Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Δευτέρα 7 Mαίου 2018)

KATEΡINA ΠΑΝΤΑ: Το 2018 σε επίπεδο πληθωρισμού δεν μπήκε καλά με ότι αυτό προοιωνίζει. Αν δεχθούμε ότι ο πληθωρισμός δρα προκυκλικά στην ανάπτυξη, κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται & τα στοιχεία τείνουν για αποπληθωρισμό ξανά.

Εξ’ου και η γρήγορη αναθεώρηση της Κομισιόν από τον στόχο της ανάπτυξης του 2% για φέτος, στο 1,9%. Δεν συζητάμε βέβαια για τον αρχικό υπερβολικό στόχο της ανάπτυξης του 2,5% που είχαν θέσει & γελούσαμε.

 • Το ίδιο φυσικά γελούσαμε όταν βλέπαμε το κάτωθι διάγραμμα το 2014 & ο Σαμαράς μας μιλούσε για…. σαξές & εξόδους από μνημόνια,
 • με τα αγράμματα παπαγαλάκια να το επαναλαμβάνουν, χωρίς να κάνουν τον κόπο να ρίξουν μια ματιά στο κάτωθι διάγραμμα
 • & όταν ο αποπληθωρισμός ήταν στην κορύφωσή του & βαρούσε ανελέητα.

Ανάπτυξη χωρίς (τον καλώς εννοούμενο) πληθωρισμό δεν υφίσταται. Ας ελπίσουμε ότι ειδικά με την επερχόμενη αυξημένη κατά τις προβλέψεις καλοκαιρινή τουριστική κίνηση, τα μεγέθη θα βελτιωθούν, διαφορετικά πολύ φοβάμαι ότι θα έχουμε νέες αναθεωρήσεις προς τα κάτω & το πολύ γνωστό οικονομικό φαινόμενο του double dip με φαύλους κύκλους ξανά.

 • Πιο κοντά παρά ποτέ…

Είναι πιθανό ένα εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας; Πιο κοντά παρά ποτέ…

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ Η Αμερική απαντά με τον ίδιο εκβιαστικό τρόπο, που την κοντράρει ο ισλαμιστής πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Και πιστεύω πως θα δούμε και…

ME MHNYMA: “Δεν είμαι Μαρξιστής” φέρεται ότι είπε ο Μαρξ, ζητώντας να μην ειδωλοποιηθεί απο τους οπαδούς του. Ωστόσο ακριβώς μετά απο 200 χρόνια ο Μαρξ συνεχίζει να είναι επίκαιρος, ίσως περισσότερο απο ποτέ.

 • Ο Μαρξ δεν ήταν ουρανοκατέβατος,ούτε του ήρθε η θεία έμπνευση. Πίσω απο τον Μαρξ υπήρχαν φιλόσοφοι όπως ο Χέγκελ, ο φίλος του ο Ενγκελς, ο περίπου φίλος του και αντίπαλος του Μπακούνιν, κινήματα, φιλόσοφοι.

Πολλοί πριν τον Μαρξ προσπάθησαν να εξηγήσουν τον αναδυόμενο καπιταλισμό, τις σχέσεις μεταξύ κεφαλαίου και εργαζομένων. Ο Μαρξ όμως ήταν αυτός που κατάφερε να δείξει την δυναμική του κεφαλαίου, το τι ειναι προλετάριος, τι σημαίνει καπιταλισμός για τον εργαζόμενο κ.ο.κ. Σε ορισμένα πράγματα,προέβλεψε τον Ιμπεριαλισμό και εισήγαγε την έννοια της αλλοτρίωσης δηλαδη το πως ο εργαζόμενος χάνει τον εαυτό του μεσα στην εργασία.

 • Ελάχιστα πράγματα είπε ο Μαρξ για την κομμουνιστική κοινωνία.
 • Τόσα λίγα όσα ειχαν πει οι πατέρες του καπιταλισμού όπως ο Adam Smith για τον καπιταλισμό του 21ου αιώνα.
 • Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, αναλύσεις και φυσικά εξελίξεις της θεωριας του Μαρξ για να λύσουμε ερωτήματα που άφησε ανοιχτά.

Γιατι όμως ο Μαρξισμός ακόμα γοητεύει;

Κάποιοι θα έλεγαν οτι ειναι μια “αντίδραση” στο υπάρχον οικονομικό σύστημα,μια “αντίδραση” χωρίς αντίκρισμα,το κυνήγι ανεμόμυλων. Μια άποψη που για πολλά χρόνια μετά την πτώση του Υπαρκτού ανύπαρκτου σοσιαλισμού, ήταν παρήγορη με το σύνθημα “Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός”. Μάλλον γιατι οι σχέσεις εκμετάλλευσης συνεχίζουν να υπάρχουν,διαφοροποιημένες μεν αλλά το ίδιο αλλοτριωτικές.

Όπως έγραφε ο θείος Κάρολος

Οσο περισσότερα παραγει ο εργάτης τοσο λιγότερα εχει να καταναλώσει. Οσο περισσότερες αξιες δημιουργεί τοσο λιγότερη αξία εχει ο ίδιος,τοσο πιο αν-αξιος γίνεται.Το σύστημα αντικαθιστά την εργασία με μηχανές αλλα ρίχνει ενα τμήμα των εργατων σε μια βαρβαρη μορφη εργασίας, ενω μετατρέπει το άλλο τμήμα σε μηχανή. Παράγει ευφυϊα, αλλά για τον εργάτη ηλιθιότητα.

 • Ειναι αλήθεια οτι η εργασία παραγει υπεροχα πράγματα για τον πλούσιο, όμως για τον εργάτη παραγει στέρηση.
 • Παράγει ανάκτορα αλλα για τον εργάτη καλύβες.
 • Παραγει ομορφιά αλλα για τον εργάτη δυσμορφία.
 • Ο εργάτης αισθάνεται τον εαυτο του μονον εξω απο το έργο του και μέσα στο έργο του αισθάνεται έξω απο τον εαυτο του.
 • Αισθάνεται άνθρωπος μονο οταν δεν εργάζεται, οταν εργάζεται δεν νιώθει άνθρωπος”

Προσωπικά η έννοια της αλλοτρίωσης όπως την εισήγαγε ο Μαρξ είναι αυτό που κρατά τον Μαρξισμό επίκαιρο. Η περιγραφή του Μαρξ ειναι διαχρονική σε ενα σύστημα που παράγει απίστευτο πλούτο αλλά και απίστευτα φρικτή φτώχεια. Όλα τα προβλήματα που έχουμε στην ζωή μας ειναι απόρροια μιας καθημερινής αλλοτρίωσης μεσα στην οποια γεννιόμαστε, ζουμε και πεθαίνουμε.

 • Ο Μαρξισμός ειναι άμεσα συνδεδεμένος με τον καπιταλισμό. Για να πεθάνει ο ένας πρέπει να πεθάνει και ο άλλος.
 • Ετσι ο Μαρξ θα ξεπεραστεί οταν πλέον δεν θα ειναι χρήσιμος για να περιγράφουμε τον καπιταλισμό,κοινώς οταν ο καπιταλισμός σταματήσει να υφίσταται.
 • Ο Μάρξ έζησε και πέθανε τον προηγούμενο αιώνα. Ολα τα πράγματα πεθαίνουν, αρα σίγουρα και ο καπιταλισμός.Μέχρι τότε να κρατάμε ζωντανά τα φαντάσματα που πετάνε πάνω απο την Ευρώπη και τον κόσμο. 

Φωτογραφία του Vasilis Oikonomou.Περίπου 8 μήνες μετά την καταστροφή, μας είπαν ότι τα νερά του Σαρωνικού είναι ασφαλή. Είναι;

Αρμόδιοι απαντούν με υπευθυνότητα για το τι πραγματικά συμβαίνει στην περιοχή >>>>

Οκτώ περίπου μήνες μετά την οικολογική καταστροφή του περασμένου Σεπτεμβρίου, οι Αθηναίοι επιστρέφουν μαζικά στις παραλίες ενόψει καλοκαιριού. Τι συμβαίνει,…
LIFO.GRΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΠΑΥΛΟΣ: Το Ναύπλιο της χλιδής αλλά και της εγκατάλειψης.

“Τι να πει κάποιος περισσότερα απ΄όσα λέει ο φωτογραφικός φακός; Αίσχος.
Το Ναύπλιο της χλιδής αλλά και της εγκατάλειψης. Οποία κοροϊδία όλα αυτά τα περί σύγκρισης του Ναυπλίου με τις Κάννες…

Εδώ, σε αυτό το κτήριο που αποτελεί ντροπή του Ναυπλίου σε ήθελα βρε Πασόκε Κουρουμπλή, να κόψεις κορδέλες. Όχι στα εύκολα. Να νοικιάζει το κράτος γραφεία και να πανηγυρίζεις, μαζί με τους τρεις Γιάννηδες, τους βουλευτάδες του Ναυπλίου, και το κτηριο ντροπή να μας κοροϊδεύει όλους ασύστολα.

Σιγή ιχθύος και οι τρεις βουλευτές Γιάννηδες για το κτήριο αίσχος.

Δεν είναι ότι δεν έχουν δώσει λύση. Είναι ότι ούτε καν το παλεύουν το θέμα. Ούτε καν έχουν μία άποψη για το ποια χρήση πρέπει να δοθεί στο εξάμβλωμα. Ούτε καν αγωνίζονται για να γίνει μια μελέτη. Ούτε καν σκέπτονται τρόπους χρηματοδότησής της αποκατάστασής του.
Στα παλιά τους τα παπούτσια. Και είμαι λίαν επιεικής.
Κυβέρνηση, λέει, της “αριστεράς” και αφήνουν αυτό το δημόσιο κτήριο να ντροπιάζει όλους εμάς που ζούμε στο Ναύπλιο της δήθεν χλίδας. Στο Ναύπλιο που έγινε “Μονακό” λέει.
Η οργή ξεχειλίζει για τους Γιάννηδες.
Θα το αντιλαμβανόμουν να μας πουν ότι προσπαθήσαμε, αλλά ….”η γραφειοκρατία….. η έλλειψη κονδυλίων……”. Εδώ δεν έχουν καν ενεργοποιηθεί για το παραμικρό σε σχέση με αυτό το απαίσιο κατασκεύασμα…….”

Τι να πει κάποιος περισσότερα απ΄όσα λέει ο φωτογραφικός φακός; Αίσχος. Το Ναύπλιο της χλιδής αλλά και της εγκατάλειψης. Οποία κορ…

AIRETIKA.BLOGSPOT.GR

Επιστροφή στις ρίζες

«Χτίζουμε μια χριστιανική δημοκρατία…μια παλαιού τύπου χριστιανική δημοκρατία που έχει τις ρίζες της στις ευρωπαϊκές παραδόσεις, όπου η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι πρωτεύουσας σημασίας και υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, που εξελέγη πρόσφατα για Τρίτη θητεία με ενισχυμένη πλειοψηφία. «Θα υπερασπιστούμε τη χριστιανική μας κουλτούρα και δεν θα παραδώσουμε τη χώρα μας στους ξένους», υπογράμμισε ο Όρμπαν. Όλα αυτά βεβαίως δεν αρέσουν στις Βρυξέλλες…

Επιστροφή στις ρίζες

Κατηγορία

Πριν χυθεί και άλλο αίμα

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Η πολιτική της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας έχει παραγάγει τραγικά αποτελέσματα και είναι καταστροφική. Ο νόμος Παρασκευόπουλου έβγαλε και θα βγάλει στον δρόμο «σημαντικούς παράγοντες» του οργανωμένου εγκλήματος και επικίνδυνους κακοποιούς.

 • Για πρώτη φορά έχουμε ανακύκλωση εγκληματιών με ανυπολόγιστο κόστος. Στις φυλακές επικρατεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση, που δημιουργεί νέες συμμαχίες και συνέργειες μεταξύ ετερόκλητων ομάδων.
 • Αστυνομικοί, εισαγγελείς και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου χωρίς να εισακούονται. Κάτι πρέπει να αλλάξει άμεσα, πριν χυθεί και άλλο αίμα από ιδεοληψία ή εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Έντυπη Κ

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εσείς θα επενδύατε σε αυτή την εταιρία;

Φωτογραφία του Manos Chatzidakis.

Αλέξης Παπαχελάς ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΧΕΛΑΣ

Μπούνκερ

ΣΧΟΛΙΟ

Ε​​χοντας παρατηρήσει τρεις- τέσσερις πρωθυπουργούς προς το «τέλος» συνειδητοποιείς ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν… Τα σημάδια της αποσύνθεσης είναι σχεδόν τα ίδια, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου. Η διακυβέρνηση της χώρας και το «Μαξίμου» έχουν έναν τρόπο να εξαντλούν ακόμη και τους πιο ανθεκτικούς, ακόμη και εκείνους που μπήκαν σε αυτό με τρομερή ορμή ή και θράσος.

 • Το ενδιαφέρον είναι ότι λίγο πριν από το τέλος αρχίζει να εδραιώνεται μία αίσθηση άρνησης της πραγματικότητας. «Εγώ να χάσω από αυτόν;
 • Ούτε μία στο εκατομμύριο, στο υπογράφω», είναι μία έκφραση που ακούς συχνά όταν τα σύννεφα μαζεύονται απειλητικά στον ορίζοντα.
 • Είναι και ένα περίεργο πράγμα. Εκεί προς το τέλος νιώθεις τόσο άνετα στο Μαξίμου, που ξεχνάς ότι είσαι προσωρινός ένοικός του και πως πριν από εσένα πέρασαν πολλοί, το ίδιο θα συμβεί και μετά.
 • Λίγο η συνήθεια, λίγο η γοητεία της εξουσίας, υπνωτίζουν ακόμη και τα πιο καλά πολιτικά ένστικτα.
 • Αρχίζεις να μην καταλαβαίνεις τι σκέπτεται ο κόσμος… εκεί έξω. Και το χειρότερο;
 • Πιστεύεις ότι εσύ δίνεις μάχες, περνάς άπειρες ώρες, θυσιάζεσαι κ.λπ. και ο κόσμος δεν το καταλαβαίνει.

Και ενώ είχες συνηθίσει όλα να σου «βγαίνουν», ξαφνικά τίποτα δεν γίνεται σωστά και αρχίζει να λειτουργεί ο νόμος του Μέρφι. Νεύρα, ένταση, κούραση πολλαπλασιάζουν τα λάθη και τις γκρίνιες.

 • Πάντοτε σε αυτή την τελευταία περίοδο φταίνε οι δημοσιογράφοι και γενικά τα μέσα ενημέρωσης. Αλλοτε γιατί δεν ακολουθούν την ατζέντα που σχεδιάζει το Μαξίμου, άλλοτε γιατί σιγά – σιγά προσχωρούν στην αντιπολίτευση.
 • «Μα είναι δυνατόν να μην παίζουν αυτό το θέμα;», αναρωτιούνται οι σύμβουλοι και κατόπιν αρχίζουν τη σεναριολογία.
 • Ενα φαινόμενο που προκαλεί πολύ μεγάλη ένταση είναι οι μικροί και μεγάλοι διαπλεκόμενοι, οι οποίοι από εκεί που ήταν «κολλητοί» αρχίζουν να την κάνουν με μικρά πηδηματάκια.
 • Ο κύκλος της εξουσίας είναι σκληρός και αδυσώπητος. Οι παλαιοί διαπλεκόμενοι τον έχουν διανύσει τόσες φορές, που μετά βίας συγκρατούν ονόματα υπουργών και συμβούλων. Οι νεότεροι είναι πιο άγαρμποι.

Κάπως έτσι φτάνει το Μαξίμου να γίνει ένα μεγάλο μπούνκερ, στο οποίο βρίσκονται κάθε μέρα άνθρωποι που νιώθουν κουρασμένοι, πικραμένοι, προδομένοι και χωρίς ανάσες. Αγαπημένο σπορ σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι μεγάλοι εχθροί.

 • Λειτουργεί σαν τονωτικό ελιξήριο η ανακάλυψη ή κατασκευή τους. Θεωρούνται υπεύθυνοι για κάθε τι κακό και τους αποδίδονται μεταφυσικές ικανότητες.
 • Επειδή η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να βάλει μια πιο άγρια διαπλοκή στη θέση της παλιάς, η αγωνία να μη βρεθεί κανείς σε διασταυρούμενα «πυρά» είναι ακόμη πιο μεγάλη.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, πλησιάζει η ώρα που οι σημερινοί ένοικοι του Μαξίμου θα συνειδητοποιήσουν πως και η χώρα μπορεί να ζήσει χωρίς αυτούς στο τιμόνι και το συγκεκριμένο Μέγαρο θα γίνει για λίγο σπίτι κάποιου άλλου.

Έντυπη ΚΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ

petroulakis
Print Friendly, PDF & Email