Το νέο κύμα της πανδημίας απειλεί να εκτροχιάσει την αύξηση του τουρισμού στο Ντουμπάι

Ένα δεύτερο κύμα αύξησης κρουσμάτων κορωνοϊού απειλεί να ανατρέψει την άνθηση του τουρισμού στο Ντουμπάι που προσέφερε ανακούφιση στην οικονομία, αν και με τόσο λίγες «ανοιχτές» περιοχές σε όλο τον κόσμο ο κλάδος φιλοξενίας της χώρας ελπίζει ότι οι τουρίστες θα συνεχίσουν να έρχονται.

Το Ντουμπάι, ένας από τους λίγους προορισμούς που είναι ανοιχτός σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό από τον Ιούλιο, δεν έχει φτάσει ακόμα στο σημείο να επιβάλει τα πλέον αυστηρά μέτρα μετά τα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την ελπίδα ότι οι εμβολιασμοί θα επιτρέψουν να αποφευχθεί μια επιστροφή στο περσινό lockdown.

Ύστερα όμως από τα πλήθη επισκεπτών τον Δεκέμβριο, η αλυσίδα ξενοδοχείων RIU είδε «σημαντική επιβράδυνση» στις κρατήσεις του Ιανουαρίου στο Ντουμπάι αφού κάποιες χώρες προχώρησαν σε αυστηρότερους περιορισμούς εισόδου για όσους ταξιδεύουν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του συγκεκριμένου ξενοδοχειακού ομίλου.

Οι Βρετανοί και οι Ισραηλινοί εξαφανίστηκαν από τις παραλίες της πόλης αφού το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ επέβαλαν καραντίνα σε όσους επέστρεφαν από τη χώρα. Η Δανία και στη συνέχεια η Βρετανία ανέστειλαν τις πτήσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η κίνηση αυτή ήρθε καθώς τα ημερήσια κρούσματα τριπλασιάστηκαν τον περασμένο μήνα στο επίπεδο ρεκόρ των 3.966 στις 28 Ιανουαρίου στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που τώρα βρίσκονται αντιμέτωπα με τη μεγαλύτερη έξαρση από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Εκτός από την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και την κοινωνική αποστασιοποίηση, το Ντουμπάι έχει περιορίσει περαιτέρω τη δυναμικότητα σε εστιατόρια και κοινωνικές εκδηλώσεις και έχει απαγορεύσει τις live εκδηλώσεις. Έχει επίσης περιορίσει τη δυναμικότητα των ξενοδοχείων και των εμπορικών κέντρων, και έχει επαναφέρει σε ισχύ την υποχρέωση προσκόμισης αρνητικού τεστ στον νέο κορωνοϊο για όποιον εισέρχεται στη χώρα.

Ο αριθμός των επισκεπτών άρχισε να μειώνεται στις αρχές Ιανουαρίου, είπαν κάποιοι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων, αν και αυτό ίσως συνδέεται περισσότερο με το τέλος της υψηλής περιόδου χειμερινού τουρισμού παρά με την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων.

Και καθώς λίγοι άλλοι προορισμοί στον κόσμο παραμένουν ανοιχτοί σε επισκέπτες από το εξωτερικό, οι ιδιοκτήτες μπαρ και εστιατορίων είναι αισιόδοξοι ότι το Ντουμπάι θα παραμείνει δημοφιλές.

«Περισσότερο Ευρωπαίοι τουρίστες έρχονται εδώ και θέλουν να ξεφύγουν από το lockdown, θέλουν μια αίσθηση κανονικής ζωής» δήλωσε ο Χάνα Άζι, γενικός διευθυντής της «Nikki Beach Resort & Spa Dubai». «Δεν έχουν πού αλλού να πάνε» δήλωσε ο Τσάρλι Γούιβινγκ, εταίρος στην LIVIT Hospitality, που διαχειρίζεται δημοφιλές κλαμπ στην παραλία του Ντουμπάι.