Το μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (27 Σεπτεμβρίου)

Για να λέμε καμιά αλήθεια, είτε τον πας τον Τσίπρα είτε όχι, το πόθεν έσχες του δείχνει ενα πράμα: Οτι το χρήμα δεν τον ενδιαφέρει…. σε αντίθεση με κάποιους άλλους.

****
Αυτό είναι το επίσημο προγραμμα του Τραμπ. Ουδέποτε είχε προγραμματιστεί συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, άρα και ουδέποτε αναβλήθηκε. Θα έχει πολύ ενδιαφέρον να μας το εξηγήσουν από το Μαξίμου αυτό. Αν και καταλάβαμε…

President Donald Trump – Public Schedule Calendar | Factbase
This is the public schedule for Donald Trump, as provided by the White House Press Office. This calendar is updated at midnight every day with the day’s public events
factba.se

*****

Να εδώ η Γκρέτα back in 1992 μιλάει από βήματος ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (quelle coïncidence !). Κατάλαβες σύντροφε ότι κάθε εποχή έχει την Γκρέτα της διότι οι κάθε λογής Γκρέτες είναι αρκετά επικερδή μαγαζάκια;
..
Ενσωματωμένη εικόνα
***
ΑΥΤΗ η ιστορία με τις 120 δόσεις για τα χρέη στο Δημόσιο έχει καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας. ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ που γίνεται μία ρύθμιση, οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι ισχύει μόνο για ορισμένες κατηγορίες. ΠΕΡΙΠΟΥ οκτακόσιοι χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός ρύθμισης λόγω της πολύπλοκης διαδικασίας και των διαφόρων αστερίσκων.
 • ΓΙ’ ΑΥΤΟ απαιτείται μία μόνιμη λύση με απλές διαδικασίες που θα διευκολύνουν τους οφειλέτες, για να αρχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις προκειμένου να ξεφύγουν από την κατάσταση ομηρίας που έχουν περιέλθει εξαιτίας των εφιαλτικών μνημονίων που γονάτισαν στην κυριολεξία εργαζόμενους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ, που δίνει μάχη με τους θεσμούς για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει το ζήτημα, πρέπει να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση για μία μόνιμη και βιώσιμη λύση. ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ περίπτωση, οι οφειλέτες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας και τα δημόσια ταμεία θα έχουν τεράστιες απώλειες εσόδων.

****
Παχιά τα λόγια του πρωθυπουργού στη συνάντηση του με τον Ζόραν Ζάεφ της Βόρειας Μακεδονίας. Του είπε ότι δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία την οποία πολέμησε. Όταν το σόου τελείωσε είπε ότι θα σεβαστεί την Συμφωνία. Και θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τα εμπορικά σήματα. Μεγάλες δόξες…
Ενσωματωμένη εικόνα***
ΜΗΝΥΜΑ: Ονειρο απατηλό αποδείχθηκαν οι προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν για δήθεν έκρηξη του Χρηματιστηρίου με τη νέα φιλελεύθερη κυβέρνηση. Δυστυχώς ο δείκτης αρχίζει να πηγαίνει προς τα κάτω γιατί οι ξένοι επενδυτές δεν παραμυθιάζονται εύκολα από τα τσιτάτα για μεγάλη ανάπτυξη και για ταχύτατη υλοποίηση μεγαλεπήβολων επενδυτικών πρότζεκτ.
****
Εντονη κινητικότητα παρατηρείται στον τραπεζικό χώρο εν όψει αλλαγών στις διοικήσεις δύο συστημικών τραπεζών. Όπως πληροφορούμαι από έγκυρη πηγή, το Μαξίμου προορίζει για τη θέση διευθύνοντος συμβούλου σε μία από τις συστημικές τράπεζες ένα στέλεχος που εργάζεται στην παρούσα φάση στην UBS της Ζυρίχης. Ανάμεσα στα άλλα προσόντα που διαθέτει ο εν λόγω τραπεζίτης, είναι και η απόλυτη εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
….

Απορία προκαλεί η παρουσία της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στο πλάι του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό το σημείο άξιζει να επισημάνουμε πως η Μελάνια Τραμπ διακρίνεται καθαρά, στο βάθος της αίθουσας, σε διαφορετικού είδους καθίσματα, και η σύζυγος του Μακρόν πάντως, όταν εκεινος ανέβηκε στο βήμα στα πλαϊνά έδρανα κάθισε για να ακούσει την ομιλία του.

 • Οι έξι θέσεις της εθνικής μας αντιπροσωπείας στη ΓΣ ΟΗΕ προορίζονται για όσους εκπροσωπούν την Ελλάδα στον ΟΗΕ. ΠΘ, Μόνιμη Αντιπρόσωπο, Υ(φυ)πουργούς, Διπλωματικούς και Συμβούλους. Για συνοδούς υπάρχουν χωριστές θέσεις, τις οποίες κατέλαβαν άλλοι και άλλες σύζυγοι αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.
 • Ενσωματωμένη εικόναΠου είναι η διπλωματική σύμβουλος ΠΘ; Δεν διακρίνεται στη φωτογραφία. Διακρίνονται ΠΘ, ΥΠΕΞ, Κυβ. Εκπρόσωπος, Μόνιμη Αντιπρόσωπος, Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. Η διπλωματική σύμβουλος που είναι;

****

Ποιος να το περίμενε πως το Παρίσι, εκτός από πόλη του φωτός, θα ήταν και μια από τις πιο βρώμικες πόλεις της Ευρώπης. Αυτό ισχυρίζεται σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα Guardian, εξοργίζοντας τη δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας η οποία σε δηλώσεις της είπε πως για την καθαριότητα του δήμου της ξοδεύονται ετησίως πολλά εκατομμύρια ευρώ.

 • Πλέον, οι δρόμοι του Παρισιού έχουν μετατραπεί σε έναν τεράστιο «σκουπιδοτενεκέ»  με σκουπίδια, αποτσίγαρα και ακαθαρσίες από κατοικίδια ζώα. Τα παρατημένα σκούτερ και ποδήλατα δεν διευκολύνουν την κατάσταση.

Ο Μάθιου Φρέιζερ, καθηγητής Επικοινωνίας στο Αμερικάνικο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ο οποίος ζει εδώ και 30 χρόνια στην πόλη, μιλώντας στον Guardian ανέφερε ότι «το Παρίσι γίνεται όλο και πιο βρώμικα, καθώς υπάρχουν παντού σκουπίδια.

 • Η πόλη χρειάζεται δραστική πολιτική παρέμβαση για να καθαριστούν οι δρόμοι και να ζούμε ασφαλέστερα. Επικρατεί μια αστική αναρχία». «Αν έρχεσαι από άλλη χώρα και έχεις άλλη κουλτούρα, καταλαβαίνεις ότι η πόλη είναι χάλια», συμπληρώνει ο καθηγητής.

Υπολογίζεται, ότι ο δήμος του Παρισιού ξοδεύει 550 εκατομμύρια ευρώ ετησίως μόνο και μόνο για να καθαριστούν οι 16 τόνοι από περιττώματα που μαζεύονται από 200.000 κατοικίδια στην πόλη, οι 350 τόνοι από αποτσίγαρα και για να αδειάσουν οι 30.000 σκουπιδοτενεκέδες.

 • Οργανώσεις που δουλεύουν εθελοντικά για τον καθαρισμό της πόλης ζητούν από το δήμο πιο «τσουχτερά» πρόστιμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. «Κάναμε εκστρατείες επικοινωνίας, εξηγήσαμε πράγματα, τοποθετήσαμε κάδους κτλ. Και συνεχίζουν να τα πετάνε, οπότε η τελική λύση είναι το πρόστιμο», αναφέρει μέλος των οργανώσεων αυτών.
Ενσωματωμένη εικόνα

****

ΓΙΟΛ.ΜΠΑΛ: Εγώ όμως που εχω καταγωγή από την άγονη Ευρυτανια ήξερα πάντα ποιος ήταν ο Παύλος Μπακογιάννης. Ήταν αυτος που άκουγε κρυφά η μαμά μου στα χρονια της χούντας από τη συχνότητα της Deutsche Welle , ήταν αυτος από τον οποίο αυτος ο άγονος και πιο φτωχός νόμος της Ελλάδας , περίμενε δρόμους για να μπορούν τα παιδιά από τα άγονα χωριά του νομου να πηγαίνουν στο σχολείο , ήταν αυτος που περπατούσε ξυπόλητος για να πάει στο σχολείο , ήταν αυτος που δούλεψε όσο κανεις για την εθνική συμφιλίωση , ήταν αυτος , που η ευρυτανα μαμά μου , εκείνο το ζοφερό πρωί , με ξύπνησε φωνάζοντας : Θεέ μου , σκοτώσανε τον Παύλο ! Ακόμη θυμάμαι εκείνη την κραυγή και το κλάμα. Όπως θυμάμαι και το μούδιασμα στο σώμα , όπως θυμάμαι και την κηδεία στη Μητρόπολη , το σάστισμα στη ψυχή , για τον ΑΔΙΚΟ θάνατο … για μας τους Ευρυτανες ο Μπακογιάννης είναι και ήταν κάτι από την ψυχή μας.ΖΕΙ .
***
ΠΙΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΕΚΕΙ;; ΚΙΝΑΛ για ψήφο αποδήμων: Να προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα, αλλά σε ειδικό ψηφοδέλτιο!! Οι άνθρωποι δεν παίζονται!!!!!. Είναι τοσο νούμερα.

***

ΜΕ ΜΗΝΥΜΑ: Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ…ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;;;; ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ, ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΩΝ ΔΟΓΜΑΤΩΝ;;;;;; ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΩΣ ΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΛΑΟΣ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΘΑ ΤΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ… LAST YEAR.

 • ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ Ο ΑΒΡΑΑΜ ΕΣΤΗΣΕ ΤΡΙΑ ΠΛΟΚΑΜΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΛΟΙΠΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ…ΟΠΩΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ……ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ, ΚΟΡΑΝΙ ΚΛΠ.

 • ΚΑΙ ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΓΗ…..ΑΠΟ ΚΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ……ΝΑΙ…..ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΤΩΝ ΑΒΡΑΑΜΙΚΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ, ΓΡΑΦΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΚΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ……..

ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΕΙΧΑΝ ΔΥΟ ΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ….

1.ΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ….
2. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ……

ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΚΑΠΟΥ……ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΑΝ ΤΟΥ ΤΟ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΒΑΣΙΚΑ ΕΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΙ ΔΕΧΟΜΕΝΟΙ ΟΣΑ ΑΥΤΟΣ ΔΗΘΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΑΞΕΙ, ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ……

 • ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ….ΠΟΛΥ ΧΡΗΜΑ….
 • ΠΟΥ ΕΑΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΚΑΠΟΤΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΤΟ ΜΟΛΙΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΥΠΗΡΧΕ ΠΟΤΕ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ…..
 • ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ……
 • ΓΙΑΤΙ ΕΑΝ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ…..
 • ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ …..
 • ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΩΣΟΥΝ……
 • ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα

***

ΜΗΝΥΜΑ: Όταν τα χεις καλά με τον εαυτό σου, όταν έχεις μεγαλώσει με αξίες και ιδανικά τότε το χρήμα είναι μόνο για να καλύπτει κάποια πράγματα. Και όσο δεν το κυνηγάς σαν άρρωστος, έρχεται μόνο του σε ανθρώπους που το αξίζουν.

Η εικόνα ίσως περιέχει: υπαίθριες δραστηριότητες και κείμενο

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμι

***
ΜΗΝΥΜΑ
.

***

Ένα συνηθισμένο πεζοδρόμιο στο Σύνταγμα, στην καρδιά της πόλης.

Η εικόνα ίσως περιέχει: άτομα κάθονται, μοτοσικλέτα και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, γένι
H ζωή είναι όμορφη

Αυτός ο άντρας που παίρνει το μετρό είναι ο Κιάνου Ριβς… Για κάθε ταινία που έκανε δώρισε τα περισσότερα από τα κέρδη του σε φιλανθρωπίες και νοσοκομεία… Δεν έχει μια έπαυλη και ζει μια συνηθισμένη ζωή καθώς κάθε μέρα παίρνει το μετρό της Νέας Υόρκης για να δουλέψει… Είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος!

****

Ο κ.Μυστακίδης ανοίγει την ιδέα του σχετικά με τα νέα οικονομικά μεγέθη που πρέπει να επηρεάσουν την επιχείρησή του και το περιβάλλον γύρω του.

***

Μην πεις ποτέ σου αυτές τις δυο απελπισμένες λέξεις.

DINFO.GR
****
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΤΑ: Οι παγκοσμιοποιητές και τα τσιράκια τους πάνε ύπουλα να ανατρεψουν μια απόφαση του Βρετανικού λαού για Brexit, χωρίς όμως κανένας τους να επωμιστεί το βάρος. Τηγάνισαν την συνεννοήσιμη Μέι, αργοψήνουν τον πιο επιθετικό Μπόρις, απλά για να πετύχουν την πλήρη ανατροπή προς όφελος τους.

Αν και δεν τον πάω ως τύπο, έχει τουλάχιστον μια ξεκάθαρη θέση ίδια με την απόφαση του Δημοψηφίσματος που με τις σκόπιμες καθυστερήσεις & εμπόδια, κοντεύει να ξεχαστεί. Κάποιοι λύκοι μιλάνε για δεύτερο δημοψήφισμα ήδη, στοχεύοντας στην απελπισία του λαού, ξεχνώντας βολικά ότι δημοψήφισμα για ένα θέμα γίνεται ΑΠΑΞ για ευνόητους λόγους πιθανού διχασμού του λαού.
.
Οποιος πιστεύει το θεατράκι που στήθηκε εναντίον του για ότι δήθεν οι καθολικά non Brexiteers εργατικοί και άλλοι, μπορούν να χειριστούν καλύτερα ένα Brexit, είναι μάλλον αφελείς η και σκόπιμα κοντόφθαλμοι. Και δεν αναφέρομαι σε φαινόμενα εθνικισμού με απώλεια του μέτρου, αλλά εθνισμού & κανόνες στην άκρατη παγκοσμιοποίηση που διαλύει λαούς..
.
Η Βρετανία εκ φύσεως και θέσεως μπορεί να πετύχει την ανατροπή, η σε τελική, μια συμφωνία καθοριστική προς όφελός τους, που όμως θα αποτελούσε ορόσημο κατά της άκρατης παγκοσμιοποίησης. Εμείς όχι. Και θα ήταν μια τεράστια ήττα για τους Βρετανούς αν δεν την πετύχουν. Να δω τα γερμανά & τα δορυφοράκια τους (αν δεν ενδώσουν σε λύση), να λιώνουν μπροστά στο ράγισμα της παγκοσμιοποίησης, που σκότωσαν οικονομικά ολόκληρη Ευρώπη για δαύτη, και θα τα έχω δει όλα.
*****

Η εισαγγελέας που στέλνει στο σχολείο μικρούς Ρομά (pics)

 • Η εισαγγελέας που στέλνει στο σχολείο μικρούς Ρομά (pics)

Τίμος Φακαλής

Τίμος Φακαλής- ΕTHNOS.GR

Σε προσωπική υπόθεση μετέτρεψε την μάχη κατά της σχολικής διαρροή στο νομό Ροδόπης η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Μελισσάρη, δείχνοντας να κερδίζει μετά από πέντε χρόνια το στοίχημα.

«Κυρία ευχαριστούμε για όλα» είπε ο 15χρονος Ομάρ τρέχοντας στην αγκαλιά της Εισαγγελέως βλέποντάς την να περνά την αυλή του 12ου δημοτικού Κομοτηνής για να τους αποχαιρετήσει, μία μέρα μετά τον αγιασμό των σχολείων και λίγο πριν αποχωρήσει η ίδια με μετάθεση για το Πρωτοδικείο Σερρών.

 • Οι δυο τους γνωρίστηκαν στις δικαστικές αίθουσες της Κομοτηνής πριν πέντε χρόνια. Ο Ομάρ βρέθηκε μπροστά στην Εισαγγελέα προσπαθώντας να δώσει εξηγήσεις, μάταια, όμως, για μια κλοπή που είχε κάνει με άλλους φίλους του Ρομά στην πόλη της Κομοτηνής ένα βράδυ. «Με κοιτούσε και τον κοιτούσα στα μάτια. Τον ρωτούσα. Αλλά δεν καταλάβαινε, ούτε τι του έλεγα, ούτε και την διαδικασία, η οποία εξελισσόταν εκείνο το απόγευμα.

Αργότερα δυσφόρησε, ψέλλισε κάτι στα τούρκικα και άρχισε να κάνει φασαρία. Δεν κατέστη δυνατή η συνεννόηση», θυμάται πέντε χρόνια μετά η Εισαγγελέας Ροδόπης, Κωνσταντίνα Μελισσάρη. Τελικά το δικαστήριο αναβλήθηκε, όπως και αρκετά δικαστήρια ανηλίκων που ακολούθησαν με κατηγορουμένους μικρούς μουσουλμάνους Ρομά από τους οικισμούς «Αλάν Κουγιού» και «Ήφαιστος», οι οποίοι απέχουν λίγα λεπτά από το κέντρο της Κομοτηνής.

Έκτοτε η εισαγγελέας άνοιξε το κεφάλαιο της σχολικής διαρροής και μετέτρεψε την υπόθεση επιστροφής των Ρομά στα θρανία, σε προσωπικό στοίχημα, καταφέρνοντας να την περιορίσει από 30% σε ένα ποσοστό 10% σε όλο το νομό Ροδόπης την τελευταία πενταετία.

 • Ενδεικτικό είναι ότι στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του οικισμού Ρομά «Ήφαιστος» η συμμετοχή των μαθητών αυξήθηκε από το 2014 πάνω από 30% και από 94 παιδιά στις σχολικές αίθουσες κάθισαν φέτος περίπου 130 μαθητές.

Τριάντα πέντε παιδιά μάλιστα από το συγκεκριμένο σχολείο συμμετείχαν πέρσι για πρώτη φορά στη μαθητική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, κάνοντας ακόμη ένα βήμα για να ενσωματωθούν με το υπόλοιπο κομμάτι της κοινωνίας στην Κομοτηνή.

episkepsi_se_oikismo_roma.jpg

«Έχουν γίνει έστω και αργά, πολλά βήματα προς τα μπρος με τις συντονισμένες προσπάθειες και της Εισαγγελέως», παραδέχθηκε στο «Έθνος της Κυριακής» ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου, Στέργιος Στούρος. Αλλά και στα υπόλοιπα σχολεία της Ροδόπης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η φυγή των μαθητών έχει περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα, τόσο στα  Γυμνάσια όσο και στα Λύκεια των Σαπών και της Κομοτηνής, όπου εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα. «Δεν μπορώ να πω ότι αισθάνομαι δικαιωμένη. Κάνω το καθήκον μου και τίποτα παραπάνω. Τα όποια αποτελέσματα θα τα δούμε τα επόμενα χρόνια. Έγινε όμως η αρχή και τα παιδιά αυτά επιστρέφουν στο σχολείο» είπε η κ. Μελισσάρη.

 • Το πρόβλημα της σχολικής διαρροής ξεκινά από τις πιο μικρές τάξεις και αυξάνεται λιγγιωδώς στην Ε΄ και στην ΣΤ΄ δημοτικού, ενώ πιο έντονα εμφανίζεται το φαινόμενο στα κορίτσια σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης, Μαρίνο Κωνσταντινίδη. Πολλά από αυτά- αν και ανήλικα- είτε παντρεύονται, είτε «δίνουν λόγο», και εγκαταλείπουν το σχολείο.

Οι περισσότεροι ανήλικοι Ρομά ακολουθούν τους γονείς τους στα παζάρια. «Ευκαιριακά γίνονται έμποροι, πηγαίνουν στις λαϊκές, μυούνται στην παρανομία, τους συναντάμε να παίζουν έξω από τα σχολεία και στις γειτονιές και να μην μπαίνουν στις αίθουσες. Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου αρκετοί Ρομά φτάνουν στο σχολείο κακοποιημένοι από τους γονείς τους, οι οποίοι τους πιέζουν να σταματήσουν την φοίτηση.

 • Από 6-7 ετών χάνονται», μας έλεγαν δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων της Κομοτηνής. Πάγιο αίτημα της περιοχής είναι να δοθούν κίνητρα στους Ρομά προκειμένου να τα στείλουν στο σχολείο, αλλά και να επανδρωθούν όλες οι σχολικές μονάδες με ειδικούς ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. 
episkepsi_ston_oikismo_roma_ifaistos_stin_komotini_2.jpeg
 • Χαρτογράφηση σχολικής διαρροής 

Από τις πρώτες ενέργειες της κ. Μελισσάρη για την αντιμετώπιση του φαινομένου ήταν η χαρτογράφηση των Ρομά, που δεν ξεκινούσαν ποτέ ή εγκατέλειπαν το σχολείο πρόωρα. Με τη βοήθεια της υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων, η οποία ενεργοποιήθηκε επί των ημερών της, άρχισε να ψάχνει για να βρει τις οικογένειες αυτές και να μάθει από πρώτο χέρι γιατί δεν στέλνουν  τα παιδιά τους στο σχολείο.

 • Αμέσως μετά ξεκίνησαν οι τακτικές επισκέψεις της, τόσο στα σχολεία όσο και στους δύο οικισμούς των Ρομά στην Κομοτηνή κάνοντας ακόμη και οικογενειακά συμβούλια, φέρνοντάς τους γονείς προ των ευθυνών τους. «Τους εξηγούσε πόσο σημαντική είναι η εκπαίδευση και έκανε προσπάθειες για να αλλάξουν την κουλτούρα τους», είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ροδόπης, Μιχάλης Βασιλειάδης.

Παράλληλα, άρχισε να στέλνει έγγραφα στα σχολεία για να την ενημερώσουν για το ζήτημα της σχολικής διαρροής. Στην προσπάθεια αυτή συντάχθηκαν τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές, οι οποίοι ενεργοποιήθηκαν και έστελναν τα επόμενα χρόνια από μόνοι τους τα έγγραφα.

melissari2.jpg
 • Οι πρώτες καμπάνες 

Πέρα όμως από τις παραπάνω δράσεις ενεργοποίησε την διάταξη του νόμου για την υποχρεωτική εκπαίδευση, ρίχνοντας…τις πρώτες καμπάνες. Από το 2014 μέχρι και τον φετινό Σεπτέμβριο η Εισαγγελέας Κομοτηνής σχημάτισε 524 δικογραφίες-τις περισσότερες σε όλη τη χώρα-σε βάρος γονέων Ρομά, διώκοντάς τους για παραμέληση ανηλίκου, επειδή δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο.

 • Από αυτές υπήρξαν 218 καταδικαστικές αποφάσεις, 45 αθωωτικές, 113 βρίσκονται σε εξέλιξη και 148 τέθηκαν στο αρχείο. «Άρχισαν να θορυβούνται οι γονείς και να πέφτουν τα πρώτα πρόστιμα στο πταισματοδικείο. Ο φόβος οδήγησε αρκετούς από αυτούς να γράψουν τους μικρούς Ρομά στα σχολεία» είπε η κ. Μελισσάρη και πρόσθεσε:

«Καμιά κοινωνία δεν μπορεί να θεμελιώσει την ανάπτυξη και την συνοχή της, όταν υπάρχουν παιδιά και έφηβοι έξω από τις τάξεις, μακριά από τους δασκάλους και τους συνομήλικούς τους. Η αντιεγκληματική πολιτική σημαίνει πρόληψη. Όταν ένα παιδί ανήκει σε αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες και δεν πηγαίνει σχολείο, μοιραία θα το «αγκαλιάσει» το έγκλημα».

zografies_paidion.jpeg
 • Το δικαστήριο που έγινε σχολείο 

Εκτός όμως από τις ενέργειες αυτές για περισσότερα από 4 χρόνια η αίθουσα του δικαστηρίου ανηλίκων Κομοτηνής μετατρέπονταν κάποια απογεύματα της βδομάδας σε σχολείο με τη βοήθεια εθελοντών καθηγητών, αλλά και των Επιμελητών Ανηλίκων, Άννα Πετρίδη και Χριστίνα Σιμάκη . Η Εισαγγελέας έβγαζε διατάξεις και καλούσε Ρομά σε συγκεκριμένες ώρες στην Υπηρεσία Ανηλίκων για να κάνουν μαθήματα και να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες.

 • «Έμπαιναν με το τρανζίστορ στις αίθουσες, βαρούσαν τις πόρτες. Δεν υπήρχε καμία αίσθηση του ορίου. Επομένως έπρεπε να τα βοηθήσουμε να αποκτήσουν κάποιες κοινωνικές δεξιότητες. Να μαθαίνουν να χτυπούν την πόρτα, να λένε καλημέρα, να μην χτυπιούνται, να κρατούν το χώρο καθαρό, να μην φτύνουν.

Αρκετοί γονείς μπαινοβγαίνουν στις φυλακές και ζουν ουσιαστικά στην ημιπαρανομία. Αυτό έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην ψυχολογία των παιδιών. Η Πολιτεία τους αντιμετωπίζει ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού», δήλωσε στο «Έθνος της Κυριακής» η επιμελήτρια Ανηλίκων, Άννα Πετρίδη, το γραφείο της οποίας είναι γεμάτο με ζωγραφιές των παιδιών.

 • Οι γονείς ισχυρίζονται… άγνοια

Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή στάθηκε και η  νεαρή δικηγόρος, Ντιτέμ Αλίτσογλου, από την μειονότητα, η οποία ανέλαβε από το 2015 να κάνει μεταφράσεις για λογαριασμό των ανήλικων Ρομά στο δικαστήριο. «Τα περισσότερα παιδιά έχουν πρόβλημα και στην επικοινωνία στα τούρκικα.

 • Οι πιο πολύ γονείς ισχυρίζονταν στα δικαστήρια ότι βγαίνει το παιδί από το σπίτι για να πάει σχολείο και μετά μαθαίνουν από τις απουσίες ότι δεν πήγαινε. Εντύπωση μου έκανε στο ακροατήριο ότι είναι πολύ χαλαροί, άνετοι.
 • Δεν αγχώνονται καθόλου όταν γίνεται η συνεδρίαση. Σαν να μην έχουν κάνει κάτι κακό», είπε η κ.Αλίτσογλου και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι δεν συνέχιζαν το σχολείο γιατί δεν το ξεκινούσαν νωρίς».
epimelites_anilikon.jpeg
cacb21ff-1e1d-4e68-9f0c-3e55fc9a1b5b.jpeg

*****

G.S:

Κοτζάμ Πρωθυπουργός με 4.000 ή 8.000 καταθέσεις; Γίνεται;

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για το 2016 δήλωσε ετήσια έσοδα 99.300 ευρώ. Να είναι καλά και να τα χαίρεται. Δηλώνει όμως καταθέσεις περίπου 4.000 ευρώ. Για το 2017 δήλωσε έσοδα 41.000 ευρώ και καταθέσεις 8.000. Προκαλεί εντύπωση, δεν προκαλεί;

 • Κοτζάμ Πρωθυπουργός, γόνος μίας πολύ πλούσιας οικογένειας, να έχει μόνον 4.000 ή 8.000 ευρώ στις τράπεζες; Ο οδηγός της λιμουζίνας του ενδεχομένως έχει περισσότερα. Μήπως δεν εμπιστεύεται το τραπεζικό μας σύστημα και τα φυλάει στο στρώμα; Δε νομίζω. Θα έχει κάτι τις στο στώμα, αλλά πόσα να είναι αυτά; (Αν και νομίζω ότι στο “πόθεν έσχες” δηλώνεις και αυτά που έχεις στο στρώμα).

Όμως, τόσα περίπου δήλωνε και τις άλλες χρονιές. Και εμείς το δεχόμαστε και κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε. Θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χρήματα στο εξωτερικό τα οποία δε δηλώνει;

 • (Αυτά τα “ψάξτε με και ανοίξτε τους λογαριασμούς μου” που ακούγονται συχνά πυκνά από πολλούς, είναι ακόμη μία ποικιλία από σανό). Και βέβαια θα μπορούσε. Και πιθανόν να έχει. Αν μία εταιρία δημοσκοπήσεων κάνει ένα γκάλοπ (απ’ αυτά που τόσο αγαπά ο Πρόεδρος), το 100% θα πει ότι έχει λεφτά στο εξωτερικό.

Γιατί όμως δεν εμφανίζει περισσότερες καταθέσεις στην Ελλάδα και επιτρέπει στον καθένα (όπως η αφεντιά μου) να τον σχολιάζει και να τον κουτσομπολεύει; Πώς να τα εμφανίσει όμως; Μπορεί να πάει ο Πρωθυπουργός της χώρας ένα πρωί με μία μαύρη σακκούλα με λεφτά για να τα καταθέσει; Όχι βέβαια; Μπορεί να εμβάσει χρήματα από το εξωτερικό; Και πάλι όχι. Επειδή θα του πουν, “πού τα βρήκες παλικάρι μου και δε τα δηλώνεις τόσα χρόνια;”

 • Το κακό ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια, όταν πρωτοέκανε δήλωση “πόθεν έσχες”. Τότε για κάποιους λόγους δε δήλωσε λογαριασμούς του εξωτερικού (αν έχει) και από τότε μπλοκαρίστηκε. Θυμάται τί έγινε παλιότερα που δε δήλωνε τα εισοδήματα της Μαρέβας (άλλο πάλι και εκείνο) και τώρα ξέρει ότι του την έχουν στημένη.

Δυστυχώς, για τον Κυργιάκο, το δράμα του, δηλαδή το να μη μπορεί να εμφανίσει ένα ποσό καταθέσεων της προκοπής -επιτρέποντας στον καθένα να τον χλευάζει και να κουνάει το κεφάλι του- θα συνεχίζεται για χρόνια. Εκτός δηλαδή αν όοοοολη του η χρηματική περιουσία είναι τα τέσσερα ή τα οκτώ χιλιάρικα. (Γελάστε παρακαλώ).

 • Κι’ αν δε μπορεί να φέρει την (οικονομική) ανάπτυξη στην τσέπη του, πώς θα τη φέρει στη χώρα, μου λέτε; (Και χρωστάει και ένα κάρο λεφτά σε δάνεια. Αυτός, το κόμμα του χρωστάει άλλα, πολύ περισσότερα και θα μας τα επιστρέψει σε σανό ίσης αξίας για να έχουν να τρώνε και οι επόμενες γενιές).
****
ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ: Συγχαρητήρια στη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για την αποξήλωση των παράνομων επιγραφών, αφισών και διαφημίσεων από τους κεντρικούς δρόμους. Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ είχε δώσει αγώνες γι΄αυτό. Περιμένουμε καταλογισμό προστίμων σε εταιρείες και κόμματα. Δεν θα πληρώσουν πάλι οι πολίτες.

Εικόνα

****
ΜΗΝΥΜΑ: O ένας τους έβγαλε να χορεύουν στο Σύνταγμα και τα είχε Ελβετία, άλλοι φόραγαν κόκκινα γάντια για συμπαράσταση και αυτή αγόραζε οικόπεδα στο Βέλγιο… Ο εξυπνότερος λαός του κόσμου…. Ξέρει να ψηφίζει!
 • Πόθεν έσχες Παπαδημουλη: 18 τραπεζικοί λογαριασμοί, 1.094.000 καταθέσεις με τη σύζυγό του, 436.000 με τον αδελφό του, 973. 593 σε αμοιβαία κεφάλαια, 252.700 εισόδημα το 2018. Ο ΑΓΩΝΑΣ τώρα δικαιώνεται!!!…

Η Κούνεβα αγόρασε οικόπεδα στο Βέλγιο και τις αποζημιώσεις της από την ευρωβουλή τις εχει καταθέσει στην Βουλγαρία! Ναι μπρε, για την πατριώτισσα του ΣΥΡΙΖΑ λέω…

 • Πόθεν έσχες Πάνου Καμμένου: Πήρε δάνειο 250.000 ευρώ από τη μαμά του
Πόθεν έσχες Πάνου Καμμένου: Πήρε δάνειο 250.000 ευρώ το 2017
Πήρε δάνειο 250.000 ευρώ από την μητέρα του Πολυτίμη Καμμένου με την πρώτη δόση να καταβάλλεται την 1.1.2019 και την λήξη πληρωμής τον Οκτώβριο του 2029
protothema.gr
 • (Δ) Βρέθηκα σήμερα για δουλειά στο κέντρο της Αθήνας και απογοητεύτηκα. Τόσο κατσιβελαριό, τόση μαντήλα, τόση μπούργκα ούτε στο Ισλαμαμπάντ δεν βλέπεις. Και όλες με καροτσάκια και μωρά. Έχουμε σβήσει ως έθνος!

Οι χορευτές Συντάγματος θεωρούν ταξικό εχθρό έναν επιχειρηματία στην Ελλάδα που δίνει δουλειά σε 5-6 ανθρώπους και πληρώνει φόρους, και συνοδοιπόρο τον Παπαδημουλη που έχει μαζέψει σαν λαδέμπορας της Κατοχής, ένα μυριο, χωρίς καμία απολύτως παραγωγική δραστηριότητα.

 • Τελικά το Εξαρχισταν δεν πρόλαβε να αυτονομηθεί… 
Ξεκίνησε η ανάπλαση στην πλατεία Εξαρχείων – Τι περιλαμβάνει
Στόχος του Δήμου Αθηναίων είναι το πλήρες «λίφτινγκ» της ιστορικής γειτονιάς των Εξαρχείων
protothema.gr
 • Το θέμα δεν είναι οτι έχουν τόσα χρήματα τόσοι αριστεροί. Καθένας σε μιαν ελεύθερη κοινωνία δικαιούται να επιδιώκει τον πλουτισμό. Αντικαπιταλιστής, όμως, με μετοχές Goldman Sachs, Blackrock, FTIF, Invesco και Pioneer; Δεν είναι εισοδισμός, αλλά υποκρισία.
Πόθεν Έσχες Ευκλείδη Τσακαλώτου: Μετοχές της Goldman Sachs αλλά και στην Αυγή
Καταθέσεις σε βρετανική λίρα, αλλά σε ελληνική τράπεζα που ανέρχονται σε 200.000 καταγράφει για τη χρήση του 2017 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μαζί με τη σύζυγό του.  meaculpa.gr
 • Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί μνημείο κοτζαμπασισμού. Υποβιβάζει όσους Έλληνες ψηφίζουν από το εξωτερικό μη προσμετρώντας τη ψήφο τους στο τελικό αποτέλεσμα. Εμφανίζεται να επιδιώκει να κρατήσει τους έξω έξω για να ελέγχει καλύτερα τους μέσα.

Αριστερά πόθεν έσχες:
 • 1η θέση Παπαδημουλης με 2εκ € καταθέσεις
 • 2η θέση Σταθακης με 44 ακίνητα
 • 3η θέση Τσακαλωτος με μετοχές σε όποια εταιρία στον πλανήτη έχει CEO
 • Μπράβο παιδιά, μας κάνετε περήφανους

Αριστερά πόθεν έσχες: 1η θέση Παπαδημουλης με 2εκ € καταθέσεις 2η θέση Σταθακης με 44 ακίνητα 3η θέση Τσακαλωτος με μετοχές σε όποια εταιρία στον πλανήτη έχει CEO Μπράβο παιδιά, μας κάνετε περήφανους.
 • Όταν το λέει ο Μπουτάρης αυτό είναι απλά μια Πέμπτη. Όταν το λέμε ή λέγαμε εμείς, ήταν υπερβολή, φασισμός, γραφικότητα κι άλλα τέτοια πεπερασμένα και δίχως αντίκρυσμα τσιτατα.

Δεν περνάνε πλέον αυτά. Η υπόθεση βρωμάει από χιλιόμετρα. Να προστεθεί στη φαρέτρα για την ακύρωση, παρακαλώ. Το πράμα φωνάζει πλέον!

Εικόνα