Το πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (27.8.2020)

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ Forum:

To οπλο που πρεπει να αποκτησουμε για να θωρακισουμε την χωρα μας ειναι η προοδος..

Να απαλλαγουμε απο το συνδρομο του ζητουλα,του χρεοκοπημενου,του επαιτη ..του τριτοκοσμικου.

Η προοδος-αναπτυξη ειναι η καλυτερη θωρακιση των συνορων μας..που αν συνδυαστει με επενδυσεις του διεθνους οικονομικου  παραγοντα, θα καταστησει γραφικες εως γελοιες τις  τουρκικες διεκδικησεις.

Απλα η επιβιωση μας περνα μεσω της Ισραηλοποιση μας…και Ισραηλοποιηση σημαινει ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ-ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ-ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ…

Πριν την αναπτυξη εκπληκτικων ενοπλων δυναμεων το Ισραηλ ιδρυσε ενα συγχρονο δυτικο κρατος,αφησε την σφραγιδα του σε ολους τους κλαδους της επιστημης Βραβευμενο με  202,Νομπελ  εκ των οποιων: 35 στη Χημεια, 54 στην Ιατρικη, 56 στη Φυσικη, 33 στην Οικονομια, 15 στη Λογοτεχνια.

Πριν την αποκτηση αποτελεσματικων οπλων απεκτησε πρωτοπορες τεχνολογικες εταιρειες 54 εκ των οποιων ειναι εισηγμενες στον NASDAQ…Η πλεον ανυδρη χωρα της μεσης ανατολης καταφερε να εξαγει τις μεγαλυτερες ποσοτητες νερου..

Τελος ριξτε μια ματια στην καταταξη των πανεπιστημιων του απο παγκοσμιους αξιολογητες και θα καταλαβαιτε…γιατι ολοι το σεβονται.

Αρα ή Ισραηλοποιουμαστε…η επιστρεφουμε στην οθωμανικη αυτοκρατορια…

 • Υ.Γ Την τελευταια φορα που ξαναβρεθηκαμε στο ιδιο διλημμα [φεσι η τιαρα] επιλεξαμε συνειδητα φεσι!

**

Η πολιτική αδράνεια και η καθυστέρηση στην ανακήρυξη της Ελληνικής θαλάσσιας οικονομικής ζώνης παράλληλα με την μή ύπαρξη διαλόγου μέχρι πρόσφατα με όλες τις γειτονικές χώρες για καθορισμό των θαλάσσιων οικονομικών ζωνών και ο φόβος ανάληψης οποιουδήποτε πολιτικού κόστους οδηγεί σε εκ των υστέρων πανικόβλητες ενέργειες και σε κακές συμφωνίες και ίσως σε καταστροφικούς πολέμους.

To διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συμβάσεις όταν αμφισβητούνται από γειτονικές χώρες και όταν δεν υπάρχει διάλογος τότε φτάνουν στα πρόθυρα ενός καταστροφικού πολέμου, πρώτιστος στόχος πρέπει να είναι πάντοτε η ειρηνική επίλυσης των διαφορών με διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και οι διαφορές να επιλύονται με διάλογο και προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο για να αποτυπώσει και να καθορίσει το διεθνές δικαστήριο ποιο είναι επιτέλους το διεθνές δίκαιο.


Αιγιαλίτιδα ζώνη και χωρικά ύδατα είναι το ίδιο πράγμα. Ο εθνικός εναέριος χώρος που συνήθως συμπίπτει με τα χωρικά ύδατα ως προς το εύρος του δεν είναι το ίδιο πράγμα με το FIR.

 • Το FIR είναι πολύ ευρύτερος χώρος από τον εθνικό εναέριο χώρο, και σε αυτόν μία χώρα έχει την ευθύνη και την αρμοδιότητα ρύθμισης της εναέριας κυκλοφορίας. Τέλος, ΑΟΖ σημαίνει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και όχι Ανεξάρτητη.

Γεωγραφικά η ΑΟΖ ταυτίζεται με την υφαλοκρηπίδα αλλά είναι ευρύτερη έννοια αφού περιλαμβάνει τα αποκλειστικά δικαιώματα εκμετάλλευσης όχι μόνο του βυθού αλλά και των αλιευμάτων και οτιδήποτε άλλου πόρου υπάρχει μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας και του βυθού.


Το Διεθνές Δίκαιο που επικαλείται διαχρονικά η Τουρκία, υπάρχει μόνο στα κεφάλια των ηγεσιών της. Βάσει Διεθνούς Δικαίου, η Τουρκία έχει όντως δικαιώματα, τόσο στο (Βόρειο) Αιγαίο, όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τα οποία ως κυρίαρχο κράτος, ούτε αναγνωρίζει, ούτε έχει υπογράψει τη σχετική Διεθνή Συνθήκη Δικαίου της Θάλασσας! Μια αλλοπρόσαλλη πολιτική βάρβαρου κράτους.


Από τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου.

 • Συρια,και Ισραηλ δεν υπέγραψαν.
 • Λιβυη δεν επικύρωσε.
 • Ιταλία, Μάλτα ναι, ΕΛΛΑΔΑ, Κύπρος ναι, Λίβανος ναι, Αίγυπτος ναι.
 • Τουρκία οχι.
 • Αλβανια ναι. Μαυροβούνιο ναι. Κροατία ναι.
 • Βοσνία ναι. Σλοβενία ναι. Τυνησία ναι

Παντελής Σαββίδης: Αθηναϊκές ψευδαισθήσεις

 • *Δημοσιεύθηκε στη “Μακεδονία της Κυριακής” στις 23 Αυγούστου 2020

Περισσότερο λόγω παρασιτικής αντίληψης ενός κατεστημένου που ταλαιπωρεί τη χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες και λιγότερο λόγω αντικειμενικών δυσκολιών, στην ελληνική πρωτεύουσα έχει διαμορφωθεί μια σωρεία ψευδαισθήσεων για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

 • Οι δύο ακραίες της μορφές είναι από τη μία να πάρουμε τα όπλα και να πολεμήσουμε και από την άλλη να τα βάλουμε όλα στο τραπέζι διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Οι εκφραστές της τελευταίας θα προσέφεραν περισσότερα στη χώρα αν χρησιμοποιούσαν για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων την φαιά ουσία που καταναλώνουν για να δικαιολογήσουν την τουρκική επιθετικότητα.

Δεν πιστεύω στο διαχωρισμό πατριωτών και μειοδοτών. Όλοι επιθυμούν την ακεραιότητα της χώρας αλλά υπάρχει η ψευδαίσθηση πως με την Τουρκία η Ελλάδα μπορεί να τα βρει. Κάνουν λάθος όσοι πιστεύουν πως θα την κατευνάσουν αν ικανοποιήσουν τις τρέχουσες απαιτήσεις της. Η Τουρκία θέλει να κυριαρχήσει στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία.

 • Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζεται πολιτικά και διπλωματικά. Θα σταματήσει μόνο αν συναντήσει σκληρή ισχύ. Δυστυχώς, μόνο αυτήν τη γλώσσα καταλαβαίνει. Φάνηκε όταν μετά το επεισόδιο σύγκρουσης των δύο φρεγατών απέσυρε το ερευνητικό της πλοίο και ηρέμησε το στόλο της για να εκτιμήσει όχι, μόνο, το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η φρεγάτα της αλλά και την αποφασιστικότητα της ελληνικής πλευράς.

Ο κ. Μητσοτάκης ήταν πολύ καθησυχαστικός. Οπότε ο Ερντογάν αναθάρρησε και άρχισε, πάλι, τις προκλήσεις. Αυτή η φοβία του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου απέναντι στην Τουρκία έχει να κάνει με την απειρία των ηγετών του και με την έλλειψη εξοικείωσης σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αλλά και οι αποτυχημένες σύγχρονες προσπάθειες αντιπαράθεσης με την Τουρκία δημιούργησαν ένα σύνδρομο.

 •  Αυτό το σύνδρομο πρέπει να ξεπεραστεί. Και ξεπερνιέται με αυτοπεποίθηση και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλος δρόμος με την Τουρκία. Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει άλλη γλώσσα. Ή θα της παραδοθείς, όπως έκανε το σύνολο των βαλκανικών χωρών ή θα της προβάλλεις σκληρή ισχύ. Δεν πιστεύω πως υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που θα θελήσει να της παραδοθεί. Άρα η λύση βρίσκεται στις ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπάρχει και μία άλλη σχολή σκέψης που παλιά χαρακτηριζόταν «φαναριώτικη» και σήμερα εκφράζεται από τη θεωρία του Ενδιάμεσου Χώρου του Δημήτρη Κιτσίκη η οποία προτείνει συνεργασία, ακόμη και ομοσπονδοποίηση Ελλάδας – Τουρκίας.  Δεν νομίζω πως συζητά κανείς στα σοβαρά αυτήν την άποψη. Ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία.

 • Το ερώτημα, τώρα, είναι αν μπορεί να αντιπαρατεθεί η Ελλάδα με την Τουρκία. Και η απάντηση είναι θετική σ’ αυτό που θέλει να επιδιώξει η Ελλάδα. Παρά την εγκατάλειψή τους στον τομέα των εξοπλισμών τα τελευταία δέκα χρόνια, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να προβάλλουν, ακόμη, σοβαρή ισχύ απέναντι στην Τουρκία. Υπάρχουν τομείς που υπερτερούν αλλά, κυρίως, το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι το ανθρώπινο δυναμικό τους.

Η αντιπαράθεση στη θάλασσα μεταξύ των δύο φρεγατών, ο εντοπισμός και ο εγκλωβισμός των υποβρυχίων της Τουρκίας (ένα, μάλιστα, το έστειλε ανοικτά του Σουνίου), οι αερομαχίες στον ουρανό του Αιγαίου και άλλα, το μαρτυρούν. Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Λήμνος» επέδειξαν εξαιρετική ναυτοσύνη στην αντιπαράθεσή τους με την τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, στην οποία επέβαινε και ο τούρκος διοικητής φρεγατών.

 • Η Κεμάλ Ρέις επιχείρησε, εν είδει μαγκιάς να περάσει μπροστά από την ελληνική φρεγάτα αφού την επακουμβίσει αλλά το αποτέλεσμα ήταν η πρύμνη του τουρκικού πολεμικού να ακουμπήσει στην πλώρη του ελληνικού και να υποστεί σοβαρές ζημιές το τουρκικό πλοίο.
  Λάθος η επικοινωνιακή τακτική της ελληνικής κυβέρνησης να αποσιωπήσει το γεγονός.

Ο Ερντογάν αφού συμφώνησε στην αρχή στην αποσιώπηση του γεγονότος για να εκτιμήσει την κατάσταση, εξέθεσε την ίδια μέρα και την Αθήνα και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αφού διαπίστωσε ότι όλα βρίσκονται υπό έλεγχο.

 • Το ελληνικό ναυτικό υπερισχύει του τουρκικού στη ναυτοσύνη. Έχει, όμως, και υψηλό ηθικό. Οι συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας έχουν φέρει στο «αμήν» τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις οι οποίες είναι έτοιμες για κάθε είδους επιχείρηση αν πάρουν εντολή από την πολιτική ηγεσία. Αντιθέτως, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις καλούνται να υπερασπίσουν μια φαντασίωση για την οποία δεν είναι όλοι πεπεισμένοι.
 • Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται ότι η πτώση της επιρροής του στην τουρκική κοινωνία μπορεί να φέρει το πολιτικό του τέλος (φαντάζεστε τι θα συμβεί μετά) και ανοίγει, συνεχώς, μέτωπα όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό.
 • Την Τετάρτη τα έβαλε με τον Κεμάλ γιατί υπέγραψε τη Συμφωνία της Λωζάννης και παραχώρησε με τη συμφωνία αυτή νησιά στην Ελλάδα τα οποία ο Ερντογάν αλλά και ένα μέρος του τουρκικού κατεστημένου θεωρούν τουρκικά. Μιλάμε για κατοικημένα νησιά.
 • Ας μην έχουμε αυταπάτες πως η Τουρκία δεν θα διεκδικήσει ενόπλως τα νησιά αυτά αν δει ήπια αντίδραση από πλευράς Ελλάδας. Οι διεθνείς συμφωνίες είναι καλές αλλά χρειάζεται και ισχύς για να επιβληθούν αν έχεις να κάνεις με έναν γείτονα όπως η Τουρκία.
 • Η Συνθήκη των Σεβρών υπογράφηκε αλλά δεν εφαρμόστηκε γιατί την αμφισβήτησε η Τουρκία. Χρειάστηκε η μικρασιατική εκστρατεία για να επιβάλλει την άποψή του ο νικητής. Η συνθήκη της Λωζάννης που καθορίζει τα σημερινά σύνορα της Ελλάδος ισχύει εδώ και εκατό, περίπου, χρόνια αλλά την αμφισβητεί η Τουρκία του Ερντογάν.
 • Η συνέχιση της ισχύος της προϋποθέτει ένοπλη ισχύ. Διαφορετικά όχι, μόνο, τα νησιά αλλά και η Θράκη θα μπουν στο στόχαστρο της Άγκυρας. Ήδη, κάνει σχετικές νύξεις.
  Την σκληρή αντιπαράθεση με την Τουρκία δεν θα την αποφύγει η Ελλάδα όσους διαλόγους και να κάνει με τη γειτονική χώρα.
 • Γι’ αυτό ο εκσυγχρονισμός των ενόπλων δυνάμεων σε μέσα, ανθρώπινο δυναμικό, δομή διοίκησης και επιχειρησιακό δόγμα είναι εκ των ουκ άνευ. Οι ένοπλες δυνάμεις, ακόμη, μπορούν. Αλλά για να συνεχίσουν να επιτελούν το ρόλο τους πρέπει να ενισχυθούν.

Είμαι σίγουρος ότι αυτό πιστεύει και ο κυβερνήτης της φρεγάτας «Λήμνος» Ιωάννης Σαλιάρης. Αυτό πιστεύουν και τούρκοι πρώην επιτελείς που στις τηλεοπτικές μεταδόσεις στη χώρα τους αναγνωρίζουν την ικανότητα και τις δυνατότητες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και υπογραμμίζουν πως ένα πόλεμος με την Ελλάδα μπορεί να έχει αβέβαιο αποτέλεσμα.


Εντάξει τώρα…Το ότι η ΜΙΤ και οι συν αυτώ θα έχουν προσεγγίσει και ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙ  αριστεριζουσες χαλαρές αν όχι εχθρικές της εθνικής συνείδησης ομάδες ειναι κατι που βάσιμα το υποπτεύονται ακόμη και οι γάτες του πεζοδρομίου μου..

Απόψεις για “τις ολισθηρές προβλήτες της Σμύρνης “σε δραματικές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας είναι λογικό να υποθέσει  κανείς ότι δεν εκφέρονται στην τύχη. Βέβαια το ότι έναντι ανταλλάγματος θα υπάρχουν Έλληνες ΜΗΔΙΣΑΝΤΕΣ  είναι κάτι που το ξέρουμε εδώ και ΑΙΩΝΕΣ.

Απλά να ξέρουν όλοι αυτοί οι αντεθνικά πρόθυμοι με τον διεθνιστικό ακροαριστερό μανδύα
όσο και αν νιώθουν την υποχρέωση να δικαιολογήσουν το ανατολίτικο μηνιάτικο τους, ότι αν τα πράγματα  φθάσουν στα άκρα με την Τουρκία το μέλλον τους στην χώρα προδιαγράφεται ανησυχητικό.


Για το σύντροφο που ονομάζει “ηγέτη” τον Αλέξη. Ήθελα να βάλω και φωτογραφία από την αξεπέραστη εμφάνιση με τον Bill Clinton, αλλά θα ήταν πλεονασμός! Ο ορισμός του αγράμματου με χαώδη ανεπάρκεια, να εξυμνείται ως “ηγέτης” , με ανταμοιβή κάποια λεπτά του ευρώ…


Παρακολουθώντας την τρέχουσα επικαιρότητα, υπάρχει από την μια η μοντέρνα ελαφρότητα μερίδας πολιτικών (π.χ. “Η απάντηση μας στην Τουρκία είναι ΕΕ, Διεθνές Δίκαιο, 21ος αιώνας” είπε ο Δένδιας), και η καλλιέργεια ενός συνδρόμου Θερμοπυλών από μερίδα άλλων. Για τους δεύτερους, καλό είναι να θυμόμαστε ότι εκείνη η νίκη επί των Περσών οφειλόταν κατά κύριο λόγο στον Θεμιστοκλή, που έφτιαξε ναυτικό και άφησε την Αθήνα να λεηλατηθεί δυο φορές επιλέγοντας σοφά το πεδίο αντιπαράθεσης.

 • Είναι προφανές νομίζω ότι πέρα από την όλη φιλολογία που αναπτύσσεται για το τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα, το πρωτεύον, το πιο ουσιώδες, το πλέον σημαντικό, είναι η δημιουργία ισχυρού Ναυτικού. Όχι για για συνεπικούρηση διπλωματικών προσπαθειών, αλλά ως η βάση της ανεξάρτητης, ισότιμης ύπαρξης της. Η σωτηρία της Ελλάδας είναι τα ατσάλινα τείχη (όχι βέβαια κάτι σαν αυτό που χτίζεται στον Έβρο).

 • 14/08/2009 12:48

Τουρκία: Ξεπέρασαν τις 22.500 οι ξένες επιχειρήσεις τον Ιούλιο
Ξεπέρασαν τις 22.500 τον Ιούλιο οι ξένες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Anatolia.

Στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας έδειξαν ότι συνολικά 22.505 ξένες επιχειρήσεις είχαν παρουσία στην Τουρκία τον Ιούλιο, εκ των οποίων 17.725 νέες.

Το 54,7% των ξένων επιχειρήσεων στην Τουρκία, ήτοι 12.312, είναι επιχειρήσεις από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η Γερμανία με 3.852 επιχειρήσεις και ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ολλανδία με 2.123 και 1.731 επιχειρήσεις αντίστοιχα. Οι αμερικανικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Τουρκία ανέρχονται σε 1.118, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

https://www.capital.gr/forum/thread/1329592?page=1&messageId=1332338

Αυτα συνεβαιναν στην Τουρκια το ετος 2009 για να ξερουμε τον λογο για τον οποιο δεν προκειται να ακουμπησουν ποτε την Τουρκια (μεσω κυρωσεων) και να ξερουμε γιατι η τουρκια αναπτυχθηκε με 7% ετησιως ολα αυτα τα χρονια


Επειδή κατά την άποψη σας μορφωμένοι του Columbia University μας έφεραν σ΄αυτό το χάλι, εσείς προτείνετε για πρωθυπουργό της χώρας αυτόν τον αστοιχείωτο!

Το να έχεις αποφοιτήσει απο το Columbia, δεν σε κάνει απαραίτητα κατάλληλο για πρωθυπουργό. Το να είσαι όμως αγράμματος σε κάνει ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ!

Ο Αλέξης στέλνει μήνυμα για τα 100 χρόνια από το τέλος του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου. «Ο Χίτλερ, ο Μουσολίνι, απευθύνθηκαν σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος και η απόγνωση. Οι κυρίαρχες ελίτ ήταν απολύτως ανυπόληπτες».

Θέλοντας να υποστηρίξει ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τις μνημονιακές πολιτικές και με την γνώση του πολιτικού μηχανικού δηλώνει: «Κάναμε στροφή 360 μοιρών» δηλαδή ξεκινήσαμε, κάναμε ένα ολόκληρο κύκλο και μετά από τόσο κόπο επιστρέψαμε  στο σημείο εκκίνησης!

Κατά την επίσκεψη του στην Λέσβο μαζί με τον Μάρτιν Σούλτς, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τις απαραίτητες δηλώσεις για την σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν «η Μυτιλήνη, η Λέσβος και τα άλλα νησιά της Ελλάδας».

Απαντώντας σε ερώτηση του γερμανικού περιοδικού “Spiegel” ο Αλέξης τόνισε… «Μας έκαναν κριτική, ότι δήθεν ανοίξαμε τα σύνορα. Ποια σύνορα; Έχει σύνορα η θάλασσα και δεν το ήξερα;»

Μετά την επίσκεψη του Ομπάμα μιλούσε ελληνικά με αμερικανική προφορά. Απέναντι στον Κλίντον δεν μιλούσε καθόλου γιατί δεν αντιλαμβανόταν την ερώτηση.

Μόνο στην σύγχρονη Ελλάδα,που προσπαθεί να ξυπνήσει απο το λήθαργο των δανεικών και της αργομισθίας,θα μπορούσε ένας αγράμματος καιροσκόπος να πάρει τα ηνία στα άχρηστα χέρια του.


Πρετεντέρης @ta_nea

 • Η λήθη αποτελεί συστατικό στοιχείο της συμφιλίωσης. Άντε να καταλάβω γιατί οι νικητές θέλουν να γιορτάσουν την νίκη τους στον Εμφύλιο. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι γιορτάζουν οι ηττημένοι. Ο,τι έχασαν; Εικόνα

Οριστικό: Οι Milwaukee Bucks ΔΕΝ κατεβαίνουν στο Game 5 με τους Orlando Magic, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και την ανισότητα σε κάθε γωνιά των ΗΠΑ. Και τώρα ξεκινά το ντόμινο.

Ο θάνατος της αλεπούς στα προκριματικά του Champions League. Έξω η Λουντογκορετς (έχασε εντός από Μιντιλαντ) Έξω η Λεγκια (εχασε εντός από την Ομόνοια) Έξω η Σέλτικ (εχασε εντός από την Φερεντσβάρος) Σε ένα ματς όλα γίνονται!

#UPDATE Japan’s Naomi Osaka has withdrawn from her WTA Western & Southern Open semi-final match in New York to protest the police shooting of an unarmed black man in Wisconsin u.afp.com/3LZs
..

Εικόνα

 • Θα μπορούσε να πει ο Τσιπρας ότι δεν συμφωνεί αλλά λόγω της κρισιμότητας των στιγμών υποχρεώνεται να ψηφίσει θετικά. Θα του το πίστωνε η ιστορία. Επιλέγει όμως να ποντάρει σε στραβοπάτημα της χώρας. Έβαλε μεγάλο στοίχημα σε λάθος στιγμή. Αν το χάσει θα χάσει game over
Professional athletes across several major sports have chosen not to play today to protest the police shooting of Jacob Blake. Here’s what you need to know:
Milwaukee Bucks’ refusal to play leads NBA to postpone all of today’s games
After the Milwaukee Bucks decided not to play Game 5 of their playoff series Wednesday to protest https://www.latimes.com/sports/story/2020-08-26/nba-players-discuss-boycott-of-playoff-games-jacob-blake-shooting

 • The Los Angeles Dodgers and San Francisco Giants also postoponed their game to protest the Jacob Blake shooting, following similar decisions made by the Milwaukee Brewers and Cincinnati Reds and the San Deigo Padres and Seattle Mariners.
Dodgers, Giants won’t play Wednesday to protest the shooting of Jacob Blake
The Dodgers and San Francisco Giants decided not to play their game on Wednesday to protest the shooting of Jacob Blake. latimes.com

Πόσο μαλάκας πρέπει να είσαι την ώρα που – η Τουρκία σε απειλεί με πόλεμο, – που μετατρέπει βυζαντινές εκκλησίες από μουσεία σε τζαμιά, να κάνεις σημαία το επιχείρημα των Τούρκων για τζαμί στην Αθήνα;

Δηλαδή στην σημερινή ψηφοφορία & σε ένα τόσο σημαντικό εθνικό ζήτημα, θα φωνάζουν ένα ένα το όνομα τους & αυτοί θα απαντούν ανέμελα «Παρών» σαν σχολιαρόπαιδα αλλά άμα πούμε ότι ο Αλέξης ο Τσίπρας πολιτεύεται ακόμα σαν πρόεδρος δεκαπενταμελούς τότε γινόμαστε υπερβολικοί..


Να σου μιλάει για χλαμύδες & πιτζάμες ο Αλέξης ο Τσίπρας ο Μερκελοκτόνος, ο go back μανταμ, ο νταής των Βρυξελλών, ο πρωθυπουργός των σκισιμάτων & των κ@@@δάχτυλων, ο εχθρός των ραγιάδων, των γερμανοτσολιάδων & των €λιγούρηδων, ο συγκυβερνήτης του «εσείς στα 4»! Ακούς Λέλα μου;;


Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Μητσοτάκη, τον ρώτησε ο Τραμπ τι γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν προλαβα να πάω ακόμα του απάντησε ο Κυριάκος αλλά έχω ένα μήνα ακόμα άδεια


Η Κυβέρνηση δια στόματος του Πρωθυπουργού ανακοινώνει την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της Χωρας μας στα 12 μίλια και στο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνονται για το τι θα κάνουν οι 53 ή οι Σιμητικοί. Η Ελλάδα μας μεγαλώνει και αυτοί μικραίνουν! Τυχαίο; Δε νομίζω!


Μήπως πλέον πρέπει να μιλάμε για πράκτορα ξένων δυνάμεων? Μιλάω σοβαρά, δεν υπερβάλλω. Παράθεση Tweet
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ονομαστική ψηφοφορία επί της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου (video) avgi.gr/article/10845/ μέσω @avgionline


Μέσα από την καινούργια εξωτερική πολιτική που φαίνεται να αναδύεται (κατ’ ανάγκην, αλλα αυτό είναι άλλη κουβέντα) ξεγυμνώνονται τελείως, χρεοκοπούν, τα σημιτικά και ελιαμεπικά επιχειρήματα/αφηγήματα δύο+ δεκαετιών.

 • Bloomberg- UPDATE: Hurricane Laura is close to reaching Category 5 strength and is on the verge of becoming the most powerful hurricane to ever strike Louisiana
Laura Is Close to Becoming a Category 5 Storm: Hurricane Update
Hurricane Laura is close to reaching Category 5 strength and is on the verge of becoming the most powerful hurricane to ever strike Louisiana, threatening the region with deadly storm surges, flash…bloomberg.com


Στρατηγικό λάθος οι συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο σύμφωνα με τον Βαρουφάκη!

 • Είπε ο τύπος που έπαιξε μια χώρα στα ζάρια με δημιουργική ασάφεια και την τίναξε στον αέρα….

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Μεγάλες προσδοκίες

Κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει με τη διαπίστωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, βρίσκει «πολύ θετικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει στο πλευρό της όλους τους συμμάχους της».

 • Απλώς, για περισσότερη ακρίβεια, εγώ θα προσέθετα και το επίρρημα «νοερά», διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο τούς έχουμε στο πλευρό μας – και πάλι μέχρι του σημείου που το επιτρέπουν τα ευρύτερα δικά τους, αλλά και τα κοινά συμφέροντα, όχι απολύτως και ανυπερθέτως.

Δεν το λέω καθόλου με τη διάθεση να υποτιμήσω τη διπλωματική εγρήγορση της χώρας και το πλέγμα των συνεννοήσεων που έχει αναπτύξει γύρω από τα ανοικτά ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Ολα αυτά έχουν την αξία τους το καθένα και χάρη σε αυτή την ηθική στήριξη το θέμα έχει αναδειχθεί από τα διεθνή ΜΜΕ ως τουρκική επιθετικότητα. Ομως, η οριστική διευθέτησή του εξαρτάται από εμάς τους ίδιους και τους συμβιβασμούς που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε έναντι της Τουρκίας και, κυρίως, έναντι του μαξιμαλισμού που οι ίδιοι έχουμε καλλιεργήσει τόσα χρόνια και εξαιτίας του οποίου έχουμε φθάσει στο σημείο να συγχέουμε το φαντασιακό με το πραγματικό.

Οι περισσότεροι μιλάμε για τα δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο και στην Αν. Μεσόγειο σαν να είναι κάτι με υπόσταση, κάτι που υπάρχει, που είναι απτό και οριοθετημένο, όταν στην πραγματικότητα είναι μόνο μια δυνατότητα, η οποία υφίσταται στη θεωρία. (Ενδεχομένως και σε έναν κόσμο της φαντασίας μας, όπου η Ελλάδα δεν έχει καθόλου γείτονες ή, έστω, έχει μόνο γείτονες, χωρίς κανενός είδους απαιτήσεις για τον εαυτό τους…) Εμείς, όμως, φρίττουμε στην ιδέα ότι θα παραχωρήσουμε το 3, το 5 ή το 7% ενός ιδεατού 100%, το οποίο στην πραγματικότητα δεν έχουμε. Μας σοκάρει ακόμη και η απλή ιδέα ότι η όποια δυνατότητα απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο μπορεί να πραγματωθεί μόνον εφόσον αναγνωρίζεται και από την αντίθετη πλευρά του χάρτη.

Πολύ σωστά λέμε ότι από την ελληνοϊταλική συμφωνία για την ΑΟΖ η Ελλάδα μεγαλώνει (το επανέλαβε και χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος), διότι η αμοιβαιότητα είναι εκείνη που κατοχυρώνει την άσκηση συγκεκριμένων δικαιωμάτων της χώρας μας. Τι μας εμποδίζει όμως, διερωτώμαι, να πούμε το ίδιο και για μια συμφωνία με την Τουρκία; Να παραδεχθούμε, δηλαδή, ότι η χώρα θα μεγαλώσει από τη διευθέτηση με την Τουρκία, των ζητημάτων που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες.

Μας εμποδίζει, κατ’ αρχάς, το «ψυχολογικό» μας με τους Τούρκους, που είναι βαθύ και σύνθετο – ας περιοριστούμε σε αυτόν τον ουδέτερο όρο, για να μην μπλέξουμε. Επειτα, είναι το Κυπριακό, που το έχουμε συναρτήσει με τα αμιγώς ελληνοτουρκικά και στο οποίο ακολουθούμε ευπειθώς τον μικρομεγαλισμό των Κυπρίων αδελφών. Τέλος, είναι η τακτική των στρατιωτικών προκλήσεων που ακολουθεί η Τουρκία και η οποία αποτρέπει κάθε συμβιβαστική διάθεση από την πλευρά της Αθήνας.

Καμία αξιοπρεπής χώρα δεν δια-πραγματεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματά της υπό τις ατιμωτικές συνθήκες της στρατιωτικής πίεσης. Εξίσου σοβαρό, όμως, είναι και το επιχείρημα ότι κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα ήθελε την πιθανή διευθέτηση που θα προέκυπτε από μια στρατιωτική ήττα, η οποία θα δηλητηρίαζε την πολιτική ζωή για δεκαετίες ολόκληρες. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος του σκύλου που κυνηγά να πιάσει τη σκιά του και να βρεθεί ο τρόπος να διαπραγματευθούμε επί ίσης βάσεως με τους Τούρκους.

Η ειρωνεία του πράγματος είναι ότι, σε τελευταία ανάλυση, μόνο το Διεθνές Δίκαιο κατοχυρώνει τις νόμιμες επιδιώξεις της Τουρκίας. Οποια και αν είναι το ποσοστό της υποχώρησης και η μορφή των συμβιβασμών, αυτό που θα κερδίσει η Τουρκία κατοχυρώνεται και γίνεται εκμεταλλεύσιμο μόνο μέσω της διεθνούς αναγνώρισης που παρέχει η εναρμόνισή του με το Διεθνές Δίκαιο.

 • Υπό την έννοια αυτή, δεδομένου μάλιστα ότι η Αθήνα θα ήθελε (είναι η εκτίμησή μου) συνομιλίες, διαπραγμάτευση και στο βάθος Χάγη, ακούγεται ως παράδοξο, αλλά στο βάθος της υπόθεσης και οι δύο πλευρές συναντώνται στην ανάγκη τους για μια λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.
 • Το ζητούμενο είναι πώς θα συναντηθούν επί ίσοις όροις. Δεν αμφιβάλλω ότι αυτό προσπαθεί ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, που περιοδεύει στις δύο πρωτεύουσες. Τον θαυμάζω για την καλή του προαίρεση και πολύ περισσότερο όταν δεν προδικάζω την επιτυχία…

  Επανόρθωση

Hταν λάθος μου και επομένως η συγγνώμη είναι οφειλόμενη, τόσο προς τους αναγνώστες που άθελά μου παραπληροφόρησα όσο και προς την κυρία. Με ενημερώνουν ότι η αιθέρια παρουσία της χθεσινής φωτογραφίας (από την τελετή υπογραφής της ελληνοβουλγαρικής συμφωνίας για την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη) δεν ήταν η εκπρόσωπος της βουλγαρικής, αλλά η πρόεδρος και βασική μέτοχος της εταιρείας Gastrade, Ελμίνα Κοπελούζου. Φταίει η φαντασία μου, που συχνά υπολείπεται τραγικά της πραγματικότητας.

intime-news_tzam2440_elvira_kopelouzou_borisov

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.