Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Παρασκευή 16 Oκτωβρίου 2020)

Η πρώτη περιφέρεια που τίθεται σε καθεστώς ύψιστου συναγερμού είναι η Κοζάνη – Τοπικό lockdown από την Παρασκευή και για δύο εβδομάδες.

 • Με ολοένα και αυστηρότερη γλώσσα και θέτοντας χρονικό ορίζοντα «εβδομάδων», εντός των οποίων θα καθορίσει τη στάση της σχετικά με την προοπτική κυρώσεων, η ευρωπαϊκή ηγεσία πιέζει πλέον την Αγκυρα να εγκαταλείψει την πολιτική των προκλήσεων. Νέες προειδοποιήσεις από Βερολίνο και Παρίσι.


Republicans Overseas Hellenic Chapter

Τον λένε τρελό. Τον πολεμούν όσο κανέναν άλλο πρόεδρο των ΗΠΑ. Ας δούμε όμως τι έκανε ο Τράμπ μέσα σε 4 χρόνια & ας αποφασίσουμε αν είναι τρελός η όχι.. Προσωπικά προσεύχομαι να εκλεγεί ξανά..

Α. Παγκόσμια
Είναι κατά της παγκοσμιοποίησης και της πανθρησκείας και υπέρ της Εθνικής ανεξαρτησίας των λαών και της ανεξιθρησκείας
Ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ των τελευταίων 70 ετών που δεν ξεκίνησε πόλεμο κατά άλλης χώρας
Απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος Αμερικανών στρατιωτών από Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν
Έφερε Ειρήνη στη Μέση Ανατολή
Έφερε Ειρήνη στη Συρία
Έφερε Ειρήνη στην Ουκρανία
Πέτυχε Ειρήνη μεταξύ Β. Και Ν. Κορέας και τού Δυτικού κόσμου
Έβαλε τέλος στις πυρηνικές δοκιμές της Β. Κορέας
Εξάλειψε το Ισλαμικό κράτος ISIS
Εξαναγκασε τις υπολοίπες χώρες τού ΝΑΤΟ να συνεισφέρουν το μερίδιο που τούς αναλογεί, γιατί μόνο οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και η Τουρκία τηρούσαν τις υποχρεώσεις τους
Έλεγξε το Ισραήλ με μετάθεση της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ
Πέτυχε συμφιλίωση Αράβων και Ισραήλ (ΗΑΕ – Ισραήλ) πρώτη φορά στην ιστορία.
Είναι ο πρώτος πρόεδρος του πλανήτη που δεν υποκλίθηκε στην Ελισάβετ.
Ξεκίνησε ανελέητο κυνηγητό και συλλήψεις παιδοκτόνων παιδόφιλων και σατανιστών σε όλο τον δυτικό κόσμο καθώς και αυτών που κατηγορούνται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
Εκτέλεσε τους αρχηγούς ισλαμικών τρομοκρατικών οργανώσεων
Έλεγξε το πυρηνικό προγράμματα τού Ιράν μαζί με Ρωσία
Έβαλε φρένο στην ληστρική εμπορική επέλαση της Κίνας με
πολλούς τρόπους
Έχει καλές σχέσεις με όλες σχεδόν τις ηγεσίες τού πλανήτη
Εξέθεσε τον ΠΟΥ και την Κίνα που ευθύνονται για την εξάπλωση τού ιού της γρίππης
Έστειλε και στέλνει τά ειδικά μηχανήματα αναπνευστήρες σε όποια χώρα είχε και έχει ανάγκη
Ξεκλείδωσε 2000 πατέντες που είχαν κλειδωμένες οι παγκοσμιοποιητές και αφορούν την υγεία και την ενέργεια.
Σταμάτησε τούς εγκληματικούς ψεκασμούς που έκανε το ΝΑΤΟ απο αέρος σε όλο τον κόσμο
Για εκείνους που θεωρούν ότι ο Τράμπ δεν θα ενισχύσει την Ελλάδα, μόλις ακούστηκε κάτι για απευθέρωση τού Αμερικάνου πάστορα από την Τουρκία, αφέθησαν ελεύθεροι οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που ήταν αιχμάλωτοι. Πρόσφατα διόρισε Υφυπουργό Αμύνης Ελληνικής καταγωγής. Μεγάλο ελικοπτεροφόρο ελιμενίστηκε στη βάση της Σούδας που είναι ως γνωστό εγγύηση ασφάλειας για την Ελλάδα
Β. Στην χώρα του
Το σημαντικό είναι ότι είναι ο μόνος πρόεδρος μετά από πολλά χρόνια που δεν ανήκει σε καμμία οργάνωση, λέσχη ή αίρεση και οι οποίες τον πολεμάνε με νύχια και με δόντια.
Είναι ο πρώτος πρόεδρος που ότι υποσχέθηκε προεκλογικά τα έκανε όλα πραγματικότητα και ακόμη περισσότερα.
Έφερε πίσω τις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια που είχαν φύγει και είχαν πάει Μεξικό, Κίνα, κά
Έκλεισε καλή συμφωνία και για τα τρία μέρη με το Μεξικό και τον Καναδά
Ανέβασε την οικονομία σε αριθμούς ρεκόρ
Μείωσε τη φορολογία των μεσαίων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων 20%
Μείωσε τα φάρμακα από 50% -70%
Μείωσε την φορολογία εισοδήματος
Μείωσε την ανεργία των γυναικών στα κατώτερα των τελευταίων 70 ετών
Μείωσε την ανεργία των αφροαμερικάνων, ισπανόφωνων και ασιατών στα χαμηλότερα στην ιστορία
Μείωσε μισθούς κρατικών λειτουργών που ήταν υπερβολικοί
Φρόντισε τις πόλεις και τις γειτονιές με οργανώσεις πολιτών
Φρόντισε τούς βετεράνους τού στρατού που ήταν παραπεταμένοι
Έδωσε δεύτερη ευκαιρία σε αυτούς που φυλακίσθηκαν για πταίσματα και πλημμελήματα και χαρτί για να μπορούν να βρούν δουλειά.
Φρόντισε το σύστημα υγείας, όσο τού επέτρεπαν οι αντίπαλοι του που ελέγχουν το κονγκρέσσο, για όλους τούς πολίτες
Ενίσχυσε τις γυναίκες δίνοντάς τους θέσεις κλειδιά στην κοινωνική μέριμνα
Έβαλε ένα τέλος στην εισροή συμμοριών, εμπόρων ναρκωτικών, παιδιών και λευκής σαρκός και λαθρομεταναστών από τα σύνορα με το Μεξικό, φτιάχνοντας το τείχος που προχωράει έχοντας καλύψει ήδη 280 μίλια και ενισχύοντας την συνοριοφυλακή.
Είναι υπέρ των μεταναστών που περνάνε με τον νόμιμο τρόπο και κατά της ανεξέλεγχτης λαθροεισβολής
Αύξησε τον αριθμό των δικαστών για να μην λιμνάζουν οι υποθέσεις και σταμάτησε το συλλαμβάνω και αφήνω ελεύθερο για τούς λάθρο και τούς εγκληματίες
Τα έβαλε με το βαθύ κράτος που τον πολεμάει με λύσσα ακόμη
Πήρε τον έλεγχο της FEDERAL RESΕRVE που είναι θετικό και για τον πλανήτη γιατί οι Ρότσιλντ δεν μπορούν πλέον να τυπώνουν δολλάρια αέρα
Τα έβαλε με τη Μαφία, τα Καρτέλ ναρκωτικών και όπλων και με την σκληρότερη εγκληματική οργάνωση MS 13 όπου έχουν συλληφθεί πάνω από 16.000 άτομα
Τα έβαλε με το λόμπι των φαρμακοβιομηχανιών που πλουτίζανε με αστρονομικές τιμές στα φάρμακά τους
Με την καραντίνα ενίσχυσε και ενισχύει όλους τούς πολίτες με επιδόματα που μέσο όρο φθάνουν τα 300 δολλάρια την εβδομάδα
Έκανε γενική εκκαθάριση των υπογείων βάσεων στις ΗΠΑ (αλλά και στην Δύση γενικότερα) σώζοντας χιλιάδες παιδιά-σκλάβους που προορίζονταν για βιασμούς, δολοφονίες και τροφή για τούς σατανιστές και που περιθάλφθηκαν στα δύο μεγάλα πλοία στην Ν. Υόρκη και στην Καλλιφόρνια. (Comfort & Mercy)
Απο την πρώτη στιγμή τα έβαλε με τα ΜΜΕ ονομάζοντάς τα Ψεύτικες Ειδήσεις (FAKE NEWS) και τα οποία τον πολεμούν διαρκώς διαδίδοντας ψεύδη και αποκρύπτοντας όλο το ευεργετικό του έργο από τους πολίτες. Τα social media τού κάνουν μποϋκοτάζ.
Στις 3 Ιουλίου ενεργοποίησε τον νόμο NESARA και η ανακούφιση θα ακολουθήσει σε όλο τον πλανήτη
Είναι πολλά ακόμη που έχει κάνει για τούς πολίτες και τη χώρα του που δεν χωράνε εδώ. Οι πηγές τού άρθρου είναι από ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ μέσα από τις ζωντανές εμφανίσεις του, συνεντεύξεις, υπογραφές προεδρικών διαταγμάτων, συναντήσεις και συμφωνίες με ηγέτες ξένων κρατών και αναφορές από επίσημους φορείς. Εσείς ακόμη νομίζετε ότι ο Τράμπ είναι ρατσιστής, τρελλός και φασίστας ?
……

Η εικόνα ίσως περιέχει: 9 άτομα, άτομα που στέκονται και κουστούμι


Αυτά που κάνει ο Φαν Σιπ δεν γίνονται ούτε στα παιχνίδια. Εθνική χωρίς τους καλύτερους Έλληνες, με δεξιά μπακ στόπερ, με παιδιά που δεν έχουν παραστάσεις στην καριέρα τους, παιδιά που ήταν κομπάρσοι ή έστω συμπληρωματικοί στις ομάδες τους, παιδιά που ακόμη και στις ομάδες τους δεν έχουν συνηθίσει να είναι βασικοί. Ουδόλως απασχολούν όλα τα παραπάνω τον… εθνικό μας προπονητή που με τις «ευλογίες» της «εξυγίανσης» μας παρουσιάζει αυτό το τερατούργημα που δυστυχώς έχει το εθνόσημο στο στήθος.

 • Όποιος καταλαβαίνει τι κάνει αυτός ο άνθρωπος που οι… Γραμμένοι τον ανακάλυψαν στα αζήτητα μετά από τις Αυστραλίες και τις… Τσβόλε, κερδίζει χρυσό ωρολόγιο που έλεγε και ο συγχωρεμένος Κώστας Καίσαρης.
Δείχνει να είναι σχεδόν σίγουρο πως ούτε ο ίδιος ξέρει τι κάνει. Ούτε τι θέλει. Μάλλον, για την ακρίβεια ο Φαν Σιπ ζει το όνειρο. Στην Ελλαδάρα διακοπούλες και όλα πληρωμένα και μισθό μαζί. Τι άλλο να ζητήσει; Προφανώς να μην νοιάζεται καν για την Εθνική, εδώ δεν νοιάζονται στην ΕΠΟ που είναι και Έλληνες θα πείτε και θα έχετε δίκιο.
Το θέμα είναι πως οι επιλογές του Φαν Σιπ, είτε του επιβάλλονται από την «εξυγίανση» είτε είναι δικά του… όνειρα, στερούνται ποδοσφαιρικής λογικής.
 • Εκτός αν πραγματικά πιστεύει κανείς πως ο Φορτούνης δεν είναι για να παίζει βασικός, ειδικά σε αυτή την Εθνική, και δεν παίζει γιατί δεν είναι βασικός στον Ολυμπιακό. Έχω την εντύπωση πως αν ο «Φορτού» φόραγε «αετό» στη φανέλα της ομάδας του (το χρώμα δεν παίζει ρόλο) θα ήταν αναντικατάστατος.
 • Αλλά είπαμε, ο Φαν Σιπ και η «εξυγίανση» δεν θέλουν να βλέπουν ερυθρόλευκα. Αν μπορούσε ο Ολλανδός δεν θα καλούσε καθόλου παίκτες του Ολυμπιακού. Επειδή όμως θα γίνει διεθνώς ρεζίλι τους καλεί, απλά δεν τους βάζει να παίζουν. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Για να κάνουμε μια σύγκριση της παλιάς κατάστασης στην ΕΠΟ και την τωρινής απλά θυμίζω πως η βάση της Εθνικής ήταν ο Παναθηναϊκός τότε που φώναζε πως τάχα μου αδικείται. Από την ΕΠΟ του Γκαγκάτση που λίγα χρόνια μετά «αγκάλιασε» και αυτός. Και τότε ο Ολυμπιακός είχε Γεωργάτο, Ελευθερόπουλο, Στολτίδη εκτός Εθνικής για να θυμίσω τα πιο τρανταχτά παραδείγματα.
 • Αλλά τα μεγαλεία της Εθνικής με την ΕΠΟ που… διέλυσε το ποδόσφαιρο μας με ένα ευρωπαικό και συμμετοχές σε ευρωπαικά και Μουντιάλ έχουν περάσει. Τώρα έχουμε… εξυγίανση με τον… μάγειρα Φαν Σιπ να έχει φτιάξει μια Εθνική που ούτε με τις Μολδαβίες και τα Κόσσοβα δεν βλέπεται.

Σύνοδος Κορυφής : Κόντρες για τα 6 και 12 μίλια και ο γαλλογερμανικός ελιγμός

 • Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ακόμα μια Σύνοδος Κορυφής θα περάσει χωρίς η ΕΕ να απαντήσει με έργα και όχι με λόγια στην Τουρκία. Το γαλλογερμανικό τελεσίγραφο-πυροτέχνημα. Η πίεση μεταφέρεται στην Ελλάδα. Στα 6 μίλια η κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Βολές από την αντιπολίτευση. Ο κίνδυνος του θερμού επεισοδίου και η ρωσική παρέμβαση για το δικαίωμα της Ελλάδας στα 12 μίλια.
 • Κίνηση-ελιγμός, τελεσίγραφο-πυροτέχνημα

Γαλλία και Γερμανία φρόντισαν μέσω των υπουργών τους επί των Εξωτερικών να ενταφιάσουν για την παρούσα Σύνοδο Κορυφής οποιαδήποτε συζήτηση για επιβολή κυρώσεων, λίγο πριν οι 27 ηγέτες προσέλθουν το απόγευμα της Πέμπτης στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 • Σε κοινή συνέντευξη με τον Γάλλο ομόλογό του, ο Γερμανός Χάικο Μάας μετέθεσε σε μελλοντικό χρόνο το ζήτημα των κυρώσεων, αφού πρώτα οι δύο υπουργοί Εξωτερικών είχαν προχωρήσει σε μια κίνηση-ελιγμό δίνοντας διορία μίας εβδομάδας στον Ταγίπ Ερντογάν για να αποσύρει το Oruc Reis από το Καστελόριζο.

Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για ένα τελεσίγραφο – πυροτέχνημα, για να διασωθούν τα προσχήματα καθώς έτσι κι αλλιώς σε μια εβδομάδα (22 Οκτωβρίου) παύει η ισχύς της παράνομης τουρκικής Navtex με βάση την οποία το Oruc Reis μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα να αποφασισθούν κυρώσεις από την ΕΕ, ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περιμένει μια εβδομάδα για να αποφασίσει πώς θα αντιδράσει.

 • Χαμηλός ο πήχης των προσδοκιών

Επισημαίνεται παράλληλα πως και το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφήςδεν έχει καμία αναφορά στην Τουρκία, όπως και στην προηγούμενη Σύνοδο στις 1-2 Οκτωβρίου.

Οι δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ κατά την προσέλευσής τους επίσης χαμήλωσαν αρκετά τον πήχη των προσδοκιών για το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παραμένει νεφελώδες ποιο αποτέλεσμα σε αυτή τη Σύνοδο θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικό για την ελληνική και την κυπριακή πλευρά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Αναστασιάδης ζήτησαν και τελικώς έγινε δεκτό από το Σαρλ Μισέλ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το ζήτημα της Τουρκίας να συζητηθεί αύριο κατά τη δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής.

 • Η πίεση μεταφέρεται στην Ελλάδα

Σε κάθε περίπτωση πάντως και αν ως αύριο δεν αλλάξει κάτι δραματικά, οι όποιες ικανοποιητικές ή μη διατυπώσεις σε ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ όχι μόνο δεν λειτουργούν αποτρεπτικά για την Τουρκία αντίθετα στέλνουν μηνύματα ενθάρρυνσης να συνεχίζει την παραβατική της συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο -και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος εκτίμησε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν εγκαταλείψει την τακτική των ίσων αποστάσεων- είναι η Ελλάδα που δέχεται σοβαρές πιέσεις για επικίνδυνες υποχωρήσεις όχι μόνο σε επίπεδο κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και σε επίπεδο κυριαρχίας.

Ενδεικτικά είναι τα όσα συμβαίνουν στην Αθήνα παράλληλα με την εν εξελίξει συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

 • Στα 6 μίλια η …κόκκινη γραμμή

Δύο κορυφαίοι υπουργοί και εξ’ απορρήτων του πρωθυπουργού, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τοποθέτησαν την «κόκκινη γραμμή» για την Ελλάδα στα 6 ναυτικά μίλια, δίνοντας έτσι σήμα πως η χώρα μας σε επιχειρησιακό επίπεδο δεν προτίθεται να απαντήσει δυναμικά αν το Oruc Reis επιχειρήσει έρευνες ανάμεσα στα 6 με 12 ναυτικά μίλια που είναι και το ανώτατο όριο άσκησης της κυριαρχίας ενός παράκτιου κράτους όπως η Ελλάδα.

«Η κόκκινη γραμμή είναι απλή. […] αφορά στα χωρικά της ύδατα που είναι σαφώς προσδιορισμένα στα 6 ναυτικά μίλια, ενώ τα κυριαρχικά της δικαιώματα αφορούν την υφαλοκρηπίδα που δεν είναι οριοθετημένη και δεν αφορά τα υπερκείμενα ύδατα» δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ενώ στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος ο Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε ότι «η κόκκινη γραμμή είναι η εθνική κυριαρχία, και όταν λέμε εθνική κυριαρχία ενοούμε αυτονοήτως τα εθνικά χωρικά ύδατα τα οποία σήμερα είναι προσδιορισμένα στα έξι (6) ναυτικά μίλια».

 • Ακυρώνεται στην πράξη το δικαίωμα της επέκτασης

Στην πραγματικότητα αυτές οι τοποθετήσεις όσο και αν συνοδεύονται από τη φράση ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια και θα το ασκήσει στο μέλλον όταν η ίδια κρίνει σκόπιμο, το βέβαιο είναι ότι η τουρκική Navtex που δεσμεύει περιοχή στα 6,5 μίλια από το Καστελόριζο στο βαθμό που δεν απαντηθεί εμπράκτως οδηγεί στην πράξη στον ενταφιασμό του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο στα 12 μίλια.

Πολύ δε περισσότερο που τα χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη δεν αφορούν ζήτημα απλώς κυριαρχικών δικαιωμάτων σε διεθνή ύδατα αλλά αυτής καθ’ αυτής της κυριαρχίας της χώρας στην επικράτειά της.

 • Να διορθώσουν οι υπουργοί τις δηλώσεις τους

Μάλιστα αυτές οι τοποθετήσεις προκαλούν σοβαρές πολιτικές αντιπαραθέσεις, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ που έθεσε ως απαράβατη κόκκινη γραμμή τα 12 ναυτικά μίλια να ζητάει από τους υπουργούς και την κυβέρνηση να ανακαλέσουν με επίσημο τρόπο τις δηλώσεις τους για τα 6 μίλια.

«Δηλώσεις Υπουργών που προσδιορίζουν κόκκινη γραμμή της χώρας στα έξι ναυτικά μίλια -ενώ είναι δικαίωμα κυριαρχίας μας η επέκταση στα 12 μίλια όποτε το θελήσουμε- είναι απαράδεκτες. Πρέπει να υπάρξει άμεση, δημόσια διόρθωσή τους. Ο κ. Μητσοτάκης έχει την ευθύνη γι’ αυτό» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και υπογράμμισε:

«Η  γραμμή της ανοχής και του κατευνασμού ανοίγει τις ορέξεις της Τουρκίας -που συνεχίζει με καθημερινές νέες προκλήσεις- και δεν πιέζει τους εταίρους μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Το Oruc Reis δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».

 • Ρωσική παρέμβαση υπέρ της Ελλάδας για τα 12 μίλια

Μάλιστα οι τοποθετήσεις των υπουργών της κυβέρνησης τοποθετούν την κόκκινη γραμμή στα 6 ναυτικά μίλια, έρχονται τη στιγμή που Ρωσία παίρνει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας και χαρακτηρίζει ακρογωνιαίο λίθο το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το δικαίωμα των κρατών να επεκτείνουν τα χωρικά τους ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ουσιαστικά η ρωσική αυτή παρέμβαση είναι πολύ πιο ουσιαστική από τις δηλώσεις αλληλεγγύης Ευρωπαίων και Αμερικανών που στο δια ταύτα πέραν από φραστικές αποδοκιμασίες στην Άγκυρα δεν έχουν πάρει πρακτικά μέτρα για να εμποδίσουν την τουρκική προκλητικότητα, στο βαθμό που δεν την ενθαρρύνουν κιόλας.

 • Τα 12 μίλια και το θερμό επεισόδιο

Το θέμα της μετατόπισης της κόκκινης γραμμής από τα 12 στα 6 ναυτικά μίλια φαίνεται να προκύπτει από το φόβο ενός θερμού επεισοδίου. Η εκτίμηση που φαίνεται ότι διαπερνάει τις εκτιμήσεις των στελεχών της κυβέρνησης και της ΝΔ είναι πως η Τουρκία σε αυτή τη συγκυρία θέλει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο προκειμένου να διευρύνει την ατζέντα του ελληνοτουρκικού διαλόγου πέραν των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Είναι χαρακτηριστική από την άποψη αυτή η τοποθέτηση της πρώην υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη η οποία μίλησε στο MEGA και μεταξύ άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά:

 • «Υπάρχει μια πραγματικότητα. Η ελληνική κυριαρχία είναι 6 μίλια. Η δυνητική ελληνική κυριαρχία είναι η επέκταση στα 12 μίλια και αυτό είναι μονομερές δικαίωμα, το οποίο η χώρα μας θα το ασκήσει όταν και όποτε αποφασίσει να το ασκήσει. Είναι καθαρά δική μας απόφαση.
 • Το όλο θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί πάρα πολύ προσεκτικά διότι ο Ερντογάν πάει γυρεύοντας για τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου, το οποίο θα αλλάξει την ατζέντα των διαπραγματεύσεων έτσι όπως είναι σήμερα».
 • Φλερτάρει

Μάλιστα τις τελευταίες μέρες και άλλες τοποθετήσεις κυβερνητικών βουλευτών, ακαδημαϊκών με γνώση των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου, εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι στα σχέδια και τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν το θερμό επεισόδιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης σημείωσε ότι η Τουρκία φλερτάρει με το θερμό επεισόδιο.

 • Το επιδιώκει

Ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος ερωτηθείς για το αν ο Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο, σημείωσε «είναι μέσα στα σχέδιά του, δεν το αποκλείει πιθανόν να το επιδιώκει κιόλας». Υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα του Τούρκου προέδρου είναι «ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αν είχε λύσει αυτό το πρόβλημα θα ήθελε πολύ ένα θερμό επεισόδιο τοπικό».

 • Επέκταση σε Κρήτη, Κάρπαθο, Ρόδο και Καστελόριζο

«Δεν είναι η ώρα των λόγων πια, είναι η ώρα των έργων. Κλιμακώνεται η τουρκική επιθετικότητα και πρέπει να σταλεί ένα σαφές μήνυμα μη ανοχής περαιτέρω τετελεσμένων ή προκλήσεων», τόνισε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με το Νίκο Δένδια.

 • «Έθεσα εκ νέου το ζήτημα σήμερα», συνέχισε, «ο πρωθυπουργός να διεκδικήσει και να πετύχει κυρώσεις, στόχο που ο ίδιος είχε θέσει στον εαυτό του για το προηγούμενο ήδη Συμβούλιο και την ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα Καστελορίζου ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές με το κλείσιμο των κόλπων και των γραμμών βάσης».

Το θέμα πάντως της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που έχει θέσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζοντάς το μονόδρομο συναντά αντιδράσεις όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 • Αντιδράσεις στην πρόταση Τσίπρα

Μετά το ΜέΡΑ25 που έχει χαρακτηρίσει υποκριτική και τυχοδιωκτική την πρόταση Τσίπρα, το ΚΙΝΑΛ διερωτάται γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν όσο κυβερνούσε δεν προχώρησε στην άμεση επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια. «Ας είναι πιο σοβαροί στην Κουμουνδούρου» επισημαίνουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη.

Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε σήμερα από το βήμα της Βουλής: «Τι να πει κανείς και για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Ενώ συμπλέει στρατηγικά με την κυβέρνηση της ΝΔ και εννοούμε για τις αμερικάνικες βάσεις και την μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ, συνθηματολογεί μιλώντας για “κόκκινες γραμμές” και επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια και ανατολικά της Κρήτης.

 • Εμείς ξεκαθαρίζουμε ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.

Όμως προσέξτε. Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».


Με “άγριες” διαθέσεις ο Κουρτς: Να τραβήξουμε γραμμή με την Τουρκία, αλλιώς θα ξεφύγει
Με “άγριες” διαθέσεις ο Κουρτς: Να τραβήξουμε γραμμή με την Τουρκία, αλλιώς θα ξεφύγει
Εμφανώς δυσαρεστημένοι από τις νέες προκλητικές και παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας

hellasjournal.com


Εικόνα


Το εργοστάσιο Pitsos στην Ελευσίνα μπλόκαρε ο δήμαρχος ΣΥΡΙΖΑ. Ο Σταθάκης είπε το 2017: «Το κλείσιμο της Pitsos δεν δείχνει κενό εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Αποτελεί μέρος αναδιάρθρωσης της πολυεθνικής που το ελέγχει». Ο Τσίπρας δεν απάντησε ποτέ στις δύο επιστολές των εργαζομένων.