29.8 C
Athens,Greece
Παρασκευή, Αύγουστος 23, 2019

To πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (11/01)

 

Κορυφαίοι επιχειρηματίες στο γεύμα εργασίας Μέρκελ – Τσίπρα

 • Γεύμα εργασίας παραθέτει σήμερα Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Κορυφαίοι επιχειρηματίες στο γεύμα εργασίας Μέρκελ – Τσίπρα | tovima.gr
(φωτό Eurokinissi)

Στο γεύμα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετέχουν κορυφαίοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες. Μεταξύ άλλων:

 • Μιχάλης Μαΐλης, πρόεδρος Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος του Mytilinaios Group.
 • Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Ευτύχιος Βασιλάκης, επικεφαλής Aegean Airlines,
 • Μιχάλης Τσαμάζ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ΟΤΕ, στον οποίο συμμετέχει η Deutsche Telekom, Μελίνα Τραυλού, επικεφαλής της Neptune Lines.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιλογή του πρωθυπουργού για τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες στοχεύει στην ανάδειξη των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα του επιχειρηματικού κόσμου. Αλλες πηγές τόνιζαν πως η επιλογή ανήκει στη γερμανική πλευρά καθώς οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες διατηρούν εμπορικές σχέσεις και συνεργασία με το Βερολίνο.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Image result for μετσοβο

** Μπορεί η Μαρία Σπυράκη να επανέλαβε… τρις ότι η ΝΔ διαφωνεί με την Συμφωνία των Πρεσπών, ωστόσο ένα άγχος στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο υπάρχει. Ο πρόεδρος της ΝΔ , το μεσημέρι της Παρασκευής, που θα δει την Γερμανίδα Καγκελάριο στην γερμανική πρεσβευτική κατοικία θα έχει μαζί της μία δύσκολη συζήτηση, αφού οι πληροφορίες επιμένουν πως στην Πειραιώς έχουν ήδη φτάσει… προειδοποιητικές βολές από το Βερολίνο.

 • ** Είναι πολλές οι αντιρρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία του υπουργείου Άμυνας που αφορά τα Αντισταθμιστικά Οφέλη που θα έχει η χώρα μας από την Διακρατική Σύμβαση (Ελλάδας-ΗΠΑ) για τον εκσυγχρονισμό των F-16. Εκφράστηκαν από τον Ν. Φίλη και στο βήμα της Βουλής. Μάλλον θα τροποποιηθεί η… τροπολογία ώστε να μην υπάρχουν σκιές, αλλά και να μην χάσει την συμπαραγωγή ειδικών τμημάτων η ΕΑΒ.

** Δεν υπάρχει μια ωραία ατμόσφαιρα μόνο στους ΑΝΕΛ. Υπάρχει και στο Ποτάμι -όπου άλλα λένε οι βουλευτές και άλλα ο αρχηγός- υπάρχει και στο ΚΙΝΑΛ. Η ΔΗΜΑΡ θα αποφασίσει μόνη της τι θα κάνει, ενώ οι τάσεις στο ΠΑΣΟΚ είναι δύο. Αυτοί που θέλουν διακαώς συνεργασία με τον Μητσοτάκη και αυτοί που δεν θέλουν. Όλοι ψάχνουν τις συνεργασίες της επόμενης μέρας.

 • ** Στην Αλβανία έμειναν χωρίς υπουργό Εξωτερικών. Αυτό συμβαίνει διότι ο πρόεδρος της χώρας, Ιλίρ Μέτα, αρνείται να υπογράψει τον διορισμό του 30χρονου Κοσοβάρου Γκεντ Τσάκαϊ (εκλεκτού του πρωθυπουργού Ράμα) ως νέου υπουργού Εξωτερικών στη θέση του Ντίτμιρ Μπουσάτι. Ο Πρόεδρος Μέτα εξήγησε ότι «το πόστο του ΥΠΕΞ, είναι πολύ σημαντικό αλλά και ευαίσθητο». Ανεπισήμως λέει ότι η Αλβανία θα έχει υπουργό Εξωτερικών χωρίς «βιογραφικό» δηλαδή χωρίς καμία εμπειρία.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Related image

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντα μερκελιστής ήταν

 • Ο Αλέξης Τσίπρας υποδέχεται την Άνγκελα Μέρκελ ως φίλη και συνεργάτιδα, ίσως γιατί ανέκαθεν, ακόμη και εάν δεν το ομολογούσε, μερκελιστής ήταν.
Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντα μερκελιστής ήταν | tovima.gr

Βλέπετε για τον ΣΥΡΙΖΑ, που απλώς προσπαθούσε να καβαλήσει ένα κύμα δυσαρέσκειας για να ανέβει στην εξουσία, όπως και για τον άλλο μεγάλο… αντιμερκελιστή, τον Πάνο Καμμένο, ήταν πολύ βολικός αυτός ο χαρακτηρισμός.

Αντί να αναλύσουν τις αιτίες της κρίσης, τη συνολική λειτουργία της ΕΕ και της παγκόσμιας οικονομίας, τις στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας (και του ελληνικού δημοσίου) και αντί να πάρουν πραγματικά θέση ως προς την αρχιτεκτονική του ευρώ έφτιαχναν ένα απλοϊκό σχήμα: για όλα φταίει η Μέρκελ και ο Σόιμπλε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 8 άτομα, κείμενο

 • Δεν θέλω να μειώσω της ευθύνες της Μέρκελ για την τραγωδία των μνημονίων.
 • Ούτε παραβλέπω ότι η Γερμανία, που ήταν ο μεγάλος κερδισμένος του ευρώ, αποτελούσε μέρος του προβλήματος.
 • Θέλω, όμως, να υπογραμμίσω ότι στα χείλη του Τσίπρα και του Καμμένου όλα αυτά κατέληγαν μια σκέτη καρικατούρα στα όρια της γραφικότητας.
 • Η Μέρκελ παρουσιάζονταν ως διαβολική φυσιογνωμία, ως η «αιτία του κακού» την ίδια ώρα ο Τσίπρας δεν έλεγε κουβέντα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και σφύριζε κλέφτικα για το ευρώ.

Και ας ήταν εκεί, στη λειτουργία μιας Ευρώπης των τραπεζιτών και όχι των λαών, η πραγματική βάση του προβλήματος. Όχι τον Τσίπρα δεν τον ένοιαζε ούτε να αναζητήσει αίτια, ούτε να προτείνει λύσεις. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να χορεύει ένα διαρκές «πατριωτικό μέτωπο», χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πολιτική ουσία, με μόνο σκοπό να ανεβάζει τη δημοφιλία του. Να φαίνεται στο πόπολο ότι αντιστέκεται, να τα «λέει χοντρά», να κραυγάζει τα “Go back” και τα άλλα δήθεν μαχητικά. Να μαζεύει ψήφους.

 • Και να ψάχνει τελικά για κορόιδα, όπως αργότερα όλοι καταλάβαμε και μάλιστα οδυνηρά.
 • Γιατί ο υποτιθέμενα αντιμερκελιστής Τσίπρας, δεν το είχε σε τίποτα να γίνει ο πιο μερκελιστής από όλους.
 • Ο καλύτερος μαθητής της Τρόικας.
 • Αυτός που εφάρμοσε πιο αποτελεσματικά τα μνημόνια από τους προηγούμενους.
 •  Αυτός που κατάφερε να κάνει πράξη όλα αυτά για τα οποία κατήγγειλε τους προηγούμενους.

Και γι’ αυτό τώρα ο Αλέξης Τσίπρας όχι μόνο υποδέχεται εγκάρδια την Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και μιλάει με τα καλύτερα λόγια για αυτήν. Γι’ αυτό περίπου την ευγνωμονεί που «έσωσε» την Ελλάδα. Δείχνει σχεδόν έτοιμος να την παρακαλέσει να μην εγκαταλείψει την ενεργό πολιτική, όπως αυτή έχει προαναγγείλει. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας είναι βαθιά μερκελιστής. Δεν είναι πια το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης.

 • Είναι ο «ρεαλιστής» πολιτικός που εφαρμόζει νεοφιλελεύθερες πολιτικές και θεωρεί υπέρτατη αξία τη δημοσιονομική προοπτική.
 • Είναι ο υπερασπιστής της Ευρώπη ενάντια στον «αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό».
 • Είναι ο συνεργάτης των «θεσμών» και όχι ο πολέμιός τους.

Γιατί στην πραγματικότητα πάντα μερκελιστής ήταν ο Τσίπρας. Γιατί η αντίστασή του ήταν πάντα φραστική και ψηφοθηρική. Γιατί όταν χρειάστηκε να συγκρουστεί στα αλήθεια με την Μέρκελ, συνθηκολόγησε σε 17 ώρες. Γιατί δεν ήθελε ποτέ πραγματικά να έχει αυτή η χώρα μια άλλη πορεία, αλλά απλώς να είναι ο ίδιος στην εξουσία.

ΜΕΤΣΟΒΟ

Image result for μετσοβο

Πολιτική της γέφυρας

Πολιτική της γέφυραςΟπως προκύπτει από τα όσα έχουν ήδη λεχθεί, ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν η κυρίαρχη προσωπικότητα, που «σφράγισε», με το δυναμισμό και τις αντιλήψεις του, την πορεία της συντηρητικής παράταξης, μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της. Ηταν εκείνος που επέβαλε, παρά το κεντρώο παρελθόν του, τη δική του υπερσυντηρητική ατζέντα, στη ΝΔ, πριν ακόμη αναλάβει την αρχηγία, μετά την απώλεια της εξουσίας, υπονομεύοντας το νικητή της πρώτης (1980) εσωκομματικής αναμέτρησης.
 • Παρ`ότι σε όλη τη διάρκεια της οκταετούς διακυβέρνησης της ΕΡΕ (1956-63), κατείχε τη νευραλγική θέση του υπουργού Εξωτερικών, απ` όπου, όπως ήδη αναφέραμε, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, με τις γνωστές Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου (1959), δε διαδραμάτισε, ειδικά μετά την απώλεια της εξουσίας από την ΕΡΕ και την εκούσια «εξορία» του Κωνσταντίνου Καραμανλή, κάποιον ιδιαίτερο ρόλο, που να τον αναδεικνύει σε διακριτό πόλο.

Στην τελευταία, πάντως, μόλις 20ήμερης διάρκειας, κυβέρνηση, πριν την κατάλυση της δημοκρατίας, υπό τον ευπατρίδη και διανοούμενο Παναγιώτη Κανελλόπουλο, συμμετείχε από την, μάλλον ήσσονος σημασίας θέση, του υπουργού Γεωργίας.

Το «άστρο» του, που τον ανέδειξε και σε πόλο έκφρασης της σκληροπυρηνικής δεξιάς, στην περίοδο της χούντας, όταν προώθησε τη γνωστή ως «πολιτική της γέφυρας», προς τους πραξικοπηματίες, με το σκεπτικό ότι μόνο μέσα από τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, με τους επιβήτορες της εξουσίας, θα ήταν δυνατή η μετάβαση στη δημοκρατία. Μια θέση που, σε μια πρώτη φάση, φάνηκε να ενστερνίζεται και ένα τμήμα της Δεξιάς παράταξης, σε κάποιο δε βαθμό και ο ίδιος ο Καραμανλής, αλλά εγκαταλείφθηκε όταν, ιδιαίτερα μετά το 1969, κατέστη εμφανές πως οι δικτάτορες δεν είχαν καμιά πρόθεση να εγκαταλείψουν την εξουσία, ούτε φυσικά να τη μοιραστούν με τον παλιό πολιτικό κόσμο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο

Παρά ταύτα ο εκ Μετσόβου πολιτικός, επέμεινε σαυτή την «γεφυροποιό» πολιτική του, αν και θα πρέπει, χάριν και της υστεροφημίας του ανδρός, να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπήρξε καμία προσωπική ιδιοτέλεια, αφού σε καμιά φάση δεν τέθηκε ζήτημα οποιασδήποτε μορφής συνεργασία ή σύμπλευση με το χουντικό καθεστώς. Αντίθετα, διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο, στο γνωστό ως «Κίνημα του Ναυτικού», λειτουργώντας ως άτυπος μεσάζοντας, ανάμεσα στον «αυτοεξόριστο» Κωνσταντίνο Καραμανλή και τους επίδοξους κινηματίες-αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού. Γι αυτή τη συμμετοχή του, συνελήφθη και κρατήθηκε για ένα διάστημα, στις φυλακές «Αβέρωφ».

Παρά ταύτα, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη της προδικτατορικής ΕΡΕ (Κανελλόπουλος, Ράλλης, Παπαληγούρας) που επέμειναν μέχρι τέλους στην αδιάλλακτη αντίθεση τους, προς το δικτατορικό καθεστώς και, κατά συνεπαγωγή, την επιχειρούμενη ψευδεπίγραφη, δήθεν «φιλελευθεροποίηση», επιμένοντας σε «καθαρές λύσεις», ο Ευάγγελος Αβέρωφ ήταν, ίσως, ο μόνος από την ηγετική πυραμίδα της προδικτατορικής Δεξιάς, που έδειχνε θετικά διακείμενος προς το «πείραμα Μαρκεζίνη».

Η ανάθεση, μετά τη Μεταπολίτευση, του νευραλγικού υπουργείου Εθνικής Αμυνας, από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας», που το διατήρησε μέχρι την πτώση της ΝΔ, τον Οκτώβριο του 1981, αποτέλεσε αναγνώριση των αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων του Ηπειρώτη πολιτικού, αλλά και της δυνατότητας ευελιξίας, ειδικά ως προς τη διαχείριση του Σώματος των Αξιωματικών, από το οποίο προήλθαν οι πραξικοπηματίες. Φαίνεται δε πως, πέρα από υπερβολές ή μυθοπλασίες, απαιτήθηκαν λεπτοί χειρισμοί για τη διαχείριση αυτής της δύσκολης ισορροπίας.

ΜΕΤΣΟΒΟ
Related image

Δεν είναι επιστημονική φαντασία

Δεν είναι επιστημονική φαντασία

Ξεχασμένη από τον χρόνο είναι η Μετρόπολις στην Νεβάδα των ΗΠΑ, μια πόλη που ξεκίνησε δυναμικά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, όμως η οικονομική κρίση, η λειψυδρία και η δύσκολη ζωή της ερήμου ανάγκασαν τους κατοίκους της να την εγκαταλείψουν, αφού φωτιές και ξηρασία δημιούργησαν περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό για τη διαβίωση με ανθρώπινους όρους, αν κάτι μπορεί να μας διδάξει αυτό…

ΜΕΤΣΟΒΟ
Related image

Ασθενής μνήμη

Ασθενής μνήμη

Αλήθεια, έχουν σκεφτεί πολύ, κάποια στελέχη του ΚΙΝΑΛ, όταν επισείουν ως καταλυτικό επιχείρημα σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, το γεγονός ότι ακολουθεί διαφορετική πολιτική ή και έχει μεταβάλει άποψη, σε θέματα όπως η σύνδεση της χώρας με το ΝΑΤΟ; Νομίζουν ότι έχουμε όλοι «μνήμη χρυσόψαρου» επειδή πέρασαν και τα χρόνια; Ότι δε θυμόμασταν τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ, ειδικά στα πρώτα χρόνια της παρουσίας του, όχι μόνο για το ΝΑΤΟ, αλλά και για την ΕΟΚ, ή και για θέματα της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας, όπως αυτό της απλής αναλογικής; Γιατί «ξύνονται στη γκλίτσα του τσοπάνη»; Εκτός αν υπονοούν ότι επανήλθαν σ’ εκείνες τις παλιές θέσεις.

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

Το νερό που έπινε η Αθήνα

ΓΙΩΤΑ ΣΥΚΚΑ@ΚΑΘΗ

Διανομή νερού σε γειτονιά της Αθήνας το 1953. Ιστορικό Αρχείο ΕΥΔΑΠ.

Ενα από τα σπουδαία τεχνικά έργα της αρχαίας Αθήνας ήταν το Αδριάνειο Υδραγωγείο. Ενα τεχνολογικό επίτευγμα που ξεκίνησε το 125 μ.Χ., στα χρόνια του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού, και αποπερατώθηκε το 140 μ.Χ. από τον διάδοχό του Αντωνίνο Πίο, παρέχοντας επί 1.800 και πλέον χρόνια νερό στην Αθήνα. Οι σήραγγές του ξεκινούσαν από την πηγή της Κιθάρας στους πρόποδες της Πάρνηθας και, συνεχίζοντας στη Μεταμόρφωση, στο Ηράκλειο, στη Νέα Ιωνία, στην Κηφισίας, έφθαναν στους Αμπελοκήπους και κατέληγαν στη Δεξαμενή του Λυκαβηττού, στο σημερινό Κολωνάκι.

Με την κατασκευή του, σημειώνει ο Μανόλης Κορρές, «έγινε για πρώτη φορά δυνατή η απόληψη υδάτων της Πάρνηθας και του Πεντελικού». Κάποια ερείπια του υδραγωγείου διασώζονται στη Νέα Ιωνία, όμως η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι αγνοούμε τη σημασία αυτού του έργου, την αντοχή του στον χρόνο, αλλά και τον ρόλο που διαδραμάτισε ώστε να αντιμετωπιστεί η λειψυδρία της Αθήνας. Γιατί η έλλειψη νερού πολλές φορές ταλαιπώρησε την πρωτεύουσα.

 • Με εξερεύνηση στο Αδριάνειο, στα φρεάτια και στα πηγάδια, στους τρόπους υδροδότησης της Αθήνας μοιάζει η ανάγνωση του πολυσέλιδου ημερολογίου «Ηράκλειο Αττικής: Υδάτινες διαδρομές από τον Αδριανό μέχρι σήμερα».
 • Ο «Αλλος Τόπος Επικοινωνίας και Πολιτισμού» είχε την πρωτοβουλία για την έκδοσή του. Μέσα από επιστημονικές εργασίες, σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της ΕΥΔΑΠ και όχι μόνον, χάρτες, καθώς και μαρτυρίες κατοίκων του Ηρακλείου αποκαλύπτεται αυτό το «ύψιστης γεωλογικής, μηχανικής και αρχιτεκτονικής κατασκευής, λειτουργικό και αναξιοποίητο» αρχαίο έργο.
 • Μαζί τα 200 πηγάδια που καταγράφηκαν στην περιοχή, καθώς και οι βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες που λειτούργησαν στην υδάτινη διαδρομή.
Εσωτερικό δεξαμενής στο Κολωνάκι. Η φωτογραφία είναι της Γεωργίας Μπουρμπούλη.

Για τη διαχρονική αξία του γράφουν ο Παναγιώτης Δευτεραίος (πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ και υποψήφιος διδάκτωρ στα Αρχαία Υπόγεια Υδραυλικά Εργα), ο δρ Ευστάθιος Χιώτης (μηχανικός Μεταλλείων, μεταλλουργός, τ. διευθυντής και σύμβουλος ΙΓΜΕ) και ο δρ Νικόλαος Μαμάσης (αναπληρωτής καθηγητής Τεχνικής Υδρολογίας του ΕΜΠ).

Για το επιβλητικό υδραγωγείο της Νέας Ιωνίας γράφει η Ολγα Δακουρά – Βογιατζόγλου, αρχαιολόγος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Επιτροπής για τη Διατήρηση της Βιομηχανικής Κληρονομιάς-TICCI. Το όνομα «Ποδαράδες», όπως ονόμαζαν την περιοχή της Νέας Ιωνίας οι παλαιότεροι, προέρχεται από τις κολόνες (ποδάρια ή ποδάρες) του Αδριανείου που γεφύρωναν το ρέμα του Περισσού. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, προέρχεται από το όνομα του Τούρκου κτηματία της περιοχής αγά Μουσταφά Ποδάρα.

 • Σήμερα οι υδατογέφυρες αντανακλούν τα σημάδια του χρόνου πάνω τους, «την ανθρώπινη κακομεταχείριση και την απαξίωση από την αδιαφορία των αρμοδίων.
 • Παρ’ όλα αυτά, τα αρχαία κατάλοιπα δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για το μεγαλείο του έργου στην εποχή της κατασκευής και της λειτουργίας του», υπογραμμίζει η κ. Βογιατζόγλου.
 • Σε εφημερίδες του 19ου αιώνα η συνάδελφος Δήμητρα Κουντή εντόπισε πολλά δημοσιεύματα για το Αδριάνειο και τα προβλήματά του, όπως η απολογητική επιστολή του δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Πάτση για την κατάπτωση τμήματος του υδραγωγείου.
 • «Νερό, θέλουμε νερό» διαδήλωναν οι Αθηναίοι το 1899, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εμπρός».
 • Μέχρι καμπάνια για τη μεταφορά των νερών της Στυμφαλίας στη διψασμένη πρωτεύουσα έκανε η εφημερίδα, ενώ ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» Ε. Λάμψας δήλωνε πως «όποιος φέρει τα νερά της Στυμφαλίας εις Αθήνας θα είναι ο μέγιστος των ευεργετών της πόλεώς μας».

Επί δημαρχίας του ο Δημήτρης Σούτσος δαπάνησε 1.000.000 δρχ., ενώ επί δημαρχίας του Μερκούρη δαπανήθηκαν πάνω από 4.000.000 δραχμές «…και όμως εδώ είναι όλοι οι κάτοικοι των Αθηνών διά να μαρτυρήσουν ότι πολλάκις εμαρτύρησαν από την έλλειψιν ύδατος».

ΜΕΤΣΟΒΟ

Image result for μετσοβο

ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ: Νεκροί ανασύρθηκαν οι δύο πιλότοι του μαχητικού Mirage 2000 που συνετρίβη χθες Τετάρτη στην γαλλική επαρχία Ιούρα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.  Οι επιχειρήσεις έρευνας του Mirage 2000D, που εξαφανίστηκε από τις οθόνες των ραντάρ την Τετάρτη το πρωί,

δυστυχώς οδήγησαν στην επιβεβαίωση των θανάτων των δύο μελών του πληρώματος, Μπαπτίστ Σιριέ και Οντρι Μισελόν». Οι ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος μένει να εξακριβωθούν. Το αεροσκάφος, που είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Νανσί-Οσέ, συνετρίβη σε ορεινή περιοχή, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία.

Πρόσωπα της Πέμπτης

Σημαντική φωνή της πνευματικής Κύπρου ήταν η συγγραφέας Ηβη Μελεάγρου (φωτ.), η οποία απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και η Εταιρεία Συγγραφέων, τονίζοντας πως στο έργο της Ηβης Μελεάγρου υπάρχουν «θέματα στον καμβά της ιστορίας του Ελληνισμού και της Μεσογείου τον 20ό αιώνα επικεντρωμένα στη μετάβαση από μια κυπριακή κοινωνία την περίοδο της βρετανικής κυριαρχίας στα ταραγμένα χρόνια της ανεξάρτητης Κύπρου, με έναν συνδυασμό επικών ποιητικών περιγραφών με έντονους εσωτερικούς μονολόγους». Βραβευμένο ήταν το μυθιστόρημά της «Προτελευταία εποχή».

(…) «Ανασκαφή» είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του καθηγητή Πέτρου Γ. Θέμελη, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση. «Προχώρησα στη συγγραφή ενός σύντομου, εύληπτου εγχειριδίου ανασκαφικής τεχνικής για να υπογραμμίσω την ανάγκη επικράτησης και στη χώρα μας ενός ενιαίου συστήματος τεκμηρίωσης των ανασκαφικών δεδομένων, ενός ομοιόμορφου τρόπου τήρησης ημερολογιακών σημειώσεων από όλους τους ανασκαφείς στην Ελλάδα», λέει ο ίδιος. Το βιβλίο παρουσιάζεται στον Ιανό, Σταδίου 24, στις 15/1, ώρα 6 μ.μ.

(…) Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Νορβηγού ζωγράφου Εντβαρντ Μουνκ  ανακοίνωσε το Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο. Η έκθεση με τίτλο «Love and Angst» θα εγκαινιαστεί στις 11 Απριλίου και γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μουνκ στο Οσλο όπου ερευνάται ενδελεχώς το έργο του μεγάλου συμβολιστή και εξπρεσιονιστή δημιουργού.  Έντυπη ΚΑΘΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ@ΚΑΘΗ

katagrafh1

Λόρεν Σάντσεζ: Αυτή είναι η γυναίκα που «έκλεψε την καρδιά» του Τζεφ Μπέζος

Το περιοδικό Enquirer ακολούθησε το ερωτευμένο ζευγάρι και δημοσιεύει σήμερα φωτογραφίες που, όπως υποστηρίζει, «αποδεικνύουν τι πραγματικά οδήγησε τον Τζεφ Μπέζος και τη σύζυγό του στο διαζύγιο μετά από 25 χρόνια γάμου.  Το περιοδικό υποστηρίζει ότι ο Μπέζος εξαπάτησε τη σύζυγό του «πηγαίνοντας με την ερωμένης του σε εξωτικούς προορισμούς με το ιδιωτικό του αεροσκάφος αξίας 65 εκατομμυρίων δολαρίων» και «στέλνοντάς της μηνύματα και ερωτικές selfie».

 • Ωστόσο, μια πηγή κοντά στο -πρώην- ζεύγος δήλωσε στη DailyMail ότι το ζευγάρι «δούλεψε πολύ» τον γάμο τους προτού αποφασίσουν να πάρουν διαζύγιο και ότι ο Μπέζος άρχισε να βλέπει την Σάντσεζ μόνο αφότου χώρισε από τη σύζυγό του.
 • Το Enquirer ισχυρίζεται ότι παρακολούθησε τον ιδιοκτήτη της Amazon σε πέντε Πολιτείες για τέσσερις μήνες (χαρακτηρίζει το ρεπορτάζ τη «μεγαλύτερη έρευνα» στην ιστορία του περιοδικού), και ότι τα «πιτσουνάκια» πιάστηκαν επ’αυτοφόρω να εξαπατούν τους συζύγους τους με συχνότητα όχι μικρότερη από έξι φορές σε 14 ημέρες».

Το περιοδικό ισχυρίζεται ότι ο παράνομος δεσμός των Μπέζος και Σάντσεζ μετρά ήδη οκτώ μήνες πίσω από τις πλάτες των νομίμων συζύγων τους! Η 49χρονη Λόρεν Σάντσεζ, που λέγεται ότι γνώρισε τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, όταν γύριζε βίντεο για τo Blue Origin, είναι παντρεμένη με τον επίσης μεγιστάνα Πάτρικ Γουάιτσελ, συνιδιοκτήτη του πρακτορείου ταλέντων WME στο Χόλιγουντ.

Το κοινό την γνωρίζει από τη συμμετοχή της στην ενημερωτική εκπομπή Good Day LA από το 2011 έως το 2017. Το 2005, η Σάντσεζ παρουσίασε το So You Think You Can Dance, ενώ στο βιογραφικό της υπάρχουν και συμμετοχές σε ταινίες, μεταξύ των οποίων οι The Day After Tomorrow, Fight Club και Ted 2. Είναι ιδιοκτήτρια της εταιρείας Black Ops Aviation που μισθώνει ελικόπτερα για κινηματογραφικά γυρίσματα.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ@ΚΑΘΗkatagrafh2