To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (29.10.2020)

Corporate America is breaking with Donald Trump

ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ – ΜΗΝΥΜΑΤΑ και ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ


Του Γιάννη Πανούση

Θαρσείν χρη…
Με την ομπρέλλα ανοιχτή κόντρα στον άνεμο
Θ.Βοριάς, Το τρύπιο ταβάνι
Αναρωτιέμαι για ποιό πράγμα, ποιό ιδεώδες, ποιά Πατρίδα θα αγωνίζονταν οι σύγχρονοι Έλληνες, κυρίως οι κακομαθημένοι αμφισβητίες και οι καλομαθημένοι διανοούμενοι.
 • Θα έδιναν άραγε τον οβολόν τους, την άνεσή τους, τον χρόνο τους για να σταθούν κάτω από τη γαλανόλευκη ή θα έβρισκαν χιλιάδες προφάσεις για να καταστούν ριψάσπιδες και ν’ αποφύγουν το ύψιστο χρέος του έλληνα πολίτη “αμύνεσθαι περί Πάτρης”;
Μεγάλα λόγια και ξύλινοι λόγοι από πολιτικάντηδες. Ιδεοληψίες και φαντασιώσεις από αρνητές των πάντων (-ένα πανί είναι η σημαία… δεν θα πεθάνουμε για μια καπιταλιστική χώρα… εγώ είμαι της εναλλακτικής θητείας και χορτοφάγος…κλπ).
 • Οι διάφοροι “στρατευμένοι” σε διάφορα (από ΜΚΟ μέχρι Φιλίες με δικτατορικά καθεστώτα) αρνούνται να επι-συ-στρατευθούν για την Ελλάδα.
Οι πολιτικοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον για προδοσία, οι διεθνολόγοι για μειοδοσία, οι κομμουνιστές για ανάμειξη της CIA, ενώ οι ελίτ του Κολωνακίου ετοιμάζουν φιέστες συμ-παράστασης στην Ιστορία (sic).
 • Άπαντες περιμένουν μία/κάποια λύση την οποία δεν θα χρεωθούν οι ίδιοι και κυρίως η οποία (όποια κι αν είναι) θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν να κάνουν κριτική.
Οι μετα-έλληνες της Μεταπολίτευσης και του θολού μεταδομισμού έχουν ξεχάσει τις αρετές των Ελλήνων (από την Αρχαιότητα μέχρι το 1821 και το 1940) και απλώς τις πουλάνε μισοτιμής σαν ρεπλίκες ή σαν σουβενίρ (ποιανού άραγε;), για μιά δεκάρα μικρομεσαίας επιβίωσης, στους τουρίστες στο Μοναστηράκι.
 • Να βγούνε από τη μακαριότητα της αξιοποίησης του κλέους των προγόνων, να εγκαταλείψουν την αμπελοφιλοσοφία στα καφενεία και τις δήθεν μάχες στις διαδηλώσεις, την αυταρέσκεια και την αυτοεπιβεβαίωσή τους;
ΟΧΙ δα…
Δεν είναι λοιπόν μόνον η Ελλάδα που τρώει τα παιδιά της.
Και τα παιδιά της τρώνε την Ελλάδα…

ΥΓ. Απορία: οι επαγγελματίες “δικαιωματίες” και οι κατά περίπτωση “αλληλέγγυοι’”με ποιάν πλευρά τάσσονται;


ΑΠΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΛΑΖΟΥ στο capital.gr

Ο περιορισμός της εξάπλωσης της νόσου τώρα, όσο τα υπάρχοντα μεγέθη και το ιικό φορτίο είναι ακόμη διαχειρίσιμα (ειδικά για το τελευταίο ο καθηγητής Τσιόδρας διαφωνεί και μάλλον έχει δίκιο, αλλά τότε αυτό είναι επιπλέον λόγος για αποτελεσματικότερες, άμεσες δράσεις). Από τη στιγμή που η κοινωνία δεν κατόρθωσε να επιτύχει αυτόν τον περιορισμό μόνη της, μοναδική λύση είναι τα ειδικά lockdown. Όχι απλά τοπικά, ειδικά και στοχευμένα!

 • Με ευρύτατα πεδία, αυστηρότατα εφαρμοσμένα και  στηριγμένα αποκλειστικά στις αποφάσεις των ειδικών, χωρίς τον συνυπολογισμό των όποιων πολιτικών παραμέτρων. Διότι τότε χάνεται η εμπιστοσύνη στην σκοπιμότητα των μέτρων και έτσι π.χ. η επιλογή κλεισίματος μεμονωμένων κλάδων ενώ οι “συγγενείς” τους παραμένουν “ανοικτοί” δημιουργεί πολύ μεγαλύτερα προβλήματα απ’ όσα λύνει.

Πιθανότατα όμως, για να επιτευχθεί ο παραπάνω περιορισμός της εξάπλωσης, θα χρειαστεί να υπάρξει και κάποιας μορφής και (σχετικά) μικρής διάρκειας γενικό lockdown.

 • Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι σημαντικές αλλά σαφώς μικρότερες και ευκολότερα αντιμετωπίσιμες από την Ελληνική οικονομία, από εκείνες που θα μπορούσαν να της προκαλέσουν 3-4.000 νεκροί και 100-150 χιλ. ιαθέντες ασθενείς CoViD, με σοβαρά κατάλοιπα-προβλήματα υγείας, για αρκετές από τις επόμενες δεκαετίες.

Αν, ως κοινωνία, δεν μπορέσουμε ή δεν θελήσουμε να κατανοήσουμε ούτε αυτό, τότε θα είμαστε άξιοι της τύχης μας. Είναι δικαίωμα μας ως επιλογή, σαφέστατα! Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το τίμημα της “επανάστασης” αυτήν την φορά, θα κάνει τα “δέκα χρόνια Μνημόνια”, να μοιάζουν με περίοδο μεγάλης ευημερίας και αφθονίας. Πέτρος Λάζος


(M) Δεν ενδιαφέρεται για την υγεία του λαού ή τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι πασιφανές. Προχώρησε σε 49.000 προσλήψεις στους Δήμους, ενώ υπάρχουν ελλείψεις 25.000 νοσηλευτών στα δημόσια νοσοκομεία του ΕΣΥ και στις ΜΕΘ. Βάζει τα κομματικά ρουσφέτια υπαλλήλων χαμηλής εξειδίκευσης πάνω από τις αναγκαίες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτριών.

(M) Aντί να μοίραζε σκανδαλωδώς τα 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ. θα ήταν απείρως καλύτερα να δημιουργούσε 600 ΜΕΘ.


(Δ) Αν οι Γερμανοί κάνουν πράγματι αυτή τη στροφή και ενδυναμώσουν τον στρατό τους θα είναι πολύ καλό για την Ευρώπη. Ακόμα καλύτερα θα ήταν αν υπήρχε ευρωπαϊκός στρατός, τότε τα κόστη θα έπεφταν πολύ. Η Βρετανία φεύγοντας από την ΕΕ άφησε μεγάλο κενό.

 • Οι Γερμανοί σήμερα αρχίζουν και παραδέχονται ότι έχουν τα δίκια τους οι Αμερικανοί που τους φυλάνε τα σύνορα ενώ οι ίδιοι μπορούν άνετα να συγκεντρωθούν στην οικονομία τους.

Μακάρι οι γενναίοι Ελλαδίτες άνδρες κληρωτοί να έκαναν τη θητεία τους σε έναν ευρωπαϊκό στρατό και όχι στο καραγκιοζιλίκι που ονομάζεται ‘ελληνικές ένοπλες δυνάμεις’ (βλ. τραγωδία Κύπρου, δικτατορία συνταγματαρχών, βασανισμοί στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, αδυναμία ανακοπής λαθρομετνάστευσης, προδοσία Ιμίων, παραβιάσεις εναέριου χώρου εδώ και 10ετίες, σύγκρουση Καλλιστώ μόλις πρόσφατα, κλπ κλπ κλπ).

 • Μακάρι να υπάρξουν στενότερες σχέσεις μεταξύ των λαών της δημοκρατικής δύσης, με ηγέτη τις ΗΠΑ (που κάνουν και τη βαριά δουλειά). Οι δημοκρατίες θα πρέπει να είναι οπλισμένες ως τα δόντια για να κόβουν αμέσως τον βήχα στα ολοκληρωτικά καθεστώτα και τους πράκτορές τους. Η στρατιωτική τους δύναμη θα πρέπει να δημιουργεί φόβο σε δικτατορίες τύπου Ρωσίας και Κίνας.

Ελπίζω τα παραπάνω να γίνουν ενώ παράλληλα υπάρχει επέκταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων του απλού πολίτη, όπως π.χ. να κατέχει στρατιωτικά όπλα, και να μπορεί να επιλέξει το κράτος στο οποίο θα πληρώνει φόρους. Ελπίζω η Γερμανία να ενηλικιωθεί επιτέλους στρατιωτικά.


(Δ): Αφού δεν θα μπορούν ούτε ψηφιακά να αξιολογηθούν-απολυθούν-φυλακιστούν οι επίορκοι διεφθαρμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου Τομέα, ο ηλεκτρονικός μετασχηματισμός του Κράτους δε θα έχει κανένα νόημα ή θετικό επενδυτικό πρόσημο. Οι γνωστοί καταχραστές και λουφαδόροι στο δημόσιο θα κρύβονται πίσω από ψηφιακούς αλγόριθμους.


US allows sales of chips to Huawei’s non-5G businesses

US allows sales of chips to Huawei’s non-5G businesses – Chinese company could be handed lifeline if sanctions less severe than previously thought- ft.com

Gilead insists remdesivir improves Covid-19 survival rates

Gilead insists remdesivir improves Covid-19 survival rates – Company mounts defence as it reveals treatment generated $873m in third-quarter revenue- ft.com


Coronavirus latest: Gilead scores $900m sales bump from its Covid drug in third quarter
Coronavirus latest: Gilead scores $900m sales bump from its Covid drug in third quarter
Today’s top news: One-month nationwide lockdown for France. Germany toughens restrictions on social contact. Boeing to shrink workforce nearly 19 per cent. ft.com

Trump’s chances fade in states where Covid cases are soaring
Trump’s chances fade in states where Covid cases are soaring – Polls show president losing ground in Midwestern battlegrounds experiencing ‘winter wave’ – ft.com

UK urged to restart resettlement schemes after migrant drownings

UK urged to restart resettlement schemes after migrant drownings – Campaigners say lack of safe alternative means clandestine crossings will continue – ft.com


European stocks slide to four-month low on mounting Covid worries
Wall Street joins global stock sell-off prompted by rising Covid worries – European equities hit lowest level since May as German benchmark tumbles almost 4 per cent- ft.com

Why ExxonMobil is sticking with oil as rivals look to a greener future

Why ExxonMobil is sticking with oil as rivals look to a greener future – While competitors navigate the shift from fossil fuels to cleaner energy, the US group is boosting production

ft.com


Unilever to become UK company despite Dutch tax threat

Unilever to become UK company despite Dutch tax threat – Group press ahead with unification after legal advice that ‘exit levy’ would breach EU law – ft.com


Μανώλης Δερμιτζάκης καθηγητής Γενετικής Γενεύης: “Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς #lockdown” “Κίνδυνος για κάθετη αύξηση των κρουσμάτων και #lockdown2” “Απαράδεκτο να μην τηρεί τους κανόνες η Εκκλησία”


(Μ): Όχι μόνο είπε το ΟΧΙ, αλλά προετοίμασε τη χώρα για να το υποστηρίξει. Η οχυρωματική “γραμμή Μεταξά” ήταν ένα τιτάνιο έργο που ολοκληρώθηκε μέσα σε 3,5 χρόνια. Δεν αρκεί ο ηρωϊσμός, ούτε τότε, ούτε σήμερα. Χρειάζεται “τεχνική” υποστήριξη και ηγέτες που να βλέπουν μπροστά.

Εικόνα


(Μ) Ή Τσεχία προσλαμβάνει ότι γιατρούς μπορεί. Ή Γερμανία παρακαλάει για 4500 νοσηλευτές. Ή Σερβία άνοιξε 2 καινούργια νοσοκομεία. Ή Γαλλία αύξησε τις ΜΕΘ από 5 χιλ. σε 12000. Ή Γερμανία από 28 χιλ. σε 40.000.  Ελλάδα ταϊζει το ΣΚΑΪ.

(Μ): Μέτρα για #COVID19gr Γαλλία: ολικό lockdown Γερμανία: σχεδόν ολικό lockdown Ισπανία: 1ος προϋπολογισμός με τόση κοινωνική πολιτική. Ελλαδα: ακόμη 2.000.000 στα #μμε_ξεφτιλες με νέα #λιστα_Πετσα για να μας λένε πόσο τέλεια είναι η κυβερνηση και πόσο κομψή η Μαρέβα.


(Μ): Copy paste Γαλλία από Γερμανία. Θα δουλεύετε και για να δουλεύετε θα πρέπει να πηγαίνουν τα παιδιά σας σχολείο. Κομμένη η “διασκέδαση” μόνο. Αυτό είναι το νόημα και το αποτέλεσμα θα είναι η συνέχιση των ίδιων νουμερων. Καμία πρόνοια για test-trace-isolate όπως η Ασία.


(Μ): Το πιο σύντομο ανέκδοτο: “Ο Μεταξάς τηρούσε ουδετερότητα.” Ενω: από το Σεπτεμβριο του ’39 έχεις ναυλώσει το εμπορικό ναυτικό σου στους Αγγλους για τις πολεμικές τους ανάγκες, έχεις μειώσει τις εξαγωγες σου στη Γερμανία και εχεις αρνηθεί ανανεωση συμφωνου φιλιας με Ιταλια.


(Μ): ΚΑΜΑΡΩΣΤΕ ΤΟΝ ΛΕΒΕΝΤΗ

Εικόνα

 • Λ.ΚΛ: Ευτυχώς, οι Ελληνες που δημιούργησαν το έπος το 40 υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους, δεν ήταν καραγκιόζηδες αρνητές στράτευσης! Καποιος στον @syriza_gr  να τον μαζέψει χρονιάρα μέρα υπάρχει;
 • Γ.Κ: Αυτός ο τύπος είναι σύμβουλος του @atsipras . Δεν σέβονται τίποτα. Κάνουν πολιτική βουτηγμένη την σκέψη τους στο μίσος
 • Ν.Σ: Δηλωμένος αντιρρησίας συνείδησης,δεν πήγε στρατό.Έβριζε όσους τραγουδούσαν το Μακεδονία ξακουστή. Στις παρελάσεις μαζί με τους ΧΑ έβριζε χυδαία τον ΠτΔ.Αποτυχημένος,άεργος μέχρι π τον διόρισε ο Τσίπρας ως σύμβουλο του. Κατά τα άλλα λεβέντης και πατριώτης…

Κατά Μπρυνκέρ (αγαπημένο φιλόσοφο του Καρανίκα), η Αριστερά ορέγεται αγαστή συνεργασία με το Ισλάμ διότι & οι δυο στοχεύουν στην κοινωνική αναταραχή & την εξυπηρέτηση ιδιοτελών συμφερόντων. Μη σας ξενίζει λοιπόν η τουρκολαγνεία & η ισλαμολαγνεία των συντρόφων. Εξηγείται.

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


(Μ): Τα κόκκινα σημαιάκια που φαίνονται στον χάρτη αντιστοιχούν στα τζαμιά σε Γερμανία, Βέλγιο και Ελβετία, τα οποία ελέγχονται από την τουρκική Diyanet İşleri Başkanlığı, η οποία είναι η Διευθυντήρια Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας. Είπατε κάτι…?!

Εικόνα


Εικόνα


Εικόνα


* Ακόμα 2 εκατομμύρια ευρώ από κρατικό χρήμα στα 6 πανελλαδικά κανάλια: Mega, Open, ANT1, ΣΚΑΪ, Star και Alpha * Νέα #λιστα_Πετσα * Γιατί αποκλείστηκαν τα περιφερειακά κανάλια; * Ο ΣΚΑΪ θα πάρει τριπλάσια χρήματα από το Mega e-tetradio.gr/Article/24822/


(Μ): Θα δώσουν 2.000.000€ στα ΜΜΕ αλλά ο Τσιοδρας είπε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για λεωφορεία και εσείς να μη μπαίνετε, να πηγαίνετε στη δουλειά με τα πόδια.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έφυγε ένας συνάδελφος και φίλος, ο Πέτρος Κουναλάκης. Ένας ευγενικός και πολύτιμος άνθρωπος. Καλό ταξίδι Πέτρο!


(Μ): μίζα (ουσ.): Κυριολεκτικά εξάρτημα αυτοκινήτου για την ανάφλεξη- Μτφρ αυτό που παίρνει κάποιος για να προχωρήσει μπίζνα προς όφελος αυτού που έδωσε τη μίζα. Συνώνυμα μαύρο χρήμα, μάμαλο, μπικικίνι, μπαμπακόσπορος, γκαφρά, αρπαχτή, επιτελικό κράτος

Παράγωγα μιζαδόρος

Παράθεση Tweet
Στην 1η εικόνα ΦΕΚ του 2018 που έλεγε για δωρεάν κοινωνικά μηνύματα που αφορούν την υγεία. Στη 2η, ΦΕΚ Μαρτίου 2020 ειδικά για ΔΩΡΑΝ κοινωνικά μηνύματα για τον Covid-19. Αφού οφείλουν να τα μεταδίδουν δωρεάν, γιατί δίνετε τόσα εκατομμύρια στα ΜΜΕ αντί να τα δώσετε στην υγεία?
Εικόνα

Εικόνα


Fearing post-electoral violence, workers board up stores and office buildings in Washington, DC, ahead of the November 3 vote. Violence erupted on January 20, 2017, in Washington, DC, with protesters damaging storefronts during the inauguration of Trump
Nicholas Kamm

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


 • Χιονοχώρι: Το πέτρινο ελληνικό χωριό που τα σπίτια μοιάζουν να κρέμονται στην πλαγιά (BINTEO)
1

Ένα ελληνικό χωριό από πέτρα. Αν σε άφηναν εκεί χωρίς να σου πουν πού βρίσκεσαι ίσως νόμιζες ότι προσγειώθηκες στα Ζαγοροχώρια Ιωαννίνων.  Και όμως είσαι στις Σέρρες, σε ένα πανέμορφο χωριό που λέγεται Χιονοχώρι.

Σαν να έχει βγει από κάποιον πίνακα ζωγραφικής που απεικονίζει ένα ορεινό τοπίο, προσεγμένο μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια. Αποτελεί την απόδειξη ότι η Ελλάδα είναι γεμάτη μικρά διαμάντια που μπορείς να τα ανακαλύψεις αν έχεις τη διάθεση. Το Χιονοχώρι είναι σίγουρα ένα από αυτά.

 • Το Χιονοχώρι Σερρών ή αλλιώς το πέτρινο χωριό αποτελεί στην πραγματικότητα ένα βλαχοχώρι που κάποτε γνώρισε άνθιση και είχε πολλούς κατοίκους. Πλέον είναι σαφώς πιο περιορισμένο και με μικρότερη δυναμική αλλά παραμένει εξίσου όμορφο και γραφικό. Εκεί στα 650 μέτρα περίπου υψόμετρο συναντάς ένα αληθινό διαμάντι της ελληνικής επαρχίας.

Τη διαφορά κάνουν τα πέτρινα σπίτια τα οποία βρίσκονται σε μια αρμονία, πράγμα που δεν συναντάς σε όλα τα χωριά των Σερρών. Αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι το αποκαλούν Ζαγοροχώρι των Σερρών.

 • Η ιστορία του χωριού ξεκινάει επίσημα κάπου στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Τότε ήταν που Βλάχοι κτηνοτρόφοι βρίσκονταν στο Μενοίκιο όρος έχοντάς το ως βοσκότοπο. Τότε αποφάσισαν σιγά σιγά να μετακομίζουν στο χωριό και να εγκαθίστανται εκεί έχοντας ήδη δημιουργήσει συγγενικές σχέσεις με τις ολιγάριθμες Βλάχικες οικογένειες που ήταν ήδη εγκατεστημένες σ’ αυτό.

Πλέον το έρημο χωριό ζωντανεύει μόνο το καλοκαίρι, καθώς οι κάτοικοί του έχουν πλέον μετακινηθεί σε πιο κεντρικά σημεία εντός και εκτός Σερρών. Ωστόσο, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα έρημο χωριό χωρίς μόνιμους κατοίκους, είναι πραγματικό στολίδι.

 • Περπατώντας στα καλντερίμια βλέπεις ένα πέτρινο σκηνικό που δένει τόσο αρμονικά με το φυσικό στοιχείο. Τα ψηλά παραδοσιακά σπίτια που μετρούν έναν και πλέον αιώνα ζωής μοιάζουν να κρέμονται από την πλαγιά. Σαν να ξεπήδησαν από τον πίνακα κάποιου κλασικού μεσαιωνικού ζωγράφου.

Αν βρεθείς στην περιοχή και επισκεφθείς το Χιονοχώρι, πρέπει οπωσδήποτε να δεις ένα σημαντικό αξιοθέατο. Ο λόγος για την βυζαντινή εκκλησία Άγιοι Ανάργυροι η οποία υψώνεται στο κέντρο του χωριού. Λένε πως είναι ο κρίκος που συνδέει το παρελθόν με το σήμερα και όχι άδικα.

 • Το πέτρινο χωριό με τα περίπου 60 σπίτια ζωντανεύει τους καλοκαιρινούς μήνες. Αλλά είναι ένα όνειρο. Από τα μπαλκόνια του σπιτιού μπορεί κανείς να θαυμάσει όλο το μέγεθος του νομού Σερρών, τη λίμνη Κερκίνη, το Παγγαίο Όρος μέχρι και την οροσειρά του Αγίου Όρους.