To πρωινό σημειωματάριο του μ/μ (12/7)

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Η περίπτωση της Ν.Δ. στο νέο τοπίο

ΕΤΙΚΕΤΕΣ : ΦAΛHPEYΣ

Η σημασία της νίκης που πέτυχε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές είναι γνωστή – λιβανιστήρια δεν χρειάζονται. Oμως, οι 158 βουλευτές της Ν.Δ. δεν είναι αυτό που θα λέγαμε ασφαλής πλειοψηφία.

Επιπλέον, αν εξετάσεις την ανθρωπογεωγραφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, διαπιστώνεις ότι πάνω από τους μισούς (κάποιες εκτιμήσεις προσδιορίζουν το ποσοστό στο 65%) είναι κληρονομιά του ancien regime: μετριότητες παλαιάς κοπής, καθώς όλες οι αξιόλογες περιπτώσεις από τις τάξεις αυτές είχαν προ πολλού ενταχθεί στο σύστημα του Κυριάκου.

Μια τέτοια κατανομή ισχύος στο εσωτερικό της Κ.Ο. είναι κάτι παράδοξο, πολύ περισσότερο, δε, επειδή η νίκη της Ν.Δ. ήταν κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά, με τα όποια προτερήματα και μειονεκτήματά του. (Φαντάζεστε, ας πούμε, τον Βαγγέλα Μεϊμαράκη στον ίδιο ρόλο;)

Πώς διαχειρίζεσαι, λοιπόν, ένα τέτοιο παράδοξο, από το οποίο σε τελευταία ανάλυση εξαρτάται η τύχη της κυβέρνησης; Συντηρώντας την ανάγκη που γέννησε το παράδοξο, νομίζω. Διότι αυτή είναι η συνεκτική ουσία που κρατάει ενωμένες στη Ν.Δ. το Κέντρο και τη Δεξιά, υπό τις δεδομένες συνθήκες στην εσωτερική κατανομή της ισχύος.

 • Το παράδοξο ήταν το όχημα που τελικά έφερε τον Μητσοτάκη στην κυβέρνηση. Η παραδοσιακή Δεξιά της Ν.Δ. τον αντιμετώπισε εξαρχής με δυσπιστία και, στην καλύτερη περίπτωση, με επιφυλακτικότητα, παρά το γεγονός ότι εξελέγη πρόεδρος προσελκύοντας στη Ν.Δ. νέους ψηφοφόρους ή, μάλλον, το αντίθετο: ακριβώς επειδή έφερε στη Ν.Δ. νέους ψηφοφόρους.

Εξάλλου, τα συμφέροντα της κοινωνίας και του οποιουδήποτε κόμματος δεν ταυτίζονται πάντα, ούτε και είναι απαραίτητο.

Ο Κυριάκος το 2016 ήταν η επιλογή της κοινωνίας, όχι της Nouvelle Democratie Profonde (ας μου επιτραπεί ο όρος), της οποίας άλλωστε μια υπολογίσιμη τάση, η λεγόμενη της Χαζοδεξιάς, ήδη συνεργαζόταν ανοιχτά με τον ΣΥΡΙΖΑ ή είχε προσχωρήσει.

 • (Π.χ., εκείνος που εξυμνούσε τον Τσίπρα ως «εθνάρχη», αντάξιο του Καραμανλή και του Παπανδρέου – τον τελευταίο τον είχε συμπεριλάβει σαν φύλλο συκής: για να μη φαίνονται τα γεννητικά όργανα όταν παίρνεις την kolotoumba…) Τον γούσταραν τον μικρό, αν μου επιτρέπεται να παραφράσω μια ιστορική ρήση…

makris

Τη στρατηγική με την οποία χειρίστηκε το συγκεκριμένο πρόβλημα ο Μητσοτάκης την υπαγόρευσε η τετράγωνη λογική: Οσο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρωτοβουλία, ο Κυριάκος είχε ως προτεραιότητά του να κρατάει ικανοποιημένο ένα στρατό που δεν ήταν δικός του: τους «καραμανλικούς», με την ευρύτερη έννοια του όρου. Δεν είχε κανένα λόγο να ανησυχεί για τους φιλελεύθερους και κεντρώους ψηφοφόρους.

 • Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όλοι αυτοί, όπως και κάθε λογικός άνθρωπος, ήσαν δεδομένοι. Ολοι αυτοί ήσαν μέσα στο σακί.
 • Μπορούσαν να γκρινιάζουν όσο ήθελαν, αλλά δεν είχαν να πάνε πουθενά αλλού. (Η αποτυχία του Ποταμιού συνέβαλε στην εξασφάλιση αυτής της ισορροπίας.
 • Αν το Ποτάμι κατάφερνε να λειτουργήσει ως αυθεντικός πόλος έλξης κεντρώων, η θέση του Κυριάκου μέσα στη Ν.Δ. θα ήταν πολύ διαφορετική.)

Από τη στιγμή που αυτός ο στρατός έφθασε στη μάχη των εκλογών και δεν μπορούσε πια να στασιάσει (πολύ περισσότερο, όταν νιώθει την οσμή της εξουσίας στα ρουθούνια…), ο Μητσοτάκης ξεκίνησε να απευθύνεται στους κεντρώους και στους φιλελευθέρους, που τον είχαν εκλέξει στην προεδρία του κόμματος και τους χρειαζόταν.

 • Στην επιτυχία της συγκεκριμένης στρατηγικής βοήθησε, ασφαλώς, η χρονική εγγύτητα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ευρωπαϊκών και εθνικών, καθώς δεν επέτρεψε την πολυτέλεια της αργίας, η οποία είναι, ως γνωστόν, μήτηρ πάσης κακίας.
 • Βοήθησε, επίσης, ο κοινός χαρακτήρας τους: και τις δύο φορές οι ψηφοφόροι ψήφισαν –και πολύ σωστά– για κυβέρνηση. Διότι η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρήλθε ανεπιστρεπτί, η συγκυβέρνηση όμως Ελλάδος και Ευρώπης είναι εδώ και θα είναι για πολύ ακόμη.

Με τέτοιες συνθήκες, η συνοχή κυβέρνησης και Κ.Ο. εξασφαλίζεται μόνο με έναν τρόπο: με την αποτελεσματικότητα της ίδιας της κυβέρνησης· αυτό μόνο κάνει τη διαφορά και τίποτε άλλο. Η αποτελεσματικότητα μπορεί να δημιουργήσει κοινό έδαφος εκεί όπου προηγουμένως υπήρχε κενό. Η αποτελεσματικότητα είναι, λοιπόν, η ανάγκη που διατηρεί τη συνοχή εσωτερικά μεταξύ Λαϊκών και Φιλελευθέρων στη Ν.Δ. (χρησιμοποιώ σκοπίμως τους ιστορικούς όρους, που βεβαίως δεν ισχύουν απολύτως), ενώ, συγχρόνως, αντιμετωπίζει την αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και εμπεδώνει τη θέση της Ν.Δ. στην κοινωνία. Win-win, για όλους στη Ν.Δ.

Το μέσον στο οποίο πραγματώνεται αυτή η επιδίωξη του Μητσοτάκη είναι η κυβέρνησή του, ως προς τη δομή της κυρίως, αλλά και τη σύνθεσή της, που αναγκαστικά υπηρετεί το υπόδειγμα.

 • Το σύστημα διακυβέρνησης που έφερε (ισχυρή κεντρική δομή, προγραμματικά υπουργικά συμβούλια, συγκεκριμένες στοχοθεσίες με χρονοδιαγράμματα και όλα αυτά υπό ηλεκτρονικό έλεγχο) κρατάει το στράτευμα σε εγρήγορση: τους κρατάει να τρέχουν, κατά την αξέχαστη φανταρίστικη ορολογία.
 • Υπό τις συνθήκες αυτές, για μυαλωμένους ανθρώπους τουλάχιστον, μόνο η επιτυχία μπορεί να έχει νόημα, και ιδεολογικές ή γενεαλογικές διαφορές μπαίνουν στην άκρη.

Στα χαρτιά, δεν κρύβω ότι βρίσκω εξαίρετο το νέο όχημα και περιμένω να δω πώς θα τσουλήσει στον δρόμο. Ως προς τη σύνθεσή της, δεν νομίζω να υπήρξαν πρόσωπα αξίας που αγνοήθηκαν· αντιθέτως, τοποθετήθηκαν εκεί όπου είναι γνωστοί για την αποτελεσματικότητά τους.

 • Η κατανομή μεταξύ ικανών και ανίκανων –τους οποίους πρέπει να έχεις μέσα στη σκηνή για να τα αμολάνε προς τα έξω, αλλά σε θέσεις ασφαλείας– είναι κατά τη γνώμη μου η ιδανική, βάσει των δεδομένων.
 • Η δε τοποθέτηση των 21 εξωκοινοβουλευτικών στελεχών στη νέα κυβέρνηση είναι στρατηγικού χαρακτήρα. Δεν μπήκαν για διακοσμητικούς λόγους, αλλά επειδή εξυπηρετούν τη διάταξη δυνάμεων σε μια μάχη που συνεχίζεται.Είχα και άλλα να πω, όχι όμως και την ικανότητα να τα πω σύντομα. Συνεχίζουμε αύριο – αν δεν έχει προκύψει τίποτε περίεργο…

Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ από τον ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ 
petroulakis

Κυνισμός

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η αντίφαση δεν κρύβεται. Στη δημόσια σφαίρα κυριαρχεί το αίτημα για νέα πρόσωπα· μέχρι να εμφανιστούν και να αντιμετωπιστούν με καχυποψία για την απειρία τους. Κυριαρχεί, ομοίως, το αίτημα για νέα ήθη διακυβέρνησης. Μέχρι να δοκιμάσει κάποιος μια νέα μέθοδο και να αντιμετωπιστεί με κυνισμό.

 • Αυτό συμβαίνει και τώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να καθιερώσει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης, που θυμίζει περισσότερο διοίκηση πολυεθνικής. Ο νεωτερισμός μπορεί να μη λειτουργήσει όπως σχεδιάστηκε.
 • Το βέβαιο, όμως, είναι ότι η μεμψιμοιρία και η εμμονή στο παραδοσιακό πολιτικό μάνατζμεντ δεν πρόκειται να φέρουν τα αποτελέσματα που έχει ανάγκη η χώρα. Χρειάζεται και λίγη καλή πίστη απέναντι στα πειράματα.

Έντυπη KAΘΗ

***

Έπεσε το twitter και οι φεϊσμπουκάδες το διασκεδάζουν

Τεχνικά προβλήματα παγκοσμίως αντιμετωπίζει το Twitter και οι φεϊσμπουκάδες, ορκισμένοι εχθροί των τουιτεράδων, το διασκεδάζουν. Ενας από αυτούς, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Σούλτας έγραψε (που αλλού) στο fb:
” Έπεσε το twitter και αναμένεται εισβολή τουιτεράδων στο fb για να αντιμετωπίσουν το στερητικό. Για να τους αναγνωρίσετε είναι λακωνικοί, αρκετά σνομπ, κόβουν λέξεις γιατί έχουν άγχος να τους χωρέσει το tweet, μιλάνε με περίεργες λέξεις όπως φαβ και αρτάρω.
Αν θέλετε να διασκεδάσετε μαζί τους, βρίστε τους. Μπορεί να κάτσουν μέχρι τις 20 Αυγούστου να μανουριάζουν, με μια κάποια αμηχανία βέβαια γιατί δεν θα βρίσκουν πώς να κάνουν ριτουί το καντήλι που τους ρίξατε για να σας απαντήσουν.”

***

Ρέψιμο τέλος. Οικολογία ή θάνατος!

Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Ακόμη και στο ίντερνετ, όπου τα πάντα είναι αφορμή για φτηνό χιούμορ, η τραγωδία της Χαλκιδικής άφησε τους πάντες αμήχανους. Γιατί είχαμε όλοι και όλες την εντύπωση ότι η Μάνδρα και το Μάτι ήταν καταστάσεις του τύπου μια φορά στα εκατό χρόνια, γιατί αυτό το πράγμα το φαινόμενο του θερμοκηπίου νομίζαμε ότι βγήκεαπ’ τα Παρατράγουδα της Αννίτας, γιατί σε ξένο κώλο εκατό καμτσικιές που έλεγε και η γιαγιά μου η Μίνα, γιατί στο κάτω κάτω της γραφής έφταιγε η Δούρου βρε αδερφέ. Ναι, σε κάθε στραβή, σε κάθε ανάποδη η Δούρου φταίει…

Αλλά τώρα που δεν έχουμε Δούρου, πώς στο διάολο θα την εξηγήσουμε αυτή την υπόθεση; Το εύκολο είναι να τα ρίξουμε όλα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το ακόμη πιο εύκολο είναι τα ρίξουμε όλα στον περιφερειάρχη Τζιτζικώστα με τα ατσαλάκωτα πουκάμισα, κάνας δήμαρχος δεν ξέρω αν μας βρίσκεται για να του επιμερίσουμε κι αυτουνού τίποτα ευθύνες, δεν γίνεται όλο και κάποιος ανευθυνοϋπεύθυνος θα τη φορτωθεί την πλήρη διάλυση του μηχανισμού και την απουσία προστατευτικών μέτρων και υποδομών. Έτσι δεν το λένε στα κανάλια οι συνάδελφοι, όταν τρέχουνε με το μαρκούτσι στο χέρι;

Στο μεταξύ πέθανε κόσμος στη Χαλκιδική. Και είμαι σίγουρος ότι έτερος ανευθυνοϋπεύθυνος θα δηλώσει ότι ξεκινάει αμέσως ΕΔΕ και θα πέσουν κεφάλια και θα δεν θα χαρισθούμε σε κανέναν όσο ψηλά κι αν βρίσκεται. Μπλα, μπλα, μπλα, δημοκρατία, μπλα, μπλα, μπλα, με εκλέξατε που έλεγε κι ο άλλος όταν είχε ακόμη κέφι για ζωή. Άσε οι αναλυτές και οι προφέσορες, που τα ξέρουν όλα και δεν τους ξεφεύγει τίποτα. Κάποιο θεωρητικό μοντέλο θα βρουν, δεν γίνεται, να εξηγήσουν και τη Χαλκιδική…

Εκείνο, βεβαίως, που δεν εξηγείται με τίποτα είναι πως στέλνουμε τον κόσμο όλο στο διάολο. Πώς τον καταστρέφουμε, πως τον συντρίβουμε, πως τον διαλύουμε. Πώς τον ξεφτιλίζουμε κάθε μέρα που περνάει και η απάντησή μας στις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και των ειδικών είναι ένα γιγαντιαίο ρέψιμο. Μάλιστα, ένα ρέψιμο, φύγε ρε βλάκα που θα με πεις εμένα τι θα κάνω με τα σκουπίδια μου, τι θα κάνω με την οικοδομή μου, τι θα κάνω με το αμάξι μου και άμα θα τσιτώσω το ερκοντίσιο! Ασταδγιάλα, δημοκρατία έχουμε, στον τόπο που γεννήθηκε η δημοκρατία ζούμε, ο καθένας αποφασίζει κατά τα γούστα του και κρίνει καταπώς του λέει η κεφάλα του, δεν θα μας μάθουν τώρα οι ξένοι πώς να τη βγάζουμε καθαρή!

Έτσι ακριβώς, πώς να τη βγάζουμε καθαρή. Ή κατά τη γνωστή έκφραση των Τρικάλων «εμείς να περνάμε καλά κι οι άλλοι όπως, όπως». Μόνο που δεν υπάρχουν «άλλοι» πλέον, όλοι και όλες στο ίδιο καζάνι βράζουμε και το καζάνι κοντεύει να πυρώσει. Και φαινόμενα που συνέβαιναν μια φορά στα δέκα χρόνια, συμβαίνουν τώρα μια φορά το χρόνο. Προσεχώς, δέκα φορές το χρόνο. Κι ύστερα, κάθε μέρα, πρωί βράδυ, και απόγευμα και μεσημέρι, δεν θα την βγάλεις καθαρή πασάκα μου, ούτε καν στο μπουχαρί παρέα με τα κιλίμια…

Οπότε; Οπότε η λύση είναι απλή:
Οικολογία ή θάνατος!
Θάνατος δικός μας ή θάνατος του καταναλωτισμού και των συγγενών του. Είτε αλλάζουμε είτε ψοφάμε και δεν αφορά ο ψόφος τα εγγόνια μας. Αφορά εμάς τους ίδιους κι εμάς τις ίδιες, ο χρόνος μετράει, τικ τακ, τικ τακ, το ξυπνητήρι ετοιμάζεται να χτυπήσει.
Θα ξυπνήσει κανείς;

– το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr

***

Η Έλενα Ακρίτα απαντά στη Δόμνα Μιχαηλίδου για τους «ψυχικά νοσούντες»

 • Η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας ζητά την παρέμβαση του πρωθυπουργού για όσα είχε υποστηρίξει η υφυπουργός Εργασίας για τους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα.
Η Έλενα Ακρίτα απαντά στη Δόμνα Μιχαηλίδου για τους «ψυχικά νοσούντες» | tovima.gr

Συγκεκριμένα, η γνωστή δημοσιογράφος και συγγραφέας παραθέτει φωτογραφίες των: Αλέκου Παναγούλη, Νικηφόρου Μανδηλαρά, Ανδρέα Λεντάκη, Γιώργη Τσαρουχά, Σάκη Καράγιωργα, Σπύρου Μουστακλή, Περικλή Κοροβέση και της Κίττυς Αρσένη, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για τους «ψυχικά νοσούντες» που βασανίστηκαν ή δολοφονήθηκαν από την χούντα.

«Ποιοι; Αυτοί που είναι ψυχικά νοσούντες; Η έκβαση αυτή της συλλογικής μνήμης φοβάμαι ότι φανερώνει μία συλλογική ψυχική νόσο, παρά μία μεμονωμένη» είχε υποστηρίξει τότε η νέα υφυπουργός Εργασίας, σε εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Από πού κι ως πού όλοι οι αγώνες είναι δίκαιοι;» του Στ. Τσακυράκη.

Ο ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Ενα στέλεχος ήρθε από τα παλιά

Εντύπωση έκανε η παρουσία στο Υπουργικό του Μιχάλη Μπεκίρη,οοποίος βεβαίως δεν είναι υπουργός. Υπενθυμίζω ότι ο κ. Μπεκίρης είχε απομακρυνθεί από το επιτελείο του προέδρου της ΝΔ για άγνωστο λόγο. Σε κάποιες από τις εμφανίσεις του στο κόμμα, στην προεκλογική περίοδο συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του είπε «Μιχάλη, γύρνα πίσω…». Και γύρισε και αναλαμβάνει διευθυντής του γραφείου του Πρωθυπουργού.

Υπουργικός γάμος; Μάθαμε επίσης από τη συνεδρίαση του Υπουργικού ότι λίαν συντόμως θα υπάρξει και ένας… υπουργικός γάμος, καθ’ ότι δύο υφυπουργοί, όπως είπαν συνάδελφοι τους, έχουν σχέση. Ποιοι είναι αυτοί; Απ’ ό,τι λένε οι συνάδελφοί τους πρόκειται για τον Γιάννη Κεφαλογιάννη (υφυπουργός Μεταφορών) και την ωραιοτάτη Δόμνα Μιχαηλίδου (στο Εργασίας).

Οταν ο Τασούλας συνάντησε τον Φίλη και τελείωσαν την απλή αναλογική

Και ξαφνικά την ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο  κάνουν σχεδόν ταυτόχρονα την εμφάνισή τους στο Εντευκτήριο της Βουλής ο Κώστας Τασούλας (ο οποίος προορίζεται για Πρόεδρος της Βουλής), ο Νίκος Φίλης κρατώντας την «Αυγή» ανά χείρας (που χαρακτήριζε την κυβέρνηση… Βόρεια Κορέα) και η Νίνα Κασιμάτη του ΣΥΡΙΖΑ.

 • Ρώτησα τον κ. Φίλη τι γύρευε στη Βουλή (αφού είναι κλειστή) και μου είπε ότι «ήρθα να ακούσω τον Μητσοτάκη στο Υπουργικό». Παρήγγειλε ένα σάντουιτς και έπιασε κουβέντα με τον κ. Τασούλα.
 • Στην πραγματικότητα ο κ. Τασούλας έπιασε κουβέντα μαζί του ζητώντας του να τον… ψηφίσει στην προεδρία της Βουλής: «Συναισθηματικά σε ψηφίζω, αλλά κομματικά ό,τι πει το κόμμα» απάντησε ο κ. Φίλης.
 • Ο κ. Τασούλας όμως επέμεινε: «Εμείς ψηφίσαμε τη Ζωή» του είπε, πλην όμως ο κ. Φίλης ήταν αμετακίνητος στη γραμμή του. Εν πάση περιπτώσει, αφού ξεκαθαρίστηκε ότι «συναισθηματικά συμπλέουν» έπιασαν κουβέντα.

Το δώρο του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ

Στη συζήτηση ανέφεραν ότι το δεύτερο κομμάτι της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ διαθέτουν τους 180 βουλευτές που χρειάζονται για να αναθεωρηθεί το άρθρο 54 που αφορά τον εκλογικό νόμο.

 • Εφόσον αναθεωρηθεί, ο νέος εκλογικός νόμος που θα φέρει η κυβέρνηση για να ψηφισθεί στη Βουλή δεν θα χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αλλά λιγότερες, όσες δηλαδή συμφωνήσουν τα δύο κόμματα στο προς αναθεώρηση άρθρο. Μάλιστα, κάποια στιγμή ο κ. Φίλης είπε χαμογελώντας στον κ. Τασούλα: «Σας κάναμε δώρο και την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους και, όπως φαίνεται, και τον εκλογικό νόμο».

***

Η κυρία Κασιμάτη άκουγε προσεκτικά, πλην όμως δεν διευκρινίστηκε γιατί βρισκόταν στη Βουλή τη στιγμή που το Κοινοβούλιο ήταν κλειστό: «Εχω δουλειές με την Κοινοβουλευτική Ομάδα» είπε σε κάποια στιγμή, αλλά δεν αποκάλυψε τι είδους δουλειές είναι αυτές. Ο κ. Τασούλας άρχισε αμέσως τα… ανέκδοτα (όπως το συνηθίζει).

Απαγορευμένο το «αδελφέ μου»

Διερωτήθηκε εάν εφεξής οι βουλευτές και οι υπουργοί θα μπορούν να αποκαλούν ο ένας τον άλλον με το… «αδελφέ μου»Διότι, όπως είπε, εάν ο υπουργός αποκαλέσει έτσι άλλον υπουργό ή βουλευτή δεν μπορεί να τον διορίσει, καθότι ο αδελφός είναι συγγένεια και ο κ. Μητσοτάκης απαγορεύει τους διορισμούς συγγενών. Αποκάλυψε μάλιστα ότι υπάρχει και ένας γιατρός Κώστας Τασούλας στα Γιάννενα που είναι απλά συνωνυμία. Ωστόσο πολλοί Γιαννιώτες μπερδεύουν τους δύο και ζητούν από τον βουλευτή ιατρικές εξετάσεις και από τον γιατρό διορισμούς και σβήσιμο κλήσεων.

Ενας μηχανικός, μία δικηγόρος και ένας αντισυνταγματάρχης

Ενας συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, μηχανικός τηλεπικοινωνιών και δικτύων, εργαζόμενος στον ΟΤΕ, μία δικηγόρος η οποία τώρα κάνει το μεταπτυχιακό της και ένας αντισυνταγματάρχης εν αποστρατεία είναι οι νέοι βουλευτές του ΚΚΕ. Πρόκειται για τον 45χρονο Λεωνίδα Στολτίδη, βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης, την 31χρονη Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή Λέσβου, και τον 61χρονο Νίκο Παπαναστάση, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας. Στους νέους βουλευτές δεν συγκαταλέγω το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Γιώργο Μαρίνο, ο οποίος εκλέγεται βουλευτής κατά περιόδους από το 2007 καθώς η έδρα του ΚΚΕ στην Εύβοια, ελέω εκλογικού νόμου, παίζει πάντα με τη Μαγνησία.

Στο στόχαστρο των πικρόχολων

Πλήθος πικρόχολων Νεοδημοκρατών με πήραν τηλέφωνο όταν έγινε γνωστό πως ο Θανάσης Κοντογιώργης αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών. Και τι δεν μου είπαν για τη συγκεκριμένη επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Βλέπετε, ο Κοντογιώργης προέρχεται από τη Νεολαία ΠαΣοΚ.

 • Τον Φεβρουάριο του 2011 είχε προσληφθεί ως σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου ανέλαβε ειδικός σύμβουλος στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης έως τον Φεβρουάριο του 2013.
 • Μετά την αποχώρηση Παπαδήμου ανέλαβε ειδικός σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα και στη συνέχεια του Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος τον «αποστράτευσε» στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ δίνοντάς του την καλοπληρωμένη αντιπροεδρία της ΕΛΤΕ.

***

Ο Κοντογιώργης, δικηγόρος το επάγγελμα, είναι σύζυγος της Μαριάννας Βλαχογιάννη, θυγατέρας του πρώην βουλευτού Ηλία Βλαχογιάννη. Απευθύνθηκα σε άτομο που έχει συνεργαστεί τα προηγούμενα χρόνια μαζί του. Ο ίδιος δεν θέλησε να μου κάνει μία ευθεία αναφορά στα προσόντα του κ. Κοντογιώργη. Μου είπε πάντως πως ο πολιτικός του προϊστάμενος στο Μαξίμου Ακης Σκέρτσος, «θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να βάλει τους συνεργάτες του να δουλέψουν με τους ρυθμούς που εκείνος θέλει»…

***

Τα μαχαίρια μέσα. Για την ώρα!

του Τάσου Παππά

Παρακολούθησα με τη δέουσα προσοχή τη διαδικασία παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων. Λέω με τη δέουσα προσοχή, γιατί δεν ήταν συνηθισμένες τελετές σαν κι αυτές που είχαμε ζήσει τα παλιά χρόνια, τότε που οι μεν παρέδιδαν στους δε σαν να επρόκειτο απλώς για αλλαγή προσώπων. Ο συναινετικός δικομματισμός λειτουργούσε άψογα. Μόνο δύο εξαιρέσεις υπήρξαν τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η πρώτη όταν η αποχωρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν παρέδωσε στην κυβέρνηση Τζαννετάκη, η δεύτερη όταν ο Αντ. Σαμαράς δεν υποδέχθηκε τον Αλ. Τσίπρα στο μέγαρο Μαξίμου.

….
Αυτή τη φορά όμως όλα έγιναν ομαλά. Τόσο ομαλά που ξαφνιάστηκαν τόσο οι δεξιοί όλου του φάσματος όσο και οι κεντρο-αντι-αριστεροί σύμμαχοί τους. Αμφότεροι είχαν διαπρέψει στο άθλημα της συκοφάντησης την περίοδο της αριστερής παρένθεσης που ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι περίμεναν και μπορούσαν να αντέξουν και αποδείχθηκε ανθεκτικότερη απ’ ό,τι έλπιζαν. Οι άπλυτοι μαδουριστές, αν και με ελαττωματικές ιδέες, αν και ζαλισμένοι από τους μπάφους που ρουφούσαν στα υπουργεία και στα υπόγεια του Μαξίμου, σεβάστηκαν τους κανόνες του αστικού παιχνιδιού.
….
Μπορεί να επιμένουν να μη φορούν γραβάτες, ωστόσο έμαθαν καλούς τρόπους και το κυριότερο δεν υπονόμευσαν τη δημοκρατική τάξη. Ούτε πραξικόπημα έκαναν, ούτε χρησιμοποίησαν πρακτικές βίας και νοθείας για να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα, ούτε τις εκλογές ανέβαλαν στήνοντας ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία. Αυτοί οι αριστεριστές, που είχαν για πρότυπο τον Κιμ τον 3ο, τον Τσαουσέσκου, τον Πολ Ποτ, παρέδωσαν κανονικά τα υπουργεία τους και μάλιστα με χαμόγελα και ευχές στους διαδόχους τους.

Πρέπει να παραδεχτώ πάντως ότι ευγενείς και γενναιόδωροι ήταν και οι καινούργιοι. Δεν τσιγκουνεύτηκαν τα καλά λόγια, δήλωσαν ότι δεν έρχονται για να κατεδαφίσουν όσα θετικά θα βρουν και υποσχέθηκαν συνεργασία με τους προκατόχους τους όπου κριθεί απαραίτητο.
Εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι ούτε ένας νέος υπουργός δεν έκανε λόγο για άδεια ταμεία, καμένη γη και ρημαγμένη χώρα. Ηταν σεμνοί και ταπεινοί, καθόλου αλαζόνες. Θα πείτε βεβαίως ότι είναι νωρίς.
….
Ακόμη δεν έχουν εγκατασταθεί στα πόστα τους οι νέοι υπουργοί, δεν έχουν προλάβει να ενημερωθούν από τη γραφειοκρατία των υπουργείων, δεν έχουν δει τους φακέλους για τα τρέχοντα ζητήματα. Σωστό. Δεν αποκλείεται στην πορεία, όταν θα αρχίσουν να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση της εξουσίας λόγω των επιλογών τους, να θυμηθούν όλα όσα έλεγαν από το 2015 μέχρι πρόσφατα.
….
Ενδεχομένως τότε να ανακαλύψουν την καμένη γη, τα άδεια ταμεία, τη ρημαγμένη χώρα και -γιατί όχι- τότε να «εντοπίσουν» σκοτεινές και ποινικά κολάσιμες πλευρές της προηγούμενης διακυβέρνησης. Αλλωστε έχουν δεσμευτεί ότι θα κάνουν καμιά δεκαριά Ειδικά Δικαστήρια και έχουν καλλιεργήσει προσδοκίες στο ακροατήριό τους και στα εξωθεσμικά στηρίγματά τους.
…..
Οι φανατικοί οπαδοί τους, που για περίπου πέντε χρόνια έμειναν μακριά από την εξουσία, γυρεύουν εκδίκηση. Οι ρεβανσιστές παράγοντες του κόμματος έχουν υποσχεθεί αίμα και δάκρυα στους αντιπάλους τους. Οι βαρόνοι των μέσων ενημέρωσης και τα δρεπάνια τους απαιτούν την παραδειγματική τιμωρία των κατσαπλιάδων. Ολοι αυτοί είναι με το όπλο παρά πόδα, έτοιμοι για όλα.

 – το κείμενο του Τάσου Παππά είναι από την Εφημερίδα των Συντακτών

****

Εσωτερικευμένος μισογυνισμός…

Μόλις πέντε γυναίκες συμπεριλαμβάνονται στο νέο υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη (δηλαδή το 9,8% επί του συνόλου). Ο πρωθυπουργός κλήθηκε ν’ απαντήσει δημόσια για την επιλογή του αυτή σε συνέντευξή του στο BBC απαντώντας,«Δυστυχώς δεν είχαμε τόσες γυναίκες που να ενδιαφέρονται για την πολιτική».

 • Ο JoDi (JoDi Graphics) κατέγραψε σε ένα γράφημα τα ποσοστά συμμετοχής των γυναικών στις ελληνικές κυβερνήσεις(συμπεριλαμβανομένων και των ανασχηματισμών) από το 2003 μέχρι και σήμερα. Αυτό που προκύπτει είναι ότι και στις δύο προηγούμενες κυβερνήσεις με Νέα Δημοκρατία (Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς), υπήρχε και πάλι πολύ χαμηλό ποσοστό συμμετοχής.

Αντίθετα, το ποσοστό συμμετοχής γυναικών ήταν αρκετά υψηλό τόσο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (Γιώργος Παπανδρέου), όσο και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (Αλέξης Τσίπρας).

Δείτε το γράφημα:

Επίσης, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής γυναικών στη νέα κυβέρνηση κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη θέση από το τέλος μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ποιες χώρες βρίσκονται από πάνω; Η Ουγγαρία του Όρμπαν και το Κόσοβο.

** Eχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι το Γερμανικό Κοινοβούλιο γνωμοδότησε με προσοχή για τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Η γερμανική θέση μπορεί μεν να στηριχθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν είναι απόλυτη, λέει αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θεωρεί το θέμα λήξαν. Και όμως κάτι κινείται… ** Eχει πάρει μέρος στην προσπάθεια ανατροπής της συλλογικής μνήμης για τους αγώνες της Αριστεράς η κα Δόμνα Μιχαηλίδου που έγινε προχθές υφυπουργός Εργασίας. Σε ομιλία της μάλ

** Eχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι το Γερμανικό Κοινοβούλιο γνωμοδότησε με προσοχή για τις αποζημιώσεις προς την Ελλάδα. Η γερμανική θέση μπορεί μεν να στηριχθεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, αλλά δεν είναι απόλυτη, λέει αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου σε αντίθεση με την κυβέρνηση που θεωρεί το θέμα λήξαν. Και όμως κάτι κινείται…

** Eχει πάρει μέρος στην προσπάθεια ανατροπής της συλλογικής μνήμης για τους αγώνες της Αριστεράς η κα Δόμνα Μιχαηλίδου που έγινε προχθές υφυπουργός Εργασίας. Σε ομιλία της μάλιστα ανέλυσε και τα συμπτώματα της «συλλογικής ψυχικής νόσου» από την οποία πάσχουν όσοι μιλούν για τους αγώνες της Αριστεράς. Θα μάθουμε πολλά…

Το “Μπουρλότο” της Kontra Νews

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Συνωστισμός από λομπίστες

Για να ξέρετε τί ακριβώς συμβαίνει, σας ενημερώνω εγκύρως ότι πριν ακόμα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση πλάκωσαν στην Αθήνα οι λομπίστες από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους του εξωτερικού. Πρώτοι και καλύτεροι οι Γάλλοι, οι οποίοι θέλουν να ξεμπερδεύουν με τις δύο φρεγάτες.

 • Όπως έγκαιρα σας είχα ενημερώσει, επιχείρησαν να τις φορτώσουν στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά ο Αλέξης Τσίπρας είχε αλλεργία με τα εξοπλιστικά και πήγε να πάθει εγκεφαλικό όταν πληροφορήθηκε το κόστος το οποίο ,με διάφορα πυραυλικά συστήματα που διαθέτουν οι φρεγάτες, θα ξεπερνούσε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
 • Όταν ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία εξαιτίας των γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο πονηρός Μακρόν επανήλθε και ως μεγαλόψυχος πρόκειται να αναλάβουν οι δύο φρεγάτες την περιπολία στο Αιγαίο και μετά βλέπουμε.
 • Πάλι ο Αλέξης Τσίπρας δεν τσίμπησε το δόλωμα και γι’ αυτό οι Γάλλοι λομπίστες επανήλθαν για να πείσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το πολεμικό ναυτικό έχει ανάγκη τις γαλλικές φρεγάτες.

Οι Γερμανοί ξανάρχονται

Εκτός από τους Γάλλους πλάκωσαν και οι Γερμανοί, οι οποίοι, μετά την περιπέτεια με τη SIEMENS και τα ναυπηγεία, είχαν αποσυρθεί διακριτικά από το προσκήνιο. Τώρα επιδίωκαν την ολική επαναφορά τους με τη συμμετοχή σε διάφορα επιχειρηματικά πρότζεκτ. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, είναι έντονο το γερμανικό ενδιαφέρον για διάφορα ενεργειακά πρότζεκτ και, κυρίως, για τη ΔΕΗ. Οι Γερμανοί λομπίστες περιμένουν εναγωνίως τη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη στο Βερολίνο όπου θα τεθούν ζητήματα που έχουν σχέση με γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Στα αζήτητα τα ναυπηγεία

Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι Γερμανοί έχουν αποσύρει το ενδιαφέρον τους γιατί, όπως διαφαίνεται, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αγορά γαλλικών φρεγατών. Αυτοί που θα πωλήσουν τις φρεγάτες ας πάρουν και τα ναυπηγεία, είναι η γερμανική θέση που παραπέμπει περισσότερο σε εκβιαστικό δίλημμα. Όπως αντιλαμβάνεστε, το ζήτημα περιπλέκεται επικινδύνως.

Επαναφέρει τα Γιουροφάιτερ

Είναι σίγουρο ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα επαναφέρει το ζήτημα της αγοράς των μαχητικών Γιουροφάιτερ (Eurofighter) στη συνάντηση που θα έχει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με τη γνωστή γερμανική… ευγένεια θα τον προειδοποιήσει ότι δεν γίνεται η Ελλάδα να ζητάει μονίμως βοήθεια από την Γερμανία και στη συνέχεια να αγοράζει εξοπλιστικά από τους Αμερικανούς.

Παράπλευρες απώλειες

Η διαφαινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στους δύο μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας θα έχει πολλές παράπλευρες απώλειες. Όπως μου εξηγούσε καλά ενημερωμένος διαπλεκόμενος παράγοντας, δεν θα υπάρχουν περιθώρια για κυανόκρανους. Η σύγκρουση αυτή θα καθορίσει και το μιντιακό σύστημα, το οποίο αναγκαστικά θα πάρει θέση ανάμεσα στους δύο μονομάχους.

Κρητική …”βεντέτα” μεταξύ Πολάκη – Καμπουράκη

Κρητική ..."βεντέτα" μεταξύ Πολάκη – Καμπουράκη

Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Δημήτρη Καμπουράκη. Αφορμή στάθηκε η προκλητική αθρογραφία του Δημοσιογράφου εναντίον του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένα, με άρθρο του Δημήτρης Καμπουράκης, κάνει μια ευθεία επίθεση στο πρόσωπο του Παύλου Πολάκη, άνευ λόγου και αιτίας.

 • Ο “αντικειμενικός” κατά δήλωσίν του δημοσιογράφος, μιλώντας μάλιστα στον ενικό, και με αργκό ατάκες, χωρίς κανένα απολύτως επίπεδο, γράφει χαρακτηριστικά, «εσένα τον Loser που παριστάνει το αντράκι» και «Θα σου τη φέρει ο Αλέξης … εσύ παρακαλούσες να σε βάλει στη Β’ Αθήνας».

Η επίθεση αυτή, πήρε και την ανάλογη απάντηση από τον πρώην Υπουργό, ο οποίος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook, όπως άλλωστε συνηθίζει, έγραψε:

«ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΕΓΩ ΑΥΤΟΣ ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΓΡΑΨΩ ΘΑ ΚΡΟΥΦΤΩ!!!

Άκου Δημήτρη Καμπουρακη:

Στο χωριό που είπες πως έκατσες (Βουβάς και όχι Βουτάς που έγραψες) και σου είπαν -λέει- τα μύρια όσα εναντίον μου ο Συριζα πήρε 129 ψήφους και η ΝΔ 65 σε σύνολο 224 ψηφισάντων ,δηλαδή ποσοστό 57,5%!!! Α και να μην ξεχάσω εγώ πήρα σε αυτό το χωριό 125 σταυρούς!!!

ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ Καμπουροδημητρακη;;;

Κριμας το μίσος και τη Χολη που έβγαλες ,χαραμι τα λεφτά που έδωσαν τα αφεντικά σου σε πληρωμένα μικρόφωνα και πένες για να με στοχοποιήσετε να με λοιδωρησετε και να με τελειώσετε!!

Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΧΑΤΗΡΙ .

Διάλεξε και έβγαλε το ΣΥΡΙΖΑ πρώτο στο νομό παρά την κάθοδο της Ντορας Μπακογιάννη, την τρομερή διαφήμιση (ναναι καλα ο Κουρτάκης…) και τα αεροπλάνα απο Αμερική, διάλεξε ποιος θέλει να τον εκπροσωπεί απο το Συριζα ,αναγνωρίζοντας ΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ!!

ΑΝΤΕ γεια τώρα, βγάλε το ψωμί σου απο το Σκαι λιβανίζοντας το Μητσοτακη, ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΔΕΝ ΤΟΛΜΗΣΕΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ (και σοφά έπραξες γιατί θα ξεφτυλιζοσουν πιο πολύ απ ότι τώρα.

Εμείς θα ανασυγκροτηθουμε,θα οργανωθούμε και θα επανέλθουμε πιο ώριμοι πιο αποφασισμένοι και προπαντός πιο αποτελεσματικοί!

ΥΓ 1.Οταν και αν ξανακατέβεις στα Σφακια ,ελα να σου δείξω απο κοντά γιατί αυτός ο κόσμος μας έδωσε ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΨΗΦΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ τώρα τον Ιούλη του 2019 σε σχέση με το Γενάρη του 2015.(48% και 900 ψήφους τώρα 44,5 % και 809 ψήφους το 15 ).Κερνω και κρασί ….στο Βουβά…

ΥΓ Πεσμου αν σ αρέσει ο σκοπός που παίζει ο Παναγιωτης χιωτακης να σε γλεντήσουμε όταν έρθεις.. (Δες την επόμενη ανάρτηση δεν ανεβαίνει εδώ) “

ΥΓ2 παραθέτω μερικά απο αυτά που έχεις γράψει για να δεις ποσο μεσα έπεσες στο δηλητήριο που έριξες μετα τους 15.400 ψήφους που πήρα στα ΧΑΝΙΑ!

Κατηγορία
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

To Iσραήλ αντιδρά στην υπουργοποίηση Βορίδη

Αντιδράσεις προκάλεσε στο Ισραήλ η υπουργοποίηση του Μάκη Βορίδη, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της «Jerusalem Post», η οποία επικαλείται δήλωση ανώτερου διπλωμάτη στην  εφημερίδα.

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε η «Jerusalem Post», το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, χωρίς να αναφέρει ονομαστικά τον κ. Βορίδη, τονίζει ότι ο νέος υπουργός είναι «γνωστός για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές του θέσεις».

Η εφημερίδα επικαλείται μάλιστα δήλωση ανώτερου διπλωμάτη, ο οποίος τόνισε ότι το Ισραήλ δεν θα συνεργαστεί με τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, λόγω του αντισημιτικού παρελθόντος του.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει ότι το ισραηλινό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, μελετά τη νέα σύνθεση της ελληνικής κυβέρνησης και τη σημασία του διορισμού του κ. Βορίδη.

Στο δημοσίευμα της Jerusalem Post γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στην πολιτική του πορεία, με έμφαση στο γεγονός ότι προέρχεται από το ΛΑΟΣ.

Η εφημερίδα αναφέρεται, τέλος, και στον Άδωνη Γεωργιάδη για την προώθηση του αντισημιτικού βιβλίου του Κώστα Πλεύρη.

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
 
ΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο
 • Έχω πάθει στερητικό σύνδρομο!! Γυρίστε πίσω μας λείπετε!!
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα, άτομα στέκονται, παπούτσια και κείμενο

Ένας ανώριμος λαός εκλέγει και ανώριμους ηγέτες
Η δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι αναρχική. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η δημοκρατία που κλείνεις όποτε θέλεις τους δρόμους επειδή έχεις κάποιο αίτημα, σωστό ή λάθος, και πεθαίνουν άνθρωποι μέσα στα ασθενοφόρα. Γιατί αυτά όμως συμβαίνουν μόνο εδώ; Ούτε την απαγόρευση του καπνίσματος δεν εφαρμόζουμε. Επειδή το κράτος δεν μπορεί να επέμβει. Φταίνε και πολλά κοινωνικά και πολιτικά στοιχεία, αλλά φταίει και ο τρόπος που μεγαλώσαμε.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κείμενο

**

Κυργιάκος κερνάει Lamda Development (Λάτσης) πίνει και ποιός πληρώνει; Ο “σκάσε και δούλευε”… Κίνηση ματ! Ξαναγυρνάμε στις παλιές πρακτικές. ??

(Δηλαδή, πώς νομίσατε ότι πλουτίζουν οι πολιτικοί σ’ αυτή τη χώρα; Έργο τόσων δισ., έτσι θα περάσει; Ή γιατί νομίσατε ότι οι Καραμανλήδες, μια ζωή παίρνουν το υπουργείο Δημοσίων Έργων (Υποδομών τώρα). Στις 7 ψηφίσαμε, στις 8 ξεκίνησε το πάρτυ.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάει, κείμενο

PROTAGON.GR
Η εικόνα ίσως περιέχει: 2 άτομα
Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται και κείμενο
 • ΒΡΕ ΤΙ ΧΑΣΑΜΕ…
Η εικόνα ίσως περιέχει: 5 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, γυαλιά
 • ΙΣΠΑΝΙΑ – ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και κουστούμι
 • ΕΛΛΑΣ – ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ 
Η εικόνα ίσως περιέχει: 18 άτομα, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται
 • ΧΑ ΧΑ ΧΑ  ΑΜΙΜΗΤΟ
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο

**

Η Ελληνική ομάδα διαστημικής White Noise του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) σημείωσε μεγάλη επιτυχία, στον ετήσιο εκπαιδευτικό διαγωνισμό προσομοίωσης πραγματικών δορυφόρων CanSat.