Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τρίτη 14 Ιουλίου 2020)

Μπορείτε να βοηθήσετε? 🥳

Διαδωστε

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κείμενο


ΤΗΝ στιγμή που η Γερμανία στηρίζει για ακόμα μια φορά την Τουρκία και αδειάζει την Ελλάδα στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί με απόφαση Ερντογάν, ο Ιταλός πολιτικός, Ματέο Σαλβίνι, βρέθηκε έξω από το τουρκικό προξενείο στο Μιλάνο, να φωνάζει “Κάτω τα χέρια από την Αγιά Σοφιά”!

 • “Δεν είναι δυνατόν ο ισλαμικός φανατισμός και το τουρκικό καθεστώς να διαγράφουν αιώνες ιστορίας, δικαιωμάτων και ελευθερίας. Ελπίζουμε ότι η Διεθνής Κοινότητα και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πληρώνει τώρα την Τουρκία δισεκατομμύρια, θα αντιδράσουν.

Σκύβοντας το κεφάλι μας, κινδυνεύουμε μια μέρα να βρούμε μπροστά μας ένα τζαμί αντί για το Ντουόμο (καθεδρικός ναός στο Μιλάνο). Κάτω τα χέρια σας από την Αγία Σοφία!”

Επιστολή στον Τούρκο πρέσβη στην ΑθήναΜπουράκ Οζουγκέργκιν, απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), με αφορμή την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

 • Στο κείμενό τους οι θεολόγοι, σε αυστηρό τόνο, διαμαρτύρονται, καταδικάζοντας τη συγκεκριμένη πράξη. «Πέραν των ιστορικών καταβολών του Ναού, πού ανάγεται σε αρχαίους της ορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορίας κτήτορες, με εμπνευστή εντέλει της επανανέγερσής του τον Ιουστινιανό Α΄, υπογραμμίζουμε ότι η υπόσταση του Ναού αυτού δεν είναι άσχετη σήμερα με τον ζωντανό φορέα της ορθόδοξης παράδοσης, το  Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως» αναφέρουν στην επιστολή τους.

Σε άλλο σημείο η ΠΕΘ σημειώνει ότι η ίδια η λειτουργία του Ναού, ως Μουσείου, «πρόσφερε στην Οικουμένη γνώση και φωτεινή παραπομπή στη Μεγάλη Ιστορία της Πόλης, περιθωριοποιώντας πάντως την οργανική σχέση του Ναού με την ορθόδοξη οικουμενικότητα που αυτός αντικατόπτριζε».

 • Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων ζητά, επειγόντως, την άμεση ανάκληση της σκληρής απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης, που αφορά στο σπουδαιότερο ιστορικό Σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Χριστιανισμού, της Αγίας Σοφίας. «Μια απόφαση που προκαλεί σκανδαλωδώς ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο και τον παγκόσμιο πολιτισμό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, η ΠΕΘ επισημαίνει ότι μπορεί η τουρκική κυβέρνηση να διατείνεται ότι είναι εσωτερικό ζήτημα και κυριαρχικό της δικαίωμα η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ωστόσο «δεν σκέφτηκε, όμως, ότι παρόμοιες πράξεις μπορούν να  αποφασίσουν και άλλες κυβερνήσεις για θέματα που αφορούν στους Μουσουλμάνους και στις ισλαμικές  θρησκευτικές κοινότητες που διαβιούν σε αυτές.

 • Λαμβάνοντας αντίστοιχα αντίμετρα, που δεν θα είναι καθόλου αρεστά στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία και άνοιξε τους ‘’ασκούς του Αιόλου’’, προκαλώντας ευθέως το θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού ορθοδόξων πιστών».

ΠΟΛΑ ΖΟΥΓ: *Πραγματάκια που μου φτιάχνουν το κέφι στο τηλέφωνο.

 • Dr Panagiotis Papanikolaou, PhD, εγώ λέω, να την πάρει η Lamda Development την Αγιά Σοφιά, με την Piraeus Bank, που έχουμε διασώσει από την τσέπη μας δεν ξέρω πόσες φορές, να την κάνει καζίνο να πηγαίνουν τα στελέχη για meetings.
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, κείμενο
Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο


ΜΗΝΥΜΑ – Κ.Π: Προωθείται σχέδιο νόμου με μεγαλα φορολογικά κίνητρα για ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με κρατική επιδότηση που υπολογίζεται στα 100 εκ. €.
Το ότι δεν διαθέτουμε σταθμούς φόρτισης, ότι τα ελλείμματα και η ύφεση ήδη χτυπάνε κόκκινο το ίδιο και η αυξηση του δημ. χρέους, είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Αρκεί που θα είναι γερμανικά.Δήλωση από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν σήμερα:


ΚΙ ΑΛΛΟ Κ.Π – Δήλωση από τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Βερσίνιν:
“Γνωρίζετε ότι το θέμα της Αγ. Σοφίας προκάλεσε δημόσια κατακραυγή στη χώρα μας και πέραν αυτής. Εν γένει, θεωρούμε ότι αυτή είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, στην οποία ούτε εμείς ούτε κάποιος άλλος πρέπει να παρέμβει.”

 • Οτι ακριβώς έλεγε ο Ερντογάν, ότι αποτελεί δηλαδή εσωτερικό θέμα της Τουρκίας με επιχειρήματα… κτηματομεσίτη.
 • Μιλήστε μου ρε σεις τα κολλητάρια ξανά για ξανθό γένος & πείτε μου μια φορά που ιστορικά δεν μας κρέμασε η ομόδοξη Ρωσία να δω κάτι..

 

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, κείμενο


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΑΤΡΑΣ: ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛ, Η ΜΠΟΥΡΔΑ ΤΟΥ ΒΟΡΙΔΗ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ… 🤔

Γίνεται αρκετά μεγάλη συζήτηση σχετικά με τη μπούρδα που είπε σήμερα ο Βορίδης, να κάνουμε δηλαδή το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη μουσείο της γενοκτονίας. Ένας υπουργός, ακόμη και αν είναι πονηρός ή ηλίθιος, όφειλε να γνωρίζει ότι το σπίτι του Κεμάλ, παραχωρήθηκε το 1934 στο τουρκικό κράτος, από τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Στο χώρο αυτό σήμερα, εκτός από σπίτι του Κεμάλ, το οποίο έχει γίνει μουσείο και προσκυνηματικός χώρος για τους τούρκους που κατά χιλιάδες συρρέουν στη Θεσσαλονίκη, λειτουργεί και το τουρκικό προξενείο.

 • Θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι ο χώρος αυτός δεν είναι απλά μία ιδιοκτησία του τουρκικού κράτους μέσα στην ελληνική επικράτεια, που απολαμβάνει τα απλά δικαιώματα της ιδιοκτησίας. Ο χώρος αυτός είναι “ξένο έδαφος” και το τουρκικό κράτος έχει δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας επάνω σ’ αυτόν. Γι’ αυτό και κυματίζει η τουρκική σημαία εκεί. Ούτε να μπει να κατουρήσει ο σκύλος μας στον κήπο του, δε μπορεί χωρίς την άδεια των τουρκικών αρχών.

Καταλαβαίνουμε τώρα το μέγεθος του λάθους (θα μπορούσαμε να πούμε και της ανοησίας) του Βορίδη; Και άντε, το να μη το γνωρίζει ένας πολίτης, είναι αποδεκτό. Όμως, το να μη το γνωρίζει ένας υπουργός και να κάθεται να τσαμπουνάει ότι βαράει η φασιστική κούτρα του, είναι λίγο τραβηγμένο.

 • Βεβαίως, σκέφτομαι ότι θα είχε ενδιαφέρον να ψάχναμε τα πρακτικά της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, του 1934, η οποία αποφάσισε την παραχώρηση του σπιτιού του Κεμάλ στο τουρκικό κράτος.

Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε εάν υπάρχει διασύνδεση της δωρεάς με την ταυτόχρονη (και ίσως παράλληλη) απόφαση του Κεμάλ για την ανακήρυξη της Αγίας Σοφίας ως μουσείου. Θεωρητικά μιλώ, απλά για να γνωρίζουμε, επειδή πρακτικά, δε νομίζω να έχει κάποια αξία αυτό -αν και πάλι που το σκέφτομαι, μπορεί και να έχει. Την καλησπέρα μου!


ΜΗΝΥΜΑ: Μα δεν υπάρχει ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δεν το λέω έτσι τυχαία και αυθαιρετα π.χ 1) Όταν συγκαλούσε η Γερμανία στο Βερολίνο σύσκεψη κρατών για την Λιβυη , αποκλείστηκε η Ελλάδα , μετά από βέτο της Τουρκίας . Η κυβέρνηση έκανε την ξεπουπουλιασμενη πάπια , προσπαθώντας , δε να μείωση την προσβολή μας , έριξε σανό , ότι εκεί έχουμε δικους μας φίλους !!! ( Πιο ηλίθια δικαιολογία δεν μπορούσα να φανταστώ )

 • Γίνεται δεύτερη σύσκεψη και πάλι αποκλείστηκε η χώρα μας, αλλά αυτή την φορα μας απαντησε η Μερκελ ότι το θέμα δεν αφορά την Ελλάδα, που έχει θαλάσσια σύνορα με την Λιβυη, όπως η Ιταλία και η Μαλτα , αλλά κληθηκε η Τουρκία που δεν έχει Καμία συνοριακή σχέση με την Λιβυη

Και για αυτή την ξεφτίλα καμία, μα καμία , αντίδραση από την κυβέρνηση . Άκρα του ταφου σιωπή των ηλιθίων !!!! .Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων. Γιατί εκεί δόθηκε το πράσινο φως στην Τουρκία , για την ΑΟΖ Τουρκίας – Λιβυης , για την μεταφορά όπλων και στρατού στην Λιβυη κατά παράβαση του έμπρακτο όπλων από ΟΗΕ.

 • Η κυβέρνηση για όλα αυτά καμία μα καμία αντίδραση , σαν να μην υπήρχε , σαν να τα γνώριζε αλλά εκτελούσε εντολες ξένων δυνάμεων .

(2) Η Ελλάδα απούσα – αποκλεισμένη από όλα αυτά, συμμετεχει στην επιχείρηση ΕΙΡΗΝΗ , ελέγχου για την μη προμήθεια όπλων στην Λιβυη. Ειρωνεία και ταυτόχρονα προσβολή για το εθνος. Στην σύσκεψη του Βερολίνου αποφασίστηκε η διάσωση παράνομων μεταναστών από την θάλασσα με βάρκες για ΕΕ . Εδώ Ιταλία και Μαλτα αρνήθηκαν την παραλαβή των ανωτερω ανθρώπων , έτσι η απούσα !!!! Χώρα από την διάσκεψη , προφανως με εντολή Μερκελ και τα σκυλιά δεμένα για τον Μητσοτακη επιλέχθηκε η Κρήτη , αναγκάζοντας την χώρα να υπογραφή μια συμφωνία αποδοχής , από χαμηλότερο επίπεδο.

(3) Τώρα για την ΑΟΖ και Ανατ. Μεσόγειο εμεις δεν θελουμε να εφαρμόσουμε το δίκαιο της θάλασσας!!! Δεν θελουμε τα δικαια ΜΑΣ , και επιδιώκουμε μια λύση παραβίασης του διεθνες δικαιου αλα Ιταλιας. Τώρα μπορεί να μου πει κανενας είναι ελληνική η κυβέρνηση αυτή;;


ΜΗΝΥΜΑ: Εάν η δεξιά δεν έκλεβε το δημόσιο χρήμα και δεν ήταν άδικη στη διακυβέρνησή της, δεν θα δημιουργούνταν η ανάγκη να υπάρχει αριστερά. Απλό δεν είναι; Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί;


Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι και υπαίθριες δραστηριότητες, κείμενο που λέει "ΘΑ ΣΑΣ ΚΥΝΗΓΑΝΕ TO ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΟΙ ΣΟΥΗΔΕΖΕΣ ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΚΡΥΒΕΣΤΕ"


Όσοι είχαν την τύχη να πάνε και να περάσουν μια ολόκληρη μέρα εκεί, καταλαβαίνουν. Οι υπόλοιποι ας συμβιβαστούν με το “Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει”
 • Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Όπως γράφουν τα Νέα έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων που θα σαρώσει τους: ΣΥΡΙΖΑ, Τσίπρα, Παππά κ το δημοσιογραφικό τους όργανο. Ένα πολυδαίδαλο σύστημα χρηματοδότησης του ΣΥΡΙΖΑ από εξωχώριες πηγές, τη σχέση του με τη Βενεζουέλα κ το καθεστώς Μαδούρο. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους.


Στην χώρα που δεν τιμωρείται κανείς οι πιο επιμελείς μπαχαλοι γίνονται σελεμπριτυ και συχνά πολιτικοί. Μια νέα καριέρα μόλις άρχισε. Αυτούς που αλλού τους στέλνουν στην κοινωνική λειτουργό εμείς τους βάζουμε να μας κυβερνήσουν.

Εικόνα


ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Το ΠαΣοΚ είναι παντού…

Το ΠαΣοΚ είναι παντού… | tovima.gr
 • Η Βουλή την περασμένη Πέμπτη θύμιζε, μέσα και έξω, εκείνες τις θλιβερές και συνάμα σκοτεινές μέρες των μνημονίων, όταν περίσσευαν οι συγκρούσεις και οι εντάσεις. Εντός του Κοινοβουλίου κυριάρχησαν φωνές, ύβρεις, εκατέρωθεν υπερβολές και έξω αναβίωσαν τα συνήθη «αγωνιστικά» μίση και πάθη, με πέτρες, μολότοφ, σπασίματα και δακρυγόνα που συνοδεύουν την πολιτική ζωή της χώρας από την αρχή σχεδόν της Μεταπολίτευσης.

Ωστόσο το ενδιαφέρον είναι ότι το επίμαχο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις εξελίχθηκε σε καθαρά ενδοπασοκική μάχη. Τον υπερψηφισθέντα νόμο εισήγαγε στη Βουλή ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άλλοτε παράγων του ΠαΣοΚ και νυν υπουργός της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 • Τον καταψήφισαν και τον επέκριναν βεβαίως με οξείς χαρακτηρισμούς, παρότι είχαν συμφωνήσει επί της διεκδίκησης διορθώσεων στο ΚΙΝΑΛ, ο πρώην πρωθυπουργός  Γιώργος Παπανδρέου και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

Σχεδόν αυτόματα, μετά τις κατηγορίες Παπανδρέου, έσπευσε να  υπερασπίσει επιδεικτικά  και με πάθος το νομοσχέδιο ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπουργός κι αυτός του αποτυχημένου επιγόνου της μεγάλης πολιτικής οικογένειας. Η Φώφη Γεννηματά επίσης υπεράσπισε την αναγκαιότητα αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου και εν τέλει υπερψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο.

*******

Τη μεγαλύτερη φασαρία από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο άλλοτε «κηπουρός» του Γιώργου Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον μέχρι πριν από λίγα χρόνια σύντροφό του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Με το τέλος της ψηφοφορίας επικράτησε ένταση στους κύκλους τού άλλοτε μεγάλου κόμματος, με τους περισσότερους βουλευτές να ζητούν από την κυρία Γεννηματά την εκπαραθύρωση των κ.κ. Παπανδρέου και Καστανίδη, οι οποίοι κατά την εκτίμηση των συνεργατών της προέδρου «κλείνουν το μάτι» στον δοκιμαζόμενο τούτο τον καιρό Αλέξη Τσίπρα.

 • Ορισμένοι μάλιστα, οι πιο προχωρημένοι, άρχισαν να μιλούν υπόγειες επαφές, δεσμούς και σχέσεις, ανακατεύοντας και την οικογένεια των Λιβανέζων Χούρι που κατηγορεί ο εργολάβος και επίδοξος μιντιάρχης του Ν. Παππά, Καλογρίτσας, και τους οποίους, κατά μία εκδοχή, συνέστησαν οι Παπανδρέου στους νεοπροσήλυτους του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς μπορεί να  συμβαίνει στον χώρο της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντιπαράθεση της Πέμπτης ανέδειξε το εμφανές διά γυμνού οφθαλμού υπαρξιακό πρόβλημα του Κινήματος Αλλαγής. Ταλαντεύονται τα στελέχη του, παλεύουν εσωτερικά με ποιους να πάνε και ποιους να αφήσουν.

Ο,τι κι αν διαλέξουν πάντως, ακόμη και αν επιμείνουν σε πορεία αυτόνομη, καλό είναι να το ξεκαθαρίσουν γρήγορα, πριν κατακλυσμιαία γεγονότα τούς βυθίσουν σε κρίση υπαρξιακή. Παρεμπιπτόντως, να σημειώσω ότι η κυρία Γεννηματά για χάρη των Παπανδρέου και Καστανίδη απέκλεισε από τα ψηφοδέλτια τον Ευάγγελο Βενιζέλοπου πλέον βρίσκεται εκτός Κοινοβουλίου…

*******

Γιατί χτυπούν τον Μιχάλη 

Πάντως, για να επιστρέψω στη Βουλή και στις αντιπαραθέσεις που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης για το επίμαχο νομοσχέδιο, έκανε εντύπωση η βιαιότητα της επίθεσης του Νίκου Βούτση απέναντι στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Ο υπουργός εξεπλάγη και δεν έκρυβε την απορία του στους διαδρόμους της Βουλής.

 • Επίσης με ενδιαφέρον είδα την προσπάθεια το κ. Χρυσοχοΐδη να ξεχωρίσει το ΠΑΜΕ και τους βουλευτές του ΚΚΕ. Κάποια στιγμή τον είδαν στο Περιστύλιο περιτριγυρισμένο από διαμαρτυρόμενους για τα δακρυγόνα και την αστυνομική βία βουλευτές του ιστορικού κόμματος, στους οποίους προσπαθούσε να εξηγήσει ότι οι αστυνομικές δυνάμεις δεν επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι κατά κοινή παραδοχή και κατά τη γνώση και εκτίμηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη περιφρουρούν τις συγκεντρώσεις, αποφεύγουν τις εντάσεις και δεν προβαίνουν σε φθορές περιουσιών, δημόσιων και ιδιωτικών.

Οπως και να έχει ωστόσο, το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ τριών βασικών, συνταγματικά κατοχυρωμένων, δικαιωμάτων: του συνέρχεσθαι, της ανεμπόδιστης μετακίνησης και της οικονομικής ελευθερίας. Δεν είναι και η απλούστερη των ασκήσεων. Για να δούμε αν τελικά και αυτός ο νόμος θα βρει εφαρμογή και αν τελικά υπηρετήσει τον διακηρυχθέντα στόχο του να απαλλάξει την πρωτεύουσα και τη χώρα από το άγος των μικροδιαδηλώσεων και από τους σχεδόν καθημερινούς αποκλεισμούς των δρόμων.

*******

Δεξίωση στο Προεδρικό τον καιρό της πανδημίας

Στους δροσερούς κήπους του Προεδρικού Μεγάρου θα δοθεί και εφέτος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου η δεξίωση για την 46η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, αλλά με όρους προσαρμοσμένους στις συνθήκες εποχής και στα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού.

 • Τι σημαίνει αυτό; Οτι πρώτα απ’ όλα υπήρξαν περικοπές στις προσκλήσεις. Από 1.500 έγιναν μόνο 500. Αυτή τη χρονιά δεν θα κληθούν όλοι οι βουλευτές, αλλά μόνο 60, τους οποίους θα επιλέξουν τα κόμματα. Οι περικοπές όμως αγγίζουν και το… Υπουργικό Συμβούλιο. Μόνο υπουργοί θα κληθούν και δύο αναπληρωτές υπουργοί. Υφυπουργοί, γενικοί γραμματείς, σύμβουλοι μένουν εκτός.

Βεβαίως και θα προσκληθούν οι αντιστασιακοί (εξορισθέντες, βασανισθέντες στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας). Αλλωστε είναι και τα τιμώμενα πρόσωπα. Οι ίδιες οι Ενώσεις τους όμως θα επιλέξουν 50 άτομα. Η αποφυγή του συνωστισμού είναι το κύριο μέλημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η οποία ωστόσο θέλει παράλληλα να τιμήσει όλους αυτούς που έδωσαν τη μάχη εναντίον του κορωνοϊού και αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη διάρκεια της πανδημίας.

 • Ετσι για πρώτη φορά θα κληθούν στη δεξίωση ντελιβεράδες, οδοκαθαριστές, υπάλληλοι των σουπερμάρκετ, αλλά και νοσηλεύτριες και νοσηλευτές, γιατροί, μέλη της επιστημονικής επιτροπής, πυροσβέστες, αστυνομικοί και  οδηγοί ασθενοφόρων.

***

Για την αποφυγή του συνωστισμού καταργείται και ο μπουφές. Απλώς τα γκαρσόνια με δίσκους θα προσφέρουν finger food. Εφέτος η μπάντα της ΑΣΔΕΝ αντικαθίσταται με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, ενώ ειδική μέριμνα έχει ληφθεί και για τον κόσμο του Πολιτισμού, ο οποίος επίσης «χτυπήθηκε» από την υγειονομική κρίση. Εχουν προκληθεί συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, τραγουδιστές κ.τ.λ.

 • Οπως έχουν προσκληθεί και οι «θεσμικοί», ήτοι δικαστικοί, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ενδιαφέρον θα έχει η σύναξη στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου των πολιτικών αρχηγών, τους οποίους θα καλέσει κατά τα ειωθότα για μια χαλαρή συζήτηση μακριά από τα μικρόφωνα των τηλεοπτικών συνεργείων η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λέω ότι θα έχει ενδιαφέρον υπό την έννοια ότι μόλις προχθές διασταύρωσαν τα ξίφη τους σε μια από τις πιο έντονες εφετινές αντιπαραθέσεις στη Βουλή.

Ο κορωνοϊός πληγώνει την Αθήνα

Τα αυξανόμενα τελευταίως κρούσματα του κορωνοϊού, όχι μόνο στις πύλες εισόδου αλλά εσχάτως και στην Αθήνα, κλονίζουν την πίστη των πολιτών. Η αρχική αισιοδοξία για ένα ανέφελο καλοκαίρι μάλλον κάμπτεται και αντιθέτως επανέρχονται προβληματισμοί και δυσοίωνες προοπτικές.

 • Ορισμένοι επισημαίνουν για παράδειγμα ότι δεν άνοιξε ακόμη το εμβληματικό ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», ότι το γνωστό αθηναϊκό στέκι «17» επί της οδού Λυκαβηττού παραμένει κλειστό, ενώ πληροφορίες θέλουν τη θρυλική «Μπουγιαμπέσα» στην κεντρική είσοδο της Νέας Σμύρνης να έκλεισε οριστικά. Οι γνωρίζοντες καθησυχάζουν ότι η «Μεγάλη Βρεταννία» θα ανοίξει προσεχώς, αλλά επιβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το διπλανό «Κινγκ Τζορτζ», ιδιοκτησίας Λασκαρίδη επίσης.

Οπως μας βεβαιώνουν, πολλά ακόμη εμβληματικά στέκια στην ευρύτερη ζώνη της πρωτεύουσας δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης. Κρίμα… Πέραν των άλλων αλλοιώνεται και ο χαρακτήρας της Αθήνας. Τι θα μας μείνει άραγε μετά από αυτή την περιπέτεια, πέρα από τον χρωματιστό περίπατο του δημάρχου και τις «λίστες» του κυβερνητικού εκπροσώπου…