Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Τετάρτη 17.3.2021)

 • 68 αρχαία Μακεδονικά, ασημένια νομίσματα, ανακαλύφθηκαν σε Ρουμανικό χωριό. Χρονολογούνται το 158-150 π.Χ. και Φέρουν ελληνική (και όχι “μακεδονική”) επιγραφή «ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΠΡΩΤΗΣ». Αν μπορεί να τα διαβάσει Σκοπιανός, του τα χαρίζουμε…
Εικόνα

Εικόνα


Βελουχιώτη ή επενδύσεις;

 • Η Ελλάδα είναι μια χώρα χρεοκοπημένη και με ένα brand name το οποίο δυσφημίστηκε παγκοσμίως όσο λίγα. Σε τι μπορεί να ελπίζει για να βγει στο ξέφωτο; Σε νέες επενδύσεις και χαμηλά επιτόκια δανεισμού, στα ομόλογα τόσο της Ελληνικής Δημοκρατίας όσο και των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τα τελευταία χρόνια, και παρά τη λαίλαπα της πανδημίας, η χώρα τα πήγε καλά και στα δύο. Οι αγορές, για τις οποίες μάθαμε με πολύ επώδυνο τρόπο ότι δύσκολα χορεύουν στον ρυθμό του ζουρνά…, πείστηκαν ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Μεγάλες διεθνείς εταιρείες άρχισαν πάλι να κοιτούν τη χώρα μας σαν ευκαιρία, για ακίνητα ή άλλες επενδύσεις.

 • Μερικές από αυτές είχαν ενδιαφερθεί πολύ για την Ελλάδα το 2014, όμως τρόμαξαν από την πολιτική αβεβαιότητα και όσα ακολούθησαν το πρώτο καταραμένο εξάμηνο του 2015. Επανήλθαν διότι είδαν έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που είχαν ένα μεταρρυθμιστικό αφήγημα και πίστευαν στην επιχειρηματικότητα και στην προσέλκυση επενδύσεων.

Οι αγορές και οι μεγάλες επιχειρήσεις μετρούν ένα βασικό πράγμα πριν πάρουν αποφάσεις: το ρίσκο. Τα τελευταία δέκα χρόνια, υπήρξαν πολλές περιπτώσεις όπου CEO ξένων εταιρειών ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Οταν όμως έφτανε το θέμα στα διοικητικά συμβούλια ή στην αρμόδια επιτροπή, η ιδέα πνιγόταν. Αλλος έλεγε «μα δεν έχετε δει τι γίνεται στους δρόμους της Αθήνας κάθε μέρα;»· άλλος πως «δεν είναι χώρα να την εμπιστευθείς.

 • Κάθε κυβέρνηση που έρχεται αλλάζει τους νόμους και τη φορολογία. Και αποκλείεται να βγάλεις άκρη με τη Δικαιοσύνη εάν δεν περάσουν δέκα χρόνια». Κάποιοι αγνόησαν την κινδυνολογία και επένδυσαν. Γιατί οι τιμές ήταν φθηνές, αλλά και γιατί πίστεψαν ότι η χώρα πέρασε την κρίση του ακραίου λαϊκισμού πρώτη παγκοσμίως και θα βγει πρώτη από αυτήν.

Για να είμαστε ωμά ειλικρινείς, βοήθησε το γεγονός πως ο κ. Τσίπρας στη μνημονιακή μεταμόρφωσή του διασφάλισε την υλοποίηση επενδύσεων που έμοιαζαν μετέωρες με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Και πούλησε καλά την εικόνα του «άτακτου» ηγέτη που ήταν έτοιμος να μιλήσει business.

 • Τώρα τα επιτόκια εξαρτώνται προφανώς από το διεθνές περιβάλλον, τον πιθανό πληθωρισμό και άλλους παράγοντες. Εξαρτώνται όμως και από το επίπεδο του ρίσκου της χώρας. Σήμερα είναι χαμηλά, γιατί οι αγορές βλέπουν πολιτική σταθερότητα, έναν πρωθυπουργό που εμπιστεύονται και γιατί, βέβαια, η ΕΚΤ βοηθάει να μείνουν χαμηλά.

Αν όμως η Αθήνα αρχίσει να καίγεται συχνά και η χώρα μπει σε μια περίοδο ανεξέλεγκτης έντασης, η εικόνα θα αλλάξει άρδην. «Αντε πάλι τα ίδια», θα λένε οι καχύποπτοι. Αφήνω τον παράγοντα Τουρκία στην άκρη.

 • Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στην εξίσωση του ρίσκου μπαίνει η ποιότητα όχι μόνον της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης. Ενας καλός πρωθυπουργός κάνει τη διαφορά.

Ωστόσο, αλλιώς βλέπουν αγορές και επενδυτές μια χώρα στην οποία η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία φέρνει αλλαγές αλλά δεν διαλύει τα πάντα και αλλιώς μια χώρα όπου η αντιπολίτευση φεύγει από τις ράγες της λογικής.

 • Ολα αυτά μοιάζουν γραφικά ίσως την ώρα του επίμονα επαναλαμβανόμενου μεγάλου πάθους, την ώρα όπου τσακωνόμαστε για τον Βελουχιώτη και διάφορα άλλα, που καμία σχέση δεν έχουν με το μέλλον. Μόνο με το παρελθόν.

Ο ρεαλισμός και η σύνεση, άλλωστε, είναι είδη σε μεγάλη έλλειψη σε αυτόν τον τόπο, ειδικά όταν τα έχουμε ανάγκη. Εχουμε όμως ευθύνη, όλοι. Αν χάσουμε την ευκαιρία να βρούμε μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη, θα μείνουμε μίζεροι, φτωχοί, οργισμένοι, να τρώμε τις σάρκες μας, με μια Ευρώπη να μας κοιτάει με οίκτο και μια Τουρκία με… όρεξη.


skitso-toy-ilia-makri-16-03-210


Πρετεντέρης

@ta_nea

όσο ο Τσίπρας χρεώνεται την κοινωνική αναταραχή, όσο ο Τσιπρας θυμίζει Τσίπρα, αρκεί στον Μητσοτακη να τον δείχνει στην κοινωνική πλειοψηφία. Είναι το παιχνίδι της δημοκρατίας. Χρειάζεσαι αντίπαλο, όχι Συνήγορο του Πολίτη #εμπιστευτικά

Εικόνα

 • ΜΠ.Π: Επέκρινα δημοσίως την άποψη Κυμπουρόπουλου για τις αμβλώσεις. Εδώ, απλώς προσπαθώ να μην βγάλω το στομάχι μου.
Εικόνα


 • Γ.Κ: Ο μοναδικός ήρωας του 1821 που έχουμε κανονική φωτογραφία, Κωνσταντίνος Κανάρης γύρω στα 1877.
Εικόνα
 • Π.Π: Αν η Αυγή έβγαινε το 1821
Εικόνα


***
Τ.Τ: Αυτές είναι οι αμαρτίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή που αντί τότε να τους χαρακτηρίσει εγκληματική οργάνωση με τόσες σφαγές που έκαναν εναντίον των Ελλήνων τους έβαλε στην Βουλή σάν Δημοκρατικό κόμμα.

Εικόνα


Suwaidi@AzizSuwaydi

 • Safety in Greece As a tourist destination, Greece is a vibrant country. With stores that are open late and people frequently populate the streets, safety is prioritized. Most importantly, almost everyone speaks English, so it’s easy to interact with the locals and find your way
Εικόνα

***

N.Λ: Παριστάνουν πως είναι ΚΑΙ παιδιά του Αντρέα ΚΑΙ παιδιά του Κύρκου ΚΑΙ παιδιά του Βελουχιώτη ΚΑΙ ξαδέρφια του Κουφοντίνα, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια παρέα οπορτουνιστών που ψάχνουν την χαμένη τους καρέκλα..
 
***
Α.Ρ: Εκεί στην Ευρωβουλή, αφού τα έχουν λύσει όλα, ψηφίζουν για το αν έχουν οι γυναίκες δικαίωμα αυτοδιάθεσης. Τι είναι επόμενο στη λίστα; Το δικαίωμα ψήφου; Η θανατική ποινή; Η επαναφορά της δουλείας; Περιμένουμε με αγωνία.

****

Η κρίση έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκαλώντας μαζική απώλεια θέσεων εργασίας και άλλα οικονομικά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, κάτι λιγότερο αισθητό αλλά πολύ σοβαρό είναι και η διογκωμένη ισχύς των κυρίαρχων ομίλων, διότι εμφανίζονται ακόμη δυνατότεροι, εφόσον εξαλείφονται οι μικρότεροι αντίπαλοι.

 • Γνωρίζουμε από την εμπειρία μας και την έρευνα του ΔΝΤ ότι η υπερβολική συγκέντρωση δύναμης στα χέρια λίγων μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη, καταπνίγοντας την καινοτομία και συγκρατώντας τις επενδύσεις.

Μία τέτοια έκβαση θα υπονόμευε τη μεταπανδημική ανάκαμψη, εμποδίζοντας την άνοδο πολλών αναδυόμενων εταιρειών ακριβώς εκείνη την εποχή που είναι απολύτως απαραίτητος ο δυναμισμός τους. Η θέσπιση ίσων όρων ανταγωνισμού είναι πλέον σημαντικότερη από ποτέ.

Και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να το επιτύχουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από τη ζυθοποιία και τα νοσοκομεία έως την ψηφιοποίηση. Νέα έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι οι βασικοί δείκτες της ισχύος της αγοράς σημειώνουν άνοδο, όπως η αύξηση των τιμών έναντι του οριακού κόστους ή η συγκέντρωση των εσόδων μεταξύ των τεσσάρων μεγαλύτερων ομίλων σε έναν κλάδο.

Η άνοδος της ισχύος αυτής λόγω πανδημίας σε πολλούς επιμέρους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει μια τάση, που ξεκίνησε προ 40 ετών. Επί παραδείγματι, οι αυξήσεις τιμών παγκοσμίως ξεπέρασαν κατά μέσον όρο το 30% στις εισηγμένες εταιρείες των προηγμένων οικονομιών από το 1980.

 • Και τα τελευταία 20 χρόνια οι αυξήσεις τιμών στον ψηφιακό τομέα ήταν διπλάσιες από τις αντίστοιχες σε ολόκληρη την οικονομία. Ενας παράγοντας που συμβάλλει σε αυτές τις τάσεις είναι η διόγκωση των συγχωνεύσεων και εξαγορών ιδίως από κυρίαρχους παίκτες, διότι ενώ οδηγούν σε εξοικονόμηση κόστους και καλύτερα προϊόντα, μπορεί επίσης να αποδυναμώσουν την καινοτομία και να διευκολύνουν μια εταιρεία να χρεώνει υψηλότερες τιμές.

Λοιπόν, τι μπορούν να κάνουν οι κυβερνήσεις; Πρώτον, οι αρχές ανταγωνισμού πρέπει να είναι όλο και πιο προσεκτικές όταν εξετάζουν μια συγχώνευση, καλύπτοντας όλες τις περιπτώσεις, όπως και τις εξαγορές μικρών παικτών που ενδέχεται να αναπτυχθούν για να ανταγωνιστούν κυρίαρχες εταιρείες.

 • Δεύτερον, θα πρέπει πιο ενεργά να απαγορεύουν την κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης και να χρησιμοποιούν ευρύτερα τις έρευνες αγοράς, προκειμένου να αποκαλύπτουν επιβλαβείς πρακτικές χωρίς παράβαση νόμου.

Τρίτον, οι Αρχές θα πρέπει να έχουν εξουσίες τέτοιες ώστε να συμβαδίζουν με την ψηφιακή οικονομία, όπου η ενίσχυση των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης πολλαπλασιάζει το πλεονέκτημα των κορυφαίων ομίλων, και, τέλος, θα πρέπει να έχουν και περισσότερους πόρους για τη διεκπεραίωση του έργου τους.

* Η κ. Kristalina Georgieva είναι γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

 • Managing Director of the International Monetary Fund
 • Description
Kristalina Ivanova Georgieva-Kinova is a Bulgarian economist serving as chair and managing director of the International Monetary Fund since 2019. Wikipedia
Born: August 13, 1953 (age 67 years), Sofia, Bulgaria
Nationality: Bulgarian
Spouse: Kino Kinov
Party: GERB
Education: Harvard Business School (1998), MORE
Children: Desislava Kinova

Εικόνα

***

Γ.ΚΑΙΣ: Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Alfred Eisenstaedt on V-J day, September 2, 1945 . Σίγουρα από τις πιο γνωστές και αγαπητές φωτογραφίες όλων των εποχών. Σήμερα θα ήταν σεξουαλική παρενόχληση.

 • Εικόνα

ΜΠ.Π: Αναχρονιστική κι εκτός του φιλελεύθερου πεδίου η δήλωση Κυμπουρόπουλου για τις αμβλώσεις. Συμπέρασμα: Ψηφίζουμε με το μυαλό. Όχι με το συναίσθημα ή με τηλεοπτικά κριτήρια.

 • ΒΑΣ.ΣΟΥΛ: Η ιστορία με τα κρούσματα κάθε μέρα μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον τύπο που σκότωσε τους γονείς του και στο δικαστήριο ζήτησε επιείκεια γιατί ήταν ορφανός. Κάνουν όλοι ότι γουστάρουν και μετά απορούν γιατί τα μέτρα δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα.

Εικόνα

 • Η συνεισφορά του συνόλου της αντιπολίτευσης στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Θα το θυμόμαστε.
Εικόνα