To πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (17/7)

Κυργιάκο, ούτε το Μουντιάλ ρε φίλε…

Όπως λέει κι ένας φίλος για Εθνική Γαλλίας: Ζωντανό παράδειγμα του ‘”μια ιθαγένεια, διαφορετικές εθνότητες”‘….Καθότι Μακεδονομάχοι μου μάλλιασε η γλώσσα μου μήνες..νταξ? Σκέψου τώρα τα χρυσαύγουλα στο βάθος τι χαρακίρι θα κάναν, άμα τα Σκοπιανά ήταν και τίποτα Τζιμπουτί μελανζέ. Κυργιάκο, ούτε το Μουντιάλ ρε φίλε… (Κ.Π)

Το να’σαι σκεπτόμενος πολίτης όμως δεν παίζει, ε;

Συνεχίστε να πολώνεστε, να θυμάστε κομμουνιστικές η ορθόδοξες Ρωσίες, χουντικές ΗΠΑ, πόσο πολύ μας παίρνουν τώρα “τζάμπα” τους υδρογονάνθρακες, όταν πριν δεν τολμούσαμε ούτε να παραδεχτούμε ότι τους είχαμε κάτω από τα πόδια μας, όσο Τραμπ & Πούτιν μια χαρά χωρίζουν τον κόσμο, συγχαίροντας ο ένας τον άλλο.
Πάρε εσύ αυτό, κρατάω εγώ αυτό κι από μισό εκείνο…
Ναι αλλά εμείς είμαστε εθνικά υπερήφανοι & δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας, επίσης μπορούμε να ανατρέψουμε overnight τη θέση μας στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, επειδή έφταιγαν τα αμερικανά αλλά όχι οι βρώμικοι πολιτικοί μας στο Κυπριακό και στη Χούντα και στη χρεοκοπία όταν μας διέλυαν τρομάρα μας.
Μ’αλλα λόγια τους σερβίρεις την ηλιθιότητα σου σε ασημένιο δίσκο και περιμένεις να σου πούνε “ευχαριστώ δε θα πάρω” και το πιστεύεις κι όλας….
Θέλει ταλέντο να σε καθιστούν οι πολιτικοί σου το ιδανικό θύμα και το’χουν δε λέω…και η κλάψα επίσης.
Το να’σαι σκεπτόμενος πολίτης όμως δεν παίζει, ε; [ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ]

 

Οι λέξεις που ενοχλούν τους Τουρκοκύπριους

Οι λέξεις που ενοχλούν τους Τουρκοκύπριους

Aντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο το γλωσσάρι που παρουσίασε διεθνής οργανισμός, καθώς μέσα από αυτό επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας και η απενοχοποίηση της εισβολής και της κατοχής, με τις λέξεις που ενοχλούν την Τουρκοκυπριακή πλευρά και για τις οποίες, υποτίθεται πως βρέθηκε συμβιβασμός είναι η απαγωγή που στη θέση της προτείνεται η χρήση της λέξης σύλληψη, το μπουντρούμι που προτείνεται να αντικατασταθεί από το πιο κόσμιο, φυλακή, η φράση ελεύθερες περιοχές που στη θέση της προτείνεται το νότιο μέρος Κύπρου, ενώ το παράνομο καθεστώς θεωρείται υποτιμητικό και πολιτικά φορτισμένος όρος και προτείνεται να λέγεται «Τουρκοκυπριακή διοίκηση», με τον κατάλογο να έχει και συνέχεια…

Η υποσημείωση της Τουρκίας

Η Τουρκία είναι το κράτος –μέλος του ΝΑΤΟ που έθεσε επιφύλαξη στην απόφαση της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά την μελλοντική ένταξη της ΠΓΔΜ (Βόρειας Μακεδονίας). «Η Τουρκία δέχεται την ένταξη της χώρας με το συνταγματικό της όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έγραψε στην υποσημείωση της η Τουρκία.

Η τουρκική υποσημείωση

Ήταν άλλωστε η χώρα που ήταν έτοιμη να εγκαταστήσει και στρατιωτική Βάση στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή στα σύνορα με την Ελλάδα. Η υποσημείωση της Τουρκίας δείχνει και τους πραγματικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Συμφωνία των Πρεσπών. Η τουρκική υποσημείωση δεν αξιολογήθηκε ως …σημαντική από τα περισσότερα ΜΜΕ της χώρας. Προφανώς χαλάει την αναταραχή και την επιχειρηματολογία όσων διαφωνούν με τη Συμφωνία.

Oι ΑΝΕΛ εγκαλούν τον Νίκο Κοτζιά

Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ΑΝΕΛ με την προχτεσινή ανακοίνωσή τους, εγκαλούν τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, επειδή έδωσε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα, FAZ, όπου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά, το ονοματολογικό της πΓΔΜ και γενικότερα σε θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Οχι κι έτσι…

Λίγη ψυχραιμία όμως γιατί σε λίγο θα ζητήσουν να του απαγορευτεί να δίνει συνεντεύξεις και να μιλάει για την εξωτερική πολιτική. Καλύτερα να ασχοληθούν με όσους λένε τα απίστευτα για τους ΑΝΕΛ και όχι με τον Κοτζιά.

Προσεκτικοί χειρισμοί

Η εμπλοκή που προέκυψε με την καταβολή της τελευταίας δόσης, εξαιτίας της αναστολής αύξησης του ΦΠΑ, έχει μικρή έως ανύπαρκτη πρακτική αξία. Θα προσθέταμε μάλιστα ότι, από τη στιγμή που έγινε αποδεκτή, σε χρόνο που ακόμη βρισκόμαστε σε πρόγραμμα, η λογική των ισοδυνάμων, μάλλον διασφαλίζεται η παράταση του καθεστώτος αναστολής και μετά το τέλος του έτους. Δείχνει, όμως, ότι δε δικαιολογούνται αυταπάτες, όπως σημειώναμε και στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου, για την Ευρώπη που, ακόμη έχουμε και αυτό οφείλουν όλοι να έχουν υπόψη, ενόψει της πιο κρίσιμης μάχης, που έχει η χώρα να δώσει το επόμενο διάστημα και αφορά, φυσικά, το ενδεχόμενο ακύρωσης της νομοθετημένης περικοπής συντάξεων.

Η τελευταία εμπειρία, υποδεικνύει κατά μείζονα λόγο, την ανάγκη εξαιρετικά προσεκτικών χειρισμών, που να μη δίνουν την εντύπωση «μονομερών ενεργειών», ιδιαίτερα μάλιστα, ενόψει των πολύ δύσκολων ισορροπιών, στην πολιτική σκηνή και τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές Ευρωπαίων αξιωματούχων, που μετρούν τα λόγια τους, όπως ο επικεφαλής του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, στην ανάγκη έξυπνων κινήσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να μη δίνεται η αίσθηση απόκλισης από τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Γι` αυτό και οι πάντες μεταθέτουν χρονικά τη σχετική συζήτηση για τον προσεχή Οκτώβριο, όταν η κυβέρνηση θα καταθέσει το σχέδιο προϋπολογισμού.

Προσεκτικοί χειρισμοί

Τούτων δοθέντων, αναρωτιόμαστε αν βοηθούν, για την επίτευξη του κοινού στόχου, οι κινήσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, που έχουν βιωματική γνώση των ευρωπαϊκών κανόνων και συσχετισμών. Αναφερόμαστε στην εσπευσμένη κατάθεση  τροπολογιών, για την ακύρωση, εδώ και τώρα, των περικοπών.

 • Αν υποτεθεί ότι η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές, στην παρούσα  φάση, τις τροπολογίες, με το ταυτόσημο περιεχόμενο, τι θα συνέβαινε;
 • Θα έσπευδαν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, πάραυτα, να «χειροκροτήσουν» τη «μονομερή ενέργεια» και να εξαγγείλουν από τώρα, την αναστολή του μέτρου;
 • Η, το μάλλον βέβαιο, η βιαστική αυτή κίνηση, θα έβαζε «ταφόπλακα», στις όποιες ελπίδες των συνταξιούχων, γιατί αυτό έχει σημασία, να αποφύγουν μια νέα οδυνηρή περικοπή;
 • Να μας συγχωρείτε, αλλά βρίσκουμε πολύ πιο εποικοδομητική τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που πρόσφερε πρόσθετα επιχειρήματα, στην ελληνική πλευρά,
 • αναφερόμενος στο συμφωνημένο πάγωμα συντάξεων, για τα επόμενα χρόνια, ως μέτρο με ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
  ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΔΕΡΜΙΝΤΖΟΓΛΟΥ καταπληκτικός

Φωτογραφία της Κατερίνα Πάντα.

Ας φορολογήσουν τώρα το φυστικοβούτυρο και τη κέτσαπ τα ευρωδήθεν γερμανά. 

Tα λέγαμε από χρόνια ότι θα συμβεί…

[ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ]

Ας φορολογήσουν τώρα το φυστικοβούτυρο και τη κέτσαπ τα ευρωδήθεν γερμανά.
Και αντί να δημιουργήσουν μια ισχυρή απρόσβλητη ευρώπη των 500 εκατ. ψυχών της πιο προηγμένης αγοράς του κόσμου με αμοιβαία ισχυρά οφέλη, την διέλυσαν για κοντόφθαλμο όφελος.

Αλλά η κανονιά τους έρχεται από αλλού!

Ο Τραμπ κάνει τη δουλειά του για τη χώρα του, προσελκύοντας τα κεφάλαιά του πίσω και μείωση των ελλειμμάτων του μέσω επενδύσεων.
Τωρα είναι stand-by για να δούν που θα κάτσει η μπίλια των προκαταρτικών του εμπορικού πολέμου, αναμένοντας μεγαλύτερη αύξηση αμερικάνικων επιτοκίων. 

Αντε καλά κρασιά τώρα…ηλίθιοι…Και είναι μόνο η αρχή!

Ποιός αμφιβάλλει ότι η ΕΕ είναι το πρώτο & μεγαλύτερο θύμα, μαζί με τους αναδυόμενους? Γιατί τον καταδικάζουν όταν αυτοί έκαναν πολύ χειρότερα, πολύ νωρίτερα?
Την εποχή που οι ΗΠΑ συμμάζευαν τα του οίκου τους τάχιστα και τώρα αυξάνουν τα επιτόκια, οι Γερμανοί καλλιεργούσαν κρίσεις κι έκαναν εξαγωγές επενδύοντας τριτικοσμικά.
Μπορούν τώρα στην Ευρώπη να αυξήσουν τα επιτόκια η να σταματήσουν το QE? ……..OXI!
Αντε καλά κρασιά τώρα…ηλίθιοι…Και είναι μόνο η αρχή!

Χαμένος χρόνος

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η χώρα μπορεί και έπρεπε να απογειωθεί τώρα που φαινομενικά επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν θα συμβεί. Παρά τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τη σαφή στήριξη των έξω, η εμπιστοσύνη αγορών και επενδυτών δεν έχει ακόμη κερδηθεί.

 • Η κυβέρνηση έχει μείνει από πνοή και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι ποιες παροχές θα μπορέσει να εξαγγείλει πριν από τις εκλογές.
 • Ο πολιτικός της χρόνος τελειώνει.
 • Είναι όμως χρόνος χαμένος για την πραγματική οικονομία, που παραμένει καθηλωμένη, περιμένοντας μια κυβέρνηση που δεν θα μιλάει απλώς υπέρ των επενδύσεων, αλλά και θα πράττει ανάλογα.

Έντυπη Κ

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Ο απρόβλεπτος γείτονας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

​Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η πόρτα της Ευρώπης έχει κλείσει για τα καλά γι’ αυτήν. Η πολιτική συγκυρία στην Ε.Ε. δεν αφήνει κανένα περιθώριο για ψευδαισθήσεις και έχει επισπεύσει τη «στιγμή της αλήθειας», που πολλοί περίμεναν. Ούτε βέβαια ο τρόπος με τον οποίο πολιτεύεται εσωτερικά ο Ταγίπ Ερντογάν διευκολύνει την κατάσταση. Η Ελλάδα είχε την ευφυΐα πριν από πολλά χρόνια να «κρυφτεί», ακολουθώντας μια έξυπνη πολιτική που υποστήριζε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γνωρίζοντας καλά ότι Γαλλία και Γερμανία δεν θα άφηναν ποτέ να γίνει πλήρες μέλος του ευρωπαϊκού κλαμπ. Η πόρτα έχει, όμως, κλείσει τώρα και αυτό δεν κρύβεται, πλέον.

Ο κ. Ερντογάν πιέζεται από πολλές πλευρές. Η ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν κρύβει τη μεγάλη της ανησυχία για την τουρκική οικονομία. Πολλοί θεωρούν ότι ο Τούρκος ηγέτης επέσπευσε τις εκλογές για να προλάβει τις εξελίξεις στην οικονομία και να αποφύγει να του «σκάσει στα χέρια».

 • Οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ είναι και αυτές περίπλοκες.
 • Ο ίδιος ο Τραμπ μοιάζει να συμπαθεί και να εμπιστεύεται τον Τούρκο ηγέτη.
 • Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στο Κογκρέσο και σε ένα κομμάτι του αμερικανικού βαθέος κράτους.
 • Η πρωτοβουλία για την επιβολή εμπάργκο στην πώληση των F-35 και η σύνδεσή του με την αγορά των ρωσικών S-400 δείχνουν ότι οι πιέσεις θα κλιμακωθούν για αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής έναντι της Τουρκίας.
 • Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αντιστέκονται – αν και ο εναλλακτικός αμυντικός σχεδιασμός φαίνεται ότι έχει αρχίσει, κάτι που γνωρίζει η Αγκυρα.

Μέσα σε αυτό το θολό περιβάλλον, η Ελλάδα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες και νέους μοχλούς πίεσης. Ο ευρωπαϊκός δεν υπάρχει, πλέον, εκτός αν συμφωνηθεί κάποια στιγμή ένα νέο ευρωτουρκικό πακέτο, με τη μορφή μιας ειδικής συμφωνίας. Τότε θα είναι ίσως μία ευκαιρία για να επιτευχθεί ένα νέο modus vivendi με την Αγκυρα.

 • Μέχρι τότε δεν έχουμε κάποιον ισχυρό μοχλό για να αξιοποιήσουμε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών ή στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.
 • Η ελπίδα είναι πως ο κ. Ερντογάν θα νιώσει την πίεση της οικονομίας και των διεθνών αγορών και δεν θα θελήσει να καταστεί πιο απρόβλεπτος, φοβούμενος τις συνέπειες.
 • Η πρόσφατη εμπειρία δείχνει όμως ότι όταν νιώθει πως πιέζεται, εντός και εκτός Τουρκίας, τραβάει το σχοινί και φτάνει –σχεδόν– στα άκρα.
 • Γι’ αυτό χρειάζεται συνετή αποφασιστικότητα και υπομονή, διότι μπλέξαμε με έναν δύσκολο και αυξανόμενα περιπετειώδη γείτονα.

Έντυπη Κ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
s12_skitso--3
____________________________
ΒΗΜΑτοδότης

Ενας παλαιός και πολύπειρος στα πολιτικά πασόκος μού περιέγραψε το τρέχον πολιτικό σκηνικό και ευθύς αμέσως σας το μεταφέρω: Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, ο Αλέξης Τσίπρας ηγεμονεύει πολιτικά. Δηλαδή αναλαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες, κινείται και εντός και εκτός της χώρας, πλην όμως δεν μπορεί να κεφαλαιοποιήσει το παραμικρό. Και τούτο συμβαίνει επειδή ο λαός έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς αυτόν.

***
Μου είπε επίσης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερέχει μεν δημοσκοπικά, αλλά εξαντλείται στη διευθέτηση των εσωκομματικών υποθέσεων και έτσι δεν καταφέρνει να εκδηλώσει πρωτοβουλίες ικανές να καταστήσουν τη νίκη του βεβαία και μεγάλη. Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο πρόεδρος της ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη εσωκομματική νίκη επιβάλλοντας στους βουλευτές του την κατάτμηση της Β’ Αθήνας. Ισως αυτό να αποτελεί την αφετηρία για επόμενα μεγάλα βήματα…

***
Για τη Φώφη Γεννηματά ο πολύπειρος στα πολιτικά συνομιλητής μου σημείωσε ότι μετά την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη παλεύει να διατηρήσει ανοιχτό το ΚΙΝΑΛ. Στην προσπάθειά της όμως δεν έχει καταλάβει ότι ανταγωνιστής της δεν είναι ο Τσίπρας, αλλά ο Κυριάκος.

***
Στη θέση αυτή των διαπιστώσεων εξηγείται και η στροφή διαφόρων διανοουμένων και άλλων, όπως για παράδειγμα του Νίκου Μαραντζίδη, οι οποίοι διεκδικούν και προπαγανδίζουν τη δεξιά στροφή του Τσίπρα. Κοινώς ο συνομιλητής μου θεωρεί ότι το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ακόμα ρευστό και εν πολλοίς αδιαμόρφωτο.

***

ΒΗΜΑτοδότης- Το αμετακίνητο δίδυμο

Σε ρυθμούς ανασχηματισμού ήδη βρισκόμαστε όπως περιγράφουν οι υπουργοί της κυβέρνησης και για τον λόγο αυτόν θρυλούνται διάφορα. Εκείνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο περίπτωση να αποχωρήσει το δίδυμο του υπουργείου Οικονομικών, οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης…

***
Πολλοί είναι αυτοί βεβαίως που επιδιώκουν την απομάκρυνσή τους και σπεύδουν να διαδώσουν ότι δεν είναι δυνατόν ο κ. Τσίπρας να πάει σε εκλογές με υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη. Οπως όμως με διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, για τον απλούστατο λόγο ότι θα έδινε πολύ κακό σήμα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις διεθνείς αγορές. Και μετά το «καψώνι» των Γερμανών με τον ΦΠΑ, τα όποια σχέδια για την απομάκρυνση του κ. Τσακαλώτου από την κυβέρνηση πετάγονται στον κάλαθο των αχρήστων.

***

ΒΗΜΑτοδότης- Στουρνάρας στηρίζει Ευκλείδη

Αλλωστε στον ανασχηματισμό ο κ. Τσακαλώτος βρήκε έναν απρόσμενο «σύμμαχο». Τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που επιθυμεί τη διατήρηση του Ευκλείδη στον θώκο του υπουργείου Οικονομικών, διότι, όπως είπε, είναι το μέλος της κυβέρνησης που δίνει αξιοπιστία στις αγορές και θα ήταν μεγάλη ανατροπή εάν έφευγε.

***

ΒΗΜΑτοδότης-  Κι άλλοι πασοκογενείς 

Αν λοιπόν δεν υπάρξει έκπληξη Τσακαλώτου, αυτή θα έρθει από τη ζώνη των πασοκογενών. Μεταδίδεται εντόνως ότι υπουργοποιήσιμος είναι ο εσχάτως φανατικός συριζαίος και υβριστής Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για τη θέση της υφυπουργού Παιδείας. Προφανώς πρόκειται για την εφαρμογή του σχεδίου διεμβολισμού του ΠαΣοΚ και της Φώφης Γεννηματά. Αλλωστε ουδέποτε ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τα σχέδια για σοσιαλδημοκρατική διεύρυνση.

***

ΒΗΜΑτοδότης- Η επένδυση του Ελληνικού

Η μεγάλη επένδυση του Ελληνικού, η οποία θα άλλαζε τα δεδομένα στον τομέα της ανάπτυξης, συνεχίζει να τελεί υπό το βάρος της κυβερνητικής αβελτηρίας και της ελληνικής γραφειοκρατίας. Υποτίθεται ότι στην παρούσα φάση υπερκαλύπτονται οι προθεσμίες και ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα είχαν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες…

***
Αυτή τη στιγμή προετοιμάζονται οι πολεοδομικές μελέτες για τις κατοικίες, τα εμπορικά κέντρα και το πάρκο, με σημαντικότερη αυτή της περιβαλλοντικής μελέτης. Και μετά όλα θα κριθούν από τις προθεσμίες για το κομμάτι του καζίνου, όπου όμως έχουν λόγο και οι επενδυτές. Οι κυβερνώντες, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι έως το τέλος Ιουλίου θα έχει εκκενωθεί ο χώρος από διαφόρους που είναι εγκατεστημένοι εκεί. Ολα αυτά θα προχωρήσουν υπό έναν όρο. Οτι δεν θα μεσολαβήσουν εκλογές. Γιατί όποτε συμβαίνει κάτι τέτοιο, όλες αυτές οι προθεσμίες χάνονται στον εκλογικό κύκλο.

***

ΒΗΜΑτοδότης- Οταν ο Παππάς εκνευρίζει

Eδώ Παππάς, εκεί Παππάς, μα πού (τέλος πάντων) είναι ο Παππάς; Πολλοί αναρωτιούνται τις τελευταίες ημέρες για τον ρόλο του υπουργού στην κυβέρνηση καθώς, απ’ ό,τι μου κελαηδάνε τα πουλιά στην Κουμουνδούρου, ο υπουργός Διαστήματος Νίκος Παππάς πατά καλά τελευταίως τα πόδια του στη Γη.

 • Και εξηγούν ότι μπορεί να εγκαινιάζει μετά μανίας το Internet υψηλών ταχυτήτων, αλλά θεωρούν ότι αυτός ενεπλάκη προσωπικά στην τροπολογία των 16 βουλευτών για τη διεξαγωγή αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις ευρωεκλογές.

Και εκτός από τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος έφαγε χοντρό «άδειασμα» και είναι έξαλλος, απ’ ότι μου λένε, και άλλους υπουργούς έχουν αρχίσει να τους ζώνουν τα φίδια για την ηχηρή… επανάκαμψη του κ. Παππά στα κεντρικά πολιτικά θέματα, όπως αυτό των εκλογών.

***

ΒΗΜΑτοδότης- Τα απρόοπτα των εκλογών

Και μια και ο λόγος για εκλογές, σας πληροφορώ ότι μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δ. Τζαννακόπουλος να τις ξορκίζουν και να βεβαιώνουν πως θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2019, ορισμένα όμως στελέχη της Κουμουνδούρου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (μάλλον αυτοί που δεν έχουν καμία ελπίδα να υπουργοποιηθούν) επιμένουν πως οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2018 για να προλάβει η κυβέρνηση τις μειώσεις συντάξεων. Το μόνο που προσθέτουν σε αυτή την ημερομηνία είναι το «σε περίπτωση απροόπτου». Και με τέτοια κυβέρνηση πολλά απρόοπτα μπορεί να συμβούν.

***
ΒΗΜΑτοδότης- Η φιέστα του Τσίπρα

Απ’ ό,τι αφήνουν να διαρρεύσει οι «παπαγάλοι» στον Εθνικό Κήπο, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει μεγάλη φιέστα στην Πνύκα για τον εορτασμό της εξόδου από τα μνημόνια. Μέχρι και τον Μακρόν θέλει να φέρει, λένε οι κακές γλώσσες, ενώ σίγουρη θεωρούν την επίσκεψη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ελπίζοντας ότι δεν θα… τρεκλίζει στον Ιερό Βράχο.
 • To θέμα είναι αν ρώτησαν την τρόικα για το σόου που στήνεται, όχι τόσο για το κόστος του όσο για την ουσία. Διότι, απ’ ότι μου λένε από το Βερολίνο, το πάγωμα της δόσης για μόλις 28 εκατ. ευρώ ήταν η τροχιοδεικτική βολή προς την κυβέρνηση. Και τούτο γιατί «αν συνεχίσει τα επικοινωνιακά σόου και ξεχάσει την ουσία, θα μας βρει μπροστά της» όπως λένε.
ΒΗΜΑτοδότης- 14 δισ. κάτω από το στρώμα

Εναν μόλις μήνα πριν από την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, δεν τίθεται από κανέναν στην Ευρώπη θέμα αμφισβήτησης της παρουσίας της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ. Και όμως υπάρχουν ακόμη νοικοκυριά που κρατούν τις οικονομίες κάτω από το… στρώμα.

***

Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, μιλάμε για ένα ποσό μεταξύ 12 και 14 δισ. ευρώ. Και να ήταν μόνο αυτό; Επιχειρήσεις κρατούν στο εξωτερικό ρευστότητα 10 δισ. ευρώ. Οπως λέει ο κ. Στουρνάρας, «η απειλή του Grexit δεν υφίσταται, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μη φέρνουν τα κεφάλαιά τους στην Ελλάδα».

***
Η επιστροφή των καταθέσεων αποτελεί κομβικό παράγοντα για την άρση των capital controls. O διοικητής παραδέχεται πως υπάρχει ροή καταθέσεων, αλλά όχι τόσο ισχυρή ώστε να προχωρήσει η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Εμβρόντητοι οι βουλευτές όλων των πτερύγων είδαν την Εφη Αχτσιόγλου να μεταμορφώνεται από «άγγελο» σε «αγρίμι». Αφορμή η κριτική του Αθ. Παφίλη, ο οποίος εξόργισε την υπουργό. Τι είπε; Οτι αν ένας εργαζόμενος καταγγείλει κάτι στην Επιθεώρηση Εργασίας μετά τον τρώει το σκοτάδι, δηλαδή χάνει τη δουλειά του. «Τι νομίζετε ότι είμαστε εδώ;» του είπε έξαλλη, κατηγορώντας τον ότι καλεί τους εργαζομένους να μην προσφεύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας!

***
Η προσωπική σκηνοθέτρια του Αλέξη Τσίπρα, Ζωή Χαλιδιά, είναι υπεύθυνη για τα βιντεάκια που περιέχουν τη φράση «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη». Ετσι τελειώνει και το τελευταίο βίντεο του Μαξίμου το οποίο αναφερόταν στη συμφωνία των Πρεσπών. Αν και ιδιαίτερη αίσθηση έκαναν πάλι τα… ιδιόμορφα αγγλικά του Πρωθυπουργού («Zoran, do you know Prespes?), πολλοί αναρωτήθηκαν: Μα πόσο δίκαιη είναι μια συμφωνία με την οποία διαφωνεί μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού;

ΒΗΜΑτοδότης
________________

ΩΡΑΙΕΣ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ ΕΙΚΟΝΑΣ και ΛΟΓΟΥ

Φωτογραφία της Georgia Papanikolaou.

……………………

 • Ποιό είναι το ωραιότερο “Μ”;
 • ΥΓ: Δεν εννοούμε Μωρό…
 • ΥΓ1: Και για τα διεστραμμένα μυαλά… Μαγιό!
Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.
Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.
Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.
Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.
Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.
Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Φωτογραφία του Βασίλης Παπαθεοδώρου.

Print Friendly, PDF & Email