Το πρωινό σημειωματάριο του μικρομέτοχου (7 Φεβρ. 2020)

Ο Κινέζος οφθαλμίατρος που προσπάθησε να προειδοποιήσει άλλους για την επιδημία του νέου κορωνοϊού πέθανε σήμερα από την ασθένεια, σύμφωνα με το CNN και το BBC που επικαλούνται αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης. Ο Λι Ουενλιάνγκ, 34 ετών, εργαζόταν στην Ουχάν και στις 30 Δεκεμβρίου 2019 ανέφερε σε πρώην συμφοιτητές του, μέσω της κινεζικής εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WeChat, ότι επτά ασθενείς, εργαζόμενοι στην τοπική ιχθυαγορά, διαγνώστηκαν με μια ασθένεια που παραπέμπει στο SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) και έχουν τεθεί σε καραντίνα.

 • Λίγο αφότου ανάρτησε αυτό το μήνυμα ο Λι κατηγορήθηκε από την αστυνομία της Ουχάν για διασπορά φημών. Ήταν ένας από τους πολλούς γιατρούς που στοχοθέτησε η αστυνομία επειδή προσπάθησαν να προειδοποιήσουν για τον νέο ιό, τις πρώτες ημέρες της επιδημίας από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 560 άνθρωποι. Στις 12 Ιανουαρίου ο γιατρός εισήχθη για νοσηλεία, αφού προσβλήθηκε και ο ίδιος από τον ιό.

«Λυπούμαστε πολύ για την απώλεια του Λι Ουενλιάνγκ», ανέφερε ο Δρ. Μάικ Ράιαν, υψηλόβαθμο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά την ημερήσια ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη. «Τιμούμε τη ζωή του και θρηνούμε για τον θάνατό του μαζί με τους συναδέλφους μας», πρόσθεσε.

 • Την ίδια ημέρα που ο Λι έστειλε το μήνυμα στους φίλους του, η Δημοτική Επιτροπή Υγείας της Ουχάν ενημέρωσε τις ιατρικές υπηρεσίες της επαρχίας ότι ασθενείς, εργαζόμενοι στην Αγορά Θαλασσινών Χουανάν, έπασχαν από «πνευμονία άγνωστης αιτιολογίας». «Οι οργανισμοί ή μεμονωμένα πρόσωπα δεν επιτρέπεται να αποκαλύπτουν πληροφορίες περί της θεραπείας στο κοινό χωρίς έγκριση», προειδοποιούσε αυτή η ειδοποίηση.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 31ης Δεκεμβρίου οι υπηρεσίες υγείας της Ουχάν, συγκάλεσαν κατεπείγουσα σύσκεψη για να συζητήσουν την επιδημία. Λίγο αργότερα, ο Λι κλήθηκε από τους ανωτέρους του στο νοσοκομείο να εξηγήσει πώς γνώριζε για τα κρούσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα Beijing Youth Daily. Αργότερα την ίδια ημέρα, οι αρχές της Ουχάν ανακοίνωσαν το ξέσπασμα του ιού και ενημέρωσαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 • Ωστόσο στις 3 Ιανουαρίου ο Λι κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και του έγιναν συστάσεις επειδή «διέδιδε φήμες στο διαδίκτυο» και «διατάραξε τη δημόσια τάξη». Αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση και υποσχέθηκε να μην διαπράξει άλλες «έκνομες ενέργειες». Ήταν ένας από τους οκτώ ανθρώπους για τους οποίους η αστυνομία ξεκίνησε έρευνες για «διασπορά φημών». Να σημειωθεί πάντως ότι αργότερα οι τοπικές αρχές του ζήτησαν συγγνώμη.

Στις 10 Ιανουαρίου, αφού φρόντισε εν αγνοία του έναν φορέα του ιού, ο Λι άρχισε να βήχει, ανέβασε πυρετό και εισήχθη και ο ίδιος στο νοσοκομείο δύο ημέρες αργότερα. Η κατάστασή του επιδεινώθηκε ραγδαία και σήμερα απεβίωσε.


ΣΧΟΛΙΑ ΦΙΛΗΣ μας: Ο λόγος που δεν θα ωφεληθεί το περιβάλλον, αλλά ούτε θα καλυφθούν οι ενεργειακές σου ανάγκες.

Ο λόγος που θα αυξάνονται οι εισαγωγές σου.

Ο λόγος που αυξάνονται οι φωτιές των δασών.
Ο λόγος που καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια να σε πείσουν για τις “αγαθές” τους προθέσεις για το καλό σου.
Αυτόν τον λόγο το γράφει στην ούγια με 2 λέξεις. Εσύ θα πάρεις την δεύτερη…
….
Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
 • Ας καταλάβουμε επιτέλους κάτι κι ας αφήσουμε τα “πράσινα” αέρα πατέρα γι αυτούς που πιστεύουν τα γερμανικά παραμύθια.
Εμείς κλιματικά έχουμε κάθε λόγο να προωθήσουμε για καθαρή ενέργεια τα ηλιακά που μπορούμε να κατασκευάζουμε άνετα, σε αντίθεση με τον Βορρά που λόγω έλλειψης ήλιου προωθούν & επιβάλλουν όπως μπορούν τις ανεμογεννήτριες, πολλές φορές περασμένης τεχνολογίας που θέλουν να ξεφορτωθούν οι ίδιοι.
 • ΔΕΝ τους ενδιαφέρει λοιπόν τι ταιριάζει & τι αποδίδει στις κλιματολογικές σου συνθήκες κι ας είσαι νότιος.
 • Ο λιγνίτης όμως δεν έπρεπε να καταργηθεί πριν διαπιστώσουμε τα οφέλη & το κόστος της ενεργειακής εξισορρόπησης με τα ηλιακά.
 • Γιατί θα την πληρώσουμε σε τεράστιες εισαγωγές ενέργειας κάθε είδους που συμπεριλαμβάνει τον άνθρακα.
 • Αυτή ήταν όμως πάντα η Γερμανική Ευρώπη των εκβιασμών και της αποψίλωσης της οικονομίας σου.
***
Τα ΠΑΡΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ
-Παρών στις συμβάσεις έρευνας & εξόρυξης υδρογονανθράκων!
-Παρών στην αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ & τις αμερικανικές βάσεις!
-Παρών στην τροπολογία για τον έλεγχο των ΜΚΟ!
-Παρών στη διαχείριση του προσφυγικού!
Φώτη Κουβέλη επιτέλους το πήρες το κόμμα…
***
Σημερινή (06/02) φωτογραφία από τα Πομακοχώρια. Μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Γλαύκης, επιστρέφουν στο χωριό τους Κένταυρο με τα πόδια, μιας και το σχολικό λεωφορείο δεν μπόρεσε να κάνει το δρομολόγιο λόγω χιονιά. (Φωτογραφία, info, από τη σελίδα Ketenlik Haber.)

Εικόνα

 • Today, we remember them. FlowersOfManchester
Εικόνα
***
ΜΗΝΥΜΑ: Η @EFSYNTAKTON χθες χαρακτήριζε όλους τους κατοίκους της Λέσβου φασίστες. Αυτούς τους ροπαλοφόρους πως τους χαρακτηρίζει άραγε;

Εικόνα

***
Τα 600 εκατομμύρια που κόπηκαν από το ΕΚΑΣ πάνε στους λαθρομετανάστες όπως είπε χθες ο κ. Σκυλακάκης. Χωριστά το κόστος υποδομών. Χωριστά η επιβάρυνση των νοσοκομείων που έχει αποκλείσει τους Έλληνες ασφαλισμένους. Χωριστά η καταπόνηση λιμενικού, αστυνομίας, δήμων & λοιπών φορέων
***
Φεύγοντας οι Άγγλοι το 1948, το (δυτ.) Πακιστάν είχε 33 εκ. πληθυσμό. Σήμερα έχει 217. Μέχρι το 1990 ο μέσος όρος παιδιών ανά γυναίκα ήταν >6. Το ισλαμικό μοντέλο “ένας δουλεύει και 4 γυναίκες στο σπίτι γεννοβολάν” παράγει συνεχώς φτώχεια. Δεν έχω καμμιά υποχρέωση να το στηρίξω (ΘΑΝ.ΤΖ)
***
6 Φεβρουαρίου 1958.
Ενσωματωμένη εικόνα
**
Έγιναν αυτά τα πράγματα; Αποκλείεται!
.

Για ωμές παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου και τηλεφωνήματα Βαξεβάνη κάνει λόγο η Τσατάνη στην Προανακρ…


ΘΑΝ.ΤΖ: Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω αλλά οι περισσότεροι Έλληνες μετράμε το χρέος που μας άφησε. Βεβαίως, υπήρξε μεγάλος δάσκαλος: της λούφας, της καλοπέρασης με δανεικά, του διορισμού στο Δημόσιο, της σύνταξης στα 45, της τζάμπα μαγκιάς. Ευτυχώς, δεν υπήρξαμε όλοι μαθητές του.
Παράθεση Tweet
Κάθε 5 Φλεβάρη οι Έλληνες μετράμε το αποτύπωμά σου, που μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός. Μας έμαθες να αγωνιζόμαστε. Να ελπίζουμε. Να μην τα παρατάμε. Να ανοίγουμε δρόμους δημοκρατίας, προκοπής & περηφάνιας για όλους τους Έλληνες. Να είμαστε πατριώτες & ανυποχώρητοι στα δίκαιά μας.
Προβολή αυτού του νήματος Tweet
.
Εικόνα
***
Άρα πιάστηκε επ’ αυτοφώρω να σπάει το εμπάργκο (και ουσιαστικά την κατάπαυση του πυρός). Και δεν είναι η πρώτη φορά. Η Γερμανία όμως, δεν βγάζει άχνα. Μάλλον δεν θα προλαβαίνει. Έχει να επιπλήξει την Ελλάδα για τον πλωτό φράχτη και για τον έλεγχο στις ΜΚΟ.
Ιταλία: Οι Αρχές δέσμευσαν το πλοίο που μετέφερε όπλα στους μισθοφόρους του Ερντογάν στη Λιβύη capital.gr/story/3409502
***
ΜΗΝΥΜΑ: Αυτο ηταν το αγροκτημα της φίλης Ρούλα Γιανουλη στην Χιο , με αιωνοβια ελιοδενδρα, περιτρυγιρισμενο, με τεραστιες σιδερενιες πορτες ,και μικρα δενδρα εσπεριδοειδων……. Στην σημερινη επισκεψη, δεν υπαρχουν ουτε οι ριζες…..μονο οι λακοι …… Τα ξεριζωσαν όλα ΜΚΟ και Λαθρο Προβολή αυτού του νήματος Tweet
..

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

***
Στ. Πέτσας: H πιο χυδαία μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανέχειας, έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας
Στ. Πέτσας: H πιο χυδαία μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανέχειας, έχει ονοματεπώνυμο:… «Η “πολιτική του μαγκαλιού”, δηλαδή η πιο χυδαία μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανέχειας, έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας προσθέτοντας ότι στο ψέμα και στη… kathimerini.gr

***

ΚΑΤ.ΠΑΝΤΑ: 185.000 είναι τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, εκ των οποίων τα 142.000 έχουν εγγύηση την 1η κατοικία του δανειολήπτη. Ο μέσος όρος του υπολοίπου των εν λόγω δανείων ανέρχεται σύμφωνα με τραπεζικές πηγές στις 70.000 ευρώ.

Ενόψει της τιτλοποίησης τους και του σχεδίου Ηρακλής, τα δάνεια αυτά φεύγουν από τις τραπεζες και πάνε σε εταιρείες διαχείρισης πχ στις FPS, Intrum Hellas, Cepal κλπ σε κάποιες εκ των οποίων είναι μέτοχοι & οι τράπεζες & εντελώς συμπτωματικά, το δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών αυτών παύει να υφίσταται από 1ης Μαίου.

 • Που σημαίνει ότι ούτε κουτσουρεμένος νόμος Κατσέλη τους προστατεύει, ούτε δικαστικές εκκρεμότητες πλην των τελεσίδικων αποφάσεων, αλλά είναι αναγκασμένοι να αποδεχθούν τους όρους πληρωμής με τις σχετικές προσαυξήσεις που θα τους προσφέρουν. Διαφορετικά, εξώσεις και πλειστηριασμοί με συνοπτικές διαδικασίες με πτωχευτικό δίκαιο ante portas, που σημαίνει ρευστοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου και κατάσχεση εσόδων.

Δυστυχώς οι περισσότερες τράπεζες δεν διαχειρίστηκαν σωστά τα κόκκινα δάνεια περικόπτοντας τους προσαυξημένους τόκους υπερημερίας και δίνοντας την δυνατότητα αποπληρωμής σύμφωνα με το εισόδημα του δανειολήπτη, είτε διότι δεν τόλμησαν μη έχοντας το know-how, είτε γιατί δεν θέλησαν. Υπήρχαν βέβαια και κάποιες -λίγες όμως στα στεγαστικά πρώτης κατοικίας- περιπτώσεις δανειοληπτών που αδιαφόρησαν.

…..
Σε πολλές περιπτώσεις ο πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος αγοραστή με τις τράπεζες να χτυπάνε το ακίνητο κοψοχρονιάς, δεν θα καλύψει το στεγαστικό υπόλοιπο με το θρίλερ για τον δανειολήπτη να μην τελειώνει ποτέ, αφού δεν υπάρχει αντίστοιχος νόμος προστασίας όπως στις ΗΠΑ, που με την κατάσχεση & πλειστηριασμό του ενυπόθηκου ακινήτου του να λήγει και η οφειλή του.

 • ΥΓ. Ο λόγος που ο κόσμος άντεξε με τεράστιο κόστος -όσο μπόρεσε- το βάρος των μνημονίων, ήταν η προστασία της πρώτης κατοικίας. Τώρα χωρίς η όποια υποτιθέμενη ανάπτυξη φτάσει στη τσέπη του, δέχεται και το χαριστικό χτύπημα. Ολα μελετημένα…
ΙΩΝ ΣΤΕΡΙΩΤΗΣ: ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΕΓΙΝΑΝ ΚΟΚΚΙΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ!!! ΠΡΩΤΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΟ 2002 ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΕΥΡΩ ΕΔΩΣΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΔΡΑΧΜΗΣ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΥΡΩ!!!!! ΕΓΚΛΗΜΑ!!!!!
***
ΚΑΤ.Φ: Αυτό με τα παιδιά που λιποθυμάνε πόσο υποκριτικό τελικά. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει κοινωνικό πρόβλημα, ότι δεν υπάρχουν οικογένειες που στερούνται βασικά αγαθά. Αλλά πώς γίνεται για 4 χρόνια να έχουν λυθεί όλα τα προβλήματα και ξαφνικά να αρχίσει πάλι το ίδιο τροπάριο, ας μου το εξηγήσει κάποιος. Όταν έχεις βρεθεί στο τιμόνι της χώρας και δεν έχεις δώσει λύση, καλό είναι να σιωπάς. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έγιναν ξαφνικά φτωχοί μόλις βγήκε ο Μητσοτάκης. Ήταν φτωχοί και πριν. Απλώς οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του ΣΥΡΙΖΑ σιωπούσαν και η αντιπολίτευση είχε άλλη ατζέντα (το τζ με το γνωστό αξάν).
***
Την αύξηση του αριθμού των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στην Κρήτη ζήτησε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Μάλιστα όπως επισήμανε χορηγούνται 86 ευρώ για κάθε π…

 

***

Για πρώτη φορά στην ιστορία μία γυναίκα αθλήτρια θα γίνει ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας http://ow.ly/hIEq50yfCmT

Για πρώτη φορά στην ιστορία μία γυναίκα θα γίνει ο πρώτος κρίκος στην αλυσίδα της ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας. Η «χρυσή» Ολυμπιονίκης του 2016 στην…
KATHIMERINI.GR

***

«Μαζί στην ζωή μαζί και στον θάνατο….
Πιθανόν αποκαμωμένο από το μακρινό ταξίδι το ζευγάρι των Καρατζάδων δεν άντεξε πια και ξεψύχησαν το ένα στην αγκαλιά του άλλου». Στις 28 Μαρτίου του 2015 ο φωτογράφος Κώστας Καπουργάς πήγε στη λίμνη της Καστοριάς για να φωτογραφίσει ένα ζευγάρι Καρατζάδων. Αυτό που τελικά φωτογράφισε ήταν κάτι ….

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ – Υποκύπτει στην έλξη του ΣΥΡΙΖΑ
…..

Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω γιατί οι αριστεροί έχουν τη συνήθεια να φορούν το κασκόλ ριγμένο προς τα πίσω. Το έκανε και αυτό ο Λένιν και τους έμεινε; Το έβλεπαν στις ταινίες της «Αλκυονίδας» και του «Στούντιο» και το ξεσήκωσαν; Συμβολίζει μήπως το στοιχείο της κοινωνικής πρωτοπορίας, που διεκδικεί η Αριστερά; Γιατί μπορεί εκεί, στην πρωτοπορία, να λυσσομανάει ο άνεμος, να σου γυρίζει το κασκόλ. Δεν γνωρίζω, αριστερός δεν είμαι…


ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Οποιοσδήποτε κρίνει το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ οφείλει να ξεκινήσει με την παραδοχή ότι η θέση του, στο σημερινό πολιτικό τοπίο, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι ένα μικρό σοσιαλιστικό κόμμα, με μεγάλη ιστορία, από την οποία και ζει. (Συχνά μάλιστα είναι η αντικερί από την οποία ψωνίζουν οι νεόπλουτοι του ΣΥΡΙΖΑ για να στολίζουν τον μηχανισμό τους…) Βρίσκεται στριμωγμένο στη μέση και έχει, από τη μια πλευρά, μια Κεντροδεξιά με ισχυρή απήχηση στον κόσμο και επεκτατικές τάσεις προς τον χώρο του κέντρου και, από την άλλη, μια Ριζοσπαστική Αριστερά, η οποία, πέραν της λενινιστικής της παράδοσης, σε όλα τα άλλα είναι η μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ, των αξιών του και της κουλτούρας του.

Η θέση αυτή είναι δύσκολη, αλλά το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ τη διάλεξε μόνο του και μάλιστα αντίθετα προς τη φυσική του εξέλιξη, η οποία το οδηγούσε πλησιέστερα προς το κέντρο του πολιτικού φάσματος. Την κατεύθυνση αυτή έδωσε ο ίδιος ο Παπανδρέου το 1993, μολονότι η περίοδος σημαδεύτηκε από σκάνδαλα, γελοιοποίηση των θεσμών και διάφορες παρδαλές καταστάσεις. Συνεχίστηκε και ενισχύθηκε με τον Σημίτη και τον «εκσυγχρονισμό». Ακόμη και ο ΓΑΠ, παρά την ιδιομορφία της προσωπικής συγκρότησής του και παρότι η πρωθυπουργία του συνέπεσε με τη χρεοκοπία, ήταν στην ίδια κατεύθυνση. Τέλος, η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν ήταν παρά το επιστέγασμα αυτής της εξέλιξης του ΠΑΣΟΚ, που ίσως να ήταν ωρίμανση.

Και μετά κάτι πήγε στραβά και σάπισε απότομα! Ηλθε η Φώφη, ανέγγιχτη θαρρείς από τα τριάντα χρόνια που πέρασαν από τη δεκαετία του 1980, για να στρέψει το ΠΑΣΟΚ, ως ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ πλέον, στις ρίζες του, δηλαδή στη δεκαετία του 1980, της οποίας τα σύμβολα, η αισθητική, οι εικόνες, η γλώσσα, τα καλαμπούρια είναι η μητρική γλώσσα της Φώφης.

Βάσει του εκλογικού αποτελέσματος, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρέθηκε στο μέσον, μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Φώφη το μετακίνησε προς τα Αριστερά. Δεδομένου του εκλογικού κόστους της συγκυβέρνησης για το ΠΑΣΟΚ, είναι κατανοητή η στροφή του στον συντηρητισμό. Την επιβάλλει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που συχνά επικρατεί μετά τις πανωλεθρίες. Είναι κάτι συχνό και κοινό στην ανθρώπινη ιστορία αυτό. Μου έρχεται στον νου, λ.χ., η στροφή του Ισλάμ στις ρίζες του και στη διαμόρφωση του συντηρητισμού που το χαρακτηρίζει σήμερα, η οποία εκδηλώθηκε ως αντίδραση στην ισοπέδωση του Χαλιφάτου από τους Μογγόλους. (Ισως η παρομοίωση ξενίζει, θεωρώ όμως ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε σημαντικές ομοιότητες μεταξύ Ισλάμ και ΠΑΣΟΚ, αν και δεν είναι η ώρα να το αναπτύξω…)

Η θέση αυτή αντικατοπτρίζεται και στην κοινοβουλευτική τακτική του. Το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ τονίζει κάθε διαφορά με την κυβέρνηση –και όταν δεν υπάρχουν διαφορές, τις εφευρίσκουν–, ενώ την ίδια ώρα είτε προλαμβάνει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είτε συντάσσεται μαζί του διακριτικά. Είναι, δηλαδή, επιθετικό προς τη Ν.Δ. και αμυντικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εν ολίγοις, μια κλίση προς τον ΣΥΡΙΖΑ την έχει πάρει το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ. Οχι μεγάλη, αλλά ορατή. Ας πούμε, όπως του περίφημου κεκλιμένου πύργου της Πίζας…

Προς την κυβέρνηση, αυτό το αριστερίζον και εσωστρεφές ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ είναι άκρως επιθετικό και συχνά βλακωδώς επιθετικό – διότι το έχουν αυτό τα άκρα, ξέρετε. Διαφωνεί σε οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση. Καταψήφισε ακόμη και το μητρώο των ΜΚΟ, όχι επειδή διαφωνούσε επί της ουσίας με την κρατική εποπτεία στις ΜΚΟ που λυμαίνονται τη Μόρια, αλλά επειδή είχε κάποιον άλλο, δικό του τρόπο, που ήταν καλύτερος κ.λπ. – σαχλαμάρες για προσχήματα, εν ολίγοις.

Εκεί όμως όπου εξετέθη πολύ σοβαρά το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ ήταν στο ζήτημα της προστασίας ή μη της πρώτης κατοικίας. Στην προσπάθεια να αποτινάξει τη μνήμη του παρελθόντος του, υιοθετεί τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της απόλυτης προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, είτε πρόκειται για ατυχήσαντες είτε για απατεώνες. Η απόλυτη προστασία, που εξομοιώνει τον φουκαρά και τον άτυχο με τον πονηρό και τον επιτήδειο, είναι άδικη, επειδή μοιράζει τα βάρη των πονηρών στους συνεπείς δανειολήπτες. Είναι και ανήθικη όμως, επειδή επιβραβεύει εντέλει τους μασκαράδες και τους απατεώνες.

Επίσης, πολιτικά, είναι ηλίθια, διότι είναι καταστροφική: καταδικάζει τις τράπεζες στην παράταση του σημερινού μαρασμού, κάτι που σημαίνει, πολύ απλά, ότι εμποδίζεται η ανάπτυξη. Μόνο κάποιος με τον ενσυνείδητο (και ενδεχομένως ανομολόγητο) σκοπό να σαμποτάρει το τραπεζικό σύστημα και, κατ’ επέκταση, τον καπιταλισμό θα μπορούσε να υποστηρίζει την απόλυτη προστασία. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή η θέση είναι συνεπής με την ιδεολογία του. Αν είναι και για το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ, τότε, τι να πω; Να ζήσουν τα παιδιά, να ευτυχήσουν και καλούς απογόνους.

 • Το εκπληκτικό στη μεταμόρφωση που παρακολουθούμε ήταν ότι, για πρώτη φορά, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ όχι μόνον υιοθέτησε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τις μεθόδους του! Διαστρέβλωσε δημόσια ομιλία του Αδ. Γεωργιάδη, με την ίδια αναισχυντία που θα το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπερασπίστηκε τη διαστρέβλωση με το ίδιο θράσος. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω τις ευχές μου για καλούς απογόνους!.. Έντυπη ΚΑΘΗ
 • ΗΛΙΑΣ ΜΑΚΡΗΣ

makris622020