Το νέο αεροπλανοφόρο της Κίνας στη νότια Σινική Θάλασσα (vid./pics)

Νέες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν από την ιδιωτική εταιρία δορυφορικής απεικόνισης, Maxar Technologies, δείχνουν ότι το αεροπλανοφόρο Type 001Α ήταν αγκυροβολημένο στη ναυτική βάση Yulin της νήσου Χαϊνάν. Το πλοίο ξεκίνησε από το Νταλιάν για τις τελευταίες θαλάσσιες δοκιμές του στις 14 Νοεμβρίου, οι οποίες το Λαϊκό Απελευθερωτικό Ναυτικό αναμφισβήτητα ελπίζει ότι θα είναι και οι τελευταίες του πλοίου.

​Οι εικόνες δείχνουν επτά μαχητικά Shenyang J-15 στο κατάστρωμα, καθώς και τέσσερα ελικόπτερα Changhe Z-18. Το Type 001Α, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Κίνας εγχώριας κατασκευής, είχε προγραμματιστεί να ενταχθεί στο στόλο νωρίτερα αυτό το έτος, αλλά αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα που απαίτησαν περισσότερους ελέγχους προτού ενταχθεί επίσημα στον κινεζικό στόλο.

Image result for Yulin της νήσου Χαϊνάν

Οι Taiwan News ανέφεραν ότι η επίσκεψη του πλοίου στη νήσο, πιθανότατα η τελευταία πριν από την ένταξη του σε ενεργό υπηρεσία, είναι συμβολική, καθώς αναμένεται να λάβει το όνομα της: «Hainan». Ωστόσο, άλλες πηγές ανέφεραν ότι το πολεμικό πλοίο μπορεί να ονομαστεί «Shandong». ​Επίσης, το σοβιετικό πλοίο τύπου Kuznetsov που αγοράστηκε, επισκευάστηκε, ολοκληρώθηκε και εντάχθηκε στον στόλο ως το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο έλαβε και εκείνο το όνομα μίας κινεζικής επαρχίας: «Liaoning».

Το τρίτο αεροπλανοφόρο της Κίνας, ονόματι Type 002, κατασκευάζεται επί του παρόντος σε ναυπηγείο της Σαγκάης. Το πλοίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους και να ενσωματώνει πλήθος νέων χαρακτηριστικών που δεν εμφανίζονται σε κανένα από τα υπάρχοντα αεροπλανοφόρα του PLAN, όπως ηλεκτρομαγνητικούς καταπέλτες.

Carl Zha@CarlZha
  • China parks its 2nd aircraft carrier by tourist beach of Sanya, Hainan Island. Just in case US Navy littoral combat ships send to ‘bolster attack strength in South China Sea’ get rammed and beached…

Embedded video