Το πιο σύντομο ανέκδοτο: Κλείνει η Πτολεμαΐδα και… σώζεται ο πλανήτης!

Μέχρι το 2017, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάλυπταν το 4.5% των παγκόσμιων ενεργειακών αναγκών (Εικ.1). Με βάση τα στοιχεία της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (IEA) που εδρεύει στο Παρίσι, οι ΑΠΕ θα καλύψουν έως το 2040 μόνο το 20%, (Eικ.2).

  • Το υπόλοιπο 80% θα το καλύψουν οι μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκ των οποίων το 75% θα προέρχεται από τους υδρογονάνθρακες.

Το ελληνικό Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) υπάγεται στη Διεθνή Επιτροπή Ενέργειας και πιθανόν ο πρωθυπουργός να καλέσει τον γραμματέα του ΙΕΝΕ στο γραφείο του για να μάθει λεπτομέρειες.

Του καθηγητή ΑΝΤΩΝΗ ΦΩΣΚΟΛΟΥ
ΠΗΓΗ: SLpress

Στην εικόνα 2 βλέπουμε ποιες μορφές ενέργειας θα απαιτηθούν/χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν τις παγκόσμιες ενεργειακές ανάγκες μέχρι το 2040. Άξιον παρατηρήσεως είναι ότι ενώ οι ΑΠΕ θα καλύψουν μόνο το 20% των παγκοσμίων αναγκών, τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στο ίδιο παγκόσμιο ενεργειακό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει και για το αργό πετρέλαιο, ενώ η ζήτηση για το φυσικό αέριο θα αυξάνεται.

Άραγε, γιατί εμείς θέλουμε οι ΑΠΕ να καλύψουν το 35%; Στην εικόνα 3 παρατηρούμε ότι τα στερεά καύσιμα θα παραμείνουν στην παγκόσμια ενεργειακή εικόνα. Η Κίνα παράγει ετησίως 2.8 δισ. τόνους λιγνίτη και ανθρακίτη, οι ΗΠΑ 800 εκ. τόνους λιγνίτη και λιθάνθρακα, η Ρωσία 320 εκ. τόνους, η Ινδία 320 εκ. τόνους κοκ.

Δηλαδή η Κίνα καταναλίσκει ετησίως περισσότερο λιθάνθρακα και λιγνίτη από ότι αθροιστικά οι ΗΠΑ, Ρωσία και οι Ινδίες. Επιπροσθέτως, η Κίνα παράγει ετησίως 800 εκ. τόνους CO2 από τα εργοστάσια παρασκευής τσιμέντου ήτοι τόσο CO2 όσο όλοι οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής στη Ευρώπης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΠΗΓΗ

Print Friendly, PDF & Email