Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021)

 • Ελληνικό #MeToo : οι πολλαπλοί μηχανισμοί της συγκάλυψης

Είναι σημαντικό ότι πλέον καταγγέλλονται οι περιπτώσεις κακοποίησης. Όμως, πρέπει να αναλογιστούμε και γιατί υπήρχε τόσο μεγάλη συγκάλυψη

Έχει γραφτεί κατ’ επανάληψη. Είναι σημαντικό ότι μέσα από αυτό που συνηθίσαμε να ονομάζουμε ελληνικό κίνημα #MeToo γίνεται ένα μεγάλο βήμα για να αναμετρηθούμε με το πρόβλημα της κακοποίησης σε όλες τις μορφές της.

Τα στόματα ανοίγουν, ο φόβος κάνει στην άκρη, αυτιά ανοιχτά και θεσμοί έτοιμοι να υποδεχτούν τις καταγγελίες υπάρχουν. Όμως, χρειάζεται κάποια στιγμή να αναρωτηθούμε γιατί μέχρι τώρα υπήρχε τέτοια σιωπή γύρω από αυτά τα θέματα. Προφανώς ρόλο έπαιξε ότι η κοινωνία σε προηγούμενες εποχές ήταν πολύ πιο σεξιστική και ανεκτική σε τέτοιες πρακτικές. Αυτό έκανε και το φόβο μεγαλύτερο καις σφάλιζε τα στόματα των θυμάτων.

Βοηθούσαν δυστυχώς και κακές νοοτροπίες που θεωρούσαν ότι ήταν πιο αρνητικός ο «θόρυβος» γύρω από ένα περιστατικό, παρά η ίδια η κακοποίηση, η βία, η προσβολή της αξιοπρέπειας του άλλου. Προβλήματα υπήρχαν και με το θεσμικό πλαίσιο και κυρίως με την ικανότητα των αρμόδιων θεσμών, από τους φορείς της εκπαίδευσης μέχρι τις διωκτικές αρχές, να υποδεχτούν τέτοιες καταγγελίες με τρόπο που να μη σημαίνει τελικά εκ νέου θυματοποίηση των ίδιων των θυμάτων.

 • Όμως, εάν μείνουμε σε όλα αυτά χάνουμε και μια σημαντική διάσταση σε όσα συζητάμε όλες αυτές τις μέρες: την ύπαρξη πολλαπλών μηχανισμών συγκάλυψης.

Γιατί για αρκετά από τα περιστατικά και τις συμπεριφορές που συζητάμε αυτές τις μέρες, αλλά και για όσα μπορεί να έρθουν στο προσκήνιο στο μέλλον, αλλά και κάποια που μπορεί να μην φτάσουν στη δημοσιότητα, πολλοί ήταν αυτοί που γνώριζαν. Γνώριζαν για περιστατικά, είχαν φτάσει στα αυτιά τους καταγγελίες, ήξεραν τα θύματα. Και είχαν θέσεις ευθύνης που θα τους επέτρεπαν να παρέμβουν. Για να εξασφαλίσουν ότι σε σχολεία, πανεπιστήμια, καλλιτεχνικούς οργανισμούς κ.λπ. δεν θα είχαν θέση οι κακοποιητές.

 • Μόνο που δεν έκαναν τίποτα. Ή, ακόμη χειρότερα, προσπάθησαν να συγκαλύψουν την υπόθεση.

Διάφοροι λόγοι μπορεί να συνετέλεσαν σε μια τέτοια επιλογή. Μπορεί να ήταν ότι – κάκιστα!– θεωρούσαν ότι σε ανθρώπους με «ταλέντο» κάποια πράγματα πρέπει «να συγχωρούνται». Μπορεί να ήταν ότι ήθελαν να κρύψουν τη δική τους ευθύνη. Μπορεί να ήταν ότι ο θύτης επικαλούνταν τη φιλία, την κοινή διαδρομή, την κοινή κομματική τοποθέτηση.

 • Όμως, το αποτέλεσμα ήταν ολέθριο. Γιατί όσο οι θύτες αισθάνονταν ατιμωρησία και πέπλο ασυλίας απλώς συνέχιζαν ακόμη περισσότερο την κακοποιητική δράση τους. Γιατί τα θύματα καταλάβαιναν ότι υπάρχει μηχανισμός συγκάλυψης και σιωπούσαν ακόμη περισσότερο.

Γιατί χωρίς επώνυμες καταγγελίες οι αρμόδιες διωκτικές αρχές θεωρούσαν ότι όλα «βαίνουν καλώς». Γιατί η κοινωνία εθιζόταν στο ότι σε συγκεκριμένους χώρους ορισμένες συμπεριφορές είναι «αναπόφευκτες» και το πρόβλημα (μαζί και το τραύμα) διαιωνιζόταν.

 • Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όμως, για να πιάσει τόπο το θάρρος των θυμάτων χρειάζεται να σπάσει και το απόστημα της συγκάλυψης, των μηχανισμών και των νοοτροπιών που οδηγούν σε αυτή. Και εκεί έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε ακόμη.

 • Ισχυρότατος νέος σεισμός ταρακούνησε τη Θεσσαλία

Ισχυρότατος νέος σεισμός ταρακούνησε τη Θεσσαλία

 • Ο νέος σεισμός, σύμφωνα με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, που χτύπησε την περιοχή Ελασσόνας-Τυρνάβου στις 20.38 ήταν περίπου ιδίου μεγέθους με την προηγούμενη ισχυρή σεισμική δόνηση των 6 Ρίχτερ που χτύπησε τη Θεσσαλία το προηγούμενο 24ωρο. Η νέα δόνηση επέτεινε τις ανησυχίες τόσο των σεισμολόγων όσο και των ειδικών στις κατασκευές ότι οι ζημιές αυτήν τη φορά μπορεί να είναι πολλές, αφού αυτή η σεισμική δόνηση είναι πιθανό να αποτελειώσει το καταστροφικό έργο του προηγούμενου σεισμού.

Όπως φαίνεται από τους υπολογισμούς των ειδικών, το ρήγμα του Τυρνάβου τερμάτισε ιστορικά την πρόκληση ισχυρών σεισμικών δονήσεων φτάνοντας για πρώτη φορά το όριο των 6 Ρίχτερ. Αυτό κατά τους σεισμολόγους σημαίνει πως για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, για μήνες, θα εκδηλώνεται συνεχής σεισμική δραστηριότητα και μάλιστα με ένταση. Οι σεισμολόγοι εφιστούν την προσοχή των Αρχών όσον αφορά τις δομές των δημόσιων κτηρίων, των σχολείων και των νοσοκομείων, δεδομένης πια της καταπόνησης του οπλισμού τους από τις συνεχείς δονήσεις.

«Πρόκειται για έναν νέο σεισμό περίπου ίσου μεγέθους με τον πρώτο», ανέφερε μιλώντας στο zougla.gr ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

«Εξετάζουμε με ακρίβεια και συγκρίνουμε τα μεγέθη. Το φαινόμενο των διπλών σεισμών σας υπενθυμίζω πως είχε παρατηρηθεί στην Κεφαλονιά το 2014 και είναι κάτι που το έχουμε ξαναδεί. Παρακολουθούμε το φαινόμενο από το Εθνικό Σεισμολογικό Δίκτυο σε 24ωρη βάση».

Η δόνηση, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ, έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, σε Καρδίτσα, Λάρισα, Τύρναβο, Ελασσόνα και στη Μαγνησία μεταξύ άλλων, ενώ υπάρχουν αναφορές και από κατοίκους της Αττικής πως ένιωσαν τον σεισμό.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Τι λέει ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς

Ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς επισήμανε ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Ο κ. Γκανάς ανέφερε τόνισε ότι ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλονιά.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Σπάνιο φαινόμενο στη Θεσσαλία – Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος

Για σπάνιο φαινόμενο στη Θεσσαλία κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε ανάρτησή του στο Facebook επισημαίνει ότι οι δύο μεγάλοι σεισμοί μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα, αλλά διαφορετικό τμήμα του. Τονίζει με έμφαση, επίσης, ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει ακόμα.

«Οι δύο μεγάλοι σεισμοί στη Θεσσαλία τελικά έχουν ίδιο μέγεθος, δηλαδή 6,3 σύμφωνα με τις τελικές μετρήσεις του Γερμανικού Γεωφυσικού Κέντρου, τα μεγέθη του οποίου εμπιστεύομαι. Επιπλέον οι δύο σεισμοί έχουν παρόμοιο μηχανισμό γένεσης, δηλαδή τρόπο μετακίνησης στο ρήγμα. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον προήλθαν από το ίδιο ρήγμα αλλά από διαφορετικά τμήματά του. Από το ανατολικό τμήμα ο πρώτος και από το δυτικό ο δεύτερος, ο οποίος έχει επίκεντρο στα βορειοδυτικά του πρώτου. Από αυτά τα δεδομένα προκύπτει ότι πιθανότατα έχουμε το φαινόμενο του σεισμικού ζεύγους, που είναι εξαιρετικά σπάνιο. Οι μετασεισμοί συνεχίζονται και θα συνεχιστούν. Συνεπώς, ο κίνδυνος δεν πέρασε» τονίζει.

Δείτε την ανάρτησή του

Σε ανακοίνωσή της, η Πυροσβεστική αναφέρει:

«Το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μέχρι στιγμής, δεν έχει δεχθεί κλήσεις για παροχές βοηθείας, ενώ οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή.

Παραμένουν σε επιφυλακή όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς και η 1η, 2η, 7η και 8η ΕΜΑΚ.

Λόγω των συνεχόμενων μετασεισμών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, παρακαλούμε τους συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών».

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

Χωρίς ρεύμα βρίσκονται τα χωριά Μαγούλα, Μεσοχώρι και Αμούρι του δήμου Ελασσόνας, καθώς προκλήθηκε βλάβη στο δίκτυο από τις νέες σεισμικές δονήσεις και τις πτώσεις χαλασμάτων από παλιά σπίτια που είχαν πληγεί από τον χθεσινό σεισμό. Υπάρχουν επίσης αναφορές για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στο Δαμάσι Τυρνάβου.

Αρκετοί κάτοικοι έχουν βγει στους δρόμους των χωριών και υπάρχει αναστάτωση για το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στα χωριά βρίσκεται κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου μεταφέρει κουβέρτες, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, για τους κατοίκους των περιοχών.

Έπεσαν βράχοι στα Μετέωρα

Οι πρώτες πληροφορίες των τοπικών ΜΜΕ αναφέρουν πτώσεις βράχων από τις κορυφές των Μετεώρων, ενώ υπάρχουν αναφορές για δύο κτήρια που κατέρρευσαν και για μία φωτιά που ξέσπασε σε κτίσμα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές σε σπίτια στα Μετέωρα. Ο Δήμαρχος Μετεώρων, κ. Θεόδωρος Αλέκος, συνιστά στους πολίτες ψυχραιμία και προσοχή για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο της Πυροσβεστικής με τον διοικητή της Πυροσβεστικής και αναζητούν αν υπάρχουν τραυματίες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποια σπίτια που ήταν μισογκρεμισμένα, γκρεμίστηκαν εντελώς.

Λάρισα: Έπεσε καμινάδα στη Χαραυγή

Πτώση καμινάδας σημειώθηκε στη Χαραυγή μετά τον ισχυρό σεισμό, χωρίς να προκαλέσει κάποιον τραυματισμό.

Δείτε φωτογραφίες:

Οι πρώτες στιγμές στη Λάρισα μετά από τη δόνηση

 • Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ. Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο κατέγραψε αρχικά τη δόνηση στα 6 Ρίχτερ και λίγα λεπτά μετά αναθεώρησε το μέγεθος στα 5,7 Ρίχτερ.

Οι μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου αναφέρουν το εστιακό βάθος της δόνησης στα 11,3 χλμ και το επίκεντρο στα 16 χλμ νότια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας.

Οι πρώτες πληροφορίες του zougla.gr από την ενημέρωση των Αρχών αναφέρουν πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους ή τραυματίες. Κάτοικος του Τυρνάβου επικοινώνησε με το zougla.gr και μετέφερε πως ο σεισμός ήταν έντονος και ταρακούνησε την περιοχή, προκαλώντας φόβο και ανησυχία στους πολίτες. Αργότερα, πολίτης από το κέντρο της Λάρισας επικοινώνησε με την ηλεκτρονική μας εφημερίδα για να εκφράσει την αγανάκτησή του για την έλλειψη ενημέρωσης και καθοδήγησης από τους αρμόδιους φορείς, με τον κόσμο να παραμένει σε εξωτερικούς χώρους, όπως είπε, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιες πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις του.

Στη Λάρισα οι πλατείες άρχισαν να γεμίζουν με ανθρώπους που βγήκαν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

Επιχειρεί προληπτικά η ΕΜΑΚ στο Δαμάσι για κάθε ενδεχόμενο

Ανάστατοι είναι οι πολίτες της πόλης Λάρισας, λόγω των νέων σεισμικών δονήσεων που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στη περιοχή. Αρκετοί άνθρωποι έχουν βγει από τα σπίτια τους και συγκεντρώνονται σε πλατείες, πάρκα και άλλους ανοιχτούς χώρους για κάθε ενδεχόμενο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Τύρναβο και συγκεκριμένα στο χωριό Δαμάσι που έχει πληγεί από τον χθεσινό σεισμό, δυνάμεις της ΕΜΑΚ επιχειρούν προληπτικά στη περιοχή, για το ενδεχόμενο να έχει υπάρξει κάποιος νέος εγκλωβισμός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκκουρας, δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής κάποιος άνθρωπος που να έχει προβλήματα, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής τραυματισμοί.

Παράλληλα, σε ανακοίνωση του Δήμου Λαρισαίων αναφέρονται τα εξής:

«Η δημοτική αρχή του Δήμου Λαρισαίων παρακολουθεί την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας και ενημερώνεται συνεχώς και υπεύθυνα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς της Ελληνικής Πολιτείας.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στο Δήμο Λαρισαίων, από τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην περιοχή. Καλούμε τους συμπολίτες να μην δίνουν σημασία σε ανυπόστατες φήμες που διαδίδονται.

Το Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαρισαίων θα συνεχίζει να λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Στην περιοχή μεταβαίνει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας

Σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Προστασία απευθύνει «έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών», ενώ αναφέρει πως στην σεισμόπληκτη περιοχή θα μεταβεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς παραμένει στον θάλαμο επιχειρήσεων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ) και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς, προκειμένου να παρασχεθεί οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί, ενώ με εντολή του στην περιοχή μεταβαίνει εσπευσμένα ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Αύριο, 5 Μαρτίου και ώρα 09.00, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών τους προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

Με δεδομένη την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην περιοχή χθες, 3 Μαρτίου, απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των Αρχών.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το Γενικό Σχέδιο «Εγκέλαδος» για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Έντονη η μετασεισμική ακολουθία

Λίγη ώρα μετά τον ισχυρό νέο σεισμό, στις 21:23, ακολούθησε μία ακόμα δόνηση στην περιοχή, μεγέθους 5,1 Ρίχτερ, σε εστιακό βάθος 10,4 χλμ και με επίκεντρο στα 21 Χλμ. δυτικά-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας. Επίσης, στην περιοχή έχουν ήδη σημειωθεί τρεις μετασεισμοί μεγέθους 4,1, 4,2 και 4,3 Ρίχτερ.

Ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους στη Λάρισα, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες από τοπικά ΜΜΕ:

Τύρναβος: Εκκενώθηκε ξενοδοχείο που διέμεναν σεισμοπαθείς μετά τον νέο ισχυρό σεισμό

Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω στο βίντεο και τις φωτογραφίες του ThessToday.gr, εθελοντές του ΟΦΚΑΘ, περί τις 21:00, εκκένωσαν ξενοδοχείο στον Τύρναβο, στο οποίο διέμεναν σεισμοπαθείς.

Στην παρακάτω φωτογραφία του ThessToday, μέλη του Ο.Φ.Κ.Α.Θ. ενημερώνουν τους σεισμοπαθείς και επιχειρούν να τους καθησυχάσουν, αμέσως μετά τη νέα ισχυρή δόνηση.

Ο Ο.Φ.Κ.Α.Θ. είναι μια εθελοντική διασωστική ομάδα με έτος ίδρυσης το 2007. Από το Μάιο του 2008 είναι ενταγμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ταρακουνήθηκαν Βόλος και Τρίκαλα – Ο κόσμος βγήκε και πάλι στους δρόμους

Χιλιάδες κάτοικοι του Βόλου βγήκαν και απόψε στους δρόμους, στις πλατείες και στην παραλία, αφού η νέα ισχυρή δόνηση είχε και πάλι μεγάλη διάρκεια, αλλά χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες της περιοχής.

Στα Τρίκαλα ο νέος πολύ δυνατός σεισμός έγινε αισθητός σε όλη την περιοχή και ο κόσμος βγήκε σε δρόμους και πλατείες φοβούμενος τα χειρότερα.

Στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης ο οποίος εξέφρασε μεν την ανησυχία του για τον πολύ ισχυρό σεισμό, αλλά τόνισε ότι προς το παρόν δεν αναφέρθηκαν περαιτέρω προβλήματα από τα υπάρχοντα στα χωριά στα ανατολικά του Νομού και στα όρια με την Λάρισα, που βρίσκονται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Καρδίτσα και σε όλο τον θεσσαλικό κάμπο.

Ευθύμιος Λέκκας: Έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός

Ήταν μια έκπληξη για εμάς ο νέος σεισμός, δήλωσε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ υπογραμμίζοντας πως ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

Το μήνυμα που έστειλε στους κατοίκους της περιοχής είναι να μην παραμένουν στα σπίτια τους.

Σε επιφυλακή είναι οι επιστήμονες μετά τον αποψινό νέο ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Ελασσόνα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας ο αποψινός δεν ήταν μετασεισμός αλλά ένας νέος σεισμός που προήλθε από την ενεργοποίηση ενός καινούργιου κλάδου του ρήγματος της περιοχής, του βορειοδυτικού. Ο κ. Λέκκας πρόσθεσε ότι τώρα όλα πάνε από την αρχή και δεν απέκλεισε ένα μετασεισμό του αποψινού σεισμού ακόμη και του ίδιου μεγέθους.

Ήδη έχει σημειωθεί ένας ακόμη μετασεισμός 4 Ρίχτερ.

Πολύ ισχυρός μετασεισμός η δόνηση των 5,9 Ρίχτερ, δήλωσε ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Παπαζάχος

Για έναν πολύ ισχυρό μετασεισμό, που δεν εκπλήσσει τους επιστήμονες έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Κώστας Παπαζάχος, αναφερόμενος στην δόνηση των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 8.38μμ στην Ελασσόνα.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαζάχος έκανε λόγο για έναν «σχεδόν δίδυμο σεισμό», καθώς ήταν σχεδόν ίδιου μεγέθους με τον αρχικό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το μέγεθος του να αναθεωρηθεί προς τα πάνω.

Τόνισε, δε, ότι το επίκεντρο (16 χιλ. νοτια-νοτιοδυτικά της Ελασσόνας ) ήταν στην ίδια περιοχή με τον χθεσινό, αλλά μετατοπίστηκε βορειοδυτικά, όμως προέρχεται από το ίδιο ρήγμα.

Επισήμανε, τέλος, ότι «δεν έχουμε δει ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων», ωστόσο αν αυτό συμβεί «θα φανεί τις επόμενες ημέρες».

Ο σεισμός της Τετάρτης στην Ελασσόνα

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη, σεισμός 6 Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, ο σεισμός αυτός έγινε 16 χλμ. νότια της Ελασσόνας με το εστιακό βάθος να εντοπίζεται στα 7,8 χλμ. Η δόνηση αυτή έφερε πολλές καταστροφές σε κτήρια της Θεσσαλίας. Συνολικά απεγκλωβίστηκαν έξι πολίτες στο Μεσοχώρι, ενώ έγιναν ζημιές σε 30 παλιά κτίσματα.

Δείτε πώς κατέγραψε ο σεισμογράφος στη Θεσσαλία τον σεισμό που σημειώθηκε την Πέμπτη:

Κλειστά αύριο τα σχολεία στα Τρίκαλα

Έπειτα από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση, ο δήμος Τρικκαίων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως τα σχολεία της περιοχής δεν θα ανοίξουν αύριο Παρασκευή.

Η ανακοίνωση του δήμου:

Λόγω του νέου σεισμού και παρότι τα διδακτήρια ελέγχθηκαν, ο Δήμος Τρικκαίων ανακοινώνει ότι δεν θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021.

Χωρίς τηλεκπαίδευση Τρίκαλα, Λάρισα και Καρδίτσα

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας εκπ/σης Θεσσαλίας «ενημερώνει ότι αύριο Παρασκευή 5-3-2021 δεν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα τηλεκπαίδευσης μέσω Webex (για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια  εκπαίδευση στις Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων)   λόγω των έντονης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή».

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021, 02:02

************

Όχι για να μη λένε μερικοί- μερικοί …. «διχάζεται η κοινωνία»

Εικόνα


 • M.XΡ: Ανεβάζει ο άλλος την Κνωσό και πάνε από κάτω και του γράφουν Κουράγιο,ελπίζω να σταματήσουν οι σεισμοί Δεν μπορώ άλλο, αλήθεια!!
Εικόνα

****

Κάνει τον γύρο του κόσμου το γκολ του Μπουχαλάκη: «Λένο, το νου σου» (pics, vids)

 • Viral σε όλο τον κόσμο έχει γίνει η απίστευτη έμπνευση και το γκολ του Ανδρέα Μπουχαλάκη κόντρα στον Άρη, με την Άρσεναλ και τον Λένο να έχουν την τιμητική τους.

Ο Ολυμπιακός πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, καθώς ήρθε ισόπαλος με 1-1 κόντρα στον Άρη στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον Ανδρέα Μπουχαλάκη να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στο ματς.

 • Ο Κρητικός χαφ πέτυχε το γκολ της χρονιάς λίγο πριν το φινάλε του ματς, ξεγελώντας τον Κουέστα και έδωσε την πρόκριση στην ομάδα του. Ένα γκολ που θα το βλέπει μετά από πάρα πολλά χρονιά και το όνομα του θα μνημονεύεται για πάντα, με τον Έλληνα μέσο να σκοράρει με έναν ευφυέστατο τρόπο.

Το απίθανο τέρμα του Μπουχαλάκη λοιπόν έκανε μέσα σε πολύ λίγα λεπτά τον γύρο του κόσμου, με όλα τα ΜΜΕ να αποθεώνουν τον μέσο του Ολυμπιακού, ενώ έγινε φυσικά viral και στο Twitter. Οι περισσότεροι έμειναν άφωνοι από το τέρμα του Μπουχαλάκη και την εξυπνάδα του, με τον Λένο μάλιστα να έχει την τιμητική του ενόψει των δυο αναμετρήσεων του Ολυμπιακού με την Άρσεναλ για τους «16» του Europa League.

 • «Ο Λένο πρέπει να έχει το νου του, ρουτίνα για την Άρσεναλ αυτές οι φάσεις» γράφτηκε μεταξύ άλλων, ενώ το τέρμα του Έλληνα μέσου χαρακτηρίστηκε μέχρι και ως «το γκολ του αιώνα».

Δείτε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια για το γκολ του Μπουχαλάκη:

 

 

 

 

 

*****

Του έβγαλαν τα άπλυτα στην φόρα. Όσα με μπόλικη τέχνη… έκρυβε όπως φαίνεται εδώ και 10ετίες καριέρας. Και είναι αλήθεια, πως αυτά που ήρθαν στη δημοσιότητα, άφησαν πολύ κόσμο με το στόμα ανοικτό. Ανθρώπους που είχαν τον Γιώργο Κιμούλη σε τεράστια εκτίμηση.

«Πώς» και «γιατί» την γλίτωσε ο Γιώργος Κιμούλης | to10.gr

Και για την αδιαμφισβήτητη επαγγελματική του ποιότητα, το ταλέντο του, αλλά θεωρητικά και για τον ήσυχο βίο που είχε επιλέξει. Ένα πρόσωπο για πολλούς υπεράνω κάθε υποψίας. Ένα είδωλο που πλέον φαντάζει αλλιώς στον ραγισμένο καθρέφτη της «αποκάλυψης». Τίποτα δεν είναι το ίδιο πλέον και για εκείνον. Δεδομένα. Και δικαίως.

Όμως όπως φαίνεται μάλλον ο γνωστός πρωταγωνιστής και σκηνοθέτης θα πρέπει να νιώθει τυχερός. Αφενός γιατί προέκυψαν για άλλους πολύ χειρότερα, άρα σχετικά γρήγορα η κουβέντα απομακρύνθηκε από τα δικά του… κατορθώματα. Αφετέρου διότι όπως λένε έγκριτοι νομικοί οι σε βάρος του κατηγορίες δεν σχετίζονται με κακουργηματικού τύπου περιπτώσεις.

 • Όπερ σημαίνει ότι εκτός απροόπτου δεν θα έχει κανένα πάρε-δώσε με τη Δικαιοσύνη. Ότι δεν θα συνταχθεί καν για εκείνον κάποιο κατηγορητήριο.

Φυσικά υπάρχει σεβασμός στις καταγγελίες. Και μάλιστα στο γεγονός ότι επιφανείς άνθρωποι του χώρου μίλησαν δημόσια για αυτές. Άνθρωποι που ταλαιπωρήθηκαν χρόνια ολόκληρα από όσα βίωσαν στο πλάι του. Ξαναλέμε όμως ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλα αυτά δεν θα σχηματίσουν κάποια υπόθεση που θα δώσει το δικαίωμα στη Δικαιοσύνη να αναλάβει την ευθύνη.

 • Ο Κιμούλης που βρήκε μπόλικους υποστηρικτές (!!!), αρχικά ήθελε να βγει και να μιλήσει. Να απαντήσει σε όσα κατήγγειλαν για εκείνον η Ζέτα Δούκα, η Κατερίνα Λέχου και άλλες πρωταγωνίστριες.
 • Φαίνεται όμως ότι οι έμπειροι δικηγόροι του αφενός πιάνοντας το timing (θυμίζουμε ότι μετά τον Κιμούλη ήρθε η… καταιγίδα αποκαλύψεων για τον Παύλο Χαικάλη, τον Πέτρο Φιλιππίδη και κυρίως για τον Δημήτρη Λιγνάδη), αφετέρου… διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις των καταγγελιών τον συμβούλευσαν να αλλάξει ρότα.

Να μείνει σιωπηλός. Και να εκμεταλλευθεί ότι η κοινή γνώμη θα στρέψει το ενδιαφέρον της αλλού. Τακτική που ως τώρα, τουλάχιστον βγαίνει. Με μοναδική τιμωρία την κατακραυγή.


****

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ

****

Ε.Ρ: Οπως βλέπετε το δημοσιεύουμε

-130 μέρες απαγόρευση κυκλοφορίας
-3,5 μήνες η οικονομία σε λοκ νταουν
-6.500 νεκροί
-Οι ΜΕΘ που ήταν πεταμένα λεφτά πριν την πανδημία, αλλά φτιάξαμε 1200… Και … μας τελείωσαν με 380 διασωληνωμενους
-Στα εμβόλια που δεν υπάρχουν αρκετά, πλιάτσικο κολλητών
-Στα ΜΜΜ,στους χώρους εργασίας κανένα μέτρο ,λοκ νταουν μόνο στον ελεύθερο χρόνο των ανθρώπων και βγάζουν και το μίσος τους σε κυνήγι-ψάρεμα ……
-Στο όνομα του κορωνοιου γίνεται της απευθείας ανάθεσης το κάγκελο σε όλα τα υπουργεία (τρώνε τα λεφτά), ,κάνουν τα περιαστικά οικόπεδα χωράφια και βαφτίζουν δασικές τις περιουσίες 500 χρόνων για να κάνουν αναδιανομή ακίνητης περιουσίας από τους μικρομεσαίους (που τους ψήφισαν) στα funds (που είναι υπάλληλοι)!!
ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ….
«Οι επόμενες δυο βδομάδες θάναι δύσκολες»(κλείσαμε 1 χρόνο με αυτά τα διβδόμαδα)
«Καθίστε μέσα και ακούτε Σκαι»
«Τα καταφέραμε καλά και να δοξαζετε το Μητσοτακη»
«Το Τσεσμε κάνει έρευνες στη ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ αλλά δεν πειράζει έχουμε διερευνητικές, πανε και οι κυρώσεις από τους συμμάχους»


 • Σχεδόν το 85% είναι αρνητικά διακείμενο ή αδιαφορεί για το αίτημα του Κουφοντίνα. Αυτά. Εσείς τι άλλα; Τσικνίσατε;
ΘΕΜΗΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ: Ο Μπουχαλάκης πέρασε στην ιστορία. Κι εντάξει να το σκεφτείς, εντάξει να σου κάτσει. Δεν είναι απλό να το εκτελέσεις τέλεια.
 • Georgios_GM @MargSchinas σήμερα στην Αθήνα: Ήξερα πριν έρθω, ότι η Ελλάδα είναι πρωταθλητής Ευρώπης στον εμβολιασμό, αλλά τώρα καταλαβαίνω το γιατί: Βλέπω ανθρώπους οργανωμένους, βλέπω ένα κράτος σοβαρό, βλέπω ανθρώπους με χαρά να ετοιμάζονται να εμβολιαστούν… ό,τι βλέπω μου θυμίζει ΕΥΡΩΠΗ

  Εικόνα

 • Κ.Μ: Όταν ακόμη και το κανάλι του θείου σε βγάζει πίσω από τον Κανένα…καταλαβαίνεις ότι είσαι Τιποτας…
Εικόνα
 • Πόσο ΜΕΝΟΣ κρύβετε μέσα σας για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας ρε ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ που ούτε το όνομά της δεν καταδέχεστε να γράψετε! Τι συμπλέγματα κουβαλάτε ρε φίλε!
Εικόνα

****

Ο ΤΥΠΟΣ