Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (4/9/2019)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Στο Αττικό φως κι όχι στη μούχλα και τη σκοτεινιά του Βρετανικού Μουσείου… 

Δεν υπάρχουν διεθνή δικαστήρια να προσφύγουμε για τα μάρμαρα του Παρθενώνα; Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν το κάνουμε. Κοσμούν το Βρετανικό Μουσείο ως προϊόν αποδεδειγμένης κλοπής και αντίστοιχης κλεπταποδοχής αντικειμένων παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς που πρέπει να γυρίσουν εκεί που γεννήθηκαν και που ανήκουν. Στο Αττικό φως κι όχι στη μούχλα και τη σκοτεινιά του Βρετανικού Μουσείου.

 • Καμία νόμιμη Ελληνική κυβέρνηση στη χώρα της οποίας ανήκουν, δεν τους έδωσε την άδεια να τα αφαιρέσουν. Μόνο κάποιος πασάς μιας κατοχικής δύναμης. Δεν υπάρχει δικαιολογία ούτε για δήθεν έλλειμμα know how συντήρησης και φύλαξης, ούτε για έλλειμμα θέσης.

Είναι ντροπή να ζητάμε να μας δανείσουν κάτι που μας ανήκει νομιμοποιώντας έτσι τη ξένη κατοχή τους. Και μη ξανακούσω για Ελγίνεια μάρμαρα. Δεν υπάρχουν μάρμαρα κανενός Έλγιν. Υπάρχουν μόνο τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα που δημιούργησε η δικός μας αρχαιοελληνικός πολιτισμός. Κανενός άλλου!

***

Φαίνεται να έχει επιστρέψει για τα καλά η σκληρή και σκοτεινή δεξιά, καθως καθημερινά καλλιεργεί – μέσω των βουλευτών της – τη ρητορική μίσους, των άγριων και απαράδεκτων διαθέσεων, όπου με κάθε τρόπο προβάλλουν τη βία ως μέσο επιβολής της «τάξεως».

 • Τα παραπάνω φαίνεται να επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου σε χθεσινή πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, όπου, μιλώντας για το ζήτημα των Εξαρχείων, έκανε γνωστές τις …μισαλλόδοξες αντιλήψεις του.

«Αν τρέξει και λίγο αιματάκι από τους μπαχαλάκηδες, θα πούμε πω – πω το παιδί», σχολίασε με ειρωνικό ύφος ο κ. Μαρκόπουλος, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση παρουσιαστή της εκπομπής, ο οποίος παρενέβη σε αυστηρό τόνο, λέγοντας: «Καθόλου αιματάκι. Να μην τρέξει καθόλου αιματάκι από κανέναν».

Το σχετικό απόσπασμα:

***

** Για τους πρεζέμπορους στέλνεις την Δίωξη Ναρκωτικών και όχι τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, έγραψε το in.gr και συμφωνούμε απολύτως. Διότι εδώ και χρόνια το πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι τα ναρκωτικά . Τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου και για ανόητες εντυπώσεις. Άσε που δημιουργούνται αντιπαραθέσεις με λάθος ανθρώπους για λάθος λόγους.

** Για τους πρεζέμπορους στέλνεις την Δίωξη Ναρκωτικών και όχι τα ΜΑΤ στα Εξάρχεια, έγραψε το in.gr και συμφωνούμε απολύτως. Διότι εδώ και χρόνια το πρόβλημα στα Εξάρχεια είναι τα ναρκωτικά . Τα υπόλοιπα είναι για τα μάτια του κόσμου και για ανόητες εντυπώσεις. Άσε που δημιουργούνται αντιπαραθέσεις με λάθος ανθρώπους για λάθος λόγους. ** Η Κίνα προσέφυγε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους εισαγωγικούς δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Οι δασμοί αυτοί παραβιάζουν τη συναίνε

** Η Κίνα προσέφυγε εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τους εισαγωγικούς δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ. Οι δασμοί αυτοί παραβιάζουν τη συναίνεση στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες της Κίνας και των ΗΠΑ σε μια συνάντηση στην Οζάκα, αναφέρει στη δήλωση του το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου. Η Κίνα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα νόμιμα δικαιώματά της σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ, αναφέρει. Πως αλλάζουν οι καιροί;

** Φόρο στις τράπεζες θα επιβάλει η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Σουηδίας, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τον αυξημένο αμυντικό προϋπολογισμό της μετά το 2022, με φόντο την κλιμακούμενη ένταση με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον. Τα εξοπλιστικά είναι αφορμή ή η αιτία της φορολόγησης;

** Eνα πάρκο με 100 γάτες. Στην Λίμα, την Πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Περού, γνωστή και ως «Πόλη των Βασιλέων», αφού για περισσότερους από τρεις αιώνες υπήρξε η σημαντικότερη πόλη στη Νότια Αμερική, δεν υπάρχει μόνον ένας τοίχος που χωρίζει τους πολλούς από τους λίγους, αλλά και το περίφημο πάρκο με τις γάτες, επειδή τα τελευταία 25 χρόνια ζουν εκεί πάνω από 100 γάτες, γάτες όμορφες και καλοζωισμένες, που τις φροντίζει μια οργάνωση εθελοντών, τις ταΐζει, τις στειρώνει, καθαρίζει τις ακαθαρσίες τους…

Κατηγορία ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ: Η φτώχεια ξεκινάει από το μυαλό…

Δυο εκ των βασικών πηγών της κακοδαιμονίας της χώρας οι οποίες συμβάλουν στην καθήλωσή της στο τέλμα της υπανάπτυξης και της φτώχειας είναι η κατάσταση στην παιδεία αλλά και τη δημοσιογραφία που αποτελεί και το βασικό εργαλείο μια άτυπης δια βίου μάθησης για το σύνολο του πληθυσμού.

Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης σε αμφότερους τους τομείς είναι ο τρόπος που προβάλλει το σύνολο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης την θέση που καταλαμβάνουν τα ελληνικά πανεπιστήμια στις διάφορες λίστες διεθνούς αξιολόγησης και κατάταξης.

Οι παλιότεροι θα θυμούνται το παλιό αντισοβιετικό ανέκδοτο για το πώς παρουσίαζαν τα σοβιετικά μέσα ενημέρωσης τις “επιτυχίες” των σοβιετικών αθλητών στις παγκόσμιες διοργανώσεις. “Δεύτερη στον Κόσμο η ΕΣΣΔ” χωρίς πουθενά να αναφέρεται πως συμμετείχαν μόνο δύο ομάδες στη διοργάνωση. Για την ίδια κατάταξη των ΗΠΑ στην ίδια διοργάνωση θα έγραφαν “Τελευταίες τερμάτισαν οι ΗΠΑ”.

Κάπως έτσι λοιπόν αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης την κατάταξη των ελληνικών πανεπιστημίων στις διάφορες διεθνείς λίστες αξιολόγησης και κατάταξης. “Κορυφαία πανεπιστήμια στον κόσμο το ΕΚΠΑ και το ΑΠΘ”, έγραφε η ιστορική Αυγή, άλλοτε ποιοτικό  φυτώριο της ελληνικής δημοσιογραφίας,  σε παλαιότερο άρθρο της.

 • “Σημείο αναφοράς στη διεθνή επιστημονική κοινότητα” το δημόσιο πανεπιστήμιο, σημειώνει το υπ. Παιδείας.

Δύο ελληνικά πανεπιστήμια κατάφεραν να βρεθούν και φέτος μέσα στα πρώτα 500 ιδρύματα της Ακαδημαϊκής Παγκόσμιας Αξιολόγησης των Πανεπιστημίων. Φέτος το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κέρδισαν μία θέση στην πρώτη 500άδα εκ των 4.000 ιδρυμάτων που αξιολογούνται στη λίστα.

 • Μπορεί πολλά να ακούγονται για τα ελληνικά πανεπιστήμια, μπορεί σε πολλά σημεία τόσο η ακαδημαϊκή κοινότητα, όσο και οι πολιτικές δυνάμεις, να αξιώνουν τον εξορθολογισμό τους, το πώς όμως έχουν σταθεί όρθια μέσα στην κρίση, παρέχοντας υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκές υπηρεσίες σε χιλιάδες φοιτητές, είναι αδιαμφισβήτητο χαρακτηριστικό τους.
 • Αυτό επεσήμαιναν εξάλλου και υπουργικές πηγές σε συνέχεια των αξιολογήσεων, σημειώνοντας ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο αναδεικνύεται ως σημείο αναφοράς στην διεθνή επιστημονική κοινότητα….”

Η περιγραφή θυμίζει  αναρτήσεις του δημοφιλούς Υπερίωνα του 4ου   (@Yperion4) στο Twitter, όπως: “ΕΛΑΦΡΥ ΓΕΥΜΑ ΜΕΤΑ ΟΥΖΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΙΡΑΪΚΗΝ, ΜΕΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΗΜΗΣ ΓΕΣΘΗΜΑΝΗΣ <ΤΖΕΣΙ> ΑΓΟΥΡΙΔΗ – ΚΡΙΣΤΕΝΣΕΝ, ΓΝΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΩΣ ΤΟ ΑΗΔΟΝΙ ΤΟΥ ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ, ΔΩΔΕΚΑΤΗ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΟΡΘΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΪΡΟΪΤ ΤΟ 1978!
ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΚΟΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ!”  ή

 • “ΠΡΩΪΝΟΝ ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΣΩ ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ, ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ ΥΠΕΡΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΣΟΥΜΟ ΣΤΑΜΑΤΗ ΜΠΙΚΑ-ΜΙΤΣΟΥΜΠΙΣΙ ΠΟΥ ΚΑΤΕΤΑΓΗ 64ος ΣΤΟ ΑΞΕΧΑΣΤΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΤΗΣ ΓΙΟΚΟΧΑΜΑ ΤΟΥ 1963 ΚΑΙ ΝΥΝ ΚΥΛΙΚΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥ ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΥΟΤΟ. ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ Η ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ…”

Οι ασυνάρτητες θριαμβολογίες για την κατάταξη των ελληνικών  πανεπιστημίων δεν αποτελούν μόνο πεδίο σκόπιμης συσκότισης για μικροπολιτικά αλλά και συντεχνιακά οφέλη αλλά και δείγμα της ποιότητας της ελληνικής δημοσιογραφίας γενικότερα.

Σε σύνολο 195 χωρών στην υφήλιο μερικές από τις οποίες δεν έχουν καν ανώτατη εκπαίδευση είναι επιτυχία ή αποτυχία  μια χώρα σαν την Ελλάδα να έχει 2 πανεπιστήμια στα 1.000 ή έστω στα 500 καλύτερα;

 • Αν η  Ελλάδα είναι ακόμη μια από τις 30-40 πλουσιότερες χώρες στον κόσμο γιατί δεν καταφέρνει να έχει κάποιο πανεπιστήμιο στα πρώτα ή έστω 50 καλύτερα; Είναι οι χαμηλές δαπάνες για την παιδεία το πρόβλημα της υστέρησης ή η διάρθρωση και λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης όπου τα συνδικάτα της αριστεράς κυριαρχούν και συνδιοικούν απόλυτα;

Ακόμη και αν δυο ελληνικά πανεπιστήμια βρίσκονται στα 500 καλύτερα πώς αξιολογούνται εξελίξεις όπως: “Τα τελευταία 10 χρόνια, τo Πανεπιστήμιο Αθηνών έπεσε κατά περισσότερες από 100 θέσεις, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο κατά 150 θέσεις, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο κατά σχεδόν 200 θέσεις και μαζί με τα Πανεπιστήμια Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών και Θεσσαλίας βρίσκεται χαμηλότερα από τα 600 καλύτερα πανεπιστήμια….”

Είναι προφανές πως δημοσιογραφία και παιδεία αποτελούν δυο από τα βασικά πεδία της κακοδαιμονίας μας ως χώρας και οικονομίας… Η φτώχεια των εθνών πρωτίστως  είναι  κατάσταση που συναρτάται με την παιδεία την ειδική και τη γενικότερη… [email protected]

****Να θυμηθούμε τι έγραφε ο Δημήτρης Μαρκόπουλος

Να θυμηθούμε τι έγραφε ο Μαρκόπουλος

Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος ήταν ένας από τους πολλούς δημοσιογράφους της ΝΔ που εκλέχτηκαν στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Για την ακρίβεια πρόκειται για ζηλωτές της ΝΔ, που παρίσταναν τους δημοσιογράφους αλαλάζοντας επί τέσσερα χρόνια κατά του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς και της κοινωνίας.

Ανάμεσα σε αυτά τα 17 όνόματα βρίσκεται και εκείνο του Δημήτρη Μαρκόπουλου, διευθυντικού στελέχους της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, που έγινε ευρύτερα γνωστό από το αντιΣΥΡΙΖΑ μένος του και από απόψεις που περισσότερο θυμίζουν ακροδεξιά και όχι κεντροδεξιά και… μεσαίο χώρο.

Η έρευνα που κάναμε μας έλυσε τις απορίες. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος γίνεται ακόμη ένα κομμάτι του παζλ που συνθέτει την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

 • Ο δημοσιογράφος του “Πρώτου Θέματος” δεν είναι απλά ένας φορέας σκληρών δεξιών απόψεων, αλλά έχει… διαπρέψει στο παρελθόν ως θερμός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής και προσωπικός “αγιογράφος” του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ήταν (ή είναι) τέτοια η λατρεία του Μαρκόπουλου προς το πρόσωπο του Νίκου Μιχαλολιάκου που το 2013 αποκαλούσε τον αρχηγό του ναζιστικού μορφώματος “πρόσωπο της χρονιάς” και το άρθρο του αναδημοσιευόταν στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής. Δεν είναι το μοναδικό βέβαια.

 • Διαβάστε τι έγραφε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Μαρκόπουλος στην προσπάθειά του να λανσάρει ως… πρόσωπο της χρονιάς τον Νίκο Μιχαλολιάκο: Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, ο Νίκος Μιχαλολιάκος ευφυώς κατανόησε πως στην περίοδο της τρικυμίας δεν πας με το ρεύμα που σε οδηγεί στο χάος, αλλά κόντρα σε αυτό.

Επίσης κατανόησε την κούραση των Ελλήνων από τις αριστερές κορώνες που όμως έμεναν στα λόγια και τη θεωρία. Γιατί στην πράξη, το αριστερό ΠΑΣΟΚ αλλά και πολλά στελέχη της αριστεράς παρέκλιναν της ιδεολογίας τους και έβαλαν για τα καλά το δάχτυλο στο μέλι. «Μπορεί αυτά τα χέρια να χαιρετούν φασιστικά, όμως δεν έκλεψαν» είπε ο Μιχαλολιάκος και αντί να καταδικαστεί ως φασίστας κι επικίνδυνος έγινε σλόγκαν.

Γιατί πολύ απλά η περίοδος της χούντας έχει ξεχαστεί και αφορά πολίτες άνω των 60 ετών ή όσους ασχολούνται με την ιστορία. Τώρα αυτό που απασχολεί την πλειοψηφία είναι η περίοδος της δήθεν σοσιαλιστικής αλλά τελικά άκρατα καπιταλιστικής πολιτικής που οδήγησε στην εξαφάνιση των μεσαίων στρωμάτων και στην ανεργία. Που δημιούργησε την τάξη των νεόπτωχων.

Φυσικά, όπως γράψαμε παραπάνω, δεν πρόκειται για το μοναδικό άρθρο του Δημήτρη Μαρκόπουλου, το οποίο είχε φιλοξενήσει η ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής. Υπάρχουν και άλλα.

Σήμερα θα διαβάσετε μερικά δείγματα γραφής της… δουλειάς που έκανε ο Μαρκόπουλος για τη Χρυσή Αυγή. Τις επόμενες ημέρες θα φωτίσουμε κι άλλες σκοτεινές πτυχές αυτής της σχέσης, μίας σχέσης που έχει τις ρίζες της στην εποχή πριν από τις εκλογές του 2012 και κρύβει πολλά.

Ξέπλυμα

Την περίοδο 2012 – 2013 ο Δημήτρης Μαρκόπουλος που σήμερα κατεβαίνει υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία είχε αναλάβει εργολαβικά την υποστήριξη και το ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής. Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως είχε στενές σχέσεις στο παρασκήνιο με τον Νίκο Μιχαλολιάκο. Η αρθρογραφία του το πιστοποιεί.

Στα περισσότερα άρθρα του φροντίζει να αποστασιοποιείται από το ναζιστικό μόρφωμα για “ξεκάρφωμα”, ενημερώνοντας τους αναγνώστες για τις πολιτικές του πεποιθήσεις, οι οποίες δήθεν είναι διαφορετικές από της Χρυσής Αυγής. “Προσωπικά και για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις, δηλώνω φιλελεύθερος – σοσιαλδημοκράτης με ό, τι αυτό συνεπάγεται.”  γράφει ο Μαρκόπουλος στην προσπάθειά του να προσδώσει αξιοπιστία στο… αντικειμενικό ξέπλυμα της Χρυσής Αυγής που ακολουθεί.

Έτσι σε όλα του τα άρθρα ο Μαρκόπουλος καταλήγει στα συμπεράσματα πως η Χρυσή Αυγή ήταν περίπου “αναγκαίο κακό”, πως “ο Νίκος Μιχαλολιάκος είναι ένας ικανότατος πολιτικός”, πως για την άνοδο της ακροδεξιάς “φταίει η Αριστερά και το πολιτικό σύστημα”, ότι “τα παιδιά με τα ξυρισμένα κεφάλια είναι πιο κοντά στην κοινωνία”, και άλλα που θα τα διαβάσετε αναλυτικά πιο κάτω.

 • Πίσω από τις δήθεν αποστάσεις που επιχειρεί να τηρήσει ο Μαρκόπουλος κρύβεται η πιο χυδαία και επικίνδυνη ακροδεξιά επιχειρηματολογία, επιχειρηματολογία που απειλεί ευθέως την Δημοκρατία, που ενεργοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό και τα βίαια ένστικτα κοινωνικών υποσυνόλων κατά του πολιτικού συστήματος και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.
 • Στα κείμενα του Μαρκόπουλου θα βρει κανείς την πιο ύπουλη και χυδαία προβολή της ναζιστικής συμμορίας, μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” βέβαια, αλλά όχι μόνο.

Στις 24 Απριλίου του 2012, δήλαδή λίγο πριν από την διπλή εκλογική μάχη του 2012, όταν το ναζιστικό μόρφωμα είχε καταφέρει και είχε μπει στην Βουλή “παγώνοντας” την Ελλάδα, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος μας ενημέρωνε για την “Χρυσή Αυγή και τους καθημερινούς μικροφασίστες”.

Διαβάστε τι γράφει μεταξύ άλλων ο Μαρκόπουλος σε εκείνο το άρθρο και είναι βέβαιο πως θα νιώσετε ανατριχίλα: 

 • Ποιος είναι λοιπόν ο Νίκος Μιχαλολιάκος; Και μόνο μια απλή ανάγνωση του βιογραφικού του δείχνει ότι δεν είναι ένας τυχαίος άνθρωπος. Έχει σπουδάσει μαθηματικά, υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις, ο ίδιος ο Παπαδόπουλος τον ήθελε για αρχηγό της ΕΠΕΝ, έφθασε να βάζει μέχρι και βόμβες.
 • Πάνω από όλα όμως είναι ένας άνθρωπος με σαφές ιδεολογικό στίγμα και μια κατάρτιση που σου θέτει το δίλημμα: τον πιστεύεις ή δεν τον πιστεύεις.
 • Και εδώ είναι που θέλω να σταθώ, καθώς ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, σε αντίθεση με τις συχνές κυβισθήσεις των πιο πολλών “κατεστημένων” πολιτικών, παραμένει συγκεντρωμένος και σταθερός σε αυτό που πιστεύει από την δεκαετία του ’70. Στον Εθνικοσοσιαλισμό.

Το ακόμη πιο ανατριχιαστικό είναι πως ο Μαρκόπουλος επιχειρεί να υποβαθμίσει, αν όχι να δικαιολογήσει, τη βία της Χρυσής Αυγής κάνοντας λόγο για “μερικούς καφέδες”: 

Ο Μιχαλολιάκος, λοιπόν, μαζί του έχει 20άρηδες την ώρα που ο Βενιζέλος και ο Σαμαράς μιλούν σε ακροατήρια 50άρηδων κι 60άρηδων. Πώς να μην είναι έτσι, όταν βλέπουμε την Φώφη Γεννηματά να ανακαλύπτει ξαφνικά το άβγό του φιδιού” και να νομίζει πως αμέσως τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά εξεγείρονται όταν κάποιοι καφέδες εκτοξεύονται;

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Μαρκόπουλου που ακολουθεί. Πολλά από τα άρθρα του Μαρκόπουλου υπέρ της Χρυσής Αυγής έχουν εξαφανιστεί. Θα φροντίσουμε εμείς, ωστόσο, τις επόμενες ημέρες να θυμίσουμε στον ελληνικό λαό ποιοι ζητούν την ψήφο του και φυσικά θα αποκαλύψουμε κι άλλες σκοτεινές πτυχές της… ειδικής σχέσης του Μαρκόπουλου με τη Χρυσή Αυγή. Κατηγορία  ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ https://www.kontranews.gr

***

Αναμένοντας και την νέα, προφορική του παρέμβαση, αναρωτιόμαστε αν ο Κώστας Σημίτης, με το άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακου», έθεσε επίσημα τον… εαυτό του, στη διάθεση των γεγονότων. Με άλλα λόγια, αν αυτή η ασυνήθης κινητικότητα αποτελεί την «έναρξη» μιας άτυπης «προεκλογικής εκστρατείας» με «γέρας» το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

.Eθεσε υποψηφιότητα

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν κάποιοι κακεντρεχείς, ερμηνεύοντας ιδιαίτερα την κατά πλεονασμό αναφορά, στην ανάγκη ευρύτερης συναίνεσης. Δε ξέρουμε, πάντως, πόσο ευτυχείς θα αισθάνονταν, σε μια τέτοια πιθανότητα, αρκετοί εκ των συντρόφων του. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν επαναλαμβάνει την κινδυνολογία περί πιθανής ελληνοτουρκικής σύρραξης, προκειμένου να μας πείσει για την ανάγκη «συνολικής λύσης».

***

Εκρηκτική άνοδος

Τρόμο προκαλεί στην Ευρώπη η θεαματική άνοδος του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (Alternative für Deutschland). Το AfD με όχημα το προσφυγικό παραλίγο να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη στο Βρανδεμβούργο και τη Σαξονία. Ο αρχηγός του κόμματος είναι γνωστός στην Ελλάδα από τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής.

** Παιχνίδι γεωπολιτικό του Ερντογάν χαρακτηρίζει η γερμανική BILD την έξαρση των προσφυγικών ροών. «Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτά τα ρεύματα δεν ήρθαν λόγω των καλών καιρικών συνθηκών. Έρχονται για γεωπολιτικούς λόγους. Επομένως, είναι πιθανό ο Ερντογάν να θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Και συνεχίζει: «Κανονικά οι Τούρκοι λιμενικοί πιάνουν τα περισσότερα σκάφη πριν φθάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι πιθανόν, λοιπόν, ο Ερντογάν να θέλει να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ».

** Με δημόσιο αίτημά τους, η Apple, η Dell Technologies, η HP, η Intel, η Microsoft, η Sony και η Nintendo ζητούν από τον Τραμπ να εξαιρεθούν τα προϊόντα τους από ένα ενδεχόμενο νέο γύρο δασμών. Ο Τραμπ απάντησε ότι πρέπει τα εργοστάσια τους να επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, η Apple σκοπεύει να μεταφέρει το εργοστάσιο συναρμολόγησης λάπτοπ από το Τέξας στην Κίνα. Η πιο σημαντική κόντρα αυτή την ώρα στον Πλανήτη.

** Ο κόσμος του βυθού. Το σιωπηλό βασίλειο του ωκεάνιου βυθού, αποκαλύπτεται μέσα από εξαιρετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του πρώτου βιβλίου βραβευμένου Μεξικανού φωτογράφου που χρησιμοποιεί αριστοτεχνικό έλεγχο του φωτός και της σκιάς για να απεικονίσει υποθαλάσσιες σκηνές και διαθέσεις -από την αγριότητα των καρχαριών μέχρι τον παιχνιδιάρικο χορό των δελφινιών, αλλά αποτελεί και αφορμή για τον καλλιτέχνη να μοιρασθεί ευρύτερα το όραμά του για τον άλλο κόσμο, εκείνον του βυθού…

****

Ο οικονομολόγος που ήλθε από τα ξένα

 • Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά από τις 7 Ιουλίου στον πρώτο όροφο του Μεγάρου Μαξίμου υπήρχε ένα γραφείο που ήταν συνεχώς κλειδωμένο.

ΒΗΜΑτοδότης

Ο οικονομολόγος που ήλθε από τα ξένα | tovima.gr

***

Ο λόγος ήταν ότι ο Πρωθυπουργός περίμενε κάποιον να έλθει από τα ξένα για να του παραχωρήσει το γραφείο και δεν ήθελε επειδή ήταν άδειο να το καταλάβει κανείς έστω και προσωρινά. Ο άνθρωπος που ο κ. Μητσοτάκης περίμενε εδώ και δύο μήνες να έλθει από το εξωτερικό (και συγκεκριμένα από το Λονδίνο) στο Μαξίμου δεν ήταν άλλος από τον Αλέξη Πατέλη, τον 55χρονο οικονομικό του σύμβουλο…

***

Ο κ. Πατέλης πήγε στο Μέγαρο τη Δευτέρα το πρωί και έπιασε αμέσως δουλειά. Θα πείτε γιατί περίμενε τόσο καιρό να έλθει και να ενταχθεί στο επιτελείο του Πρωθυπουργού; Επειδή, μου λένε, είχε εργασία στον ιδιωτικό τομέα στο εξωτερικό και δεν μπορούσε λόγω υποχρεώσεων να παραιτηθεί αμέσως μόλις τον κάλεσε ο κ. Μητσοτάκης και να έρθει στην Ελλάδα.

***

Τώρα θα αναρωτηθείτε πού τον ανακάλυψε ο Πρωθυπουργός. Οταν πρόκειται για ικανά στελέχη εμφανίζονται πέντε-έξι άλλοι ένοικοι στο Μαξίμου που λένε ότι αυτοί τον πρότειναν στον κ. Μητσοτάκη. Οπως και να ‘χει το πράγμα ο κ. Πατέλης μπορεί να ήλθε τη Δευτέρα στο Μαξίμου αλλά ήταν συνεχώς (ηλεκτρονικά) στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη. Ηταν αυτός που ετοίμασε το οικονομικό πακέτο που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός στην κυρία Μέρκελ. Ηταν ο άνθρωπος που αθόρυβα υποστήριξε το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη στην προεκλογική περίοδο. Αλλά μη νομίσετε ότι θα μείνει για πολύ στο γραφείο του. Φεύγει μαθαίνω για Λονδίνο και Νέα Υόρκη ώστε να ετοιμάσει το έδαφος για προσεχείς επισκέψεις του Πρωθυπουργού…

***

Τα τελευταία 27 χρόνια ο κ. Πατέλης εργάζεται ως οικονομολόγος και αναλυτής στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος και ολοκλήρωσε τη διατριβή του με επιβλέποντα καθηγητή τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Ben Bernanke.

***

Γιατί πάει ο Πρωθυπουργός στην Ολλανδία;

Και μια και ο λόγος για τις επισκέψεις, σας ενημερώνω ότι η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Ολλανδία κρίνεται από τους Ολλανδούς εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Ας μην ξεχνάμε πόσο σκληροί απέναντι στην Ελλάδα ήταν οι Ολλανδοί στη διάρκεια της κρίσης και πόσο σκληροί ήταν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δεν ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι φιλελεύθερος και την παραμονή των ευρωεκλογών είχε στείλει μήνυμα συμπαράστασης στον κ. Μητσοτάκη. Οι Ολλανδοί περιμένουν να ακούσουν από τη νέα ελληνική κυβέρνηση πώς θα «πρασινίσει» η ελληνική οικονομία, τι θα κάνει με το Προσφυγικό αλλά και για την κατάσταση στα Βαλκάνια. Να σημειώσω ότι αμέσως μετά τη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη ο ολλανδός πρωθυπουργός θα συναντηθεί (μετά δείπνου) με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (νέα πρόεδρο της Κομισιόν).

***

 Ψηφιακά σχολεία

Ερχονται τα ψηφιακά σχολεία. Τι σημαίνει ψηφιακό σχολείο; Ανανέωση προγραμμάτων σπουδών στο μάθημα Πληροφορικής. Μαθαίνω πως υπήρξε ειδική σύσκεψη για τα ψηφιακά σχολεία με τη συμμετοχή της υφυπουργού Παιδείας Σοφίας Ζαχαράκη και του υφυπουργού αρμοδίου για θέματα Ψηφιακής Στρατηγικής ΓρΖαριφόπουλο. Ο υφυπουργός με την πολύχρονη εμπειρία του στην Google πρόκειται, μου λένε, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό του ψηφιακού σχολείου, που δεν θα αφορά μόνο τα μαθήματα Πληροφορικής αλλά και τον ηλεκτρονικό τρόπο ανανέωσης του τεχνολογικού εξοπλισμού στα σχολεία.

***

Αρχίζουν τα όργανα στο ΠαΣοΚ

Θα σηκώσει η Φώφη Γεννηματά το γάντι της επιστροφής στο ΠαΣοΚ και της τήρησης των προβλέψεων του καταστατικού του, με εκλογή του προέδρου του από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος; Το βέβαιο είναι ότι στην αποψινή της ομιλία στην εκδήλωση για την 3η Σεπτεμβρίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, η κυρία Γεννηματά θα ζητήσει από το ΠαΣοΚ να κάνει ένα βήμα πίσω προς όφελος του Κινήματος Αλλαγής. Στη Χαριλάου Τρικούπη επικρατεί ενόχληση τόσο για την παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου και κυρίως του Νίκου Παπανδρέου, που με άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ζήτησε την επιστροφή στο ΠαΣοΚ. Ωστόσο οι τόνοι κρατούνται, προς το παρόν, χαμηλά. Οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά εκτιμούν ότι η παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου δεν σχετίζεται με τον Γιώργο Παπανδρέου και δεν ήταν σε γνώση του. Θεωρούν λοιπόν ότι το σκοινί δεν θα τραβηχθεί. Και σημειώνουν ότι στον χορό της επιστροφής στο ΠαΣοΚ αλλά και της ανάγκης να τηρηθούν κατά γράμμα οι καταστατικές προβλέψεις δεν έχει εισέλθει ο Νίκος Ανδρουλάκης, η παρέμβαση του οποίου αναμένεται με ενδιαφέρον. Σε κάθε περίπτωση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και του ΚΙΝΑΛ επικρατεί κινητικότητα. Μένει να δούμε αν οι διαφορές που υπάρχουν θα επιλυθούν διά της συνεννόησης ή θα αρχίσει ένας νέος εσωκομματικός πόλεμος.

***

Αποτίμηση του αποτελέσματος

Απέναντι στην εσωτερική κινητικότητα, τις γκρίνιες που υπάρχουν αλλά και τις διαφορετικές αναγνώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα η Φώφη Γενηματά προχώρησε στη σύσταση μιας επιτροπής με στόχο να προχωρήσει στην αποτίμηση του αποτελέσματος των εκλογών της 7ης Ιουλίου και στην καταγραφή των βημάτων που θα πρέπει να γίνουν στο εξής, στο πλαίσιο της αυτόνομης στρατηγικής του κόμματος. Επικεφαλής της επιτροπής αυτής, που θα καταθέσει το πόρισμα της στις συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων που θα πραγματοποιηθούν στα μέσα Σεπτεμβρίου, είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Στην επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμμετάσχουν οι Γ. Μπουλμπασάκος, Ν. Σαλαγιάννης, Μπ. Βαρδίκος, Φ. Πετσάλνικος, Δ. Μάντζος, Β. Βαμβακάς και ο Τ. Ιωακειμίδης. Η επιτροπή σε πρώτη φάση θα ασχοληθεί με το αποτέλεσμα των εκλογών του 2019, στη συνέχεια όμως θα βάλει στο μικροσκόπιό της και τα αποτελέσματα προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

***

Αναζητείται και πάλι πρόεδρος του ΑΠΕ

Ενώ είχε ανακοινωθεί ότι ο Νίκος Χρυσολωράς αναλαμβάνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΠΕ δεν έχει ακόμα αναλάβει τη θέση. Τι έχει συμβεί; Μαθαίνω ότι υπάρχει πρόβλημα και το πρόβλημα δεν είναι πολιτικό. Απλούστατα ο κ. Χρυσολωρας επικεφαλής του γραφείου του Bloomberg στις Βρυξέλλες προτίμησε για πολλούς λόγους ( για ορισμένους ευνόητους) τη θέση του στις Βρυξέλλες. Έτσι η διαδικασία ανεύρεσης προέδρου και ceo του ΑΠΕ ξαναρχίζει από την αρχή.

Στέφανος Κασιμάτης ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΙΜΑΤΗΣ

Δεν είναι οι άνθρωποι, είναι οι ιδέες

…..

Θεσσαλονίκη, Διεθνής Εκθεση, Ινδία (τιμώμενη χώρα, εξ ου και τα ελεφαντάκια). Ολα τόσο ταιριαστά και ωραία!..

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΦAΛHPEYΣ

Στη συνέντευξη που έδωσε ενόψει της πρεμιέρας της νέας ταινίας του (ψυχόδραμα δωματίου με πρωταγωνιστή τον Βαρουφάκη), ο διάσημος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς μάς καλεί να «να σκεφτούμε τι είναι η Αριστερά». Για τον ίδιον, εξηγεί, Αριστερά «δεν είναι οι άνθρωποι, αλλά ιδέες για την κοινωνία, μια φιλοσοφία ζωής. Και αυτή τη φιλοσοφία την εμπιστευτήκαμε σε άνδρες που απέτυχαν».

 • Τόσο βαθύ και, συγχρόνως, τόσο βλακώδες, ώστε καταλήγει να είναι ιδιοφυές! Δεν ξέρω, πράγματι, καλύτερο ορισμό για την Αριστερά: δεν είναι οι άνθρωποι, είναι οι ιδέες και αν οι άνθρωποι αποτυγχάνουν, είναι επειδή δεν μπορούν να σταθούν στο ύψος των ιδεών. Οι ιδέες, πάντως, δεν φταίνε. Αυτές, το διευκρινίζει ο γνωστός σκηνοθέτης, είναι «μια φιλοσοφία ζωής». Αν, τώρα, η ζωή υπολείπεται της φιλοσοφίας της, το πρόβλημα είναι της ζωής, δεν είναι της φιλοσοφίας.

Μέσα στον Αύγουστο, πέθανε, σχεδόν 94 ετών, ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία των Ερυθρών Χμερ, ο άνθρωπος που αναλάμβανε και μεθόδευε την εφαρμογή των αποφάσεων του συμβουλίου των Ερυθρών Χμερ όταν κυβερνούσαν την Καμπότζη. Δεν συγκράτησα το όνομά του, παρά τη γενναία προσπάθεια που κατέβαλα. Συγκράτησα όμως, από τις νεκρολογίες που διάβασα στον διεθνή Τύπο την εξήγηση, που έδωσε σε συνέντευξή του, για τη γενοκτονία που προκάλεσε το καθεστώς του οποίου ο ίδιος ήταν εξέχον στέλεχος:

 • «Δεν βλάψαμε τους καλούς ανθρώπους, μόνον εκείνους που ήταν εμπόδιο στην κοινωνική πρόοδο». (Ο αριθμός των θυμάτων, ας ληφθεί υπ’ όψιν, δεν έχει ποτέ οριστεί επακριβώς: κατά τους υπολογισμούς κυμαίνεται μεταξύ 1,5 και 3 εκατομμυρίων.) Φαντάζομαι ότι ο μακαρίτης, που πέθανε αμετανόητος, θα συμφωνούσε με τον ορισμό της Αριστεράς κατά τον Κώστα Γαβρά. Η Αριστερά δεν είναι οι άνθρωποι, είναι οι ιδέες για την κοινωνία…

Πολύ έντιμο, όμως, από πλευράς του διάσημου σκηνοθέτη να θέσει το θέμα της ταινίας του με τόση ευθύτητα – σχεδόν ωμότητα. Από εκεί και πέρα, όποιος κάνει την επιλογή να πληρώσει το εισιτήριο και να σπαταλήσει τον χρόνο του ξέρει τι αγοράζει.

Από τα όσα διαβάζω σχετικά με την ταινία, ο Τσίπρας παρουσιάζεται όπως ακριβώς στο βιβλίο στο οποίο βασίζεται η ταινία: ένας βλάκας και μισός, με άγνοια του κόσμου και βαθιά επαρχιώτης. Υπό το πρίσμα αυτό, έχει πολύ ενδιαφέρον ότι η παραγωγή της ταινίας χρηματοδοτήθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της κυβέρνησης Τσίπρα (από τον Νίκο Παππά, συγκεκριμένα) με 630.000 ευρώ. Ο Αλέξης πολύ θα το εκτιμήσει, ιδίως τώρα που κάποιοι ειρωνεύονται το «κύρος ηγεσίας» του και ερεθίζουν, έτσι, τη «δημοκρατική ευθιξία» του. Το ίδιο το ποσόν είναι, βέβαια, ασήμαντο. Μπροστά στα δισεκατομμύρια που κόστισαν σε όλους μας οι κόνξες και οι θεατρινισμοί του Νάρκισσου, οι 630.000 ευρώ είναι φιστίκια – αγάπη μου, όπως θα έλεγε ο ίδιος…

 • Καταλαβαίνω τον θυμό των λογικών ανθρώπων όταν βλέπουν ότι αυτό το πλάσμα ακόμη κυκλοφορεί και κάνει τη φιγούρα του – έχει μάλιστα εκλεγεί στη Βουλή. Ομως στη δημοκρατία, οι πολιτικές μεταβολές χρειάζονται χρόνο για να συντελεσθούν. Οπως κάποιες αρρώστιες αφήνουν αναπηρίες στους ασθενείς που καταφέρνουν να επιβιώσουν, έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στις πολλές άλλες αναπηρίες, μας άφησε και τον χοροπηδηχτό αγορίνο. Καλή χώνεψη, εύχομαι σε όσους δουν την ταινία…

Μόνο ΠΑΣΟΚ! 

Μια θρησκευτική εμπειρία περιγράφει και ο πρίγκιψ Νικόλαος των Παπανδρέου (αποτυχών υποψήφιος ευρωβουλευτής), όταν καλεί για αναβίωση του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Αυτό που είδαν οι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές, είπε, είναι «ότι ο κόσμος συγκινείται, συσπειρώνεται και συμμετέχει μόνο με αναφορές στο ΠΑΣΟΚ και στον ιδρυτή του».

 • Είδε, επίσης, να συντελούνται θαύματα μπροστά στα μάτια του: «Υποψηφίους που μέχρι πριν από λίγο καιρό απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε αναφορά στο ΠΑΣΟΚ, να σηκώνουν τη σημαία του, να θυμούνται ξαφνικά ότι η μεγάλη παράδοση της δημοκρατικής παράταξης συνεχίζεται ως ΠΑΣΟΚ, να μεταλλάσσονται μπροστά στα έντονα αιτήματα του κόσμου, να ανακαλύπτουν τη δύναμη του λαού στο ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι που μιλούσαν για το τέλος του».

Η κατάσταση του πρίγκιπος είναι σοβαρότερη από όσο φαίνεται, διότι παρακάτω διαπιστώνει ότι το μήνυμα που έστειλε ο λαός μέσω των εκλογών ήταν «ΠΑΣΟΚ και μόνο ΠΑΣΟΚ» και επιμένει ότι «το ακούσαμε όλοι μας». Υποστηρίζει, λοιπόν, ότι «εάν ξαναγίνουμε ΠΑΣΟΚ, τότε η απήχησή μας και ο ρόλος μας στα πολιτικά δρώμενα της χώρας είναι δεδομένη».

 • Δεν θα πρόκειται, προειδοποιεί τους επικριτές του, για «επιστροφή στο παρελθόν, αλλά για επιστροφή στις πραγματικές αξίας του ΠΑΣΟΚ, εκείνες του σοσιαλισμού». Οπως ήταν αναμενόμενο, από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ απέρριψαν συνοπτικά το πριγκιπικό σάλπισμα. Τι του μένει, συνεπώς, αφού εκτός από το αίμα, δεν έχει τίποτε άλλο, ούτε θέση ούτε ρόλο, ώστε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων προς την κατεύθυνση που θα ήθελε; Να φύγει τώρα από το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ και να φτιάξει το δικό του κόμμα! Προηγούμενο υπάρχει στην οικογένεια και μάλιστα λαμπρό, εκείνο του θείου του, Γιώργου (Γιωργάκη) Παπανδρέου. Οπως και του αδελφού του, άλλωστε, που ηγείται του ΚΙΔΗΣΟ.

Ο σπουδαίος βικτωριανός Γουόλτερ Μπάτζετ (ο άνθρωπος που, μεταξύ των άλλων, έφτιαξε και το The Economist) είχε συλλάβει πολύ σωστά, ήδη από τα μέσα του προπερασμένου αιώνα, το πρόβλημα της αριστοκρατίας μέσα σε έναν κόσμο στον οποίον είναι πια περιττή: «Σε τι άλλο είναι χρήσιμη η αριστοκρατία αν όχι για να διασκεδάζει εμάς τους υπόλοιπους με τα καμώματά της;». Αυτό ακριβώς κάνει ο πρίγκιψ Νικόλαος και τον ευχαριστούμε… Έντυπη ΚΑΘΗ

 • ΤΟ ΣΚΙΤΣΟ ΑΠΟ τον ΗΛΙΑ ΜΑΚΡΗ

makris392019

Κύριο Αρθρο ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

Το αυτονόητο στην Παιδεία

 • Μεγάλο μέρος της πανεπιστημιακής κοινότητας είχε προειδοποιήσει:

Οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση, και ιδίως ο τελευταίος νόμος που προσαρτούσε τα ΤΕΙ στα ΑΕΙ, θα προκαλούσαν βραχυκύκλωμα – όχι μόνο γραφειοκρατικό.

 • Τα βήματα επανόδου σε ένα σύστημα ορθολογικής διοίκησης και εξωστρέφειας των ιδρυμάτων πρέπει να γίνουν προσεκτικά, αλλά γρήγορα – όπως δείχνει να κινείται η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Δεν χρειάζονται άλλωστε καινοτομίες και πειραματισμοί. Αρκεί στα θεμελιώδη –όπως π.χ. με τα συμβούλια διοίκησης ή με τους «αιώνιους» φοιτητές– να επιχειρηθεί η αποκατάσταση του αυτονόητου.

ΩΡΑΙΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Οθωνοί: Το νησί της Καλυψούς είναι το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας

Οι Οθωνοί είναι το δυτικότερο νησί της Ελλάδος. Καταπράσινο, γραφικό, έχει μόλις 393 κατοίκους (2011) και χωρίζεται σε δύο περιοχές στην Άνω και στην Κάτω Πάντα.
Είναι ένα από τα τρία και το μεγαλύτερο νησί των Διαποντίων Νήσων.
Η ιστορία
Η πρώτη ονομασία σύμφωνα με τον Ησύχιο (3ος αι. π.Χ.) ήταν Οθρωνός. Το όνομα Οθονοί το αναφέρει ο Προκόπιος (6ος αι.).
Ο Πλήνιος τον 1ο αιώνα το αναφέρει  ως Θορωνό. Άλλες ονομασίες ήταν Φιδονήσι (λόγω των πολλών φιδιών που λέγεται πως είχαν κατακλύσει το νησί και που εξαιτίας τους είχε κάποτε εγκαταλειφθεί)  και Φανό/Fano – Φανός, παρετυμολογία που χρησιμοποιείται σε διεθνείς χάρτες και από τους Ιταλούς λόγω του φάρου του.
Μετά την Ναυμαχία της Ναυπάκτου το άρχισε να εποικίζεται κανονικά. Η ιδιαίτερη γεωγραφική θέση του λόγω εγγύτητας με την Ιταλία είχε κάνει το νησί σημαντικό σημείο επικοινωνίας με τις Ανατολικές επαρχίες της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.
Καλυψώ και Οδυσσέας
Σύμφωνα με τη μυθολογία, κατά την αρχαιότητα ήταν το νησί της νύμφης Καλυψούς, κόρης του Άτλαντα η οποία ζούσε σε μία μεγάλη σπηλιά. Ο Οδυσσέας την ερωτεύθηκε και έμεινε αιχμάλωτος εκεί για επτά χρόνια.
Ο Όμηρος, ονόμαζε το νησί Ὠγυγία, στο οποίο υπήρχε έντονη ευωδία από κυπαρίσσι. Φεύγοντας ο Οδυσσέας πάνω σε μία σχεδία, ναυάγησε και αφού πάλεψε με τα κύματα, βρέθηκε στην Σχερία το νησί των Φαιάκων σημερινή Κέρκυρα.
Ένα στοιχείο που δικαιώνει τον μύθο, λόγω της μικρής απόστασης που χωρίζει τα δύο νησιά. Σύμφωνα με τον Ησύχιο, μετά τον Τρωικό Πόλεμο, κατέφυγε στο νησί μετά την άλωση της Τροίας ο Ελεφήνορας, βασιλιάς των Αβάντων στην Εύβοια, για να εξιλεωθεί, καθώς είχε σκοτώσει τον παππού του, Άβαντα.
Άγριο τοπίο
Μικρές και απομονωμένες παραλίες, η σπηλιά της μυθικής Καλυψώς αλλά και το μικρό κοσμοπολίτικο λιμανάκι δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για χαλαρές και όμορφες διακοπές στο νησί. Χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι ο βενετσιάνικος αέρας που κυριαρχεί στην αρχιτεκτονική του νησιού με τα παραδοσιακά σπίτια και το βενετσιάνικο κάστρο, που αποτελεί και ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού.
Το νησί είναι καταπράσινο, κυρίως ορεινό, με ανώτερο υψόμετρο το Ημεροβίγλι που φτάνει τα 393 μ. Έχει βραχώδεις ακτές  και μικρές διάσπαρτες παραλίες. Χαρακτηριστική είναι, λόγω του επικλινούς του τοπίου, η περίτεχνη κλιμακωτή κατασκευή τοιχείων (ξερολιθιές), που διευκόλυναν την καλλιέργεια («γρέμπες»).
Ένα άλλο αξιοσημείωτο θέαμα του νησιού είναι ένας λευκός σταυρός στην ομώνυμη περιοχή του νησιού ως ένα είδος μνημείου που θυμίζει την μεγάλη σφαγή πολλών κατοίκων του νησιού από τον περιβόητο πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1537.
Οι λάτρεις της πεζοπορίας βρίσκουν στο νησί ένα σημαντικό δίκτυο από μονοπάτια γύρω από την πλούσια βλάστηση ιδανικούς για χαλαρούς περιπάτους αλλά και δυνατή πεζοπορία γύρω από το νησί.
Φωτογραφίες: Eurokinissi / Γιώργος Κονταρίνης.
ΠΗΓΗ: topontiki.gr
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα
Image result for οθωνοι κερκυρα