Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Tετάρτη 17 Ιουνίου 2020)

Καμπούλ;; Οχι, Ομόνοια! Στο τέλος του πανεπιστημιακού πεζόδρομου!!!!!!!!


 • ΑΝΔΡ.ΑΝΔΡ: Αληθεια; Γιατι δεν τα απαιτουσατε στην Τουρκια η στο Αφγανισταν, την Ερυθραια, την Σομαλια, το Καμερουν κλπ απο τα οποια ερχεσθε,; Ζητηστε τα απο αυτους που σας εγραψαν το πανό
Εικόνα


Λ.Κλ.: Ελεγε χθές η @vozemberg πόσο λυπάται για την στάση των Ευρωβουλευτών του Συριζα εναντίον της χώρας και της εκλεγμένης κυβέρνησης και δεν το πίστευα. Ηρθε το άρθρο στον Guardian του- όπως καταγγέλλεται μετακλητού, πρώην υπουργού του Συριζα και … έδεσε το γλυκό.

 • Πριν από λίγο, δίπλα στην πόρτα μου. Για όσους νομίζουν ότι είναι εύκολη υπόθεση να ζεις στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κι ότι οι αναπλάσεις είναι μια υπόθεση που μπορεί να γίνεται πρόχειρα…
Εικόνα

 • Απ όποια πλευρά και αν το δεις αυτό το σχόλιο του Γιώργου Παπαχρήστου στα ΝΕΑ καταλήγεις πως είναι ανοησία…
Εικόνα


 • Μανχάταν.. Νεαρός σπρώχνει 92χρονη και φεύγει ατάραχος…Έτσι, απλά… Χωρίς λόγο https://twitter.com/i/status/1272882152187797504

Εικόνα


ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΑΥΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕΙ ΣΤΑ ΙΝΤΕΡΝΕΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ


Γι αυτό σύντροφοι δώσατε τις μετοχές στο υπερ-ταμείο για 99 χρόνια που ο έλεγχος ΔΕΝ είναι στο Δημόσιο αλλά στους ξένους δανειστές???
Παράθεση Tweet
left.gr@leftgr·
Φρένο στην ιδιωτικοποίηση από το ΣΤΕ: Αντισυνταγματική η πώληση της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ left.gr/news/freno-sti


Οι πρόσφυγες με άσυλο εντάσσονται πλέον στο κοινωνικό κράτος (κύριοι αλληλέγγυοι που τους βάζετε μπροστά για δικό σας συμφέρον€) Άρα, όπως όλοι δουλεύουμε για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας, έτσι θα πρέπει να κάνουν κ αυτοί. Αν δεν τους αρέσει,να φύγουν! Δεν τους κρατάμε με το ζόρι.


Ας πει κάποιος στον η@@@ιο ότι η φύλαξη των συνόρων είναι υποχρέωση του κράτους και γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσον που αποτρέπει την εισβολή λαθρομεταναστών…
Παράθεση Tweet
Eφημερίδα Η ΑΥΓΗ@AvgiOnline Γ.Ψυχογιός: Η φύλαξη των συνόρων έχει όριο την απαρέγκλιτη τήρηση του διεθνούς δικαίου (Video) avgi.gr/article/10842/ μέσω @avgionline

Κύριο Αρθρο ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

 • Αγάλματα και ανάκτοραΑν εξαιρέσει κανείς το άγαλμα του Τρούμαν, η ελληνική δημοκρατία δεν έχει ζήσει προσφάτως απόπειρες «εκκαθάρισης» της Ιστορίας μέσω βανδαλισμού. Αντιθέτως. Διορθώνει οψίμως και μια δολιοφθορά μνημείου διά παραλείψεως. Διορθώνει την εγκατάλειψη του βασιλικού κτήματος Τατοΐου, το οποίο είχε αφεθεί να σαπίζει λόγω πολιτικής προκατάληψης. Εστω και αργά, ένα κομμάτι της Ιστορίας διασώζεται.
Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

 • Σκληρό το αφεντικό
 • Δεν ξέρω αν αυτόν τον κακόγουστο λογότυπο τον επέλεξαν ειδικά για τον Αλέξη Τσίπρα, πάντως του ταιριάζει απόλυτα! Είναι σαν τα ελληνοαγγλικά που μιλάει, όταν νομίζει ότι μιλάει αγγλικά…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Με το πιο αποφασιστικό ύφος που διαθέτει στην πλούσια γκάμα του, μα πάντα εντός των ορίων της ευπρέπειας που χαρακτηρίζει τον λόγο του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης: «Δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού», είπε με τρόπο που δεν άφηνε αμφιβολία ότι θα ήθελε πολύ να μας πείσει. Είναι οπωσδήποτε αξιέπαινος ο επαγγελματισμός του Στ. Πέτσα. Ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν θα μπορούσε να έχει πει οτιδήποτε άλλο. (Τουλάχιστον μέχρι λίγο προτού ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης…) Ωστόσο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι στο συγκεκριμένο θέμα ισχύει η θέση που εξέφρασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο υπουργός Επικρατείας, η δήλωση του οποίου προηγήθηκε χρονικά της διάψευσης, ουσιαστικά ανήγγειλε διορθωτικό –όχι σαρωτικό– ανασχηματισμό, κάποια στιγμή μετά την 1η Ιουλίου. Κάτι περισσότερο θα ξέρει αυτός, είμαι βέβαιος, καθώς εκ του ρόλου του στην κυβέρνηση μπορεί να γνωρίζει καλύτερα (και να επηρεάζει) τις σκέψεις του πρωθυπουργού για το ζήτημα.

Θυμίζω, σχετικώς, ότι ο Γεραπετρίτης ήταν εκείνος που ανέλαβε να ανακοινώσει τηλεφωνικώς στα στελέχη της Ν.Δ. τις θέσεις που τους προσφέρονταν στην κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, οι προθέσεις που ανήγγειλε ο Γ. Γεραπετρίτης βρίσκονται απολύτως μέσα στη σφαίρα του λογικού και του εφικτού – για να μην πω του επιβεβλημένου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν σήμερα υπουργοί που σωρεύουν γκάφες, όπως και άλλοι οι οποίοι μπορεί μεν να μη βλάπτουν, αλλά δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί εκεί όπου χρειάζονται αποτελέσματα.

Ισως ακόμη χειρότερα, υπάρχει περίπτωση υφυπουργού (δεν μου επιτρέπεται να πω όνομα…) που αντιπολιτεύεται κανονικά την κυβερνητική πολιτική την οποία υπηρετεί ο υπουργός του! Θέλω να πω, με όλα αυτά παραπάνω, ότι οι στοχευμένες αλλαγές είναι απαραίτητες στην κυβέρνηση, εφόσον το ζητούμενο είναι η αποδοτικότητά της σε έργο. Εξάλλου, ένας χρόνος δεν συμπληρώνεται από τον σχηματισμό της; Τι παράπονο μπορεί να έχει κάποιος όταν του έχει δοθεί ένας ολόκληρος χρόνος να αποδείξει τη χρησιμότητά του;

Εντούτοις, η κατηγορηματική διάψευση του Πέτσα με πέντε λέξεις («δεν υφίσταται κανένα θέμα ανασχηματισμού») δεν είναι απαραιτήτως αντιφατική με την αναγγελία του Γεραπετρίτη. Μη σας πω κιόλας ότι είναι συμπληρωματική: αρκεί να προσθέσεις μια έκτη λέξη, την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε: «τώρα».

Ωστόσο, πιστεύω ότι την εννοούσε, αλλά την παρέλειψε χάριν λακωνικότητος και ως ευκόλως εννοούμενη. Το υποστηρίζω με τόση βεβαιότητα επειδή δεν μπορώ να υποθέσω ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει, νομίζει ή φαντάζεται ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ανασχηματισμός της κυβέρνησης! Κάτι τέτοιο θα ήταν τελείως κουτό από πλευράς ενός τόσο έξυπνου ανθρώπου.

Αυτό που κατάλαβε ο πρωθυπουργός από τη διαχείριση των πρόσφατων κρίσεων και την ανταπόκριση της κοινής γνώμης είναι ότι η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησής του μετρά πολύ περισσότερο για τον κόσμο από τις εσωτερικές ισορροπίες της κυβέρνησης. Αυτός θα είναι, λοιπόν, ο γνώμονας του διορθωτικού ανασχηματισμού, που θα έλθει κάποια στιγμή μετά την 1η Ιουλίου. Λίγο μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία; Πολύ μετά; Κανείς δεν ξέρει, πλην ελαχίστων στενών συνεργατών του Κυριάκου – που ανάμεσά τους είναι ο Γεραπετρίτης, για να μην ξεχνιόμαστε.

Επομένως, η αντιφατικότητα των δύο θέσεων είναι φαινομενική. Γεραπετρίτης και Πέτσας λειτουργούν όπως το καρότο και το μαστίγιο – χωρίς να ξέρω, ομολογουμένως, ποιον ρόλο ακριβώς θα ανέθετα στον καθένα τους. Πάντως, οι θέσεις τους  ανοίγουν μια συζήτηση που είναι λογικό να εμπνέει στα μέλη της κυβέρνησης εξίσου τον φόβο της αποπομπής όσο και την ελπίδα της παραμονής. Υπό την έννοια αυτή, λοιπόν, το φάσμα του ανασχηματισμού λειτουργεί ως κίνητρο αποδοτικότητας.

Εδώ υπάρχει, βέβαια, ο αντίλογος ότι ο επικρεμάμενος φόβος μπορεί να οδηγήσει μια κυβέρνηση στην εντελώς αντίθετη από την επιδιωκόμενη κατεύθυνση, δηλαδή στην παραλυσία: αυτό που με τόση γραφικότητα εκφράζει η διατύπωση «να κατεβάσουν τα μολύβια». Ετσι είναι, αλλά όχι για αυτή την κυβέρνηση.

Ο φόβος λειτουργεί παραλυτικά σε κυβερνήσεις αδύναμες· αυτή, αντιθέτως, επιβραβεύεται από τον κόσμο με ποσοστά δημοτικότητας εντυπωσιακά. Οσο η δυναμική και η δημοτικότητα της κυβέρνησης παραμένουν ψηλά, κάθε φιλόδοξος πολιτικός (δηλαδή όλοι) θέλει να είναι μέσα στην κυβέρνηση και όχι έξω. Συνεπώς, ο φόβος –και ιδίως όταν σερβίρεται με τη μειλιχιότητα του Γεραπετρίτη– κινητοποιεί.

Κάτι άλλο που τη διαφοροποιεί από τον κανόνα είναι ότι, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, αυτή η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει σοβαρή αντιπολίτευση. Για την ακρίβεια, η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει την εντύπωση ότι απλώς φέρει εις πέρας έναν ρόλο μόνο, επειδή είναι υποχρεωμένη να το κάνει. Μόλις την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, στην ώρα του πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης εξευτέλισε τον Τσίπρα για την άγνοιά του στα βασικά οικονομικά στοιχεία. Η αντιπολίτευση είναι στην πραγματικότητα αρωγός της κυβέρνησης.

Αν ισχύει ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι και ερμηνεύω τη συζήτηση περί ανασχηματισμού και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετεί, τότε ο Κυριάκος είναι πραγματικά σκληρό αφεντικό. Αλλά αυτό ήταν γνωστό, διότι κατ’ αρχάς έτσι είναι πρώτα με τον εαυτό του. Οπότε θα όφειλαν να το γνωρίζουν όσοι δέχθηκαν την τιμή της υπουργοποίησης…

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.


ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗgkat_13_1606_page_1_image_0002


 • Σκίτσο του Δημήτρη Χαντζόπουλου (16.06.20)

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

 • Οχι προσχηματικές συγκρούσεις

Δυστυχώς στην χώρα μας έχουμε κοντή και επιλεκτική μνήμη, και περιορισμένη όραση στην πολιτική.

Μαγκριώτης Γιάννης
Οχι προσχηματικές συγκρούσεις | tovima.gr

Δυστυχώς στην χώρα μας έχουμε κοντή και επιλεκτική μνήμη, και περιορισμένη όραση στην πολιτική. Ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, ο θυμός και η απογοήτευση μεγέθυνε το πρόβλημα, γέννησε ακόμη και το νεοναζιστικό μόρφωμα, την Χρυσή Αυγή.

 • Αυτό το πρόβλημα αξιοποίησαν και αξιοποιούν αυτοί που δημιούργησαν το «Κίνημα των αγανακτισμένων», άλλοι με τα Ζάππεια και άλλοι με το σκίσιμο των μνημονίων, κέρδισαν την εξουσία και παρέτειναν την κρίση.

Στην τελευταία συζήτηση στην Βουλή, που τα ΜΜΕ την ονομάζουν «μετωπική σύγκρουση», η κάθε πλευρά χρησιμοποίησε τα στοιχεία που την συμφέρουν και τα σύγκρινε με αυτά που την συμφέρουν.

Ήταν αστεία η σύγκριση της ύφεσης από τον κ. Τσίπρα της περιόδου 2010-2014, που είχαμε τα πολλά δημοσιονομικά μέτρα, με την περίοδο 2016-2019. Έκρυψε το δεύτερο εξάμηνο του 2014 που έχουμε μικρή ανάπτυξη, πήδηξε την ύφεση που αυτός δημιούργησε το 2015-2016, για να αποδείξει ότι αυτός έφερε την ανάπτυξη.

 • Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του, έκρυψε την μείωση της ανάπτυξης σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού κατά 1,8% του ΑΕΠ στο τελευταίο τρίμηνο του 2019, μιλώντας για ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ, ξεχνώντας σκοπίμως ότι το 1% έπρεπε να ήταν 2,8% του ΑΕΠ.

Στο θέμα της ύφεσης λόγω κορονοιού, η σύγκριση που έκανε με τον μέσο όρο της ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2020 δεν έχει νόημα, γιατί στις άλλες χώρες της ευρωζώνης και ειδικά στη Ιταλία, ο κορονοιός άρχισε να επηρεάζει την οικονομία από τα μέσα Φλεβάρη, ενώ εμάς από τα μέσα Μάρτη. Σημασία έχει το βάθος της ύφεσης στο τέλος του χρόνου και φυσικά η προέκταση της στο 2021 και το 2022.

 • Την μεγαλύτερη ύφεση φέτος θα την έχουν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες, αυτές θα έχουν και την πιο μεγάλη ανάκαμψη την επόμενη χρονιά, όπως το περιγράφει και στις τελευταίες εκτιμήσεις της η Κομισιόν, γιατί χάνουν ΑΕΠ από την παραγωγή, την κατανάλωση, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές, ενώ εμείς κυρίως από την κατανάλωση, λόγω των χρόνιων παθογενειών της οικονομίας μας.

Γι’ αυτό η Ιταλία έχει την μεγαλύτερη ύφεση -6,5% στο πρώτο τρίμηνο και εμείς την μικρότερη 0,9%. Το Καλοκαίρι θα κάνει την μεγάλη βουτιά η ύφεση στη Ελλάδα, λόγω της συρρίκνωσης της βασικής εξωστρεφούς δραστηριότητάς μας, του τουρισμού, και μπορεί να φθάσει στο δεύτερο τρίμηνο στο 12%.

 • Αντί κυβέρνηση και κόμματα να συζητήσουν ένα σοβαρό σχέδιο και τα εργαλεία με τα οποία θα αξιοποιήσουν τους πολλούς πόρους που μας δίνει η ΕΕ, όπως ομολογούν όλοι, συγκρούονται χρησιμοποιώντας αριθμητικές αλχημείες, ενώ η χώρα κινδυνεύει και πάλι να βρεθεί στα βράχια.