19.2 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Μεγάλη Παρασκευή 17/4/2020)

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 01:41 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Ζακύνθου. Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και το επίκεντρό της εντοπίστηκε στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ζακύνθου και Στροφάδων, 29 χιλιόμετρα από την πόλη της Ζακύνθου. Δεν αναφέρθηκε κανένας τραυματισμός, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί υλικές ζημιές μέχρι στιγμής.

Ενσωματωμένη εικόνα


ΔIAΒΑΣΑΜΕ: Δύο δεδομένα καθορίζουν τον σχεδιασμό για την επόμενη ημέρα της οικονομίας πάνω στον οποίο δουλεύει πυρετωδώς η κυβέρνηση. Ένα ότι δεν υπάρχουν απεριόριστα χρήματα καθώς ήδη το μηνιαίο κόστος στήριξης της οικονομίας ανέρχεται στα 5 δισ ευρώ, και ένα δεύτερο ότι το πλήγμα θα είναι μεγάλο, όπως και να έχει.

  • Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ζητήσει σύμφωνα με τις πληροφορίες από όλους τους υπουργούς να σταματήσουν τις δηλώσεις και τις όποιες εξαγγελίες, βάζοντας τέλος στην όποια παροχολογία. Συνειδητοποιεί ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και ότι για να φέρει λύσεις θα πρέπει να κινηθεί έξω από κουτί, επομένως σε μια συγκυρία σαν αυτή, δηλώσεις και εξαγγελίες υπουργών και υφυπουργών, μόνο κακό κάνουν.

Η οικονομία χρειάζεται περισσότερο παρά ποτέ τις επενδύσεις, αλλά για να έρθουν αυτές άμεσα, θα χρειασθεί μέσα σε μερικές εβδομάδες να γίνουν όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις, οι αλλαγές στην νομοθεσία και να ψηφιστούν οι ευέλικτες αδειοδοτικές διαδικασίες που δεν έγιναν μαζί τις τελευταίες δεκαετίες.

  • Ένα πρωτόγνωρο στοίχημα που απαιτεί την ταχύτατη εκπόνηση στοχευμένων προγραμματων για τον τουρισμό, την βιομηχανία, την ενέργεια, την αγροτική παραγωγή και άλλους τομείς, με ποσοτικοποιημένα κονδύλια, καινοτόμες λύσεις και γνώμονα την επανεκκίνηση της οικονομίας και την διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.
  • Σχεδιασμός που στηρίζει πάρα πολλά και στις τράπεζες οι οποίες την επόμενη ημέρα καλούνται να δώσουν ρευστότητα στην αγορά και να να μπουν δυναμικά στην φάση του σχεδιασμού για το πως θα τονωθεί ο ιδιωτικός τομέας.

Στην λογική αυτή, η επανεκκίνηση θα γίνει στοχευμένα, χωρίς να «φαγωθούν» τα χρήματα που έχουν απομείνει στο μαξιλάρι, με γνώμονα την προσέλκυση εγχώριων και ξένων επενδύσεων και την αύξηση της παραγωγής.

  • Ένα όμως είναι βέβαιο. Χρήματα από το ελικόπτερο δεν πρόκειται να πέσουν, ούτε μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις υπάρχουν.
  • Το πρώτο διάστημα ήταν αναγκαίο να στηριχθεί η οικονομία για να διαφυλαχθούν όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας με μέτρα όπως η έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους, η στήριξη 800.000 επιχειρήσεων και 700.000 ελευθέρων επαγγελματιών, μέσα από διαφορετικά προγράμματα, όπως η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών και η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών.

Η πρώτη αυτή προσπάθεια της κυβέρνησης είχε στόχο να στηρίξει στο μέγιστο βαθμό επιχειρήσεις και εργαζόμενους και γι’ αυτό έπεσαν τόσα πολλά χρήματα στην αγορά, τα οποία υπολογίζονται στα 14 δισ. ευρώ.

  • Ταχύτητα και πολιτικές «έξω από το κουτί»

Η δεύτερη μάχη, αυτή για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα γίνει με άλλους όρους, μέσα από μοντέλα που θα ξαναζωντανέψουν τις δρομολογημένες επενδύσεις και θα δρομολογήσουν άλλες καινούργιες.

Πολυτέλεια χρόνου δεν υπάρχει. Σε μια συγκυρία που το ΔΝΤ μιλά για ύφεση 10%, εκτίναξη ελλειμμάτων και χρέους πάνω από το 200%, η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί ταχύτητα, διαφορετική προσέγγιση και πολιτικές out of the box, δηλαδή ρηξικέλευθα μέτρα προσέλκυσης επενδύσεων, μακριά από τα παραδοσιακά μοντέλα. Τολμηρές αποφάσεις εδώ και τώρα σε πολλαπλά επίπεδα, πολλώ δε μάλλον όταν το σεντούκι με τα επιδόματα είναι πεπερασμένο.

  • Σήμερα το μηνιαίο κόστος στήριξης της οικονομίας, ανέρχεται σε 5 δισ. ευρώ, ενώ οι δέσμες μέτρων που έχουν ανακοινωθεί έως τον Ιούνιο αθροίζουν ένα κόστος γύρω στα 14 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Τα χρήματα αναμένεται να αντληθούν ως τα τέλη Ιουνίου από το «μαξιλάρι» συνολικού ύψους 36-37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,7 δισ. αφορούν την εγγύηση του ESM απέναντι στις αγορές και άρα δεν μπορούν να πειραχτούν. Ούτε γίνεται η κυβέρνηση να αρχίσει να «τρώει» τα διαθέσιμα των φορέων, μέρος των οποίων βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ επιπλέον 7 δισ. είναι παρκαρισμένα σε εμπορικές τράπεζες.

  • Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Ελλάδα βγήκε προχθές στις αγορές αντλώντας 2 δισ. μέσω του 7ετούς ομολόγου, προκειμένου να μην κάνει χρήση των παραπάνω χρημάτων.
  • Έξοδος στις αγορές που η κυβέρνηση προτίθεται να επαναλάβει δύο και τρεις ενδεχομένως φορές μέσα στο 2020, ακόμη και με μεγαλύτερης διάρκειας εκδόσεις.
  • Στόχος της να μην βρεθεί στη δύσκολη θέση να πάρει χρήματα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, είτε πρόκειται για τα 3,7 δισ. που αναλογούν στην Ελλάδα μετά την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, είτε για τα «κλειδωμένα» κεφάλαια από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Τα παραπάνω όλα αποτελούν τμήμα του σχεδίου που καταρτίζει η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα της οικονομίας, με γνώμονα όχι μόνο να βρει την σωστή συνταγή, αλλά και να μην επαναλάβει λάθη του παρελθόντος.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ: Διαβάζοντας κανείς λίγο τα πασχαλινά διηγήματα του Παπαδιαμάντη, για να μπει στο κλίμα των ημερών που του στερεί η απαγόρευση συναθροίσεων και εκδηλώσεων (παρέχοντάς του ωστόσο χρόνο), και περιδιαβαίνοντας στα social media και την επικαιρότητα, του λείπει εκείνη η εικόνα του καλόβολου πιστού που νιώθει τη χαρμολύπη των ημερών. Προφανώς θα υπάρχουν αυτοί, αλλά ακριβώς ως καλόβολοι μένουν αθέατοι.

  • Εξ αντιθέτου και οι Ταλιμπάν τεχνοκράτες της οικονομετρίας, που όλα τα αποτιμούν σε οικονομικούς δείκτες, παραγνωρίζοντας ότι όταν οι δείκτες υγείας ασθενούν, ασθενεί και η παραγωγική αποδοτικότητα που λατρεύουν.

Παράλληλα υπάρχει και εκείνη η κατηγορία που έχουν συνδυάσει τη γιορτή απλώς με την καλοπέραση, τη διασκέδαση, το τσακίρ κέφι. Πλήττουν, δυσανασχετούν, δηλώνουν εγκλωβισμένοι, «πνίγονται», ζουν σε μια «φυλακή» – με Facebook, twitter, Netflix, Skype, You Tube, ψηφιακά και δορυφορικά κανάλια, φυλακή!

  • (Δεν αναφερόμαστε βεβαίως στους καλοπροαίρετα ανησυχούντες που εργασιακά νιώθουν και αυτοί επί ξύλου κρεμάμενοι, φοβούνται τον οικονομικό και εργασιακό Αρμαγεδδώνα. Αναφερόμαστε στους αντιδρώντες για το τριήμερο της απαγορευμένης ευωχίας, που ούτως ή άλλως ήταν σε ημέρες αργίας).

Υπάρχουν φυσικά και τα όντως δύσκολα: Αυτοί που θα δουλεύουν στις εντατικές, ιατροί και νοσηλευτές, οι αστυνομικοί που θα είναι επί ποδός, οι στρατιωτικοί που θα επιτηρούν τον Έβρο, οι λιμενικοί που θα αλωνίζουν τις θάλασσες στα νησιά του Αιγαίου, κ.α. Δεν έχουν τη πολυτέλεια να παραπονεθούν για τη διασκέδαση που θα χάσουν.

  • Και υπάρχει και η πολιτική επικαιρότητα. Η κυβέρνηση κεφαλαιοποιεί εκ των πραγμάτων την έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας, με τα απρόσμενα θετικά σχόλια διεθνών Μέσων αλλά και γνωστών διανοητών, προκαλώντας κεφαλαλγίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Χθες το Γραφείου Τύπου του με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η κυβέρνηση «θα λογοδοτήσει ακόμα και για το τελευταίο ευρώ που έχει δαπανηθεί εν μέσω πανδημίας».

Σαφώς η κυβέρνηση πρέπει να ελεγχθεί για κάθε ευρώ που θα χαλάσει. Αυτό είναι άνευ συζητήσεως. Υπάρχουν κοινοβουλευτικά και διοικητικά εργαλεία γι’ αυτό. Αλλά επειδή οι λέξεις δημιουργούν την κοινωνική συνείδηση, η φράση «θα λογοδοτήσει» εμπεδώνει ευθέως την άποψη στους οπαδούς του κόμματος ότι ήδη η κυβέρνηση ήδη παρανομεί και καταστρατηγεί το δημόσιο χρήμα, πριν καν ελεγχθεί ως προς αυτό!

  • Θα μπορούσε η ανακοίνωση μιας δημιουργικής αντιπολίτευσης να χρησιμοποιήσει τη φράση «η κυβέρνηση θα ελεγχθεί». Όμως μια τέτοια φράση δεν θα καθιστούσε εκ των προτέρων ένοχη την κυβέρνηση, όπως επιθυμεί να την παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αίσθηση που δίνει τον τελευταίο καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι τείνει να επιστρέψει στο αγαπημένο της πεδίο της σκανδαλολογίας, εκεί όπου με την συστράτευση των troll της στο διαδίκτυο και την πατροπαράδοτη έμφυτη δυσπιστία του λαού στο πολιτικό σύστημα, θεωρεί ότι έχει συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι όποιες ενστάσεις της και κατηγορίες θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και να απαντηθούν από τη κυβέρνηση γρήγορα. Θα εξέλθουμε πληγωμένοι ως λαός – που δεν θα εξέλθουμε οριστικά – από την πανδημία, με πληγωμένη οικονομία και τρωτή ψυχολογία . Η προσπάθεια ανόρθωσης θα είναι επίπονη και επίμονη.

  • Σε ένα λαό ήδη κουρασμένο από την προηγούμενη χρεοκοπία, με το σύνολό του να εισέρχεται στην επικράτεια της στέρησης, ενώ κάποια τμήματά του στην επικράτεια της νεόπτωχης δυσπραγίας, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη εκ νέου η αίσθηση σκανδάλων. Η αντοχή, η υπομονή, η εγκαρτέρηση που είναι προϋπόθεση ανόρθωσης θα ισχύουν για όλους. Έτσι θα διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Ένα άλλο θέμα που ευτυχώς θα συζητηθεί είναι το περίφημο μαξιλάρι των 37 δισ., για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πείσει τον κόσμο ότι αποτελεί ένα έτοιμο κομπόδεμα, μια νοικοκυρημένη παρακαταθήκη, που με σοφία δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ, και το παρέδωσε στους νυν για να γιατρέψουν πάσαν πληγήν.

  • Ο Τσίπρας δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα προς συζήτηση στη Βουλή. Φυσικά τον ευνοεί και η πανσπερμία των απόψεων στη ΝΔ, που ξεκινούσαν από το προεκλογικό των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ «δεν υπάρχει μαξιλάρι», έως τον ισχυρισμό ότι το ποσό είναι 15,7 δισ., και το ύστερο «δεν θα πειράξουμε τα 37 δις».

Εδραζόμενος σε τέτοιο αφελές και ασαφές πεδίο, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να μυθοποιήσει το μαξιλάρι και να διοχετεύει σε φιλικά του Μέσα την «οργή του», επειδή λέει η κυβέρνηση δεν ξεκαθαρίζει τι έχει κάνει (όχι τι θα κάνει) με τα 37 δισ.!

Είθε να συζητηθεί λίαν συντόμως. Να μάθουμε επί τέλους πόσα από αυτά τα δις είναι δάνειο από τον ESM που δεν μπορούμε να πειράξουμε, πόσα είναι τα αποθεματικά Δημοσίων Οργανισμών και ΟΤΑ που κατατέθηκαν με αναγκαστικό νόμο Τσίπρα, και πόσα είναι από τα «ματωμένα πλεονάσματα».

  • Και κυρίως πόσα μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Για να σταματήσουν τουλάχιστον οι ψευδαισθήσεις, μήπως και αποδειχθεί αν το περίφημο μαξιλάρι που δύναται να αξιοποιηθεί είναι το μίζερο για τις ανάγκες ποσό των… 3 δισ., όπως λένε κάποιοι επαΐοντες !

Αυτά τα δύο θέματα πρέπει να λυθούν σύντομα, και επαρκώς. Ώστε να σταματήσει να υποσκάπτεται το ηθικό, η ανθεκτικότητα και η προσήλωση των πολιτών στην ευνομία, σε τέτοιους κρίσιμους καιρούς.


Στις Καστανιές ανήμερα το Πάσχα η Πρόεδρος

  • Ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού μπορεί να εκληφθεί η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ανήμερα το Πάσχα στις Καστανιές Εβρου

ΒΗΜΑτοδότης

Ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού μπορεί να εκληφθεί η επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου ανήμερα το Πάσχα στις Καστανιές Εβρου. Στο πρώτο της Πάσχα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και εν μέσω καραντίνας και περιορισμού των κινήσεων η Πρόεδρος επιλέγει να βρεθεί έστω και για λίγο κοντά στους ακρίτες, τους φρουρούς των συνόρων μας καθώς και των ευρωπαϊκών συνόρων. Θα τη συνοδεύει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στις Καστανιές Εβρου η Πρόεδρος θα μεταβεί με στρατιωτικό αεροπλάνο και θα παραμείνει μαζί με τους ακρίτες και τους αξιωματικούς τους μόνο για λίγη ώρα ανταλλάσσοντας ευχές. Θα υπάρξουν και δηλώσεις.

***

Αντί για σούβλες… drones και ελικόπτερα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτό το Πάσχα θα είναι αλλιώτικο από τα προηγούμενα. Η αυστηρή τήρηση των μέτρων είναι προϋπόθεση ώστε σε κάποια στιγμή να υπάρξει η σταδιακή άρση τους. Ηδη η κυβέρνηση με συνεχείς τηλεδιασκέψεις (με επιστημονικούς φορείς, με ΣΕΒ κ.τ.λ.)  ετοιμάζεται για σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα. Ποιοι πρώτοι θα επιστρέψουν, ποια καταστήματα και επιχειρήσεις θα ανοίξουν, πότε οι μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία τους, όλα αυτά οι πολίτες θα τα πληροφορηθούν πριν από τις 27 Απριλίου. Προέχει όμως το εφετινό διαφορετικό Πάσχα…

***

Διαφορετικό επειδή οι πολίτες δεν θα πάνε στην εκκλησία, ούτε θα στηθούν οικογενειακά, συγγενικά ή φιλικά γλέντια για το ψήσιμο του οβελία. Η κυβέρνηση μπορεί να προσανατολίζεται να μην απαγορεύσει τελικά την κυκλοφορία από το Μεγάλο Σάββατο, αλλά είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει ούτε μεγάλες συναθροίσεις ούτε συνωστισμό σε πιλοτές ή αυλές. Η επιτήρηση των περιοχών θα γίνεται με συχνές περιπολίες σε όλες τις περιοχές αλλά και από τον αέρα με drones και με ελικόπτερα. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα, ακόμα και συλλήψεις.

***

Δεν θα πάει πουθενά το Αγιο Φως

Επειδή μόλις έγινε γνωστό ότι το Αγιο Φως θα έλθει και εφέτος το Μ. Σάββατο στη χώρα μας άρχισαν οι πιέσεις, τα τηλεφωνήματα και οι… επιστολές από όλη την Ελλάδα προκειμένου να το πάρουν όλοι στην περιοχή τους και στις εκκλησιές τους, αποφασίστηκε ότι το Αγιο Φως δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Την απόφαση έλαβε ο αρμόδιος για τα εκκλησιαστικά υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, πάντοτε όμως σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο λόγος; Φοβούνται μήπως τους ξεφύγει η κατάσταση και υπάρξει συνωστισμός. Ετσι το Αγιο Φως θα έλθει στην Ελλάδα με αεροσκάφος της Aegean, θα το παραλάβει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» ο υφυπουργός, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και ο Εξαρχος του Παναγίου Τάφου, θα υπάρξει μια μικρή τελετή (με ένα άγημα 8 στρατιωτών και μία στρατιωτική μπάντα) και τέλος. Τέλος; Οχι ακριβώς. Απλώς το Αγιο Φως θα μεταφερθεί στην Πλάκα (Μετόχι του Παναγίου Τάφου) και στη Μητρόπολη Μεσογαίας.

***

Το ψιλικατζίδικο της Μαίρης, ο Καζαντζίδης και ο Στουρνάρας

Οι περισσότεροι δεν θα το γνωρίζουν αλλά εδώ και μερικά χρόνια γίνεται, κυρίως τα Σάββατα, μία παράξενη σύναξη στην οδό Μάρκου Μπότσαρη (στη Νέα Κηφισιά) στο ψιλικατζίδικο της Μαίρης, με τη συμμετοχή απλών πολιτών διαφόρων επαγγελμάτων, όπως ταξιτζήδων, ενός νταλικέρη, συνταξιούχων, της κυρίας Μαίρης ιδιοκτήτριας του ψιλικατζίδικου και καμιά φορά του Χάρη του φούρναρη ή του Γιάννη του κρεοπώλη, με τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

  • Το ψιλικατζίδικο, βλέπετε, βρίσκεται μερικά μέτρα πιο κάτω από το σπίτι του Γιάννη Στουρνάρα και τα Σάββατο είναι η μέρα που ο κεντρικός τραπεζίτης κάνει τα ψώνια  του σπιτιού.
  • Οι συναντήσεις, όπως μου είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, στο ψιλικατζίδικο γίνονται συνήθως υπό τους ήχους της μουσικής του Καζαντζίδη και των τραγουδιών του «Στον σταθμό του Μονάχου», ή «Να σου δώσω μια να σπάσεις, αχ  βρε κόσμε άδικε», που αρέσουν πάρα πολύ στην ιδιοκτήτρια κυρία Μαίρη.
  • Τώρα όμως με τον περιορισμό της κυκλοφορίας η σύναξη στο ψιλικατζίδικο κάπως περιορίστηκε σε αριθμό, αλλά γίνεται κανονικά, πλην όμως οι συμμετέχοντες κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις και ορισμένοι (όχι όμως ο κ. Στουρνάρας) φορούν μάσκες.

***

Σας πληροφορώ ότι τις συνάξεις αυτές πολύ τις χαίρεται ο κεντρικός τραπεζίτης για δύο λόγους. Πρώτον, όπως μου εξήγησε, επειδή  οι ερωτήσεις που του κάνουν είναι to the point, δηλαδή στο κέντρο της οικονομικής επικαιρότητας, οι συνομιλητές του ενδιαφέρονται ιδιαιτέρως για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας και, δεύτερον, μπορεί άνετα να αναπτύξει τις απόψεις του χωρίς φόβο παρεξήγησης.

  • Τι είδους όμως ερωτήσεις κάνουν στον κ. Στουρνάρα; Η κυριότερη είναι πώς θα βγει η οικονομία με λιγότερες απώλειες από την υγειονομική κρίση ή εάν βλέπει έκρηξη της ανεργίας και πότε, καθώς και τι μέτρα θα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση ώστε να μειώσει τις επιπτώσεις της κρίσης του κορωνοϊού.
  • Ερωτήσεις που έχουν όλες σημασία και οικονομική βάση. Για παράδειγμα, ενδιαφέρονται για το τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια, εάν προβλέπει μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις ή τι είδους δάνεια χορηγούν οι τράπεζες.
  • Απαντά σε όλες και, όπως λέει, «είναι ευχαρίστησή μου να τους κάνω τέτοιου είδους αναλύσεις και να απαντώ στις απορίες τους. Ιδιαιτέρως χαίρομαι όταν βλέπω ότι καταλαβαίνουν ακριβώς τι τους λέω και έτσι μπορώ να έχω τον σφυγμό της κοινωνίας».

***

Καμιά φορά το μέρος των συναντήσεων αλλάζει, αντί δηλαδή του ψιλικατζίδικου της Μαίρης, μεταφέρονται  στην ίδια γειτονιά στον φούρνο του Χάρη ή στο χασάπικο του Γιάννη (όπου επίσης ψωνίζει ο κ. Στουρνάρας), αλλά οι ερωτήσεις και οι απορίες παραμένουν σχεδόν πάντοτε οι ίδιες. Το άγχος, βλέπετε, των απλών ανθρώπων για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με τον κορωνοϊό είναι μεγάλο και βρήκαν τον κεντρικό τραπεζίτη πρόθυμο να τους εξηγήσει ορισμένα πράγματα. Να σημειώσω εδώ ότι κάπου 500 μέτρα μακριά από το σπίτι του κ. Στουρνάρα είναι το σπίτι του Ευκλείδη Τσακαλώτου (στην οδό Μυτιλήνης), όμως ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει θελήσει, όπως μαθαίνω, να πιάσει κουβέντα ή να λύσει απορίες στο ψιλικατζίδικο της Μαίρης…

***

Ο συνταξιούχος Τόμσεν

Γερασμένο, κουρασμένο και νυσταγμένο βρήκα τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος χθες ενημέρωσε τους δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης την εποχή του κορωνοϊού.

  • Ο Δανός «Mister Blue eyes», όπως τον αποκαλούσαν κάποιοι και κάποιες στην εποχή των ελληνικών μνημονίων, μετράει αντίστροφα στο Ταμείο, καθώς τον Ιούλιο αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης, έχοντας 37 χρόνια υπηρεσίας στον οργανισμό.
  • Εμείς τον ζήσαμε τα τελευταία 10 και δεν έχουμε μείνει με τις καλύτερες των εντυπώσεων, ούτε για τις μεθόδους του ούτε για την κατάρτισή του.

Σε κάθε περίπτωση, χθες, μας ενημέρωσε πως είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για τις προοπτικές του χρέους, καθώς η κρίση είναι ακόμη σε εξέλιξη και αρκέστηκε να επαναλάβει πως οι ελληνικές τράπεζες είναι αδύναμες να υποστηρίξουν την οικονομία, λόγω του βάρους των κόκκινων δανείων.