To πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (10/01)

 

«Ο κακός μας ο καιρός» ξανά από το Σάββατο

Πολλά ήταν τα προβλήματα που προκάλεσε στη Θεσσαλονίκη για μία ακόμη ημέρα η διαρκής, πυκνή χιονόπτωση, που αυτή τη φορά είχε το όνομα «Υπατία».

vroxi

Ποιο είναι το φαινόμενο της παγωμένης βροχής που έφερε η «Υπατία» σε Μακεδονία-Θεσσαλία

Μια ασυνήθιστη παγωμένη βροχή έχει φέρει σε Μακεδονία και Θεσσαλία η κακοκαιρία «Υπατία», μαζί με μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα.

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Η Ευρώπη χωρίς τις ΗΠΑ

Εχει έλθει η ώρα να ενηλικιωθεί –από γεωπολιτικής σκοπιάς– η Ευρώπη. Ο πρόεδρος Τραμπ τη θεωρεί σχεδόν εχθρική δύναμη και κάνει ό,τι μπορεί για να το δείξει. Η Ε.Ε. είναι μία μεγάλη παγκόσμια οικονομική δύναμη, αλλά κανείς δεν τη λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν του από πλευράς ισχύος. Δεν διαθέτει κοινό στρατό, σοβαρό μηχανισμό συλλογής και εκτίμησης πληροφοριών και λαμβάνει αποφάσεις με καθυστέρηση και δυσκολίες.

Η εκλογή του Τραμπ θα μπορούσε να αφυπνίσει την ευρωπαϊκή ηγεσία. Ηδη έχουν αρχίσει συζητήσεις για πρακτικά ζητήματα. Η κοινή παραγωγή οπλικών συστημάτων θα καθιστούσε την Ευρώπη σημαντικό παίκτη και θα της εξασφάλιζε στρατηγικά πλεονεκτήματα. Η έρευνα και η τεχνογνωσία παραγωγής υπάρχουν. Χρειάζεται πολιτική βούληση. Ενα άλλο καίριο θέμα είναι η δημιουργία αμιγώς ευρωπαϊκού διατραπεζικού συστήματος συναλλαγών. Σήμερα οι ΗΠΑ μπορούν να μπλοκάρουν ευρωπαϊκές τράπεζες ή επιχειρήσεις, επειδή παραβιάζουν κάποιες κυρώσεις, καθώς οι παγκόσμιες συναλλαγές γίνονται σε δολάρια και ελέγχονται από αμερικανικούς φορείς. Τεχνικά, αυτό δεν είναι δύσκολο να γίνει. Λείπει όμως και εδώ η πολιτική βούληση.

Η εικόνα ίσως περιέχει: σύννεφο, ουρανός, υπαίθριες δραστηριότητες και νερό

Το κακό είναι ότι η Ευρώπη είχε κακομάθει μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεωρούσε ότι μπορεί να περνάει καλά αφήνοντας τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας στην Ουάσιγκτον. Τώρα συνειδητοποιεί ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πια εκεί. Ο Τραμπ το καθιστά όσο πιο σαφές γίνεται. Οι απειλές αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό.

 • Δυστυχώς, όμως, λείπουν σήμερα και η απαραίτητη ηγεσία και η πολιτική βούληση για να περάσει η Ευρώπη στο επόμενο στάδιο.
 • Ο πρόεδρος Μακρόν έχει όραμα και σχέδιο, αλλά αντιμετωπίζει μία διογκούμενη αμφισβήτηση στο εσωτερικό της χώρας του.
 • Το Βερολίνο συμμερίζεται τις ανησυχίες του και τις προτάσεις του, αλλά αργεί να πάρει αποφάσεις.
 • Η Μεγάλη Βρετανία, που έπαιζε παραδοσιακά ρόλο στον τομέα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, γιατί διαθέτει πολλές δυνατότητες, έχει εγκλωβισθεί στην εσωστρέφεια του Brexit.
 • Η υπόλοιπη ήπειρος συγκλονίζεται από τις δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού, οι οποίες βλέπουν σαν κόκκινο πανί την πιο σφιχτή, ισχυρή Ευρώπη.

Η Ε.Ε. κινδυνεύει λοιπόν να βρεθεί χωρίς την αμερικανική «ασπίδα», αλλά και χωρίς κανένα σχεδιασμό για τη δημιουργία της δικής της.

Έντυπη ΚΑΘΗ

makrhs

Φαρσοκωμωδία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η Ελλάδα έχει πολλά χρόνια να ζήσει μια τόσο παράδοξη πολιτική φαρσοκωμωδία. Οι κυβερνητικοί εταίροι εκστομίζουν βαρύτατες κατηγορίες περί αποστασιών και άλλων συνωμοσιών.

 • Ο κ. Τσίπρας θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών ιστορικής σημασίας, ο κ. Καμμένος τη χαρακτηρίζει εθνικά επικίνδυνη.
 • Η κοινή γνώμη παρακολουθεί άναυδη την εξέλιξη του πολιτικού θρίλερ, το οποίο πλήττει καίρια το προφίλ του ίδιου του πρωθυπουργού, που μοιάζει αδύναμος να πάρει αποφάσεις.
 • Αυτός ο γόρδιος δεσμός άργησε προφανώς να κοπεί και τώρα «πνίγει» τη συγκυβέρνηση.
 • Ο τόπος, όμως, μοιάζει ακυβέρνητος, και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο και βλαβερό.

Έντυπη ΚΑΘΗ

15s10omolog10

Υποχώρηση αποδόσεων στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων, με μεγάλη συμμετοχή ξένων

Υποχώρησαν χθες στο 0,67% οι αποδόσεις στη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων γραμματίων που πραγματοποίησε το ελληνικό Δημόσιο, έναντι 0,71% της προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης που είχε πραγματοποιηθεί στις 7 Νοεμβρίου, σε μια εξέλιξη που μπορεί να συνδέεται με την προετοιμασία του εδάφους ενόψει μιας επικείμενης δημοπρασίας ομολόγων.

Τελευταίο τανγκό για Αλέξη – Πάνο

Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Τελευταίο τανγκό για Αλέξη – Πάνο» και αναλυτικό-αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για τη διαφαινόμενη ρήξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων μετά από μία τετραετία, κυκλοφορεί το «ΠΟΝΤΙΚΙ» το πρωί της Πέμπτης.
Μπορείτε επίσης να διαβάσετε:
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ο δρόμος προς το διαζύγιο – Ανοιχτά χαρτιά και διλήμματα από Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Μέρκελ χαμηλού..

Η καλύτερη συνέντευξη από δημοσιογραφική σκοπιά

Ήταν ίσως η καλύτερη συνέντευξη του πρωθυπουργού από δημοσιογραφική σκοπιά.
Κι αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική του αλλά με το γεγονός ότι αποσαφήνισε πλήρως το πολιτικό πεδίο.
1. Αν ο Καμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

2. Αν πάρει κάτω από 151 θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνο σε εκλογές (βλέπε Μάιο). Πρώτα θα περάσει τη συμφωνία με την εκκλησία, στην απόφαση η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική και το νόμο αλλαγής του Νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία.
3. Αφού πάρει ψήφο εμπιστοσύνης θα φέρει αμέσως τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή.
4. Αν ο Καμένος δεν αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή σε 10 ημέρες αφότου ολοκληρώσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση η γειτονική χώρα.
5. Το δίλημμα των επόμενων εκλογών θα είναι: «Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω». Πολωτικό αλλά αναμενόμενο.
6. Στηρίζει Παυλόπουλο για νέα θητεία στην Προεδρία της Δημοκρατίας.- από το fb του Γ. Πετρόπουλου
….
Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, σύννεφο, ωκεανός, φυτό και υπαίθριες δραστηριότητες
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ – ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ ΜΠΕΚΑΤΣΑ

ΟΠΟΙΟΣ, έχει την εντύπωση, ότι το είδος Γιώργος Βασιλειάδης, ευδοκιμεί μόνο στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, είναι αλλού νυχτωμένος. Όλοι οι πολιτικοί πάνω-κάτω είναι ίδιοι. Η διαφορά έχει να κάνει στο μέγεθος της φαυλότητας. Όπως πχ στους ληστές. Άλλος χτυπάει περίπτερο, άλλος τράπεζα. Ανάλογα τις ικανότητες του καθ ενός. Πριν όμως φτάσουμε στο Μουντιάλ του 2030 και στον αξιότιμο Κ.Κράσε Κράλεβ. Υπουργό Αθλητισμού της γείτονος Βουλγαρίας, να διηγηθώ μία ενδιαφέρουσα ιστορία από τα παλιά

ΙΔΟΥ λοιπόν που ο εν λόγω Κράλεβ, δεν έχει κανένα πρόβλημα να διανέμει κουτουρού μπουγάτσα. Σχετικό με τη κοινή υποψηφιότητα Ελλάδας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας για τη συνδιοργάνωση, ετου Γιούρο 2028 η του Μουντιάλ 2030. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Βούλγαρος υπουργός Αθλητισμού, είπε ότι προτιμάει να διεξαχθεί ο τελικός αλλά και η τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κυπέλλου στο ΟΑΚΑ. Καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και υποδομές. Λες και θα τον ρωτήσει κανένας. Λες κι έχει τη παραμικρή, την ελάχιστη αξία η γνώμη του. Η κουτουρού μπουγάτσα, σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια.

ΕΝΑΣ Βούλγαρος υπουργός, ούτε καν ο τελευταίος τροχός της αμάξης, ο Τίποτας, να διατυπώνει την άποψη, που πρέπει να διεξαχθεί ο Τελικός του Μουντιάλ ύστερα από 11 χρόνια. Πριν καν η χώρα του καταθέσει υποψηφιότητα. Στην ευκολία του «να’χαμε να λέγαμε» που χαρακτηρίζει όλους τους πολιτικούς ανεξαιρέτως. Και δεν βρίσκεται, ένας δημοσιογράφος σε ολόκληρα τα Βαλκάνια να κάνει στους Βασιλειάδιδες, την αυτονόητη ερώτηση; Υπάρχει οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος του εγχειρήματος; Πόσο θα πάει το μαλλί σε κάθε μία από τις τέσσερις χώρες;

ΠΟΥ θα βρεθούν άλλα τρία γήπεδα στη Ελλάδα, όταν οι ντιρεκτίβες ΟΥΕΦΑ και ΦΙΦΑ μιλάνε για μίνιμουμ χωρητικότητα 40.000 θέσεων; Θα τεντώσουνε το Καραϊσκάκης που είναι 32.115 θέσεων να μεγαλώσει; Θα τεντώσουνε την Αγιά Σοφιά, που δεν θα φτάνει επίσης τις 33.000 θέσεις;

Αερολογίες. Και το κυριότερο. Τέσσερις χώρες που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, πως θα αντέξουν το οικονομικό κόστος; Τους περισσεύουν λεφτά; Σουηδία και Δανία πχ που δεν θέλουν να μπουν σ αυτή τη περιπέτεια είναι κορόιδα; Κι είμαστε εμείς οι κουβαρντάδες; Οι φορτωμένοι, που φυσάνε το χρήμα. Και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, αν ο μη γένοιτο μας δώσουν τη διοργάνωση να πετάξουμε; Δεν πρόκειται περί ντροπής. Πρόκειται περί θράσους. Όταν τα κουφάρια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων του 2004 σαπίζουν!!

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός και υπαίθριες δραστηριότητες

Αχ Αλέξη, πόσο όμορφα τα λες (για τη Σουηδία όχι για την Ελλάδα)

 • Ο πρωθυπουργός για άλλη μια φορά παρουσίασε μια μαγική εικόνα για τον εαυτό του και για την πολιτική της κυβέρνησής του Χαραλαμπόπουλος Λευτέρης
Αχ Αλέξη, πόσο όμορφα τα λες (για τη Σουηδία όχι για την Ελλάδα) | tovima.gr
 • Μιας χώρας στην οποία η μεσαία τάξη δεν μπορεί να πληρώσει ακόμη και οφειλές λίγων εκατοντάδων ευρώ.
 • Μιας χώρας στην οποία εκτοξεύεται η μερική και επισφαλής απασχόληση.
 • Μιας χώρας που η σύνταξη έχει ταυτιστεί με την είσοδο σε ένα τούνελ φτώχειας.
 • Μιας χώρας που έχει ιδιωτικοποιήσει όλες σχεδόν τις βασικές της υποδομές.
 • Μιας χώρας που είναι διατεθειμένη να ξεπουλήσει ακόμη και τους αρχαιολογικούς χώρους και την ίδια την κληρονομιά της.
 • Μιας χώρας με εκπαιδευτικό σύστημα σε κρίση όπου η κυβέρνηση απλώς θέλει να βάλει αναπληρωτές και αδιόριστους να φαγωθούν μεταξύ τους για μια «θέση στον ήλιο».
 • Μιας χώρας που δεν μπορεί καλά καλά να χειριστεί έναν απλό χιονιά.

Μιας χώρας που παρ’ όλα αυτά επιμένει να προχωρά σε υπέρογκες αμυντικές δαπάνες με κριτήριο και τα συμφέροντα διάφορων «φίλιων» επιχειρηματιών. Μιας χώρας που έχει συνέχεια εργατικά ατυχήματα, αλλά ο πρώην επικεφαλής της Επιθεώρησης Εργασίας θεωρείται τόσο πετυχημένος που θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ουρανός, νερό και υπαίθριες δραστηριότητες

Και για αυτή την κατάσταση είναι ο Αλέξης Τσίπρας που ευθύνεται και όχι αποκλειστικά ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς. Αυτός κυβερνά. Αυτός αποφασίζει. Αυτός εισηγείται τα μέτρα. Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης τα λέει γλυκά. Σε πείθει καμιά φορά. Κατασκευάζει μια όμορφη εικόνα. Αυτή είναι δική του τέχνη, ενώ η τέχνη του Κυριάκου είναι να σε κάνει να ανησυχείς.

Μόνο που στην πραγματικότητα η πολιτική του Τσίπρα, αυτή που όντως εφαρμόζει λίγο διαφέρει από αυτή που θα εφαρμόσει, αν έρθει στην εξουσία, ο Μητσοτάκης. Είναι αλήθεια ότι ο Αλέξης «μοιάζει ηγέτης», δείχνει «να έχει τον έλεγχο» και ξεχωρίζει ως προς αυτή την εικόνα από τους άλλους σημερινούς αρχηγούς κομμάτων στην ελληνική πολιτική σκηνή.

Όμως, στην πραγματικότητα δεν έχει κάνει τίποτα άλλο παρά να εφαρμόσει πιστά τα μνημόνια. Γι’ αυτό και πλέον εισπράττει τα εύσημα της Μέρκελ. Ξέρει επίσης τακτική και γι’ αυτό μπορεί να βλέπει τις μπλόφες του κάθε Καμμένου και αντίστοιχα να κάνει και τους δικούς του εκβιασμούς με την ψήφο εμπιστοσύνης και τις πρόωρες εκλογές. Όμως, η ζωή δεν είναι παρτίδα πόκας. Ούτε το μέλλον αυτής της χώρας….

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ούτε όραμα έχει, ούτε δίνει διέξοδο «στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή». Κι ας τα λέει τόσο γλυκά…

ΥΓ. Μια συμφωνία που θα έλυνε το θέμα με την ΠΓΔΜ και θα μας απάλλασσε από μια κακή κληρονομιά προηγούμενων κυβερνήσεων όντως θα ήταν κάτι για το οποίος κανείς θα διεκδικούσε μια θέση στην ιστορία. Αρκεί:

 • (α) Να το έκανε για να λύσει μια διμερή διαφορά και όχι απλώς για να κάνει το χατίρι των αμερικάνων,
 • (β) να μην το έκανε μπας και τσιμπήσει από τους ευρωπαίους καμιά διευκόλυνση για τις συντάξεις,
 • (γ) να εξηγούσε στην κοινωνία γιατί ήταν σημαντικό να λυθεί αυτό το θέμα ώστε να μην σηκώσουν κεφάλι διάφορες πατριδοκάπηλες φωνές.
 • Κοντολογίς ό,τι δεν έκανε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τώρα κλαις. Γιατί κλαις; Ο Καμμένος σπεκουλάρισε αγρίως πολιτικά στην κρίση. Εξίσου όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Και, όπως…