Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (Δευτέρα 7.9.2020)


  • Μπορεί να βομβαρδίσει την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και να καταστρέψει το μισό τουρκικό στόλο και αεροπορία Charles de Gaulle: Αυτό είναι το αεροπλανοφόρο-μήνυμα που επιστρατεύει η Γαλλία για την Ανατολική Μεσόγειο – 
Charles de Gaulle: Αυτό είναι το αεροπλανοφόρο-μήνυμα που επιστρατεύει η Γαλλία για την Ανατολική…Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το «Charles de Gaulle» που ισοδυναμεί με ένα κτίριο 25 ορόφων – Το οπλοστάσιο που μεταφέρει – Η ιστορία του μοναδικού πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου που κατασκευάστηκε…infognomonpolitics.gr

ΡΑ ΡΑ ΡΑ! ΟΛΕΣ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ!
Χαζοί άνθρωποι – χαζή χώρα….

Εικόνα


ΕικόναΕικόνα


Μπροστά στην ασυγκράτητη τουρκική επιθετικότητα και την πειρατεία Ερντογάν στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, ας κρατήσουμε την ψυχραιμία μας. Γιατί ο Τούρκος πρόεδρος είναι ανεξέλεγκτος στις νεο-οθωμανικές ονειρώξεις του;
.
Οι στόχοι του είναι ευδιάκριτοι για όσους από εμάς μελετάμε και αναλύουμε την τουρκική επεκτατική πολιτική σε βάρος της Ελλάδος και της Κύπρου, με επιθέσεις κατά της Γαλλίας και υλακές κατά της Ευρώπης και άλλων γειτονικών κρατών.

ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ

  • Πρώτον, ο Ερντογάν σχεδίασε και ονειρεύεται πως, μέχρι το 2023, 100ετηρίδα της ίδρυσης της Τουρκικής  Δημοκρατίας, η χώρα θα αναδειχθεί σε ηγέτιδα της Μέσης και Ευρύτερης Ανατολής και παγκόσμια δύναμη.

Δεύτερον, ο σουλτάνος χρησιμοποιεί τον τουρκικό στρατό ως ισχυρό εμβρυουλκό της επεκτατικής και κατακτητικής πολιτικής του. Σύμφωνα με Τούρκο αναλυτή (Is Turkey a powerful country? Του  Ahmet Haşim Köse – 26.8.2020 – DuvarEnglish), η Τουρκία διαθέτει στρατεύματα σε 10 χώρες (περιλαμβανομένων και των κατεχομένων).

  • Σύνολο στρατευμάτων σε αποστολές (Λίβανος, Μαλί, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αφγανιστάν), στρατιωτικές βάσεις (Κατάρ, Σομαλία, Αλβανία, Λιβύη) και κατοχή εδαφών (Ιράκ, Συρία, Κύπρος) περίπου 100.000. Μετά τη βιβλική καταστροφή στον γειτονικό Λίβανο, η Τουρκία εισέβαλε με πράκτορες και χρήματα και δραστηριοποιείται στα βόρεια της χώρας.

Τρίτον, ο Τούρκος Πρόεδρος ονειρεύεται να ανασυστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Υποκινούμενος από έκδηλα τζιχαντιστικά κίνητρα, μεθοδεύει να επανακαταλάβει χώρες που ήταν υπό οθωμανική κατοχή. Και, φυσικά, να φινλανδοποιήσει την Ελλάδα και να ελέγξει πλήρως την ημικατεχόμενη Κύπρο. Ο Ερντογάν είχε άριστο μέντορα, τον Νταβούτογλου.
.
Τέταρτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την πίεση εθνικών συμφερόντων των μελών της, ασκεί πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών. Ενώ, δηλ., στην περίπτωση του δικτάτορα της Λευκορωσίας, Λουκασένκο, προετοιμάζει κυρώσεις για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού της χώρας, στην περίπτωση της κατοχικής Τουρκίας ασκεί πολιτική καρότου και ασθενούς μαστιγίου. Ο σουλτάνος τρώγει το καρότο και χλευάζει το γελοίο μαστίγιο. Εξάλλου, η ανάρμοστη σχέση του Αμερικανού προέδρου, Τραμπ, με τον Ερντογάν, αποθηριώνει τον Τούρκο πειρατή.
.
Πέμπτον, είναι εμφανές ότι ο Τούρκος πρόεδρος αποφάσισε να υλοποιήσει διά της στρατιωτικής και ναυτικής ισχύος το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας»,  επειδή ισχυρίζεται ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στους πλούσιους υδρογονάνθρακες της Λεκάνης της Λεβαντίνης. Έτσι, διεκδικεί να αρπάξει δεκάδες ελληνικά νησιά, νησίδες, βραχονησίδες και βράχους και προπάντων την Κρήτη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και, φυσικά, το Καστελόριζο.

  • Το Καστελλόριζο είναι η αιχμή των ελληνοτουρκικών διαφορών. Η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου (6.8.2020) ακυρώνει μεν το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά δεν θωρακίζει το Καστελλόριζο.

Δύο ξένοι αναλυτές αναφέρονται στην περίπτωση του Καστελλορίζου και εκφράζουν έντονους φόβους ότι δεν αποκλείεται η Τουρκία, μέσα στον πειρατικό παροξυσμό της, να επιχειρήσει κατάληψή του.
.
Ο Jack Dulgarian, σε ανάλυση (Kastellorizo Is The Key To Turkish & Greek Ambitions In The Eastern Mediterranean – 29.7.2020 – globalsecurityreview.com) υποστηρίζει, στη βάση διαφόρων σεναρίων, πως η Τουρκία θα μπορούσε τάχιστα και εύκολα να καταλάβει το Καστελλόριζο, τη Στρογγύλη και τη Ρω.
.
Επίσης ο Δρ Daniel Pipes, διευθυντής του Middle East Forum, σε συνέντευξη στον ακαδημαϊκό, δρα Ανδρέα Κάρυο (Turkey’s “reconquests” in the Eastern Mediterranean and beyond – Eastern Mediterranean Policy Notes | University of Nicosia I No. 53, August 2020), εκφράζει τους ίδιους φόβους. Αφού διατύπωσε έντονες ανησυχίες για την Κυπριακή Δημοκρατία εξαιτίας του μεταναστευτικού, επισήμανε:

  • «Αν το Καστελλόριζο γίνει τουρκικό με ελάχιστο κόστος για την Άγκυρα, να περιμένετε ότι ελληνικά νησιά του Αιγαίου θα έχουν την ίδια μοίρα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βλέπω ποιος θα αποτρέψει τον Ερντογάν, δεδομένης της ευρωπαϊκής αδυναμίας και της τυφλής αφοσίωσης του Τραμπ στον Τούρκο δικτάτορα».

Το Καστελλόριζο είναι το σημείο όπου συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδος, Αιγύπτου και Κύπρου. Με την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία μερικής οριοθέτησης και με την απουσία οριοθέτησης της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ, είναι στο έλεος του Τουρκο-Χίτλερ.

  • Αν το καταλάβει, δημιουργεί τετελεσμένα, σύρει την Ελλάδα σε πόλεμο και αργότερα σε διάλογο και αξιώνει αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης με αποκαθήλωση του Ατατούρκ. Θα αποτολμήσει το αδιανόητο;

Πέντε δεδομένα αποτρέπουν ένα τέτοιο απονενοημένο διάβημα από τον Τούρκο πειρατή.
.
Πρώτον, με ένα τηλεφώνημα, ο Αμερικανός πρόεδρος του  υπέδειξε να μην επιχειρήσει οτιδήποτε πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου.
.
Δεύτερον, η σθεναρή αντίδραση και πολεμική ετοιμότητα της Ελλάδος είναι πανίσχυρο αντίπαλο δέος που υπολογίζει.
.
Τρίτον, μια σύρραξη Ελλάδος-Τουρκίας θα διέλυε την ΝΑ πτέρυγα του ΝΑΤΟ, προς άφατη ικανοποίηση του Ρώσου προέδρου.
.
Τέταρτον, οι επικερδείς σχέσεις του Ερντογάν με την ΕΕ, διά των μεταναστευτικών εκβιασμών.
.
Πέμπτον, η καταρρέουσα τουρκική οικονομία και πιθανή εσωτερική αντίδραση, πολιτική, κοινωνική ή και άλλη. Αθήνα και Λευκωσία καλούνται να αντλήσουν, επιτέλους, τα ανάλογα μαθήματα με άμεσο, δραστικό επανεξοπλισμό. Ο Αττίλας σέβεται μόνο τη ΔΥΝΑΜΗ
apopseis.com/


 

Οι φίλοι και σύμμαχοι μας Ισπανοί και Πορτογάλοι λογικά θα πρέπει να αναγνωρίσουν πλήρη #ΑΟΖ στο #καστελοριζο #καστελλοριζο αλλιώς θα πρέπει να παραχωρήσουν μεγάλο τμήμα από τη δική τους στη Μαδέιρα και στα Κανάρια νησιά στο Μαρόκο σωστά;

Εικόνα

Εικόνα


 

 

 


Ο μύθος για την εμφάνιση των ανεμογεννητριών και η αλήθεια για τα οφέλη τους

Τα αιολικά πάρκα αποτελούν ένα όχημα προς τη μετάβαση σε πράσινες μορφές παραγωγής ενέργειας, ως απάντηση στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση του περιβάλλοντος και στην απειλή της κλιματικής αλλαγής.

Τα οφέλη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν ανιχνεύονται όμως μόνο σε περιβαλλοντικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο οικονομίας, ακόμη και για τις τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχουν όμως και θεωρήσεις για τις ΑΠΕ – και ειδικότερα την αιολική ενέργεια και τις ανεμογεννήτριες – που δεν βλέπουν με θετική ματιά τη στροφή προς την πράσινη ενέργεια.

Ανεμογεννήτριες Ειδήσεις - Όλα τα νέα από το topics.gr

  • Μύθος 20: «Τα αιολικά πάρκα είναι οπτικά ενοχλητικά»

Η αρνητική κριτική για τα αιολικά πάρκα αφορά στην εξωτερική τους εμφάνιση.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) δημοσίευσε μια μελέτη, με την οποία δίνει απαντήσεις σε όλους τους μύθους που περιβάλλουν την αιολική ενέργεια, μεταξύ αυτών και στο ότι «τα αιολικά πάρκα είναι οπτικά ενοχλητικά».

«Τα αιολικά πάρκα είναι σίγουρα λιγότερο ενοχλητικά από τις καταστροφές και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος που προκαλούν μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» υποστηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ.

  • Η «ελκυστική» αλήθεια

Η ΕΛΕΤΑΕΝ προχωρά και στην καταγραφή των προβλημάτων που δημιουργούνται από τις «παραδοσιακές» μορφές παραγωγής ενέργειας και προχωρά και σε συγκρίσεις.

«Μπορεί μερικοί να θεωρούν ότι ένα μεγάλο αιολικό πάρκο δεν είναι τόσο ελκυστικό οπτικά. Ωστόσο, πολύ λιγότερο ελκυστικά είναι:

• Η μόνιμη καταστροφή ορεινών όγκων και πεδιάδων από μεταλλευτικές δραστηριότητες για την εξόρυξη άνθρακα και λιγνίτη.

• Η καταστροφή του χερσαίου ή θαλάσσιου περιβάλλοντος από δραστηριότητες άντλησης πετρελαίου.

• Η οπτική και αέρια ρύπανση από θερμικούς σταθμούς.

• Η καταστροφή του περιβάλλοντος κατά τη μεταφορά, αποθήκευση και χρήση ορυκτών καυσίμων.

• Οι κίνδυνοι για τη ζωή από τη λειτουργία σταθμών πυρηνικής ενέργειας και τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων».

Επιπλέον, λέει η ΕΛΕΤΑΕΝ, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε οπτικά μια κατασκευή είναι αντιστρόφως ανάλογος της απόστασης από αυτή. Τα περισσότερα αιολικά πάρκα κατασκευάζονται μακρυά από περιοχές με υψηλή συγκέντρωση ανθρώπων (π.χ. οικισμούς), και επομένως η καθημερινή οπτική αίσθηση στον παρατηρητή δεν είναι έντονη. Επιπλέον, η αντίληψη περί αισθητικής είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική.

«Σε κάθε περίπτωση», καταλήγει, «αν δεν στραφούμε σε καθαρές πηγές ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια, η κλιματική αλλαγή:

• Θα οδηγήσει σε ερημοποιήσεις και άνοδο της στάθμης των θαλασσών.

Θα αλλάξει δραστικά ένα σημαντικό μέρος του τοπίου μας, καθώς και του ζωικού και φυτικού κόσμου μέσα σε αυτό».

  • Διαβάστε επίσης

Ανεμογεννήτριες Ειδήσεις - Όλα τα νέα από το topics.gr

Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό

Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος

Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά

Μύθος 6ος: «Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση των αιολικών πάρκων που πληρώνουν οι καταναλωτές»

Μύθος 7ος: Τα αιολικά πάρκα έχουν υπερβολικά προνόμια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Μύθος 8ος: «Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο φθηνά από την αιολική ενέργεια και δεν επιδοτούνται»

Μύθος 9ος: «Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες»

Μύθος 10ος: «Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας»

Μύθος 11ος: «Τα αιολικά πάρκα είναι εισαγόμενα και δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία»

Μύθος 12ος: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων»

Μύθος 13ος: «Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν τον τουρισμό»

Μύθος 14ος: «Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή»

Μύθος 15ος: «Η αιολική ενέργεια δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Μύθος 16ος: «Οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους αποτρέπουν»

Μύθος 17ος: «Οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν το μικροκλίμα και το παγκόσμιο κλίμα»

Μύθος 18ος: «Οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων θηλαστικών»

Μύθος 19ος: «Οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες και προκαλούν ατυχήματα»


Μεγάλη συγκέντρωση γονέων πριν λίγες ώρες στο Σύνταγμα με σύνθημα «Κανένα παιδί με μάσκα στα σχολεία»

Μεγάλη συγκέντρωση γονέων τώρα στο Σύνταγμα με σύνθημα «Κανένα παιδί με μάσκα στα σχολεία»

Όλα ξεκίνησαν από ένα διαδικτυακό κάλεσμα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης για τη χρήση μάσκας. Οι «πολέμιοι» της μάσκας με σύνθημά τους: «ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΤΕΣΤ» και «ΟΧΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα την ώρα που τα κρούσματα καθημερινά παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό.

Δείτε φωτογραφίες από την συγκέντρωση


Αν ένα στοιχείο χαρακτηρίζει την Σαντορίνη, πέρα από το δημοφιλές και πολυταξιδεμένο ηλιοβασίλεμά της και την χαρακτηριστική και επιβλητική της καλντέρα, αυτό δεν είναι άλλο από τα ιδιαίτερα υπόσκαφα κτίσματά της, τα οποία δε συναντώνται αλλού στην Ελλάδα.

  • Τα μικρά και φτωχικά σπίτια των πληρωμάτων των καραβιών, που αποτελούν την πιο παλιά και απλή μορφή σπιτιού, σήμερα για το όμορφο και πολυφωτογραφημένο νησί των Κυκλάδων, αποτελούν όχι μόνο σημείο αναφοράς αλλά θα μπορούσε να πει κανείς και ένα από τα πιο ιδιαίτερα αξιοθέατά του.

Τα μικρά και φτωχικά σπίτια που δημιούργησαν την αρχιτεκτονική στη Σαντορίνη  – Newsbeast

  • Τα χαρακτηριστικότερα, παραδοσιακά κτίσματα του νησιού -σήμερα συναντώνται σε διάφορες μορφές, σπίτια, εκκλησίες, αποθήκες, κάναβες, ξενοδοχεία κ.α.-, παρά την άναρχη αρχιτεκτονική τους προσθέτουν μια μοναδική ομορφιά στο φημισμένο Κυκλαδονήσι, καθιστώντας το μοναδικό στον κόσμο.

Μοιάζοντας να κρέμονται στο χείλος του γκρεμού της καλντέρας, δεν είναι λίγες οι φορές που η γειτνίασή τους είναι τόσο κοντινή, με τους όγκους να αλληλοδιεισδύουν μεταξύ τους, με τους κοινόχρηστους και τους ιδιωτικούς χώρους να συνδέονται ή και να ταυτίζονται κάποιες φορές, δημιουργώντας ένα πρωτοφανές «πλέξιμο. Αν αναλογιστεί κανείς και τις μορφολογικές ιδιαιτερότητες του νησιού, το τοπίο που αντικρίζει κανείς είναι πραγματικά εκπληκτικό.

  • Ποια ήταν τα πρώτα υπόσκαφα κτίρια της Σαντορίνης

Αν και σήμερα τα περισσότερα από αυτά δημιουργούν την αίσθηση της άκρατης πολυτέλειας και χλιδής, καθώς δεν είναι λίγα τα πεντάστερα ξενοδοχεία του νησιού που φιλοξενούνται σε αυτά ή εσκεμμένα ακολουθούν την συγκεκριμένη αρχιτεκτονική, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα υπόσκαφα της Σαντορίνης θεωρούνταν μικρά και φτωχικά σπίτια, όπου κατοικούσαν τα πληρώματα των πλοίων καθώς και οι φτωχές οικογένειες του νησιού, σε αντίθεση με τα χτιστά καπετανόσπιτα.

  • Στην ουσία πρόκειται για την πιο παλιά και απλή μορφή σπιτιού, καθώς αποτελούσαν σπηλαιοειδείς κατοικίες χωρίς καθόλου θεμέλια. Ο λόγος της δημιουργίας τους; Σύμφωνα με την παράδοση δεν είναι άλλος από το πείσμα για επιβίωση ενάντια στην κλίση του βράχου. Το σχήμα τους ήταν στενόμακρο, ενώ ήταν λαξεμένα στη θηραϊκή γη και χαρακτηρίζονταν για τις θολωτές οροφές και την στενή τους πρόσοψη.

Κάποια από αυτά λαξεύονταν εξ ολοκλήρου μέσα στη γη, ενώ άλλα διέθεταν και επιπλέον κτιστά μέρη. Στα πιο σημαντικά πλεονεκτήματά τους -τα οποία τα χαρακτηρίζουν μέχρι και σήμερα- το γεγονός ότι κατά την διάρκεια του χειμώνα διατηρούνται ζεστά και κατά την διάρκεια του καλοκαιριού δροσερά, λόγω των μονωτικών ιδιοτήτων της θηραϊκής γης.

  • Η τυπική διαρρύθμισή τους

  • Τα παραδοσιακά υπόσκαφα της Σαντορίνης συνήθως αποτελούνταν από δύο δωμάτια, με το μπροστινό να συμπεριλαμβάνει τη σάλα και την κουζίνα και το πίσω το υπνοδωμάτιο, την κάμαρη, το οποίο διαχωριζόταν από το υπόλοιπο σπίτι με έναν κτιστό τοίχο.

Ο φωτισμός και ο αερισμός τους πραγματοποιείτο από την πόρτα και τα δύο παράθυρα εκατέρωθεν αυτής, καθώς και από τον φεγγίτη ακριβώς από πάνω της. Τα ίδια ακριβώς ανοίγματα είχε και ο εσωτερικός τοίχος που χώριζε το σπίτι στους δύο του χώρους προκειμένου να φωτίζεται και να αερίζεται και η κάμαρη.

  • Η κουζίνα άλλοτε βρισκόταν στον εσωτερικό και άλλοτε στον εξωτερικό χώρο του υπόσκαφου, ενώ το σημείο όπου μαγείρευαν ονομαζόταν πυροστιά. Στην ουσία επρόκειτο για δύο μεγάλες πέτρες ανάμεσα στις οποίες τοποθετούσαν ξύλα, άναβαν φωτιά και από πάνω τοποθετούσαν το καζάνι. Η τουαλέτα ή προβάς, ως επί το πλείστον, βρισκόταν σε διαφορετικό δωμάτιο στον εξωτερικό χώρο και συνήθως ήταν υπερυψωμένη.

Για την συγκέντρωση του νερού χρησιμοποιούσαν τη στέρνα, η οποία συγκέντρωνε το νερό της βροχής που έπεφτε στην ταράτσα ή την αυλή του σπιτιού, και μέσα από τις υδρορροές οδηγούνταν στη στέρνα. Ως φίλτρο χρησιμοποιούνταν ένα μάτσο από μικρά δεμένα ξυλαράκια, τα οποία τοποθετούσαν μέσα στις υδρορροές.

Στις περιπτώσεις που ο βράχος το επέτρεπε, στις αυλές των υπόσκαφων υπήρχε ένα μικρό παρτέρι, η αλιτάνα, όπου οι κάτοικοι φύτευαν διάφορα μυρωδικά, βότανα και λουλούδια. Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των υπόσκαφων, επίσης, τα χτιστά έπιπλα, οι λαξευμένες εσοχές, οι σκάλες, οι φούρνοι, οι καμινάδες καθώς και τα παρτέρια στις αυλές.

  • Πού μπορεί να δει κανείς υπόσκαφα στη Σαντορίνη σήμερα

Εκτός από τις πολυφωτογραφημένες και πολυσύχναστες Οία και Φηρά, με τα υπόσκαφα κατά μήκος της καλντέρας, η εικόνα των οποίων ταξιδεύει κάθε χρόνο στα πέρατα του κόσμου, υπόσκαφα μπορεί να συναντήσει κανείς και σε άλλα σημεία του νησιού.

  • Ο Βόθωνας και ο Καρτεράδος στην ενδοχώρα του νησιού και η Φοινικιά στο βόρειο τμήμα του αποτελούν τρία από αυτά τα σημεία, καθώς η πολεοδομική ανάπτυξη ακολουθεί τις κοίτες των χειμάρρων, στα τοιχώματα των οποίων έχουν σκαφτεί τα σπίτια. Ακόμη, σκαφτά σπηλαιώδη σπίτια μπορεί να συναντήσει κανείς και στους μεσαιωνικούς οικισμούς του Πύργου και του Εμπορείου στην ενδοχώρα της Σαντορίνης, καθώς και στο Ακρωτήρι στη νότια πλευρά της.

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, για τα υπόσκαφα είναι το γεγονός ότι οι περιοχές που σήμερα, εξαιτίας της θέας τους και της τοποθεσίας τους ακριβώς πάνω στο γκρεμό της καλντέρας, σημειώνουν μεγαλύτερη αξία, παλιότερα αποτελούσαν δημοφιλέστερες επιλογές για τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις του νησιού, με τους άρχοντες και τους καπεταναίους να προτιμούν να χτιστά, και όχι υπόσκαφα, σπίτια τόσο στην πάνω μεριά της Οίας, όσο και στα βόρεια Φηρά.


Σχεδόν 20 χρόνια μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η ανιψιά του Μπιν Λάντεν τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επανεκλογής του Τραμπ, δηλώνοντας πως μια δεύτερη τρομοκρατική επίθεση μπορεί να αποφευχθεί μόνο εάν ο πρόεδρος Ντόναλντ κερδίσει την εκλογική μάχη του Νοεμβρίου.

Η ανιψιά του Μπιν Λάντεν «ψηφίζει» Τραμπ: «Μόνο αυτός μπορεί να αποτρέψει μια νέα 11η Σεπτεμβρίου»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα New York Post, η 33χρονη Νουρ Μπιν Λάντεν υποστηρίζει ότι «ο ISIS επεκτάθηκε υπό την κυβέρνηση Ομπάμα / Μπάιντεν, φέρνοντας τα μέλη του στην Ευρώπη. Ο Τραμπ έχει δείξει ότι προστατεύει την Αμερική και εμάς κατ’ επέκταση από τις ξένες απειλές εξαλείφοντας ριζοσπαστικά τους τρομοκράτες και προτού έχουν την ευκαιρία να επιτεθούν».

Η ίδια δηλώνει υποστηρίκτρια του Τραμπ από τότε που ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στις αρχές του 2015. «Τον παρακολουθώ από μακριά και θαυμάζω την αποφασιστικότητα αυτού του άντρα».

«Πρέπει να επανεκλεγεί… Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον όχι μόνο της Αμερικής, αλλά και του δυτικού πολιτισμού στο σύνολό του» προσθέτει, ενώ ερωτηθείσα πώς ένιωσε όταν στα 14 της όταν ο θείος της ενορχήστρωσε την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, δηλώνει πως ήταν καταρρακωμένη.


Η αλήθεια είναι πως πολλοί δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα «γρήγορο φαγητό» απ’ έξω. Αλλά είναι γνωστό ότι το σπιτικό είναι πάντα το καλύτερο.

Σύμφωνα με έρευνες, το σπιτικό φαγητό δεν είναι απλώς πιο νόστιμο αλλά έχει και προστατευτική δράση για την υγεία μας και πολλά οφέλη για τον οργανισμό.

Τα άτομα που καταναλώνουν συχνά σπιτικά γεύματα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη χρόνια μεταβολική νόσο, διαβήτη, σε σύγκριση με άτομα που καταναλώνουν κυρίως έτοιμα γεύματα.

Παρατηρείται παγκοσμίως μια τάση τα γεύματα να μην προέρχονται από το σπίτι. Εύλογα προκύπτουν ανησυχίες ότι τα έτοιμα γεύματα (π.χ. γρήγορο φαγητό) παρέχουν υπερβολικά πολλές θερμίδες αλλά ελάχιστα θρεπτικά συστατικά, επομένως συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους. Τα περιττά κιλά τεκμηριωμένα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, ελάχιστες επιστημονικές έρευνες έχουν εστιάσει στο ρόλο του σπιτικού φαγητού στην πρόληψη του διαβήτη και/ή της παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι καταναλώνουν σπιτικό δείπνο 5-7 φορές την εβδομάδα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν σπιτικό δείπνο μόνο 2 φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο. Περαιτέρω μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε για τα άτομα που προετοίμαζαν περισσότερα από τα γεύματα της ημέρας στο σπίτι.


Οι περισσότεροι τον καφέ – κυρίως τον ελληνικό  – τον αποθηκεύουν σε ένα αεροστεγές δοχείο και το τοποθετούν πάνω στον πάγκο της κουζίνας ή σε κάποιο ντουλάπι. Υπάρχουν, όμως, πολλοί – που ειδικά το καλοκαίρι – βάζουν τον καφέ στο ψυγείο.

Θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο διατηρούν τον καφέ περισσότερο καιρό φρέσκο, ειδικά την περίοδο του καλοκαιριού που έχει ζέστη. Η αλήθεια είναι πως ο καφές από τη στιγμή που τον ανοίγετε, για να μην χάσει το άρωμά του, θα πρέπει να αποθηκεύεται σε σκιερό και δροσερό μέρος, ειδικά την περίοδο που έχει ζέστη.

Και για το λόγο αυτό πολλοί επιλέγουν τη λύση του ψυγείου, που όμως δεν είναι η ιδανική αν δεν γίνει με τον σωστό τρόπο. Οι χαμηλές θερμοκρασίες του ψυγείου, επίσης, επηρεάζουν το άρωμα και τη φρεσκάδα του ψυγείου. Γι’ αυτό καλό είναι να το αποφεύγετε ως λύση.

Το καλύτερο είναι να αγοράζετε μικρές συσκευασίες καφέ, ώστε να μην χρειάζεται πολύς καιρός μέχρι να τον καταναλώσετε.


Έχετε αναρωτηθεί μήπως κάποιες από τις πιο συχνές συνήθειες που έχετε υιοθετήσει στην κρεβατοκάμαρα, ίσως να μην είναι και τόσο… αθώες όσο πιστεύετε; Και μπορεί εκεί που νομίζετε ότι βοηθούν στο χαλάρωμα πριν τον ύπνο, στην πραγματικότητα να φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα;

Και, όμως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες οι οποίες υπονομεύουν την ποιότητα του ύπνου σας και μπορούν να αποδειχθούν βλαβερές για την υγεία σας.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Το κινητό

Μπορεί να έχετε στο μυαλό σας ότι μία περιήγηση στα social media, σας ξεκουράζει πριν τον ύπνο. Ή ένα γρήγορο σερφάρισμα για τα τελευταία νέα ή μία ματιά στα emails σας. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή η συνήθεια μπορεί να αποδειχθεί στρεσογόνα.

Τηλεόραση

Αρκετοί έχουν μάθει να κοιμούνται με την τηλεόραση ανοιχτή. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η συνήθεια αυτή δεν είναι ωφέλιμη για την υγεία, αφού επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του ύπνου.


Η ανακαίνιση του παλιού σπιτιού γέννησε ένα μικρό θαύμα

  • Ένα σπίτι 390 τ.μ. φωλιασμένο μέσα στο πυκνό δάσος
Η ανακαίνιση του παλιού σπιτιού γέννησε ένα μικρό θαύμα

Ενταγμένο μέσα στο ήθος της ανακύκλωσης που χαρακτηρίζει το Πόρτλαντ, το Arboretum House πήρε ένα ταπεινό σπιτάκι του δάσους και το μεταμόρφωσε σε μια σύγχρονη κατοικία να κλέβει καρδιές.

  • Μόνο η στέγη έμεινε από την αρχική κατασκευή, για να θυμίζει το σπίτι που ήταν κάποτε εκεί. Το νέο κτίσμα προσφέρει πολύ περισσότερο φως στο εσωτερικό, την ίδια χώρα που οι ενοποιημένοι κοινόχρηστοι χώροι (κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό) χαρίζουν μια πιο μοντέρνα αύρα.

  • Το δάσος είναι πανταχού παρόν εδώ, περνώντας μέσα στην κατοικία όχι μόνο από τα παράθυρα, αλλά και την επένδυση από ξύλο κέδρου στους τοίχους και τα πλαίσια των παραθύρων.

  • Το παλιό παρκέ πάτωμα από ξύλο βελανιδιάς διατηρήθηκε, εκσυγχρονίστηκε ωστόσο κι αυτό με μια λευκή επίστρωση.

  • Το στολίδι της κατοικίας είναι αυτές οι μεγάλες ξύλινες βεράντες που ενσωματώνουν το δάσος στο σπίτι.

  • Η ανακαίνιση σεβάστηκε τη φιλοσοφία του σπιτιού στο δάσος, εκμοντερνίζοντας ωστόσο τη διαβίωση μέσα στο πράσινο…

  • Η «αντιστασιακή» πράξη της μέρας. Βέβαια αν κολλήσει κορωνοϊό και διαλυσει τους πνεύμονες της, θα είναι πολύ αργά για να καταλαβει πόσο ηλιθια είναι.
Εικόνα

Μπράβο στην εθνική ομάδα κωπηλασίας U23: Δύο χρυσά, ένα ασημένιο, δύο χάλκινα & 8 συμετοχές σε τελικούς στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, εν μέσω πανδημίας! Το μέλλον ανήκει στα ελληνικά κουπιά. Αννέτα, Ευαγγελία, Μαρία, Χριστίνα, Γιάννη, Ζήση, Θανάση, Λεωνίδα & Αντώνη, συγχαρητήρια.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Δεν καταλαβαίνω ποια είναι η προσφορά μιας κατάληψης. Τι προσφέρουν κάποιοι τεμπέληδες οι οποίοι έχουν καταλάβει ξένη περιουσία χωρίς να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ; Αν κοπτονται τόσο για την προσφορά ας δημιουργήσουν σύλλογο με καταστατικό, γραφεία και όλα τα προβλεπόμενα.

  • 15 χρόνια κατάληψη. Αλήθεια, γιατί δεν διακόπηκε η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση; Κι εν τέλει, ποιός τα πλήρωνε;

Αυτό από το Ηρώδειο Παρασκευή βράδυ, αλλα σε γάμο πάνω απο 50 άτομα έχουμε θέμα, κουραστήκαμε να το λεμε οτι τα μέτρα αυτά είναι άδικα για πολλούς κλάδους, αλλα όσο είμαστε μa@άκες και δεν μιλάμε άλλο τοσο θα τα ανεχόμαστε όλα… με τις υγείες μας λοιπόν, όλα καλα!!

  • http://www.press-gr.com/2020/09/blog-post_434.html


Το τηλε-σκουπίδι που θα έκανε λέει μέχρι και βιασμό για να «αδειάσει», θα εξέτιε ήδη την ποινή του σε κανονική χώρα. Σε κανονική χώρα επίσης θα είχε κλείσει το κανάλι που του δίνει το βήμα.


Ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας αυτή την στιγμή στην Ευρώπη είναι η Αυστρία, δεν μας πουλάει τίποτα για να στέκεται δίπλα μας, απλά διακρίνει τον ισλαμικό κίνδυνο που πλησιάζει και ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να τον αποτρέψουν. Ευχαριστούμε Αυστρία.