Το νέο πολεμικό δόγμα των Ισραηλινών… με έμφαση στη φονικότητα

Την πολεμική μηχανή του μέλλοντος ετοιμάζει το Τελ Αβίβ, σύμφωνα με τις πληροφορίες που βλέπουν σταδιακά το φως της δημοσιότητας για το μεγαλόπνοο πρόγραμμα Momentum.

  • Οι δομικές και λειτουργικές αλλαγές στις ένοπλες δυνάμεις του (Τσαχάλ) δείχνουν ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το στρατηγικό δόγμα των τελευταίων ετών.

Πρόκειται για ένα δεκαετές πρόγραμμα μετασχηματισμού τόσο στη διοίκηση όσο και στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Τσαχάλ, που ανακοινώθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, Αβίβ Κοχαβί και εγκρίθηκε από τον υπουργό Άμυνας, Ναφτάλι Μπένετ, το Φεβρουάριο.

Του Αλέξανδρου Μουτζουρίδη
ΠΗΓΗ: SLpress

Πέρα από τη γενικότερη ανάγκη ενίσχυσης του στρατού, λόγω της πολυπλοκότητας που διέπει, πια, τη συνεργασία των σωμάτων στο επιχειρησιακό πεδίο, η στρατιωτική ηγεσία αναφέρεται ρητά στο “πρόβλημα” του Ιράν. Πλέον, ιδρύεται ειδική Διεύθυνση για τη Στρατηγική και το Ιράν, με στρατηγό επικεφαλής και στόχο την ανάλυση των δυνατοτήτων του Ιράν και αντιστοίχως το σχεδιασμό της ισραηλινής στρατηγικής απέναντι στην Τεχεράνη.

Το πρόγραμμα Momentum αναμένεται να ενεργοποιηθεί το καλοκαίρι και συνοδεύεται από νέες στρατιωτικές δαπάνες ύψους 11,6 δισ. σέκελ (περίπου 3 δισ. ευρώ). Σε αυτές περιλαμβάνονται νέες κορβέτες για το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, συστήματα ασφαλείας για μεταγωγικά τεθωρακισμένα, αλλά κυρίως εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για τηλεπικοινωνίες και συλλογή πληροφοριών.


Οι δαπάνες αυτές δεν θα περιοριστούν εκεί, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος προβλέπει σημαντική αύξηση των σχετικών δαπανών σε ποσοστό επί του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, επιπροσθέτως των 3,8 δισ. δολαρίων που δίνουν στο Ισραήλ οι ΗΠΑ ετησίως. Στα σχέδια του ισραηλινού επιτελείου περιλαμβάνεται η απόσυρση απαρχαιωμένων αρμάτων και ο αφοπλισμός παρωχημένων οχημάτων, η ανανέωση του στόλου μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων και η προμήθεια νέων συστημάτων αεράμυνας.

Αλλάζει ο ορισμός της “νίκης”

Κομβικό σημείο του νέου προγράμματος είναι ο μετασχηματισμός της έννοιας της “νίκης”, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις χερσαίες επιχειρήσεις. Η παραδοσιακή κατάληψη και ο έλεγχος εδάφους που κατέχουν οι εχθρικές δυνάμεις τίθεται πια σε δεύτερη μοίρα και θεωρείται ενδιάμεσο στάδιο μιας σύγκρουσης.


Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι, στο πολεμικό περιβάλλον της Μέσης Ανατολής, ένας τακτικός στρατός έχει να αντιμετωπίσει διαρκή ανταρτοπόλεμο, με χτυπήματα που προέρχονται από υπόγειες σήραγγες, οχυρωματικές θέσεις και κτίρια κατοικιών (σε αστικό περιβάλλον).

Σε αυτά οι Ισραηλινοί προσθέτουν το πρόβλημα της χρήσης αμάχων ως ανθρώπινες ασπίδες από τους μαχητές των αντιπάλων και τις επιθέσεις με ρουκέτες στα ισραηλινά εδάφη. Έτσι, η “νίκη”, κατά το νέο δόγμα αφορά όχι στην κατάληψη εδάφους αλλά στην επίτευξη ταχύτατων πληγμάτων στις δυνατότητες του εχθρού. Δηλαδή την καταστροφή… ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ