To μεταμεσονύχτιο σημειωματάριο του μικρομέτοχου (26 Ιουνίου 2020)

It’s all relative…

 • Biggest last hour gain for the S&P 500 since April 17th – @bespokeinvest
 • U.S. Virus Cases Rise 1.7%, Biggest Gain Since May 30 – @business
Εικόνα

BREAKING! Fed Caps Bank Dividends, Bans Share Buybacks Through September.


ΑΕΠ ΗΠΑ: Υποχώρησε κατά 5% τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς, λόγω της πανδημίας κορωνοϊού και των «λουκέτων» που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τελική εκτίμηση που ανακοινώθηκε σήμερα.

 • Αυτή ήταν η μεγαλύτερη πτώση του ΑΕΠ από το 2008, όταν η οικονομία είχε συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο κατά 8,4%, ενώ το αποτέλεσμα είναι σε ευθυγράμμιση με τη δεύτερη εκτίμηση που είχε ανακοινωθεί τον Μάιο.
 • Ενα τρίμηνο πριν, η αμερικανική οικονομία είχε ενισχυθεί κατά 2,1%.

DOW JONES: Ενισχύθηκε 1,18% ή 300 μονάδες, στις 25.745, ο S&P 500 στο +1,1% στις 3.083 μονάδες και ο Nasdaq +1,09% στις 10.017 μονάδες.

WTI: Ενισχύθηκε 1,9% στα 38,72 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού έκλεισε στο μείον 0,30% στα 1.770 δολ./oz.

Dow adds 298 points, shaking off earlier declines after Texas halts reopening

Τραπεζικός ΔείκτηςΤο μεγάλο ζητούμενο μετά την τελευταία πτώση ….

 • http://www.greekfinanceforum.com/hunterfiles/hunter.html

Με όλο και πιο μέτριο προς χαμηλό τζίρο (και το κρατάμε αυτό, 43εκ ευρώ και χθες ο καθαρός, όπως και στην πτώση της Τετάρτης), μια ακόμη πολύ κακή συνεδρίαση είχε χθες το Χ.Α., με το ΓΔ να κλείνει στις 650,60 μονάδες, -2,17% και τον τραπεζικό δείκτη στις 377,70 μονάδες, -2,33%. Και αν κρατάμε κάτι, αυτό είναι πως παρά την τελευταία πτώση της αγοράς, η διαγραμματική εικόνα δεν έχει επιδεινωθεί, με το θετικό σενάριο βραχυπρόθεσμα να μένει εν ζωή.

 • Και όσον αφορά τον τραπεζικό δείκτη, με τον οποίο θα ασχοληθούμε σήμερα, σε σχέση με τα όσα είχαμε γράψει. Το κλειδί είναι η παραμονή υψηλότερα των 365 – 375 μονάδων, με το δείκτη να κλείνει χθες στα όρια τους. Αν τώρα χαθούνε αυτές οι στηρίξεις, οι επόμενες είναι στις 350 – 355 μονάδες. Στηρίξεις οι οποίες δε θα πρέπει να χαθούνε, αφού διπλή απώλεια αυτών των στηρίξεων θα επαναφέρει το «κεντρικό trend» των τραπεζών σε πλήρως αρνητικό, με ότι αυτό σημαίνει για το Χ.Α. συνολικά.

 • Τώρα όσο ο τραπεζικός δείκτης μένει υψηλότερα των 365 – 375 μονάδων, παρά τα όποια βραχυπρόθεσμα προβλήματα, η διαγραμματική εικόνα παραμένει θετική. Με πιθανότητες ανά πάσα στιγμή να έχουμε μια ισχυρή αντίδραση για τις μετοχές του κλάδου, με πρώτο στόχο τις αντιστάσεις στις 400 μονάδες και προσδοκίες να μιλήσουμε για πολύ υψηλότερα επίπεδα, όπως είχαμε γράψει και σε πρόσφατο σχόλιο μας για τον δείκτη.

****

ΧΑΜΑΙΛΕΩΝ – euro2day: Στις Σπέτσες βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η οικογένεια Κουτσολιούτσου, γεγονός που θα αφορούσε μόνον τις κοσμικές στήλες, αν δεν διέμεναν στην περιβόητη βίλα τους.

 • Η κτητική αντωνυμία ωστόσο «παίρνει πολύ νερό», καθώς όπως είναι γνωστό, αυτή έχει προσημειωθεί από τον δανειστή της οικογένειας Holzer Neumman Andres, πρώην αντιπρόεδρο της Dufry, προκειμένου αυτός να χορηγήσει 36,5 εκατ. ευρώ στην οικογένεια. Είναι απορίας άξιο πώς η οικογένεια συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ακίνητο, όταν μάλιστα, όπως έχει επισημάνει η στήλη ο κ. Holzer, διεμήνυε ότι εξαπατήθηκε.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η βίλα διατηρεί πλήρως τη λειτουργικότητά της, με μόνιμο προσωπικό εξυπηρέτησης, που αποδεικνύει ότι παραμένει «σπιτικό».Στο πλαίσιο αυτό, αν και χρειάζονται σοβαρότερες νομικές στηρίξεις, την Παρασκευή η Folli Follie θα διεκδικήσει την άρση της προσημείωσης ως μια «εικονική πράξη μεταξύ φίλων» και τη δέσμευση του πολυτελούς ακινήτου, με σκοπό να ανακτήσει κάποια από τα «σπασμένα».

 • Να μην ρωτήσω τι κάνουν οι αρμόδιοι, από τον υπουργό μέχρι την ΕΧΑΕ και
  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και βεβαίως το νομικό/δικαστικό σύστημα. Ξέρω, θα μου πείτε το άλλο με τον Τοτό…

Trending Tickers

Symbol Last Price Change % Change
VXRT

Vaxart, Inc.

6.26 +3.07 +96.24%
EKSO

Ekso Bionics Holdings, Inc.

7.30 +4.20 +135.32%
BYND

Beyond Meat, Inc.

145.35 -6.03 -3.98%
SPOT

Spotify Technology S.A.

267.47 +24.61 +10.13%
RAD

Rite Aid Corporation

16.29 +3.42 +26.57%
 • Stocks: Most Actives
Symbol Last Price Change % Change
INO

Inovio Pharmaceuticals, Inc.

31.25 +7.38 +30.92%
AAL

American Airlines Group Inc.

13.17 +0.13 +1.00%
UAL

United Airlines Holdings, Inc.

34.69 +1.62 +4.90%
GE

General Electric Company

6.68 +0.15 +2.30%
F

Ford Motor Company

6.03 +0.08 +1.34%


ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ


 • Η Αμερική έκανε τη δουλίτσα της και η εισαγγελία διαφθοράς (ή καταπολέμησης) τη δική της: καθυστερήσεις και η μπάλα στην εξέδρα. Μήπως η κατάχρηση εξουσίας είναι αντίστροφη;
 • Η #Novartis Hellas δέχεται στον εξωδικαστικό συμβιβασμό στην Αμερική πως έκανε δουλειά με την ελληνική κυβέρνηση κι εδώ μιλούν για σκευωρία! Αρχίζει το πανηγύρι.
 • Απλά τα πράγματα: αν ο Αλέκσης δεν είχε λερωμένη φωλιά, τότε ο Παππάς θα ήταν ήδη διαγραμμένος.
 • Με χρονοκαθυστέρηση τοποθετήθηκε ο Τσίπρας για την επέμβαση στον Έβρο. Με χρονοκαθυστέρηση αποδοκίμασε τις μεθόδους πλουτισμού του κ. Παπαδημούλη. Με χρονοκαθυστέρηση σήμερα επιτέλους αποδοκίμασε τις απαράδεκτες πρακτικές Παππά. Αυτό δεν είναι κόμμα. Ρανταπλάν είναι.
 • Πήρα ταξί. Ένα θα σας πω. Μια απλή γρίπη είναι και τζάμπα κλειστήκαμε μέσα, όλοι οι γιατροί το λένε και τους κόβουνε αλλά δεν φταίει κανείς, εμείς φταίμε που είμαστε ΧΑΪΒΑΝΙΑ και πιστέψαμε τον Τσιόρδα ενώ είναι ξεκάθαρα ότι στην Ιταλία πέθαναν απ´το 5G.

Ο Μεγάλος περίπατος της Αθήνας

Εικόνα

Πρόσφυγες στο δημοτικό συμβούλιο: “Θέλουμε εκπαίδευση, θέλουμε πρόσβαση στην υγεία, θέλουμε τα δικαιώματα που έχουν όλοι οι πολίτες”.. Ας τους ενημερώσει κάποιος ότι οι Έλληνες πολίτες, εκτός από δικαιώματα, έχουν ΚΑΙ υποχρεώσεις. Πχ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ για να πληρώνουν ΕΦΟΡΙΑ Αϊντε!!
https://twitter.com/i/status/1276226591706800131


Inside information

Εικόνα

Οι… άπειρες αποχρώσεις του «μαλάκα»

«Έβαλε ρε μαλάκα δηλαδή αρχηγό της ΕΥΠ έναν από την Καλαμάτα», είπε ο γιος της Δρακογενιάς. Σε άλλο σημείο της θρυλικής πλέον «συνομιλίας» ο Σάμπυ του λέει: «Και πρέπει να ασχολούμαι με τους μαλάκες;» Οι δύο συνομιλητές χρησιμοποιούν μεν την ίδια λέξη, αλλά με τελείως διαφορετική έννοια. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα σημεία του διαλόγου. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για ένα πολύτιμο κείμενο για τους ερευνητές του μέλλοντος.

 • Για όσους, δηλαδή, θέλουν να εντρυφήσουν στη βαθύτερη έννοια της. Η λέξη «μαλάκας» είναι γνωστή σε όλο τον γνωστό κόσμο. Ακούει για παράδειγμα ο άλλος στο κέντρο του Λονδίνου το «έλα ρε μαλάκα» και ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει: Πατρίδα!

Είναι γεγονός ότι η λέξη «μαλάκας» είναι καθαρά μία ελληνική «πατέντα». Δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε άλλη γλώσσα. Μία λέξη, δηλαδή, που να έχει διαφορετική έννοια, ανάλογα με τη χροιά του ήχου εκείνου που την εκφωνεί και τη βαθύτερη σχέση που έχει με τον αποδέκτη του λόγου του. Η λέξη «μαλάκας», λοιπόν, έχει πολλές διαφορετικές έννοιες-αποχρώσεις. Οι ειδικοί λένε ότι ίσως και να ξεπερνά τις αποχρώσεις του γκρι…

 • Επίσης, είναι μία λέξη που «προδίδει» τη σχέση των ανθρώπων. Βλέπετε έναν άγνωστο να σας πλησιάζει και να σας λέει «είσαι μαλάκας;» Ή «τι κάνεις εκεί ρε μαλάκα;»
 • Αν ήσασταν στην άγρια Δύση θα είχατε ήδη τραβήξει το εξάσφαιρο. Από την άλλη ακούτε από πίσω σας κάποια γνωστή φωνή να σας «φωνάζει»: «Ρε μαλάκα!» Ή «μαλάκα μου!» Με παρατεταμένο λίγο αυτό το «ου». Αμέσως θα φορέσετε ένα πλατύ χαμόγελο και θα γυρίσετε πίσω ανοίγοντας την αγκαλιά σας.

Η εντύπωση που σχηματίσαμε μελετώντας το κείμενο της συνομιλίας των δύο ανδρών είναι ότι η σχέση τους είναι προσωπική και έχει έντονα στοιχεία μεγάλης εμπιστοσύνης. Με άλλα λόγια οι δύο άνδρες γνωρίζονταν και είχαν την άνεση να πει ο ένας τον άλλον «μαλάκα» χωρίς να χρειαστεί ο ένας εκ των δύο να τραβήξει το εξάσφαιρο. Ή κάτι που να έμοιαζε με εξάσφαιρο, αφού, ως γνωστόν, δεν ζούμε στην άγρια Δύση.

 • Αυτό που διαπιστώνουμε και με το ηχητικό είναι αυτό που ο ίδιος ο κ. Παππάς αναφέρει σε κάποιο σημείο: «Μαλάκα, δεν υπάρχει». Στο ηχητικό η λέξη «μαλάκα» είναι τονισμένη ιδιαιτέρως, όπως στη συνέχεια και το «δεν υπάρχει». Ακριβώς για να επισημανθεί ότι αυτό που ανέφερε ο ομιλητής ήταν ακριβές. Για να δοθεί έμφαση στο περιεχόμενο.

«Μην ταράζεσαι ρε μαλάκα», λέει ο κ. Παππάς προς τον κ. Μιωνή, προσπαθώντας να τον καθησυχάσει. Αυτή είναι η χρήση της λέξης που θα μπορούσε να έχει την έννοια του «χρυσέ μου», «αγαπημένε μου». Είναι η στοργική έννοια της λέξης.

 • Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι οι άλλοι έχουμε ταραχτεί. Όχι από τη συχνή χρήση της λέξης «μαλάκας» σε αυτή την συνομιλία. Αλλά από το ύφος της εξουσίας που αφήσαμε. Και εντάξει εμείς που ήμασταν κατά κάποιον τρόπο υποψιασμένοι και τα λέγαμε.

Υπάρχουν όμως πολλοί που πίστεψαν ότι η αριστερά θα έφερνε ένα άλλο ήθος στην εξουσία και την υποστήριξαν με κάθε τρόπο. Αυτοί έχουν το δικαίωμα να είναι θυμωμένοι και να αισθάνονται ότι τους πέρασαν για … μαλάκες.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]