Το πρωινό σημειωματάριο του μ/μ (9/5)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗΣ: Το ότι “έσπαγαν” έργα για να τα πάρει συγκεκριμένος εργολάβος, ο οποίος το 2015 και ενώ το τραπεζικό σύστημα κατέρρεε έπαιρνε μεγάλα δάνεια από συγκεκριμένη τράπεζα αν και ήδη ημιχρεοκοπημένος, και στην οποία τράπεζα έγινε προσπάθεια να αλλάξει η διοίκηση – εκβιάζοντας την κεντρική τράπεζα προκειμένου να συνεχίσει να δίνει δάνεια στον συγκεκριμένο εργολάβο αλλά και εγγυητική επιστολή (με εγγύηση βοσκοτόπια) για να αποκτήσει τηλεοπτική άδεια είναι μικρές και εντελώς ασήμαντες λεπτομέρειες.

Και σήμερα, άτιμο πράγμα η πραγματικότητα, τα “σπασμένα” αυτά έργα της εποχής της «επανάστασης» λόγω αδυναμίας εκτέλεσής τους από τον συγκεκριμένο εργολάβο πέρασαν με απευθείας ανάθεση σε άλλο εργολάβο που θεωρούνταν -ειδικά από τους επαναστάτες του 2015- επιτομή της διαπλοκής.ΣΧΟΛΙΟ ΦΙΛΗΣ του μ/μ: Η κόλαση είναι πάντα οι άλλοι;

Βλέπω με λύπη μου αυτές τις μέρες χαρακτηρισμούς να εκτοξεύονται από δεξιά κι αριστερά, από το κέντρο κι από τα άκρα. Πόσο εύκολοι τελικά έχουμε γίνει στις κρίσεις και πόσο εύκολα δείχνουμε με το δάκτυλο τον απέναντι, θεωρώντας πως η κόλαση είναι μόνο οι άλλοι. Ποτέ εμείς, ποτέ οι “δικοί μας”.

 • Στα 40 μου χρόνια, πάνω από τα μισά μελετώ και αναλύω καθημερινά τα πολιτικά δρώμενα.
 • Είτε εξ επαγγέλματος είτε επειδή είμαι εθισμένη από μικρή ηλικία, λόγω μιας εμμονής μου με την πολιτική πράξη που μάλλον μου έμεινε επειδή στο σπίτι υπήρχε πάντα μια τηλεόραση που έπαιζε ειδήσεις και πολιτικές εκπομπές, μία εφημερίδα ή ένα ραδιόφωνο, που με τραβούσαν σαν μαγνήτες. 

Εν πάση περιπτώσει, μεγαλώνοντας και παρακολουθώντας το πολιτικό σκηνικό, όσες φορές παθιάστηκα με τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, πολλές φορές κι εγώ υπήρξα απόλυτη, επικριτική, επιθετική, απορριπτική. 

 • Πολλές φορές πίστεψα αυτό που θα ήθελα να πιστέψω, πολλές φορές έδωσα ελαφρυντικά εκεί που δεν θα έπρεπε να δώσω.
 • Όμως, ποτέ, απέναντι σε βρώμικες συναλλαγές, σκάνδαλα και δυσωδία, δεν έκανα τα στραβά μάτια.
 • Αυτή ήταν η δική μου κόκκινη γραμμή, όπως και τα εργασιακά θέματα, τα θέματα υγείας,παιδείας και εθνικής πολιτικής.
 • Εκεί δεν χωράει κανένας συμβιβασμός. 

Έμαθα, επίσης, να μην “κολλάει η βελόνα” στον ίδιο σκοπό κι έμαθα να συζητάω περισσότερο μ’ εκείνους με τους οποίους διαφωνώ, για να είμαι βέβαιη πως δεν κάνω λάθος στις κρίσεις μου. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι εκείνοι που συζητούν μόνο με όσους μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, έχουν μια τάση να γίνονται ακραίοι, απόλυτοι και κλειστόμυαλοι.

 • Τέλος πάντων, ως ταλαίπωρος πολίτης αυτής της χώρας κουβαλάω κι εγώ στην πλάτη μου τις ίδιες απογοητεύσεις και τους ίδιους φόβους με πολλούς από εμάς.
 • Όμως πια δεν βλέπω τον λόγο να απαξιώνω κάθε συμπολίτη μου που μπορεί να έχει μια διαφορετική οπτική.
 • Δεν νομίζω ότι είναι υγιές στοιχείο αυτό.
 • Μάλλον παραπέμπει σε φανατισμό, αυτό το σαράκι που μόνο καταστρέφει. 

Όσοι άνθρωποι θαύμασα για την πολιτική τους στάση και το ήθος με το οποίο διάγουν τον βίο τους, ήταν όλοι ευγενείς και υπέρ του διαλόγου. Δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ αφορισμούς, ούτε βαρείς χαρακτηρισμούς. Επιχειρούσαν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους με επιχειρήματα. Κι όταν έβρισκαν τοίχο, απλώς αποχωρούσαν από τη συζήτηση.

Δεν πετούσαν στον άλλον κατάμουτρα αφορισμούς, ύβρεις και κατηγορίες, δεν έθιγαν τον απέναντι, όπως τόσο εύκολα σήμερα θίγει ο ένας τον άλλον.Δεν έχει νόημα να είσαι έτσι. Κι ακόμα περισσότερο, όταν αυτός ο άλλος είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Αυτό είναι ο πολιτικός πολιτισμός που τόσο μας έχει λείψει πια. (Κ.Φ.)

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Βρε σεις; Αλλάζετε τα σύνορα χωρίς ειδοποίηση; Συνορεύει η ωραία Ελλάς με το Μπαγκλαντες, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Αλγερία και την Αιθιοπία; Πειτε καμιά κουβέντα που έγινα ρεζιλι η αγεωγραφητη!

 

Φωτογραφία της Greta Christofilopoulou.ΒΗΜΑτοδότης  
Αντιπαράθεση Τσίπρα – Τσακαλώτου. 
Είναι εκ του πονηρού η προσπάθεια που καταβάλλει το Μέγαρο Μαξίμου να διαλαλεί ότι δήθεν οι σχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου (φωτογραφία) βρίσκονται σε άριστο σημείο, ότι καθημερινώς (μαζί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη) συζητούν περί Οικονομίας και ότι πάλι μαζί (πίνοντας και τον καφέ τους) χαράζουν από κοινού την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
 • Ολες αυτές οι κυβερνητικές διαρροές βγήκαν στην επιφάνεια μετά την πολυσυζητημένη συνέντευξη του κ. Τσακαλώτου στο «Κόκκινο», στην οποία ο υπουργός Οικονομικών προσγείωσε ανώμαλα την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για όσα προπαγάνδιζαν περί καθαρής εξόδου.
 • Θέλησαν, με διαρροές του τύπου «άριστες σχέσεις» κ.τ.λ. οι του Μαξίμου να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις για αντιπαράθεση Τσίπρα – Τσακαλώτου.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Οντως οι δυο τους διατηρούν καλές σχέσεις, έχουν κοινούς φίλους στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό που τους στηρίζουν. Με μία διαφορά: Ο κ. Τσακαλώτος έχει έναν υποστηρικτή περισσότερο απ’ ό,τι έχει ο κ. Τσίπρας, και αυτός δεν είναι άλλος από τον διοικητή της  Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα. Και τότε αφού Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών διατηρούν… άριστες σχέσεις, πίνουν μαζί καφέ (κατά την έκφραση Συριζαίων) πώς είναι δυνατόν ο ένας να αδειάζει τον άλλον σε ό,τι αφορά την καθαρή έξοδο; Διαβάστε τι σκαρφίζονται οι Συριζαίοι για να εξηγήσουν αυτό το φαινόμενο…

Λένε ότι η… υποτιθέμενη αντιπαράθεση οφείλεται κυρίως  στη διαφορά… ύφους.

 • Οτι δηλαδή ο Ευκλείδης έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να τα λέει ως… Αγγλοσάξονας (που τα ελληνικά του δεν είναι ακόμα τέλεια), ότι χρησιμοποιεί περισσότερο την ακαδημαϊκή του ιδιότητα και επειδή τον εμπιστεύονται περισσότερο οι δανειστές (σε Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη) είναι αναγκασμένος να λέει τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θέλουν μερικοί να φανούν.
 • Αντιθέτως ο κ. Τσίπρας είναι περισσότερος πολιτικός, δεν έχει εξειδίκευση στα οικονομικά και τα λέει πιο σταράτα χρησιμοποιώντας τις περισσότερες φορές μια λαϊκή γλώσσα, που ακούγεται ευχάριστα στα αφτιά των οπαδών του. Τώρα, ποιος είναι ο καλύτερος ανάμεσα στους δύο και ποιος έχει κάνει τις λιγότερες κωλοτούμπες είναι δικό σας συμπέρασμα.
ΒΗΜΑτοδότης  
Χάσαμε τον Φούφτελ, stop

Ο Χανς Γιοακίμ Φούχτελ ( ή… Φούχτελος, όπως τον ονόμαζε η Μέρκελ) δεν είναι πλέον ο υπεύθυνος από πλευράς Καγκελαρίου για την Γερμανό-Ελληνική Συνεργασία. Υπέβαλε την παραίτησή του. Και θα μας λείψει.

Οχι για κανένα ιδιαίτερο λόγο επειδή είχε σκέψεις και προτάσεις (καθώς και μπάτζετ) για τα πάντα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, βοήθησε όντως πολύ στα πέτρινα χρόνια της οικονομικής κρίσης, έκανε ισχυρές φιλίες με τον Γιάννη Μπουτάρη και του άρεσαν οι ελληνικές ταβέρνες με τα… χταποδάκια.
Ηταν ο άνθρωπος που κατά την προεκλογική περίοδο μοίραζε στους ψηφόρους του… οδοντόβρουτσες, με το σύνθημα «όλοι έχουν στο στόμα τους τον Φούχτελ».
Ο νέος υπεύθυνος για την Γερμανό- Ελληνική Συνεργασία ονομάζεται Norbert Barthle Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Διατροφής και Αγροτικής Ανάπτυξης.ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
petroulakis--2ΒΗΜΑτοδότης  
Το prive breakfast του Κυριάκου

Prive… breakfast σπάνια συμβαίνει και το έκανε (ποιος άλλος;) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αίθουσα «Ωμέγα» του ξενοδοχείου Intercontinental. Prive, έτσι το ονόμασαν, πλην ο κ. Μητσοτάκης είχε καλεσμένους καμιά δεκαπενταριά εκπροσώπους εταιριών πληροφορικής (των μεγαλύτερων που υπάρχουν) στο περιθώριο του συνεδρίου ψηφιακής πληροφορικής.

 • Ήταν εκεί μαζί με τον Πρόεδρο και η σκιώδης υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής (σκιώδης δηλαδή υπουργός του Νίκου Παππά) Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία προτάθηκε από τους παριστάμενους να γίνει… υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στην μελλοντική κυβέρνηση Μητσοτάκη:
 • «Είναι η καταλληλότερη», του είπαν, αφήνοντας τον κ. Μητσοτάκη με το στόμα ανοικτό. Τι είχε ακριβώς συμβεί;
 • Ο κ. Μητσοτάκης θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον του για την πληροφορική και πώς μπορεί μ΄αυτήν να κυβερνήσει κάποιος την χώρα επανέλαβε την εξαγγελία του να δημιουργήσει μια θέση υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ για θέματα ψηφιακής πολιτικής….
ΒΗΜΑτοδότης  
Υπουργός εν… αναμονή

Τότε έκανε παρέμβαση ο πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Εταιριών Πληροφορικής Ελλάδας και είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι η πλέον κατάλληλη γι΄αυτήν την θέση είναι η Μισέλ.

 • Ο Πρόεδρος της ΝΔ αργότερα είπε στην σκιώδη υπουργό του: «Α, γι΄αυτό επέμενες να έρθεις στο breakfast».
 • Για την ιστορία σας αναφέρω ότι ουδείς άγγιξε τα κρουασάν, τα κουλουράκια και τις φρυγανιές (με μαρμελάδα) του προγεύματος.

Ολοι μιλούσαν, μιλούσαν τόσο που δεν πρόλαβαν να φάνε ούτε μια μπουκιά.

Το μαγαζάκι της χαράδρας

 

Το μαγαζάκι της χαράδρας

 Ενεργειακά ποτά, εμφιαλωμένο νερό και… πατατάκια προμηθεύει τους ορειβάτες το πιο παράξενο περίπτερο στον κόσμο, αλλά για να φθάσεις εκεί πρέπει να αναρριχηθείς σε ύψος 100 μέτρων, σε έναν κάθετο βράχο γεωλογικού πάρκου στην Κίνα και με σκοπό να προσφέρει ανάσες σε όσες και όσους επιχειρούν να αναρριχηθούν στις απόκρημνες πλαγιές, αφού όπως λένε οι εμπνευστές του, η κατασκευή του στο συγκεκριμένο σημείο κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν!Ενα κρουαζιερόπλοιο που θύμισε τον Τιτανικό…

Ενα κρουαζιερόπλοιο που θύμισε τον Τιτανικό…

Σκηνές από τον Τιτανικό θυμίζει το κρουαζιερόπλοιο που γεμίζει νερά εν πλω ανοιχτά της Καραϊβικής, αλλά το πρόβλημα δεν προκλήθηκε από σύγκρουση με… παγόβουνο, αλλά από λάθος στο σύστημα πυρόσβεσης, με τον υπεύθυνο να καθησυχάζει τον κόσμο δηλώνοντας πως οι επιβάτες δεν διέτρεχαν σοβαρό κίνδυνο. Ευτυχώς δεν υπήρχε πιθανότητα ναυαγίου και, τελικά, το κρουαζιερόπλοιο και οι επιβάτες έφθασαν σώοι, μετά την περιπέτεια, στην Νέα Ορλεάνη.Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΤην πρώτη θέση στην Ε.Ε. καταλαμβάνει η Ελλάδα. Που όμως; Στην αποχαύνωσηη!

Στην τηλεόραση, στον υπολογιστή, στο τάμπλετ, στο κινητό και ότι άλλο διαθέτει οθόνη. Με αυτά είναι κολλημένοι περισσότερες από τρεις ώρες την ημέρα οι Έλληνες σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Σύμφωνα με την έρευνα, που αφορούσε ηλικίες από 20 – 74 ετών, στην Ελλάδα το 95,1% του πληθυσμού δήλωσε ότι απασχολείται καθημερινά με αντικείμενα που έχουν οθόνη, εκτός ώρες εργασίας.
Αποχαυνωμένοι Έλληνες
Ακολουθεί η Φινλανδία με 92,9%, η Πολωνία 91,6% και η Ρουμανία 91,5%. Η σχετική έρευνα αφορούσε στο πόσες ώρες ξοδεύουμε, εκτός δουλειάς, στο να βλέπουμε τηλεόραση, να παίζουμε ηλεκτρονικά παιχνίδια, να απασχολούμαστε με το κινητό ή το τάμπλετ μας και γενικά να έχουμε μπροστά μας μια οθόνη.
Σε μια χώρα με ήλιο και καταπληκτικό καιρό. Το κορυφαίο: η τύπισσα είναι παραλία υποτίθεται να χαλαρώσει και να κάνει μπάνιο και αυτή βγάζει σέλφι! Πέρα από το φαιδρό της υπόθεσης υπάρχει και η ανησυχία. Η οθόνη αποξενώνει. Και δυστυχώς οι επόμενες γενιές στην Ελλάδα θα είναι μέσα στη μοναξιά!

Χάσαμε 32,5 δις ευρώ

Χάσαμε 32,5 δις ευρώ

Πάνω από 32 δισ. ευρώ έχασαν τα νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της 6ετίας 2011-2017. Από το 2011-2017 η σωρευτική μείωση του αποθέματος αποταμιευτικών πόρων των νοικοκυριών ανήλθε στα 32,9 δισ. Ευρώ, σύμφωνα με Έκθεση της Eurobank.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νοικοκυριά στην Ελλάδα μείωσαν σωρευτικά τον πλούτο τους κατά 32,5 δις (π.χ. περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές, ομόλογα, κατοικίες, καταθέσεις κ.α.) ή 6,6 δις ανά έτος από το 2011 έως το 2017) με σκοπό να χρηματοδοτήσουν την εκάστοτε ετήσια διαφορά ανάμεσα στην κατανάλωση και το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Το 2009 η ετήσια αποταμίευση των νοικοκυριών στην Ελλάδα ήταν 11,4 δις (7,0% του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος) και το 2017 διαμορφώθηκε στο αρνητικό έδαφος των 8,3 δις (-6,7% του ακαθάριστου διαθέσιμου εισοδήματος).

Προϋπόθεση

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η κατάντια της δημόσιας διοίκησης και της δημόσιας εκπαίδευσης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανυπαρξία ουσιαστικής αξιολόγησης των υπαλλήλων και χωρίς αυτήν δεν υπάρχει ελπίδα βελτίωσής τους.

 • Δεν απαιτείται ιδιαίτερη αντίληψη για την κατανόηση αυτής της πραγματικότητας και οι αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, της ΟΛΜΕ και άλλων κρατικοδίαιτων συνδικάτων βασίζονται μόνο σε σαθρή επιχειρηματολογία υπέρ της ισοπέδωσης προς τα κάτω και κατά της αριστείας.

Η αξιολόγηση, ως έννοια και διαδικασία με αντικειμενικά κριτήρια, αποτελεί αναγκαία συνθήκη προκειμένου η χώρα να κάνει βήματα προς την πολυπόθητη κανονικότητα.

Έντυπη Κ

Ο Ζαχαρίας μόλις διακρίνεται αριστερά της κυρίας. Η ωραία σκηνή είναι από το Χάιντ Παρκ στο Λονδίνο, όπου η θερμοκρασία χθες έφθασε τους 29 βαθμούς.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:ΦAΛHPEYΣΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

makris

Print Friendly, PDF & Email