Το πρωϊνό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (26.1.2021)

 • Κάθε μέρα ήταν εκεί, στο βιβλιοπωλείο του σούπερ μάρκετ. Δεν της περίσσευαν να αγοράσει βιβλία. Πήγαινε, τα ξεφύλλιζε όρθια, όσο την κρατούσαν τα πόδια της. Μέχρι που την είδε ο ιδιοκτήτης κι έφτιαξε ένα παγκάκι για κείνη!

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ


 • Δεν χρειαζόμαστε πατριδοκάπηλες τζάμπα μαγκιές

Στα εθνικά θέματα έχουμε πληρώσει ακριβά τις εύκολες πατριδοκάπηλες φωνές https://www.tovima.gr/

Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης

Κοντεύει να γίνει κανόνας της ελληνικής πολιτικής ζωής. Όταν κάποιος πολιτικός ή κάποιο κόμμα θέλει να βρει ένα θέμα για να έρθει στο προσκήνιο θυμάται τα εθνικά θέματα. Και συνήθως τα θυμάται με λάθος τρόπο.
 • Με μια πατριδοκάπηλη ρητορική που αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν εάν γίνει όντως και πράξη. Θυμηθείτε το «Μακεδονικό» και πόσες πολιτικές καριέρες χτίστηκαν πάνω σε αυτό. Με αποτέλεσμα η λύση να έρθει με καθυστέρηση και πιθανώς όχι με τον καλύτερο τρόπο.

Μια λύση, όμως, που όλοι τώρα αναγνωρίζουν ότι κακό δεν μας έκανε, αλλά αντίθετα βοήθησε να απαλλαγούμε από έναν μπελά παραπάνω. Και γι’ αυτό ορθά η κυβέρνηση έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα υλοποιήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Τον ίδιο κίνδυνο της πατριδοκαπηλίας έχουμε τώρα και σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

 • Θέμα δύσκολο γιατί η Τουρκία έχει διαλέξει τον δρόμο της επιθετικότητας και της αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και στην προσπάθειά της να δείξει ότι είναι «περιφερειακή δύναμη» δεν διστάζει να σπρώχνει τα πράγματα στα άκρα. Απέναντι σε αυτή την προκλητική συμπεριφορά είναι προφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια συνεπή και συνάμα συνετή στάση.

Να οικοδομήσει συμμαχίες, να κοιτάξει να ανασυγκροτηθεί ως οικονομία και ως κοινωνία, να ενισχύσει την άμυνά της (χωρίς όμως να φορτώσει έναν υπέρογκο λογαριασμό στις επόμενες γενιές) και να επιμείνει στον δρόμο του διαλόγου.

 • Γι’ αυτό και ορθά η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει σε διερευνητικές επαφές και έχει κάνει σαφές ότι είναι έτοιμη και διάλογο να κάνει και στη Χάγη να πάει. Η τακτική αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα φέρει άμεσα αποτελέσματα, μια που η Τουρκία δείχνει να διαλέγει τον δρόμο των προκλήσεων και των τετελεσμένων.

Όμως, είναι μια τακτική που κατοχυρώνει ότι η Ελλάδα είναι πραγματικά η «ήρεμη δύναμη» και η «φωνή της λογικής» στην περιοχή και ταυτόχρονα αποφεύγει τον κίνδυνο της όξυνσης. Γιατί από στρατηγούς και ναυάρχους… του καναπέ έχουμε χορτάσει. Μόνο που οι πολέμαρχοι του καναπέ ξεχνούν να πουν ότι ένα «θερμό επεισόδιο» (δηλαδή μια πολεμική σύρραξη) στην πραγματικότητα θα έφερνε τη χώρα αντιμέτωπη με πολύ μεγαλύτερη πίεση να «τα βρει» με την Τουρκία και όχι απαραίτητα με τους καλύτερους όρους.

 • Όμως, δεν είναι μόνο το θέμα του «θερμού επεισοδίου». Είναι και ο τρόπος που η πατριδοκάπηλη ρητορική μπορεί να εγκλωβίσει την πολιτική συζήτηση. Στο «Μακεδονικό» το πληρώσαμε ακριβά αυτό: ενώ ξέραμε ποια θα μπορούσε να ήταν η λύση, επειδή είχε «φτιαχτεί κλίμα», αλλεπάλληλες κυβερνήσεις απλώς το ανέβαλαν για αργότερα.

Στα ελληνοτουρκικά δεν έχουμε την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο. Εάν μπορεί να υπάρχει περιθώριο για έναν διάλογο που να φέρει αποτελέσματα ας το εκμεταλλευτούμε. Εάν είναι η Τουρκία αυτή που και πάλι θα πάρει την ευθύνη να τορπιλίσει την ειρηνική επίλυση των διαφορών, ας έχει γίνει τουλάχιστον σαφές προς όλους ότι η δική μας χώρα επέμεινε μέχρι τέλους στο δρόμο του διαλόγου και του διεθνούς δικαίου, γιατί σε αυτή τη βάση είναι που έχει νόημα να προσπαθήσει να απομονώσει την Τουρκία ή να την κάνει να αναμετρηθεί με διεθνή πίεση.

 • Σε κάθε περίπτωση ας μάθουμε να τα συζητάμε αυτά (και να διαφωνούμε για αυτά) με βάση τα πραγματικά δεδομένα και κυρίως με βάση τις ανάγκες μιας κοινωνίας που έχει μπροστά της μια δύσκολη ανασυγκρότηση. Γιατί από πολιτικά «γινάτια» κάθε λογής χορτάσαμε.

Η Merck πήρε τη ρεαλιστική απόφαση να μην συνεχίσει να επενδύει στα δύο υποψήφια εμβόλιά της κατά της Covid-19, αφού διαπίστωσε χαμηλά επίπεδα ανοσοαπόκρισης στις πρώτες δοκιμές φάσης 1. Αυτό αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι η Merck, στην αρχή της πανδημίας, αποφάσισε να μην χρησιμοποιήσει νέους και μη δοκιμασμένους τύπους εμβολίων, όπως εκείνα που χρησιμοποιούν messenger RNA.

Αντίθετα επέλεξε μια πιο τυπική προσέγγιση για την οποία φαινόταν αρκετά σίγουρη, ενώ είχε και κάποια πρότερη εμπειρία. Αυτή περιελάμβανε τη χρήση τεχνολογίας για την τροποποίηση στελεχών άλλων ιών για την δημιουργία γενετικού υλικού του Sars-Cov-2, το οποίο στη συνέχεια θα πυροδοτούσε ανοσοαπόκριση στον κορονοϊό και θα προσέφερε προστασία έναντι της Covid-19.

Στο ένα υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποίησε μια τροποποιημένη μορφή του ιού ιλαράς την οποία η Merck απέκτησε μέσω της εξαγοράς, τον περασμένο Μάιο, της εταιρείας βιοτεχνολογίας Themis Bioscience. Στο άλλο υποψήφιο εμβόλιο χρησιμοποίησε τον ίδιο ιό τον οποίο χρησιμοποίησε η Merck στο εγκεκριμένο εμβόλιό της κατά του Ebola.

Ενώ αυτές οι δύο προσπάθειες φαίνεται να έχουν απογοητεύσει, γνωρίζουμε τώρα ότι τουλάχιστον δύο εμβόλια που παρήχθησαν με χρήση της νεότερης τεχνολογίας mRNA – από τις Pfizer-BioNTech και από τη Moderna – είχαν πολύ μεγαλύτερη επιτυχία και τώρα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας εμβολιαστικής εκστρατείας.


Πριν την κολχικίνη ο Πολάκης είχε ανακαλύψει την πενικιλίνη. Να τα λέμε όλα ε…


Δυο φωτο με απόσταση 25 χρόνων: Οι φάτσες, η στάση των σωμάτων, τα συνθήματα, όλα ίδια κι απαράλλαχτα σαν να μην πέρασε μια μέρα Και το μόνο που κατάφεραν είναι να κραταν την Παιδεία στο τέλμα επειδή εκεί μόνο μπορεί να ζει η σάπια ιδεολογία τους. Μέχρι πότε;

Εικόνα


Το ξενοδοχείο ΑΚΤΑΙΟΝ ήταν κατά τη γνώμη μου το ομορφότερο κτίριο που χτίστηκε ποτέ στην Ελλάδα. Βρισκόταν στη θέση της σημερινής κλινικής Μετροπόλιταν, στο Φάληρο.

Εικόνα


Διαδηλώσεις για τα κλειδώματα οι Έλληνες, όπως οι Ολλανδοί; Σε καμία περίπτωση. Εδώ τους ληστεύουν, τους παίρνουν τα σπίτια, έχουν παραδώσει την εθνική τους κυριαρχία με το PSI, ξεπούλησαν το όνομα της Μακεδονίας και διαπραγματεύονται πια το Αιγαίο, χωρίς να αντιδράει κανένας!


Παιδιά όλοι κατανοούμε ότι δεν υπάρχουν καλές υποδομές για τους ποδηλάτες στη χώρα μας, αλλά η Κηφισίας δεν είναι ποδηλατόδρομος! Είναι επικίνδυνο και για τους οδηγούς και για τους ποδηλάτες το να σουλατσάρουν τα ποδήλατα στη λεωφόρο σαν να νομίζουν ότι είναι σε πάρκο!


Έκτορας Κουφοντίνας σε ανάρτηση του: “Η ζωή του πατέρα μου κινδυνεύει” Τις 13 οικογένειες που έντυσε στα μαύρα και τα παιδιά που άφησε ορφανά ο πατέρας σου χωρίς να ζητήσει ποτέ μία συγνώμη από κανέναν τα ρώτησες πως νιώθουν; Τουλάχιστον εσύ τον έχεις…


4,5 χρόνια με ΣΥΡΙΖΑ το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν δεν ήταν στις ασφαλείς χώρες και έμπαιναν σωρηδόν οι λαθρομετανάστες… Τώρα με ΝΔ ,Πακιστάν και Μπαγκλαντές προστίθενται στη λίστα ασφαλών χωρών καταγωγής και θα γυρίσουν πίσω… Τυχαίο μάλλον θα είναι!


Αν πιστεύετε οτι η συνέντευξη Σαμαρά στην Καθημερινή ΜΙΑ μέρα πριν τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας–Τουρκίας έγινε με σκοπό να υπονομεύσει ο πρώην ΠΘ την Ελλ.Κυβέρνηση πλανάστε πλάνην οικτρά. Μάλλον γερό χαρτί στα χέρια του Δένδια είναι . ΖΑΙΟΙ Σας γλεντάει ο Κυριάκος


Γνωστό κατάστημα στην Τρίπολη (τό κατάστημα λέγεται EXTYN) προσπάθησε να βάλει εντός τού καταστήματος αδέσποτο σκυλάκι να προστατευθεί από το κρύο και όταν αυτό φοβούμενο αρνήθηκε, τό σκέπασε με κουβερτουλα να μήν κρυώνει.Στηριζουμε πάντα όσους αγαπούν και βοηθούν τα ζωάκια.

Εικόνα


Όταν ήταν η ΕΕ να πηδήξει την Ελλάδα ή την Κύπρο, όλος ο μηχανισμός της δούλεψε ρολόι. Όταν την πηδάνε οι φαρμακευτικές όμως, κλαψουρίζει σαν ζητιάνα.


Παρότι από τις μεγάλες στιγμές λείπουν η παρολίγο έξοδος από το Ευρώ, τα capital control, η είσοδος στο 3ο μνημόνιο, οι υποθέσεις Καλογρίτσα, Παπαγγελόπουλου, Φολί Φολί κ κάτι στραβες στη βάρδια, δεν χρειάζονται χιλιάδες σελίδες. Οι χιλιάδες γελοιογραφίες είναι αρκετές.

Εικόνα


 • Προς εμβόλια από τη Ρωσία και την Κίνα- Δεν είναι απίθανο η Ευρώπη και μαζί και η χώρα μας να αναζητήσουν νέες πηγές εμβολίων

ΒΗΜΑτοδότης

 • Οι τράπεζες παίζουν καθυστέρηση γιατί γνωρίζουν ότι επιπρόσθετες προβλέψεις σημαίνουν νέες αυξήσεις κεφαλαίου και προφανέστατα απώλειες για τους ήδη ζημιωμένους ιδιώτες μετόχους τους. Φαύλος κύκλος, με άλλα λόγια, με σοβαρές συνέπειες.
 • Οι τράπεζες παραμένουν ακινητοποιημένες, ασκούνται μόνο στην είσπραξη των οφειλομένων, δεν μπορούν να επιτελέσουν το βασικό τους έργο, που δεν είναι άλλο από αυτό της χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ το κανονιστικό πλαίσιο έχει γίνει απολύτως δεσμευτικό, η ανάληψη ρίσκου έχει εκλείψει ως έννοια στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, σε σημείο που κάποιος παλαιός να δηλώνει ότι πλέον τα πιστωτικά ιδρύματα ορίζονται από λογιστές και όχι από τραπεζίτες.

 • Ο κ. Στουρνάρας πάντως επιμένει για γρήγορο ξεκαθάρισμα και ταχεία επιστροφή σε αυτό καθεαυτό το πιστωτικό έργο. Ο ίδιος δηλώνει ότι οι τράπεζες αυτή τη στιγμή επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους προσφέρονται χρηματοδοτικοί πόροι με αρνητικά επιτόκια ακριβώς για να αναδιαρθρωθούν γρήγορα και να επιτελέσουν το έργο τους. Οπότε μην αιφνιδιαστείτε αν προσεχώς δείτε να διεξάγονται τραπεζικές οδομαχίες… στην οδό Πανεπιστημίου.

Επίθεμα υπόσχεται να βάλει τέλος στην «κλασική» εξέταση αίματος: Διαθέτει μικροβελόνες, τοποθετείται στο δέρμα και μπορεί να ανιχνεύσει με ανώδυνο τρόπο βιοδείκτες καταργώντας την ανάγκη αιμοληψίας. Μηχανικοί του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις ανέπτυξαν ένα επίθεμα μικροβελόνων το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί στο δέρμα και να ανιχνεύσει βιοδείκτες βάζοντας τέλος στα επώδυνα τσιμπήματα.

 • Σύμφωνα με δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature Biomedical Engineering», η τεχνολογία αυτή που έχει χαμηλό κόστος και είναι πολύ εύχρηστη, μπορεί να καταργήσει την ανάγκη για επίσκεψη σε μικροβιολογικό εργαστήριο ή νοσοκομείο προκειμένου να γίνει αιμοληψία. Και αυτό διότι ο ασθενής μπορεί να εφαρμόζει το επίθεμα ακόμη και στο σπίτι του!

Το επίθεμα των μικροβελόνων εμφανίζει ένα επιπλέον άκρως σημαντικό πλεονέκτημα: είναι ανώδυνο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των ερευνητών, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικής και Επιστήμης Υλικών του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον Σρικάνθ Σινγκαμανένι.

 

 • Η διέλευση ενός ψυχρού μετώπου θα προκαλέσει νέο κύμα κακοκαιρίας από τις πρώτες ώρες της Τρίτης 26/1 έως και το απόγευμα της Τετάρτης 27/1, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις σε περιοχές μεγάλου υψομέτρου αναμένονται αρχικά στα βορειοδυτικά της χώρας. Στη συνέχεια τα φαινόμενα θα επηρεάσουν το σύνολο των ηπειρωτικών, το Ιόνιο και το Βόρειο Αιγαίο, ενώ από το βράδυ της Τρίτης 26/1 θα εντοπίζονται στη Θράκη, στο Αιγαίο και στα ανατολικά της Στερεάς Ελλάδας.

 • Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά από το μεσημέρι της Τρίτης 26/1 έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 27/1. Ιδιαίτερα στη Θράκη αναμένονται ισχυρές χιονοπτώσεις από το βράδυ της Τρίτης 26/1.

Παράλληλα, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους ακόμη και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας από το μεσημέρι της Τρίτης 26/1. Στους χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζεται ενδεικτικά ο ολικός υετός (βροχή/χιόνι) που αναμένεται σε τέσσερα τρίωρα από το μεσημέρι της Τρίτης 26/1 έως τις πρώτες ώρες της Τετάρτης 27/1.

 • Με πράσινες αποχρώσεις παρουσιάζεται το ύψος της βροχόπτωσης και με μωβ αποχρώσεις παρουσιάζεται η ένταση της χιονόπτωσης.

Οι νοτιοδυτικοί άνεμοι δεν θα ξεπερνούν αρχικά τα 6 έως 7 μποφόρ στο Αιγαίο και τα 5 έως 6 μποφόρ στο Ιόνιο. Όμως, από το μεσημέρι της Τρίτης 26/1 θα ενισχυθούν και θα φτάνουν τα 8 και τοπικά τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο ενώ στο Ιόνιο θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση ή οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή την Τρίτη 26/1 και κυρίως την Τετάρτη 27/1.


Μάτι : Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία «καίνε» την Πυροσβεστική

 • Κατηγορούμενοι και μάρτυρες εξεταζόμενοι από τον ανακριτή ανέφεραν ότι τόσο η Αστυνομία όσο και η Τροχαία διέθεταν και τις δυνάμεις και τα μέσα για να προχωρήσουν σε επιχείρηση απομάκρυνσης των πολιτών τις κρίσιμες ώρες της φονικής πυρκαγιάς αλλά δεν προχώρησαν γιατί δεν είχαν την εισήγηση της Πυροσβεστικής!

ΚΑΙ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ: Το 2020, μετά το τσουνάμι που έπληξε την οικονομία, το ΑΕΠ βυθίστηκε κάτω από τα 170 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα αν και σε απόλυτο μέγεθος βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο, ως ποσοστό του ΑΕΠ να εκτοξεύεται στο 15%!

 • Κατ’ αναλογία το ίδιο συμβαίνει και με το δημόσιο χρέος, το οποίο από 328,5 δισ. ή 142,8% του ΑΕΠ που ήταν το 2010 (πριν από τα κουρέματα), πλέον έχει αυξηθεί και βρίσκεται στα 339 δισ. ευρώ ή 208% του ΑΕΠ!

Οι αριθμοί, δυστυχώς, είναι εφιαλτικοί. Απηχούν την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας μέσα σε έναν χρόνο. Κανείς ασφαλώς δεν έχει ξεχάσει το 2010 και τι επακολούθησε. Γι’ αυτό μέσα και έξω από την κυβέρνηση πληθαίνουν οι φωνές ότι η οικονομική πολιτική πρέπει να προσαρμοστεί το ταχύτερο δυνατόν στα δυσμενή νέα δεδομένα.