Το μυστικό του Φουρλή, όλη η αλήθεια για τον ΜSCI και γιατί κρύβει χρυσάφι το report της Alpha Finance για την ΤΕΝΕΡΓΑ

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΦΟΥΡΛΗ  – ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ MSCI ΚΑΙ ΚΡΥΒΕΙ ΧΡΥΣΑΦΙ ΤΟ REPORT ΤΗΣ ALPHA FINANCE ΓΙΑ ΤΕΝΕΡΓΑ 

Φίλοι μικρομέτοχοι, όπως ξέρετε της στήλης της αρέσουν πάντα τα δύσκολα. Αυτή τη στιγμή οι εταιρείες retail είναι παντελώς εκτός μοδός λόγω COVID φυσικά. Ισχύει το μακριά και αγαπημένοι.

Όπως όμως γνωρίζετε, μία μετοχή που διαχρονικά παρακολουθούμε και αγαπάμε είναι η μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ.

Φίλοι μικρομέτοχοι πρέπει να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό πράγμα σε μια εταιρεία είναι οι άνθρωποί της. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που δημιουργούν την αξία και οι άνθρωποι είναι αυτοί που καταστρέφουν μια εταιρεία.

Οι μέτοχοι του ΦΟΥΡΛΗ κατά τη γνώμη μας είναι πολύ τυχεροί διότι ο καπετάνιος της εταιρείας κ. Βασίλης Φουρλής είναι ένας χαμηλών τόνων μάνατζερ, προσγειωμένος στη γη, έχοντας περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις και κυρίως έχοντας φάει επιχειρηματικές σφαλιάρες, βλέπε αποτυχία New Look. Όμως, είναι απόλυτα προσηλωμένος στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους. Έχει βάλει στόχο να κάνει την κρίση ευκαιρία για τους μετόχους του ΦΟΥΡΛΗ και εμείς πιστεύουμε ότι θα το πετύχει.

Από τη μια θέλει να μειώσει τα κόστη και από την άλλη κοιτάζει πως να αναπτυχθεί. Μαζί του στην υλοποίηση αυτού του στόχου έχει δίπλα του τον πολύ αξιόλογο CFO κ. Γιώργο Αλεβίζο. Όπως ήδη γνωρίζετε από προηγούμενά μας άρθρα, θεωρούμε την μετοχή του ΦΟΥΡΛΗ στα 4.00€ και στην κεφαλαιοποίηση των 208 εκ ευρώ πολύ βαθειά υποτιμημένη. Τα ακίνητα μόνο που παράγουν τα μετρητά τα έχει στα βιβλία της ο ΦΟΥΡΛΗΣ στα 178 εκ ευρώ. Δηλαδή, η μηχανή παραγωγής μετρητών IKEAINTERSPORT και ATHLETES FOOT αξίζουν μόνο 30 εκ ευρώ. Ανέκδοτο.

 • Το μεγάλο μυστικό φίλοι μικρομέτοχοι είναι ότι η διοίκηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Στο conference call έδειξε τη θέλησή της να τελειώνει με το κομμάτι Τουρκία και να δώσει βαρύτητα στα IKEA.
 • Ειδικότερα στην ανάπτυξη μικρότερων καταστημάτων IKEA στη Βάρνα, στην Πάτρα και στο Ηράκλειο της Κρήτης. Συγχρόνως όμως, ετοιμάζεται να ξεκινήσει και πιο μικρά ΙΚΕΑ όπως στο λιμάνι του Πειραιά. Το ίδιο γίνεται και στην INTERSPORT και στο ATHLETES FOOT.

Αγοράζοντας ΦΟΥΡΛΗ σ’ αυτά τα επίπεδα δεν είναι μόνο ότι ποντάρει κάποιος ότι θα αυξηθεί το μερίδιο της κατανάλωσης επίπλων από 0.70% του ΑΕΠ που είναι στο 1.2% (revert to mean) που είναι και κάτω του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αλλά και από το μεγάλωμα της πίτας που ο στόχος είναι τα ΙΚΕΑ και τα INTERSPORT να παίρνουν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς.

 • Αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της κοστολογικής βάσης λειτουργίας των καταστημάτων ΙΚΕΑ θα δώσει μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και έτσι θα ωθήσει τον ΦΟΥΡΛΗ σε υψηλότερο επίπεδο επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας.
 • Όπως σας έχουμε ήδη πει, πιστεύουμε ακράδαντα ότι το 2021 ο ΦΟΥΡΛΗΣ θα είναι το απόλυτο turnaround story του ελληνικού χρηματιστηρίου όπως ήταν το 2020 η ΔΕΗ.

Τώρα φίλοι μικρομέτοχοι θα πάμε στην πολυαγαπημένη μας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Που στα 5.00€ όλοι μα όλοι έλεγαν εντάξει, που να πάει η ΤΕΝΕΡΓΑ; Άντε μέχρι τα 6.00€, μετά είναι πανάκριβη. Τώρα, στα 12,00€ οι ίδιοι χρηματιστές, διαχειριστές προσκυνάνε και λένε τι επενδυτική ευκαιρία είναι η ΤΕΝΕΡΓΑ στα 12.00€.

Φίλοι μικρομέτοχοι, για εμάς ο κ. Γιώργος Περιστέρης είναι η πεμπτουσία του πετυχημένου ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ επιχειρηματία. Ήταν σχεδόν ο μόνος που πίστεψε στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων στην Ελλάδα με πάθος και ζήλο. Είχε τεράστια υπομονή και επιμονή και προσήλωση στο να κάνει την ΤΕΝΕΡΓΑ την νούμερο 1 εταιρεία ΑΠΕ στην Ελλάδα. Τα κατάφερε. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έχει μοιράσει πολλά λεφτά στους μετόχους της ΤΕΝΕΡΓΑ μέσα στις πιο δύσκολες χρηματιστηριακές συνθήκες στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη στήλη σας έλεγε στα 4.70€ ότι η ΤΕΝΕΡΓΑ θα πάει στα 12.00€ και θα αγοράζεται.

 • Τώρα, μετά την επίτευξη των 12.00€, για εμάς είναι θέμα χρόνου να πάει στα 15.00€. Το πρόσφατο report της ALPHA FINANCE με τιμή στόχο τα 14.70€ κρύβει χρυσάφι φίλοι μικρομέτοχοι. Όπως γνωρίζετε, η στήλη έχει πάθος με τις ελεύθερες ταμειακές ροές.
 • Στη σελίδα 5 του report (βλέπε πίνακα παρακάτω) μπορείτε να δείτε ενώ η ΤΕΝΕΡΓΑ θα έχει αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2021 -140.9 εκ ευρώ, και αρνητικές ελεύθερες ταμειακές ροές το 2022 -69 εκ ευρώ, γυρίζει όμως το 2023 σε θετικές ελεύθερες ταμειακές ροές +186.5 εκ ευρώ και μετά +198.4 εκ ευρώ το 2024 και +198.2 εκ ευρώ το 2025. Κανονική μηχανή παραγωγής μετρητών.

Όμως φίλοι μικρομέτοχοι, εμείς ψάχνουμε τις λεπτομέρειες γιατί αυτές είναι που κάνουν την διαφορά. Ο αναλυτής στο report, για να βγάλει την τιμή στόχο 14.72€, χρησιμοποιεί για την αποτίμηση της ΤΕΝΕΡΓΑ το μοντέλο προεξόφλησης ταμειακών ροών (DCF) χρησιμοποιώντας για μεσοσταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) 5.9% !!! και καθαρό δανεισμό 921.2 εκ ευρώ (χωρίς τους tax equity investors).

 • Ακόμα, όπως μπορείτε να δείτε (βλέπε πίνακα παρακάτω) η ΤΕΝΕΡΓΑ με βάση τους υπολογισμούς του αναλυτή της ALPHA FINANCE και στην τιμή των 11.30€ και όχι 11.86€ που έκλεισε την Παρασκευή, παίζει με ένα προβλεπόμενο EV/ EBITDA 2022e = 10.2 ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 9.1 και παίζει με ένα EV/MW 2022e = 1.5 ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι στο 1.8.

Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα ότι η μετοχή είναι θέμα χρόνου να πάει στα 15.00€ και τότε να δείτε ότι θα σφάζονται στα πόδια της τα private equity για να την αγοράσουν ολόκληρη.


Πάμε τώρα στο καυτό θέμα των ημερών…

Η αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις κινείται έντονα με βάση τις φημολογίες ποια μετοχή θα μπει και ποια μετοχή θα βγει από τον MSCI. Την Πέμπτη και την Παρασκευή κυκλοφόρησε έντονα η φήμη στα χρηματιστηριακά γραφεία από αλλότρια συμφέροντα ότι δεν θα μπει στον MSCI η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Δυστυχώς, σ’ αυτή τη χώρα ισχύει το αν ήταν η ζήλια ψώρα θα γέμιζε όλη η χώρα.

 • Κάποιοι νομίζουν ότι η άνοδος της μετοχής του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ από τα 7.50€ στα 10.00€ είναι κερδοσκοπικού χαρακτήρα λόγω MSCI. Όπως και στην περίπτωση της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ έτσι και στην περίπτωση του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ δεν μπορούν να καταλάβουν το που βαδίζει ο όμιλος. Μακάρι η χώρα να είχε πολλούς επιχειρηματίες σαν τον κ. Περιστέρη και σαν τον κ. Μυτιληναίο. Ο σκοπός φίλοι μικρομέτοχοι είναι να ανέβουμε όλοι ένα επίπεδο, όλοι να πάμε προς τα πάνω. Όχι προς τα κάτω.

Τα αλλότρια συμφέροντα που κυκλοφόρησαν την φήμη ότι ο όμιλος ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ δεν θα μπει στον MSCI μάλλον δεν γνωρίζουν και πολλά περί του MSCI. Φίλοι μικρομέτοχοι για να ξέρετε, πάρα πολλοί έχουν μπερδευτεί γιατί η ημιμάθεια είναι πού κακό πράγμα. Για να μπει μια μετοχή στον MSCI το adjusted free float πρέπει να έχει μια αποτίμηση πάνω από το 1 δις δολάρια και όχι 1 δις ευρώ φίλοι μικρομέτοχοι.

 • Ο MSCI παγκοσμίως μετριέται σε δολάρια. Δεύτερον, μια μετοχή μπορεί να έχει πολύ υψηλή κεφαλαιοποίηση αλλά να έχει πολύ μικρό free float. Τρανό παράδειγμα η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.
 • Όπως μπορείτε να δείτε στη σελίδα 3 του report της ALPHA FINANCE, η ΤΕΝΕΡΓΑ έχει free float 31%. Δηλαδή, θα πρέπει να φτάσει σε μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2.8 δις ευρώ. Δηλαδή, με ισοτιμία ευρωδολαρίου το 1.17 3.276 δις δολάρια. Έτσι, το 31% του 3.276 δις δολάρια είναι 1.015 δις δολάρια.

Οι κακοπροαίρετοι λοιπόν και εμπαθείς αν δουν, από αρχές Οκτωβρίου το προσαρμοσμένο  free float του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ έχει κεφαλαιοποίηση πάνω από το 1 δις δολάρια. Και λέμε προσαρμοσμένο γιατί ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει το 26.54% της εταιρείας του και με στοιχεία Πέμπτης το buyback έχει το 2.38% του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ. Δηλαδή το προσαρμοσμένο free float είναι στο 71.08%. Γιατί μας αρέσει να είμαστε πολύ συντηρητικοί, βάζουμε το free float ότι είναι στο 71%. Το χαμηλότερο κλείσιμο που έχει κάνει μέσα στον Οκτώβριο ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι στα 9.25€ στις 2 Οκτωβρίου.

 • Δηλαδή, στα 9.25€ έχει μια κεφαλαιοποίηση 1.321 δις ευρώ. Δηλαδή, με το ευρωδολάριο στο 1.17 μια κεφαλαιοποίηση 1.546 δις δολάρια. Δηλαδή, με 71% free float, αυτό μας κάνει μια προσαρμοσμένη κεφαλαιοποίηση της τάξης του 1.097 δις δολάρια. Καλά, δεν το συζητάμε, την Παρασκευή που έκλεισε στο 9.495€, η προσαρμοσμένη κεφαλαιοποίηση ήταν της τάξης του 1.127 δις δολάρια ή ακόμα χειρότερα για τα αλλότρια συμφέροντα, που είχε κλείσιμο την Τετάρτη στα 9.90€.
 • Τόση κακία πια; Εδώ φυσικά θα σας πούμε για να γνωρίζετε όλη την αλήθεια, εκτός που σ’ όλο τον Οκτώβριο ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ έχει αξία ελεύθερης διασποράς πάνω από 1 δις δολάρια, αυτό όμως που μετράει περισσότερο είναι το διάστημα μεταξύ 20 και 30 Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα ο MSCI διαλέγει 2 ημέρες σ’ αυτό το χρονικό διάστημα και δίνει τη μέγιστη δυνατή βαρύτητα.

Φυσικά, κανείς δεν τις γνωρίζει από πριν, ποτέ. Μόνο όταν ανακοινωθεί η εισδοχή ή όχι. Όμως, στη σύνθεση του MSCI δεν παίζει μόνο ρόλο η αποτίμηση του free float σε δολάρια. Παίζει ρόλο και πως φτιάχνει ο ίδιος ο MSCI τη σύνθεση του δείκτη.

Για να ξέρετε, παγκοσμίως ο MSCI έχει αρχίσει τον τελευταίο καιρό και μειώνει τη στάθμισή του στις “βρώμικες”-πετρελαϊκές εταιρίες και έχει αυξήσει τη στάθμισή του στις πράσινες και βιομηχανικές και φυσικά στις εταιρείες τεχνολογίας. Τώρα, στα του οίκου μας.

 • Είναι πλέον δεδομένο ότι η μετοχή της ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ θα δει την έξοδο από τον MSCI. Δεν υπάρχει τίποτα που να την κρατάει. Επειδή όμως ο ελληνικός MSCI είναι παντελώς κουτσουρεμένος, σχεδόν μια παρωδία δείκτης, κανείς μα κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο τέλος. Απ’ ότι φαίνεται μέχρι στιγμής, ούτε η EUROBANK πληροί τα κριτήρια. Η μόνη που τα πληροί είναι η μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ.

Και σε επίπεδο αποτίμησης free float αλλά και σε κλαδικό που ανήκει στα industrials και που έχουν αυξηθεί η βαρύτητά τους και πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Εμείς σαν στήλη πιστεύουμε ότι ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα μπει τελικά στον MSCI αλλά αυτό επ’ουδενί δεν είναι λόγος για να αγοράσει κάποιος την μετοχή.

Λόγος είναι σίγουρα να αγοράσει κάποιος την μετοχή γιατί πιστεύει τον αναλυτή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ που προβλέπει ότι το 2022 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει πωλήσεις 3.1 δις ευρώ, EBITDA 435.5 εκ ευρώ, ΚΜΦΔΜ 226.5 εκ ευρώ, καθαρό δανεισμό 464.4 εκ ευρώ και θα δώσει και μέρισμα 0.48€. Όμως για εμάς το πιο σημαντικό είναι ότι στη σελίδα 11 του report της ΠΕΙΡΑΙΩΣ ο αναλυτής προβλέπει ότι το 2022 ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ θα έχει ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΡΟΕΣ της τάξης των 208.6 εκ ευρώ.

 • Δηλαδή, φίλοι μικρομέτοχοι στο κλείσιμο της Παρασκευής 9.495€ και στην κεφαλαιοποίηση του 1.356 δις ευρώ ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ παίζει με ένα προσδοκώμενο  EV/EBITDA 2022e = 4.17, με ένα προσδοκώμενο P/E 2022e = 5.98 και μια απόδοση ελεύθερων ταμειακών ροών της τάξης του 15.38%.

Αυτό είναι για εμάς φίλοι μικρομέτοχοι ο λόγος για να αγοράσει κάποιος τη μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ και όχι ο MSCI. Αν μπει και στον MSCI, ακόμα καλύτερα. Όπως σας έχουμε ξαναπεί, αυτή τη στιγμή θεωρούμε τη μετοχή του ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ το απόλυτο deep value & growth play του ελληνικού χρηματιστηρίου. 

Φίλοι μικρομέτοχοι σας ευχόμαστε υγεία, τύχη και καλά κέρδη.

Από τον Ειδικό Συνεργάτη του μικρομέτοχου


ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ:

ΣΣ μ/μ: Απόψεις γνώμες και εκτιμήσεις που τυχόν εκφράζονται σε κείμενα συνεργατών, δεν απηχούν κατ’ανάγκη εκείνων της συντακτικής ομάδας του mikrometoxos.gr

Το παρόν δεν αποτελεί σύσταση επενδυτικής στρατηγικής αναφορικά με χρηματοπιστωτικά μέσα ή εκδότες χρηματοπιστωτικών μέσων και δεν περιέχει την οποιαδήποτε γνώμη σχετικά με την παρούσα ή μελλοντική αξία χρηματοπιστωτικών μέσων. Οι πληροφορίες και οι απόψεις στο συγκεκριμένο έγγραφο είναι για ενημέρωση του αναγνώστη και μόνο.

Στο παρόν έγγραφο υπάρχουν πληροφορίες και εκτιμήσεις οι οποίες ενδεχομένως να αναθεωρηθούν σημαντικά μετά την κυκλοφορία του συγκεκριμένου εγγράφου είτε λόγω αναθεώρησης των οικονομικών μεγεθών από τις αρμόδιες αρχές, είτε επειδή οι εκτιμήσεις αναθεωρούνται με βάση νέες εξελίξεις και τάσεις στις οικονομίες και τις αγορές.

Στο παρόν έγγραφο ενδεχομένως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία τα οποία μπορεί να μην είναι συμβατά με τον επενδυτικό ορίζοντα+ το προφίλ συγκεκριμένων επενδυτών. Η επένδυση σε ορισμένα χρηματοοικονομικά στοιχεία μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους και κόστος ευκαιρίας.

Οι αναγνώστες του συγκεκριμένου εγγράφου είναι αποκλειστικά υπεύθυνοι στο να επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των παρεχομένων πληροφοριών καθώς επίσης και να ενημερώνονται για τυχόν αναθεωρήσεις οικονομικών μεγεθών και εκτιμήσεων που λαμβάνουν χώρα.