Το πρωινό σημειωματάριο του μ/μ (16/5)

Erdogan: “Γιατί κανείς δεν λέει τίποτα στην Ελλάδα που αγόρασε τους S-300 από τη Ρωσία;”

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Γιατί Ερντο μου, η Ελλάδα δεν το παίζει ΑΒ Βασιλόπουλος σε τρομοκρατική βερσιόν, να απειλεί ότι περπατάει, ότι κολυμπάει & ότι πετάει, ούτε τείνει να φυλακίσει το μισό της πληθυσμό γιατί τυγχάνει να έχει άλλες απόψεις, ούτε σφάζει αδιακρίτως Κούρδους, ούτε πάσχει από ισλαμοφασιστικό σύνδρομο ευρέως φάσματος.
Να το δεις, μη τ’αφήσεις…

YΓ. Στο μεταξύ μετά τις δηλώσεις Ερντο χθές, νέο γκρεμοτσάκισμα για τη λίρα, ενώ οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων άγγιξαν το 14%!

Ερντο, συνέχισε όπως είσαι…δεν χρειάζεσαι εχθρούς. 
Τα καταφέρνεις και μόνος σου! 

Φωτογραφία της Κατερίνα Πάντα.
 

Οι γύπες των αγορών θα δανείσουν την θυγατρική ΠΑΝΓΑΙΑ της Εθνικής 400 εκατομμύρια με επιτόκιο 3%+ για να αγοράζει ακίνητα σκοτωμένα απο την μητρική ή από όπου βρει. Business as usual… Είναι οι ίδιοι γύπες που πέταγαν στο 50 και στο 60 εταιρικά ομόλογα

Αναχρηματοδότηση είναι δεν αγοράζει ούτε ψευδοροφή. Ουσιαστικά φέυγει ο δανεισμός από την μαμά και πάει στους ιδιώτες.

ΚΑΤ. ΠΑΝΤΑ: Κατοχή παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ υφίσταται? Φυσικά. Από δεκαετίες. Μόνο που το Ισραήλ ήρθε για να μείνει.

 • Και σχεδόν όλος ο “πολιτισμένος” κόσμος της Δύσης κρύβεται υποκριτικά πίσω του για τις βρομοδουλειές του, με τον ίδιο τρόπο που κρύβεται η Χαμάς & η Χεζμπολάχ πίσω από Τουρκία & Ιράν αντίστοιχα, δημιουργώντας αθώα θύματα μεταξύ του παλαιστινιακού λαού για αλλότρια συμφέροντα.

Σήμερα συνεδριάζει το πολυδιαφημισμένο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ…

Θα έχουμε το όποιο ψήφισμα, θα το μπλοκάρουν οι ΗΠΑ αν δεν το γουστάρουν ως έχουσες το δικαίωμα αρνησικυρίας & μετά θα συνεχίσουν άπαντες από εκεί που σταμάτησαν.
Δεν υπάρχει ηθική στα θέματα αυτά.
Κι’αν μπορώ να κάνω εναν διαχωρισμό, θα έλεγα ότι η Χαμας & η Χεζμπολάχ είναι περισσότερο εγκληματίες αφού εν γνώσει τους οδηγούν τους ομοεθνείς τους για εκτέλεση.
Αλλο συναίσθημα & άλλο τι συμβαίνει στη πράξη.
Ολα τελικά είναι θέμα ωμών γεωπολιτικών συμφερόντων των δυνατών.

ΕΛΕΟΣ 

Φωτογραφία του Panagiotis Baziotopoulos.

Φωτογραφία της Αικατερινη Τζωρτζακη.

Για μια ψωροHermes τώρα στο Λονδίνο….
Ναι, αλλά η Εμινέ ντύνεται σεμνά.
Αυτό γιατί δεν το λέτε, ε?
Αλλωστε τι είναι 50 grand μπροστά στο cash out από τo laundry service του ISIS τόσα χρόνια?

Φωτογραφία της Κατερίνα Πάντα.Κωνσταντινος Παπαδοπουλος (FB):“Οι Τούρκοι ως απόγονοι των Οθωμανών έχουν σκλαβώσει καμιά δεκαριά εθνότητες μαζι με τους Κούρδους στο χώρο της Τουρκίας. Το ίδιο και οι Ιρανοί στο Ιράν. Οι Τούρκοι επιστρέφουν στον Οθωμανισμό ενώ οι Ιρανοί έχουν δημιουργήσει το ισχυρότερο θεοκρατικό καθεστώς στον πλανήτη.

Τουρκία και Ιράν έχουν συμμαχήσει και αργά η γρήγορα αν κάποιες χώρες δεν τις σταματήσουν, θα ελέγξουν τη Μέση Ανατολή και θα στραφούν ανατολικά προς Κύπρο, Ελλάδα και Βαλκάνια. Κι εμείς καθόμαστε και κράζουμε το Ισραήλ και τις ΗΠΑ που μπορεί να αποτελέσουν τα μόνα αναχώματα για την επέκταση τους;”

ΣΧΟΛΙΟ (Κ.Π.): Και που να πάει το μυαλό τους ότι αν δεν υπήρχε το Ισραήλ θα έπρεπε να το εφεύρουμε σήμερα στη κατάσταση που είμαστε ε? Πάει? δε πάει…Φωτογραφία της Ευγενία Παπαθεοδώρου.

ΦΩΤΟ – ΝΑΥΠΛΙΟ: Από την Eugene Papatheodorou

KATEΡINA ΠANTA: Οι ΗΠΑ επεκτείνουν τις κυρώσεις τους εναντίον του κεντρικού τραπεζίτη του Ιραν, του αντιπροέδρου του & των τραπεζών του. Σταδιακά εξουδετερώνουν το διατραπεζικό του σύστημα.

Και οι πρώτες δηλώσεις για άρνηση συνεργασίας με Ιραν:

ΕΛΠΕ: Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει καμία συναλλαγή με το Ιράν αν δεν είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο πλαίσιο της διεθνούς πολιτικής, παρείχαν χθες ανώτατα στελέχη των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρίας.

 • Είμαι περίεργη να δω, πόσο θα αντέξουν οι Ευρωπαίοι…
 • Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Ιράν σίγουρα είναι μια κρίσιμη στιγμή στις διατλαντικές σχέσεις.
 • Για τους Ευρωπαίους, το Κοινό Γενικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) , όπως είναι επίσημα γνωστό στη συμφωνία, σηματοδότησε μια σπάνια περίπτωση στην οποία η συντονισμένη προσπάθεια των Ευρωπαίων επηρέασε αποφασιστικά αρνητικά την Ουάσιγκτον.

Επομένως, η απόσυρση του Trump από τη συμφωνία δεν αποτελεί απλώς απειλή για την Ευρώπη, αλλά και την απόρριψη της ιδέας ότι η Ευρώπη μπορεί πλέον να επηρεάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε δύσκολα ζητήματα ασφαλείας.

 • Υπάρχει κανείς να πιστεύει σοβαρά ότι εκτός από διαμαρτυρίες, οι Ευρωπαίοι θα κάνουν τίποτα ως απάντηση στις ενέργειες του Trump? Η απάντηση είναι πιθανότατα όχι.

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΒΕΡΓΟΣ: Απιστευτο. Ειχα δει τις φωτογραφίες, αλλά θεωρούσα ότι ηταν φωτομονταζ. Ωσπου ειδα το βίντεο…! Δεν υπάρχει σωτηρία.

Το άγημα στέκεται προσοχή και ο Κυριάκος θεώρησε σωστό αυτό το σημείο για να δέσει τα κορδόνια του!! Αυτός είναι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
PRESS-GR.COMΚ.Β: Το πιό μεγάλο μυστήριο με τη Γιουροβίζιον ειναι γιατί το Ισραηλ επιλέγει να πουλάει τρέλλα αντί να βάλει κάποια απο τις ομολογουμένως εντυπωσιακές και ταλαντούχες Ισραηλίτισσες τραγουδίστριες, που ίσως είναι οι ωραιότερες γυναίκες του κόσμου (οι ισραηλίτισσες, γενικως).
Αρχιζω να τεινω να αισθάνομαι (αν και μόνο ενας ειδικός του χώρου μπορεί να πεί με βεβαιότητα) οτι ο λόγος ειναι ότι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις στον καλλιτεχνικό χωρο (οχι οι καλλιτεχνες, αλλα αυτοί που μανατζαρουν) αποτελούν μια ειδική κατηγορία ανθρώπων απο μόνοι τους, και δεν προερχονται απο κανονικους ανθρωπους. Και αυτο δεν αφορά ειδικά το ισραήλ.
Αφορά και το Χολιγουντ και το Μπολιγουντ και πολλά άλλα…Ειναι οι ‘ιματζ μέικερς’ με πρότυπα διαφορετικα απο των υπολοιπων ανθρωπων. τα οποία πρότυπα θελουν να επιβάλλουν σε όλους τους υπόλοιπους.
ΔΗΜ.ΤΖΑΝΑΣ: Στην Τουρκία, η αύξηση των ελλειμμάτων στις εξωτερικές συναλλαγές (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) οδηγεί σε υποτίμηση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας ως προς τα διεθνή νομίσματα, το δολάριο και το ευρώ. Τί πρέπει να πράξει η Κεντρική Τράπεζα;
Να αυξήσει τα επιτόκια της τουρκικής λίρας για αποτρέψει τις εκροές συναλλάγματος και να ενθαρρυνθεί η αύξηση καταθέσεων σε τοπικό νόμισμα. Όμως, ο Ερντογάν δίνει εντολή στην Κεντρική Τράπεζα να κάνει το αντίθετο, να τα μειώσει γιατί «η μείωσή τους θα οδηγούσε σε χαμηλότερο πληθωρισμό, διότι θα μειωνόταν το κόστος δανεισμού», όπως λέει.
Πρόταση που καθαυτή είναι λογικοφανής, καταστροφική όμως με τα δεδομένα της τουρκικής οικονομίας και θα επιτείνει τον ήδη ψηλό πληθωρισμό ελέω της αυξημένης νομισματικής κυκλοφορίας.
Γι’ αυτό και η τουρκική λίρα συνεχίζει να καταρρέει, αφού τα Erdonomics συνιστούν το ευαγγέλιο της νομισματικής πολιτικής στην Τουρκία, παραμερίζοντας απροκάλυπτα τον Κεντρικό Τραπεζίτη μετατρέποντάς τον σε μαριονέτα του Προέδρου.ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ Α ΛΑ ΣΥΡΙΖΑ

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στην Αθήνα στις 10-8-2017 σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 παρ. 1 του Συντάγματος, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χαρίτων:

ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ

Το υπόλοιπο της ποινής του Σ. ΣΑΡΑΝΤΗ του Φ. που του επεβλήθη με τη με αριθμ. 141/19.10.2015 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δυτικής Μακεδονίας (ποινή φυλάκισης δύο {2} ετών με τριετή αναστολή) για κατοχή και πώληση ναρκωτικών ουσιών και ΑΙΡΟΝΤΑΙ οι κατά νόμον συνέπειες που απορρέουν από την ανωτέρω καταδίκη του, προκειμένου να μην αποτελεί κώλυμα για τον διορισμό του στη ΔΕΗ Α.Ε. με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Thanos Tzimeros

Οι… rock stars της πολιτικής

Τελευταίως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος συμπεριφέρεται σαν… σταρ της πολιτικής (έτσι ακριβώς μου το περιέγραψαν, και μάλιστα νεοδημοκράτες). Τι σημαίνει αυτό; Συνήθισε ή μάλλον εξοικειώθηκε με τον ρόλο του και άρχισε να προσεγγίζει τον κόσμο.
Δεν είναι λίγες οι φορές (συνέβη στο Ναύπλιο, χθες στην Αλεξανδρούπολη και τελευταίως σε όποια πόλη επισκέπτεται) που έσπασε το πρωτόκολλο της Προεδρίας και αναμείχθηκε με τον κόσμο, ήπιε καφέ μαζί τους, ρώτησε για τα προβλήματά τους.
Μάλιστα σε μια φάση, μόλις επιθεώρησε το τιμητικό άγημα, αντί να κατευθυνθεί στον χώρο της ομιλίας του, πήγε στον κόσμο που τον περίμενε για να συνομιλήσει μαζί τους. Τώρα θα πείτε γιατί το κάνει αυτό;
Δεν θέλω να πιστέψω ότι πλησιάζει τον κόσμο επειδή στο νέο Σύνταγμα (όταν και όποτε αναθεωρηθεί) προβλέπεται η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θητεία της κυβέρνησης Τσίπρα λήγει το 2019, ενώ η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2020.

*****

Αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης συμπεριφέρεται (σύμφωνα με συνεργάτη του) ως… rock star της πολιτικής.
 • Δηλαδή; Ρώτησα.
Και ιδού τι μου απάντησαν: «Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές και οι περισσότεροι γνωρίζουν ποιο θα είναι το αποτέλεσμα, ο κόσμος έρχεται προς τον Μητσοτάκη. Παλαιότερα ο Μητσοτάκης πήγαινε προς αυτούς. Τώρα αυτοί έρχονται προς αυτόν».
ΒΗΜΑτοδότης 
Η πόρτα του Στουρνάρα

Η σιδερένια πόρτα της Τράπεζας της Ελλάδος (επί της οδού Πανεπιστημίου, όπου ήταν η είσοδος του κοινού) έκλεισε την 1η Ιουνίου του 2012 μετά από σοβαρά επεισόδια (από Αγανακτισμένους) που σημειώθηκαν. Η πόρτα ξανάνοιξε τη Δευτέρα το μεσημέρι (μετά από οκτώ χρόνια) και ο πρώτος που τη διάβηκε ήταν ο κεντρικός τραπεζίτης Ι. Στουρνάρας. Με μία διαφορά. Η κεντρική είσοδος αναβαθμίστηκε, προστέθηκαν σε αυτήν διπλές πόρτες και αλεξίσφαιρα τζάμια, ενώ υπήρξε και ανακαίνιση των μαρμάρων της εισόδου που είχαν καταστραφεί από τους Αγανακτισμένους (με  αυτά πετροβολούσαν τα τότε… δεξιά ΜΑΤ).

Η θεριακλού κυρία Δημάρχου

Ο Γιώργος Πατούλης, εκτός από πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, είναι και γιατρός. Επομένως, λογικό είναι να προωθεί την αντικαπνιστική εκστρατεία.
 • Φευ, όταν στο ίδιο σου το… σπίτι παραβιάζεται ο νόμος, τι να περιμένει κανείς; Και εξηγούμαι.
 • Υπήρξαν αυτόπτες μάρτυρες επεισοδίου στο ξενοδοχείο «Caravel» με πρωταγωνίστρια τη σύζυγο του δημάρχου, τη Μαρίνα Πατούλη.
 • Παρά τις εκκλήσεις των υπευθύνων του ξενοδοχείου ότι δεν πρέπει να ανάψει τσιγάρο μέσα σε κλειστό χώρο και πρέπει να μεταβεί στην πισίνα, η κυρία Πατούλη τους αγνόησε και έκανε το δικό της!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Για μια θέση στην υποτροφία

Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη την περασμένη Κυριακή σε ένα από τα πιο φημισμένα ιδιωτικά σχολεία της Αττικής, το οποίο είχε εξετάσεις. Προσέξτε έδιναν μικρά τα παιδιά που ήθελαν να εγγραφούν στο Γυμνάσιο αλλά και όσα ήθελαν να πάρουν μια υποτροφία.

Ξέρετε τι έγινε στην Ελλάδα της κρίσης; Ο χαμός και διαβάστε νούμερα:
 • Αιτήσεις συμμετοχής κατέθεσαν περισσότεροι από 2.100 μαθητές.
 • Την Κυριακή παρουσιάστηκαν περί τους 1.000 από τους οποίους οι μισοί διεκδικούσαν μια από τις 35 υποτροφίες.
 • Κι όπως μου λένε, στην Αγία Παρασκευή έγινε χαμός από χιλιάδες γονείς.
 • Γέμισαν τα καταστήματα μέχρι την πλατεία.
ΒΗΜΑτοδότης 

ΓIA ΠΟΙΑ ΕΥΡΩΠΗ; Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, υπάρχει μια κατηγορία δημοσιολογούντων συμπατριωτών μας, που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα Μνημόνια αποτέλεσαν «ευλογία» για τη χώρα, αλλά και τρανή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης!

Αυτά, μάλιστα, υποστηρίζονται και από αναλυτές, που αυτοτοποθετούνται στο χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας. Βασιλικότεροι του βασιλέως όντες, παραβλέπουν ως και την καταλυτική αυτοκριτική για τους «λανθασμένους πολλαπλασιαστές», του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διατυπωθείσα σε επανειλημμένες επίσημες εκθέσεις του.

Αλλά και την εκ των έσω αποκάλυψη για τα υψηλά κέρδη της κεντρικής γερμανικής τράπεζας, από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Προς χάρη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, βεβαίως-βεβαίως. Το χαρούμενο story διανθίζεται και με την αντιπαραβολή της «γκρίζας» ελληνικής πραγματικότητας, έναντι της οικονομικής «άνοιξης» στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Ποια Ευρώπη;

 • Είναι αλήθεια ότι τα τρία τελευταία χρόνια, υπήρξαν θετικά στοιχεία, σε ότι αφορά τους οικονομικούς δείκτες, με σχετικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε κάποιες δε περιπτώσεις και αισθητή μείωση της ανεργίας.
 • Τηρουμένων των αναλογιών, ανάλογες θετικές μεταβολές, σε πολλή μικρότερη κλίμακα βεβαίως, παρατηρήθηκαν και στην ελληνική οικονομία, τόσο σε ότι αφορά το θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης, όσο και, κυρίως,  σε σχέση με τη μείωση της ανεργίας.
 • Όμως, οι μικρές ή μεγαλύτερες θετικές καταγραφές, στους δείκτες, πέραν του πρόσκαιρου χαρακτήρα τους (ήδη όλοι οι αναλυτές προβλέπουν ότι έρχεται νέο «τσουνάμι» ύφεσης, ύστερα και από τις τελευταίες, αρνητικές, γεωπολιτικές εξελίξεις)  αντανάκλαση είχαν στην καθημερινότητα των πολιτών, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη;

Αν οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι τόσο ενθουσιασμένοι, όσο αφήνουν να εννοηθεί οι εγχώριοι «ευρωλάτρες», γιατί οι επιλογές τους είναι, κατά κανόνα, «αντισυστημικές». Αν, πίσω από τη «χρυσόσκονη» μιας αναιμικής και, επαναλαμβάνουμε, πρόσκαιρης ανάκαμψης των δεικτών, υπήρχε και πραγματική ανταπόκριση στην καθημερινότητα, επί παραδείγματι, των Ιταλών πολιτών, πως εξηγείται το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα, που οδηγεί, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σε μια κυβερνητική «τερατογέννεση» με κυρίαρχο το «ευρωσκεπτικιστικό» στοιχείο, ανεξάρτητα και παρά τις, επί το μετριοπαθέστερο, μετατοπίσεις των πρωταγωνιστών;

 • Γιατί, στη Γαλλία, είχαμε την «εκτόξευση» της κ. Λε Πεν;
 • Και γιατί, ο κος. Μακρόν, του οποίου η νίκη, στις τελευταίες Προεδρικές εκλογές, χαιρετίστηκε από όλη την πολιτική και θεσμική Ευρωπαϊκή Ένωση, ως… νίκη των αρχέγονων δημοκρατικών αξιών της Ευρώπης, εμφανίζει τέτοια καθίζηση, στα δημοσκοπικά του ποσοστά, από τους πρώτους, μάλιστα, μήνες της θητείας του;
 • Να συνεχίσουμε;
 • ΛΕΥΤ. ΚΑΝΑΣ Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑΔιαβολική σύμπτωση

«Ραντεβού λοιπόν του χρόνου στα Ιεροσόλυμα» είπε η νικήτρια του φετινού διαγωνισμού της Eurovision. Και λίγες ώρες μετά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Νετανιάχου, εξέφραζε την ικανοποίηση του για την νίκη της Νέτα Μπαρτζιλάι.

Διαβολική σύμπτωση

Κατά διαβολική σύμπτωση, το θέμα των ημερών είναι τα …Ιεροσόλυμα, που το Ισραήλ θέλει να αναγνωριστούν πλέον ως η πρωτεύουσα του, παρά τις αντιδράσεις του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Μας θύμισε την νικήτρια ουκρανή Ρουσλάνα, η όλη ιστορία. Μετά άρχισε ο εμφύλιος στην Ουκρανία. Τελικώς αυτή η Eurovision δεν σ’ αφήνει ν’ αγιάσεις…

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
Νονοί της κοκαΐνης
Έχουν αρχίσει να ανησυχούν πολύ έντονα μάλιστα οι Βρετανοί, από την ραγδαία εξάπλωση και διείσδυση της αλβανικής μαφίας στην επικράτεια της Βρετανίας. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές, το εμπόριο κοκαΐνης στη Βρετανία έχει περάσει στα χέρια αλβανικών συμμοριών, που διοχετεύεται όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις αλλά και στην περιφέρεια!
Νονοί της κοκαΐνης
Παράλληλα, στους βρετανικούς δρόμους η χρήση βίας και όπλων είναι γενικευμένη. Η συνεχιζόμενη ανησυχητική τεράστια αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών, οφείλεται στα μέλη του περιβόητου κυκλώματος της αλβανικής μαφίας που λειτουργεί σύμφωνα με το Λατινοαμερικάνικο καρτέλ. Αυτό το αυξανόμενο εμπόριο ναρκωτικών συνδέεται άμεσα με την ταχεία αύξηση της βίας και της εγκληματικότητας στους δρόμους της Αγγλίας. Τελευταία θύματα, ένας νέος ράπερ στο Μπρίξτον, εμπλεκόμενος σε συμμορία και ένας 13χρονος. Διαβρώθηκε και η Βρετανία…

Απαξίωση

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Χιλιάδες Αθηναίοι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν χθες χωρίς λόγο εξαιτίας μιας απεργίας που κανείς δεν κατάλαβε γιατί έγινε.

Το αττικό μετρό ήταν ένα μεγάλο και σημαντικό έργο, που αγκάλιασαν όλοι οι Ελληνες και θέλησαν να το κρατήσουν καθαρό και λειτουργικό, κάπως ξεχωριστό από τη μιζέρια που χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες δημόσιες υποδομές.

Δυστυχώς, το βλέπουν τώρα να απαξιώνεται με ραγδαίο ρυθμό. Με ευθύνη τόσο της διοίκησης της εταιρείας όσο και των συνδικαλιστών, που αποφασίζουν κινητοποιήσεις με το «έτσι θέλω».

Έντυπη Κ

 ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Το όπιο των προοδευτικών

Η παρέμβαση του Αριστοφάνη στο πλατωνικό «Συμπόσιο» είναι αντάξια και του κωμωδιογράφου και της αγάπης του Πλάτωνα γι’ αυτόν. Θρυλείται ότι, όταν πέθανε ο Πλάτων, στο προσκέφαλό του είχε μία από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Ο λόγος περί έρωτος και ο Αριστοφάνης δίνει τη δική του εκδοχή.

Είναι ο μύθος του «ανδρόγυνου», της πρώτης κατάστασης του ανθρωπίνου είδους που το αποτελούσαν κάτι πλάσματα σφαιρικά, σύνθεση δύο πλασμάτων στην πραγματικότητα. Αλλα απ’ αυτά ήσαν σύνθεση ανδρός με άνδρα, άλλα γυναικός με γυναίκα και άλλα άνδρα με γυναίκα.
Επειδή ήσαν θρασύτατα και το είχαν πάρει πάνω τους, ο Ζευς αποφάσισε να τα βάλει στη θέση τους διχοτομώντας τα. Εκτοτε το ένα ήμισυ αναζητεί το έτερόν του και έτσι ο Αριστοφάνης στο «Συμπόσιο» ερμηνεύει τα διάφορα είδη έρωτος, τον ετεροφυλόφιλο, τον ομοφυλόφιλο μεταξύ ανδρών και μεταξύ γυναικών.
Αυτά σε συνέχεια του κυριακάτικου σημειώματός μου περί αρσενικού και θηλυκού και της σημασίας που έχει η διάκριση στον πολιτισμό μας και τη δημιουργία. Ο Αριστοφάνης αποδέχεται ως φυσιολογική την ομοφυλοφιλία. Η αποδοχή της όμως δεν τον οδηγεί στην κατάργηση των ορίων ανάμεσα στα δύο φύλα.

Θα μου πείτε από τον 4ο αιώνα π.Χ., οπότε και έγραψε ο Πλάτων το «Συμπόσιό» του, ο Ανθρωπος έχει προοδεύσει. Ταξιδεύει στα άστρα, διαβάζει τα μυστικά του εγκεφάλου και, όπως με ενημέρωσε αναγνώστης, έχει ανακαλύψει, ή επινοήσει, την ύπαρξη όχι μόνον δύο φύλων, όπως ισχυριζόταν εν τη αγνοία του ο Πλάτων, αλλά τριάντα, όπως συνεπέρανε κοτζάμ επιστημονική επιτροπή της Αυστραλίας. Για του λόγου το αληθές, το λέει και η Wikipedia.

Εννοείται πως ζήτησα συγγνώμη από τον αναγνώστη και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να σταματήσω να διαβάζω Πλάτωνα για να μη χάνω πολύτιμο χρόνο από την Wikipedia. Ενας χρήστης του Διαδικτύου ή ένας μαθητής του σημερινού γυμνασίου έχει περισσότερες πληροφορίες και από τον Πλάτωνα και από τον Κοπέρνικο και από τον Αϊνστάιν ακόμη. Αν δεν ξέρει τι να τις κάνει και απλώς τις παπαγαλίζει ως θρησκευτικές αλήθειες είναι άλλο θέμα. Η ενημέρωση είναι το όπιο των προοδευτικών.

 • Πολλές φορές έχω αναγκαστεί να δηλώσω Συντηρητικός, εκτός των άλλων για να διαχωρισθώ από τους οπιομανείς της προόδου.
 • Οι ίδιοι αυτοί που έλεγαν ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού» έχουν δημιουργήσει ένα υποκατάστατο θρησκείας το οποίο αποτελείται από θέσφατα θέσεων και συμπεριφοράς.
 • Αν τα παραβείς, σε στέλνουν στο πυρ το εξώτερον.
 • Αν μη τι άλλο, οι παραδοσιακές θρησκείες έχουν δημιουργήσει και μεγάλη σκέψη και μεγάλη τέχνη που άντεξαν αιώνες.
 • Αυτοί εδώ οι ταλαίπωροι που παπαγαλίζουν το πιο πρόσφατο σουξέ της pop σκέψης τι θέλουν από τη ζωή μας;

Έντυπη Κ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣpetroulakiss12_skitso
Print Friendly, PDF & Email