Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τετάρτη 6 Μαίου 2020)

ΒΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ

Αθήνα , όπως Σεούλ 

»Βγαίνοντας από το σπίτι μας ας βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας » προέτρεψε τους πολίτες ο Πρωθυπουργός. Οι οποίοι μπορεί να πει κανείς ότι απεδείχθησαν έτοιμοι να την ακολουθήσουν. Αντικειμενικά  οι πολίτες τήρησαν τις οδηγίες και τα μέτρα αυτοπροστασίας στην πρώτη τους έξοδο μετά από 42 μέρες καραντίνας.

 • Παντού στους δρόμους, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα μικρά καταστήματα, τα σούπερ – μάρκετ, τα κομμωτήρια και αλλού η συντριπτική πλειοψηφία εφαρμόζει το τρίπτυχο Χαρδαλιά, το περίφημο »ΧΑΜ»  »χέρια, απόσταση, μάσκες» και δείχνει να υπερασπίζεται σοβαρά το αποτέλεσμα της προηγούμενης περιόδου του εγκλεισμού.

Στην Αθήνα οι πολίτες κινούνται με τις μάσκες στο πρόσωπο σαν να ζουν στη Σεούλ… Και βεβαίως δεν ισχύουν οι φήμες που θέλουν απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, ούτε εκείνες που επιμένουν ότι οι άνω των 65 δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν.

 • Η προτροπή Στουρνάρα  

Ο Γιάννης Στουρνάρας επιμένει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να δράσει όπως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Να κάνει δηλαδή ότι περνάει από το χέρι της ώστε να αντιμετωπιστούν οι ασυμμετρίες των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού μεταξύ των κρατών – μελών. Ουσιαστικά δηλώνει ότι η Ευρώπη επιβάλλεται να αποτρέψει να μετεξελιχθεί η τρέχουσα κρίση σε μια νέα αποδιαρθρωτική κρίση χρέους.

 • Κάτι τέτοιο, πιστεύει ακράδαντα, θα κλόνιζε και θα διέλυε την Ευρώπη. Γι’ αυτό επιμένει ότι η Ευρώπη πρέπει να δανειστεί 1-1,5 τρισ. ευρώ από τις αγορές και να διανείμει το παραπάνω ποσό με ένα μεικτό σχήμα επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων μακράς διάρκειας στις χώρες – μέλη. Κατ’ αυτό είναι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ευρώπη από μια νέα βασανιστική και διαλυτική κρίση.

****

Το περιβάλλον , οι ανεμογεννήτριες και τα… πουλιά 

Το νομοσχέδιο για το περιβάλλον προκαλεί πολλές αντιδράσεις κυρίως λόγω κεκτημένης ταχύτητας. Προκαλούν ορισμένους οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων σε επενδύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως και οι προγνώσεις για ήπια παρέμβαση σε υδροβιότοπους όπου συναντώνται μεγάλοι πληθυσμοί πουλιών.

 • Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός υπερασπίζονται την άποψη ότι ο άνθρωπος πάει μαζί με το περιβάλλον, δεν είναι αποξενωμένος απ’ αυτό. Απολαμβάνει και προστατεύει τη φύση, παρατηρεί και θαυμάζει τα θαύματά της. Και μαζί δύναται και επιβάλλεται σε τούτο τον καιρό της κλιματικής αλλαγής να εκμεταλλεύεται τις δυνάμεις της, τον αέρα, το νερό, τον ήλιο, όσα μπορούν να του προσφέρουν δυνατότητες απαλλαγής από άλλες ρυπογόνες ενεργειακές μονάδες.

Στην ίδια βάση δεν θεωρεί ότι παραβιάζεται από ένα ξύλινο παρατηρητήριο η ησυχία και η αταραξία ενός υδροβιότοπου. Και τέλος πάντων επείγεται σε τούτες τις συνθήκες της μεγάλης κρίσης να αναιρέσει αγκυλώσεις και απόλυτα δεσμευτικές καταστάσεις για τις επενδύσεις, τις οποίες προσδοκά να επενεκκινήσει μόλις ελεγχθεί η κρίση του κορωνοϊού.

 • Οι περιβαλλοντολογιστές από την πλευρά τους θέλουν τη φύση να οργιάζει μόνη της, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Είναι αυτή μια εκδοχή δογματική και εν πολλοίς ουτοπική. Η μάχη πάντως προβλέπεται έντονη τόσο στη Βουλή, όσο και στους δρόμους. Ιδωμεν…

***

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Μπορεί η επιστροφή στα ιστορικά χαμηλά του 0,92% όπου βρέθηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων προ πανδημίας να είναι δύσκολο να επιτευχθεί σύντομα, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως στο υπόλοιπο του 2020 αλλά και το 2021 η βελτίωση των ελληνικών τίτλων μοιάζει με μονόδρομο. Σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, η Ελλάδα έχει δύο πολύ σημαντικά όπλα: την απόλυτη στήριξη της ΕΚΤ καθώς και ένα σημαντικό «μαξιλάρι» ρευστότητας, το οποίο εάν διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα μετά το τέλος της τρέχουσας κρίσης, θα διασφαλίσει τη συνέχιση της πρόσβασης της χώρας στις αγορές με διαχειρίσιμα επιτόκια.

 • Η Ελλάδα άλλωστε είναι ήδη από τους μεγάλους κερδισμένους του νέου QE της ΕΚΤ (PEPP). Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν σημειώσει τη μεγαλύτερη «βουτιά» από την ημέρα της ανακοίνωσης της κεντρικής τράπεζας για το νέο αυτό έκτακτο πρόγραμμα, το βράδυ της 18ης Μαρτίου.

Από το 4,1% (προ QE) οι ελληνικές αποδόσεις διαμορφώνονται σήμερα στο 2,15%, δηλαδή 48% χαμηλότερα, τη στιγμή που σε άλλες χώρες το «κέρδος» από την κίνηση-μαμούθ της ΕΚΤ είναι μηδενικό ή αρκετά μικρότερο. Για παράδειγμα, η απόδοση στα 10ετή ομόλογα της Κύπρου βρίσκεται ακριβώς στα ίδια επίπεδα σήμερα σε σχέση με τα επίπεδα προ QE (2,1%), ενώ η βελτίωση στα ιταλικά ομόλογα φτάνει το 22%, καθώς η απόδοση του 10ετούς είναι στο 1,8% έναντι 2,3% πριν από την απόφαση της ΕΚΤ.

Η κάθοδος των Βαλκάνιων τουριστών

Χαλκιδική (στη φωτ. το Ποσείδι), Πιερία, Θεσσαλονίκη, Θάσος, Ηπειρος, Σποράδες και Επτάνησα είναι μερικοί από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για τους βόρειους γείτονές μας. Οι παράγοντες που θα επηρεάσουν τη φετινή σεζόν είναι πολλοί, κάποιοι, δε, τελείως απρόβλεπτοι.

 • Εάν, όπως συνηθίζουμε να λέμε, όταν αρπάζει φωτιά το σπίτι σου ο γείτονας είναι αυτός που θα σπεύσει πρώτος να βοηθήσει, τώρα που ο τουρισμός μας απειλείται, οι προσδοκίες για τις πρώτες «ανάσες σωτηρίας», τουλάχιστον σε ένα κομμάτι του, στρέφονται στους πιο κοντινούς πελάτες μας, τους Βαλκάνιους.
 • Οπως έχουν τα πράγματα έως τώρα στο τουριστικό τοπίο –και που δεν προβλέπεται να αλλάξουν θεαματικά–, οι παραθεριστές από τη βαλκανική ενδοχώρα είναι αυτοί που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να δώσουν το «φιλί ζωής» σε κάποια τουριστικά θέρετρα για τη φετινή σεζόν.

Χαλκιδική, Πιερία, Θεσσαλονίκη, Θάσος, Ηπειρος, Σποράδες, Επτάνησα κ.λπ. είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί για τους βόρειους γείτονές μας (καταφθάνουν μερικά εκατομμύρια κάθε καλοκαίρι), που δεν χρειάζεται να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, όπως π.χ. οι Βρετανοί ή οι Σουηδοί, για να περάσουν ολιγοήμερες διακοπές ή και Σαββατοκύριακα σε κάποιες παραλίες μας.

 • Και μπορεί τα από Βορρά βαλάντια να μην είναι εφάμιλλα εκείνων των Γερμανών, των Αμερικανών ή, ακόμα περισσότερο, των Ρώσων μεγιστάνων, θα δώσουν όμως μια ανάσα ζωής σε επιχειρήσεις και καταλύματα, που αν δεν βάλουν στο ταμείο τους κάποια ευρώ, το πιθανότερο είναι τα περισσότερα εξ αυτών να κλείσουν.

Κινητικότητα

Ολα αυτά, βεβαίως, προϋποθέτουν ότι θα ανοίξουν σύντομα τα σύνορα και θα λειτουργήσει σχέδιο προστασίας της υγείας σε συνθήκες μαζικής παρουσίας λουομένων στις παραλίες και στα καταλύματα. Επ’ αυτού καταγράφεται κινητικότητα, αλλά το άνοιγμα αφορά ευρωπαϊκές και διμερείς αποφάσεις, δεδομένου ότι, εκτός από την Ελλάδα, τα σύνορα έχουν κλείσει από την πλευρά τους και οι γειτονικές χώρες.

 • Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς για μια τέτοια εξέλιξη και ενδέχεται οι μεθοριακές διαβάσεις να λειτουργήσουν στα τέλη Μαΐου.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, έχει προτείνει εγγράφως στην κυβέρνηση το άμεσο άνοιγμα, σε πρώτη φάση, τεσσάρων εκ των δεκατριών συνολικά χερσαίων περασμάτων στα βόρεια σύνορα και συγκεκριμένα των: Κήπων με την Τουρκία, Προμαχώνα (Βουλγαρία), Ευζώνων (Βόρεια Μακεδονία, Σερβία) και Κρυσταλλοπηγής στην ελληνοαλβανική μεθόριο. Και, ταυτόχρονα, την επί εικοσιτετραώρου βάσεως διενέργεια σε αυτά υγειονομικών ελέγχων (θερμομέτρηση σε πρώτη φάση) των εισερχομένων και εξερχομένων από τη χώρα.

 • Ανάλογες πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των συνόρων έχουν ληφθεί από παραγωγικούς φορείς, αλλά και τον αγροτικό κόσμο, που επιτακτικά αναζητεί από όμορες βαλκανικές χώρες, κυρίως την Αλβανία, εποχικούς εργάτες για τη συγκομιδή των πρώιμων φρούτων στον κάμπο της Μακεδονίας. Θα είναι οι 7.000 Αλβανοί εργάτες γης που αναμένονται στα μέσα του μηνός στην Πέλλα και στην Ημαθία οι προπομποί ενός, περιορισμένου έστω, βαλκανικού τουριστικού ρεύματος για να σωθεί η φετινή παρτίδα, τουλάχιστον σε κάποιες περιοχές;

«Προσδοκούμε τον οδικό τουρισμό των Βαλκάνιων γειτόνων μας, αλλά περιμένουμε πρώτα τις αποφάσεις για τα σύνορα και τα πρωτόκολλα στη βάση των οποίων θα λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι υγειονομικοί έλεγχοι», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χαλκιδικής, Στέλιος Βαλιάνος, που έχει στην επικράτειά του παραθεριστικά κέντρα όπως η Ουρανούπολη, η Ιερισσός, η Αμμουλιανή και, βεβαίως, υποδέχεται τους χιλιάδες προσκυνητές προς το Αγιον Ορος. Αναφέρει μάλιστα ότι στην Αρναία, έδρα του δήμου, θα λειτουργήσει για τους τουρίστες δημοτικό ιατρείο COVID-19, όπου θα υπάρχουν κέντρα λήψης δειγμάτων και ψυχολογικής στήριξης.

Θολό τοπίο

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, ωστόσο, δεν δείχνει αισιόδοξος μολονότι, όπως λέει, «η διάθεση της τουριστικής αγοράς των Βαλκάνιων γειτόνων μας δείχνει ότι οι άνθρωποι εκεί επιθυμούν διακαώς να έρθουν στην Ελλάδα». Οπως επισημαίνει, «πρέπει πρώτα να ανοίξουν τα σύνορα και να καθοριστούν τα ακριβή υγειονομικά κριτήρια, αλλά επ’ αυτού το τοπίο παραμένει ακόμη θολό, ως προς το ποια, δηλαδή, θα είναι αυτά και κυρίως πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη». Ο έμπειρος ξενοδόχος προβλέπει για φέτος μια «μαύρη χρονιά» για τον τουρισμό και εναποθέτει τις ελπίδες σωτηρίας «στον Θεό και στη Λαγκάρντ», το ευρωπαϊκό χρήμα δηλαδή.

 • Στα «συν» μιας «σωτήριας καθόδου» των από Βορρά τουριστών καταχωρίζεται και η σχετικά μικρή διασπορά του κορωνοϊού στις γειτονικές χώρες, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για τη μη μεταφορά του στις ελληνικές παραλίες.

Και αν το άνοιγμα των συνόρων μπορεί να θεωρηθεί πιο εύκολη διαδικασία, η έξωθεν έλευση «καθαρών» από κορωνοϊό παραθεριστών στις ακτές παραμένει επί του παρόντος το μεγάλο για τον τουρισμό μας ζητούμενο.

 • «Ας πούμε ότι ανοίγουν τα σύνορα, έρχονται ξένοι τουρίστες, ελεγμένοι ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον ιό, και σε μια οικιστική τουριστική πυκνότητα εμφανίζεται ένα κρούσμα δικής μας προέλευσης. Δεν θα πρέπει να μπει αυτή σε καραντίνα; Και τι σημαίνει για όλους αυτούς που ξόδεψαν λεφτά για να έρθουν; Είναι πολλά και πολύπλοκα τα ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν».

Ακυρώσεις

Οι πληροφορίες από τις γειτονικές βαλκανικές πρωτεύουσες αναφέρουν ότι τα οργανωμένα πακέτα έχουν ακυρωθεί και οι ελπίδες στρέφονται σε «κατά μόνας» ή, στην καλύτερη περίπτωση, με λεωφορεία ολιγοήμερη κάθοδο σε μικρά, απομονωμένα καταλύματα. Αλλά και πάλι υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγκαινιαστεί ένα ασφαλές σύστημα υγειονομικού ελέγχου, που προσώρας δεν υπάρχει.

 • Πού θα παραθερίσουν –όσοι παραθερίσουν– το φετινό καλοκαίρι οι Βαλκάνιοι; Αλλα χρόνια, κατά σειρά, Ελλάδα, Κροατία, Μαυροβούνιο ήταν οι δημοφιλείς προορισμοί τους. Φέτος, τα τρία μεγάλα τουριστικά κέντρα της ΝΑ Ευρώπης στενάζουν και όλοι ελπίζουν στη «βοήθεια του γείτονα», αναζητώντας τρόπους να προσελκύσουν παραθεριστές.

Η Κροατία, για παράδειγμα, συζητάει με την Τσεχία για τη δημιουργία «ασφαλών διαδρόμων» μέσω των οποίων θα καταφθάνουν στις Δαλματικές Ακτές λεωφορεία με επιβάτες, που θα σταθμεύουν στη διαδρομή σε αυστηρά επιλεγμένα σημεία και, βεβαίως, θα υποβάλλονται σε υγειονομικούς ελέγχους.

 • Οσο για την Ελλάδα, πλην των τουριστών, αναμένεται να καταφθάσουν χιλιάδες Βούλγαροι, Σέρβοι, Βορειομακεδόνες, Ρουμάνοι, αλλά και Τούρκοι που έχουν αγορασμένα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά και οι οποίοι ίσως αποδειχθούν οι μόνοι σίγουροι επισκέπτες. Καθημερινή

Η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία Wizz Air ανακοίνωσε πως σχεδιάζει με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών να αρχίσει νέα δρομολόγια από το βρετανικό αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου προς προορισμούς διακοπών στην Πορτογαλία από τις 16 Ιουνίου και στην Ελλάδα από τον Ιούλιο.

Τα αεροπορικά ταξίδια έχουν σταματήσει στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού με τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν περιορισμούς κάτι που σημαίνει πως πολύ λίγες υπηρεσίες λειτουργούν για απαραίτητα ταξίδια όπως για επιβάτες που ταξιδεύουν για λόγους εργασίας ή επαναπατρίζονται ή για μεταφορά φορτίων.

Θετική εξέλιξη – Η Wizz Air σχεδιάζει επανεκκίνηση πτήσεων προς την Ελλάδα από τον Ιούλιο

Η Wizz Air ανέφερε σήμερα πως ανακοινώνει τα νέα δρομολόγια στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για τη χαλάρωση των περιορισμών και είπε πως οι νέοι κανόνες που έχει εισαγάγει, όπως η υποχρεωτική χρήση μασκών για τους επιβάτες και το προσωπικό, θα κάνουν τους πελάτες να αισθάνονται ασφαλείς για να πετάξουν.

Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι παραδοσιακοί προορισμοί των θερινών διακοπών θα είναι ανοικτοί φέτος. Πτήσεις θα πραγματοποιούνται για το Φάρο της Πορτογαλίας από τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με την Wizz και για τη Ζάκυνθο, το Ηράκλειο και τη Ρόδο, στην Ελλάδα, στις αρχές Ιουλίου.

Η Wizz έγινε μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που ξανάρχισε εμπορικές διαδρομές από το Λούτον του Λονδίνου και τη Βιέννη την 1η Μαΐου, μεταφέροντας επιβάτες από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, μεταξύ άλλων χωρών, οι οποίοι σύμφωνα με την εταιρία, ταξίδευαν για λόγους εργασίας.


Η φετινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα στις 9 Μαΐου, ημέρα όπου η Ρωσία τιμά κάθε χρόνο την επέτειο της συνθηκολόγησης της ναζιστικής Γερμανίας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε σχεδιαστεί να είναι για άλλη μια χρονιά μια εκδήλωση μεγαλοπρέπειας κι επίδειξης ισχύος. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα στεκόταν στο κέντρο της Κόκκινης Πλατείας, απολαμβάνοντας την αδιαμφισβήτητη εξουσία του, πλαισιωμένος από ξένους ηγέτες και βετεράνους πολέμου.

Εν μέσω πανδημίας ωστόσο και μ’ ένα όλο και πιο ανήσυχο έθνος εξαιτίας της ραγδαίας διασποράς του Covid-19 και του μεγάλου αριθμού των νεκρών, ο Ρώσος πρόεδρος θα αποθέσει λουλούδια σε μνημείο στο κέντρο της διαφορετικής καθότι έρημης Μόσχας ενώ θα απευθυνθεί στον λαό του μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος.

 • Μέσα σε διάστημα δύο μηνών, ο κορωνοϊός έχει πλήξει καίρια την πολιτική του ατζέντα, πρωτίστως όμως την οικονομία της χώρας. Ο αντίκτυπος είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι ο ίδιος υπολόγιζε. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν είχε δει ποτέ μια κρίση όπως ο Covid-19.

1.400 νεκροί 

Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι 1.400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. H χώρα κατέγραψε μόνο κατά τη χθεσινή μέρα τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορωνοϊού, με 10.633 άτομα να διαγιγνώσκονται θετικά και μέσα στο Σαββατοκύριακο μέχρι τη Δευτέρα καταγράφηκαν πάνω από 30.000 κρούσματα.

.

Συνολικά σχεδόν 155.000 Ρώσοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, μεταξύ αυτών και ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, με τη χώρα να έρχεται 7η στην παγκόσμια κατάταξη σε αριθμούς κρουσμάτων σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

 • Οι πραγματικοί αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπγιάνιν, δήλωσε προ ημερών ότι σύμφωνα με τα τεστ που διενεργούν οι αρχές, έως και το 2% του πληθυσμού της πρωτεύουσας έχει προσβληθεί από τον Covid-19, αλλιώς 250.000 άνθρωποι, αριθμός τετραπλάσιος από εκείνον που είχε δώσει η κυβέρνηση για την πρωτεύουσα.

FILE PHOTO: Ambulances queue before driving onto the territory of Pokrovskaya hospital amid the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Saint Petersburg, Russia April 27, 2020. REUTERS/Anton Vaganov/File Photo

Τραπεζίτες προβλέπουν ότι το ρωσικό ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6% φέτος. Δεν είναι μόνο το lockdown των έξι εβδομάδων που έχει καταφέρει τεράστια καταστροφή στην εγχώρια βιομηχανία. Η πανδημία μείσωσε κατά το ήμισυ την τιμή του πετρελαίου, θέτοντας σε κίνδυνο τον μεγαλύτερο κλάδο της εγχώριας οικονομίας.

 • Τα κέρδη από τις πωλήσεις μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου αντιστοιχούν στο 50% των εσόδων του ρωσικού προϋπολογισμού. Καθώς όμως οι τιμές του πετρελαίου βούλιαξαν -εν μέρει εξαιτίας και της ατυχούς απόφασης του Πούτιν να ξεκινήσει πόλεμο τιμών με τη Σαουδική Αραβία- οι απώλειες στην οικονομία υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια δολάρια ημερησίως.

Η λάθος εκτίμηση

Ο Πούτιν δεν υποτίμησε μόνο τους κινδύνους του Covid-19 στην αρχή της πανδημίας, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να συγκρατήσει την εξάπλωση της νόσου. Πήρε αποστάσεις από τη διαχείριση της κρίσης, μετακυλίοντας τις δύσκολες αποφάσεις στους κυβερνήτες των περιφερειών. Η τακτική δεν του βγήκε.

 • Σύμφωνα με το ανεξάρτητο κέντρο ερευνών Levada Center, το ποσοστό αποδοχής του μειώθηκε στο 63% τον Μάρτιο, από 69% που ήταν τον Φεβρουάριο. Στην ερώτηση σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας, μόνο το 46% των Ρώσων πιστεύει ότι οι αποφάσεις που έλαβε ήταν σωστές, 30% θεωρεί ότι ήταν ανεπαρκείς και 18% τις κρίνει υπερβολικές.

«Αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν σου μιλάνε συνεχώς για τις επιτυχίες σου και τυχόν παράπονα ή προβλήματα προκαλούν μόνο πικρία και εκνευρισμό», αναφέρει στους Financial Times η Τατιάνα Στανόβαγια, ιδρυτής της R Politik, μιας εταιρείας πολιτικής ανάλυσης με επίκεντρο τη Ρωσία: «Ο Πούτιν πίστευε ότι είχε πετύχει το αδύνατο στον αγώνα κατά του κορωνοϊού και κανείς δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα».

 • Έπεσε έξω. Ο αντίκτυπος είναι ήδη τεράστιος. Τα πραγματικά εισοδήματα αναμένεται να μειωθούν κατά 5% όπως προβλέπουν οικονομολόγοι της Alfa-Bank -είναι ήδη κατά 7,5% πιο συρρικνωμένα από το 2014, πριν δηλαδή από την εισβολή της Ρωσίας στην Κριμαία και τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ακολούθησαν- ενώ η ανεργία ενδέχεται να διπλασιαστεί στο 10%.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,5% τον Μάρτιο και αναμένεται να βυθιστεί ακόμη περισσότερο, καθώς μεγάλα εργοστάσια και ορυχεία μόλις και μετά βίας λειτουργούν με τα μέτρα της καραντίνας, ενώ χρειάστηκαν να περάσουν πολλές εβδομάδες ώστε το Κρεμλίνο να στηρίξει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Καθώς οι Ρώσοι φοβούνται ότι θα χάσουν τη δουλειά τους ή ότι θα υποστούν περικοπές μισθών, αναμένουν πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Ο Πούτιν δεν έχει άπλετο χρόνο μπροστά του να εξομαλύνει την κατάσταση. Το CNN σχολιάζει ότι πρόκειται για μια επικίνδυνη στιγμή για τον Ρώσο πρόεδρο.


ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

Ρε παιδια, που τα ξύνετε 2 μήνες τώρα… Αντί για τρίωρο στάσης εργασίας, βάλτε μια μασκούλα, πάρτε κουβά και χλωρίνη και καθαρίστε 2 γραφεία. Τίποτα δεν έχει επιζήσει 2 μήνες τώρα εκεί μέσα… Ά, και κρατήστε και αποστάσεις ασφαλείας. Άντε μην τρελαθούμε τώρα..

Εικόνα

 • Όταν στην εποχή του ίντερνετ, ο μόνος τρόπος να διαδώσεις τις πολιτικές σου ιδέες είναι μέσω γκραφιτι, αυτοκόλλητων, πανό & με τρικακια, τότε πρόβλημα δεν έχεις μόνο εσύ αλλά και οι ιδέες σου.
Ανοιγμα σχολείων: Το υπ. Παιδείας λύνει όλες τις απορίες
Ανοιγμα σχολείων: Το υπ. Παιδείας λύνει όλες τις απορίες | ΕΛΛΑΔΑ
Σε ένα αναλυτικό σημείωμα 35 ερωταπαντήσεων, το υπουργείο Παιδείας εξηγεί γιατί ανοίγουν τα σχολεία, αν αξίζει το ρίσκο, αν … timelink.gr
***
Περιμένουμε να βγει ο Πολάκης να πει ότι και το CNN είναι βοθροκάναλο της διαπλοκής.
 • Δημοσιογράφος CNN: Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν είναι λαϊκιστής όπως ο προηγούμενος
****
Άφησε ο άλλος τον Τσάρο και τα παλάτια της Οδησσού για να ξοδέψει όλη του την περιουσία για την Ελλάδα, να μας κάνει κράτος και τελικά να δολοφονηθεί στο Ναύπλιο, ώστε να έρχεται σήμερα η κυρά Γιάννα και κάτι κομπλεξικοί καθηγητίσκοι να μας τον βγάζουν δικτάτορα και φασίστα…
***
Μπράβο στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έγραψε το τουιτ για τη Μαρφίν που δεν είχε γράψει ο Παυλόπουλος εδώ και 5 χρόνια.
***
Αφού οι ηλίθιοι δικαιολογούν την εκ προθέσεως ανθρωποκτονία στη #Μαρφιν με το εμετικό επιχείρημα, “Δεν είχε πυρασφάλεια η τράπεζα” Φαντάζομαι, αποδέχονται το ίδιο απλά το: “Τι δουλειά είχε ένας πιτσιρικάς στα Εξάρχεια & γιατί προκάλεσε τον Κορκονέα;”
****
Ειναι 50+ ? Ειναι ευπαθεις ? Δεν θα κάνουν μάθημα ? Δεν θα πανε στην προετοιμασια των σχολειων τους? Δεν θα κανουν τηλεμαθημα? No problem @govgr. Κάντε σε αυτους κράτηση μισθου για τις ημέρες που δεν εργάζονται. So simple
****
Πληρώνουμε Επιτροπή Εορτασμου 200 χρονων απο την επανάσταση και η Επιτροπη κατάλαβε οτι ο ρόλος της ειναι να συζηταμε τις πτυχες της προσωπικότητας του καθε πρωταγωνιστή με κριτηρια 2020. Σαν η επιτροπη εορτασμού 4ης Ιουλιου να συζητα αν ο Τζεφερσον ηταν αυταρχικος.
****

Για να μην τα πολυλογούμε, ο Καποδίστριας επέβαλε δικτατορία, όσο ο

@syriza_gr κατήργησε τα μνημόνια.
Πήρε δέκα χρόνια ως το αυτονόητο που εξήγγειλε σήμερα o Πρωθυπουργός: Ένα δημόσιο μνημείο εκεί όπου ακροαριστεροί φονιάδες καταδίκασαν τρεις ανθρώπους σε θάνατο και μετά τους παρακολούθησαν να καίγονται με επευφημίες και κατάρες. Εκκρεμεί πια ο κολασμός.
Μητσοτάκης: Η Πολιτεία θα τιμήσει τη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν στη Marfin
Με αναφορά στα θύματα της Marfin, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- meaculpa.gr
*****
Τις μολότοφ τις πέταξαν για να τεστάρουν το σύστημα πυροπροστασίας της τράπεζας και να τους ξεμπροστιάσουν. Το ότι φώναζαν οι αλήτες “να καούν να καούν” ήταν μια λεπτομέρεια. Αντε στα γ@@@@ια βοθρολύματα. Το αίμα των αθώων στα κεφάλια σας. #μαρφιν

Εικόνα

 • Πολύ καλή η ιδέα για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων στα πεζοδρόμια.

Τώρα μένει να βρεθούν πεζοδρόμια που δεν είναι εντελώς κατειλημμένα από τραπεζοκαθίσματα.

****
Βουλή – Τσίπρας: Αποχωρούμε από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον protothema.gr/politics/artic…Όχι σε όλα σαν αντιπολίτευση, όπως πάντα ανεύθυνοι…….. Όταν κυβερνούσατε ΝΑΙ σε όλα που πρόσταζε η Μέρκελ……. Ώς και το ΟΧΙ του λαού ΝΑΙ το κάνατε ξ@@@@@@ς
Βουλή – Τσίπρας: Αποχωρούμε από τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου για το περιβάλλον
Η ύφεση αναθεωρείται αλλά τα μέτρα παραμένουν ίδια τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης protothema.gr
 • Με άδεια χέρια Έχουμε έρθει.. και με άδεια χέρια φεύγουμε. Ζήσε λοιπόν την κάθε στιγμή σαν να μην έχεις να χάσεις ΤΙΠΟΤΑ!
ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΤΟΥΣ. Τοσοι εκπαιδευτικοι περιμενουν χρονια κ χρονια. Προσλαβετε νεους εκπαιδευτικους. Σιχτηρ πασοκοαναθρεμενοι κοπριτες. 
Παράθεση Tweet
MeaCulpa.gr @MeaCulpagr
ΟΛΜΕ: Οι εκπαιδευτικοί να μην πάνε στα σχολεία για την προετοιμασία του ανοίγματος #κορωνοϊος #covid19 meaculpa.gr/ellas/47738-ol
***
Οι 2 πιο χαρακτηριστικες φωτογραφίες της χθεσινής μέρας
1. Ουρά με τηρημένες αποστάσεις έξω από…Βιβλιοπωλείο!
2. Πολέμιοι των ανεμογεννητριών & της κατάργησης λιγνίτη στοιβάζονται χωρίς τήρηση μέτρων σε οικολογική συγκέντρωση!
Έχουμε λόγους να ελπίζουμε αλλά & να τρέμουμε…

Εικόνα

Εικόνα

 • Οι ξεφτιλες της ΟΛΜΕ που αρνούνται να πάνε στα σχολεία, στις 30/4 έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα!
5 Μαίου, μια μαύρη μερα που μενει χαραγμένη στη μνήμη όλων μας. Μέρα πένθους & μνήμης. Μια μέρα που συγκλόνισε την Ελλάδα & το κόσμο. Δεν θα ξεχάσω την 5 Μαίου, την αποφράδα μέρα που ο Ναπολέων Α’ πεθαίνει εξόριστος στη νήσο της Αγίας Ελένης βυθιζοντας στο πένθος ολη την Ελλαδα
….

Εικόνα

Η ιστορική κ πολιτική δολοφονία του Καποδίστρια 200 έτη μετά την φυσική του δολοφονία δεν διαφέρει σε κάτι από αυτήν. Δυστυχώς, κάποιοι στο @Greece_2021
μετά από 200 έτη προτίμησαν να δικαιώσουν τους Μαυρομιχάληδες!
 • Βόλος: Το πάρτι που εξόργισε τον Χαρδαλιά – Εκατοντάδες κόσμος έξω από μαγαζί για… take away κοκτέιλ!
Βόλος: Το πάρτι που εξόργισε τον Χαρδαλιά – Εκατοντάδες κόσμος έξω από μαγαζί για… take away… Συνωστισμός στα στενά των Παλαιών Βόλου, σε… opening μαγαζιού με κοκτέιλ take away

*****

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ 

Η Τουρκία μετά την εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, καλόμαθε από την, σχεδόν, αναίμακτη κατάκτηση του 40 % του νησιού και αναθαρρημένη από το ότι διεκδικεί και τον πλήρη έλεγχο του, συνεχίζει την επεκτατική τακτική των στρατιωτικών εισβολών σε γειτονικές χώρες, αφού τις εγκαινίασε άκοπα και με διεθνή στήριξη το 1974.

 • Έτσι, η Τουρκία, στο όνομα της προάσπισης της ασφάλειας της από το κουρδικό κίνημα της Συρίας, έχει εισβάλλει στρατιωτικά και παράνομα στη Συρία, έχει επιβάλλει γραμμή ασφαλείας πλάτους 15-30 χιλιομέτρων εντός της χώρας αυτής, κατά μήκος των τουρκο-συριακών συνόρων, κατέχει μεγάλο μέρος της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ στο βορειοδυτικό της μέρος, συνεργάζεται με μισθοφόρους και τζιχαντιστές για να τρομοκρατεί στην περιοχή, ενώ κατά το πρότυπο της Κύπρου, εποικίζει τα κατεχόμενα συριακά εδάφη με πιστό στο τουρκικό καθεστώς πληθυσμό.

Την ίδια ώρα η Τουρκία του Ερντογάν έχει εισβάλλει και στη Λιβύη και στηρίζει στρατιωτικά με τουρκικό στρατιωτικό προσωπικό, Σύρους μισθοφόρους, τζιχαντιστές και οπλικά συστήματα, το καθεστώς ανδρεικέλων της Τρίπολης υπό τον Σάρατζ, το οποίο αναγνωρίζεται ως νόμιμη, τάχα, κυβέρνηση της Λιβύης από μια “διεθνή κοινότητα”, η οποία δεν έχει τολμήσει να θίξει ποτέ τα τουρκικά συμφέροντα.

 • Η Τουρκία επιδιώκει να μετατρέψει σε προτεκτοράτο της τη Λιβύη και σε κεντρικό εργαλείο για την ανασύσταση του νέου Χαλιφάτου της Βόρειας Αφρικής υπό την αιγίδα των “Αδελφών Μουσουλμάνων”. Και κυρίως επιδιώκει μέσω της Λιβύης και του παράνομου Τουρκολυβικού Μνημονίου που συνομολόγησε μαζί της να διαμορφώσει ένα θαλάσσιο τείχος που θα υφαρπάξει τα θαλάσσια κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε Κρήτη και Δωδεκάνησα και θα μετατρέψει την Ανατολική Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, εξαφανίζοντας και καταπατώντας και τα θαλάσσια δικαιώματα της Κύπρου.

Το τραγικό είναι ότι η κατεστημένη Ελλάδα, της οποίας η Τουρκίας αμφισβητεί το μισό Αιγαίο, πλήθος από τα νησιά του και θέλει στην ουσία να μετατρέψει ότι απομείνει από τη χώρα μας σε τουρκικό δορυφόρο, όχι μόνο δεν προβάλει αντίσταση στα τουρκικά επεκτατικά σχέδια στην περιοχή αλλά αντιθέτως τα ανέχεται και τα στηρίζει, αν δεν τα χειροκροτεί και από πάνω.

Με απορία και αγανάκτηση βλέπουμε ότι η Ελλάδα από το 2012 έχει διακόψει αναιτιολόγητα τις επωφελέστατες διπλωματικές σχέσεις της με την Συρία και την κυβέρνησή της. Και τις έχει διακόψει όχι τόσο γιατί πιέστηκε από της ΗΠΑ και τα δυτικά κέντρα αλλά, κυρίως, γιατί έσπευσε η ίδια, χωρίς καν να της ζητηθεί επιμόνως, να δώσει εξετάσεις καλής διαγωγής και αφοσίωσης στις δυτικές επιδιώξεις για την πτώση της κυβέρνησης Άσαντ και τον έλεγχο της συριακής επικράτειας.

 • Ακόμα χειρότερα, η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Συρία, την ώρα που αυτή υφίσταται βάρβαρη τουρκική εισβολή αλλά και συντάσσεται με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τις Βρυξέλλες, οι οποίες υποστηρίζουν πλήρως, στο όνομα της αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής, την εισβολή, κατοχή και επεκτατική στρατηγική της Τουρκίας στη Συρία.

Πολύ πιο άμεσα επώδυνη για τα εθνικά μας συμφέροντα είναι η στάση της Ελλάδας απέναντι στις εξελίξεις στη Λιβύη.Οι κυβερνήσεις στη χώρα μας συνεχίζουν απτόητες παρά την παράνομη υπογραφή του Τουρκολυβικού Μνημονίου να αναγνωρίζουν ως κυβέρνηση της Λιβύης την κυβέρνηση Σάρατζ η οποία οφείλει την ύπαρξή της μόνο και μόνο στην υποστήριξη της Τουρκίας και την δουλική υποταγή στα σχέδια της. Και αναγνωρίζει την κυβέρνηση Σάρατζ παρόλο που, επιπλέον, ελέγχει ένα πολύ μικρό μέρος της Λιβύης και δεν αποδέχεται δημοκρατικές, ειρηνευτικές προτάσεις που θα επιτρέψουν στο λαό της Λιβύης να εκφράσει ανεπηρέαστα τη βούλησή του και να αναδείξει ο ίδιος την κυβέρνησή του και να διαμορφώσει το Σύνταγμα της χώρας του.

 • Είναι θλιβερό ότι η Ελλάδα με αυτή τη στάση της υποσκάπτει η ίδια την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Δείχνει προς την πλευρά της Τουρκίας μια φοβική στάση αδυναμίας να υπερασπίσει αυτά που νομίμως της ανήκουν, ενώ γυρίζει την πλάτη της προς τις λιβυκές δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ και του Ακίλα Σάλεχ οι οποίες βρίσκονται απέναντι στις τουρκικές κατοχικές βλέψεις της πατρίδας τους, καταγγέλλουν το Τουρκολυβικό Σύμφωνο και τείνουν χείρα φιλίας προς την πατρίδα μας.

Το ερώτημα που αυτόματα ανακύπτει από όλα τα παραπάνω είναι απλό: μήπως τα υποτελή, ανεύθυνα και φοβικά κατεστημένα πολιτικά κέντρα στην Αθήνα είναι έτοιμα, συνειδητά ή ασυνείδητα,  να αποδεχθούν ως μοιραία μια δεύτερη εθνική τραγωδία τύπου Κύπρου; Μήπως όλα αυτά τα εξωφρενικά και πρωτοφανή τα οποία ζούμε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα στις μέρες μας, είναι απλώς η προετοιμασία εδάφους για δραματικές εθνικές εξελίξεις;

 • Ρένα Δούρου @RenaDourou
Τι χαλάει τόσο τον κ. Χατζηδάκη με τα απορρίμματα και τη Δούρου; Μάλλον ότι η δική μας διοίκηση στην Περιφέρεια ακύρωσε τα συμβόλαια εκ ευρώ με ιδιώτες. Ακύρωσε σοβαρά ντιλ. Σαν αυτά που λατρεύει ο κ. Χατζηδάκης. Γιαυτό και καρφώνεται τόσο χοντρά. Follow the money @K_Hatzidakis
 
MHNYMA – Εξαιρετικη τοποθετηση: “Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία”. Ειδικά από ένα κορυφαίο δημιουργό που διακρίνεται για τα λίγα λόγια και τη σεμνότητά του.
Παράθεση Tweet
Ξαρχάκος για Μενδώνη: “Αυτή η κυρία διακατέχεται από “βλαπτική έπαρση”. Δικαίωμα στην έπαρση έχει μόνο η σημαία” anatropinews.gr/2020/05/05/xar
Οι δισεκατομμυριούχοι της Υγείας που έγιναν πλουσιότεροι χάρη στον κορονοϊό!
Οι δισεκατομμυριούχοι της Υγείας που έγιναν πλουσιότεροι χάρη στον κορονοϊό
Έχουν επιδοθεί με ζέση στην αντιμετώπιση της πανδημίας, γεγονός που τους κάνει παράλληλα ακόμη πλουσιότερους.