Το πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου – Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ ÁÐÏ ÔÁ ÊËÅÉÓÔÁ ÌÁÃÁÆÉÁ ÓÔÏ ÌÏÍÁÓÔÇÑÁÊÉ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ ÃÉÙÑÃÏÓ EUROKINISSI
Αλλιώτικο εξακολουθεί να παραμένει το κέντρο της Αθήνας. Ο Αύγουστος έχει μπει, οι πτήσεις έχουν ανοίξει, όμως οι τουρίστες είναι ελάχιστοι. Οι καταστηματάρχες προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν. Οι επισκέπτες πάντως δεν φαίνεται να πτοούνται από τις συνθήκες και απολαμβάνουν τις διακοπές τους σε μία άδεια Αθήνα, αλλά εξίσου πανέμορφη.
Στα γραφικά σοκάκια της Πλάκας οι επισκέπτες είναι ελάχιστοι. Το τουριστικό τρενάκι έχει μόλις δύο επιβάτες. Όσοι κατάφεραν να επισκεφθούν τη χώρα μας, βρίσκουν την πρωτεύουσα πολύ «ήσυχη». Στα καταστήματα αναμνηστικών ειδών οι πελάτες λιγοστοί. Στην εστίαση, δεν υπάρχει συνωστισμός, ενώ ορισμένα εστιατόρια δεν άνοιξαν καν. Οι επιχειρηματίες της περιοχής θεωρούν ότι η σεζόν έχει χαθεί και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο επόμενο καλοκαίρι.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA


Η σημασία του λιμανιού της Βηρυτού

Σε μια χώρα που πλήττεται από μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της, το λιμάνι της Βηρυτού παρέμεινε ένα από τα λίγα κέντρα ενεργητικής εμπορικής δραστηριότητας. Ακόμα και όταν το νόμισμα υποχώρησε και η φτώχεια αυξήθηκε, οι αποστολές αγαθών συνεχίστηκαν.

Ο Λίβανος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές για να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Οι ποσότητες του διαθέσιμου σιταριού της χώρας περιορίστηκαν από την έκρηξη, προκαλώντας φόβους για μεγάλες ελλείψεις σιταριού τις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι Αρχές προσπαθούν να εκτρέψουν τις αποστολές στο πολύ μικρότερο λιμάνι της πόλης της Τρίπολης στα βόρεια, αλλά υπάρχουν ανησυχίες ότι το λιμάνι αυτό δεν έχει την ικανότητα να δέχεται μεγάλα πλοία.

«Μόλις η θλίψη και το σοκ υποχωρήσει, ίσως προκληθούν νέες διαμαρτυρίες των πολιτών που θα απαιτούν από τους πολιτικούς των τελευταίων δύο ή τριών δεκαετιών να λογοδοτήσουν με κάποιο τρόπο. Η άλλη επιλογή είναι η υποταγή σε νέες δυνάμεις και μία απόσυρση μερίδας πολιτικών δυνάμεων» υπογραμμίζει ο Μακντίσι.


Μάσκα παντού στον πανέμορφο Πόρο

Εκτακτα μέτρα στον Πόρο μετά τα μαζικά κρούσματα | Ελλάδα | Η ...

Έκτακτα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν στον Πόρο, στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη σύσκεψη που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί του Πόρου με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου αποφασίστηκε:

●  Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.

● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων (αναμένεται έκδοση ΚΥΑ με τις επιχειρήσεις που θα δικαιούνται υπαγωγή στη σχετική ρύθμιση).

Στο νησί μεταβαίνoυν και εγκαθίστανται αύριο το πρωί  κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες  ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 07-08-2020 έως και 17-8-2020 και ώρα 06.00.


Τελειώνει το παιχνίδι που ξέραμε
Είναι προφανές ότι εν τοις πράγμασι έχουν αλλαξει οι όροι του παιχνιδιού. Οι πολιτικές αναλύσεις στον άξονα «αριστερά-δεξιά» είναι άκυρες, εκτός πλαισίου και εκτός πραγματικότητας
Κωβαίος Αγγελος
tovima.gr

Το πρόσωπο του μικρού ανασχηματισμού της Τρίτης είναι ο Πάνος Τσακλόγλου. Και επειδή δεν είχε πολυακουστεί το όνομά του τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και επειδή αποτελεί άλλη μία επιλογή, που φανερώνει την πολιτική πορεία που έχει επιλέξει ο Πρωθυπουργός.

Τελειώνει το παιχνίδι που ξέραμε | tovima.gr

Εξ αρχής στην κυβέρνηση η οποία σχηματίστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο, σε θέσεις υπουργών και υφυπουργών τοποθετήθηκαν πρόσωπα με τεχνοκρατικές περγαμηνές, άλλοι προερχόμενοι από την ΝΔ, άλλοι δίχως κομματική ταυτότητα, άλλοι προερχόμενοι από την Κεντροαριστερά.

Κάπως έτσι, δίχως τυμπανοκρουσίες και πολλή φασαρία, ο Μητσοτάκης έστειλε τα μηνύματα στο εσωτερικό της ΝΔ και στους αυτόκλητους κομματικούς «φεουδάρχες», οι οποίοι εν πολλοίς έχουν σιωπήσει και απλώς διαμαρτύρονται σποραδικά μέσω των εντύπων, με τα οποία από χρόνια έχουν χτίσει προνομιακές σχέσεις.

Η ουσία είναι πως και με την νέα του επιλογή ο Πρωθυπουργός δεν κάνει απλώς κάποιο πολιτικό «άνοιγμα» ή μία συμβολική κίνηση. Κάνει ένα ακόμη βήμα για την κατάληψη ενός πολιτικού χώρου κρίσιμου και καθοριστκού.

Το κάνει αυτό με την ανάθεση κρίσιμων αρμοδιοτήτων και χαρτοφυλακίων σε πρόσωπα από έναν πολιτικό χώρο, ο οποίος προφανώς και αναζητεί πολιτική έκφραση, αλλά δεν την βρίσκει στους φορείς που νομίζουν ότι κατέχουν την κεντροαριστερή πιστοποίηση, δικαιωματικά, τρόπον τινά, κληρονομικώ δικαίω.

Κατά τον τρόπο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ψαρεύει απλώς στα νερά της Κεντροαριστεράς. Αφήνει τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνει αυτό, μαζεύοντας πρόσωπα όπως ο Ραγκούσης, η Ξενογιαννακοπούλου και ο Μπίστης, οι οποίοι εν τέλει εξελίσσονται σε έξαλλους υποστηρικτές του «Τσιπρισμού» και τίποτε περισσότερο.

Οι διαμαρτυρίες του ΣΥΡΙΖΑ για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης είναι ενδεικτικές και χαρακτηριστικές. Το να κατηγορείται ο Τσακλόγλου ως νεοφιλελεύθερος είναι τόσο άστοχο όσο το να επαινείται η Τζάκρη ως αντιμνημονιακή.

Όλα αυτά συμβαίνουν βέβαια σε μία εποχή δύσκολη, η οποία κυριαρχείται από παραμέτρους πρωτοφανείς και με άδηλη επίπτωση. Συμβαίνουν όμως και σε μία εποχή αυξημένων απαιτήσεων και με βασικό ζητούμενο την αποτελεσματικότητα και τη νηφαλιότητα.

Είναι μία περίοδος στο τέλος μίας δεκαετίας διαρκών διαψεύσεων, πολιτικής απάτης και ανατροπών. Στο διάστημα του τελευταίου έτους και αφότου κατέρρευσαν μύθοι της Αριστεράς και αποκαλύφθηκαν οι σκοτεινές της σχέσεις με ένα τμήμα της Δεξιάς, ο Μητσοτάκης επιχειρεί μια πολιτική αλλαγή. Από το αν θα επιτύχει το εγχείρημα ή όχι θα κριθούν πολλά και για τη χώρα.

Είναι προφανές ότι εν τοις πράγμασι έχουν αλλαξει οι όροι του παιχνιδιού. Οι πολιτικές αναλύσεις στον άξονα «αριστερά-δεξιά» είναι άκυρες, εκτός πλαισίου και εκτός πραγματικότητας. Όλα αναθεωρούνται και αναπροσδιορίζονται.

Κάποιοι το έχουν αντιληφθεί, κάποιοι άλλοι κάνουν τις αναλύσεις τους με λάθος εργαλεία….


  • Ένα παράλληλο, ψηφιακό σύμπαν
  • Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε. Πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι;
Ένα παράλληλο, ψηφιακό σύμπαν | tovima.gr

Σε μια Δημοκρατία η ισχύς των νόμων υποτίθεται πως είναι καθολική. Με την έκρηξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης όμως ο κυβερνοχώρος άρχισε να «αυτονομείται» από την υπόλοιπη κοινωνία και να παίρνει αποστάσεις από τους κανόνες της.

Σταδιακά, υπό το καθεστώς μιας ιδιότυπης ανοχής στο όνομα μιας δήθεν ελευθερίας, εκκολάφθηκε ένα νέο, παράλληλο σύμπαν, με δικούς του άγραφους νόμους.

Η αρχή του σεβασμού και της προστασίας της ανθρώπινης αξίας άρχισε να σχετικοποιείται και να υπονομεύεται. Σε τέτοιο βαθμό που πλέον θεωρείται σχεδόν αυτονόητο ότι ο καθένας μπορεί να λέει ανεμπόδιστα ό,τι θέλει, για όποιον θέλει, γνωρίζοντας ότι δεν κινδυνεύει να τιμωρηθεί.

Οι συκοφαντίες, η σπίλωση συνειδήσεων και η δολοφονία χαρακτήρων αποτελούν για πολλούς συμπολίτες μας – συχνά υπεράνω υποψίας – το καθημερινό, προσφιλές τους σπορ. Μια συνήθεια που έγινε λατρεία.

Οι ύβρεις και οι απειλές στον «πραγματικό» κόσμο συνιστούν έγκλημα κατά της προσωπικής ελευθερίας και επισύρουν, έστω και με καθυστερήσεις, ποινές. Στον άυλο ιντερνετικό κόσμο της ανωνυμίας συνέπειες ως επί το πλείστον δεν υπάρχουν. Από τη στιγμή που τέτοιου είδους εκπτώσεις γίνονται έστω και σιωπηρά αποδεκτές, πριονίζεται ένας βασικός πυλώνας της Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη.

Με μία από τις συνέπειες αυτής της χρόνιας ατιμωρησίας βρισκόμαστε και πάλι αντιμέτωποι. Αυτή τη φορά με αφορμή τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Τώρα θα επιχειρηθεί, μαθαίνουμε, να μπει φρένο στη διασπορά ανυπόστατων ειδήσεων που αν μη τι άλλο προσβάλλουν την κοινή λογική.

Προκύπτουν ωστόσο δύο ερωτήματα: Γιατί τόση μεγάλη καθυστέρηση; Και πόσο επώδυνη θα είναι η επόμενη αφορμή που θα προκύψει ως αποτέλεσμα της διαδικτυακής ασυδοσίας;


Πώς σχολίασαν τα γερμανικά ΜΜΕ τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου

Φωτ. ΙΝΤΙΜΕ

Η είδηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταδίδεται και από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν κυρίως τις πληροφορίες από ανταποκρίσεις των Πρακτορείων.

«Έπειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στην Μεσόγειο», επισημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Stern, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνοντας λόγο για «αντίδραση σε μια παρόμοια συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Η συμφωνία της Άγκυρας με την Τρίπολη, όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

«Με την συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας χαράσσεται μια γραμμή διαμέσου της τουρκολιβυκής Ζώνης. Διότι η νέα ελληνοαιγυπτιακή Ζώνη ταυτίζεται με αυτήν στο μεγαλύτερο μέρος της», συνεχίζει το τηλεγράφημα του dpa και προσθέτει ότι «η Τουρκία είχε συνάψει την συμμαχία με την Λιβύη επειδή στην διαμάχη για φυσικούς πόρους στην Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα».

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Αθήνα προσπαθεί για μια συμφωνία ΑΟΖ και με την Αλβανία. Στο αντίστοιχο τηλεγράφημα της γερμανόφωνης υπηρεσίας του πρακτορείου Reuters παρατίθενται ακόμη δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι για την συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ: Ο υφυπουργός αρμόδιος για την ενημέρωσή μας κ. Πέτσας, διένειμε ένα χάρτη που απεικονίζει τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για την ΑΟΖ.
  • Αναρωτιέμαι από που αντλεί την αρμοδιότητα να μας περιφρονεί με ένα χάρτη ακαταλαβίστικο, που δεν παρέχει καμιά πληροφορία. Συσκοτίζει!
Εικόνα

Μ.ΤΣΩΧΟΣ: Το επίπεδο του φετινού Ολυμπιακού είναι, αποδεδειγμένα πλέον, τέτοιο που μπορεί να είναι μία ισάξια ομάδα με την Αρσεναλ και τη Γουλβς, την Κυπελλούχο και την 7η του πρωταθλήματος της Αγγλίας αντιστοίχως. Σπουδαία δουλειά από τον Πέδρο Μαρτίνς…


Ρ. ΚΟΡΟΜΗΛΑ: Σας κουράζουν οι ανήμποροι ηλιωμενοι γονεις σας ε; Οι φωνες σας,οι επιπλήξεις κ το ανάθεμα πάει σύννεφο! Βοα το συμπαν! Αφου αντέχει η ψυχή σας να βλέπετε τρομαγμενους στη γωνια κ αδυναμους τους ανθρωπους που σας έφεραν στον κόσμο κ πάλεψαν να σας κάνουν «ανθρώπους» τι να λέω;


This is not football. 
Εικόνα

Η οριοθέτηση ΑΟΖ με Ιταλία/Αίγυπτο είναι αναμφίβολα ότι πιο θετικό μπορούσαμε να επιτύχουμε στην παρούσα φάση. Επεται δύσκολη συνέχεια με την Τουρκία. Τώρα γιατί οι πρωταγωνιστές της επίσης δύσκολης συμφωνίας με Βόρειο Μακεδονία βλέπουν … «συμβιβασμό» είναι αξιοπερίεργο.


On Behalf of the Turkish state I hereby announce that in response to the EEZ deal signed between Egypt and Greece; Turkey will be signing an EEZ deal with Iceland. Take that fucking Yunistan.

Εικόνα


Στους 23 Τούρκους που ζήτησαν άσυλο στην Χίο επιβλήθηκε πρόστιμο 5,000€ στον καθένα όπως ορίζει ο νόμος… στους εκατοντάδες λαθρομετανάστες που βγαίνουν με βάρκες στα νησιά γιατί δεν κάνουν το ίδιο;;


Δεν ειναι μόνο του Αλέν το λάθος. Ο Μπα του δίνει την πάσα, με τον Ποντένσε μέσα στην περιοχή. Ούτε στον Άλισον δεν κάνεις τέτοια πάσα ….


Σε λίγο δεν θα γράφουμε τίποτε. Απλώς θα ποστάρουμε τα κλάματά τους…

Εικόνα


ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γεωργιος Παπανδρεου, γιος του αειμνηστου πρωην Πρωθυπουργου με την μεγαλη θεατρινα Κυβελη,δεν ειναι πια μαζι μας. Ενας καλοκαγαθος ανθρωπος με ευαισθητο ψυχισμο. Αγαπητος σε οσους τον γνωριζαν. Τα τελευταια χρονια ηταν μονος σε γηροκομειο. Χωρις οικογενεια διπλα του. Παραπονεμενος..


Ακομη στα εθνικά θέματα λειτουργούν με λογική Πολάκη, μετατρέποντας τον ΣΥΡΙΖΑ παλι σε κόμμα αγανακτισμένων. Απλά αυτή τη φορά η αγανάκτηση έχει να κάνει με την απώλεια της εξουσίας. Με την χαμένη γοητεία (και συνάμα δύναμη) του παραλληλου κράτους που έστησαν.


Παρακολουθώ ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζουν που δεν έχει τουρισμό η χώρα, ευελπιστούν σε ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού που θα αφήσει πολλούς νεκρούς και επενδύουν στην οικονομική καταστροφή της χώρας. Και όλα αυτά γιατί συνήθισαν τις υπουργικές καρέκλες


“Βγάζουν αφρούς” οι Τούρκοι για τη συμφωνία οροθέτησης ΑΟΖ – Κατηγορούν τον Σίσι ότι πρόδωσε την Αίγυπτο – Infognomon Politics

“Βγάζουν αφρούς” οι Τούρκοι για τη συμφωνία οροθέτησης ΑΟΖ – Κατηγορούν τον Σίσι ότι πρόδωσε την…
Η ανάρτηση της Yeni Şafak Η εφημερίδα Yeni Şafak, που αποτελεί την επικοινωνιακή ναυαρχίδα του Ερντογάν και του ΑΚΡ, με έκτακτη είδηηση που αφορά την υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση των…

infognomonpolitics.gr


ΝΙΚ.ΣΩΤ: Σε 12 μήνες:

Έχει μια ιστορική υγειονομική νίκη-covid.
Έχει κάνει πελάτη τον Ερντογάν 2-0.
Έχει υπογράψει #ΑΟΖ με Ιταλία,Αίγυπτο.
Έφερε 72δις.
Έχει διαλύσει το Τσίπρα σε όσες κάλπες στήθηκαν.
Έχει εκτινάξει τη διαφορά στις 20 μονάδες ΝΔ-Συριζα
Ναι αλλά για τους ζαιους δεν τραβάει

Καλό θα ήταν οι πρώην ΥΠΕΞ να αποφεύγουν γραπτές δημόσιες δηλώσεις για ΑΟΖ και Αιγαίο. Δεν ξέρω αν το έχουν αντιληφθεί αλλά προσφέρουν διπλωματικά επιχειρήματα στους απέναντι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πιθανή Διαιτησία.