Στον … αέρα οι στόχοι όπως και οι υψηλές προσδοκίες που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών από την εφαρμογή του περιουσιολογίου. Οι Έλληνες φορολογούμενοι ψάχνουν τρόπους να… αμυνθούν έναντι των φορολογικών Αρχών. Ο ένας τρόπος ήταν με την « εφεύρεση» του κατοίκου εξωτερικού.
.
Ποια είναι επόμενη… πατέντα των ελλήνων φορολογουμένων για να γλιτώσουν την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων στο εξωτερικό; Η οικογένεια μεταφέρει την κινητή και ακίνητη περιουσία που διαθέτει στο μέλος που διαμένει στο εξωτερικό που ήδη έχει εξασφαλίσει τη φορολογική του«ασυλία» ως κάτοικος εξωτερικού.
.
Όσοι όμως δεν έχουν συγγενείς αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν άλλες πιο ακριβές λύσεις, όπως είναι η ίδρυση μιας offshore, ακόμη και η αναζήτηση ενός δικηγορικού γραφείου που θα αναλάβει να «κρύψει» περιουσιακά στοιχεία. Η αποκάλυψη των κινήσεων του υπουργείου Οικονομικών ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των φορολογουμένων για την απόκρυψη των στοιχείων.
.
Το ερώτημα που τίθεται από κάποιον που δεν είναι φορολογικά υπόχρεος στην Ελλάδα, πως θα υποχρεωθεί να πληρώσει για ένα ακίνητο που έχει στην Ιταλία ακόμη και όταν διαθέτει ένα ακίνητο στη χώρα που γεννήθηκε;.
Τα δικαιολογητικά για να γίνει κάτοικος εξωτερικού
Η ΠΟΛ 1058/2015 προβλέπει τη διαδικασία μεταβολής της φορολογικής κατοικίας κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του ν.4172/2013 και του ν.4174/2013 και η οποία προσδιορίζει τα δικαιολογητικά μεταξύ άλλων είναι: Η βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους όπου δηλώνουν φορολογικοί κάτοικοι, από την οποία να προκύπτει ότι είναι φορολογικοί κάτοικοι αυτού του κράτους.
..
Εάν οι φορολογούμενοι έχουν εγκατασταθεί σε κράτος με το οποίο υφίσταται Σύμβαση Αποφυγής Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος (στο εξής ΣΑΔΦΕ) και εφόσον αποκτούν εισόδημα στη χώρα μας, μπορούν να προσκομίσουν, αντί της βεβαίωσης, την προβλεπόμενη Αίτηση για την Εφαρμογή της ΣΑΔΦΕ όπου είναι ενσωματωμένο το πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας (δίγλωσσα έντυπα) ή (β) αντίγραφο της εκκαθάρισης της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλαν στο άλλο κράτος ή (γ) ελλείψει εκκαθάρισης, αντίγραφο της σχετικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματός τους.
.
Με την έγκριση των φορολογικών Αρχών που θα λάβει ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να έχει στην κατοχή ακίνητα στην Ελλάδα χωρίς να φορολογείται με βάση το τεκμαρτό εισόδημα ενώ θα πληρώνει μόνο τον ΕΝΦΙΑ , και του λογαριασμούς των ΔΕΚΟ για να είναι το ακίνητο λειτουργικό. Στο στάδιο της αίτησης δεν ζητείται η περιουσιακή κατάσταση του φορολογουμένου στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό..
.
Στέλεχος εφορίας μας αποκάλυψε ότι δεν είναι σε θέση να αποκαλύψουν τα αδήλωτα ακίνητα που είναι στην Ελλάδα διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν τα έχουν δηλώσει στο Ε-9. Είναι πολλά τα παραδείγματα που έλληνες φορολογούμενοι δεν τα δηλώνουν στο Ε-9 με αποτέλεσμα να απαιτείται χρόνος και κόπος για να αποδείξει ην εφορία σε ποιόν ανήκει το ακίνητο ή τα ακίνητα.
.
Στέλεχος εφορίας που αναζητά λύσεις σε ανάλογα προβλήματα λέει προς την πολιτική ηγεσία να διαμορφώσει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο να ορίζει πώς θα χάνουν οι ιδιοκτήτες τα αδήλωτα ακίνητα. Πάντως φοροτεχνικοί θεωρούν ότι μια τέτοια ρύθμιση θα είναι αντισυνταγματική και δεν εφαρμόζεται σε καμία πολιτισμένη χώρα. Οι φορολογικές Αρχές μπορούν όχι όμως εύκολα να βρουν στοιχεία από το υποθηκοφυλακείο της περιοχής.
.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης έχει αναφέρει ότι από 1.1.2016 θα ενισχυθεί το σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με τις τρίτες χώρες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να το ξανασκεφτούν εάν έχουν σκοπό να μην δηλώσουν κάτι. Στο περιουσιολόγιο θα καταγραφούν μεταξύ άλλων, καταθέσεις στο εξωτερικό, αμοιβαία κεφάλαια, επενδύσεις σε εταιρίες.
Νίκος Θεοδωρόπουλος
[email protected]