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας. Έτσι δεν απομένει τίποτα άλλο από το να ψηφιστεί από τη Βουλή. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα, όπως κάθε άλλη χώρα, ασκεί πλήρη κυριαρχία στον εναέριο  χώρο της, στα χωρικά της ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του βυθού και του υπεδάφους. Η επέκταση των χωρικών υδάτων γίνεται έως το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου.

***

Η Πρόεδρος και ο Εύζωνας

Σε μια συγκινητική ανάρτηση στο Facebook προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας στην προεδρική φρουρά του ομογενούς από τις ΗΠΑ Αντρέα Χολέβα. Η Πρόεδρος Σακελλαροπούλου ευχήθηκε στον Αντρέα Χολέβα «καλός πολίτης» και εξήρε το συναισθηματικό δεσμό του Έλληνα ομογενούς με την πατρίδα του σημειώνοντας ότι «πατρίδα αποκτά κανείς μόνον όταν γίνεται πολίτης και ότι η στράτευση είναι τιμή και όχι απλώς υποχρέωση».

 • Στην ανάρτησή της η Πρόεδρος αναφέρει ανάμεσα στα άλλα:

«Από μικρό παιδί άκουγε στο σπίτι τις ιστορίες του παππού του, εύζωνα στη Βασιλική Φρουρά το 1937. Ίσως να του μιλούσαν για τον ηρωισμό των ευζωνικών ταγμάτων όταν αποτελούσαν μάχιμα τμήματα του ελληνικού στρατού. Ίσως, παιδί, να συμμετείχε κι εκείνος, όπως όλα τα ελληνόπουλα της ομογένειας, στις εθνικές γιορτές φορώντας τη στολή του «τσολιά», την εθνική ενδυμασία μας που παραπέμπει ευθέως στην επανάσταση του 1821 και στους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία.

 • Το σίγουρο είναι ότι ο 28χρονος ομογενής Ανδρέας Χολέβας ανέπτυξε όχι απλώς τον αυτονόητο συναισθηματικό δεσμό με τον τόπο της καταγωγής του, αλλά βαθιά σύνδεση με την έννοια της πατρίδας. Φόρεσε με περηφάνεια τη στολή του εύζωνα και υπηρέτησε, για εννέα μήνες, στην Προεδρική Φρουρά, φυλάττοντας τιμητικά τον θεσμό της Δημοκρατίας.

***

Συναίνεση στις προσλήψεις

Επιστολή προς όλα τα κόμματα, μαθαίνω πως έστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ώστε να υπάρξει κομματική συναίνεση στο νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Ετσι πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους όλων των κομμάτων για να συζητήσει ένα νομοσχέδιο το οποίο θεωρείται σταθμός στις προσλήψεις στο Δημόσιο, αφού μόλις ψηφιστεί θα γίνονται όλες με διαγωνισμό.

***

Κακούργημα ο βασανισμός των ζώων

Εντός της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον βασανισμό των ζώων. Μετατρέπει την ποινή από πλημμέλημα σε κακούργημα (έως και δέκα χρόνια φυλάκιση). Η εποπτεία των ζώων συντροφιάς μεταφέρεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο υπουργείο Εσωτερικών. Και τούτο επειδή οι φιλοζωικές οργανώσεις εποπτεύονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

***

Ο Τσακαλώτος έφερε την… Pretty Woman στη Βουλή

Σε αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την προστασία της πρώτης κατοικίας ήρθαν ο Χρήστος Σταϊκούρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον δεύτερο να φέρνει για άλλη μια φορά την… ποπ κουλτούρα στο κοινοβούλιο. Πέραν από τη φυματική σαρανταποδαρούσα και την Σκάρλετ Γιόχανσον ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε στην Τζούλια Ρόμπερτς, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απαράδεκτο» και «τεράστιο ψέμα», χαρακτήρισε τον κ. Σταϊκούρα ως «πρώιμο Ρίτσαρντ Γκιρ και είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε αναλάβει καμία δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

 • «Εσείς γιατί καταργείτε την προστασία; Είναι άποψη σας ή η άποψη των θεσμών; Είναι δικιά σας πολιτική; Μήπως μιμείστε τον Άδωνι που έλεγε ότι δεν θα μου κλέψει την δόξα ο Τόμσεν; Είναι ένα νομοσχέδιο που θυμίζει αυτό που έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman. Πριν καταφέρει να τον πείσει η Τζούλια Ρόμπερτς να μην καταστρέφει επιχειρήσεις. Εσείς είστε ο πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ, από εσάς η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε ποτέ», είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Από την πλευρά του, ο Χρήστος Σταϊκούρας θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του Τσακαλώτου για τη μείωση του αφορολόγητου: «Ευτυχώς δεν ήμαστε όλοι οι πολιτικοί το ίδιο. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ταυτιστεί με την λέξη ψεύτης. Λέτε ότι λέω ψέματα. Δεν ήμουν εγώ αυτός που είχε δεσμευθεί ότι θα παραιτηθεί εάν μειωθεί το αφορολόγητο και δεν το έκανε».

***

Οι μαθητές στα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας

Κάλπες στήνονται στην Πολεμική Αεροπορία για τους μαθητές. Για τους τυχερούς μαθητές (και μαθήτριες) που θα κληρωθούν να πετάξουν με ένα ελικοφόρο αεροπλάνο ή ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο του εορτασμού του προστάτη του Κλάδου Αρχάγγελου Μιχαήλ. Έτσι αυτή τη φορά η Πολεμική Αεροπορία προτιμά να βάλει στα αεροπλάνα της και να τους πετάξει ψηλά μαθητές της τρίτης Λυκείου. Τι πρέπει να κάνουν όσοι ενδιαφέρονται να πετάξουν με τους Ικαρους;

 • Πρώτα απ΄όλα να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση, εν συνεχεία όσοι και όσες επιλεγούν να προσκομίσουν τη συγκατάθεση του γονέα, θα περάσουν από ιατρικές εξετάσεις (στο Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής), θα υποστούν ένα είδος εκπαίδευσης και βρέθηκαν μετά απ΄αυτό στον αέρα. Η Πολεμική Αεροπορία φροντίζει τα πάντα ακόμα και για όσους μαθητές ή μαθήτριες που θα επιλεγούν μένουν εκτός Αττικής,. Θα παρέχεται σε αυτούς (και στις οικογένειές τους) δωρεάν παραμονή και σίτιση στις εγκαταστάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εικόνα


Εικόνα

Εικόνα