Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021)

 • Από τον Μπίσμαρκ στη Μέρκελ

 • «Οι Τούρκοι και οι Γερμανοί αγαπιούνται εδώ και καιρό», δήλωσε χειροκροτούμενος ο πρόεδρος Ερντογάν όταν επισκέφθηκε επίσημα το Βερολίνο. Αναφερόταν σε μία ιστορική φράση του Μπίσμαρκ. Η οποία φαίνεται πως έως σήμερα καθορίζει την πολιτική του Βερολίνου έναντι της Αγκυρας. Καλό είναι να αναγνωρίσουμε αυτή την πραγματικότητα καθώς μπαίνουμε σε μια νέα γεωπολιτική περίοδο. Χωρίς συναισθηματισμούς και σπασμωδικές αντιδράσεις.

Η Γερμανία θεωρεί πως η Τουρκία ανήκει στην παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της και ότι τις δύο χώρες δένουν πολλά και μεγάλα συμφέροντα. Ο τρόπος με τον οποίο αποσταθεροποίησε εσωτερικά τη Γερμανία η μαζική ροή προσφύγων/μεταναστών από την Τουρκία έχει σφραγίσει την καγκελάριο και τους συνεργάτες της.

 • Θεωρεί πως η Ελλάδα μπορεί να κατάφερε να εξουδετερώσει την εργαλειοποίηση του προσφυγικού στον Εβρο, αλλά δεν θα μπορέσει να το ξανακάνει, ειδικά στο Αιγαίο. Πιστεύει ότι η Λευκωσία προχώρησε σε «δραστικές» ενέργειες στις έρευνες για φυσικό αέριο, χωρίς να σκεφθεί την επόμενη μέρα και την αντίδραση του Ερντογάν.

Το Βερολίνο αντιμετωπίζει τα ελληνοτουρκικά μέσα από αυτό το πρίσμα. Εξοργίζεται με τους Γάλλους όταν τραβάνε το σχοινί με την Αγκυρα. Δεν καταλαβαίνει γιατί η Ελλάδα πρέπει να ξοδεύει τεράστια ποσά για την άμυνά της, ειδικά σε μη γερμανικούς εξοπλισμούς, καθώς τη θεωρεί μια μικρή χρεοκοπημένη χώρα.

Θα ήθελε η Αθήνα να αποδεχθεί μια συνολική συμβιβαστική λύση στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς να μπαίνει σε λεπτομέρειες για το ποιος έχει δίκιο. Η λογική είναι «τετράγωνη» και μασίφ. Δεν πρόκειται να αλλάξει, τουλάχιστον έως το τέλος της θητείας της κ. Μέρκελ, και σίγουρα όχι ενόψει εκλογών, με την τουρκική μειονότητα να παίζει τον ρόλο της.

 • Η Ελλάδα δεν αναζητεί, και δεν πρέπει να αναζητεί, εχθρούς της Τουρκίας.

Αυτό που ψάχνει είναι εταίρους οι οποίοι αντιλαμβάνονται πόσο επικίνδυνος είναι ο αναθεωρητισμός της Αγκυρας, καθώς επιδιώκει αλλαγή κυριαρχίας σε ευρωπαϊκό έδαφος και την πλήρη ηγεμονία στην Ανατολική Μεσόγειο.

 • Οι Γερμανοί βιάστηκαν μία φορά στη Γιουγκοσλαβία, γιατί δεν είχαν τη γεωπολιτική ωριμότητα να κάνουν υπομονή και να εξετάσουν τις επιπτώσεις των κινήσεών τους.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η Γερμανίδα καγκελάριος, είναι η αλήθεια, έπαιξε θετικό ρόλο, γιατί ήταν η μόνη Δυτική ηγέτις που μπορούσε και ήθελε να σηκώσει το τηλέφωνο για να μιλήσει στον Ερντογάν. Σε ορισμένες κρίσιμες στιγμές, ίσως και να τον σταμάτησε από το να «τραβήξει τη σκανδάλη». Από εκεί και πέρα όμως, το Βερολίνο είναι σε εντελώς άλλη γραμμή από το Παρίσι.

 • Και μάλλον και από τα στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, τα οποία άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι άλλον Ερντογάν άφησαν όταν έφυγαν το 2016 και άλλον ξαναβρήκαν τώρα. Ενα βασικό πρόβλημα είναι πάντως το γεγονός πως η σημερινή ηγεσία της Ε.Ε. λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό με βάση τα γερμανικά συμφέροντα. Με ό,τι αυτό σημαίνει για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

****

Έφυγε χθες από τη ζωή ο δημοσιογράφος Νάσος Νασόπουλος, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε τη δημιουργία του γνωστού πόρταλ thebest.gr. Ο δημοσιογράφος έχασε τη μάχη με τον καρκίνο στα 57 του χρόνια.

Είχε δίπλα του τους αγαπημένους του ανθρώπους, τη δημοσιογράφο σύζυγό του Νεκταρία Ντούκα, διευθύντρια του thebest.gr, που δεν έλειψε κυριολεκτικά ούτε δευτερόλεπτο από το πλάι του, τους γιους του Περικλή και Θάνο που είχε αποκτήσει από τον πρώτο γάμο του με την πρώην σύζυγό του, Ντοραλίνα Γκολφινοπούλου, η οποία επίσης ήταν εκεί.

O Nάσος Νασόπουλος έγραφε για τη μάχη του με την επάρατη νόσο σε δύο στήλες έως τις 29 Ιανουαρίου, λίγο πριν τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του.

Image result for Νεκταρία Ντούκα, διευθύντρια του thebest.gr

Η ανάρτηση του thebest.gr:

«Η είδηση αυτή, είναι ό,τι πιο σκληρό έχει κληθεί να διαχειριστεί το thebest.gr από την αρχή της διαδρομής του. Είναι η είδηση που ποτέ δεν μπορούσαμε να διανοηθούμε ότι θα γράψουμε. Όχι τώρα.. Ποτέ τόσο νωρίς…

Το «αποκλειστικό» που μας συντρίβει. Ο Νάσος Νασόπουλος, η «ψυχή» του portal, o εμπνευστής του, αυτός που άλλαξε το τοπίο της ενημέρωσης στην ελληνική περιφέρεια με το διορατικό και παραγωγικό μυαλό του, αυτός που ήταν πάντα οδηγός και εμψυχωτής μας, αυτή τη φορά δεν έμελλε να μας δείξει το δρόμο, αλλά να μας ραγίσει την καρδιά. Με τραύμα βαθύ.

Έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή, απελπιστικά νωρίς, μόλις στα 57 του χρόνια, έχοντας δίπλα του τους αγαπημένους του ανθρώπους, τη δημοσιογράφο σύζυγό του Νεκταρία Ντούκα, διευθύντρια του thebest.gr, που δεν έλειψε κυριολεκτικά ούτε δευτερόλεπτο από το πλάι του, τους γιους του Περικλή και Θάνο που είχε αποκτήσει από τον πρώτο γάμο του με την πρώην σύζυγό του, Ντοραλίνα Γκολφινοπούλου, η οποία επίσης ήταν εκεί.

Έφυγε προκαλώντας απέραντη θλίψη όχι μόνο στους πολύ κοντινούς του ανθρώπους, αλλά και στους πολλούς του φίλους, σε όλους όσοι δουλέψαμε μαζί του, συμπορευτήκαμε στις πάντα καινοτόμες αναζητήσεις του, ευεργετηθήκαμε και εμπνευστήκαμε από αυτόν, συνταξιδέψαμε με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο στον κόσμο της ενημέρωσης.

Για τον Νάσο Νασόπουλο, είναι αδύνατον να μιλήσεις με συνηθισμένα λόγια πένθους και συντριβής, ακόμη και ετούτη τη στιγμή, την τόσο οδυνηρή για όλους μας.

Ούτε σε πρόσωπο τρίτο. Ο Νάσος ο δικός μας θα είναι πάντα εδώ. Σε χρόνο παρόντα. Σε πρώτο πρόσωπο.

Εμπνευστής, οδηγός, φίλος, αταλάντευτα και βαθιά προοδευτικός, στην καθημερινή πρακτική και όχι μόνο στην «ταμπέλα», σε όλη την πορεία της ζωής του… Και πάνω από όλα αγωνιστής. Από μικρό παιδί. Στηριγμένος πάντα στις δυνάμεις τις δικές του, που ήταν πολλές και αξιοθαύμαστες.

Πολεμιστής μέχρι το τέλος, ακόμη και όταν απέναντί του είχε τον καρκίνο στον οποίο κατάφερε να χαμογελάσει, με το χιούμορ των ευφυών ανθρώπων και την τόλμη των φιλοσοφημένων.

Κατάφερε ακόμη και στη πιο σκληρή στιγμή της ζωής του, την ώρα που συναντήθηκε με το «θηρίο» (νόσησε τον Ιούνιο του 2019 από καρκίνο του πνεύμονα), να περιγράψει καρέ- καρέ την περιπέτειά του, να μοιραστεί τις εμπειρίες του με άλλους συμπάσχοντες και να σπάσει τα ταμπού γύρω από την αιώνια μάστιγα που δεν λέει να πάψει να μας στερεί όσους αγαπάμε.

Η στήλη του «Ζώντας με τον καρκίνο» και το «Ημερολόγιο ενός καρκινοπαθούς» στο thebest.gr η ενημέρωση του οποίου σταμάτησε στις 9.07 το πρωί στις 29 Ιανουαρίου, λίγο πριν τον εγκαταλείψουν οι δυνάμεις του, ήταν η τελευταία απόδειξη ότι ήταν γεννημένος μαχητής μα και γεννημένος δημοσιογράφος.

«Εξοικονομώ λίγα μόνο λεπτά, που ακόμα μπορώ να λειτουργώ στοιχειωδώς για να γράψω αυτό το μήνυμα. Γιατί πολύ σύντομα, το κρεβάτι και ο καναπές μου θα γίνουν τα «καταφύγιά μου». 23 ώρες την ημέρα εκεί τις περνάω» έγραφε στην τελευταία του ανάρτηση.

«Και δεν μπορώ, ούτε να σηκωθώ, ούτε να μιλήσω, ούτε βιβλίο να διαβάσω, ούτε τηλεόραση να δω. Βυθισμένος σε έναν λήθαργο, όταν δεν τον διακόπτει ο πόνος. Τον οποίο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με μια ειδική θεραπεία πόνου, επιτυχώς αρχικά.

Είναι από τις πιο δύσκολες ημέρες που περνάω εδώ και 19 μήνες που ξεκίνησε η ταλαιπωρία με τον καρκίνο.

Αλλά, όπως σάς υποσχέθηκα από την αρχή, θα τις περνάμε όλες μαζί: και τις εύκολες και τις δύσκολες. Όσο έχω δυνάμεις να επικοινωνούμε».

Ο Νάσος Νασόπουλος, κατάφερε ενώ υπέφερε, να στρέψει το μικρόφωνο, όχι μόνο στους πάσχοντες, στους ανθρώπους που έχουν χτυπηθεί από τον καρκίνο, μα και στον ίδιο τον καρκίνο, περιγράφοντας τα στάδιά του, τα συμπτώματα αλλά και τα συναισθήματα που προκαλεί, τον τρόπο που διεισδύει στην σκέψη. Κατάφερε με τον τρόπο του να τον «ξεγυμνώσει».

Ο Νάσος, ο δικός μας, είχε χάρισμα: την επικοινωνία με τους ανθρώπους, την αστείρευτη έμπνευση, την μαγνητική μετάδοση σκέψεων και μηνυμάτων. Και ταυτόχρονα, είχε το χάρισμα, το πολύ μεγάλο, να ανακαλύπτει και να αντλεί μέσα από τους συνεργάτες του το πιο δυνατό τους σημείο. Να βγάζει στην επιφάνεια το καλύτερο κομμάτι από τον καθένα. Να τον κάνει να νιώθει μοναδικός. Να του αλλάζει τη ρότα.

Πολυτάλαντος και αεικίνητος, ο Νάσος Νασόπουλος, πέρα από μια διεισδυτική και απίστευτα διαυγής πένα, υπήρξε και ένας ανήσυχος καθοδηγητής στα ΜΜΕ.

Ήταν αυτός που διέβλεψε αρκετά νωρίς ότι το μέλλον στην ενημέρωση περνά σε νέα περίοδο επηρεαζόμενη από την ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και προχώρησε με τη συνδρομή και τη στήριξη του Χριστόφορου Πετρή, στη δημιουργία του thebest.gr, επιχειρώντας και επιτυγχάνοντας μια μικρή επανάσταση στο χώρο της ενημέρωσης στην ελληνική περιφέρεια, δημιουργώντας έναν από τους πλέον σύγχρονους ενημερωτικούς ιστότοπους της Ελλάδας.

Κατάφερε να κάνει το thebest.gr το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα ειδησεογραφικά sites στη χώρα, να κατακτήσει εξαρχής την κορυφή στην περιφερειακή ενημέρωση, με επιμονή στην υπηρεσία της αντικειμενικής δημοσιογραφίας, έναντι του συνεχούς εντυπωσιασμού.

Ανήσυχος και ασύλληπτα ευρηματικός, με αξιοθαύμαστες ικανότητες οργάνωσης υπήρξε ο άνθρωπος που καταπιάστηκε και έφερε εις πέρας δύσκολες αποστολές για την πόλη της Πάτρας.

Ο Νάσος Νασόπουλος δεν θύμιζε σε τίποτα καθοδηγητή παλιού τύπου σε καμία έκφανση της δραστηριότητάς του. Έγραφε τις απόψεις του χωρίς φόβο και χωρίς πάθος. Χωρίς να βάζει στεγανά και περιορισμούς στους συνεργάτες του με τους οποίους βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία, συχνά δε ενθουσιώδη, όταν περιέγραφε τις νέες ιδέες του. Είχε ένα αλάνθαστο ένστικτο και ένα κοφτερό πνεύμα. Ήξερε πώς να μεταδώσει στον συνομιλητή του αυτό που εννοούσε. Και παράλληλα, ήξερε να ακούει.

Αλίευε από τον καθένα, ένα μικρό… θησαυρό.

Παραγωγικό μυαλό, γρήγορο, αναλυτικό και σαφές. Από αυτά που γεννούν ιδέες και όχι από αυτά που τις ακολουθούν.

Ήταν τέτοια μάλιστα για αυτόν η ευκολία της αντίληψης των καταστάσεων, της αναζήτησης και της εξεύρεσης μιας διεξόδου εκεί που για τους άλλους διαφαινόταν τοίχος, που τον καθιστούσε έναν εκ φύσεως πολεμιστή ενώ η δυνατότητα της διατύπωσης των καταστάσεων

με τις λέξεις που αρκούσαν και ποτέ δεν περίσσευαν τον είχε προικίσει με το ατού της μεταδοτικότητας και μάλιστα- τις περισσότερες φορές- με ενθουσιώδεις δόσεις που συναντάς είτε σε έναν έφηβο, είτε σε έναν καλό και αποφασισμένο παίκτη.

Όλα αυτά και άλλα πολλά, όπως το καυστικό του χιούμορ, ο αυτοσαρκασμός του, το αιχμηρό του πνεύμα και τα «γωνιώδη» σχόλιά του, κάνουν τον Νάσο που μας αποχαιρετά αναντικατάστατο.

Τον δικό μας Νάσο, τον δικό μας άνθρωπο, αυτόν με τον οποίο κάποιοι από εμάς πορευτήκαμε το μεγαλύτερο μέρος του επαγγελματικού μας βίου. Αυτόν χωρίς τον οποίο κάποιοι από εμάς ίσως και να μην είχαμε διαγράψει την ίδια πορεία.

Αυτό το «αντίο», το τόσο σκληρό, το τόσο πρόωρο, έχει μέσα του μια συντριβή μα και μια δύναμη. Τη δύναμη που οφείλουμε να δείξουμε για να κρατήσουμε τον Νάσο εδώ, μαζί μας… Σε χρόνο πάντα παρόντα. Σε πρώτο πρόσωπο. Πάντα.

Καλό ταξίδι αφεντικό και φίλε.

Εσύ ο φίλος που ήσουν και το αφεντικό.

Εσύ που θα είσαι πάντα εδώ, ο οδηγός μας.

Thebest.gr».


Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας και τη συσκότιση, μόνο οι Γερμανοί λείπουν από την Αθήνα, για να την βομβαρδίσουν. Που, έτσι όπως είναι η Αθήνα, καλό θα της έκανε ένας βομβαρδισμός

Το Bitcoin λένε πως έχει ρίσκο. Σίγουρα; Έχουμε ένα περιουσιακό στοιχείο που επί 12 χρόνια ανεβαίνει 200% κατά μέσο όρο κάθε χρόνο. Δηλαδή, από πιο σημείο και μετά παύει να είναι επικίνδυνο;@michael_saylor  Θεούλης !

Κ.Π: Έγραψα στα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο τη γνώμη μου για τις σοκαριστικές καταγγελίες: «Η Πολιτεία οφείλει να παρέχει επαρκές θεσμικό πλαίσιο και νομικό οπλοστάσιο, ώστε και το θύμα να αισθανθεί ασφάλεια να μιλήσει, αλλά και ο καταγγελλόμενος να μην καταστραφεί εάν τελικά δεν είναι θύτης»

Εικόνα


ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ 

Δυο σοβιετικοί στρατιώτες παρενοχλούν στον δρόμο μια Γερμανίδα. Γιατί οι στρατιώτες της ΕΣΣΔ βίασαν συστηματικά χιλιάδες Γερμανίδες και Αυστριακές, όταν μπήκαν στη Γερμανία…

www.mixanitouxronou.gr

 • Αύγουστος 1945, Δύο στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού τραβούν μια Γερμανίδα στον δρόμο και την παρενοχλούν σεξουαλικά. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τις τελευταίες ημέρες του πολέμου κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό στην πόλη Λειψία της Γερμανίας. Οι Σύμμαχοι και οι Σοβιετικοί παρήλαυναν στα γερμανικά εδάφη….

Οι βιασμοί ξεκίνησαν το 1944, την περίοδο που ο Κόκκινος Στρατός εισήλθε στην Ανατολική Πρωσία και τη Σιλεσία. Σε πολλά χωριά και πόλεις της Γερμανίας, γυναίκες από 10 έως 80 ετών βιάστηκαν συστηματικά από ρώσους στρατιώτες. Ο ιστορικός Άντονι Μπίβορ ανέφερε ότι οι Σοβιετικοί βίασαν χιλιάδες γυναίκες. Από τους αριθμούς των αμβλώσεων και της έρευνας σε νοσοκομειακά αρχεία υπολογίζεται ότι στο Βερολίνο βιάστηκαν 100.000 γυναίκες από τους Σοβιετικούς και τους Συμμάχους σε μικρότερο βαθμό.

 • Τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια γυναίκες βιάστηκαν στην Ανατολική Πρωσία, την Πομερανία και τη Σιλεσία. Πώς προκύπτουν τα νούμερα; Ο υπολογισμός βασίζεται στον αριθμό των εκτρώσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 1945 και του 1948. Σε εκείνο το διάστημα δύο εκατομμύρια γυναίκες έκαναν παράνομες αμβλώσεις. Οι βιασμοί εν καιρώ πολέμου, ήταν πάντα ένα θλιβερό κεφάλαιο στην ιστορία της ανθρωπότητας. Σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο και σε οποιαδήποτε περιοχή. Η νίκη και η εξουσία έπρεπε να είναι ολοκληρωτική όπως και η ταπείνωση του αντιπάλου.

Οι σοβιετικοί είχαν κερδίσει τον πόλεμο & σύμφωνα με τον ιστορικό  Σούζαν Μπράουνμίλερ  ο βιασμός των γυναικών του εχθρού δεν γινόταν από τον κατακτητή για ικανοποίηση αλλά για να ταπεινώσει τους Γερμανούς. Οι ιστορικοί έχουν χαρακτηρίσει τους βιασμούς  των Γερμανίδων ως το μεγαλύτερο φαινόμενο μαζικού βιασμού στην ιστορία.

 • Όπως ανέφερε ο Μπίβορ, όταν έφτασαν στο Βερολίνο ο ρώσος στρατάρχης Γκεόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, τους έδωσε την εξής εντολή: «Συμφορά στη γη των δολοφόνων, θα πάρουμε μια τρομερή εκδίκηση για τα πάντα». Αν και ο πόλεμος τελείωνε, ο εφιάλτης για τις Γερμανίδες μόλις ξεκινούσε.

Η οικογένεια της Μάριαν Φέιθφουλ, του μεγάλου έρωτα του Μικ Τζάγκερ, είναι μια γνωστή περίπτωση, καθώς στη Βιέννη, τόσο η γιαγιά όσο και η μάνα της βιάστηκαν αρκετές φορές. Γεγονός που τη σημάδεψε. Διαβάστε αναλυτικά την ιστορία της στη σχετική ανάρτηση Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: RareHistoricalPhotos…

«Οδός Ιβάνωφ»: Μία ονοματοδοσία που επιβάλλεται να γίνει

Πρωτοβουλία με στόχο την ονοματοδοσία δρόμου της Αθήνας με το όνομα του Γεώργιου Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ, βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μας ενημέρωσε ο Daniel Jankowski, από το Poland ONE Ελληνικά – Πρωτοβουλία για την προώθηση της Πολωνίας.

Σε επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι:

«Σήμερα, η μνήμη του μεγάλου ήρωα καλλιεργείται στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει η αίθουσα «Ιβανώφειο» και υπάρχει και το μνημείο του Σαϊνόβιτς-Ιβάνοφ. Δυστυχώς, στην Αθήνα, όπου βρίσκεται ο τάφος του Πολωνού – Έλληνα ήρωα και όπου δολοφονήθηκε, δεν υπάρχει κανένα μνημείο που να τον τιμά, ούτε κανένας δρόμος δεν έχει πάρει το όνομα του. Εκ μέρους της μνήμης αυτού του σημαντικού ανθρώπου, ζητώ να εξεταστεί το ενδεχόμενο ονομασίας ενός από τους αθηναϊκούς δρόμους με το όνομα του Jerzy Szajnowicz-Iwanow».

Πολωνοί πολίστες στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής στη Βαρσοβία. Jerzy Szajnowicz-Iwanow τρίτος από τα αριστερά στην πρώτη σειρά. πηγή: Πολωνικα Ψηφιακά Αρχεία (Narodowe Archiwum Cyfrowe)

Όπως αναφέρει ο κ. Jankowski: «Ο Γεώργιος Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ, γεννήθηκε στη Βαρσοβία το 1911. Ο πατέρας του ήταν Ρώσος συνταγματάρχης αλλά η μητέρα του, Λεονάρδα Σαϊνόβιτς ξαναπαντρεύτηκε Έλληνα, τον Γιάννη Λαμπριανίδη και αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη με το γιο της.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο Jerzy πέρασε μόνο λίγα χρόνια ως νεολαίος στην Ελλάδα, αφού έζησε τη νεολαία του κυρίως στην αναγεννημένη Πολωνία, η οποία ανέκτησε την ανεξαρτησία της στο 1918.

Το όνειρο του Σαϊνόβιτς ήταν να γίνει διπλωμάτης και έπειτα γεωπόνος. Ο Szajnowicz σπούδασε στο Βέλγιο και στη συνέχεια στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του, αγάπησε τον αθλητισμό, στον οποίο είχε σημαντικές επιτυχίες, μεταξύ άλλων, κέρδισε τον τίτλο του Βέλγου Ακαδημαϊκού Πρωταθλητή. Επίσης, γιόρτασε τις νίκες του ως παίκτης waterpolo και το 1937 κέρδισε το πολωνικό πρωτάθλημα με το AZS στη Βαρσοβία.

 • Δυστυχώς, ο πόλεμος ήρθε αρκετά γρήγορα. Ο Γιώργος ήταν τότε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε δραστηριότητες στην πολωνική στρατιωτική αποστολή. Ο Szajnowicz βοήθησε στην αποχώρηση τους Πολωνούς στρατιώτες που έρχονταν στην Ελλάδα από διάφορα μέρη.
 • Γνώριζε τη σημασία ολόκληρης της κατάστασης, γι ‘αυτό αποφάσισε να γίνει πράκτορας. Αρχικά υπηρέτησε στην πατρίδα του, ήθελε να γίνει στρατιώτης τον Βόρειων Καρπάθιων – Στρατών Πολωνίας, αλλά οι πολωνικές αρχές τον έστειλαν στην Μεγάλη Βρετανία.
Ο τύπος του υποβρυχίου με τον οποίο ο Jerzy Szajnowicz-Iwanov έφτασε στην Ελλάδα. U-Boot U 36 Τύπος VII (Bundesarchiv)

Ο πράκτορας 033B, επειδή αυτή ήταν ή κωδική ονομασία του ήρωα, ήρθε και πάλι στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 1941 με υποβρύχιο. Την χώρα είχε καταλάβει η ναζιστική Γερμανία. Στην Αθήνα ο ήρωας κυκλοφόρησε με ψεύτικα στοιχεία, γιατί από εκείνη τη στιγμή το όνομά του ήταν Κυριάκος Παρίσης, αλλά συχνά άλλαζε το όνομά του. Άλλαζε και εμφάνιση αφού μερικοί τον είχαν δει με στολή ναυτικού ή ακόμα και ντυμένο ως εργάτη.

 • Με καλή φυσική κατάσταση, λόγω του αθλητισμού, που την αξιοποίησε στη δράση του ως σαμποτέρ, ο Ιβάνοφ κατά τη διάρκεια του πολέμου κατάστρεψε εκατοντάδες αεροπλάνα της φασιστικής Ιταλίας στο εργοστάσιο Mαλτσινιώτη μαζί με την ομάδα του.

Οι Γερμανοί θέλησαν να συλλάβουν τον αντίπαλό τους με κάθε κόστος. Το πέτυχαν, αλλά ο Jerzy κατάφερε να εξαπατήσει τους κατακτητές δύο φορές. Την πρώτη φορά αποφάσισε να φορέσει την στολή ενός Ιταλού στρατιώτη που ήταν μεθυσμένος.

Έκθεση των γλυπτών του Ferdinand Jarocha. Στρατιώτες, αντάρτες, μαχητές. Γλυπτική της προτομής του Jerzy Iwanow-Szajnowicz. πηγή: Πολωνικα Ψηφιακά Αρχεία (Narodowe Archiwum Cyfrowe)

Την τρίτη φορά δυστυχώς ένας από τους συνεργάτες του Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ είχε πει στους Γερμανούς τον τόπο διαμονής του. Οι ναζί έπιασαν τον Πολωνό στο δικό του αθηναϊκό διαμέρισμα. Μετά τη σύλληψή του από τη Γκεστάπο, έλαβε λίγους μήνες αργότερα μια καταδίκη από γερμανικό δικαστήριο, το οποίο τον καταδίκασε σε τριπλό θάνατο.

Ο επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας προσπάθησε να σώσει τη ζωή του Szajnowicz, παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα με τους Γερμανούς και τους Συμμάχους με την πρόταση ανταλλαγής σημαντικών αιχμαλώτων πολέμου. Δυστυχώς, οι Σύμμαχοι δεν ευνοούσαν αυτές τις προτάσεις, αντίθετα με τους Γερμανούς. Ο Αρχιεπίσκοπος είχε συχνά επισκεφθεί τοv Szajnowicz.

Το μνημείο του Szajnowicz στη Θεσσαλονίκη

Ο Jerzy Iwanow – Szajnowicz σκοτώθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1943, για πρώτη φορά τραυματίστηκε από Γερμανό SS κατά την τελευταία προσπάθειά του να ξεφύγει. Στη συνέχεια πυροβολήθηκε με άλλους καταδίκους. Στην Καισαριανή πιθανότατα, ένας εξαιρετικός πράκτορας, ένας εξαιρετικός ήρωας και ένας μεγάλος πατριώτης σκοτώθηκε. Πριν από το θάνατό του, φώναξε αυτά τα λόγια στους Σούτσσταφφελ: Ζήτω η Ελλάς, Ζήτω η Πολωνία.

Στον τάφο η μητέρα του έγραψε: «Στον αγαπημένο γιο – θλιμενη μητέρα».

 • Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα μνημείο του Szajnowicz, και μέχρι πρόσφατα η μεγαλύτερη αθλητική αίθουσα στη Θεσσαλονίκη, του Ηρακλή.

Σύμφωνα με τις ελληνικές εκτιμήσεις, ο ήρωας και των δύο εθνών αποδείχθηκε επίσης ως ο πιο αποτελεσματικός σαμποτέρ που είχαν στη διάθεσή τους οι Σύμμαχοι κατά τη διάρκεια ολόκληρου του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Κτήριο όπου ζούσε η οικογένεια Szajnowicz-Iwanow. Κέντρο Βαρσοβίας

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β ‘έδωσε στην οικογένεια του Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ £ 1.000 ως αναγνώριση των υπηρεσιών του. Το 1945 ο Βρετανός στρατάρχης Harold Alexander των ανέφερε στις ευχαριστίες του εξ ονόματος των συνδεδεμένων εθνών.

Στην Πολωνία, οι δρόμοι πολλών πόλεων όπως η Βαρσοβία, η Κρακοβία, Πόζναν, Στζέτσιν, Κιέλτσε καί η Τσέστοχοβα πήραν το όνομά του Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ. Ο ήρωας της ελληνικής αντίστασης είναι επίσης αφιερωμένος στο βιογραφικό μυθιστόρημα του Stanisław Strumph-Wojtkiewicz. Του Szajnowicz απονεμήθηκε το υψηλότερο Βραβείο Στρατιωτικής Αξίας της Πολωνίας – Virtuti Militari.

 • Δυστυχώς, στην Αθήνα δεν υπάρχει τόπος αφιερωμένο στη μνήμη αυτού του εξαίρετου ανθρώπου. Είναι ώρα να το αλλάξουμε μαζί!
 • Στις 20 Ιανουαρίου 2020, υποβλήθηκε επίσημο αίτημα στον Δήμαρχο Αθηναίων, κύριο Κώστα Μπακογιάνη, με ιδέα να ονομάσει έναν από τους δρόμους της Αθήνας με το όνομα του Σαϊνόβιτς-Ιβάνωφ όπου σκοτώθηκε ο μεγάλος ήρωας.
 • Μέχρι τώρα (3.2.2020) δεν λάβαμε καμία απάντηση».

33 πεισματάρηδες ιδιοκτήτες ακινήτων που αρνήθηκαν να μετακομίσουν

 • Ιδιοκτήτες: Οι περισσότεροι αγαπούν τους αδύναμους. Συγκεκριμένα, κάποιοι που θα καταφέρουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους απέναντι σε πανίσχυρους αντιπάλους (σ.σ. εταιρείες και κυβερνήσεις). Αυτοί οι άνθρωποι χαρίζουν την ελπίδα ότι οι μικρότεροι έχουν τελικά, την εξουσία.

Συχνά αναφερόμενες ως «υποχωρήσεις», περιπτώσεις όπως αυτές έχουν γίνει αισθητικές ενδείξεις των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ιδιαίτερα στην Κίνα, όπου οι γενναίοι ιδιοκτήτες σπιτιών λαμβάνουν ευρεία υποστήριξη ενάντια στον αντιληπτό εκφοβισμό των δυνάμεων που υπάρχουν. Όποιος έχει δει την ταινία ”Ψηλά στον Ουρανό” ή την αυστραλιανή κλασσική ταινία “O Πύργος” θα ταυτιστεί με αυτό!

 • Ακολουθούν περιπτώσεις, όπου ιδιοκτήτες δεν δέχθηκαν τη μετακόμιση και παρέμειναν στα σπίτια τους:

“Η Έντιθ Μέισφιλντ αρνήθηκε να πουλήσει το σπίτι της ακόμη και αφού της προσφέρθηκε περισσότερο από 1 εκατομμύριο ευρώ για να αγοραστεί. Αργότερα έγινε η έμπνευση για την ταινία “Ψηλά στον Ουρανό” “

“Η Μαίρη Κουκ αρνήθηκε να πουλήσει την όμορφη κατοικία της, ενώ όλα τα γειτονικά σπίτια κατεδαφίστηκαν. Σήμερα το σπίτι κάθεται σφιχτά ανάμεσα στους γιγαντιαίους γείτονες του, μοιάζοντας πολύ με μια απεικόνιση από ένα παιδικό βιβλίο”.

“Η Βέρα Κόκινγκ αρνήθηκε πρώτα να πουλήσει το σπίτι της στον Μπόμπ Γκουτσιόνε, ο οποίος θέλησε να κατασκευάσει το καζίνο του γύρω του. Αργότερα αρνήθηκε να το πουλήσει στον Ντόναλντ Τραμπ”.

“Ένας ιδιοκτήτης που αρνήθηκε να πουλήσει το σπίτι του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας”.

“Ένας κάτοικος του Τορόντο αρνήθηκε να πουλήσει το σπίτι του, οπότε έκοψαν το κτίριο στη μέση”.

“Η κυβέρνηση της Κίνας έκρυψε έναν αυτοκινητόδρομο γύρω από αυτούς τους επίμονες ιδιοκτήτες σπιτιών. Οι κάτοικοι τελικά μετακινήθηκαν, αλλά το σπίτι είχε γίνει σύμβολο αντίστασης κατά των προγραμματιστών”.

Κι άλλες περιπτώσεις, όπου ιδιοκτήτες δεν δέχθηκαν τη μετακόμιση και παρέμειναν στα σπίτια τους:

“Αυτή η λεπτή γοτθική έμπνευση στην πόλη, πλαισιωμένη από τις μαζικές πολυκατοικίες“.

“Ο Ράνταλ Έικερ αρνήθηκε να πουλήσει το βικτωριανό του σπίτι στο κέντρο της πόλης του Πόρτλαντ, έτσι έχτισαν ένα τεράστιο πανεπιστήμιο γύρω του”.

“Στο Γκουανγκζού, οι Αρχές έπρεπε να κατασκευάσουν έναν περιφερειακό δρόμο γύρω από αυτό το συγκρότημα διαμερισμάτων, επειδή τρεις οικογένειες δεν ήθελαν να φύγουν από εκεί”.

“Το Σπίτι του Όστιν Σπριγκς στην Ουάσιγκτον. Ο ιδιοκτήτης προσφέρθηκε να δώσει 3 εκατομμύρια ευρώ, είπε όχι και αργότερα το έδωσε για 4 εκατομμύρια ευρώ”.

“Αν και είναι το μοναδικό κτίριο που χρησιμοποιείται εκεί που ήταν η παλιά γειτονιά του Ρουμπαί, στη Βόρεια Γαλλία, ο Σάλα Ουντχάνι αρνείται να πουλήσει το μαγαζί οπου έχει εργαστεί για τα τελευταία 46 χρόνια”.

 

“Ζώντας κάτω από μια γέφυρα”.

Κι άλλες περιπτώσεις, όπου ιδιοκτήτες δεν δέχθηκαν τη μετακόμιση και παρέμειναν στα σπίτια τους:

“Αναγκάστηκαν να χτίσουν γύρω από αυτό το σπίτι”

“Ένας μόνιμος κάτοικος κρατά το σπίτι του ενάντια στις πολυτελείς βίλες που χρίστηκαν στο Σούζου, επαρχία του Τζιάνγκσου, τον Ιούλιο του 2013”

“Οι αγρότες ζουν κολλημένοι ανάμεσα σε τρεις αυτοκινητόδρομους. Εκατοντάδες νοικοκυριά μεταφέρθηκαν αλλά η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να επιτύχει μια συναίνεση με αυτή την οικογένεια”

“Μια κινεζική οικογένεια αρνήθηκε να μετακινήσει τους αρχαίους τάφους των συγγενών της. Η μικρή, περίεργη κολόνα βρισκόταν 10 μέτρα πάνω από το δάπεδο του Ιδρύματος για μήνες, έως ότου αποδέχτηκαν τελικά την αποζημίωση”

“Οι ιδρυτές αυτού του ξενοδοχείου δεν μπόρεσαν να αγοράσουν αυτά τα σπίτια λόγω του υψηλού τιμολογίου. Έτσι, το ξενοδοχείο ήταν χτισμένο γύρω από τα δύο κτίρια και τώρα έγινε κατάστημα με σουβενίρ”

“Η κ. Γου Πινγκ ήταν το μόνο πρόσωπο από 241 ιδιοκτησίες που αρνήθηκε να φύγει. Πάλεψε με τους εργολάβους και τις προσφορές για σχεδόν 3 χρόνια, αλλά τελικά έφυγε τον Απρίλιο του 2007 με πολλά λεφτά στην τσέπη της”

Κι άλλες περιπτώσεις:

“Η οικογένεια Σπίγκελχαλτερ αρνήθηκε να πουλήσει το κατάστημά της στο διευρυμένο κατάστημα “Wickhams”.”

“Αυτό το σαλούν αρνήθηκε να πουλήσει την ιδιοκτησία του σε μια επιχείρηση διαμερισμάτων και τώρα το διαμέρισμα πρέπει να χτιστεί γύρω του”

“Αυτό το σπίτι που αρνείται να πουληθεί μπλοκάρει την κίνηση στην Σανγκάι”

“Ο ενοικιαστής αυτού του κτιρίου διαμερισμάτων στο Κουνμίνγκ της Κίνας πρέπει να διασχίσει ένα καμπαναριό, αφού οι εργολάβοι έσκαψαν ένα χαντάκι για να αναγκάσουν την τελευταία οικογένεια να φύγει”

“Ένα σπίτι βρίσκεται στη μέση ενός δρόμου που βρίσκεται υπό κατασκευή στο Νάνιγκ, Κίνα, τον Απρίλιο του 2015. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν έφτασε σε συμφωνία με την τοπική αρχή σχετικά με την αποζημίωση του για την κατεδάφιση”

 


 

“Κάτοικοι της περιοχής Γουάνγκφου της Σαγκάης αποφάσισαν συλλογικά να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ο Τάο Γουέιρεν κάθεται μπροστά από το διώροφο σπίτι του, το οποίο περιβάλλεται από κτίρια συγκροτήματος υψηλών προδιαγραφών”

Επιπλέον, περιπτώσεις, όπου ιδιοκτήτες δεν δέχθηκαν τη μετακόμιση και παρέμειναν στα σπίτια τους:

“Ολόκληρο το συγκρότημα “Rockefeller Plaza” μετάκινήθηκε, λόγω αυτών των δύο κτιρίων των οποίων οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να πουλήσουν”

“Στην Κίνα έφτιαξαν έναν ποταμό για να περικυκλώνουν τους κατόχους των σπιτιών οι οποίοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν από το 900χρονο χωριό τους”

“Το τελευταίο σπίτι στην περιοχή αυτή βρίσκεται μπροστά σε ένα εμπορικό κέντρο στην επαρχία Χουνάν της Κεντρικής Κίνας”

“Zει στο μερικώς κατεδαφισμένο σπίτι για σχεδόν ένα χρόνο, ακόμη και αν το νερό και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος κόπηκαν”

“Το αγρόκτημα στη μέση του αεροδρομίου Ναρίτα. Οι αγρότες αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γη τους στη μέση αυτού του αεροδρομίου στην Ιαπωνία.”

“Η «Γωνιά των εκατομμυρίων δολαρίων» που η Macy’s έπρεπε να χτίσει γύρω του και έπειτα να κρυφτεί πίσω από έναν πίνακα διαφημίσεων”

Οι υπόλοιπες:

“Ο τελευταίος οίκος μιας παλιάς γειτονιάς στέκεται μόνος σε ένα μελλοντικό “Shanghai World Expo 2010″ πάρκινγκ, κάτω από μια γέφυρα του Νάνπου, στις 6 Απριλίου 2010, στη Σαγκάη της Κίνας. Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού ήταν ο Σι Γιούτζι. Το σπίτι καταστράφηκε ημέρες αργότερα και ο ιδιοκτήτης μεταφέρθηκε σε ένα κοιτώνα των εργαζομένων”

“Ένας νέος αυτοκινητόδρομος στην Κίνα έχει κοπεί στα δύο, αφού ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού αρνήθηκε να πουλήσει το σπίτι του. Ο ιδιοκτήτης σκέφτεται εδώ και χρόνια εάν θα μετακινηθεί ή όχι”

“Τα σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να μετακομίσουν, στον τομέα των κατασκευών στο Ταϊγιουάν, επαρχία Σάνξι της Κίνας”

“Αυτό το σπίτι κάθεται πάνω σε ένα ανάχωμα πάνω από το επίπεδο του εδάφους, επειδή έσκαψαν τη γη γύρω από αυτό”

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του Enimerotiko.gr στο Google Ne


 

Εγκρίθηκε το «Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο» για την ανέγερση του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Με το εν λόγω Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΕΠΣ) προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός των ποδοσφαιρικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στην περιοχή της Τούμπας με την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων προδιαγραφών και απαιτήσεων των FIFA / UEFA.Παράλληλα, το ΕΠΣ στοχεύει στην ανάπτυξη έργων αστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής του γηπέδου του ΠΑΟΚ, όπως έχει εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό.

Έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου για την ανέγερση νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ στην Τούμπα

 • Ειδικότερα, στο ΕΠΣ περιλαμβάνεται η συνολική αξιοποίηση της έκτασης γύρω από το σημερινό γήπεδο (έκταση «Αλάνας Τούμπας) με χώρους πρασίνου και χρήσεις πολιτισμού και αναψυχής -προκειμένου το γήπεδο και η περιβάλλουσα περιοχή να λειτουργήσουν ενιαία ως σύνολο-με αντισταθμιστικά οφέλη σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Να σημειωθεί ότι βάσει του ΕΠΣ διευθετούνται και επιλύονται διαπιστωμένα προβλήματα εφαρμογής της ισχύουσας ρυμοτομίας στην περιοχή που γειτνιάζει άμεσα με το γήπεδο και προβλέπονται κατάλληλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και χώροι στάθμευσης.


ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ

 • Καταδρομική επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Καταδρομική επίθεση στα γραφεία της ΝΔ στη Νέα Φιλαδέλφεια
Eπίθεση στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας  στη Νέα Φιλαδέλφεια πραγματοποίησε αργά το απόγευμα ομάδα αντιεξουσιαστών. Πέταξαν μολότοφ στο κτίριο, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.

*****

Εικόνα

****

Έχουν ξεσαλώσει @KostasVaxevanis και η DW (Νεκταρία Σταμούλη, Κ. Συμεωνίδης). Κάνουν-με χαρά-ανακύκλωση δυσφημιστικών δημοσιευμάτων του διεθνούς τύπου, σε βάρος της χώρας και του ΠΘ. Κάποια απ αυτά βέβαια, ξεκίνησαν από τους ίδιους! Ούτε με το ντου των Τούρκων στον Έβρο έτσι.

****

Η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 2 μέρες σε άλλο επίπεδο. Δικαιολογεί ο κ. Τσίπρας το τραπεζωμα Πολάκη κ διαρρηγνύει τα ιμάτια του για το σύντομο γεύμα του Πρωθυπουργού με στενούς του συνεργάτες. Να μην ξεχάσουμε και την στήριξη στο κορονοσυλλαλητήριο. Η απελπισία θολώνει το μυαλό.

****

Ποιοι ακριβώς είναι οι κανόνες ασφαλείας; ο αριθμός των συνδαιτυμόνων, οι μεταξύ τους αποστάσεις;τι; Ας λειτουργήσει λοιπόν και η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, με πρότυπο αυτό το γεύμα. Σα δεν ντρεπόμαστε!

****

Εεελα, πες λοιπόν σ αυτά τα ΜΜΕ να επιτελέσουν το έργο τους. Νιλ Φέργκιουσον: “Ο Μητσοτάκης ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες που είχαν εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Ιανουάριο του 2020” Διακεκριμένος οικονομικός ιστορικός ο Νιλ, κάτι σαν τον συνάδελφό σου ένα πράμα.
Παράθεση Tweet
****
Image result for φυση