16.2 C
Athens,Greece
Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2019

6 Ιουνίου- Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μ/μ

BYXR26 Sunset Taverna Skopelos Greek Islands Greece Hellas

Στα 91 του σπουδάζει σε 2 πανεπιστήμια στην Κρήτη!!

Λέγεται Μιχάλης Φανουράκης και είναι ο γηραιότερος φοιτητής στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν φοιτά σε ένα, αλλά σε 2 πανεπιστήμια, προσπαθώντας, κατά κάποιο τρόπο, να “σβήσει” με τον τρόπο αυτό, τη δίψα του για μάθηση.

 • Από μικρός ο κ. Μιχάλης αγαπούσε πολύ τα γράμματα, αλλά δεν κατάφερε να πάει σχολείο λόγω τους Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ωστόσο ακόμη και τότε κατά την διάρκεια της θητείας του παρακολούθησε σεμινάρια στην Θεσσαλονίκη ώστε να μάθει να διαβάζει.

Ο ίδιος από τότε δεν σταμάτησε να μελετά και να διαβάζει από εφημερίδες, μέχρι βιβλία, παρλ΄όλο που μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως αγρότης. Η γυναίκα του μάλιστα τον στήριξε σε κάθε του επιλογή, προτρέποντας τον να μην σταματήσει να σπουδάζει.

 • Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, ο Μιχάλης Φανουράκης ξεκίνησε να σπουδάζει στο Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο, ενώ όταν διαπίστωσε πως έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να παρακολουθήσει και κάτι ακόμη, ο ίδιος εγγράφηκε στο Ελεύθερο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χερσονήσου, όπου εκεί έχει επιλέξει την κατεύθυνση που τον ενδιαφέρει.

Ο ίδιος ανέφερε πως η παιδεία ανοίγει ορίζοντες πνευματικούς στον άνθρωπο, σε οποιαδήποτε ηλικία και αν είναι. «Ξέρετε πόσο καλό μού κάνει εμένα αυτό το πράγμα, έναν άνθρωπο 91 ετών, να έρχομαι και να κάθομαι δίπλα σε έναν νεαρό άνθρωπο και να κουβεντιάζουμε;».

 • Ο 91χρονος είπε μάλιστα στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα», πως έχει κι άλλους στόχους στην ζωή μου. «Στόχος της ζωής μου είναι να περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου χωρίς να ντροπιαστώ; Πως μπορεί να ντροπιαστεί ένας άνθρωπος; Να πειράζει τον συνάνθρωπό του και να τον στεναχωρεί. Αυτό θέλω να κάνω εγώ», είπε ο ίδιος.
  Read more at: https://www.omorfhzwh.gr

Να γιατί οι έξυπνοι άνθρωποι αισθάνονται ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι τους

Έχετε νιώσει ποτέ την επιθυμία να πάτε μακριά, πολύ μακριά χωρίς κανέναν άλλον δίπλα σας και να είστε μόνοι; Αν ναι, τότε είστε πολύ έξυπνοι και οι επιστήμονες έχουν να πουν κάτι για αυτό.

 • Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και το London School of Economics & Political Science διεξήγαγαν μια μελέτη για να βρουν μια σύνδεση ανάμεσα στον τόπο που ζουν οι άνθρωποι και το πόσο ικανοποιημένοι είναι με την ζωή τους.

Αποδείχθηκε, ότι όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο νοημοσύνης των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλες πόλεις, τόσο λιγότερο ευτυχισμένοι είναι. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερο ευτυχισμένοι, όταν περιτριγυριζόνται από φίλους, οι ιδιαίτερα ευφυείς άνθρωποι αισθάνονται πιο άνετα όταν είναι μόνοι τους.

 • Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι αισθανόμαστε άβολα σε μεγάλες κοινότητες, επειδή το μυαλό μας είναι εξελικτικά προσαρμοσμένο να λειτουργεί μέσα σε ομάδες που δεν υπερβαίνουν τα 150 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο έξυπνος είναι ένας άνθρωπος τόσο πιο άβολα αισθάνεται μέσα σε μεγάλες κοινότητες.

 • Οι φιλίες μας κάνουν ευτυχισμένους, ικανοποιούν την ψυχολογική μας ανάγκη για στοργή, μας δίνουν την αίσθηση ότι είμαστε αναγκαίοι και μας δίνουν την ευκαιρία να μοιραστούμε εμπειρίες.

Ωστόσο, οι άνθρωποι με υψηλή νοημοσύνη έχουν μια αντίστροφη σχέση: οι έξυπνοι άνθρωποι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι όταν είναι μόνοι και όχι όταν περιβάλλονται από άλλους ανθρώπους ακόμα και αν πρόκειται για καλούς φίλους.

**********

Το "Μπουρλότο" της Kontra Νews

Ασκήσεις επί χάρτου

Για να ξέρετε τι ακριβώς συμβαίνει, στην Πειραιώς προεξοφλούν αυτοδυναμία στις εκλογές και έχουν φτάσει να κάνουν κυβερνητικές ασκήσεις επί χάρτου. Σε μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, οριοθετήθηκαν οι άμεσες πρωτοβουλίες που θα πρέπει να ληφθούν σε μια σειρά από κρίσιμα θέματα. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, στην Πειραιώς προβληματίζονται για τον χειρισμό της υπόθεσης της ΔΕΗ γιατί τρέμουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων. Αντίθετα θεωρούν ότι μπορεί να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το οικονομικό κλίμα. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν αποφασίσει να επιταχύνουν την επένδυση στο Ελληνικό και το λιμάνι του Πειραιά, καθώς επίσης να υπογράψουν νέα σύμβαση με την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός. Βέβαια άλλο ασκήσεις επί χάρτου και άλλο η αδυσώπητη πραγματικότητα.

Πρωτοποριακή καμπάνια

Η νέα εκλογική καμπάνια που εγκαινιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι όντως πρωτοποριακή. Άλλωστε είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς των Αμερικανών συμβούλων, οι οποίοι σχεδιάζουν την εκλογική στρατηγική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταργεί τις σημαίες και τις συγκεντρώσεις και επικεντρώνεται σε περιοδείες που θα έχει διάλογο μπροστά στις κάμερες, με στοχευμένες κοινωνικές ομάδες. Κατά περίεργη σύμπτωση, τη μια μέρα θα συναντά έναν άνεργο που θα ανησυχεί για τα επιδόματα ανεργίας. Αμέσως θα του δίνει την απάντηση ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να τα καταργήσει. Την άλλη μέρα θα απαντάει στις αγωνίες ενός αγρότη και στη συνέχεια στους προβληματισμούς ενός μικρομεσαίου. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή τακτική που στοχεύει αυτούς που δεν ψήφισαν τη ΝΔ στις εκλογές.

Ανήσυχος ο Στουρνάρας

Για να μην ανησυχείτε, σας ενημερώνω εγκύρως ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν το κουνάει από τη θέση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος μέχρι να λήξει η θητεία του. Το γεγονός και μόνο ότι αισθάνθηκε την ανάγκη να το ανακοινώσει ο ίδιος σε κυπριακό κανάλι δείχνει την αγωνία του για την επόμενη μέρα της λήξης της θητείας του. Προφανώς με τη συνέντευξη επιχείρησε να στείλει μηνύματα στην Πειραιώς όπου η κατάσταση είναι θολή για το μέλλον του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Αυτοκριτική από Σκουρλέτη

Για την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές φταίει η απόλυτη υπεροχή της Νέας Δημοκρατίας στα Μέσα Ενημέρωσης, δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Πάνος Σκουρλέτης. Βέβαια το ερώτημα που τίθεται είναι ποιοι ευθύνονται γι’ αυτή τη μεγάλη ανατροπή ισορροπιών στα Μέσα Ενημέρωσης. Γιατί επί ΣΥΡΙΖΑ έγινε το μεγάλο θαύμα και όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας πέρασαν στα χέρια της διαπλοκής. Αυτό προφανώς το γνωρίζει ο Σκουρλέτης και γι’ αυτό άρχισε την αυτοκριτική. Ελπίζω ότι τα ίδια θα κάνουν και άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία με τις πρωτοβουλίες τους παρέδωσαν τις τηλεοπτικές συχνότητες στα μεγάλα συμφέροντα τα οποία διαχρονικά συνδέονται με δεσμούς αίματος με τη Νέα Δημοκρατία. Κατηγορία  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

***Ο ξαφνικός θάνατος του παλαίμαχου δημοσιογράφου Ροδόλφου Μορώνη αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό και όχι μόνο για το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, του οποίου ήταν αντιπρόεδρος, με ευδόκιμη θητεία, από τη δεκαετία του `90. Ο Ροδόλφος Μορώνης, που έφυγε στα 76 του χρόνια, υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, ανήκοντας σ` εκείνη τη γενιά-που σπανίζει δυστυχώς στις μέρες μας -δημοσιογράφων, με υψηλά πνευματικά προσόντα και μεγάλη ευρυμάθεια, αλλά και σπάνια ευγένεια. Το αποδεικνύει και η επαγγελματική του πορεία, καθώς ξεκίνησε, πριν τη δικτατορία, από τον έντυπο Τύπο, αλλά από το 1975 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τα ηλεκτρονικά μέσα, υπηρετώντας και σ` αυτά με την ίδια επαγγελματική αρτιότητα.

Μια σημαντική απώλεια

** Δεν είναι καθόλου καλό το κλίμα στο ΚΙΝΑΛ μετά την απομάκρυνση Βενιζέλου. Μαθαίνουμε μάλιστα ότι ο Ε. Βενιζέλος όταν πήγε στο ραντεβού με την κα Γεννηματά άλλα περίμενε, αιφνιδιάστηκε δηλαδή από την απόφασή της. Θεώρησε ότι εκτός όλων των άλλων η απόφαση της κας Γεννηματά αποσκοπούσε να τον ταπεινώσει. Και κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε ποτέ να το αποδεχθεί. Αυτά που δημοσίως καταμαρτυρεί στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, δείχνουν και την ένταση της σύγκρουσης. Όχι πως ποτέ είχαν καλές σχέσεις…

** Είναι μπόλικα τα στελέχη και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που φωνάζουν για την εκδίωξη του Ε. Βενιζέλου από  το κόμμα. Πρώτος ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει. (Εδώ που τα λέμε το έχει ξανακάνει, τότε που πανηγύριζε για την εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ). Αλλά και ο Ν. Ανδρουλάκης δεν πάει πίσω…

** Τα καλά νέα συνεχίζονται στην οικονομία. Στο 18,5% διαμορφώθηκε η ανεργία στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2019, σε σχέση με 18,6% τον Ιανουάριο σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας στην ΕΕ σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι (από 20,6% σε 18,5%).

** Στην Φινλανδία δίνουν στους άστεγους σπίτι χωρίς όρους. Και έτσι πλέον δεν έχουν άστεγους. Το 1987, υπήρχαν 18.000 καταγεγραμμένοι άστεγοι στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας. Το 2017, ήταν μόνο 7.112, ενώ σήμερα μόνο 400 περίπου υπολογίζεται ότι μένουν στον δρόμο. Σίγουρα μιλάμε για ένα κοινωνικό κράτος. Αλλά και με μικρό πληθυσμό. Πώς να γίνει αυτό σε χώρες με δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια;

****

Χαμός στα Σκόπια: Υποδοχή ομάδας εξελίχθηκε σε συλλαλητήριο με σύνθημα «Ποτέ Βόρεια – Μόνο Μακεδονία»

****

Ο κ. Τσίπρας μπροστά στον πανικό του, σύρθηκε τώρα να ψηφίσει την πρόταση που ήδη από καιρό έχουμε καταθέσει στη Βουλή για την κατάργηση της απαράδεκτης μείωσης του αφορολόγητου, που ο ίδιος είχε νομοθετήσει. Οι πολίτες καταλαβαίνουν.

– Άνγκελα, θέλω τις αποζημειώσεις. – Και να σου τις έδινα, θα τα σπατάλαγες..

****

Πριν από 15 ημέρες έφερνε η ΝΔ τροπολογία για τη μη μείωση του αφορολόγητου και δεν την ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

 • Τώρα τη φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν την ψηφίζει η ΝΔ. Το δούλεμα πάει σύννεφο και από τις δύο πλευρές…

*******

To ελληνικό νησί «δάσος» όπου το πράσινο σμίγει με το γαλάζιο Δίκαια έχει χαρακτηριστεί  το νησί του δάσους, αφού το 80% του εδάφους της καλύπτεται από πυκνά πευκοδάση που καταλήγουν σε όρμους, λιμανάκια και παραλίες απαράμιλλης ομορφιάς. Ο λόγος φυσικά για την Σκόπελο.

Σκόπελος, η Χώρα του νησιού.

Στο βορρά μέσα σε μια κλειστή αγκαλιά είναι χτισμένη η πανέμορφη μικρή πολιτεία της Σκοπέλου με τα σφιχταγκαλιασμένα σπίτια που περιβάλλουν το Κάστρο και κατεβαίνουν μέχρι κάτω στο λιμάνι, αφού τώρα πια οι βάρβαροι δεν απειλούν το νησί.

Ανάμεσα στα σπίτια, αναρίθμητα μικρά εκκλησάκια που με ιδιαίτερο σεβασμό φροντίζουν οι Σκοπελίτες συνεχίζοντας να διατηρούν αυστηρά τη θρησκευτική τους παράδοση. Στενά πλακόστρωτα ανηφορικά σοκάκια που διακόπτονται κάθε τόσο από πλατύσκαλα και σκαλοπάτια ζώνουν τις γειτονιές, τεράστιες μπουκαμβίλιες αγκαλιάζουν μπαλκόνια και φρεσκοασβεστωμένους τοίχους, που κλείνουν μέσα τους μικροσκοπικές αυλές.

 • Ποιες εκπλήξεις κρύβει όμως το νησί των βορείων Σποράδων με την κυκλαδίτικη ομορφιά; Λίγο πριν φτάσετε στην Γλώσσα, συναντάτε στο δεξί σας χέρι, έναν δρόμο που οδηγεί στο εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη στο Καστρί.
 • Το εκκλησάκι του Αϊ Γιάννη βρίσκεται στην κορυφή ενός βράχου ύψους περίπου 100 μ. και για να φτάσει κανείς πρέπει να ανέβει περίπου 106 σκαλοπάτια λαξευμένα πάνω στο βράχο.

Προτού ο δρόμος φθάσει στη θάλασσα, στο εκκλησάκι της Παναγίας υπάρχει βρύση με νερό. Ο επισκέπτης ανεβαίνει από καλά προστατευμένη σκάλα σκαλισμένη στην πέτρα. Από την κορυφή η θέα προς το πέλαγος είναι μαγευτική. Οι μικρές, μοναχικές σχεδόν παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά ανάμεσα στα γκρίζα βράχια προσθέτουν μία ακόμη νότα ομορφιάς στην περιοχή.

Η παράδοση λέει ότι κάποιος ψαράς από την Γλώσσα, καθώς επέστρεφε ένα βράδυ, από το ψάρεμα διέκρινε στην κορυφή του βράχου ένα φως. Το έβλεπε κάθε βράδυ, ώσπου εμφανίστηκε στον ύπνο του μια γυναίκα που του αποκάλυψε ότι στην κορυφή του βράχου υπάρχει μια εικόνα. Όταν ανέβηκε στην κορυφή βρήκε την εικόνα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Πήρε την εικόνα, όμως, όπου και να τη μετέφερε, εκείνη ξαναγύριζε πίσω στην αρχική της θέση, εκεί που τελικά χτίστηκε το εκκλησάκι του, που γιορτάζει στις 29 Αυγούστου.

Το χωριό της Γλώσσας.

Η Γλώσσα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος οικισμός της Σκοπέλου. Βρίσκεται Β.Δ. του νησιού και είναι χτισμένη στο λόφο πάνω από το λιμάνι του Λουτρακίου με υπέροχη θέα. Είναι το ψηλό χωριό πού αναφέρει ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, στο διήγημα του Η Νοσταλγός, η αμπελοφυτευτής περιοχή κατά τον Αλέξανδρο Μωραϊτίδη. Απέχει 32 χλμ. από την πόλη της Σκοπέλου και έχει 1195 κατοίκους.

 • Πολλοί προσπαθούν να εξηγήσουν την ετυμολογία του ονόματός της. Άλλοι το αποδίδουν στο γλωσσοειδές σχήμα του κάβου που υπάρχει στη θαλάσσια περιοχή του οικισμού και άλλοι το συνδέουν με την Κνώσσα, την πόλη που έφτιαξαν σε εκείνο το σημείο, οι πρώτοι οικιστές του νησιού, που ήταν Μινωίτες.
 • Υπάρχει πάντως και μια περισσότερο χιουμοριστική εκδοχή για την ονομασία της Γλώσσας, αφού σύμφωνα με τους κατοίκους της , σου βγαίνει η γλώσσα να ανέβεις τα τόσα σκαλιά του χωριού.

Στα όλο σκαλιά καλντερίμια της θα συναντήσει ακόμα κανείς γυναίκες με τις τοπικές φορεσιές, τις φουστάνες και οι κάτοικοι της διατηρούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής, τα έθιμα και το γλωσσικό τους ιδίωμα. Το Λουτράκι Γλώσσας Σκοπέλου αποτελεί το πρώτο λιμάνι της Σκοπέλου συνήθως εκεί σταματάνε πρώτα τα πλοία ή τα ιπτάμενα δελφίνια όταν έρχονται από τη Σκιάθο, τον Βόλο ή τον Αγ. Κωνσταντίνο και μετά συνεχίζουν το ταξίδι τους προς το λιμάνι της Σκοπέλου.

Εκεί υπήρχε η τρίτη αρχαία πόλη της Σκοπέλου, η Σελινούς, που ιδρύθηκε από τους Χαλκιδείς κατά τον 8ο π.χ. αιώνα. Από την αρχαία πόλη σώζεται μόνο τμήμα των νοτιοανατολικών τειχών του 5ου-4ου π.χ. αιώνα και λείψανα αρχαίου κτιρίου της ίδιας εποχής. Κατά καιρούς βρέθηκαν στα θεμέλια των σπιτιών του οικισμού επιτύμβια ανάγλυφα, μικρά μαρμάρινα αγαλματάκια, ελληνιστικές και ρωμαϊκές επιγραφές και τάφοι.

Το χωριό Παλαιό Κλήμα Σκοπέλου.

Βρίσκεται Β.Δ. του νησιού ανάμεσα στο χωριό Νέο Κλήμα και στη Γλώσσα. Απέχει 24 χλμ από την πόλη της Σκοπέλου.  Είναι ένα καταπράσινο χωριό χτισμένο αμφιθεατρικά, με παλιά πέτρινα σπίτια που βλέπουν τη θάλασσα του Αιγαίου. Το Κλήμα είναι ένα από τα γραφικά χωριά του νησιού της Σκοπέλου. Σήμερα, λίγο έχει αλλάξει, παρ’ όλες τις επεμβάσεις αλλοίωσης του παραδοσιακού του χαρακτήρα. Το πλέον χαρακτηριστικό των Κληματιανών ήταν ο ενθουσιώδης χαρακτήρας και η φιλοξενία. Επίσης πρέπει να τονιστεί, πως οι Κληματιανοί ήταν από τους πλέον ικανούς γλεντζέδες της Σκοπέλου.

 • Τόσο στα πανηγύρια, όσο και τους γάμους, αλλά και κάποιες Κυριακές στήνονταν στην πλατεία στη Βελανιά χορός και γλέντι στο οποίο έρχονταν και πολλοί Γλωσσιώτες. Ζωντανά παραδοσιακά πανηγύρια ήταν των Αγίων Αναργύρων (1 Ιουλίου και 1 Νοεμβρίου), της Παναγιάς της Ελιώτισσας, της Αγίας Παρασκευής κ.α.
 • Το χωριό Νέο Κλήμα Σκοπέλου: Κάτω ακριβώς από το δάσος του Βαθιά στο βουνό Δέλφη (688m υψόμετρο) και δίπλα από τη θάλασσα, βρίσκεται το χωριό Ν.Κλήμα (Έλιος) Σκοπέλου.

Σε απόσταση 18 χλμ από τη Σκόπελο βρίσκεται ο νέος αυτός οικισμός που δημιουργήθηκε το 1981 , μετά την καταστροφή του Παλαιού Κλήματος από τους σεισμούς του 1965- όταν οι κάτοικοι του Παλαιού Κλήματος εγκατέλειψαν το χωριό τους λόγω των κατολισθήσεων, αλλά και για να εγκατασταθούν κοντά στη θάλασσα.

Πευκόφυτη, μαγευτική η περιοχή αυτή της Σκοπέλου που κτίστηκε το Έλιος, με την πανέμορφη αμμουδιά του Χόβολου και τις υπέροχες αποχρώσεις των νερών της, να βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό. Υπάρχει παραλία σε όλο το μήκος του χωριού, τμήματα με μικρά βότσαλα, παραλία με μεγαλύτερα, με πέτρες αλλά και άμμο ξεχωρίζοντας όπως αναφέραμε το καταπληκτικό Χόβολο.

 • Και τέλος, το ξακουστό Δρακοντόσχισμα:

Το Δρακοντόσχισμα βρίσκεται μεταξύ Σταφύλου και Αμάραντου. Στρίβοντας δεξιά από το κεντρικό δρόμο Σκοπέλου- Γλώσσας, λίγο μετά το Στάφυλο, ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τον εντυπωσιακό βράχο που μοιάζει να τον έχει κόψει ανθρώπινο χέρι και τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Δυστυχώς (ή ευτυχώς ) η πρόσβαση στην ακτή είναι δυνατή μόνο από τη θάλασσα, οπότε όσοι δε διαθέτουν σκάφος θα αρκεστούν να θαυμάζουν το τοπίο από ψηλά. Η περιοχή πήρε το όνομα της από ένα τοπικό θρύλο της Σκοπέλου.

 • Σύμφωνα με αυτόν, πριν 800 χρόνια εμφανίστηκε ένας δράκος στη Σκόπελο που σκότωνε και έτρωγε όλους τους κατοίκους της. Κανείς δεν μπορούσε να μείνει στο νησί και από τα γειτονικά νησιά έστελναν τους καταδικασμένους σε θάνατο να τους φάει το θεριό. Αυτό κράτησε για περίπου 400 χρόνια.
 • Όταν το έμαθε ο Άγιος Ρηγίνος αποφάσισε να το εξολοθρεύσει. Μπαρκάρισε λοιπόν σα ναύτης σε ένα από τα πλοία που πήγαιναν τους καταδίκους στο νησί. Εκεί που βγήκε, ρώτησε , Πού στο έλεος του Θεού είναι το θεριό , και έτσι η περιοχή εκείνη της Σκοπέλου πήρε το όνομα Έλιος.

Προχωρώντας ο Άγιος συνάντησε το φοβερό δράκο. Ο δράκος όταν είδε τον Άγιο Ρηγίνο, φοβήθηκε κι έφυγε. Ο ‘Αγιος το κυνήγησε και έφτασε κυνηγώντας το θεριό στη θέση μεταξύ Σταφύλου και Αμάραντου. Τότε ο δράκος πήδησε στη θάλασσα, αφού δεν είχε τρόπο διαφυγής. Ο βράχος από εκεί που πήδησε σκίστηκε και έτσι η περιοχή ονομάστηκε Δρακοντόσχισμα. Στο σημείο μπορείτε να ανάψετε ένα κεράκι στο εικονοστάσι και να ευχηθείτε υγεία και αγάπη. Δείξτε προσοχή στο σημείο που θα χαζέψετε από ψηλά , ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά μαζί σας. Να γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να προσεγγίσετε το επίπεδο της θάλασσας από το σημείο.

 • Σε ένα τέτοιο περιβάλλον όπως αυτό της Σκοπέλου, οι διαδρομές αποτελούν ξεχωριστή εμπειρία. Μάλιστα όσοι από εσάς αγαπάτε το περπάτημα θα βρείτε αρκετά μονοπάτια και υπέροχες διαδρομές κυρίως στο βουνό Παλούκι.
 • Ολόκληρο το νησί καλύπτεται από πευκοδάσος και αυτό κάνει τη διαδρομή από την Χώρα στη Σκοπέλου μέχρι το Λουτράκι , ακολουθώντας δηλαδή το βασικό οδικό δίκτυο, μήκους 37 χλμ , μια υπέροχη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις, καθώς ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει την πλούσια φύση της Σκοπέλου αλλά και τις ακτές που στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού.

Είναι τέτοια η ομορφιά της χώρας της Σκοπέλου, τέτοια η γραφικότητα της που πραγματικά σε κερδίζει από τη πρώτη στιγμή!

****

αμνηστια

«Απαράδεκτο» χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία το άρθρο 336, που εμπεριέχει τον νομικό ορισμό του βιασμού, στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα και καλείται να κυρώσει αυτή την εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο με εξαιρετικά ταχείες διαδικασίες.

 • Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «ο νέος ορισμός στο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για το σοβαρό αυτό έγκλημα».
 • Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «κύριο ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι ο βιασμός εξακολουθεί να ορίζεται με βάση τη βία και όχι με βάση την απουσία συναίνεσης».

Καταλήγοντας, η Διεθνής Αμνηστία σημειώνει: «Επαναλαμβάνουμε ότι ο μόνος ορισμός του βιασμού που μπορεί να γίνει αποδεκτός είναι αυτός που θα συνδέεται με την απουσία συναίνεσης. Καλούμε το υπουργείο Δικαιοσύνης, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το άρθρο 336 και να αντικαταστήσει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης».

Την ίδια ώρα, με αφορμή τις αντιδράσεις, από κύκλους του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό ότι οι προβλεπόμενες ποινές που επιβάλλονται είναι σε κάθε περίπτωση εκτιτέες. Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται, ότι τιμωρούνται ως κακουργήματα, με ποινή κάθειρξης, δηλαδή με ποινή από 5 έως 15 έτη, οι περιπτώσεις που:

 • α) Ασκείται σωματική βία κατά του θύματος (άρθρο 336 παρ. 1). Ως σωματική βία θεωρείται και η περιαγωγή του θύματος σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας για αντίσταση με υπνωτικά ή ναρκωτικά ή άλλα ανάλογα μέσα,
 • β) Ασκείται ψυχολογική βία κατά του θύματος, μέσω της έκφρασης απειλής σοβαρού και άμεσου κινδύνου για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα (άρθρο 336 παρ. 1).

Παράλληλα, όταν στο θύμα ασκείται ψυχολογική βία χαμηλότερης έντασης, όταν δηλαδή απειλείται με άλλη παράνομη πράξη ή παράλειψη και εξαναγκάζεται έτσι σε γενετήσια πράξη με τον δράστη, τότε επιβάλλεται ποινή από 3 έως 5 έτη.

****

Ζητούν πίσω τα αναδρομικά από χιλιάδες απόστρατους

 • Η εκκαθάριση των πληρωμών στους απόστρατους και λοιπούς συνταξιούχους ειδικών μισθολογίων έδειξε ότι έλαβαν περισσότερα χρήματα από όσα έπρεπε και τώρα το Δημόσιο τα ζητάει πίσω.
ΤοΒΗΜΑ Team
Ζητούν πίσω τα αναδρομικά από χιλιάδες απόστρατους | tovima.gr

Την ίδια ώρα, χιλιάδες συνταξιούχοι, κυρίως απόστρατοι, έχουν υποβάλλει αιτήσεις στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προκειμένου να γίνει επανυπολογισμός των αναδρομικών που έλαβαν.

****

Μαρίνα Πατούλη: Για το ντύσιμό μου έχω ακούσει τα μύρια όσα

Μετά την εκλογή του συζύγου της στην Περιφέρεια Αττικής, η Μαρίνα Πατούλη μίλησε στη «Φωλιά των Κούκου» για την οικογένεια που έφτιαξε με τον Γιώργο Πατούλη, αλλά και για τα παιδικά της χρόνια.

Μαρίνα Πατούλη: Για το ντύσιμό μου έχω ακούσει τα μύρια όσα | in.gr

Η Μαρίνα Πατούλη έχει γίνει δέκτης σχολίων, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνητικών, ως σύζυγος του νυν Περιφερειάρχη Αττικής. Κυρίως για το ντύσιμό της.Μετά την εκλογή του συζύγου της, έδωσε μία συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στη σχέση της, αλλά και στα μαθητικά της χρόνια.

 • «Οι γυναίκες θέλουν να βλέπουν να προάγονται γυναίκες δυναμικές. Το να διατηρηθεί ο έρωτας και η αγάπη είναι απλό, αλλά και δύσκολο.
 • Είμαι 32 χρόνια με τον Γιώργο, αλλά έχουμε τόσο πολυποίκιλες ενασχολήσεις, που δεν προλαβαίνουμε να μπούμε σε ρουτίνα!
 • Εγώ είμαι η ευέξαπτη στη σχέση!
 • Τις κρίσεις τις κάνω εγώ κι εκείνος τις διαχειρίζεται! Του αρέσουν οι κρίσεις μου γιατί τον έχω σε εγρήγορση!
 • Δεν είμαι γκρινιάρα, αλλά είμαι απαιτητική!
 • Με θαυμάζει ο άντρας μου, το λέει σε φίλους, αλλά έμενα μου το δείχνει έμμεσα.
 • Δεν θέλει να πάρουν τα μυαλά μου αέρα!», λέει η κ. Πατούλη, η οποία και διετέλεσε δημοτική σύμβουλος στον δήμο Πεύκης.

****«Είναι αφροδισιακό να κάνει ο άντρας επισκευές στο σπίτι»

Αναφέρθηκε και στον ρόλο της γυναίκας στην οικογένεια και πιο συγκεκριμένα, για τις ισορροπίες στην δική της σχέση. «Η γυναίκα είναι και μητέρα και νοικοκυρά και επαγγελματίας και αν έχουν αυξηθεί τα διαζύγια είναι επειδή υπάρχει σύγχυση ρόλων. Είναι πολύ αφροδισιακό για τη γυναίκα ο άντρας να κάνει επισκευές στο σπίτι. Ο δικός μου δεν το κάνει αυτό! Δε με ζηλεύει ο άντρας μου, μάλλον είναι εγωιστής και δεν μου το δείχνει. Είμαι πάντα αυθεντική και μου αρέσει να αυτοσαρκάζομαι. Το να δείχνει μια γυναίκα τη ζήλια και το ενδιαφέρον της κολακεύει τον άντρα, το βλέπω και στον Γιώργο. Και για το ντύσιμο μου, που έχω ακούσει τα μύρια όσα, ο Γιώργος δεν μου έχει πει τίποτα ποτέ!», λέει η κ. Πατούλη.

Στα μαθητικά της χρόνια υπήρξε… συντηρητική κι αυτός είναι ο λόγος που δεν την αναγνωρίζουν πια οι συμμαθητές της. «Στα μαθητικά μου χρόνια, επειδή είμαι μοναχοκόρη παραδοσιακής οικογενείας, ήμουν πάρα πολύ του “πρέπει”. Οι συμμαθητές μου από το σχολείο δε με αναγνωρίζουν τώρα!», ανέφερε.

****

Από τον αριστερό «πολακισμό» στην δεξιά βλακεία;

Η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος, πολλώ δε μάλλον όταν αυτή αφορά το πολιτικό σύστημα

Από τον αριστερό «πολακισμό» στην δεξιά βλακεία; | in.gr
Βασίλης Σ. Κανέλλης
tovima.gr

 

Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Γιάννης Πανούσης, σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών έγραψε για το εκλογικό αποτέλεσμα και τον κυβερνητικό βίο του ΣΥΡΙΖΑ: «Η πτώση κάποιων αητών δεν σημαίνει απομυθοποίηση της Αριστεράς, αλλά απόρριψη ενός μοντέλου διακυβέρνησης ιδεοληπτικού και ψευτομαγκίτικου λαϊκισμού, που πίστεψε και πόνταρε στη νεκρανάσταση των τεθνεώντων πολιτικάντηδων».

Πόσο δίκιο, και ταυτόχρονα πόσο άδικο έχει ο κ. Πανούσης.

Ναι, δεν απομυθοποιήθηκε η Αριστερά των αγώνων, των ασυμβίβαστων ιδεών και στάσεων επί ηθικών θεμάτων. Αυτή υπάρχει και θα υπάρχει όσο ζουν ανάμεσά μας αγνοί, ιδεαλιστές, πατριώτες με τη βαθιά και διεθνιστική έννοια του όρου. Οσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα πιστεύουν ότι αν μη τι άλλο μπορεί να υπάρξει αυτό που έχει μείνει ως «η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος».

Η Αριστερά του Τσίπρα, του Πολάκη, του Παππά, του Σκουρλέτη και της Ρένας Δούρου είναι fake και δεν μπορεί να υπάρχει. Πάει, τέλειωσε, χρεοκόπησε τουλάχιστον στις συνειδήσεις όσων πιστεύουν σε κάτι διαφορετικό.

Η Αριστερά του Αλέκου Φλαμπουράρη, που έχει περάσει μια ζωή στον χώρο αυτό, και που τώρα λέει στο λαό αν έχει καταλάβει τι ψήφισε, δεν μπορεί να υπάρχει, έχει φάει τα ψωμιά της.

Κι αν είναι κάτι που έχει προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά κατά την τετραετή θητεία του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι η απαξίωση της Αριστεράς, η διάψευση των προσδοκιών για μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή.

Λέει κ. Πανούσης ότι πόνταραν στους τεθνεώντες πολιτικάντηδες. Το λάθος είναι ότι ποτέ δεν πεθαίνουν. Είναι εδώ και θα συνεχίσουν να «υπηρετούν» το λαό. Μαυρογιαλούροι θα υπάρχουν πάντα όσο υπάρχει κόσμος που θέλει ρουσφέτια, που δέχεται τον πονηρό πολιτευτάκο να του κάνει χάρες λίγες ώρες προτού κλείσει η Βουλή.

Αυτή η ηθική είναι τόσο… ανήθικη που δεν μπορεί να σταθεί.

Ερχεται η Δεξιά

Όμως, ας πάμε και στην επελαύνουσα στην εξουσία Δεξιά. Ένα στέλεχος προσκαλεί την Κούνεβα να έρθει σπίτι του να καθαρίσει τώρα που δεν είναι ευρωβουλευτής. Ενας άλλος λέει ότι τους Συριζαίους θα τους αντιμετωπίσουν ως αιχμάλωτους πολέμου εφαρμόζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης. Κι ένας τρίτος με όνομα που τρομάζει (Σκαλούμπακας, γιος του αρχιβασανιστή στη Μακρόνησο) λέει ότι τώρα που έρχεται η ΝΔ θα κάνει αυτά που δεν πρόλαβε να κάνει ο πατέρας του, το 1946.

 • Γρήγορη η αντίδραση της ΝΔ, τους διέγραψε, γιατί δεν μπορεί ένας μετριοπαθής πολιτικός, σπουδασμένος στο Χάρβαρντ να δέχεται ακραίους, αντικομμουνιστές ή στελέχη στα όρια του φασισμού.
 • Όμως, φτάνει αυτό για να αλλάξει η εικόνα ενός κόμματος που θέλει να φέρει την αλλαγή; Δηλαδή από την «αριστερή» ανηθικότητα με την έννοια της πολιτικής αισθητικής, θα περάσουμε στη δεξιά βλακεία, εκδικητικότητα ή τον ψευτομάγκικο λαϊκισμό.

Εχει, λοιπόν, και η ΝΔ… Πολάκηδες, μπορεί και χειρότερους από τον υπουργό που έβαλε στο λεξιλόγιο τον όρο «πολακισμός» στη δημόσια ζωή. Εχει και η ΝΔ αμόρφωτους που δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να τσακωθούν με επιστήμονες ή διανοούμενους όπως η Αρβελέρ. Θα τους δούμε μπροστά μας, θα τους αποδοκιμάσουμε, θα τους καταδικάσουμε.

Όμως, έχει κανένα νόημα να βλέπουμε συνέχεια να παραβιάζονται, από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, οι αρχές και οι αξίες που δεν είναι αριστερές ή δεξιές αλλά είναι πανανθρώπινες; Αξίες όπως ο σεβασμός στην αντίθετη άποψη, στο δίκαιο, στην αξιοπρέπεια, την ισότητα. Όλα αυτά, όμως, προϋποθέτουν την ύπαρξη του υπεύθυνου πολίτη. Γιατί αν όπως λέει ο λαός «τέτοια είναι η στάνη, τέτοιο γάλα βγάζει» τότε δεν υπάρχει σωτηρία.

****

Οι τρεις έξτρα ημέρες του Τσίπρα στην εξουσία

ΒΗΜΑτοδότης

Οι τρεις έξτρα ημέρες του Τσίπρα στην εξουσία | tovima.gr

***

Ολα αυτά μάλλον δεν τα θυμάται πλέον ο κ. Τσίπρας. Δεν ξέρω εάν μετάνιωσε που προανήγγειλε πρόωρες εκλογές μετά τη βαριά ήττα στις ευρωεκλογές, αλλά είναι γεγονός ότι θέλει να παραμείνει όσο το δυνατόν περισσότερες ημέρες (εάν είναι δυνατόν και ώρες) στην εξουσία. Να περνά από τη Βουλή διάφορες τροπολογίες και νομοθετήματα, να ορίζει νέα διοίκηση στη Δικαιοσύνη και να αφήνει να κυλάει ο χρόνος νομίζοντας ότι οι ψηφοφόροι ξεχνούν…

***

Θυμάμαι ακόμα ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο οι υπουργοί του δεν χώνεψαν ούτε την ήττα ούτε τις πρόωρες εκλογές. Ο Αλέκος Φλαμπουράρης, για παράδειγμα, είπε ότι ήταν λάθος οι πρόωρες εκλογές και ζήτησε από τον κ. Τσίπρα να τις… ακυρώσει και να διεξαχθούν οι εκλογές στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή τον Οκτώβριο, ώστε οι πολίτες να… χωνέψουν τις παροχές.

***

Ακούγοντας αυτά ο κ. Τσίπρας έδειχνε αμήχανος καθώς λίγες ώρες πριν είχε ανακοινώσει πρόωρες εκλογές. Οι υπουργοί του επίσης τον κοίταζαν αμήχανα. Το κλίμα ήταν βαρύ και ο Πρωθυπουργός αναγκάστηκε να απαντήσει στον κ. Φλαμπουράρη: «Αλέκο, αυτά τα ζητήματα τα έχουμε λύσει, πάμε παρακάτω…». Τα έχουν όμως λύσει; Γιατί εάν όντως το μετάνιωσε που προκήρυξε πρόωρες εκλογές, θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει άλλη μια… κωλοτούμπα και να πάει τον Οκτώβριο.

***

Τι άραγε θέλει να διευθετήσει τις τρεις ημέρες εξτρά στην εξουσία που ζήτησε ο κ. Τσίπρας, αφού θα αφήσει ανοιχτή τη Βουλή έως τις 13 Ιουνίου; Λίαν συντόμως θα μάθουμε…

Ο Ευκλείδης «κόλλησε Τσίπρα»

Οποιοι στοιχημάτιζαν πως εν μέσω προεκλογικής περιόδου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μετείχε στο Eurogroup του Λουξεμβούργου στις 13 Ιουνίου, έχασαν το στοίχημα. Ο Ευκλείδης δεν θα χάσει την ευκαιρία να αποχαιρετίσει τους συναδέλφους του υπουργούς, με τους οποίους έχει μοιραστεί περισσότερα από 40 Eurogroup, αρχής γενομένης της Ευρωομάδας της 7ης Ιουλίου 2015, στην οποία έλαβε και το βάπτισμα του πυρός…

***

Και μπορεί ο κ. Τσακαλώτος στις 1.437 ημέρες που μεσολάβησαν μεταξύ του πρώτου και του τελευταίου του Eurogroup να κέρδισε τη συμπάθεια των συναδέλφων του στην ευρωζώνη, καθώς δεν δημιουργούσε προβλήματα, ωστόσο στο Eurogroup του Λουξεμβούργου θα βρεθεί με την πλάτη στο τοίχο. Αυτό διότι η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα δώσουν αύριο στη δημοσιότητα οι θεσμοί είναι αρνητική για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς με λίγα λόγια αναφέρει ότι χωρίς περίσκεψη η κυβέρνηση σπατάλησε σε παροχές το 1% του ΑΕΠ με κίνδυνο να εκτροχιαστεί η εκτέλεση του εφετινού προϋπολογισμού.

***

Πάντως, όπως μου λένε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τους δικούς του υπολογισμούς για το εκτιμώμενο κόστος των παροχών. Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως για να έχει τεχνοκρατική υποστήριξη έχει καλέσει στο Λουξεμβούργο ακόμα και πρώην στενούς του συνεργάτες που αυτή την περίοδο υπηρετούν με μετάταξη στις Βρυξέλλες, στη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με κακεντρέχεια ένας οικονομικός παράγοντας – που γνωρίζει τον κ. Τσακαλώτο – μου σχολίασε πως «δυστυχώς στο τέλος της θητείας του ο Ευκλείδης έπαθε Βαρουφάκη». Εγώ πάντως διαφώνησα. Συμφωνώ βλέπετε με εκείνους που λένε πως ο επί 47 μήνες ο Ευκλείδης δεν άντεξε και… «κόλλησε Τσίπρα»…

Ο Στουρνάρας και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ

Και μια και έγινε λόγος για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, έχω να σας πω και τούτα: Μια «κολλητή» του φίλη και συνεργάτριά του, η Μαρίκα Φραγκάκη (δεξί χέρι συνάμα και του Γιάννη Δραγασάκη), τοποθετήθηκε από την κυβέρνηση στο ΤΧΣ, όταν αποχώρησε η Κερασίνα Ραυτοπούλου. Το θέμα όμως είναι ποιος ήταν αυτός που πρότεινε την κυρία Φραγκάκη να γίνει και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΤΧΣ και να αντιπροσωπεύει την Τράπεζα της Ελλάδος. Εψαξα, ρώτησα, έμαθα και σας το μεταφέρω γιατί έχει ενδιαφέρον:

***

Η σημερινή διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος είχε προτείνει παλαιότερα για τη θέση αυτή τον Ηλία Ξηρουχάκη. Πριν από λίγο καιρό ο κ. Ξηρουχάκης πήρε προαγωγή στο ΤΧΣ και έγινε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Κάποιος ή κάποια έπρεπε να πάρει τη θέση του στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ. Μου λένε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μπορούσε να στηρίξει και άλλη υποψηφιότητα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και έτσι προτάθηκε η κυρία Φραγκάκη, η συνεργάτρια του κ. Τσακαλώτου. Βεβαίως ορισμένοι άρχισαν να κάνουν πλάκα στη διοίκηση της ΤτΕ και να της λένε ότι συνεργάζεται με… συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ απέκτησε εθελοντές
Φθάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή για ορισμένα ραντεβού που είχε στο γραφείο του και πέφτει στον περίβολο του Κοινοβουλίου πάνω σε μια ομάδα μαθητών και μαθητριών που βρέθηκαν εκεί μαζί με τους συνοδούς τους. Και έγινε το έλα να δεις. Έτρεξαν τα πιτσιρίκια να χαιρετήσουν τον αρχηγό της ΝΔ και άλλα να του ζητούν να φωτογραφηθούν μαζί του. Και ο κ. Μητσοτάκης φαινόταν πανευτυχής. Καθώς και συνεργάτες του που έλεγαν ότι γέμισαν τα γραφεία της ΝΔ με… εθελοντές δείγμα ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας σταμάτησε να φοβάται την πολιτική και τους πολιτικούς ή το κλίμα.
Print Friendly, PDF & Email