Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Πέμπτη, 15 Oκτωβρίου 2020)

Ρήξη με τη Δύση 

Για να καταλάβουμε την Τουρκία σήμερα, πρέπει να μπούμε στο μυαλό του Ερντογάν. Πράγμα όχι εύκολο. Ενα, όμως, είναι βέβαιο. Ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί ότι ο κόσμος αλλάζει ραγδαία, ότι η Ευρώπη είναι ένας ανίσχυρος γίγαντας και η Αμερική ένας ανερμάτιστος γίγαντας που βολοδέρνει. Βλέπει τον εαυτό του σαν έναν σχεδόν ισόβιο ηγέτη, που θα έπρεπε να μιλάει στο ίδιο επίπεδο με τον Τραμπ και τη Μέρκελ.

 • Και ίσως να μην καταλαβαίνει γιατί πρέπει να συνομιλεί με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους που, όπως συχνά λέει ο ίδιος, αλλάζουν πολύ γρήγορα για να θυμάται το όνομά τους. Δεν καταλαβαίνει γιατί οι Ευρωπαίοι επιλέγουν, έστω και εξαιρετικά συγκρατημένα, να στηρίξουν Ελλάδα και Κύπρο. Ούτε μπορεί να εξηγήσει γιατί ο Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα, και μάλιστα την Κρήτη, σε μια ευαίσθητη περίοδο.

Ισως, λοιπόν, ο Ερντογάν να προχωράει, τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, στην πλήρη ρήξη ή χειραφέτηση από τη Δύση. Είναι νωρίς για να μάθουμε αν το άνοιγμα των Βαρωσίων ή οι νέες έρευνες του «Ορούτς Ρέις» ήταν προσχεδιασμένα από καιρό ή αποφάσεις που ελήφθησαν υπό την πίεση «γερακιών» τις τελευταίες ημέρες. Λίγη σημασία όμως έχει.

 • Αυτές οι κινήσεις δεν έχουν στόχο μόνο την Ελλάδα ή την Κύπρο. Δίνουν ένα μήνυμα στη Δύση, το οποίο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που προχωρήσει σε ένα σόου ενεργοποίησης των S-400.

Η χρονική στιγμή που επέλεξε να κλιμακώσει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι τυχαία. Το έκανε λίγο πριν από τις αμερικανικές εκλογές, γνωρίζοντας πως ο Τραμπ είναι απορροφημένος στην εκστρατεία του και ο αμερικανικός κρατικός μηχανισμός παραλυμένος.

 • Το καλό, όπως ήλθαν τα πράγματα, είναι πως όλοι –και οι πιο άπιστοι– τώρα ξέρουν πού το πάει η Τουρκία. Το κακό είναι ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες. Γιατί, εάν δεν βρεθεί κάποια μαγική φόρμουλα, δύο είναι τα σενάρια: η στρατιωτική εμπλοκή ή η διαπραγμάτευση με βάση τη διευρυμένη ατζέντα της Αγκυρας. Πράγμα ανέφικτο, για εθνικούς και πολιτικούς λόγους.

Ο εφιάλτης του lockdown επιστρέφει στην Ευρώπη- Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 μ.μ. έως τις 6 π.μ. στο Παρίσι και άλλες οκτώ πόλεις ανακοίνωσεο Εμανουέλ Μακρόν. Σχέδιο για δεκαπενθήμερο lockdown στα πανεπιστήμια της Αγγλίας.


Θετικός στον κορωνοϊό είχε διαγνωστεί και ο 14χρονος γιος των Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ, Μπάρον, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει συμπτώματα, όπως αποκάλυψε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την κ. Τραμπ, ο Μπάρον πλέον δεν νοσεί από κορωνοϊό.

 • Φωτ. ΑΡ

«Ευτυχώς, είναι δυνατός έφηβος και δεν παρουσίασε συμπτώματα», δήλωσε η Μελάνια Τραμπ. Όπως είπε, το τελευταίο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε ο Μπάρον ήταν αρνητικό.


Οι κυβερνήσεις πρέπει να εξετάσουν μια προοδευτική αύξηση των φόρων στους πλουσιότερους και σε όσους έχουν πληγεί λιγότερο από την κρίση, ώστε να αντεπεξέλθουν στις δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και του οικονομικού της αντικτύπου. Αυτή είναι η σύσταση του ΔΝΤ προς τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο που έχουν αναγκαστεί να αυξήσουν τον δανεισμό τους και το χρέος τους.

 • Στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια οικονομία, το Ταμείο εμφανίζεται πιο αισιόδοξο από τον Ιούνιο σε ό,τι αφορά το βάθος της παγκόσμιας ύφεσης. Το ταμείο καλεί τις κυβερνήσεις να προτιμήσουν επενδύσεις που θα αυξήσουν την παραγωγικότητα, τη συμμετοχή όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στην ανάπτυξη, τη στροφή στην πράσινη οικονομία και τις χρήσιμες υποδομές αλλά και στην προστασία των πλέον ευάλωτων τμημάτων του πληθυσμού.

Τονίζει, ακόμη, πως θα πρέπει να εξετάσουν μια μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες καταβάλλουν τους φόρους που αναλογούν στην κερδοφορία τους.


Πώς θα αντέξουμε το Μεγάλο Κλείδωμα

 • Με τους Ρεπουμπλικανούς και τους Δημοκρατικούς να συνεχίζουν τις αντεγκλήσεις για την αποτυχία να συμφωνήσουν σε ένα ακόμη πακέτο στήριξης της οικονομίας και την αμερικανική οικονομία να οδεύει στον αυτόματο προς τις εκλογές και μια αβέβαιη περίοδο μετάβασης ώς τα τέλη του έτους, το ΔΝΤ υπογράμμισε τις επώδυνες οικονομικές επιπτώσεις για τον αποκλεισμό των πλέον αδύναμων από την ανάκαμψη και τον κίνδυνο της ακραίας φτώχειας που αυξάνεται σε όλον τον κόσμο. Οπως τόνισε, είναι σημαντικό να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής.

Στις ετήσιες προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 4,4% για την παγκόσμια οικονομία φέτος, λίγο υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του για 4,9%. Η ανησυχία, ωστόσο, παραμένει για τους πιο ευάλωτους και τις αναδυόμενες οικονομίες. Η επικεφαλής οικονομολόγος του διεθνούς οργανισμού, Τζίτα Γκόμπιναθ, προειδοποίησε πως οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και προέβλεψε ότι σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα θα βρεθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς ακραίας φτώχειας φέτος.

 • Ιδιαίτερα η απασχόληση παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία, και ανησυχεί ιδιαιτέρως το ΔΝΤ. Οπως σημείωσε η κυρία Γκόμπιναθ, η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο συγκεντρωτική, με τους εργαζομένους χαμηλού εισοδήματος, τη νεολαία και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Αν και προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας το επόμενο έτος, ο διεθνής οργανισμός προειδοποιεί ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι ιδιαιτέρως αργή και δύσκολη.

Η ινδικής καταγωγής οικονομολόγος είχε χαρακτηρίσει την ύφεση του 2020 ως το Μεγάλο Κλείδωμα και όπως γίνεται σαφές δεν έχουν όλες οι οικονομίες τα ίδια περιθώρια, ή ακόμη και την ίδια προτεραιότητα, να προστατέψουν τους αδύναμους κατά τη διάρκειά του. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρο: προτείνει, αφενός, ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας για να προστατευθούν οι πλέον ευάλωτοι και, αφετέρου, επενδύσεις σε υγεία, ψηφιακή υποδομή, πράσινες υποδομές και εκπαίδευση, ώστε να συμβάλουν σε βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Λόγω του εκλογικού κύκλου, αλλά και των έντονων πολιτικών διαφορών των δύο υποψηφίων, οι ΗΠΑ θα χρειαστούν λίγο χρόνο ακόμη μέχρι να καταλήξουν στο είδος των μέτρων που θα προωθήσουν.

Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει ήδη αποφασίσει πολύ φιλόδοξα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση, επίσης θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να τα συγκεκριμενοποιήσει και διαθέσει στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας.

 • Εως τότε, η ευθύνη πέφτει στις κυβερνήσεις να συντηρήσουν την οικονομία, την ώρα που το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι ήδη σε εξέλιξη. Με ύφεση που το ΔΝΤ προβλέπει στο 9,5% και ανάκαμψη στο 4,1% το επόμενο έτος, η ελληνική οικονομία ιδιαίτερα αναμένεται να δεχθεί ένα από τα μεγαλύτερα χτυπήματα στην Ευρωζώνη, με την ανεργία να προβλέπεται στο 19,9% φέτος και το 18,3% το επόμενο έτος.

Εξερχόμενη από μεγάλη οικονομική κρίση που άφησε τα σημάδια της σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας, η ελληνική οικονομία πρέπει να αξιοποιήσει την ευκαιρία της ευρωπαϊκής στήριξης για να γίνει όχι μόνον πιο πράσινη και πιο έξυπνη, αλλά και πιο δίκαιη, χωρίς αποκλεισμούς. Στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, αυτή είναι ίσως η κυρίαρχη πρόκληση και για την ελληνική κυβέρνηση, και επί αυτού του αποτελέσματος θα κριθεί στο τέλος της θητείας της.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow στο Altantic Council.Πρετεντέρης@ta_nea: Δηλαδή ο Σαμαράς δεν άφηνε τον Ρουπακιώτη και τη ΔΗΜΑΡ να πιάσουν την Χρυσή Αυγή αλλά εκείνοι εξοργίστηκαν κι έφυγαν από την κυβέρνηση επειδή ο Σαμαράς έκλεισε την ΕΡΤ και δεν μπορούσαν να βλέπουν «Κυριακή στο χωριό»; #εμπιστευτικά


Εικόνα


Αυτό που διάφοροι της ΝΔ τρελαίνονται με την επιλογή της Διαμαντοπούλου, όχι επειδή δεν πληροί απολύτως τις προδιαγραφές, αλλά επειδή δεν ήταν ΝΔ, ας το κοιτάξουν. Το πράγμα δεν δουλεύει έτσι το 2020. Και ευτυχώς.


Εργαζόμενοι της Pitsos ποδοπατούν τις αφίσες της εταιρίας κατά τη διάρκεια απεργίας την δεκαετία του ’70. Τον Δεκέμβριο του 1975 η απεργία κράτησε 40 μέρες και οδήγησε στην πτώχευση της εταιρίας. Η πτωχευμένη Pitsos εξαγοράσθηκε το 1977 από την Bosch-Siemens.
 • ..

  Εικόνα

  Τι ευκαιρία χάσαμε να έχουμε ζωή χαρισάμενη!

Εικόνα


Μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα (και χρόνια) μακριά από εμάς…

 • Εικόνα

 • Η εικόνα δεν είναι ούτε προσβλητική, ούτε πρόστυχη. Είναι μια ωραία γυναίκα, που κατέχει ανώτατο αξίωμα και παρά το γεγονός ότι ζούμε στο 2020, αυτό ενοχλεί. Κατά τα αλλά θέλουμε να εκσυγχρονιστούμε και το παίζουμε και παγκόσμιοι πολίτες.

  Παράθεση Tweet
  Με βαθύ ντεκολτέ και χωρίς σουτιέν, η Φινλανδή πρωθυπουργός προκαλεί σάλο -Κύμα υποστήριξης στα social media [εικόνες] iefimerida.gr/kosmos

  Μία ευφυής Συριζαΐα κατατροπώνει την Αννα Διαμαντοπούλου, εκτιμώντας ότι ο Κυριάκος την διόρισε εισπράκτορα σε λεωφορείο. Αριστερά της επιστημοσύνης και της διανόησης….

Εικόνα


ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ. Τον Δεκέμβριο του 1975 κηρύχθηκε απεργία στην ΠΙΤΣΟΣ που διήρκεσε 40 ημέρες. Μετά από 2 χρόνια την πτωχευμένη εταιρεία την αγόρασαν Γερμανοί. Το 2008 η εταιρεία θα έκανε επενδύσεις με 600 θέσεις εργασίας, αντέδρασε ο δήμος Ελευσίνας και τέλος Αξιοι της τύχης μας.


Σοκάρονται τα τρολάκια της ανθρωποφαγίας, που η ΕΣΗΕΑ είπε το αυτονόητο: Ότι δουλειά των δημοσιογράφων δεν είναι να την πέφτουν και να στοχοποιούν συναδέλφους, επειδή δεν τους αρέσουν πολιτικά. Ακόμα κι αν υπέπεσαν σε ατόπημα. Το κοινό κρίνει, δεν είναι είδηση ο δημοσιογράφος.

Η πρώτη ποδοπατά αφίσες της Πίτσος και χαίρεται για την κατάρρευση της εταιρείας, εξαιτίας της 40μερης απεργίας τον Δεκ1975. Η δεύτερη ποδοπατά και χορεύει πάνω σε μάσκες, εν μέσω πανδημίας. —> Βρείτε τι ψηφίζουν.
..

Εικόνα

Εικόνα


Επί ΣΥΡΙΖΑ οι περισσότεροι από τους κυβερνώντες πιστευαν πως όλοι οι άξιοι και οι ικανοί για αξιώματα βρίσκονται στο δικό τους κόμμα. Κι επί Ν.Δ. πολλοί πιστεύουν πως άξιοι και ικανοί είναι μόνο οι Νεοδημοκράτες. Κι είναι οι ίδιοι που κατήγγειλλαν τότε τον ΣΥΡΙΖΑ για κομματισμό.


Τα όμορφα αριστερά αφηγήματα, όμορφα καίγονται. 0,2% η διασπορά του covid στο σύνολο των σχολείων και 0,24% στο σύνολο των σχολικών τμημάτων.Οι 27μαθητές ανα ταξη, ουδέν προσέφεραν στην διαδοση της πανδημίας.Σε αντιθεση με “αντιστασιακούς”σε πορείες, πλατειες, πανηγύρια, γαμους


Όποτε γίνεται συζήτηση για digital nomads και πώς θα έρθουν καταρτισμένα σαΐνια απ’όλη τη Γης να δουλέψουν στα όμορφα νησιά μας και στις παραλίες, ας σκεφτόμαστε και μια κρίσιμη, απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό.
Παράθεση Tweet
Birk Jernström@birk
Q: ”Why is does little Sweden have so many unicorn startups?” I’m on a remote, isolated, Island right now.
 • Εικόνα