Το πρωινό σημειωματάριο της Τρίτης (27/12/2019)

Σκίτσο του Ηλία Μακρή 

ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο

Αυτή η χώρα έχει απίστευτο απόθεμα ανθρώπινου ταλέντου και αναξιοποίητων δυνατοτήτων. Χάσαμε πολύτιμο χρόνο με την κρίση και τους επαναστατικούς και ακριβούς ακροβατισμούς. Ημασταν όμως οι πρώτοι στην Ευρώπη που περάσαμε μια βαθιά κρίση και γι’ αυτό πήραμε νωρίς το μάθημά μας. Είμαστε και οι πρώτοι που πήγαμε ανάποδα στο ρεύμα, εκλέγοντας μια κυβέρνηση που είχε ως σύνθημα τις μεταρρυθμίσεις και δεν ταίριαζε στην αντισυστημική εποχή μας.

Οι δυνάμεις της αδράνειας είναι ισχυρές και δίνουν τις δικές τους μάχες.

 • Στα αριστερά συνεχίζουν να ονειρεύονται ότι έχουν απέναντί τους τη… χούντα και να παλεύουν με τα φαντάσματα του παρελθόντος με τρόπο διχαστικό, σχεδόν εμπρηστικό.
 • Στα δεξιά παραμονεύει ο άλογος εθνικισμός που δεν έχει σε τίποτα να κάνει με τον ειλικρινή πατριωτισμό. Αυτόν που οδήγησε τη χώρα στις μεγάλες και διαχρονικές νίκες της.

Μέσα σε όλα, είναι ορατό το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε και στα nineties, τη δεκαετία του ’90. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός ιδιωτικού τομέα της αρπαχτής, αλλά και του ρηχού lifestyle που συγκάλυπτε εντέχνως τα προβλήματα του τόπου την εποχή της πλαστής ευδαιμονίας.

Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι ωριμάσαμε ως κοινωνία. Και πως έχουμε μπροστά μας μοναδικές ευκαιρίες. Στην εποχή μας, για παράδειγμα, ένας νέος με όρεξη και ιδέες μπορεί να ξεκινήσει μια νεοφυή επιχείρηση με κάποιο πρωτότυπο κόνσεπτ, βρίσκοντας το απαραίτητο κεφάλαιο μακριά από τα σύνορά μας.

Πριν από λίγα χρόνια, αν έλεγε ότι ήταν Ελληνας, λειτουργούσε αρνητικά. Αυτό ξεπεράστηκε. Ελληνες που ζουν έξω θέλουν να επιστρέψουν, υπό τον όρο ότι η κανονικότητα θα συνεχιστεί και βεβαίως θα χαλαρώσει ο ζουρλομανδύας των φόρων και εισφορών. Ο τόπος έχει τα μεγάλα του προτερήματα, που κάνουν τους περισσότερους Ελληνες να θέλουν να επιστρέψουν σε αυτόν.

 • Είδαμε ακόμη τη δύναμη της Αθήνας, η οποία κατάφερε να αλλάξει μέσα από την κρίση και να γίνει μια πολύ ελκυστική πόλη για «ψαγμένους» τουρίστες.

Χάνουμε, δυστυχώς, χρόνο και ενέργεια ασχολούμενοι με μπάχαλα και άλλα βαρίδια. Χάνουμε και μερικές μάχες, γιατί η φαυλότητα και ο παλαιοκομματισμός είναι βαθιά ριζωμένα στο DNA μας. Προχωράμε, όμως. Και δεν δικαιούμαστε να αποτύχουμε αυτή τη φορά. Έντυπη ΚΑΘΗ

 • ΜΗΝΥΜΑ: Η φάση είναι ότι σε έπεισαν ότι είναι ουτοπικό να μπορείς να αμοιβεσαι πχ με μισθό 1500 ευρώ, άνθρωποι που παίρνουν περίπου δέκα χιλιάδες το μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ: Σύμφωνα με το παρακάτω σχόλιο, Ελλάδα και Αίγυπτος έκλεισαν τον εναέριο χώρο τους και δεν επέτρεψαν επιχείρηση των τουρκικών F-16 C/D Block50+, τα οποία θα δρούσαν με την υποστήριξη των ιπταμένων τάνκερς KC-135R

Παράθεση Tweet
Babak Taghvaee
#BREAKING: #Turkey had plan to carry-out airstrikes against #Libya National Air Force bases in Al-Watiya, #Benghazi (#Benina) & #Tobruk using its F-16C/D Block 50+s and KC-135R tankers last night, but this never happened after both #Greece & #Egypt blocked their airspace on them.

Εικόνα

Φοιτητές του Α.Π.Θ. ζητούν:
*Άμεση κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων.
*Ενιαίο εκλογικό ψηφοδέλτιο.
*Kαθιέρωση ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις γενικές συνελεύσεις & στις εκλογές των φοιτητών.
*Aπομάκρυνση αφισών & πανό από τις Σχολές.
*Τερματισμό των συνεχόμενων καταλήψεων.
Εύγε.
 • Κάμερες στα κράνη των αστυνομικών; Και πως θα παίζουν fake news έτσι; Όχι στην βάναυση καταπάτηση των «δικαιωμάτων» από το «αστυνομικό κράτος».

Με απόφαση Χρυσοχοΐδη κάμερες στα κράνη των αστυνομικών για να μη μας πρήζουν τα παπάρια Τι στοίχημα βάζετε ότι τα αριστερά ταγάρια θα σκούζουν για προσωπικά δεδομένα την πρώτη φορά που η κάμερα θα τους στείλει στον κουβά & τους πελάτες τους σιδηροδέσμιους με αδιάσειστα στοιχεία;

Nasdaq closes above 9000 for first time ever. Has gained 11,128.4% since start in 1971, equal to avg yearly gain of 10.1%.

Εικόνα

 • ΜΝΜ: Το Twitter μου μπλόκαρε το account για 1 ημέρα λόγω tweets μου, που έβριζα τον κομμουνισμό και το ισλάμ! Σήμερα για να μπω μου ζήτησε να τα σβήσω! Όταν βρίζουν όμως τα @ρχιδι@, τον Χριστό, την Παναγία και την Ελλάδα και κάνουμε αναφορά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για το Twitter!

ΜΗΝΥΜΑ: Η αμήχανη στιγμή που το κόμμα διατάσσει τα υπαλληλακια να σπιναρουν γραμμή “ο Χριστός ήταν προσφυγας υπο διωγμο” και πειθαρχουν μέχρι και οι μουσουλμάνοι του payroll.

Εικόνα
 • Γιατί δεν τους αφήνετε να φύγουν ρε ;; τι ηλίθια ζώα είστε ρεεεεεεε;;
 • Παράθεση Tweet
@nicemagazin
Αλλοδαποί προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα απο το λιμάνι της Πάτρας – nicemagazine.gr/allodapi-prosp

Εικόνα

 • ΜΝΜ: Ήταν και μέλος της ΚΝΕ Βηθλεέμ
 • Παράθεση Tweet
 • Ο Χριστός ήταν πρόσφυγας, φτωχός και κατατρεγμένος. Μιλούσε για αγάπη προς τον πλησίον μας. Έλεγε, ότι εάν έχεις δύο χιτώνες, να το δώσεις τον έναν στον ανήμπορο. Γεννήθηκε σε υπό “κατάληψη” φάτνη. Οι νεοφιλελεύθεροι και οι φασίστες θα τον έλεγαν εισβολέα.
Εικόνα
ΜΝΜ: Εκεί που το έπαιζαν άθεοι, ξαφνικά μας βγήκαν με αφήγημα ο Χριστός πρόσφυγας. Παιδιά, κι εμείς άθεοι είμαστε, αλλά τέτοιες παπαριές δεν λέμε! 
 • Ouch! The Baltic Dry Index, a measure of commodity shipping costs and often used as a leading econ indicator, keeps falling. Has dropped to 1,090 points, has fallen 15 consecutive days.
Εικόνα
(Δ) Αντίθετα, ο κύριος καθηγητής καταλαβαινει αυτομάτως πώς ένας κρατικοδίαιτος καπιταλιστής δηλώνει αριστερός και εκλέγεται ευρωβουλευτής. Αυτή είναι η δύναμη της αντιληπτικής ικανότητας των Αριστερών, σύντροφοι. Γι’ αυτο είμαστε καταδικασμένοι να κερδάμε συνεχώς.

Παράθεση Tweet
Το να είσαι άφραγκος και δεξιός, το καταλαβαίνω, δύσκολα μεν, αλλά το καταλαβαίνω κάπως. Το να είσαι όμως άφραγκος, κι αντί για δεξιός να δηλώνεις «καπιταλιστής», συγγνώμη ρε φίλε, θες γενική επισκευή και πέταμα.
 • ΜΝΜ – Τώρα να δω τους ψευτοευαισθητους ψευτοαριστερους, αν θα κάνουν παρατηρήσεις και τόσο θόρυβο σε όσους προσέβαλαν τη θρησκεία κάποιων ή όλων μας, όπως έκαναν για τα χοιρινά με τους μουσουλμάνους.
Εικόνα
 • #Silver is up more than 8% in the last two weeks!
Εικόνα
 • Ο Χριστός “προσφυγας υπό διωγμό” επειδή εξυπηρετεί τη μπιζνα που έχουμε στήσει.
 • Οι Έλληνες το ’22 στη Σμύρνη “υπό εκούσιο συνωστισμό” επειδή έτσι μας είπε η Κομιντερν.
 • Είδατε σύντροφοι πόσο ευέλικτες αρχές έχουμε στην Αριστερα; Αν δεν σας αρέσουν, no worries, έχουμε κι άλλες.
FANGMAN mkt cap has hit fresh life-time high at $5.249tn, almost equal to combined GDP of France and UK, as Big Tech keeps rallying.

Εικόνα

 • Άμεση απέλαση πρέπει να γίνει!
Στις 18 οι συλλήψεις για τα επεισόδια στο ΚΥΤ Σάμου
Είχαν κλείσει και τα σχολεία στα επεισόδια
protothema.gr
 
ΜΗΝΥΜΑ: Αν πολλοί από εσάς βγήκατε στα κάγκελα από την αντιλαική και βαθιά νεοφιλελεύθερη γερμανική οικονομική πολιτική που κυβερνά την Ευρώπη, που να δείτε τι εφόδους ετοιμάζουν στις τσέπες μας πίσω από τη γλυκιά φρασούλα της “πράσινης ανάπτυξης”. Οι επιβαρύνσεις των λογαριασμών του ηλεκτρικού, είναι το λιγότερο.

 • Οταν ο “συγχωρεμένος” Σόιμπλε, ο μόνιμα ταγμένος στα συμφέροντα των Γερμανών βιομηχάνων, αποφασίζει να βγει να την υπερασπιστεί, λέγοντας ότι αυτό απαιτεί οικονομικές θυσίες και ότι όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αλλάξουν τις ζωές τους με κόστος, ελπίζω να αρχίσετε να ψυλλιάζεστε τι σας επιφυλάσσουν περνώντας τα ως υποχρεωτικές κοινοτικές οδηγίες στο μέλλον.

Οι έντεχνα προωθημένες Γκρέτες άνοιξαν τον δρόμο για το καλό μας, γιατί οι βιομήχανοι κατά βάθος πονάνε πολύ το περιβάλλον ρε σεις…. Το τυράκι το είδατε. Την παγίδα?